Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Clipboard files copy/paste, filen...

Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...

Diferente diferentiale

Finala Eurovision 2024
 De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Back-up box Fronius ?

Router de la Digi nu face fata la...
 Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun

Istoric deplasari - GPS
 Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet

Apometru defect?
 

Ce s-a spus despre 23 august 1944 in timpul comunismului ?

* * * - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
93 replies to this topic

#73
puiu72

puiu72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,941
  • Înscris: 03.02.2007
ce legatura au o mana de comunisti imputiti sprijiniti de bolsevicii de la est cu mentalitatea unui popor? Romania nu era un stat comunist, pe taranul Roman il durea in paispe de comunisti si ce insemnau ei...

#74
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,235
  • Înscris: 03.03.2007

 maccip, on 16 decembrie 2017 - 23:12, said:

Dar voi stiti istorie fratilor. Eu niciodata n-am stiut cine-s astia de-i pomeniti aici. Stiu ca sunt nume de strazi cu ei.
Am citit o pagina din manualul ala postat aici.
Uaau, ma strange pe spinare cand citesc asa ceva. Aveam oroare de istorie. Imi trezeste amintiri neplacute.

Mai bine asa decat sa o stii prost.

#75
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,341
  • Înscris: 06.01.2007

 Alexandru H., on 16 decembrie 2017 - 23:34, said:


Mai bine asa decat sa o stii prost.
De acord.
In plus as adauga ca n-ai cum s-o stii bine.
Istoria trecutului se scrie si se tot rescrie.
E maxim o doctrina, daca nu cumva o dogma. Stiinta exclus.
Parerea mea, de necunoscator, desigur.
:)

#76
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,235
  • Înscris: 03.03.2007

 maccip, on 16 decembrie 2017 - 23:41, said:

De acord.
In plus as adauga ca n-ai cum s-o stii bine.
Istoria trecutului se scrie si se tot rescrie.
E maxim o doctrina, daca nu cumva o dogma. Stiinta exclus.
Parerea mea, de necunoscator, desigur.
Posted Image

Nu se rescrie decat documentat.

Opiniile nu sunt istorie. Dar noi vad ca nu am reusit sa depasim momentul asta in privinta evenimentului din 23 august 1944. Doamne fereste sa acorzi unui comunist privilegiul de a fi participat la eveniment - zici ca dansezi pe mormantul lui Mihai.

#77
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,341
  • Înscris: 06.01.2007

 Alexandru H., on 16 decembrie 2017 - 23:43, said:

Opiniile nu sunt istorie.
Cu exceptia cazului in care devin doctrina, directie.


Sa vedem ce documentatie o sa apara pentru istoria zilelor de 16-31 decembrie 1989.
Memorile lui Iliescu poate.
Nustiu.
Eu cred ca istoria evenimentelor de-atunci inca nu a ajuns la maturitatea necesara.

In final se va gasi o solutie. O directie de actiune, pe care apoi se va dezvolta adevarata poveste ridicata la rang de istorie.

#78
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,570
  • Înscris: 02.09.2006

 Kokoshmare, on 16 decembrie 2017 - 16:48, said:

Pai au existat cam patru faze propagandistice comuniste in legatura cu 23 august.
Cam pana pe la sfarsitul anilor 50 nu se spunea nimic special, doar se celebra fratia de arme romano-sovietica in fraze generale bombastice.
P-orma in anii 60 incepand afirmarea national comunismului s-a trecut la sintagma "insurectia nationala anti-fascista". De remarcat ca in cateva filme se dadea celebrul anunt de la radio cu atentie, atentie, lasati aparatele deschise dar atat. Pentru ca urma discursul regelui si nu se putea da asta.
Mai trec niste ani si Ceausescu incepe sa confiste istoria partidului si se trece la "revolutia anti fascista si anti-imperialista" la care se adauga repede adaugirea "la realizarea careia a avut UN ROL important tov. Nicolae Ceausescu". Inca un an doi si s-ar fi trecut la ROLUL primordial avut de NC.
sincer, nu cred ca s-a vorbit de rolul lui NC in actul de la 23 august, poate la vre-o sedinta de BOB, vre-un secretar zelos sa fi bagat duma asta!
serialul ''Incognito'' si-l mai aminteste cineva? eventual romanul omonim??

 PlatonX, on 16 decembrie 2017 - 16:59, said:

GoldMasters,

Eu intreb ce v-au spus comunistii despre 23 august 1944 si daca v-au spus ca Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu si tu imi spui altceva. Intrebarea era despre ce v-au spus comunistii la ora de istorie si la televizor despre 23 august 1944 si daca v-au spus ce rol a avut Regele Mihai in asta.

Intrebarea era cum isi justificau comunsitii Ziua Nationala.
nu mai tin minte sint citeva decenii in cazul meu, dar nu cred ca are cineva dubii ca regele a facut doar figuratie in actul de la 23 augut, acesta fiind pus la punct de comunisti!

 PlatonX, on 16 decembrie 2017 - 17:47, said:

Nu scrie faptul ca Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu.


Dar totusi era Ziua Nationala a Romaniei. Era ceva gresit sa intrebi de ce sarbatorim aceasta zi si sa vrei sa stii exact cum s-au petrecut lucrurile ?
Evident ca in clasa a IV-a nu stii cum functioneaza armata, dar la liceu si dupa ce faci armata iti dai seama ca exista un comandat care da oridine. Felul in care este prezentat in manualul de istorie este absurd: poporul a intors armele. Pai armata are comandati care dau ordine, armata nu intoarce armele din proprie inititiva.
s-a spus ce era necesar, conditia era ca sa fii la ore si sa asculti ce spune profesorul nu sa joci x/0 sau spinzuratoarea!

 Chriss_Summer, on 16 decembrie 2017 - 17:52, said:

Cum ma baiete sa intrebi d-astea? Pe cine, pe profu' de istorie? Chema sectoristu' si te batea pana radeai. Te durea in pix de ce se intamplase la 23 august, fumai, beai si alergai dupa gagici, ca de-aia aveai 17 ani.
chiar asa fara pic de jena iti permiti sa aberezi pe aici??? sint sanse ca cei mai tineri sa te creada si sa imprastie si ei aberatiile mai departe!

 Chriss_Summer, on 16 decembrie 2017 - 17:56, said:

La voi era alta poveste, voi erati intre voi, puteati sa-i injurati in voie pe romani, fie ca era vorba de comunisti, regi sau ce dracu mai era. La voi nu prea se praduia la secu ca si secu ii injura pe romani, este?
probabil ca colegul nostru a indragit cartea, nu a chiulit de la scoala precum altii care fac pe desteptii pe aici dar habar nu au despre ce vorbesc!
liceul la ''intensiv'' si facultatea la FF nu inseamna studii, nu le recunoste decit statul, un privat se sterge cu diplomele de la particulare!

 Alexandru H., on 16 decembrie 2017 - 18:01, said:


Bodnaras si Patrascanu au participat in mod direct la activitatile din palat. Antonescu a fost predat comunistilor, care l-au ascuns in diferite case ilegaliste. Mesajul lui Mihai catre popor a fost inregistrat de catre un student comunist. Nu mai vorbesc de existenta Blocului National Democrat.

Si mai e ceva, ca vad ca tot circula prostia aia cu 1000 de comunisti romani. Comunistii se bazau foarte mult pe simpatizanti - cei care aveau case sigure, cei care puteau trimite si primi pachete, cei care finantau diferite activitati (editari de ziare, delegatii de comunisti in si din Uniunea Sovietica etc.). Membership-ul era redus pentru ca era foarte riscant.
Bineinteles, dar cum fostul rege in afara de tradarea de tara nu a facut nimic memorabil se incerca sa se acrediteze ideea ca 23 august a fost din capul lui, nu ca a executat ordinele primite de la comunisti!

 PlatonX, on 16 decembrie 2017 - 17:56, said:

Sa ne imaginam urmatoarea scena: La ora de istoria in clasa a XII-a se vorbeste despre 23 august 1944. Si tovarasa profesoara explica faptul ca armata din proprie initiativa sau ajutata de popor a intors armele. Elevul Popescu ridica mana si intraba:
"Tovarasa profesoara dumneavostra stiti cum functioneaza armata ? Acolo exista un comandant care iti spune ce sa faci. Si peste toti exista un Comandat Suprem al Forelor Armate. Niciodata Armata nu face ceva din proprie initiativa. INTOTDEAUNA asculta ordinele comandatului.
Si ar ma fi ceva. Orice stat, oricat de haotic ar fi functioneaza dupa legi. Nu poate un Partid sa aresteze dupa bunul plac. Era imposibil din punct de vedere legal sa il aresteze vreun Partid pe Ion Antonescu."

Ce ar mai fi spus tovarasa profesoara de istorie la afirmatiile de mai sus ?
nu mai bine ne imaginam ca am cistigat la 6 din 49, e fel de interesant si util?

 Chriss_Summer, on 16 decembrie 2017 - 17:57, said:

Te ducea la director si ala te dadea pe mana securitatii. Vorbesc cat se poate de serios.
de fapt cureti pusca, exact ca iepurasul!

 Alexandru H., on 16 decembrie 2017 - 18:20, said:


Regele Mihai.

Revista 22, nr. 35 din 1997. Am reverificat acum - spune si ca textul Proclamatiei catre Tara a fost realizat impreuna cu Patrascanu.

Ma mir ca nu ai citit asemenea materiale - probabil e mai simplu pentru linistea sufleteasca sa te uiti doar pe lucrari hagiografice.
sau sa copiezi din materialele primite pa mail de dimineata!

 valitudor, on 16 decembrie 2017 - 22:11, said:

Bre, bati campii cu aportul comunistilor la infatuirea actului din 23 august.
Chiar Regele Mihai a spus in interviul din anii 90 ca L. Patrascanu, cand a aflat de arestarea lui Antonescu a intrat livid la Rege si l-a intrebat: "Ce aţi făcut? Ne-aţi nenorocit!"
Regele devansase cu 3 zile arestarea lui Antonescu fara sa stie nimeni, pentru ca Antonescu venise mai devreme la Palat.
a venit livid pentru ca fostul rege a dat cu mucii in fasole si s-a grabit fara sa astepte data hotarita, nici asta nu e ceva in favoarea lui sa stii! chiar invers!

 Alexandru H., on 16 decembrie 2017 - 23:43, said:


Nu se rescrie decat documentat.

Opiniile nu sunt istorie. Dar noi vad ca nu am reusit sa depasim momentul asta in privinta evenimentului din 23 august 1944. Doamne fereste sa acorzi unui comunist privilegiul de a fi participat la eveniment - zici ca dansezi pe mormantul lui Mihai.
pentru ca in cazul asta nu mai au nimic care sa justifice tot circul facut cu fostul rege sau cu familia acestuia, nu-i ramine decit marele act de tradare cu care sa se prezinte la judecata de apoi!

#79
skandal

skandal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,241
  • Înscris: 09.11.2003
Platoane, tu nu intelegi libertatea. Nu iti dai seama ce cadou ti-au facut aia o suta si ceva de oameni omorati in timpul lui Ceausescu si cei peste o mie omorati dupa ce a luat Iliescu puterea. Ca, sa nu uitam, deja suntem la aniversarea zilelor Revolutiei.

Tu iti pui problema din perspectiva contemporana. Cand cresti cu Mircea Badea delirand la televizor despre "dictatura" lui Basescu, respectiv a "binomului" in zilele noastre, este imposibil sa intelegi ca un om isi putea vedea cariera distrusa de un zambet nelalocul lui. Sa intrebi? Doamne-fereste. Ba, ai zis "Doamne"? Esti religios, mistic contrarevolutionar? Ia sa discutam despre asta, to-va-ra-se in urmatoarea sedinta a organizatiei de baza!

Sigur, depinde de epoca foarte mult. Zambetul ala iti putea aduce o degradare sociala sau o trimitere in Baragan, la Canal sau direct plutonul in anii '50, depinde cine erai si la cine zambeai. In anii relaxarii, '70, deja se puneau niste intrebari. Nu multe. Dupa, cand a devenit Ceausescu taticul suprem cu poza pe toate manualele si in toate clasele si in pi-da ma-sii unde nu era, in principiu trebuia sa nu zambesti despre el ca iti luai o urecheala sau o mama de bataie sau ceva incondeiere la dosar, functie de cat de nenorociti erau securistul intreprinderii, secretarul cu propaganda sau alti de-astia. Daca zambeai foarte des, ajungeai prin sanatoriile in care fusesera mascate puscariile politice dupa gratierea din (parca) '68 si nu te mai opreai din zambit pe urma.

Dar sa intrebi? Pai asta insemna sa gandesti independent, domnule, ori asta era in contradictie cu doctrina centrala a partidului. Se milita activ impotriva gandirii laterale, critice, manualele si exercitiile erau gandite de asa natura incat sa nu te duca in directia asta. Doar sa asculti ca dobitocul, sa bati din palme pe la cuvantari si asa mai departe. Tocmai lipsa gandirii critice a incurajat licheaua, avansarea in cariera si in functii de partid pe baza de obedienta mai degraba decat competenta si asta a dus finalmente la caderea comunismului. Ca un sistem care traieste prin prosti nu poate functiona, chiar daca varfurile sunt destepti.

Iar ca sa iti raspund full, nu erau prosti, nu lasau goluri vizibile. Numarul membrilor de partid comunist din ilegalitate era umflat pana la dimensiuni apoteotice. Practic 23 august era prezentat ca o consecinta fireasca a suportului popular covarsitor pentru partidul comunist. Trebuia sa stii ca nu era asa ca sa iti pui intrebari, ori daca stiai (si atat de bou sa si zici) erai deja un "element dusmanos".

(vezi deasupra postul unui autentic produs al comunismului)

Edited by skandal, 17 December 2017 - 03:01.


#80
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 03.12.2014

 PlatonX, on 16 decembrie 2017 - 16:59, said:

GoldMasters,

Eu intreb ce v-au spus comunistii despre 23 august 1944 si daca v-au spus ca Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu si tu imi spui altceva. Intrebarea era despre ce v-au spus comunistii la ora de istorie si la televizor despre 23 august 1944 si daca v-au spus ce rol a avut Regele Mihai in asta.

Intrebarea era cum isi justificau comunsitii Ziua Nationala.
da, prin anii 80 cam așa erau prezentate evenimentele: Regele Mihai l-a convocat pe Mareșal la Palat și i-a comunicat că e arestat, după care un comitet popular a preluat controlul țării.

#81
cap_tepos

cap_tepos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,653
  • Înscris: 08.05.2006

 DaculScoril0, on 17 decembrie 2017 - 05:09, said:

da, prin anii 80 cam așa erau prezentate evenimentele: Regele Mihai l-a convocat pe Mareșal la Palat și i-a comunicat cã e arestat, dupã care un comitet popular a preluat controlul țãrii.

Nu-mi amintesc sa fi fost pomenit regele Mihai in cartile de istorie pe care le-am avut. Imi amintesc ca un coleg avea o moneda de argint cu profilul regelui Mihai nestiind la acea varsta cine e si cand a domnit. Deasemeni existau filme artistice cu 23 august in care nu a fost deloc pomenit Mihai.I.

Imi amintesc de pomenirea de regi (ca personaje negative, bineinteles) ce au fost inaintea lui Carol al II-lea. Erau prezentate in cartile de istorie caricaturi de epoca din presa vremii a regelui cu "1907" scris cu sange pe frunte si caricatura aceia cu niste tarani slabanogi ce se chinuiau sa care o uriasa coroana.   Desemeni ni se spunea ca taranii il porecleau pe rege hop-in-tol (aluzie ca era puturos) poceala numelui de Hohenzolern. Singurul loc in care era pomenit ceva mai neutru regele Carol I a fost in filmele lui Nicolaescu. Deasemeni se vorbea in treacat cu critica aspra de dictatura lui Carol al II-lea si de anul 1938 anul maxim de crestere economica al Romaniei interbelice la care se raportau toate maretele realizari socialiste. Btw. maresalul Antonescu nu era asa infierat cu üra proletara precum erau regii.

Eu-unul am aflat informatii ceva mai concrete de la Europa Libera in 1984 cand, implinindu-se o varsta rotunda a evenimentului 23 august acest post a explicat intr-o emisiune rolul determinant al monarhiei la 23 august. Desi Europa Libera era destul de credibila pentru mine, nu am dat prea multa importanta informatiei.

#82
puiu72

puiu72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,941
  • Înscris: 03.02.2007
eu nu inteleg daca baiatul asta care ar fi urecheat pcr ca nu.i da date despre 23 aug, e prost sau face pe prostul... cine ce i.o fi bagat in cap... libertate de exprimare in comunism... wtf u smoking man?

#83
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

 tytysor, on 17 decembrie 2017 - 00:59, said:

nu mai bine ne imaginam ca am cistigat la 6 din 49, e fel de interesant si util?
Sa inteleg ca la scoala nu aveai voie sa intrebi profesorul ?

 puiu72, on 17 decembrie 2017 - 09:36, said:

eu nu inteleg daca baiatul asta care ar fi urecheat pcr ca nu.i da date despre 23 aug, e prost sau face pe prostul... cine ce i.o fi bagat in cap... libertate de exprimare in comunism... wtf u smoking man?
Intrebarea mea pleaca de la o contradictie: Sarbatoresti cu mare fast Ziua Nationala dar nu doresti sa se afle ce s-a intamplat in acea zi.

#84
timisoso

timisoso

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,447
  • Înscris: 12.06.2007
Observ ca topicele despre rege se inmultesc ca numar si toate tind spre banalizare...
Hai s-o spunem pe a' dreapta, cum ne-au invatat kakamuistii!
Regele a furat trenul regal plin cu aur si l-a mai furat o data, tot plin cu aur, ieri, la inmormintare!
Sa fie circul complet! Si uite asa, mai distragem atentia de la dezastrele in desfasurare ciordache-kakalicea-draknea...
Despre rege - bine ca s-a dus! Macar nu mai apuca sa ne vada aruncati la cosul de gunoi al istoriei!
"Bine că s-a dus”

„Fir-ai al naibii, Majestate”, că nu ne dăduși pace nici după moarte.
Să ne obligi pe noi, Ion Iliescu și Sergiu Andon, dimpreună cu toată aristocrația comunistă, să ne punem vorbele cernite,
Să ne obligi pe noi, Liviu Dragnea și Mihai Tudose, dimpreună cu toată baronimea roșie, să ne punem lacrimile de crocodil și să ne plecăm capul în fața catafalcului,
Să ne obligi pe noi, Gabriela Firea și Lia Olguța Vasilescu, dimpreună cu toate prințesele Ardealului, Moldovei și Țării Românești, să ne punem fustele negre, când de Crăciun se poartă roșu,
Să ne obligi pe noi, Partidul care te-am alungat din țară, să-ți facem miting de susținere cu olteni în plină campanie împotriva statului paralel,
Să ne obligi pe noi, Televiziunea, să o ținem cu Majestate în jos, Majestate în sus, de dimineața până seara, când publicul trebuie informat metodic despre crima de la metrou, părintele Pomohaci și chiloții Oanei Zăvoranu,
Să ne obligi pe noi, muncitorii mândri care am construit această țară, să dăm cu bidineaua peste Gara Băneasa și Gara din Curtea de Argeș, în luna decembrie, când omul se odihnește și vopseaua se scorojește,
Să ne obligi pe noi, bucureștenii, să o luăm pe rute ocolitoare spre Mall Băneasa, spre Târgul de Crăciun și spre cârciumile din Centrul Vechi, în weekend, când toată lumea consumă și party hard,
Să ne obligi pe noi, popor român, să ținem doliu național, în plin sezon de petreceri corporatiste, de târguri și de bâlciuri, de bucurii ale porcului,
Toate astea, Majestate, sunt deja prea mult. Bine că te-ai dus.
***
Ne jena. Ca o pietricică în pantof, ca reproșul tăcut din privirea cuiva căruia i-am produs o mâhnire. De mâine, putem să ne întoarcem la bicisniciile noastre, fără să mai simțim privirea sa mustrătoare în ceafă. De mâine, ne putem urî, înjura, îmbulzi, certa în voie. De mâine, vom putea petrece, chiui, șoppingui până la epuizare. De mâine, vom putea băga în maț până va crăpa bugetul cu care ne-a îndestulat Partidul.
Doar Florin Iordache - ticălosul sincer - a rămas la serviciu, în această mare de ipocrizie de partid, de stat și de popor, continuând neabătut, precum tancul sovietic, munca de decuplare a României postcomuniste de Europa Apuseană a Regelui Mihai. Nivelarea Justiției sub directivele de Partid semnează definitiv actul de capitulare a României în fața Republicii borfașilor și ultima insultă la adresa Regelui Mihai.
Prin plecarea Regelui - un om care a crezut cu toată ființa lui în valorile occidentale, care ne-a făcut și pe noi, prin legăturile sale de sânge, un pic mai britanici, mai germani, mai spanioli, mai civilizați europeni, care s-a pus la dispoziția statului român în anii 2000, făcând lobby personal pe la toate familiile regale și cancelariile vestice ca să fim primiți în NATO, deși nu meritam - prin plecarea Regelui, așadar, legăturile noastre cu Vestul se șubrezesc.
Regele anulase eternul nostru complex de inferioritate, ridicând România dintr-o eternă rudă săracă a Europei bătând la „Înalta Poartă” (idee obsesiv cultivată de conducătorii „republicani” ai țării), la statutul de țară demnă și respectată. Regele pleacă, neamurile sale împărătești, din toate familiile regale europene, l-au condus azi pe ultimul drum la București. Din fericire, au plecat fără să mai vadă drumurile noastre desfundate, șoselele neluminate, jegul gărilor, România nesimțirii, indolenței, furtului pe ruta București - Curtea de Argeș.
Obrazul subțire lasă loc obrazului gros și cefei de porc. De mâine, românii vor rămâne cu neamurile proaste, inculte și agresive, pe care și le-au votat democratic.
A fi neam prost înseamnă inclusiv să-i pui Regelui tău, pe ultimul drum, o copie a Coroanei. Coroana reală nu putea fi scoasă din muzeu, ca nu cumva Regele să fugă cu ea în mormânt, cum fugise după Război cu aurul și tablourile poporului, nu-i așa?! Cică „așa zice legea”. Ia să fi trecut la cele veșnice un boiernaș comunist, să vezi atunci cum se scotea Coroana din muzeu prin ordonanță de urgență...
După reveria monarhistă de câteva zile, care ne arată „cum ar fi fost”, ne întoarcem la PCR-ul care ne arată de mai bine de 70 de ani cum e de fapt.
PS. N-aș fi scris acest text dacă nu aș fi văzut Bucureștiul vineri noapte. M-am dus la Palatul Regal unde așteptau câteva mii de oameni, în liniște, să intre la Rege. O coadă șerpuită și tăcută, un inel viu în jurul Palatului. Perpendicular pe Palat, pe strada Rosetti, se chefuia la greu: e sezonul petrecerilor „de firmă”, astfel încât toate restaurantele, barurile, puburile gemeau de lume, de dans și de voie bună. În Centrul Vechi ziceai că trăiești pe viu un cutremur de peste 6 pe Richter. Muzica zgâlțâia pereții scorojiți ai clădirilor cu bulină și valuri de oameni fericiți, exprimând o stare de beatitudine juisantă, inundau străzile ca și când n-ar fi vrut să rateze ultima petrecere a vieții. Toate locantele defulau de lume, iar patronii scoseseră boxele afară, ca lumea să se distreze și pe trotuare. Cam atâta despre „doliul național”, cam atâta despre visul fragil pe care l-am îngropat astăzi.
Să nu ne lăsăm amăgiți de numărul mare al celor care l-au condus sâmbătă pe ultimul drum pe Regele Mihai. Miile de oameni drepți, tăcuți, transmițând o imensă tristețe, dar luminoși în suferința lor, fac parcă, prin contrast, și mai neagră noaptea care ne înconjoară.
Câți dintre noi chiar trăim în valorile pe care ni le-a transmis Regele?
Câți dintre noi am fi dispuși să trăim „o viață de rege”, adică o viață ghidată după valori austere, precum modestie, bună cuviință, politețe și adevăr? Câți dintre noi putem să fim decenți măcar trei zile dintr-un an?"
https://republica.ro/zbine-ca-s-a-dus

#85
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

 PlatonX, on 17 decembrie 2017 - 11:40, said:

Sa inteleg ca la scoala nu aveai voie sa intrebi profesorul ?

Ba, aveai !
Insa trebuia sa ai mare grija ce intrebai si in ce fel intrebai... Posted Image

 PlatonX, on 17 decembrie 2017 - 11:40, said:

Intrebarea mea pleaca de la o contradictie: Sarbatoresti cu mare fast Ziua Nationala dar nu doresti sa se afle ce s-a intamplat in acea zi.


Pai aflai din cartea de Istorie.
Si din ce-ti spunea profesorul.
Iti era deajuns... Posted Image

Daca nu intelegeai si faceai pe prostu', ti se explica in ce fel statea treaba...
Si a doua oara, nu mai intrebai, starnit de curiozotate...

Un exemplu fictiv de dialog, din acea vreme:

Profa': "  Posted Image  Asadar, ziua de douajtrei August a fost ziua in care maresalul Antonescu a fost arestat, iar Romania a intors armele impotriva cotropitorului hitlerist, trecand de partea URSS, marele nostru prieten. La douajtrei august, a avut loc "Marea revolutie de eliberara sociala si nationala antifasciscta si antiimperialista, in care Partidul Comunist Roman a jucat un rol esential, bla, bla ..."

Elevu: -  " To'asa' ... da' cum, mai precis, s-a facut acest lucru ? Cine l-a arestat pe maresal ? ..." Posted Image

Profa': " ... Mah, tu n-ai inteles ? Ti s-a spus, clar !!! Intregul phuopor, s-a strans, unit, in jurul Partidului Comunist si a intors armele, eliberandu-se de sub jugul hitle... mah, am io' impresia, sau tie ti-a crescut parul cam mult, ca de-aia nu auzi prea bine ? Si-ai devenit cam reactionar dupa atata muzica straina ascultata !
Eh, acu' s-a 'nteles ? Sau trebuie sa repet si sa-ti mai isplic odata ?  Posted Image
Mai ai si alte intrebari ?.... Posted Image

Elevu': ... da, am intele... Posted Image

Profa' :  Ei, dac'-ai 'nteles, ia pune tu mana si ceteste manualu' pana maine, ca te ascult din lectia asta, sa vad eu ce-ai priceput ! Clar ?... Posted Image

Elevu' : ... Da, to'asa... Posted Image

Edited by sylvius, 17 December 2017 - 12:35.


#86
Geth

Geth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,903
  • Înscris: 17.11.2017

 PlatonX, on 16 decembrie 2017 - 17:59, said:

Din punct de vedere logic mi se pare absurd sa sarbatoresti o zi si sa ti se interzica sa aflii ce s-a intamplat in acea zi.
Dar nu ti se interzicea, din contra, varianta oficiala era pe toate gardurile(mai ales prin preajma zilei respective):

[ https://i.imgur.com/Vo1Vizq.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://i.imgur.com/B00RKab.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si acu' realist vorbind, regele Mihai n-a fost decat un pion care a facut ce i s-a cerut, inclusiv a abdicat...

Dar nu era totul secret!

Manual clasa a X-a 1983:

[ https://i.imgur.com/7vd4gm4.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

De aici: http://manualul.info/Istoria_X_1983/

Edited by Geth, 17 December 2017 - 12:53.


#87
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

 Geth, on 17 decembrie 2017 - 12:43, said:

Dar nu ti se interzicea, din contra, varianta oficiala era pe toate gardurile(mai ales prin preajma zilei respective):
Ceausescu nu a avut nici o legatura cu ziua de 23 august 1944, era o aberatie sa il pui acolo. Printre alte aberatii ale PCR.

 Geth, on 17 decembrie 2017 - 12:43, said:

Dar nu era totul secret!
Manual clasa a X-a 1983:
De aici: http://manualul.info/Istoria_X_1983/
Aici spune clar ca Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu. Ceea ce am vrut sa si vad.

#88
Geth

Geth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,903
  • Înscris: 17.11.2017

 PlatonX, on 17 decembrie 2017 - 13:20, said:

Ceausescu nu a avut nici o legatura cu ziua de 23 august 1944, era o aberatie sa il pui acolo. Printre alte aberatii ale PCR.

Aici spune clar ca Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu. Ceea ce am vrut sa si vad.
Lasa-l pe Ceausescu, uita-te la text.

In perioada comunista, "23 August" era de departe despre "eliberarea Romaniei de sub jugul fascist" de catre comunistii romani + sovietici. Regele Mihai nu primeste mult credit, ba de multe ori e prezentat intr-o lumina proasta caci face parte din gasca "bogatilor, insa dupa cum ai putut observa, nici secret nu era ca el l-a arestat pe Antonescu.

Nu-i pasa mai nimanui de rege si regalitate pe vremea aia, si nici de propaganda comunista excesiva.

#89
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Inainte de '89 in toate manualele, ziarele  si in Magazin Istoric se sublinia importanta ,,actului de la 23 august'' infaptuit de comunistii iubiti de tot poporul  ; profesorii nu stiau sau nu voiau sa spuna ceva in plus fata de varianta oficiala (ca majoritatea romanilor ,nu ei nu voiau sa riste vreun mic neajuns).
Spionul englez Ivor Porter ,aflat in acele zile la Bucuresti, sustine ca demersurile de iesire din razboi au fost initiate de partidele istorice in frunte cu Maniu iar regele a fost ales ca un simbol al tarii ,nu pt ca avea vreo putere reala . La orice propunere de armistitiu adresata anglo-americanilor raspunsul era : Intelegeti-va cu rusii ! . In aceste conditii nu au avut alternativa , au trebuit sa colaboreze cu comunistii ,mai ales ca odata arestat Antonescu ,nu aveau unde sa-l tina , stiau din precedente ca germanii n-aveau sa accepte iesirea Romaniei din razboi si vor incerca sa aplice Margarethe 2 si sa-l elibereze.
Comunistii lui Bodnarenko aveau ceea ce ei numeau ,,garzi patriotice'' iar azi s-ar numi ,,grupari teroriste paramilitare'' ,care aveau case conspirative ; intr-o astfel de casa a fost dus Antonescu.
https://www.libraria...Ivor-Porter.jpg

#90
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,093
  • Înscris: 17.03.2009

 Ghita_Bizonu, on 16 decembrie 2017 - 17:34, said:

Depinde in ce clasa erai .. si de "emitent" si imprejurari.

In mod festiva de la tribuna tov secretar general ii dadea cu fraze goale gen „Ziua eliberării de sub jugul fascist”, „ziua eliberării patriei de sub dominația fascistă”, „insurecţia națională armată antifascistă și antiimperialistă”, „revoluţia de eliberare antifascistă“ cxu obserbatoa ca ultimele 2 au aparut dupa 70 ...  SI dupa ce se arncau astea si meritele PCR la .. se trecea la un scurt "raport"  afdica impliniri a
le cicinalului si ce se mai astepta

In clasa a 8 invarai ca parca au fost si niste partide politice care sub conducverea PCR .. si asrestat Antonescvu ca el Adolf liebt
In clasa a 12 a (totusi in70-74 max 40%) aflai ca de fp[at era un  asa zis Bloc laPartodelor Democrate, adica PNL, PNT,PSD si PCR p;lus noste cestii mai mici au discutat ce si cum , ca era si Rexi implicat si armata Da ma rog cum am zis max 40% si din astoa max un sfert nu dormeau la istorie.

Apoi erau celalte ...surse. M<agazxoin Istoric  a scis mai mult , a scis ca mesajul regelui  samd . Cea mai bin a carte in epoca : Preliminarii politico - diplomatice ale insurectiei romane din august 1944. Editura: Dacia An aparitie: 1979. Nereeditat de negasit daca n u avusesi bafta sa o cumperi! Apoi si cartea  200 de zile mai devreme general doctor  Ilie Ceausescu ((fratele) , Florin Constantiniu, Ilie , Mihail Ionescu. Sa zic asa neglija crunt rolul P:CR si punmea in prim plan armata. Impresia lasata era ca de fpat cu p;artiode sau fara, cu rege sau nu .. armata avea asa un plan de "retragere stgrategioca" din Axa..

In fine in unele filme s-a auzit chair si comunicatul refgelui, Zsi cin clar comjuniscta regal.

Astea sunt variamtele oficiale .Ca mai exista si Europa Libera care a pus in  criculatie versiunea Mihai Rex.

Deci cum am zis niveluri diferite. Daca faceai dopar scoala primara si citeai doar Sportul si nici pe ala ... pana la nivelul "meu" (adica amator de istoirie , cititorm cautand surse ) .. ptr toti! Si bine-ntels mai era si capcitatea de a iti folsi mintea. De exmplu sa te p;rinzi ca comunicatul lu Misu a fots f importanat ptr trupa si tara..
E clar! Ești din generația expirată, că nu te descurci cu telefonu' ... Sunt prea mici tastele astea virtuale, nu? Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate