Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 smart switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Anul școlar viitor să fie mai lung – o nouă dorință a ministrului Educației

* * * * * 2 voturi
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
284 răspunsuri în acest subiect

#145
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011

View Postcatalina1, on 13 ianuarie 2022 - 11:49, said:

Vai, dar cum, nu e numai cu formule simple? Posted Image
Catalina1,

De bac au nevoie si tehnicienii, si designerii de interfete grafice (UX), ba chiar si vanzatorii intr-un market (asa scria pe un anunt de angajare - nu imi dau seama de ce, in fine). Atata vreme cat majoritatea stramba din nas la o formula simpla ce cuprinde un logaritm (sunt multe domenii unde vezi asta, chiar si in medicina, chimie etc), o suma, cat nu stiu sa calculeze o dobanda compusa (o exponentiala, da? - vorbim de calculat cu cartea deschisa!!), e aiurea rau sa crezi ca dansii chiar vor beneficia de un trimestru intreg (zeci de ore!!: clasa+teme, nu asa, sa vedem cum se face, da?) de metode calcul ale integralelor, cum se facea in liceu!! Idem cu fizica atomica, interferenta, curent alternativ (diagrame fazoriale) - cand oamenii nu stiu sa calculeze curenti, tensiuni (Legea lui Ohm Legea lui Houle etc), nu stiu un plan inclinat, nu stiu diferenta intre kWh si kW - toate cu cartea in fata(!!!!!), chiar daca le explici!! - Hai, luam un biolog, sa vedem cate fizica mai stie, da? Posted Image Sau macar cat mai e dispus sa inteleaga! Majoritatea vor spune ca "au avut un profesor rau" etc etc :)
Deci majoritatea oamenilor (adulti) au probleme si daca le pui in fata lucruri (probleme) simple din materiile astea. Si atunci, cui ii sunt utile integralele alea? Ca un stress test, ca test de anduranta, pentru slectia unor pasionati, sau ce? A masurat cineva ROIul predarii unor astfeld e notiuni? De ce, in majoritatea tarilor nu se fac (decat la nivel de optionale, pregatire pentru profil teoretic etc)?

Editat de aaaa4567, 15 ianuarie 2022 - 19:10.


#146
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007
Apropo de formule și de nevoia de a le reține (căci în lipsa lor, încadrarea în timp este problematică, deși ele se pot deduce), întotdeauna am susținut că este o tâmpenie memorarea acestora. O testare la științele exacte ar trebui să se desfășoare cu ce vrea elevul să aibă pe bancă, mai puțin mijloace de comunicare. Adică un tabel cu formule ar trebui să fie permis, ba chiar normal.

Întâmplător, am avut ocazia să arunc un ochi pe un manual de fizică din Italia, dar nu rețin despre ce an de liceu era vorba. Manualul era un veritabil ”laborator”! Nu schiță minimală, ca în manualele autohtone, ci largă cât pagina, ceva rupt din animațiile alea tehnice pe care le vezi pe Youtube. Cu siguranță era dublat și de ore într-un laborator veritabil, ceea ce ar fi necesar să se întâmple și la noi, exact așa cum era acum zeci de ani în urmă. Fizica și chimia, în laborator, dar nu numai; obligatoriu pentru fixarea vizuală, pentru memorarea fenomenelor, nu a formulelor. Înțeleg că PNRR-ul are soluții pentru dotarea școlilor cu material de laborator, din păcate nu cred să mai avem o intreprindere autohtonă care să furnizeze acest material... în fine, sper să se facă ceva în acest sens, în care teoria prinde viață, altfel, materia este complet neatractivă.

#147
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011
Din contra, abordarea relativ in extenso a unor domenii relativ inguste, folsoite alta data in extenso in perioada "industriala" - chestii de chimie, fizica, chiar modelare matrmatica (pe vremea cand nu existau simulari, computere) este desueta si din alt punct de vedere. Se zice ca vrem sa digitalizam Romania. De ce, atunci, nu apar cursuri de integrare a aplicatiilor, de RPA, de modelarea interfetelor grafice, de software design? De ce programa se limiteaza numai la programare procedurala, cvea baze de date, design grafic si cam atat? Nu-mi spuneti ca ce propun aici e mai greu decat chimia sau matematica aia de clasa a XI-a, ca ne mintim singuri...

#148
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 26.798
  • Înscris: 11.03.2006

View Postaaaa4567, on 15 ianuarie 2022 - 18:45, said:

Uite, iti propun un test: mergem pe strada si dam unor bacalaureati un test relativ simplu (chiar sub bac, sau cu cartile pe masa) de fizica, chimie, matematica (sau ce vrei tu, dar chestii grele, nu comentarii si pareri "artistice", da? Posted Image ) si sa vedem cati ar scoate un 7-8. Facem pariu ce nici 25%? Si asta la o singura proba, ca daca dam la 2-3 probe, e dezastru...

Ti-o spune unul care a luat vreo 2 examene la facultati grele cu note maxime la fizica si matematica etc. in anii 90. N-o sa pun aici ce, ca e atat de singulara combinatia incat m-ar recunoaste si altii.

Daca le dai un test cu chestii practice, habar n-au.
Daca luam exemplul integralelor, cei 2-3% din elevi, carora cunostintele astea le vor trebui la admitere in facultate, pot face studii mai avansate in clase speciale. Restul de 97% le au degeaba in programa. Nu e aiurea?
Din nou, in Canada, elevul care a intrat la o facultate tehnica a trebuit sa se puna la punct cu matematica, a invatat o groaza de materie care nu se face la scoala publica, ca sa poata sa inteleaga ce se preda la cursuri.

Noi chiar nu suntem un exemplu (adica suntem unul negativ), ar trebui sa ne inspiram de la altii. Multe s-au schimbat, au aparut puzderie de lucruri noi, interesele s-au modificat, dar noi avem aproape aceeasi programa incarcata si invechita.

#149
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011

View PostTsunnnami, on 15 ianuarie 2022 - 09:44, said:

Poate sa-ti puna la munca creierul.
La asta te-ai gandit?
Da, m-am gandit! Posted Image La momentul respetiv nu le vedeam rostul, caci nimeni nu explica asa ceva. Abia cand am gasit aplicatii practice (pe la fizica) am inceput sa le vad rostul. Insa ma tem ca majoritatea raman la stadiul: "Am scapat, am trecut examenul, in sfarsit, aruncam cartea pe geam, sa nu mai aud, am avut o profesoara rea" Dovada testele cu anafabetismul functional, dar ma tem ca la intrebari ceva mai complexe nu ar sti nici 20% la nivel de 7-8 din 10. Adica, pentru ei, scoala a fost cam degeaba. Cu astia ce facem? Posted Image

Haideti, mergem cu niste probleme simple, de genul aruncarea in sus a unei pietre, nici macar aruncarea pe oblica, nici macar sa ai nevoie de ec de gradul II, ci numai de cateva fomrule simple, de tipul s=gt^2/2, v=gt (am pp s0=0, v0=0 etc) si altele cateva. Cu cartile pe masa, formule, tot. Cati dintre bacalaureati credeti ca se vor descurca? Posted Image Calculul facturii (kWh), calculul unor curenti in casa (formula a simpla: P=UI, da??) si altele cateva din astea. Facem pariu ca nici 10% din populatie?

Si daca dam si la matematici tot la nivelul asta )uitati, aria unui placaj in forma de semicerc, se cere cati de litri de vospea se consuma la vopsirea lui; sau clasicele probleme cu barcutele care merg in josul si in susul raului, de pus in sistem de doua cu doua, hai cel mult graficul unei drepte etc etc) - cati credeti ca vor face de 7-8 din 10.

Daca mai bagam si o chimie de clasa a VII-a, ne-am mantuit... Posted Image

Intrebarile alea de la testul european, de tipul "cand au trait dinozaurii" sunt totusi prea a la gaga sau nerelevante. Pot trai bien mersi fara sa stiu cand au trait dinozaurii (sigur, daca aberez ca au trait acum 3000 de ani e grav), ma astept sa testeze lucruri mai pamantene..

Editat de aaaa4567, 15 ianuarie 2022 - 19:23.


#150
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011

View Postaxisborn, on 13 ianuarie 2022 - 14:07, said:

Hai las-o balta, ca n-a mai fost o greva in invatamant din aia serioasa de vreo 15 ani.
Si ce, e dreptul lor sa ceara salarii decente.
Salariile sunt mizerabile in invatamant, pai un profesor cu gradul intai a ajuns sa aiba jumatate din salariul unui jandarm cu aceeasi vechime in munca, jandarm care are doar liceu...da-o draq de treaba!

Platesti profesorul jumate cat jandarmul si te plangi ca Romania nu este educata? Nu e ridicol?
A apus epoca in care se facea apostolat in invatamant...
In ziua de azi cand toti golanii te fura, facand bani degeaba (de ex si astia cu facturile la gaze), nu va mai asteptati sa se sacrifice profesorul la ore pe 3000 lei...

Pa in Romania un medic are pe la 20.000 RON, un magistrat tot pe acolo, un jandarm pe la 7-8000, un politist la fel, iar profesorul 2500-3500... dar pretentii avem se pare nenumarate.
Si in afara de asta, profesorul nu este nici macar lasat sa-si faca treaba, din toate partile: minister, parinti, elevi etc...
Lasati-le draqului si de meditatii, ca-s "bani de pufuleti" si alea...
Pai la meditatie ptr 2 ore in care te doare capul sa ii explici acolo materia, iei 60-70 lei...un rahat!
Cine mai munceste in particular ptr suma asta ridicola?
Numai un instalator daca-l chemi si are de treaba 2 ore sub 500 de lei nu scapi...
Voi chiar credeti ca se imbogateste cineva din meditatii?
Da, ori fi cativa "smardoi" pe la colegii de elita care fac cu 10 elevi odata si strang ceva, dar astia sunt cred 1% din profesori.

Deci voi vreti ca profesorul, pe salarii mizerabile, sa se strofoace sa il invete pe elev carte, culmea, in conditiile in care elevul nu vrea sa mai invete ceva si este incurajat din absolut toate directiile sa nu vrea: societate, mass-media, parinti etc.
S-o crezi dumneata, se imbogatesc destui din meditatii, sigur, nu 6 case, dar totusi... In anii 90 inclusiv, la materiile cautate, profii cu vad (universitarii, la facultatile unde mai era concurenta etc) chemau 5-6 elevi deodata, faceau lectia ori nici macar atat, dadeau teste siin 2 ore luau cat jumatate de salariu... Nu toti fac bani buni, dar unii fac, si uneori nici nu isi fac treaba. Nu mai zic de meditatiile date unor loaze - 2-3 sedinte doar ca sa treaca clasa, in fapt spaga mascata, pentru ca oamenii aia nu stiu nimic (facultati unde se intra pe dosar etc)

In orice caz, de la un punct incolo, nu-s bani de seminte, ba dimpotriva. Si multi parinti se pacalesc: copiii nu sunt buni, nu au talent, sau nu invata (distractii, lene etc), li se da un test, sunt lasati sa copieze, copilul vine cu nota buna acasa pe test cand de fapt el e mediocru, si se trezesc ca la admitere, in loc de 9, ei iau 6...

Editat de aaaa4567, 15 ianuarie 2022 - 19:34.


#151
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007
În școala generală aveam un profesor de muzică ”zmeu”. Pe lângă faptul că în trei secunde după ce suna de intrare, el era în clasă, cancelaria fiind la zece metri, apoi îi alinia pe toți care intrau după el, împărțin generos cu arătătorul la palmă, omul dădea testare cu audiții. În ora premergătoare  testului, venea cu magnetofonul (să mă scuze mai tinerii colegi, vorbesc despre un dispozitiv de redare audio), apoi punea piese celebre ale marilor compozitori. Evident, la testare trebuia să le recunoști, fiind redate într-o altă ordine. Zece piese punea, iar nota se completa până la ”sfântul cinci”... cu lovituri la palmă. Probabil de aici am ceva sechele... La ce folosește materia asta? Caz din zilele noastre (nu la unul dintre ai mei, dar la un cunoscut), pune copilul să cânte, apoi îl face de râs în clasă, spunându-i că a cântat ca un măgar... Materie inutilă, desenul artistic la fel. Cine vrea arte, exceptând literatura, le poate face fie ca materie opțională, fără notare însă, fie în particular. La fel și sportul, tot fără notare ar trebui să fie. Sunt o groază de informații utile pe care un copil ar putea să le asimileze, ba chiar ar trebui. În primul rând o mai bună cunoaștere a corpului uman, cele mai frecvente disfuncționalități, cu asocierea cauzelor (biologie aplicată, funcțională), detalii despre o hrană sănătoasă, dar și despre riscurile unei alimentații nesănătoase (ceva chimie), detalii minimale despre construcția unui habitat, integrând aici cunoștințe asimilate la matematică, apoi, nu în ultimul rând, ba dimpotrivă, fie ceva CAD, fie ceva web design.

#152
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 50.065
  • Înscris: 20.10.2015

View Postaaaa4567, on 15 ianuarie 2022 - 19:16, said:

Da, m-am gandit! Posted Image La momentul respetiv nu le vedeam rostul, caci nimeni nu explica asa ceva. Abia cand am gasit aplicatii practice (pe la fizica) am inceput sa le vad rostul. Insa ma tem ca majoritatea raman la stadiul: "Am scapat, am trecut examenul, in sfarsit, aruncam cartea pe geam, sa nu mai aud, am avut o profesoara rea"

Corect
Parerea mea era ca individul sa faca facultate dupa 2-3 ani de "campul muncii", sa-i dea o motivatie

Hai sa trecem la "teorie"
Dupa 20 de ani de la terminarea facultatii am zis sa ma apuc de un master
Merg la examen. Copiii care terminasera atunci, VARZA.
Treceau profesorii printre banci sa le spuna rezultatul testelor ca "manance si ei o paine" (profesorii)

Le-am recomandat sa nu-mi mai spuna ca stiu si singur
Nu sunt si nu am fost un student de 10. In toata pregatirea NU AM LUAT UN 9. Eu considerandu-ma nefiind de 10.
Uluiam cu cunostintele mele de la pregatirea care se incheiase cu 20 de ani in urma.
Ma refer la politehnica aici

Nu numai amintesc ca si in Canada sau State ii surprindeam cu "teoria". Ma rog, poate am avut si inclinatii pentru a explica dpdv teoretic fenomene, procese.
Nu-mi pare rau si in nici un caz nu spun ca invatarea calculului integral a fost o pierdere de vreme.
Dupa parerea mea, limba romana, istoria, filozofia, alea erau mizerii care puteau fi eliminate

#153
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.842
  • Înscris: 13.01.2019
Eu v-as intreba la ce drac va trebuie fizica si chimie cand nu ai aplicativitate pt ele deloc. Adica nu ai industrie !!!

Acum 40 ani intradevar invatai fizica ca iti trebuie in industrie la inginerie, chimia lafel.

Voi stiti ca un medic nu foloseste deloc din ce invata pt examenul de chimie de la admitere?????

Te apuci in viata sa calculezi cu formule ce face o piatra pe care o arunci oblic in sus? stim cu totii si vedem ce face.

Care are pasiuni de asa ceva n-are decat sa faca studii pe banii lor sau clase speciale. Dar nu sa-l tii 12 ani in scoala pe ala care se face sofer sau lucrator agricol la sparanghel chinuindu-l cu ce face piatra aruncata cu formule doar ca sa aibe profesorul ore.

Ganditi-va ca facultatile s-au golit din initiativa elevilor care au vazut ca nu au o viata mai buna dupa chinul cu acele facultati.

Stiti cum e scoala in Romania la nivel de programe?? se merge pe ideea ca omul trebuie sa invetet TOTUL si sa fie DOXA ca e posibil ca sa ajunga in desert sia colo sa-si faca o racheta cu care sa se salveze. Nu se tine cont ca sansele de asa ceva sunt nule, iar omul e o fiinta sociabila si mai nou informatizarea este la tot pasul.

E chiar culmea sa rezolvi niste probleme de fizica aplicand niste formule dar sa nu intelegi fenomenologia si sa intrebi tampenii precum caracsu pe forum.

Se stie ca matematica e cu formule si nu toata lumea o suporta, dar daca bagi formule maxim si la fizica si chimie e clar ca indepartezi pe toti. Asa c amulti prefera matematica asa facuta in forta unde rezolvand exercitii faci ca o dependenta si apoi un pas si ai luat lozul castigator intrand pe informatica. La chimie si fizica nu-i lafel pt ca daca faci cotitura dai o gramada de parte noua experiemntala si fenomenologica imensa greu de pus in formule si memorat si invatat gigantismele astea.

In scoli laboratoare poate sa nici s anu fie, oricum profesorii vor face probleme si exercitii ca la bacalaureat si la medicina nu se da decat probleme si exercitii nu povesti.

Bacalaureatul se cere uneori la angajare ca garantia ca nu-s aia chiar analfabeti la cum sunt promovati unii pe la unele licee.Au 12 clase pe la frecventa redusa sau seral si nu au mers niciodata la scoala.

Nu se cere bacalaureatul cum cred unii ca la Lidl le-ar trebui alora sa prepare solutii de anume connvetratii sau sa calculeze planele inclinate la incarcarea marfii

#154
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007
Fizica îmi pare ”coborârea matematicii pe pământ”, adică înțelegi de ce ai nevoie de amândouă. Mi se pare ABSOLUT necesară, mai ales că viața din zilele astea ne este înconjurată de electrice și electronice, mai mult decât oricând, nu?

#155
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.842
  • Înscris: 13.01.2019
daca ar fi o selectie importanta a ce trebuie absolventului am da afara jumate din profesori.

Sistemul de invatamant e o casa de binefacere chiar de toleranta pt cadrele alea pomanagiste

#156
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 50.065
  • Înscris: 20.10.2015

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:11, said:

Eu v-as intreba la ce drac va trebuie fizica si chimie cand nu ai aplicativitate pt ele deloc. Adica nu ai industrie !!!

Cum sa n-ai?
Mecanica
Termidinamica
Electricitate
Optica
Industria alimentara

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:15, said:

daca ar fi o selectie importanta a ce trebuie absolventului am da afara jumate din profesori.

Sistemul de invatamant e o casa de binefacere chiar de toleranta pt cadrele alea pomanagiste

Nope, mult mai mult de 50%

#157
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011

View Postaxisborn, on 13 ianuarie 2022 - 14:43, said:

PS: Am uitat sa spun, ca tot am fost in sistem acum mult timp: programa scoalara e una, manualul e cu totul altceva.
Programa are 2 maxim 3 pagini, cu niste titluri de capitole si niste linii directoare acolo.
Este adevarat ca programele pot fi imbunatatite.
Manualele scolare sunt o problema intr-adevar, sunt foarte prost facute, de ce...ptr ca si ele au devenit o afacere de cand cu manualele alternative, nu se fac ptr calitatea continutului ci ca sa castige unii bani...Stiu cum se faceau odata, pe repede inainte, in 2-3 saptamani trebuia sa fie gata ca venea licitatia...nu ai cum sa faci man ual de calitate in timp asa scurt.

Ah, deci inainte erau manuale unice -> stai ca e nu e bine, vrem mai multe variante, de unde sa putem alege -> apar manuale laternative -> nu, nu e bine nici asa,ca sunt prost facute... Pai... nu sunt verificate manualele alea? Pai, atunci.. de ce le-au mai bagat? Bun, si daca le-au bagat deja, de ce le mai tin? :)

#158
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.842
  • Înscris: 13.01.2019

View Postfum, on 15 ianuarie 2022 - 20:13, said:

Fizica îmi pare ”coborârea matematicii pe pământ”, adică înțelegi de ce ai nevoie de amândouă. Mi se pare ABSOLUT necesară, mai ales că viața din zilele astea ne este înconjurată de electrice și electronice, mai mult decât oricând, nu?
eu zic ca biologia e absolut necesara in viata de azi cand noi suntem fiinte biologice. Ce zici? Mai ales acuma cu covidul.

Si totusi de la a baga fizica pe gat unora care pot trai bine mersi si fara ea vaslind contracurentului pe bani multi, pana la a face ceva mai bun cu copiii as aincat sa nu mai avem atatia prosti si analfabeti e o cale extrem d elunga de ani lumina chiar.

Ce zici? ar trebui soferul de autobuz sa dea un doctorat in mecanica oare? ca masina e mecanica?

Utilizatorul de telefon sa dea un doctorat in electronica? sau chiar mai general in electricitate si magnetism? ca doar ce conteaza ca e inutil.

Cand eram in liceu chiar s-a pus problema la ora de fizica cu profesoara, ce ar trebui facut, cum ar trebui materia sa fie ca sa fie placuta?
Pt ca eram satuli si stresati de atatea probleme calcule formule si multi dintre noi nu stiam in schimb cum se produce curentul care vine la priza. Eu de ex eram mai bun la mate decat la fizica. Era foarte multa materie si foarte multe probleme de rezolvat cu care ai fi putut umple o saptamana intreaga de cate 10 ore pe zi.

Nu s-a putut ajunge la un consens, profesoara nu a stiut ce sa propuna iar elevii nu au propus cam nimic, decat "ca sa facem orele cu muzica" a zis unul si altul "ca sa invatam cum e facut calculatorul".

Experimente nu faceam pt ca fiind clasa buna ne rupeam in probleme si exercitii.
Si in final n-a dat nimeni bacalaureat la fizica pt ca orice alta materie era mai abordabila si mai scurta chiar si dintre cele din afara ariei noastre.

Peste ani de zile constat ca problema s-a generalizat si nu mai vrea nimeni nici profesor de fizica sa fie.

#159
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:11, said:

Eu v-as intreba la ce drac va trebuie fizica si chimie cand nu ai aplicativitate pt ele deloc. Adica nu ai industrie !!!

Acum 40 ani intradevar invatai fizica ca iti trebuie in industrie la inginerie, chimia lafel.

Voi stiti ca un medic nu foloseste deloc din ce invata pt examenul de chimie de la admitere?????



Hai sa vedem la ce ai folosi fizica in viata de zi cu zi:
- sa intelegi si calculezi consumul de electricitate din apartament
- sa intelegi la ce foloseste o impamantare, un paratrasnet
- sa te feresti de pericole, aka nu umbli pe furtuna pe lac, sa nu te urci pe tren, nu incarci un circuit electric, un prelungitor cu mai mult decat poate duce
- sa iti explici cum functioneaza un automobil (distanta de franare), sa nu inlocuiesti o siguranta cu una mai mare, sa le stii rostul (se face si la scoala de soferi)
- sa iti explici fenomene simple din viata, din casa, din... ce vrei tu: uite, din baie (Legea lui Arhimede, tensiunea superificiala - chestia cu dopul de pe fundul cazii, dinamica fluidelor etc), de ce apare condens atunci cand dai drumul al cuptor, de ce apare gheata in frigider etc etc.
- sa stii, in mare, cum functioneaza un automat, sa stii de separare galvanica, cum functioneaza o hidrocentrala, ce e cu lambda pe doi, ce e ala cos fi (gasesti chestia asta pe diverse aparate), ce e aia izolatie clasa II, ce e aia cusca Faraday (poate fi important cand ai de comunicat prin walkie talkie)

Sunt zeci de exemple, daca vrei, continui...

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:37, said:

eu zic ca biologia e absolut necesara in viata de azi cand noi suntem fiinte biologice. Ce zici? Mai ales acuma cu covidul.

Si totusi de la a baga fizica pe gat unora care pot trai bine mersi si fara ea vaslind contracurentului pe bani multi, pana la a face ceva mai bun cu copiii as aincat sa nu mai avem atatia prosti si analfabeti e o cale extrem d elunga de ani lumina chiar.

Ce zici? ar trebui soferul de autobuz sa dea un doctorat in mecanica oare? ca masina e mecanica?

Utilizatorul de telefon sa dea un doctorat in electronica? sau chiar mai general in electricitate si magnetism? ca doar ce conteaza ca e inutil.

Nu doctorat, ci explicarea unor fenomene simple, cateva formule etc etc. Am dat exemple mai sus, dar sunt zeci-sute... Sunt oameni care cred ca microfonul capteaza unde radio... Oameni care nu stiu ce e aia mAh...

#160
Clio1973

Clio1973

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.114
  • Înscris: 30.01.2017

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:15, said:

daca ar fi o selectie importanta a ce trebuie absolventului am da afara jumate din profesori.

Sistemul de invatamant e o casa de binefacere chiar de toleranta pt cadrele alea pomanagiste

Da distinse domn.
Așa este și vina este a tuturor celor care ..30 de au protestat că profesorii muncesc puțin și câștigă mult.
John Hattie în ,,Învățarea vizibilă.Structuri mentale ale profesorilor",afirmă că în Japonia un profesor ,,stă" în față elevilor cam 500 de ore pe an.
Iar Darling Hammond afirmă că țările care au făcut cele mai mari progrese în educație lasă profesorilor ,,15 până 25 ore de predare".
La noi norma este de 612 ore/am ,minim 18 ore /săptămână.
În Germania însă nimeni nu strigă că dascălii ,,muncesc" 4 ore /zi și câștigă între 3000 și 5000 de euro lunar.
Nimeni nu se întreabă de ce copilul german trebuie să învețe ...latina .
La noi se întreabă si de ce trebuie să facă ..sport!

Subfinanțarea cronică și salariile mizerabile i-au atras în învățământ pe absolvenții ,,prestigioaselor" universități din..Alexandria,Târgoviște sau Suceava.
Absolvenți de ,,top" care se chinuie ani de zile să intre în învățământ cu note de doi sau trei la examenele de admitere în sistem.

Ce să-i învețe acei ,,profesori" pe elevi ???



#161
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.842
  • Înscris: 13.01.2019

View PostTsunnnami, on 15 ianuarie 2022 - 20:32, said:

Cum sa n-ai?
Mecanica
Termidinamica
Electricitate
Optica
Industria alimentara




sunt doar la nivel aplicativ particularizat mult.

Mai sunt tuburi electronice de ar trebui s afaci probleme cu filamente incalzite si energii cinetice ale elctronilor?

Masinile vor fi electrice, mai faci ciclul carnot cand nu faci macar motorul brushless sau cel asincron??

Poti face toate asa daca o luam, chiar si astronomie astrologie. Dar nu vor invata nimic si banii sunt arunctai. Apoi firmele vor cheltui enrorm cu recalificarea

In loc s ainveti dupa 8 clase s alipesti cu letconul piese pe PCB direct ca sa vina samsung sa asambleze aici televizoare ca in China, pierzi vremea cu liceul si facultatea de electronica ca sa vinzi telefoane vechi pe olx sau la magazin la vodafone sau chiar la un magazin online. No zi ca nu-i asa !!! Si stai sa vezi ca trebuie recalificare de vanzator. Ca scala proasta te-a fotot cu legile lui kirchoff si jonctiunea p -n  ani multi in ideea ca devii proiectant de PCB-uri si placi electronice.

View Postaaaa4567, on 15 ianuarie 2022 - 20:45, said:

Hai sa vedem la ce ai folosi fizica in viata de zi cu zi:
- sa intelegi si calculezi consumul de electricitate din apartament
- sa intelegi la ce foloseste o impamantare, un paratrasnet
- sa te feresti de pericole, aka nu umbli pe furtuna pe lac, sa nu te urci pe tren, nu incarci un circuit electric, un prelungitor cu mai mult decat poate duce
- sa iti explici cum functioneaza un automobil (distanta de franare), sa nu inlocuiesti o siguranta cu una mai mare, sa le stii rostul (se face si la scoala de soferi)
- sa iti explici fenomene simple din viata, din casa, din... ce vrei tu: uite, din baie (Legea lui Arhimede, tensiunea superificiala - chestia cu dopul de pe fundul cazii, dinamica fluidelor etc), de ce apare condens atunci cand dai drumul al cuptor, de ce apare gheata in frigider etc etc.
- sa stii, in mare, cum functioneaza un automat, sa stii de separare galvanica, cum functioneaza o hidrocentrala, ce e cu lambda pe doi, ce e ala cos fi (gasesti chestia asta pe diverse aparate), ce e aia izolatie clasa II, ce e aia cusca Faraday (poate fi important cand ai de comunicat prin walkie talkie)

Sunt zeci de exemple, daca vrei, continui...


in anii 60 lumea cu 7 clase stia astea citind lejer 2-3 carti de popularizarea stiintei fara formule si chinul scolii. Asa cum e azi filmele pe youtube

Colegul Djl stie multe chetsii tehnici ca a citit almanahuri carti reviste si nu a distrus creierul cu formule pe la vreo facultate de ingineri.

View PostClio1973, on 15 ianuarie 2022 - 20:46, said:

Ce să-i învețe acei ,,profesori" pe elevi ???
tampeniile din programele scolare tampite. oricum nici daca-l aduci pe instein la catedra in Romania la rromi nu va reusi sa-i invete ceva pe aia.

Asa ca zi mersi ca vin aia de la Spiru sau targoviste fasta capitala a tarii romanesti ca altfel ati fi bagat la ore chiar pe soferul micorbuzului sau pe fochist.

Editat de pisoiu_22, 15 ianuarie 2022 - 20:54.


#162
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.555
  • Înscris: 18.10.2011
Zice cineva ca medicii nu folosesc chimia ce se da la admitere - daca se da majoritar chimie orqanica, atunci o folosesc. Exista o materie numita biochimie, mult mai complicata decat chimia. Exista si genetica, biologie moleculara, citologie etc unde nu poti intelege multe lucruri fara chimie. Exista si biofizica, unde sunt explicate fenomene mai simple sau mai complexe (auzi de crugere laminara /turbulenta, de timpi de injumatatire). Inveti si de vascozitate, si de punte redresoare, sid e osciloscop catodic (da, desuet, nu stiu daca se mai face). Exista doi ani de preclinic. Multi, intr-adevar, nu raman cu mare lucru. Iar la americani sunt patru, in fapt unii fac inginerie ca preclinic.

View Postpisoiu_22, on 15 ianuarie 2022 - 20:54, said:

sunt doar la nivel aplicativ particularizat mult.

Mai sunt tuburi electronice de ar trebui s afaci probleme cu filamente incalzite si energii cinetice ale elctronilor?

Masinile vor fi electrice, mai faci ciclul carnot cand nu faci macar motorul brushless sau cel asincron??

Poti face toate asa daca o luam, chiar si astronomie astrologie. Dar nu vor invata nimic si banii sunt arunctai. Apoi firmele vor cheltui enrorm cu recalificarea

In loc s ainveti dupa 8 clase s alipesti cu letconul piese pe PCB direct ca sa vina samsung sa asambleze aici televizoare ca in China, pierzi vremea cu liceul si facultatea de electronica ca sa vinzi telefoane vechi pe olx sau la magazin la vodafone sau chiar la un magazin online. No zi ca nu-i asa !!! Si stai sa vezi ca trebuie recalificare de vanzator. Ca scala proasta te-a fotot cu legile lui kirchoff si jonctiunea p -n  ani multi in ideea ca devii proiectant de PCB-uri si placi electronice.

in anii 60 lumea cu 7 clase stia astea citind lejer 2-3 carti de popularizarea stiintei fara formule si chinul scolii. Asa cum e azi filmele pe youtube

Colegul Djl stie multe chetsii tehnici ca a citit almanahuri carti reviste si nu a distrus creierul cu formule pe la vreo facultate de ingineri.

tampeniile din programele scolare tampite. oricum nici daca-l aduci pe instein la catedra in Romania la rromi nu va reusi sa-i invete ceva pe aia.

Asa ca zi mersi ca vin aia de la Spiru sau targoviste fasta capitala a tarii romanesti ca altfel ati fi bagat la ore chiar pe soferul micorbuzului sau pe fochist.
Nu chiar, scoala explica lucruri. Multe exista si pe youtube intr-adevar. Dar, daca e asa, de ce nu invata direct elevii de pe youtube? Nivelul este unul intermediar intre manualele incarcate din anii 80 si ce se da pe youtube. Formule trebuie...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate