Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 

Cat credeti ca o sa coste in 2006 sa ridici o casa de 100mp la cheie?

- - - - -
  • Please log in to reply
179 replies to this topic

#37
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Mmhm, right. N-arata rau. Mai ales ca e facuta-n 2005. Pina la urma poate-mi iau si eu betoniera.

Eu am facut una de 260 mp si mi-a iesit la cca 80-90 kile, dar am inceput-o in 2003 si-am terminat-o in 2004.
A fost cu firma - ma rog, nu chiar tot, dar destul... Oricum erau alte preturi.

Constructorul meu - cu care am lucrat foarte bine - mi-a zis ca acum fara 400 eur/mp finisat sau 180 la rosu nu se complica. Si-l cam cred.
E avantajos s-o faci prin firma ca mai scutesti din paza, chestia cu furturile te albeste la cap.

Pe de alta parte, daca ai timp si energie s-o faci in regie proprie, e de preferat. Cel putin nu te mai oftici ca ti-au gresit nu stiu ce: toate greselile iti apartin.

#38
ursdacul

ursdacul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 04.02.2006
Partea cu furturile este o problema. Eu am controlat foarte mult furturile realizate de muncitori din calculele cat mai exacte privind consumurile de materiale. Astfel am incercat sa le ofer "bob numarat" adica cat le era necesar  pentru constructie. La instalatii in schimb este destul de greu : coturi, mufe, teava etc. Daca ai varianta de 400/mp din partea unei firme , cred ca este o varianta f buna tinand cont de celelalte stresuri.
Ce am vazut la unele case din imediata vecinatate a casei mele construite de catre firme nu m-a facut sa regret ca nu am lucrat cu firma: in lipsa supravegherii din partea beneficiarului nu au umplut si compactat cum trebuie fundatia, adancime mult mai mica a fundatiei fata de plan si studiu geo, nu au facut hidroizolatie decat spre fatada unde se uita omul. fier beton cu diametre/cantitati inferioare fata de cele din proiect etc. Unii din vecinii mei au intrerupt  contractele cu firmele respective purtandu-si crucea singuri. Nu vreau sa fiu partizanul regiei proprii care comporta si ea multe riscuri dar in cazul meu cand nu am avut o finantare f buna s-a dovedit o alegere buna

#39
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Ursdacul: felicitari pentru casa!

Jafo si Ursdacul: se vede ca apreciati corect preturile si aspectele ce apar la constructia unei case. Cei ce vor sa-si contruiasca ar trebui sa ia aminte...altfel sunt visatori sau nepriceputi (scuze!).

#40
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Cu firma e mai usor; problema e sa gasesti unii seriosi.
Eu am cam avut de cautat si pot sa spun ca 90% din constructori nu sint seriosi. Am vazut nu stiu citi "clienti" trasi in piept, lucrarea abandonata etc. Foarte greu de gasit constructor de incredere.

Am intilnit oameni care au preferat sa se apuce singuri de frica sa nu ia teapa; pina la urma e bine si asa.

Dar trebuie avut grija, ca-n curind o sa se schimbe legea si n-o sa mai fie voie sa-ti faci casa singur. Motivatia tine de ceva UE si ar fi cum ca n-ai calificarea sa construiesti. Iar firmele de constructie vor trebui sa-si obtina nu's ce certificare etc...
Care mai puteti faceti acuma, ca dupa aia o sa se scumpeasca si mai mult.

#41
eddymutu7

eddymutu7

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 04.12.2005
Pai nu se face totul pe baza de contract?daca nu respecta termenul limita nu se reziliaza contractul si nu ajungi cu firma respectiva in justitie?

#42
rex

rex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 16.06.2004
din tot ce ati spus voi aici rezulta un singur lucru: costurile sunt doar ptr constructie, ptr ca se presupune ca ai deja terenul. dar daca ar fi sa cumperi si terenul, cam la cat ar ajunge terenul? bineinteles intr-o zona medie, nu in Pipera sau Primaverii.

#43
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004

View Posteddymutu7, on Feb 10 2006, 01:33, said:

Pai nu se face totul pe baza de contract?daca nu respecta termenul limita nu se reziliaza contractul si nu ajungi cu firma respectiva in justitie?
Pai daca mergi pe incredere, s-ar putea sa nu-ti dai seama de eventualele nerespectari ale parametrilor din proiect. Dupa cum zicea cineva mai sus, nu prea ai de unde sa-ti dai seama in momentul in care faci receptia cladirii de adancimea fundatiei sau mai rau de calitatea fier-betonului folosit, izolatii etc

#44
calinux

calinux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 19.09.2002

View Postursdacul, on Feb 7 2006, 20:21, said:

Ce am vazut la unele case din imediata vecinatate a casei mele construite de catre firme nu m-a facut sa regret ca nu am lucrat cu firma: in lipsa supravegherii din partea beneficiarului nu au umplut si compactat cum trebuie fundatia, adancime mult mai mica a fundatiei fata de plan si studiu geo, nu au facut hidroizolatie decat spre fatada unde se uita omul. fier beton cu diametre/cantitati inferioare fata de cele din proiect etc. Unii din vecinii mei au intrerupt  contractele cu firmele respective purtandu-si crucea singuri.

Solutia corecta si legala este angajarea unui Diriginte de Santier (mai nou Inspector de Santier) cu agrement MLP..., pentru care trebuie sa bugetati citeva sute de euroi de la inceput.
Acesta va apara interesele fata de 'partea adversa' respectiv verifica in special executia structurii, dar si consumurile de materiale / devizele constructorului. Tot din p.d.v. legal acesta trebuie sa intocmeasca si semneze in numele beneficiarului, pe faze de executie, procesele verbale "de lucrari ascunse" = corectitudinea armarii care va fi ascunsa in beton, adincimea fundatiei etc., si receptia lucrarii pe faze.
La unele faze gen armare placa peste parter e bine sa fie prezent si sa semneze si proiectantul structurii, pot fi detalii care sa-i scape dirigintelui.

Ok, suntem in Romania pre-UE, puteti da skip la tot ce-am scris mai sus, poate si eu faceam asta daca banca care m-a creditat nu mi-ar fi impus acest mod de lucru.
(si daca n-as fi incalecat pe-o sa, nu v-as fi spus povestea asa... :coolspeak: )

Edited by calinux, 10 February 2006 - 09:12.


#45
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005

Quote

Pai nu se face totul pe baza de contract?daca nu respecta termenul limita nu se reziliaza contractul si nu ajungi cu firma respectiva in justitie?

Contractul poate te apara intrucitva in America, sau Suedia sau mai stiu eu pe unde.
Si nici acolo.
Mai nenicule, nu mai veniti cu teorii utopice ca-ti face tie cineva dreptate... Chiar daca-ti face, stii cit timp iti trebuie pentru o judecata ca asta; citi bani si nervi? Si ca in timpul asta tu stai cu casa la jumate, poate fara acoperis sau geamuri etc? Numai cu procesul cheltuiesti juma' de casa.

Hai sa lasam amatorismul - mai bine vorbim de lucruri reale.

cielo zice de beton; in mod normal constructorul trebuie sa-ti aduca buletin de analiza de la statia de unde a luat betonul. Si laborantul de la statia aia raspunde pentru buletin. Si aici esti vulnerabil: tu poate nici nu sti cine-i laborantul ala, iar pe el poti sa fii sigur ca-l doare in fix'pix de tine - la cit beton vinde el zilnic...
Ca sa nu mai zic ca firma ta ti-aduce buletinul de analiza si tu de unde stii ca el chiar ti-a adus betonul de la statia aia? Ce faci, urmaresti CIFA cu masina personala?

Ursdacul a preferat o solutie mai sigura pentru el: si-a facut singur betonul - a respectat reteta si gata. N-are cum sa aiba vreun buletin de analiza, eventual putea sa faca vreo doua cubulete de-alea si sa le duca la incercari dup-aia. Dar ma-ndoiesc ca si-a batut capul - si nici n-are rost, odata ce-ai respectat reteta.

De-aia trebuie atit de mare grija la alegerea constructorului. Te ajuta sa eviti necazuri mari, mari de tot.

iar cielo: La toate lucrarile ascunse trebuie facuta o inspectie preliminara, inainte de a turna betonul. La asta participi tu client, proiectantul (structurist), eventual si arhitectul (daca-si bate capul sa vina) si constructorul.
Vezi ca structuristii o cam dau cotita aici, ba au alta treaba, ba n-au timp etc, ca sa nu-ti semneze pe procesul verbal. NU TORNI NIMIC FARA PROCES VERBAL SEMNAT. Doar atunci incepe sa li se faca frica si examineaza armatura cu atentie.

In orice caz, cine crede ca a angajat o firma si gata, o sa aiba casa facuta greseste amarnic. Pe ei, tata - daca nu stai dupa ei nu numai ca platesti cit nu face, ci si te poti alege si cu ceva prost facut. Si dupa aia te oftici o viata-ntreaga.

calinux: dirigintele de santier a devenit acum o obligatie, inainte nu era. Teoretic (iar teoretic!) el iti apara interesele si urmareste ca executia sa corespunda din p.d.v. tehnic. Practic, nu e decit altul pe care-l platesti care sa abia grija de casa ta. Dar pe banii tai, nu ai lui - nu e casa lui, e-a ta.
Nu exista diriginte mai bun ca tine insuti; daca nu te pricepi, intrebi. Daca nu-ntelegi, mai intrebi o data. Chiar daca-i innebunesti pe toti, asta e.
Constructorii si dirigintii vin si pleaca, dar tu o sa ramii in casa aia pentru toata viata; plus ca vrei s-o mai si lasi mostenire la copii.

#46
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Pot confirma cele spuse de Jafo in ceea ce priveste betonul, chiar de la cineva ce conduce o astfel de betoniera: analiza la statia de betoane e OK, omu pleaca cu CIFA, in drum devine bun crestin si mai da ceva beton pe drum :angry: , baga apa in loc si ajunge la tine ca o floare, cu betoniera full si buletinul de analiza gigea... :rolleyes:

#47
eddymutu7

eddymutu7

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 04.12.2005
Pai si daca respectiva firma iti face o lucrarea proasta...total diferita(sau chiar partial) de specificatiile din contract...ce facem ii lasam ?:` lasati asa nu face nimic...tragetile tepe si altora ca eu nu am chef sa alerg pe la tribunale cu voi`

Nu ii invata nimeni minte?

#48
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Piata nu merge asa, "las' ca-ti arat ieu tie daca nu-mi faci lucrarea..."

Firma n-o sa-ti faca lucrarea proasta, din cauza ca o sa fii tu acolo si-o sa-i urmaresti. Daca nu poti, trimiti sotia; sau pe tata, sau pe cineva de-al tau, care stii ca tine cu tine. Si tu oricum mergi pe acolo cel putin periodic, ca sa se vada ca urmaresti lucrarea.

Amenintarile cu contract / tribunal nu au efect la ora actuala. Isi ia jucariile si te lasa balta.
Firmele de constructii au acum piata ca lumea, se construieste in draci - si mai ales societatile comerciale construiesc. La astfel de constructii poti si sa furi - nu mult, dar suficient, bagi cantitati, te-ntelegi cu "cinstitul" diriginte de santier etc - si in special ai valori mari, se cistiga bine. Nici nu-l intereseaza sa te fure, lui i-ajunge cit cistiga din valoarea legala a lucrarii; de furat te fura angajatii, care sint platiti cam prost.

Astia care se complica cu tine sint de regula mici - ori abia au inceput, ori nu vor sa creasca din diverse motive, ori vor sa mai faca si ceva la "gri" (au oameni fara acte, mai baga si ei ceva in buzunar etc.).

La ora actuala nu-i invata nimeni minte, pentru ca e cerere pe piata.
Deci daca-ti face lucrare proasta e vina ta - nu i-ai urmarit.

Edited by jafo, 10 February 2006 - 15:48.


#49
eddymutu7

eddymutu7

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 04.12.2005
Astai mentalitatea romaneasca...daca trebuie sa stau in fiecare  zi langa ei mai bine fac casa in regie proprie si iesc cu 30-40 % mai ieftin.
Nu mai inteleg rostul unei firme de constructii prin care eu inteleg ca le dau banii semnez contractu si ma vad cu ei cand au sami predea keea,daca numi convine ceva ce e specificat in contract se ajunge unde ne este noua frica sa pierdem bani si timp! asa ar trebuie sa procedeze toti,de aceea este romania unde este,ne este frica!

#50
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Hm, right.
Nu te pot contrazice. E intr-adevar mentalitate romaneasca, in cazul de fata foarte buna.

Rezulta ca singura varianta viabila sa-ti faci casa e in regie proprie.

Sau stii? Incearca tu asa cum zici,

Quote

le dau banii semnez contractu si ma vad cu ei cand au sami predea keea
si ne spui si noua cum a iesit.

#51
eddymutu7

eddymutu7

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 04.12.2005
Si eu sunt adeptul unei constructii in regie proprie,dar ca veni vb de firme de constructie

ps: daca mai vad 3-4 useri care gandesc asa,ma gandesc serios sa imi deschid si eu o firma de constructie,ca stiti vb aia "Nu ma intreba cum am facut primul milion"

Gl

#52
Qandulak

Qandulak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 27.01.2006
Bun, si daca nimeni din familie nu se pricepe la constructii ce facem?
Inteleg ca dirigintele de santier, special angajat pt. urmarirea lucrarii, ma poate insela. La fel si firma constructoare.
Sa lucrez in regie proprie e imposibil, nu am nici cea mai vaga idee despre constructii.

Iar buletine despre calitatea betonului poate sa imi arate cate vrea. Eu nu pricep ce scrie acolo. O sa imi spuna o compozitie banuiesc, pai eu de unde stiu care e compozitia corecta???

#53
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Qandulak, in cazul tau mai bine lucrezi cu o firma de contructii, vorbeste inainte cu o firma buna de avocati sa-ti faca un contract bun intre tine si firma respectiva.
oricum din cand in cand tot ar mai trebui sa treci sa vezi cum se prezinta lucrarile.

#54
alinsteaua

alinsteaua

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 26.08.2005
up!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate