Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vot europarlamentare

Sfat reparatii

Jurnal de bord Tesla M3SR 2024 Hi...

Acostament sosele comune Romania
 AI-ul Google cartografiaza 1 mili...

De ce nu se fac profesori doar ol...

imprimanta laser capacitate medie...

Parere garsoniera Tineretului
 Sfaturi achizitie boxe hi-fi pent...

Baterie externa solara vs baterie...

Sapa peste pardosea veche

recomandare placa captura video
 Trecere apartament pe numele meu

Seria 3 - E90 / 91

LakeSide 11 Straulesti

datasheet crawling
 

Statul plateste lefuri mai mari decat privatii

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
138 replies to this topic

#55
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Statul plateste lefuri mai mari decat privatii.

Spune-i asta si prietenei mele , care lucreaza pe 1700 ron cu studii superioare si acopera 3 posturi ...la statul ala platitor de averi  . Nu va mai crizati atat . Unii , cu dedicatie , primesc niste salarii nemeritate . Cei mai multi  bugetari fac foame pe minim pe economie

#56
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005

 chilly willy, on 30 septembrie 2016 - 10:36, said:

cucule nu e nici un paradox, chiar si privatii mari, corporatiile mari au contractele importante cu statul pentru ca statul comanda autostrazi si infrastructura si tot statul da contracte de echipament pentru armata, politie, IT, comunicatii, aparatura medicala si tot statul ofera contracte nenumarate de la paza la consiliere juridica s.a. Asa ca nici privatii aia nu sunt chiar pe barba lor, ei tot pentru stat lucreaza. In alte vremuri acei privati care azi lucreaza pentru stat erau companii de stat.

Posted Image Vad ca ai incercat o explicatie dar...rezulta ca economia mondiala este nationalizata si difera doar detaliile/amanuntele?

#57
Astute

Astute

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,023
  • Înscris: 17.08.2016
Cand lucram in tara mergeam sa-mi rezolv problemele dimineata la prima ora, ca apoi sa ajung la munca.

La institutiile provate deschidea mereu la timp. Ei bine daca daca mergeam la posta, fisc sau alta institutie de stat, mereu deschideau cu intarziere, duduile trebuiau sa bea cafeaua in timpul programului

#58
gdans

gdans

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,560
  • Înscris: 20.05.2005

 BlueHazard, on 30 septembrie 2016 - 10:40, said:


Si eu i-am vazut asa, dar dand ordine (normal). Si eu as munici 12-16 ore pe zi doar dand ordine....
. . .
Salariu la timp? Iar mi se pare normal. . . .

Patronii isi asuma toate riscurile începând cu infiintarea firmei unde au girat cu un apartament si continuând cu fiecare luna care este o provocare in a asigura salariile.
Tu nu vrei sa-ti asumi nici un risc.
Trebuie sa încerci sa privesti si din celălalt punct de vedere sau mai simplu sa încerci sa deschizi tu o firma si sa platesti salariatii mai mult decât tine.
Majoritatea patronilor au fost si salariati dar invers nu e valabil.

Edited by gdans, 30 September 2016 - 10:56.


#59
qawHaq1

qawHaq1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 14.03.2014
Lucrurile sunt destul de simple si pot fi expuse pe scurt.
In primul rand, la privat, pentru a primi bani multi, trebuie sa produci bani multi, inclusiv ca individ angajat. La stat, nu. La stat, salariile au la baza alte criterii decat cele de producere a banilor.
Secundo, privatii sunt descurajati din start sa plateasca bine angajatii din moment ce pentru un salariu in mana de 1000 de lei trebuie sa mai plateasca la stat inca aproximativ 600 de lei, DEGEABA. Sunt bani care nu se intorc sub nicio forma, luati cu japca. Statul nu are problema asta.
Tertio, legat de primo, preturile la care se vand produsele autohtone sunt prea mici pentru a se asigura un venit decent. De aceea salariul unui brutar, de exemplu, cere vinde painea cu un leu, un pret de patru ori mai mic decat in Germania, de pilda, este mult mai mic decat al unui muncitor la Dacia, tot de exemplu, care vinde masina la un pret european, nu romanesc. Aceeasi concluzie, venitul, la privat, determina si salariile. La stat, nu.
Se poate intra si mai adanc in problema dar astea sunt cauzele principale.

#60
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
cucule stii tu o explicatie mai buna? Vrei ca economia sa stea in mana micilor privati? Marii privati au oricum carlige in guverne ca altfel nu pot supravietui (oricum nu sa fie asa mari).

Edited by chilly willy, 30 September 2016 - 10:56.


#61
BlueHazard

BlueHazard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 18.06.2010

 gdans, on 30 septembrie 2016 - 10:53, said:

Patronii isi asuma toate riscurile începând cu infiintarea firmei unde au girat cu un apartament si continuând cu fiecare luna care este o provocare in a asigura salariile.
Asta pentru ca si-au dorit un trai mai bun, nu? Riscul si l-au asumat cu buna stiinta de la inceput, altfel puteau ramane la nivel de salariat.
Din pacate, salariile trebuiesc asigurate si acordate la timp, altfel nu-ti munceste nimeni. Nu-ti impune nimeni sa-ti iei salariati. Poti munci si le poti duce de unul singur pe toate daca nu vrei sa dai salarii.

#62
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,727
  • Înscris: 13.10.2003

 Astute, on 30 septembrie 2016 - 10:43, said:

Ba cota unica e problema.

Gaura bugetara aparuta din scutirea de impozit a celor cu venituri mici trebuieacoperita de undeva.UK -ul o face din impozitarea cu 45% a celor cu venituri mari, nu cu 16% ca in Romania

Astute, vrei sa discutam despre cota unica sau despre salarii la stat vs privat?
Nu de alta dar exista topic despre cota unica. In plus, cu sau fara cota unica cel mai probabil nu s-ar schimba nimic, ar exista pe medie salarii mai mari la bugetari decat in privat.
Deci: revino ontopic, nu este frumos sa postezi off chiar pe topicul creat de tine. Posted Image

#63
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

 HaterNr2, on 30 septembrie 2016 - 09:20, said:

De ce angajatii nu devin si iei patroni daca se plang de salarii ? Exact, nu toti pot devenii patroni, cineva trebuie sa si munceasca
Tinerete, eu ma pricep sa repar televizoare. Dar cand e vorba de cerut bani, sincer, nu prea ma pricep. Pt ca fiind om de tehnica, simtul afacerilor nu e prea dezvoltat. Pt mine un aparat este functional sau nu. Ca mai trebuie reglat un pic, ca o fi, Ko patii =aiurea.
Pana cand nu face ce scrie in fisa lui si mai ales pana cand nu are suruburile in carcasa nu e bun sa iau banii.
Deci meseria mea e cam ca in filme. Alba sau neagra....
Pe cand in afaceri trebuie sa te tocmesti, mai lasi nitel, mai urca el.. Asa ca de aia eu nu m-am "privatizat" Stiu ca nu sunt facut pt asa ceva..
Iar de faptul ca eu fiind la stat, nu muncesc las-o jos,... Nu vreau sa ma laud cu cate seri si nopti am stat peste la serviciu, pt ca a trebuit. Da, acum scriu de la job, pt ca descurcandu-ma mai repede, mi-am termint treaba inainte de termenul acordat.
Adevarul e ca eu avand experienta ma orientez rapid..Simt cum si cand sa actionez, etc..Si daca vad ca nu merge si nu imi iese, intreb..Am defectul am masurat a, schimbat, pls, help..
Glanda cu "mi-e rusie" la mine e foarte atrofiata..In schimb cea cu "am o problema, trebuie sa o rezolv, deci intreaba" e bine dezvoltata.
Cine rade de mie, rade.. Dar dupa un timp se prinde ca eu stiu si asta si asta, ca la mine vin oamenii si ii rezolv, la el nu mai vin..
In plus formandu-mi cultura tehnica dupa ce omul m-a invata ceva, pot aplica. Si merge mai departe pe baza a ce mi s-a zis..
Altii o bajbie, o freaca, nu intreaba ca sunt smecheri, deci termina mai greu, hi, hi.
Asa ca nu mai faceti discriminari cei de la stat e prosti, la patroni aia mai destepti. Am intalanit si angajati la patron "bate"..
Later edit. Cred ca s-a simtit ca sunt la stat..
Iar despre leafa mea, mai bine nu o scriu, ca o sa va fac sa radeti..De ce mai stau? Sincer, fac cu multa placere ce fa, desi urasc unele hartii pe care trebuie sa le fac..Dar in rest e meserie mea
Si mai am si niste colegi de treaba.. Si nici sefii nu au fost foarte rai. In plus, cu o singura exceptie, i-am stimat pe toti, pt ca meritau. Si ii stimez si pe prezentul atat tehnic, isi stie bine meseria, cat si mai ales pt ca stie cum sa comande. .

Edited by Prien, 30 September 2016 - 11:32.


#64
Astute

Astute

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,023
  • Înscris: 17.08.2016

 radumiki, on 30 septembrie 2016 - 11:00, said:



Astute, vrei sa discutam despre cota unica sau despre salarii la stat vs privat?
Nu de alta dar exista topic despre cota unica. In plus, cu sau fara cota unica cel mai probabil nu s-ar schimba nimic, ar exista pe medie salarii mai mari la bugetari decat in privat.
Deci: revino ontopic, nu este frumos sa postezi off chiar pe topicul creat de tine. Posted Image

Discutam de ea tangential, pentru ca are o implicare directa foarte mare in valoarea salariilor din Romania.

#65
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,571
  • Înscris: 02.09.2006

 Astute, on 30 septembrie 2016 - 09:02, said:

alariul mediu al unui bugetar depaseste cu circa 284 lei peste media pe economie, iar cel al unui angajat in sectorul privat e cu 118 lei sub medie, ducand diferenta dintre ei la 402 lei lunar, reiese dintr-o cercetare a Institutului National de Statistica (INS). Datele sunt valabile pentru 2014 si au fost publicate vineri. Femeile au in medie cu 5% mai putin decat barbatii, dar sunt si domenii in care barbatii sunt depasiti la capitoluri venituri de catre femei: servicii administrative si activitati de servicii suport (29,1%), constructii (19,9%), transport si depozitare (7,0%), industrie extractiva (6,6%), distributia apei, salubritate(2,7%), administratie publica (0,9%).Vezi in text 5 mici detalii despre salariile romanilor

http://m.hotnews.ro/stire/21322791

Intr-o tara normala salariile din privat sunt mai mari ca cele de la stat, tocmai pentru a incuraja oamenii in a merge si creea plusvaloare in mediul privat.
In Romania e pe dos

Inca o dovada despre cum se freaca menta de bugatari pe bani grei! Cita relevanta are o statistica de acum doi ani? Eu cred ca intentionat fac chestii din astea pentru a dovedi cum se pisa cu bolta pe platitorii de impozite!

 Astute, on 30 septembrie 2016 - 09:14, said:

Mai putine ai vrut probabil sa zici

Spune-ne ce taxe sunt mai mari in Romania decat in UK sau Franta

Apropo, tu mai inveti scotienii sa construiasca bampoare??

#66
pink_flamingo

pink_flamingo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,712
  • Înscris: 27.05.2016
Nu are nicio legatura cota unica cu prostia pe care ai scris-o in postul de deschidere al acestui subiect.

Ideea este ca intotdeauna angajatii de la stat vor castiga ca medie mai bine decat cei din privat (si asa este normal). Mai ales in conditiile minimizarii intregului aparat bugetar si in conditiile modernizarii statului.

#67
Astute

Astute

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,023
  • Înscris: 17.08.2016
Nu stiu xe tot o trageti cu acele studii.

E mai greu sa gasesti un electrician sau instalator decat un economist. Deci e normal ca munca unui electrician sau instalator sa fie mai valoroasa decat cea a unui contabil la stat, fie el si cu facultate

Edited by Astute, 30 September 2016 - 11:16.


#68
pink_flamingo

pink_flamingo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,712
  • Înscris: 27.05.2016
DAr de ce te raportezi numai la economisti? Ca in privat ai inclusiv culegatori de bolovani de pe malul lacurilor. Ai si caratori de roabe cu rahat din grajdurile animalelor.
Aia fac media, nu economistii.
Statul are cateva domenii strategice in care plateste salarii: Educatie, Sanatate, Aparare, Informatii; Ei, ghici ce? media salariilor astora e mai mare decat a tuturor angajatilor din privat. Si e normal sa fie asa.

In schimb, varfurile, oamenii cu adevarat capabili vor castiga intradevar maximul in privat. Dar repet, ei sunt varfurile. Media este coborata de catre masa mare a muncitorilor.

#69
bulan60

bulan60

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,274
  • Înscris: 19.01.2009

 TheShen, on 30 septembrie 2016 - 09:33, said:

O explicație ar fi că la stat majoritatea posturilor cer studii superioare, pe când la privat în horeca, fabrici, service auto, magazine, nu se cer studii superioare.
De ce trebuie sa aibe studii superioare toti functionarii statului?
De ce?
Un coleg se plangea ca nevasta lui invatatoare la clasele I-IV a fost obligata de sefi sa faca facultatea ca altfel va fi disponibilizata.
De ce?
Pentru o invatatoare nu ajunge liceul pedagogic?

#70
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

 bulan60, on 30 septembrie 2016 - 11:25, said:

De ce trebuie sa aibe studii superioare toti functionarii statului?
De ce?
Un coleg se plangea ca nevasta lui invatatoare la clasele I-IV a fost obligata de sefi sa faca facultatea ca altfel va fi disponibilizata.
De ce?
Pentru o invatatoare nu ajunge liceul pedagogic?
Sincer, nici eu nu am inteles tampeinia asta.

#71
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008

 BlueHazard, on 30 septembrie 2016 - 10:40, said:

Si eu i-am vazut asa, dar dand ordine (normal). Si eu as munici 12-16 ore pe zi doar dand ordine....
Iar faza cu orele de plecare si de venire, ce ti se pare anormal??? Am semnat un contract de munca pentru 8 ore. Ce este dupa, nu se platesc suplimentare, deci sunt pe barba mea, nu?
Salariu la timp? Iar mi se pare normal. Pai de ce plm mai vin la munca? Sa stau in genunchi la final de luna si sa astept cu mana intinsa sa-mi vireze banii la timp? Ti-am muncit la timpul cerut, plateste-ma la timpul corect...

...un raspuns :

 gdans, on 30 septembrie 2016 - 10:53, said:

Patronii isi asuma toate riscurile începând cu infiintarea firmei unde au girat cu un apartament si continuând cu fiecare luna care este o provocare in a asigura salariile.
Tu nu vrei sa-ti asumi nici un risc.
Trebuie sa încerci sa privesti si din celălalt punct de vedere sau mai simplu sa încerci sa deschizi tu o firma si sa platesti salariatii mai mult decât tine.
Majoritatea patronilor au fost si salariati dar invers nu e valabil.

-"Si eu as munici 12-16 ore pe zi doar dand ordine...." si daca in urma ordinelor nu iese bine cine risca ?
- "Am semnat un contract de munca pentru 8 ore..."  ... in afara orele de program nu te intereseaza serviciul dar pe el da, si curios il intereseaza si de serviciul tau daca e cazul ca tu ai doar 8 ore
- "Ti-am muncit la timpul cerut, plateste-ma la timpul corect..." ... munca ta trebuie sa faca bani, nu merge cu timpul trece leafa merge decat la angajat la patron daca timpul trece si nu produce e grav ...

Recomand sa ai grija ce iti doresti, povestile ca sa fi patron e "cool" ca dai ordine, ai masini si secretare sunt alimentate in general de frustrarile celor care nu reusesc in general. De ce sa ma uit la statistici cand pot sa ma uit la mine ... Daca eu mananc un kilogram de ceva si tu nimic pe medie stam bine dar unu moare de foame... Vad ca nu ma descurc merg la stat sau la privat unde ma plateste cat merit, poti fi la stat la un birou sa iei 1700lei si sa iti convina ca stai 8ore si ai salariu la timp dar nu meriti sa iti planga careva de mila ca nu iti ajung banii si mai ales cel care in privat sta 10 ore la munca pentru ca in cele doua ore termina lucrarea si poate incepe maine alta ... Daca produci poti cere bani mai multi la privat dar la stat nu prea ... Vrei mai mult, produ mai mult. La privat daca esti in vanzari si stai 8 ore muncind fara sa incasezi ce vrei sa faca patronul ? Sa dea 1000euro ca stai frumos ?

+Cum am ajuns noi sa fim prostiti de papagali,
Si cine dracu vrea ca oamenii sa fie egali,
Daca Dumnezeu e raspunsu' am gresit intrebarile,
Si iata reapar iar si iar frustrarile,(...)
Traieste-ti visul, daca n-ai curaj sa traiesti,
Ca un copil batran dependent de povesti.(...)
( Cheloo - Unde se termina visele)

Edited by superm, 30 September 2016 - 11:43.


#72
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,571
  • Înscris: 02.09.2006

 lotharragnar, on 30 septembrie 2016 - 09:21, said:

E mic salariul   pentru ca nu au profit destul  care sa-i determine pe patroni sa dea salarii mai mari avand in vedere ca consumul de servicii si produse e foarte scazut fiindca majoritatea romanilor sunt saraci. Consumul, desi mic in comparatie cu tarile vestice, e foarte crescut pe plan intern in raport cu productia. Productie pe care nu o avem din lipsa de oameni calificati (majoritatea emigrati sau....  indobitociti  cu diplome care nu stiu sa faca nimic)

Vezi tu, e un cerc vicios putred in Romanistan. Iar politrucii isi doresc ca acest cerc vicios sa se mentina in avantajul lor.

Mai pe romaneste, patronul trebuie sa cumpere in fiecare an cite 8 apartamente in Bucuresti sa aiba plodul chiriasi de pe urma carora sa traiasca, sclavii pot minca si hirtie igienica muiata in apa! Iar patroni nu se pot face decit cei care au relatii si pot sa se "descurce" cu cirezile de organe de control car apar la usa firmei imediat dupa infiintare!

 aeon, on 30 septembrie 2016 - 09:24, said:

pe de alta parte la stat salariile sunt 100% declarate la fisc, in schimb la privat se practica mult "minim" si diferenta "in mana".
daca ar fi declarate real si la privat, pariez ca se schimba (mult) raportul, si salariile la privat vor depasi serios pe cele de la stat.
asta este folclor de acum 15-20 de ani, mai schimbati placa!

 superm, on 30 septembrie 2016 - 09:39, said:

...sau de ce multi "patroni" prefera sa se angajeze pe salariu si sa nu faca/continue afacerea proprie ? Un angajat la stat care sta degeaba sau un patron care face evaziune este tot pe acolo.
Daca insa compari un manager adevarat de firma cu un angajat de la stat o sa vezi ca e in defavoarea "patronului" ... nu mai vreau sa stiu ce inseamna sa conduci o afacere si angajati, una este sa astepti salariu luna de luna si alta e sa nu stii cum sa faci bani de salarii si taxe luna de luna.
Ca "patronul" nu munceste si da salarii de 2 lei ca sa isi umfle burta el si familia lui este mai mult o legenda ... Am vazut destui care muncesc 12-16 ore pe zi ca sa tina firma pe linia de plutire dar angajatii vin la 8-9 si pleaca la 17-18 dar asteapta proceduri, beneficii si salarii la timp ...

Pai si nu atitea ore sint platiti angajatii, la ce ar sta macar si un minut in plus??

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate