Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Ce butoaie sa folosesc pentru Vin si Tuica
Last Updated: Nov 20 2020 20:33, Started by
MetalARN
, Sep 19 2019 11:04
·
0
#1
Posted 19 September 2019 - 11:04
Buna ziua,
Anul acesta am decis sa imi fac si eu vin si tuica ca sa nu mai cumpar din comert. Am vazut ca sunt butoaie din toate materialele inox, lemn, fibra de sticla si polipropilena mai nou. Ce pareri pro si contra sunt? Multumesc. |
#2
Posted 19 September 2019 - 11:20
butoaiele de stejar sunt bune pentru vin. pentru tuica ar fi bun lemnul de dud
|
#3
Posted 19 September 2019 - 11:35
La tuica , acel lemn de dud ii imprima culoarea galbena. Cam asta e singurul rol. La vin insa butoaiele din lemn sunt sfinte. Inox se foloseste numai la cel facut in sistem industrial, care nu sta la maturat si al carui gust si aroma sunt date artificial prin diverse metode. Un gust bun va avea doar in butoi din lemn. Fereste-te de polipropilena si orice altceva contine polimeri din plastic.
|
#5
Posted 19 September 2019 - 11:55
Ai grija ce butoaie alegi.
Ca idee.. https://www.trendshr...-despre-butoaie Friskey, on 19 septembrie 2019 - 11:53, said:
Tuica nu se tine in butoi. Se tine in butoi. Din pacate cu cat trece timpul se mai duce din ea... Dar si ..."In cazul distilatelor, perioada de pastrare in butoi se determina prin degustare (ca si la vin) si poate varia intre 3 – 6 luni la prima folosire a butoiului, pâna la mai multi ani la a patra folosire. Odata ajuns la punctul optim de invechire in butoi, continutul se muta in ambalaje de sticla inchise (dopuite)." ... Edited by bumpocbum, 19 September 2019 - 11:56. |
#6
Posted 19 September 2019 - 12:05
Butoaiele de lemn au fost și vor rămâne cele mai bune pentru producerea/păstrarea vinului sau a țuicii. Din păcate, au un cost destul de mare, întreținerea e dificilă și probabilitatea de a-l compromite destul de mare. Un butoi în care s-a acrit vinul nu mai poate fi refolosit cu rezultate bune. Am crescut într-o zonă viticolă și am avut un astfel de butoi. Tata zicea că vinul din el este la fel de bun ca cel din restul butoaielor dar cunoșteam întotdeauna când scotea vin din el.
Mai nou, vinul este păstrat în butoaie din fibră de sticlă produsă special pentru alimentație. |
#7
Posted 19 September 2019 - 12:59
MetalARN, on 19 septembrie 2019 - 11:04, said:
Buna ziua, Anul acesta am decis sa imi fac si eu vin si tuica ca sa nu mai cumpar din comert. Am vazut ca sunt butoaie din toate materialele inox, lemn, fibra de sticla si polipropilena mai nou. Ce pareri pro si contra sunt? Multumesc. Daca nu ai experienta in vinificatie nu.ti complica viata cu butoaie de lemn. E prea multa munca sa le pregatesti in fiecare toamna (dat jos un capac, curate interior, papurite, batut cercuri, puse la umflat, oparite cu ceaiuri din buruieni, etc. Nu lua inox ca.s extrem de scumpe iar pt 1 familie nu renteaza. Din propilena alimentara sunt ok dar greu de gasit, dupa 4, 5 ani devin usor casante (depinde unde si cum le tii) Gasesti in dede de fibra alimentara .Alea sunt super ok. Le cureti toamna cu apa fierbine + bicarbonat. Dai cu perie moale dupa 2h si se duce toata ,,piatra,, de pe ele de zici ca.s noi. Nu dau gust aiurea sau miros vinului. NU lua din fibra de prin targuri de la tuciurii. Sunt de obicei din fibra industriala si miros ca dreaqu. Tre sa muncesti serios (oparesti)la ele sa scoti mirosul de rasina. Daca nu vrei mai mult de 500 lt si.l consumi de la un an la altul 2 de 200 de fibra si 2 damingene de sticla sunt de ajuns. Incepi sa consumi din damingene, apoi cand desfaci un butoi jumatate pui iarasi in damingene restul la sticle. Vinul se tine in butoaie pt ca sa fiarba, sa se limpezeasca, sa se ,,roada,, nitel, dar cel mai bine se pastreaza in ambalaj de sticla. Pt tuica sunt butoaie de dud, salcam, prun, stejar. Dar tre sa stii cat timp sa lasi produsul in ele ca sa se maturizeze si sa stii ca vei pierde o parte din produs. Castigi calitate in detrimentul cantitatii. Ca sa faci vin si tuica acasa ai nevoie de multe altele pe langa butoaie. Zdrobitor si cada pt vin, cazan de cupru sau inox alimentar (ambele sunt bune depinde doar de gustul si priceperea fiecaruia). |
#8
Posted 19 September 2019 - 13:04
de peste 10 ani, an de an, vinul îl țin în damigene de sticlă de 50 de litri!
secretul e ca damigeana să fie plină ochi! când umbli la o damigeană, o golești total, vinul îl pui în bidoane de 5 litri - pline și astea! ce strică vinului sunt: drojdia, aerul și lumina deci: -îndepărtezi foarte bine drojdia -să nu ai aer în recipiente -să nu uiți lumina aprinsă-n beci! |
#9
Posted 19 September 2019 - 13:36
Black66, on 19 septembrie 2019 - 12:59, said:
Daca nu ai experienta in vinificatie nu.ti complica viata cu butoaie de lemn. E prea multa munca sa le pregatesti in fiecare toamna (dat jos un capac, curate interior, papurite, batut cercuri, puse la umflat, oparite cu ceaiuri din buruieni, etc. Nu lua inox ca.s extrem de scumpe iar pt 1 familie nu renteaza. Din propilena alimentara sunt ok dar greu de gasit, dupa 4, 5 ani devin usor casante (depinde unde si cum le tii) Gasesti in dede de fibra alimentara .Alea sunt super ok. Le cureti toamna cu apa fierbine + bicarbonat. Dai cu perie moale dupa 2h si se duce toata ,,piatra,, de pe ele de zici ca.s noi. Nu dau gust aiurea sau miros vinului. NU lua din fibra de prin targuri de la tuciurii. Sunt de obicei din fibra industriala si miros ca dreaqu. Tre sa muncesti serios (oparesti)la ele sa scoti mirosul de rasina. Daca nu vrei mai mult de 500 lt si.l consumi de la un an la altul 2 de 200 de fibra si 2 damingene de sticla sunt de ajuns. Incepi sa consumi din damingene, apoi cand desfaci un butoi jumatate pui iarasi in damingene restul la sticle. Vinul se tine in butoaie pt ca sa fiarba, sa se limpezeasca, sa se ,,roada,, nitel, dar cel mai bine se pastreaza in ambalaj de sticla. Pt tuica sunt butoaie de dud, salcam, prun, stejar. Dar tre sa stii cat timp sa lasi produsul in ele ca sa se maturizeze si sa stii ca vei pierde o parte din produs. Castigi calitate in detrimentul cantitatii. Ca sa faci vin si tuica acasa ai nevoie de multe altele pe langa butoaie. Zdrobitor si cada pt vin, cazan de cupru sau inox alimentar (ambele sunt bune depinde doar de gustul si priceperea fiecaruia). Acum la tuica e clar iau unu de 100 de litri si aia e. La vin iau unu de 500 de litri sau 2 de 250?? Cum e mai bine? |
#10
Posted 19 September 2019 - 13:38
eu tin vinul si tuica in damigene din sticla, se spala perfect, se umplu pe rand (diverse soiuri de struguri se coc diferit), se beau pe rand
daca as avea cantitati mai mari as lua vane din inox cu capac mobil (cu garnitura de cauciuc care se umfla cu aer) ca sa nu stea butoiul partial gol sa oxideze vinul gustul de lemn se da folosind aschii din lemnul dorit - e cel mai eficient, altfel butoaiele trebuie la cativa ani desfacute, raschetate, refacute, umflate, dezinfectate, iar suprafata de contact lemn-lichid e foarte mica fata de aschii aceeasi suprafata cat interiorul butoiului e cam 2 pumni de aschii, le tii pana bei vinul si dupa aia le arunci, din lemnul pentru un butoi faci cativa saci de aschii, deci e eficient, igienic, ieftin si efectul e acelasi Edited by Oxigen1234, 19 September 2019 - 13:49. |
|
#11
Posted 19 September 2019 - 13:48
MetalARN, on 19 septembrie 2019 - 13:36, said: Am gasit aici https://legotank.ro butoaie de polipropilena si au pe stoc cu indicator de nivel, robinet si dop cu furtun din ala de il pui in apa si am vazut ca tine si vin si tuica. Acum la tuica e clar iau unu de 100 de litri si aia e. La vin iau unu de 500 de litri sau 2 de 250?? Cum e mai bine? parerea mea ti.am spus.o mai sus. Daca iei 1 de 500 cand incepi sa scoti vin din el putin cate putin vei baga aer, ceea ce nu este ok. Vinul se rasufla, face floare la suprafata, drojdia de pe peretii laterali mucegaieste, strici vinul si muncesti degeaba. Cand desfaci un recipient sa zicem de la damingeana de 50 in sus e recomandabil sa.l golesti tot odata iar produsul sa.l pui in recipiente mai mici (eu prefer de sticla, am 10 navete cu sticle de 1,5 lt). Desfac o sticla cand mi.e pofta de un pahar nu un butoi. Depinde de tine , unde o sa tii butoiul (butoaiele) daca ai beci sau intr.o camera neincalzita dar in care sa nu inghete vinul iarna. |
#12
Posted 19 September 2019 - 13:59
un butoi de 500 litri din reclama de mai sus costa 650 lei - cu garantie 2 ani
o cisterna din inox cu capac flotant de 500 litri costa 1900 lei vinul (cei 500 litri) costa cam 2000 lei (cam 2 kg struguri x 2 RON / 1 litru must) la vana cu capac plutitor dezumfli garnitura, poti sa scoti orice cantitate, umfli garnitura la loc, nu intra pic de aer ramane sa hotarasti daca risti cei 2000 de lei in fiecare an pentru 1250 lei diferenta, mai ales ca vorbim de un produs care poate fi folosit cateva sute de ani Edited by Oxigen1234, 19 September 2019 - 14:01. |
#13
Posted 19 September 2019 - 14:01
De zeci de ani ai mei fac vin si stiu ca dupa o anumita perioada trag vinul din butoaiele de lemn in damigene de sticla. Sfatul cu aerul care dauneaza vinului e f adevarat. Cu tuicile la fel, nu se tin in butoi de lemn a la long, tot in sticla.
|
#14
Posted 19 September 2019 - 14:27
Oxigen1234, on 19 septembrie 2019 - 13:59, said:
un butoi de 500 litri din reclama de mai sus costa 650 lei - cu garantie 2 ani o cisterna din inox cu capac flotant de 500 litri costa 1900 lei vinul (cei 500 litri) costa cam 2000 lei (cam 2 kg struguri x 2 RON / 1 litru must) la vana cu capac plutitor dezumfli garnitura, poti sa scoti orice cantitate, umfli garnitura la loc, nu intra pic de aer ramane sa hotarasti daca risti cei 2000 de lei in fiecare an pentru 1250 lei diferenta, mai ales ca vorbim de un produs care poate fi folosit cateva sute de ani Confirm spusele colegul. Doar ca e o investitie majora pt un incepator. Se mai schimba garnitura la capacul flotant din cand in cand, vinul trebuie tras de pe drojdie inainte sa.l tii pt mai mult timp, sunt mai multe lucruri de care sa tii cont. Uite un link unde o cisterna de 500 lt din inox ar costa 1770 (tot ce trebuie inclus) O garnitura pneumatica costa doar 100 ron. http://uneltevinsibe...utoaie-si-cazi/ |
#15
Posted 19 September 2019 - 14:29
Oxigen1234, on 19 septembrie 2019 - 13:59, said:
un butoi de 500 litri din reclama de mai sus costa 650 lei - cu garantie 2 ani o cisterna din inox cu capac flotant de 500 litri costa 1900 lei vinul (cei 500 litri) costa cam 2000 lei (cam 2 kg struguri x 2 RON / 1 litru must) la vana cu capac plutitor dezumfli garnitura, poti sa scoti orice cantitate, umfli garnitura la loc, nu intra pic de aer ramane sa hotarasti daca risti cei 2000 de lei in fiecare an pentru 1250 lei diferenta, mai ales ca vorbim de un produs care poate fi folosit cateva sute de ani Eu zic ca asta e castigator https://legotank.ro/...lena-200-litri/ iau 3 am citit pe alte situri ca are porizitatea materialului la fel cu cea a sticlei. Deci e ca si cum lai pune in sticla. Multumesc de raspunsuri. |
|
#16
Posted 19 September 2019 - 14:32
un incepator nu incepe cu 500 litri ...
as recomanda sa ia cate 100-200 kg struguri odata din diverse soiuri, sa faca cate 50-100 litri (1-2 damigene), pana invata cateva tehnici si secrete, vede ce ii iese, daca ii place, la asemenea cantitati nu trebuie investitii e scump un tanc de 500 litri, dar unde pui o tona de struguri in vana la fermentat ??? in butoi niciodata nu se pune mustul proaspat zdrobit, ala se tine intai la fermentat, abia dupa aia la fermentatia malolactica si la limpezit sa il pui la butoi si dupa aia tot iti trebuie mai multe butoaie ca trebuie sa il tragi de pe boasca cand termina de fiert, cand se limpezeste, cand vine frigul, cand vine caldura... Edited by Oxigen1234, 19 September 2019 - 14:40. |
#18
Posted 19 September 2019 - 14:43
Oxigen1234, on 19 septembrie 2019 - 14:32, said:
un incepator nu incepe cu 500 litri ... as recomanda sa ia cate 100-200 kg struguri odata din diverse soiuri, sa faca cate 50-100 litri (1-2 damigene), pana invata cateva tehnici si secrete, vede ce ii iese, daca ii place, la asemenea cantitati nu trebuie investitii e scump un tanc de 500 litri, dar unde pui o tona de struguri in vana la fermentat ??? in butoi niciodata nu se pune mustul proaspat zdrobit, ala se tine intai la fermentat, abia dupa aia la fermentatia malolactica si la limpezit sa il pui la butoi si dupa aia tot iti trebuie mai multe butoaie ca trebuie sa il tragi de pe boasca cand termina de fiert, cand se limpezeste, cand vine frigul, cand vine caldura... Si eu ma bag la 3 de 200 pentru vin si unu de 100 pentru tuica, vedem ce o fi cada si butoaiele nu sunt scumpe din polipropilena. O intrebare la tine. Strugurii se zdrobesc si se pun in cada la fermentat . Cada o lasi cu capac sau fara si de ce si de ce ? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users