Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tatuator handpoke

Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...
 Impamantare

Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Probleme fibra (internet ) rooter...
 Renovare completa + pompa de cald...

Libre Office nu vad liniile

Modalitați amuzante și ...

O disparitie de ani buni, Acces D...
 Mancarea e scumpa

Parere achiziționare BMW G20

Schimbarea bateriei moderne la VA...

Rostschreck Lidl
 

Bolta vita de vie

- - - - -
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#37
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,766
  • Înscris: 07.09.2004

 Otineu, on 22 iulie 2017 - 10:19, said:

Uite un exemplu ca să vezi că nu vorbesc în necunoștință de cauză.
Ai greșit adrisantul. Am struguri. Mulți și de calitate. Dar dacă tu ții nasul pe sus cu hibrida ta, fă cum știi tu mai bine. Succes!

Otineu, ce soiuri ai in acea bolta?

Si apropo de identificarea soiurilor de vie, te-as ruga sa ma ajuti pe mine cand s-or coace ai mei, am doua feluri de HPD luate din via casei parintesti a mamei mele si i-am plantat doar asa ca sa-mi amintesc de copilaria petrecuta pe la bunici.

#38
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 cotzi, on 24 iulie 2017 - 09:50, said:

Otineu, ce soiuri ai in acea bolta?
E un talmeș-balmeș, dar asta a fost alegerea tatălui meu acum 50 ani.
Să le luăm pe rând. Fetească regală, Merlot, Aligote, Fetească albă, Victoria, Chasselas dore, Coarnă neagră tradițională (sic! ca să o deosebesc de cea selecționată) și, de vreo doi ani, am pus eu Xenia și Timpuriu de Pietroasa.
Via din fața casei, în general, și bolta, în special, sunt într-un proces de reorganizare (sic!). Adică, deoarece am struguri de vin în deal, via de acasă vreau s-o transform în timp în vie cu struguri de masă care să acopere întreaga perioadă de coacere. Asta înseamnă că voi avea de la Perlă de Csaba până la Bicane. Dar, toate se fac în timp.
Pentru boltă, pe lângă criteriile clasice (rezistență la boli criptogamice și îngheț) contează și cât de mult asigură umbrire. La acest capitol Coarna tradițională și, mai ales, Aligote stau foarte bine, dar trebuie să găsesc soiurile de masă adecvate. La acest capitol Victoria este cea mai proastă. Lăstarii sunt fragezi, frunzele relativ mici, greu o aduci sus pe boltă. Muscatul de Hamburg este ceva mai bun, are frunzele mari, dar în rest tot cam pe acolo. Feteasca regală crește ca nebuna, faci din ea ce dorești, dar nu e soi de masă. Feteasca albă face lăstari buni, se lemnifică bine, o poți aduce pe boltă, dar frunzele sunt mai mici decât la cea regală. Și nu e soi de masă. Chasselas dore este relativ bună pentru boltă. Dacă avea frunzele mai mari era foarte OK. Merlotul are frunze mari, dar să stea în banca lui, am destul în deal. Coarna e foarte bună pentru boltă, dar eu o am p-aia tradițională, nu selecționată. La prima îți trebuie muuuultă răbdare ca să găsești optimul la tăiat corzile de toamnă/primăvară. Dacă lași mult îți face umbră pe unde vrei și unde nu vrei, dar strugurii meiază și nu se coc complet. Mi-au trebuit 3 ani ca să găsesc acel optim. Cu cea selecționată altfel stau lucrurile.
Xenia are frunzele cam ca la Feteasca albă. Timpuriu de Pietroasa are frunze mai mari. Ambele se dezvoltă bine până acum.
Am în vizor pentru boltă soiurile mele preferate, Transilvania și Argessis.

Edited by Otineu, 24 July 2017 - 18:54.


#39
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,766
  • Înscris: 07.09.2004
Multumesc pentru raspuns! Eu am pus via pe latura de sud a proprietatii. Intentionez sa fac din ea un paravan de vreo 3 metri inaltime, posibil chiar bolta dar am ezitari, atat pentru a umbri zona respectiva cat si pentru intimitate fata de vecini. Initial a fost toata HPD dar anul asta am scos cam 40% din ea (si o sa mai scot) si am bagat cativa butasi altoiti de Moldova dar am pus cativa si la inradacinat din corzile curatate in primavara. Asta, dupa ce m-am convins doi ani la rand ca se coace si la mine Moldova. Apoi am mai pus doi butasi de Muscat Poloskei, cate unul de Palatina, Dunavska, Lidi, Suvenir, Venus, Talisman (tnx Gheo_55 !) cate doi din soiurile Victoria, Jupiter, Napoca, Arkadia, Codreanca. Un talmes balmes ce mai! Am facut-o si ca experiment sa vad ce rezista in zona mea. Deocamdata am tinut-o la inaltimea gardului (1,7m) dar in toamna fac spalier din teava. Cam asta e, trebuie sa ma pun cu burta pe carte, sunt restantier in domeniul viticulturii dar sa vina toamna ca acum am multa treaba.

Edited by cotzi, 24 July 2017 - 19:03.


#40
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 cotzi, on 24 iulie 2017 - 09:50, said:

Si apropo de identificarea soiurilor de vie, te-as ruga sa ma ajuti pe mine cand s-or coace ai mei, am doua feluri de HPD luate din via casei parintesti a mamei mele si i-am plantat doar asa ca sa-mi amintesc de copilaria petrecuta pe la bunici.
Încerc, dar la capitolul HPD nu pot să spun că le știu așa de bine ca p-astea nobile. În bolta unei mătușe de-a mea sunt 5 din astea și nu știu ce sunt. Aștept să se coacă, tai o coardă cu ciorchine din fiecare și trag o fugă la Valea Călugărească la institut.
Îți sugerez să fotografiezi cât mai clar strugurii când sunt copți, frunza pe față și pe dos, o fotografie generală și, de dorit, o descriere cât mai fidelă a strugurelui. Și cer ajutorul celor de la institut. Mai discutăm atunci că și eu sunt interesat.

#41
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 cotzi, on 24 iulie 2017 - 19:00, said:

Cam asta e, trebuie sa ma pun cu burta pe carte, sunt restantier in domeniul viticulturii dar sa vina toamna ca acum am multa treaba.
Eu citesc de rup și nu pot pretinde că știu tot. Așa că, nu poți spune că ești restanțier.
A, și pentru că ai adus aminte de Moldova să-ți spun ce am aflat de la un ameliorator. Soiul ăsta este atipic. Face struguri cu aciditate ridicată care, chipurile, ar permite o mai bună păstrare pe timpul iernii. În tot acest timp, aciditatea scade, iar prin martie-aprilie sunt buni de scos la consum. Am pus și eu vreo 2 vițe la socrul meu și anul ăsta văd că s-a dezvoltat bine. Face niște frunze mari (deși, cam rare în opinia mea) și cred că s-ar preta la boltă. E considerat un soi cu rezistență biologică ridicată.
Un sfat important indiferent de soiul ales pentru boltă. Chiar dacă lăstarii cresc foarte bine și poți avea unii care ajung de la bază și până la nivelul cel mai de sus al bolții, când tai corzile în toamnă/primăvară recomand să nu lași decât o lungime egală cu distanța dintre sârme. În felul acesta, tulpina multianuală creste în stil telescop (mai groasă la bază și mai subțire sus) și are o rezistență mai mare. În plus, se gestionează mai bine circulația sevei. Dacă lași, să zicem, cât distanța dintre trei sârme o să vezi (cu rare excepții), că îți cresc câțiva lăstari în vârf și restul coardei rămâne golașă.
De asemenea, eu mai fac următoarea chestie. Coarda rezultată din ochiul cel mai de sus al corzii îl dirijez tot în sus, iar cea dată din ochiul de mai jos o cercuiesc astfel încât să dezvolt vița și în lateral. Pe o sârmă într-o parte, pe sârma următoare în cealaltă parte.
Nu știu dacă am fost înțeles bine. Poate o să revin cu un desen dacă sunt probleme în acest sens.

 cotzi, on 24 iulie 2017 - 19:00, said:

Apoi am mai pus doi butasi de Muscat Poloskei, cate unul de Palatina, Dunavska, Lidi, Suvenir, Venus, Talisman (tnx Gheo_55 !) cate doi din soiurile Victoria, Jupiter, Napoca, Arkadia, Codreanca.
Este important să știi de ce e în stare fiecare soi. Rezistența la mană, făinare, putregaiul cenușiu (astea sunt cele mai importante), la îngheț (la tine cred că se pune problema). Și, cum spuneai, dacă constați că un soi nu merge prea bine caută altceva potrivit pentru zona ta. Nu ezita să ceri sfatul celor de la stațiunea din Iași care sunt cei mai aproape de tine. Eu zic că au soiuri mai potrivite pentru acea zonă decât unele din cele menționate de tine. Încearcă-le și p-astea.

#42
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,766
  • Înscris: 07.09.2004
Mi-a fost mai usor sa cumpar online, recunosc, m-am limitat la oferta disponibila astfel. Nu stiu cum ar reactiona cei de la statiune cand le cer cate 2-3 butasi, sa zicem, din cateva soiuri. Spatiul pentru vie e limitat si vreau si eu diversitate.
Daca vei putea reveni candva cu o schita m-ar ajuta.
Multumesc pentru raspunsuri!

#43
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 cotzi, on 24 iulie 2017 - 19:49, said:

Nu stiu cum ar reactiona cei de la statiune cand le cer cate 2-3 butasi, sa zicem, din cateva soiuri. Spatiul pentru vie e limitat si vreau si eu diversitate.
Daca vei putea reveni candva cu o schita m-ar ajuta.
Ce crezi că ești singurul care cere cantități mici? Și, de fapt, ei trebuie să servească pe toată lumea. Eu nu am avut nicio problemă la Valea Călugărească și în mod normal nu ar trebui să fie nicăieri.
Am scanat o pagină din cartea Cultura viței de vie pe spații mici, vol. 2, Sârghi Trandafir, și am dat cu o carioca pe desen astfel încât să arăt cum fac eu. Foarte interesantă cartea (apărută în două volume). Sunt prezentate foarte multe tipuri de boltă.

În opinia mea, forma aleasă de mine permite o dezvoltare mai bună a lăstarilor pentru că, în carte, lăstarii mai lungi de 60 cm se amestecă cu cei de pe sârma superioară și se aglomerează. În varianta mea, lăstarii cresc liberi pe 120 cm și se aglomerează peste această lungime. În cazul meu, via este mai aerisită. Și contează, dacă vrei să iei în calcul prevenirea bolilor criptogamice.

De asemenea, pe bolta propriu-zisă (cea care acoperă aleea), eu am vițe tăiate ca în carte (stânga-dreapta, de-a lungul sârmei 2), dar am și unele intercalate cu corzi sau mai ales cu cepi care formează un Y pe sârma 3. Ideea este să-mi acopăr cât mai repede bolta cu lăstari. Metoda are dezavantajul (pe care mi-l asum) ca lăstarii rezultați să se întrepătrundă cu cei rezultați pe partea cealaltă a bolții și sunt nevoit să intervin când se ajunge într-o astfel de situație. Se întâmplă și cu lăstarii de la celelalte vițe, dar ceva mai târziu. Deci, orice ar fi, tot sunt nevoit să tai lăstarii care depășesc jumătatea bolții, dar măcar am umbră mai devreme.

Așa fac eu, nu oblig pe nimeni să facă la fel ca mine.

PS Paginile din cartea aia reflectă concepția de atunci cu privire la producția de struguri. Se mergea pe cantitate, nu pe calitate. Dar sunt alte aspecte foarte interesante care merită luate în calcul (în special, cele referitoare la dimensiunile componentelor bolții).

Attached Files


Edited by Otineu, 25 July 2017 - 07:15.


#44
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,766
  • Înscris: 07.09.2004
Multumesc Otineu pentru toate informatiile si pentru schita! Am vazut ca e disponibila cartea pe la anticariate pe okazii. O sa cumpar si eu cele doua volume si cartea lui Virgil Grecu. Momentan am doar cartea lui Gh. Bernaz, am citit cateva capitole dar o sa reiau cititul incepand din toamna cand vor fi serile mai lungi...

#45
QuickSpeed

QuickSpeed

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.03.2017
Gheorghe Bernaz spune că se plantează in X, iar intersecția se face la 85cm.

#46
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 QuickSpeed, on 25 iulie 2017 - 15:57, said:

Gheorghe Bernaz spune că se plantează in X, iar intersecția se face la 85cm.
Veniși cu trolleala și pe-aici, maestre? Să facem prezentările ca să știe și cei de aici cu cine au de-a face:

 QuickSpeed, on 14 iulie 2017 - 17:20, said:

La lacerta m-am îmbătat criță și am furat paharele.

 QuickSpeed, on 24 iulie 2017 - 17:46, said:

Bă am băut mai mult decât de oferea in degustare (am mai cumpărat vin) și am plecat cu paharele după noi. Ne-am făcut ciunga!
Plus că eram morți de foame și am plecat la o pensiune peste deal. După ce le-am borat ălora in curte, am luat niste plăcinte la pachet și am plecat spre casa. Unul de la noi din mașină a borat de 5 ori. Noroc că nu o făcea în mașină, da' tot i-am umplut de vina poarta unui moș...

Edited by Otineu, 25 July 2017 - 17:11.


#47
QuickSpeed

QuickSpeed

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.03.2017
Mă tem că n-ai auzit de Bernaz!

http://www.asas.ro/w...Z Gheorghe.html

Edited by QuickSpeed, 25 July 2017 - 17:12.


#48
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 QuickSpeed, on 25 iulie 2017 - 17:12, said:

Mă tem că n-ai auzit de Bernaz!

http://www.asas.ro/w...Z Gheorghe.html
Teme-te. De la cine crezi că am eu cartea asta? Hai, să te văd. Te-aș pune s-o cauți în comerț să văd dac-o găsești. Ah, dulceață...

Attached Files


Edited by Otineu, 25 July 2017 - 17:31.


#49
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,558
  • Înscris: 27.01.2012
De ce nu mergeti voi direct la carciuma si pierdeti vremea pe forum?...sau s-a terminat limpezelul si n-a venit inca tulburelul???
:) :) :)
Zic si eu asa, ca parca topicul asta nu era despre 'aurora borealis'!
;)

Edited by subway_guru, 25 July 2017 - 17:58.


#50
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Pentru că:
1, Eu nu beau la cârciumă;
2. Individul este un troll care își face veacul pe un alt topic și tocmai vrea să infecteze și pe acesta. Deci, cred că ar trebui să te rezumi doar la el.

#51
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,558
  • Înscris: 27.01.2012
Ma rezum la faptul ca-mi displac borelile si boratii...in rest pentru troli exista 'report'...parerea mea...

Edited by subway_guru, 25 July 2017 - 18:02.


#52
QuickSpeed

QuickSpeed

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.03.2017

 Otineu, on 25 iulie 2017 - 17:20, said:


Teme-te. De la cine crezi că am eu cartea asta? Hai, să te văd. Te-aș pune s-o cauți Ă®n comerț să văd dac-o găsești. Ah, dulceață...
În aia nu scrie nimic de vinuri. Zici că a fost scrisa de copos in pârnaie...

#53
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 QuickSpeed, on 25 iulie 2017 - 18:50, said:

În aia nu scrie nimic de vinuri. Zici că a fost scrisa de copos in pârnaie...
Stai să caut...Posted Image

Deci, aia nu se pune...
Cultura viței de vie, 2007
Ghidul viticultorului amator, 2005 2011
Prepararea vinurilor din soiuri de hibrizi producători direcți,1994
Teoria și practica vinificării familiale, 2010
Vinul casei. Preparare, condiționare și păstrare, Ediția a III-a 2000

Attached Files



#54
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Siigur că da. Unele sunt cu portretul lui Antonescu, altele cu portretul lui Carol al II-lea, câteva îl au pe Carol I. Ba s-au mai rătăcit unele cu Regina Elisabeta a Marii Britanii, cu François Hollande.
Să-mi spui și mie, astea ce portrete conțin?

Attached Files


Edited by Otineu, 25 July 2017 - 19:20.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate