Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Cartofi prajiti ca la restaurant

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#55
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,080
  • Înscris: 04.03.2014
Cumparati cartofi congelati mai premium si prajiti in baie de ulei temperatura si timpul scris pe reteta, mai simplu de atat nu cred ca se poate.

Pentru cartofii necongelati e important sa fie dintr-un soi care se preteaza la asa ceva si se merge pe doua prajiri, eventual a2a in grasime.  Cautati vreun video bun pentru retetele belgiane, daca nu sunteti chiar doua maini stangi si aveti un termometru rezultatul e mult peste medie.



View Postalexandersch, on 24 ianuarie 2023 - 13:16, said:

Salutare. Oricum as incerca sa gatesc cartofii prajiti, tot nu imi iasa ca la restaurant, adica crocanti, solizi, nearsi si nu stiu ce sa ma mai fac. Oare nu fac ceva bine sau imi lipsesc instrumentele potrivite ? Ori e ceva ingredient secret care ii face sa nu se inmoaie ?

Ideea e ca atunci cand ii scot din tigaie, par ca sunt ce trebe, dar dupa ce ii pun in farfurie incep sa se inmoaie si sa para ca mai degraba is fierti decat prajiti. Am incercat in tot felul, initial cu ulei putin, apoi cu ulei sa ii acopere (desi nu imi prea place ideea de risipa), uneori i-am lasat mai mult alteori mai putin, imi e greu sa ii intorc pe toate partile, ajung sa ii ard pe anumite parti, cu toate astea niciodata nu imi ies cum trebuie asa incat azi vreau sa caut solutia salvatoare aici.


Trebuie sa-ti placa idea de risipa, ulei mult si nu in tigaie, intr-o oala, plus control al temperaturei cu termometrul.

Merg si in tigaie si asa mai moi sau putin mai rumeniti, cum zici tu, daca adaugi vreo doua oua si ceva branza dupa, eventual uleiul inlocuit cu grasime plus ceva cascalaval razuit peste dar doar daca te tine fizicul si rar, #pornfood :)

Edited by ionutzitaly, 24 January 2023 - 23:31.


#56
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 20.06.2005
Secretul este temperatura mare pentru prajire rapida, 180-200 grd, ulei de palmier, si modelul friutezei gen Tefal Easy Pro FR333070, eu am din asta si ies exact ca la restaurant. https://www.emag.ro/...0/pd/DHGRQ2BBM/



#57
alexandersch

alexandersch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 883
  • Înscris: 19.09.2020
Ideea e ca nu sunt fanul cartofilor congelati dar iau in considerare orice idee. Cand eram student bagam asa ceva ca erau mai la indemana. Acum la casa mea nu mi greu sa curat cartofi si sa ii feliez. As fi fost super fericit sa pot obtine asta cu o tigaie fara sa fiu nevoit sa mi iau nu stiu ce masinarii sau oale mari care stiu sa faca doar asta strict pt a economisi spatiu in casa. Ce as face daca as avea un aparat pt facut paine, un aparat pt facut inghetata, altul pentru prajit cartofi, altul pentru facut suc de portocale, altul pt smoothie, etc. As umple casa. ideal sa ai aparate care stiu sa faca mai multe, sau poate chiar sa fi capabil sa obti rezultatul si fara ele. Dar urmaresc topicul, aparent sunt multi bucatari pe forum asa ca am ce sa invat.

#58
Lipsum

Lipsum

    Moderator extrem de rău

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,722
  • Înscris: 29.01.2008
N-am mai făcut de ani zile și când făceam, de vreo două ori pe an dura ceva, dar merita. Astfel, din amintiri, ai nevoie de: untură de porc (1-2Kg), cartofi roșii, vas tip friteuză pentru plită cu inducție, o ceapă galbenă mare.
Cartofii roșii: ii speli cu tot cu coajă sub jet de apă rece cu burete nou de vase și îi freci bine ca să se ducă tot stratul de deasupra dar să rămână din coajă. Îi tai cu dispozitiv de tăiat cartofi folosind sita cea mai mică. Dispozitivul este foarte important deoarece taie cartofii egal, și îi pui într-un bol cu apă rece unde ii mai speli odată. Schimbi apa, și îi lași sa stea în apa curata cel puțin o oră.
Untura de porc: o pui în friteuză, fixezi plita cu inducție pe 180 de grade Celsius, și lași la incins. Cât timp se incinge untura, decojești ceapa, o crestezi ca o floare. După ce untura s-a topit și ajunge spre temperatura de 180 grade Celsius, pui ceapa în untură și o lași la prăjit timp de 10-13 minute. Cu o lingură tip sită scoți ceapa.
Preparare: după ce ai scos ceapa, pui temperatura la plită la 140 grade Celsius, scoți cartofii pe o lavetă să se usuce, și-i pui la prăjit în cantitate potrivită. După 10-12 minute la 140 grade Celsius, îi scoți la răcit pe o lavetă curată și pui următoarea tură la blanșat. Și tot așa până termini cu ei și sunt cu toții la răcit. După care, dai temperatura plitei la 220 grade Celsius, și iei primul lot de cartofi și-i pui din nou la prăjit pentru 2-4 minute (practic până capătă culorea pe care o dorești). Și tot așa până ce termini restul de cartofi.
Îi condimentezi după preferință la final.

#59
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,556
  • Înscris: 16.03.2004

View PostLipsum, on 25 ianuarie 2023 - 02:23, said:

N-am mai făcut de ani zile și când făceam, de vreo două ori pe an dura ceva, dar merita. Astfel, din amintiri,

Bravo, ți-ai amintit perfect, cu lux de amănunte!
Dar de ce să scoată ceapa? :huh: Bine, de cartofi cu ceapă nu am auzit...Posted Image

#60
Lipsum

Lipsum

    Moderator extrem de rău

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,722
  • Înscris: 29.01.2008

View Postdark, on 25 ianuarie 2023 - 10:53, said:

Dar de ce să scoată ceapa? Posted Image

Ceapă trebuie doar sa aromatizeze untura, atât. S-ar arde prăjită fiind atâta timp.

#61
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,109
  • Înscris: 17.01.2012

View Postalexandersch, on 25 ianuarie 2023 - 00:23, said:

... Ce as face daca as avea un aparat pt facut paine, un aparat pt facut inghetata, altul pentru prajit cartofi, altul pentru facut suc de portocale, altul pt smoothie, etc.

bine ai venit într-o căsnicie!
adaugă, te rog, cel puțin 3 tipuri de espresoare de cafea!

on-topic: UNTURA DE PORC, NENE!
cartofii trebe scăldați în baie de untură!

asta DOAR dacă vrei și gust deosebit, nu numai aspect crocant!

#62
romeo_cj

romeo_cj

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 28.06.2009

View Postalexandersch, on 25 ianuarie 2023 - 00:23, said:

As fi fost super fericit sa pot obtine asta cu o tigaie

Se poate, marele secret e soiul cartofilor. Cei mai buni cartofi prajiti (aurii, crocanti, gustosi) i-am facut cu cartofi de la Kaufland (cei pe alese, la kg). Dar n-am mai prins de mult asa buni. Aveam o fixatie ca doar cei rosii sunt pentru prajit dar am patit si cu cei albi sa iasa bine.
Trebuie o tigaie cat mai mare, sa nu se calareasca intre ei. Tot timpul stau langa tigaie si ii misc/intorc cu furculita, sa nu se lipeasca. Focul sa nu fie tare, doar cat sa auzi ca sfaraie uleiul, imi iai cred minim 20 de minute pana se fac.

Desteptii astia de antreprenori locali cu aprozare ar putea garanta soiul/provenienta cartofilor. Cand vrei cartofi prajiti buni ai sti de unde sa iei.

#63
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
Inca nu este multa cerere pt asa ceva. Gasisem la kaufland acu vreun an si ceva plase de cartofi care aveau specificate pe ele pt ce-i indicat sa-i folosesti: prajit, pure, salata. Erau produsi prin harghita. Am cumparat si erau f. ok.

#64
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
Se gasesc. Metro mai tot timpul, Mega, parca si in Carrefour am vazut.

#65
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postromeo_cj, on 25 ianuarie 2023 - 14:14, said:

Desteptii astia de antreprenori locali cu aprozare ar putea garanta soiul/provenienta cartofilor. Cand vrei cartofi prajiti buni ai sti de unde sa iei.
Producatorii locali au inceput sa treaca pe eticheta si soiul. De ex. Red Lady mi se pare foarte gustos.

#66
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009
Și în kaufland se găsesc săculeți de 2,5 kg cu cartofi "etichetați".

#67
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,693
  • Înscris: 22.11.2007
Eu recomand sa încingeți FOARTE bine uleiul (sa zic gen 5 minute la foc mare - nu stiu totuși cât de sanatos este - si sa NU puneți mulți in tigaie. Fiind super încins uleiul se formează acea crusta imediat cand ii pui.

Eu cu metoda asta imi ies perfecti. Nici nu e nevoie sa ii intorc doar misc energic tigaia...

Aaa si grija mare sa ii scoateți la timp.

#68
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 20.06.2005
Pai cu din asta :

Attached File  Screenshot_20230127_093347.png   116.04K   2 downloads

Am zis ca ies meserie, secretul este temperartura mare, 200grd ulei de palmier.

#69
Passenger001

Passenger001

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 07.08.2015
Noi facem de vreo 2 ori pe luna cartofi prajiti, de obicei din cartofi cumparati congelati. Desigur este un comprimis in comparatie cu cartofii 100% homemade, facuti din soiuri alese, taiati perfect, spalati in 7 ape, uscati bine si apoi prajiti de 2 ori in grasime de rata. Dar si efortul este incomparable mai mare.

Cartofi congelati din supermarket, sa nu fie chiar cei mai ieftini, o oala buna, un ulei bun (noi folosim de obicei ulei de porumb) incins la vreo 185 grade si rezultatul final este zic eu acceptabil.
Un sfat: lasati cartofii vreo 20-30 min sa se dezghete inainte de prajit.

Attached Files



#70
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,615
  • Înscris: 10.08.2009
Cand sunt relaxat si am un spirit de chinez in mine fac de astia.
Prajiti in ceaunu mostenit de la bunica in care sta untura de porc/rata.
La dimensiunea asta nu mai trebuie blansati sau prajiti de 2 ori, doar sa fie extrem de uscati .
Sa mananci cartofi prajiti de la marile lanturi de fast food a doua zi ar trebui sa fie interzis de Conventia de la Geneva, e tortura pura.

Attached Files



#71
Pudu

Pudu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 547
  • Înscris: 20.10.2020
Mie cartofii prajiti in untura imi ies intotdeauna moi. Sunt foarte buni, de obicei ii fac cu usturoi...  
Dar cand vreu cartofi crocanti, precum cei din poza, trebuie sa folosesc din cei congelati.

#72
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,615
  • Înscris: 10.08.2009

View PostPudu, on 27 ianuarie 2023 - 21:36, said:

Mie cartofii prajiti in untura imi ies intotdeauna moi. Sunt foarte buni, de obicei ii fac cu usturoi...  
Dar cand vreu cartofi crocanti, precum cei din poza, trebuie sa folosesc din cei congelati.

Untura bine incinsa, cantitati mici si dese si rabdare.
Cand ii amesteci si scot un sunet cand se ating intre ei ala e momentu.Posted Image

imi ploua in gura, maine fac:
Cardinale, cate restaurante din Ro fac asa ceva ?:
Acu 35-40 de ani Chateaubriand-ul cu asta avea garnitura, la Cina si Athene cel putin.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/FHznPUlG5sM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by DANANDREI2001, 27 January 2023 - 21:56.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate