Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...

Hyperos consum excesiv baterie?

Contractul pentru Salubrizare est...
 Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...

Permis de conducere nou

Packet Loss la Digi
 Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...

Electrica Furnizare + Poșta ...
 Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...

Ce marca si model de DVD-RW sa cu...
 

Cresterea caprelor II

- - - - -
  • Please log in to reply
859 replies to this topic

#91
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 cris1981, on 29 martie 2015 - 16:31, said:

Sper ca si a d-voastra sa fie in regula la ora asta !
Cris fix fix la fel a fost si a mea ieri. Chiar sincer..."ascuteam cutitul". Am sunat veterinarul si a zis ca nu are la ce sa vina, ca fac ele un parazit si le ataca nervul optic si..gata. Trebuie sacrificata. Dar a mea avea ochii normali, nu cu albeata cum am inteles ca se prezinta in cazul parazitilor.
Nu m-a dus capul sa ii iau temperatura.. de obicei le iau cand le vad apatice. In schimb i-am facut o injectie cu multivitamine, nu stiu daca aia a ajutat sau nu, dar azi a inceput din nou sa manance cate putin, se misca, se fereste de noi prin adapost, nu mai sta teapana. I-am mai bagat si azi vitamine si vreo 20ml de Rehidravit... sper sa fie bine. Ma intreb asa deficit de vitamina A sa fi avut......
Sper ca maine sa fie si mai bine. Ma incurajeaza povestea ta. Ce ti-e si cu caprele astea, deloc nu ne dau pauza de "evenimente" :)
Multa multa sanatate voua si la animale!

#92
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 venna, on 29 martie 2015 - 20:33, said:

Buna seara, am revenit , au trecut aproape cinci zile , si capritei inca nu ia revenit lactatia ( urmez sfatul primit in legatura cu masaj in fieacre zi ),mananca incet, rumega , bea apa...si mai tipa din cand in cand probabil dupa iedut , acum cealalta nu stiu daca este gestanta sau nu,ca nu ma inteleg cu ea.....mai astept inca o luna.Acum va deranjez cu alta intrebare : as dori sa cumpar o ieduta ( sunt atat de multe pe net, si colorate , alb cu negru , maro. chiar si gri am vazut  ) credeti ca o va accepta , eu am pastrat prosoapele cu care i-am sters ieduta , si ma gandesc ca daca voi stege pe viitoare ieduta cu ele o va accepta ?nu prea pot accepta faptul ca nu este nici un puiut prin curte si in fiecare zi ma mai uit dupa caprite pe net , iar cu negruta ( cealalta capra veterinarul a zis ca nu este , ciobanul ca este) si nu prea am rabdare?ce ma sfatuiti ?
multumesc
Cu siguranţă la început nu o va accepta, cu toate că eu am avut o căpriţă care adoptase de bunăvoie ieduţa altei căpriţe, după ce încercasem fără succes să o ţin forţat să sugă alţi iezi, chiar dacă i-am blescăit peste tot cu lapte de la ea. Pentru orice eventualitate, dacă totuşi luaţi o ieduţă, aveţi grijă să aveţi şi lapte praf pentru ea, să îi daţi cu biberonul. Eu am un ieduţ pe care îl hrănesc cu lapte praf de la Agroland de trei ori pe zi, şi îi merge de minune (nu o luaţi prea mică, să aibă cel puţin o lună, este mai uşor de îngrijit). Iar cu cealaltă căpriţă, aveţi răbdare, pentru că mie mi-a fătat o primipară anul trecut fix pe 1 mai, care ieduţă, la rândul ei, a fătat anul acesta 2 iezi (ieduţă şi ieduţ) frumoşi cam pe 20 februarie. Aveam mari emoţii pentru ea, fiind mică de zile, dar iezii au fost foarte viguroşi (este unul din iezi l-am oprit pentru monta de la toamnă, fiindcă am dat-o altcuiva pe mama lui - cel pe care îl cresc acum cu biberonul şi care se ataşase de noi mai mult decât de mama lui. Nu avusese lapte la început şi de la o zi l-am hrănit cu biberonul, chiar dacă apoi mai sugea la mama lui). Vă spun toate acestea ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, fiindcă veţi lua cu siguranţă până la urmă o ieduţă ,  eu aşa vă văd, măcar să aveţi ieduţi şi de la cealaltă.

#93
onitaolguta

onitaolguta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 27.05.2014
nu stiu daca se rezolva cu prosoapele dar stiu ca merge cu umezirea blanitei iedutului cu lapte de la mama adoptiva. doamne ajuta!

Edited by horia66, 30 March 2015 - 20:24.
post dublu


#94
Du44

Du44

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 13.06.2014

 jenidinica, on 25 martie 2015 - 09:22, said:

Curaj! Luaţi deocamdată lapte praf sau lapte de vacă, un biberon şi daţi-i câte puţin ieduţei să sugă. Va avea şi mama ei lapte, dar mai durează vreo câteva zile. Să o lăsaţi şi cu mama ei, supravegheată, ca să nu o calce, puneţi-o să sugă, chiar dacă nu are lapte deocamdată, pentru că îi va stimula secreţia de lapte  căpriţei, iar dacă nu o lăsaţi şi cu căpriţa, există riscul ca apoi să n-o mai primească. Veţi vedea că se rezolvă, dar ajutaţi ieduţa cu o doză de  Sel-E-Vit , sau măcar calciu burogluconat.  Ştiţi deja că tărâţele sunt lactogene, deci hrăniţi căpriţa cât puteşi de bine. Atenţie când îi daţi laptele cu biberonul, să fie destul de cald, pentru că îl va refuza dacă este rece. Chiar vă rog să ne spuneţi cum se simt amândouă. Pentru a ajuta căpriţa, faceţi masaj ugerului de câteva ori pe zi. Sănătate multă!


Nu cred că trebuie deocamdată antibiotic, fiind aşa de mic. Eu cred că se va rezolva cu vitaminele, calciu şi căldură  mai ales. Important este să înceapă să mănânce, să sperăm că a trecut perioada critică, să ne spuneţi cum se simt acum. Insist asupra căldurii pentru că sunt foarte sensibili, mai ales când au câte o afecţiune,  iar dacă tremură de frig îşi vor consuma toată energia pentru a se încălzi.

asa am procedat :calciu,vitamine si.... la izolatoriu.... fiind cel mai mare (mai viguros) cum prinde ocazia iese imediat afara din grajd...si-a revenit...sanatate tuturor

#95
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 Du44, on 30 martie 2015 - 11:45, said:

asa am procedat :calciu,vitamine si.... la izolatoriu.... fiind cel mai mare (mai viguros) cum prinde ocazia iese imediat afara din grajd...si-a revenit...sanatate tuturor
Bravo! De-acum puteţi să-l lăsaţi unde vrea el să stea, mai ales că s-a mai îmblânzit şi timpul - mă bucur că l-aţi salvat.

#96
Andrei_Teslariu

Andrei_Teslariu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 21.11.2008
Buna ziua!
Am o curiozitate: Cum reusiti sa faceti masaj la 100+ capre de 2 ori pe zi ca eu am 8 care le mulg si imi ia o ora jumate la fiecare mulsoare.... La unele si-a mai dat drumu laptele dupa vreo 2 saptamani dar altele trebuie sa fac masaj cate 15-20 de minute ca sa reusesc sa le mulg complet. Nici nu stau sa mai suga iezii cat nu is eu acolo pt ca ei le musca de uger, si cand ma duc eu sa le mulg stau si fac masaj si mai sug si iezii cat tin eu capra de-mi vine acru'.
La aparatul de muls e aceeasi poveste cu masaj si comprese cu apa rece sau se mulge mai usor?
Cred ca o sa le scot tainul sa vad daca tot asa o sa fie. Din pacate nu pot sa le mulg decat de 2 ori pe zi...
Numai bine!

#97
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
Buna ziua .
Am si eu niste intrebari pentru cei care cunosc ,
-am o caprita saanen la prima fatare si nu sta la muls ce sa -I fac cum sa procedez deoarece nici in strunga nu sta ?
-si va rog sa-mi spuneti si mie cum sa fac cu laptele praf pt iezi  (eu am gustat din el si nu prea e bun,in locul lor nu la-s bea  Posted Image  )cum sa-I dau ,iezi au 3 saptamani .

#98
liviumircea

liviumircea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 26.11.2009
Buna seara! Am citit in mare parte acest topic insa nu am gasit (poate mi-a scapat) date precise aplicate in practica cu privire la consangvinitate. Pe aceasta cale, rog persoanele informate sa ma ajute. In cazul meu, care detin un numar mic de capre mature (2 la momentul actual) cum ar trebui sa procedez pentru ameliorare si evitarea consangvinitatii.  Am cumparat anul trecut chiar de la cineva de pe forumul de aici un iedut saanen care in toamna si-a facut datoria , cu toate ca ambele capre au fost date la stana pentru monta, una dintre ele a fost montata ulterior si de saanenul de acasa si a fatat cu intarziere. Iezii celei de-a doua nu prezinta margele spre deosebire de cealalta pereche, exact ca saanen-ul, iar termenul la care a fatat corespunde montei lui. In aceste conditii, banuiesc ca sunt obligat ca iedita fiica sa fi montata de alt tap saanen. Riscul de a obtine produsi cu malformatii sa neviabili este mare daca ar fi montata de tata sau evitarea consangvinizarii este doar o recomandare? Totodata, as dori sa stiu, daca pentru a evita consangvinizarea 2 tapi de pe linii diferite sunt de ajuns. Asta inseamna ca se vor evita imperecherile tata-fiica, dar se va ajunge la bunic-nepoata. Mentionez ca nu pot face schimb de tap deoarece ai mei se ataseaza foarte tare de el si sub nici o forma nu ar fi deacord sa le plece din batatura.

#99
angolanu

angolanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 14.11.2011

 alin1602, on 30 martie 2015 - 18:11, said:

Buna ziua .
Am si eu niste intrebari pentru cei care cunosc ,
-am o caprita saanen la prima fatare si nu sta la muls ce sa -I fac cum sa procedez deoarece nici in strunga nu sta ?
-si va rog sa-mi spuneti si mie cum sa fac cu laptele praf pt iezi  (eu am gustat din el si nu prea e bun,in locul lor nu la-s bea  Posted Image  )cum sa-I dau ,iezi au 3 saptamani .

De fiecare data cand o mulgeti puneti in fata ei ceva tain si va sta mai cuminte, daca nici asa nu sta incercati sa o legati sau sa o tina altcineva si dupa o perioada se va invata .
Laptele praf se face in apa calda si se da cald la iezi la galeata sau la biberon,daca pt dvs nu are gust bun nu inseamna ca nu e bun nici pt ei,aveti grija sa fie in termen adica sa nu fie expirat .

#100
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 alin1602, on 30 martie 2015 - 18:11, said:

Buna ziua .
Am si eu niste intrebari pentru cei care cunosc ,
-am o caprita saanen la prima fatare si nu sta la muls ce sa -I fac cum sa procedez deoarece nici in strunga nu sta ?
-si va rog sa-mi spuneti si mie cum sa fac cu laptele praf pt iezi  (eu am gustat din el si nu prea e bun,in locul lor nu la-s bea  Posted Image  )cum sa-I dau ,iezi au 3 saptamani .
Luaţi pe cineva să vă ajute, adică să o ţină de picioarele din spate, imobilizată cât se poate de bine, după câteva zile se va obişnui cu mulsul (aşa cum v-a răspuns colegul, să aibă tărâţe în faţa când o mulgeţi, este stresul mai mic şi îi daţi de lucru). O mai mângâiaţi, o mai lăsaţi să se liniştească, până la urmă veţi reuşi. Iar cu laptele praf, încercaţi să puneţi un pic mai mult, gustul va deveni mai bun, îl vor mânca până la urmă (un kg de lapte praf la 6 litri de apă, dar preparaţi mai puţin - eu pun cam 7 linguri de lapte praf la un litru de apă, puteţi să-l "ajustaţi" cum vreţi dvs.).

#101
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 liviumircea, on 30 martie 2015 - 22:32, said:

Buna seara! Am citit in mare parte acest topic insa nu am gasit (poate mi-a scapat) date precise aplicate in practica cu privire la consangvinitate. Pe aceasta cale, rog persoanele informate sa ma ajute. In cazul meu, care detin un numar mic de capre mature (2 la momentul actual) cum ar trebui sa procedez pentru ameliorare si evitarea consangvinitatii.  Am cumparat anul trecut chiar de la cineva de pe forumul de aici un iedut saanen care in toamna si-a facut datoria , cu toate ca ambele capre au fost date la stana pentru monta, una dintre ele a fost montata ulterior si de saanenul de acasa si a fatat cu intarziere. Iezii celei de-a doua nu prezinta margele spre deosebire de cealalta pereche, exact ca saanen-ul, iar termenul la care a fatat corespunde montei lui. In aceste conditii, banuiesc ca sunt obligat ca iedita fiica sa fi montata de alt tap saanen. Riscul de a obtine produsi cu malformatii sa neviabili este mare daca ar fi montata de tata sau evitarea consangvinizarii este doar o recomandare? Totodata, as dori sa stiu, daca pentru a evita consangvinizarea 2 tapi de pe linii diferite sunt de ajuns. Asta inseamna ca se vor evita imperecherile tata-fiica, dar se va ajunge la bunic-nepoata. Mentionez ca nu pot face schimb de tap deoarece ai mei se ataseaza foarte tare de el si sub nici o forma nu ar fi deacord sa le plece din batatura.
Vă faceţi griji prea devreme, este perfect dacă veţi avea 2 ţapi. Până vor ajunge tătici, bunici, mai este destul timp. Intr-adevăr, soluţia ideală este să se facă schimb de ţapi, dar eu cred că sunt destui crescători care nu pot schimba aşa de des ţapii (unora li s-au întâmplat destule neplăceri când a trebuit să-şi recupereze animalele, mai ales pe cele de valoare, sau pur şi simplu nu au avut cu cine face schimb).

#102
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
Va multumesc pentru sfaturi ,problema e ca acea caprita care nu sta la muls e tare zglobie dar o sa ne facem timp si eu si sotia sa o invatam cu mulsul ,in ceea ce priveste laptele praf am inteles o sa I-l fac mai concentrat asa cum mi-ati recomandat .Sper sa fie hranitor pentru ieduti ..deoarece eu folosesc pentru prima oara .

#103
13rbk

13rbk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 12.04.2012

 Andrei_Teslariu, on 30 martie 2015 - 15:38, said:

Buna ziua!
Am o curiozitate: Cum reusiti sa faceti masaj la 100+ capre de 2 ori pe zi ca eu am 8 care le mulg si imi ia o ora jumate la fiecare mulsoare.... La unele si-a mai dat drumu laptele dupa vreo 2 saptamani dar altele trebuie sa fac masaj cate 15-20 de minute ca sa reusesc sa le mulg complet. Nici nu stau sa mai suga iezii cat nu is eu acolo pt ca ei le musca de uger, si cand ma duc eu sa le mulg stau si fac masaj si mai sug si iezii cat tin eu capra de-mi vine acru'.
La aparatul de muls e aceeasi poveste cu masaj si comprese cu apa rece sau se mulge mai usor?
Cred ca o sa le scot tainul sa vad daca tot asa o sa fie. Din pacate nu pot sa le mulg decat de 2 ori pe zi...
Numai bine!

Ce pot sa spun din experienta proprie ,este ca ele, caprele , nu dau drumul la lapte,adica retin lapticul in uger , pana au iedutii in apropierea lor si-i aud zbierand .Dupa intarcare,adica indepartarea iedutilor de mame ,fara sa mai fie vazuti sau auziti , scade laptele cateva zile ,maxim o sapt., probabil isi mai asteapta puii sa-i hraneasca ,dupa care intra totul in norrmalitate.Cred ca problema asta o intimpinati si d-voastra .

#104
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
Am nevoie de un sfat ..-am cmparat 20 caprite (de la un baiat care nu a putut avea grija de ele din motive intemeiate ,sa zicem ca l-am scapat de ele )Problema e ca sunt foarte slabite si gestante ,am luat masuri si le-am dat cu butox le-am dat hermizol si le dau 3 mese pe zi de fan ,lucerna si ratia de boabe zilnic .Ce as mai putea sa le bag in alimentatie sa le pun pe picioare deoarece sunt bunicele si e pacat de ele .

#105
13rbk

13rbk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 12.04.2012
pt. cris 1981 ,acum nu demult am citit mesajele ,destul de tarziu dar nu prea le am cu tehnologia moderna de aia nici nu am stiut ce-i acolo pana mi-a aratat sotia ,imi pare rau .Oricum ,aveti niste capre superbe si tare frumoasa s-a facut "baltata",am vazut-o pe album poate va sun intr-o zi la tel. daca nu deranjez.

#106
angolanu

angolanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 14.11.2011

 alin1602, on 31 martie 2015 - 21:00, said:

Am nevoie de un sfat ..-am cmparat 20 caprite (de la un baiat care nu a putut avea grija de ele din motive intemeiate ,sa zicem ca l-am scapat de ele )Problema e ca sunt foarte slabite si gestante ,am luat masuri si le-am dat cu butox le-am dat hermizol si le dau 3 mese pe zi de fan ,lucerna si ratia de boabe zilnic .Ce as mai putea sa le bag in alimentatie sa le pun pe picioare deoarece sunt bunicele si e pacat de ele .

Cred ca pe langa cele enumerate de dvs.ati mai putea adauga niste blocuri de lins cu minerale si ar fi bine sa urluiti (macinati) boabele.Succes.

#107
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
Da pai pe langa cele saanen sunt desene animate ,am cumparat capritele pentru al ajuta pe baiat si sa le pun pe picioare.Nu am dat bani multi dar bag in ele acum.

#108
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 alin1602, on 31 martie 2015 - 21:00, said:

Am nevoie de un sfat ..-am cmparat 20 caprite (de la un baiat care nu a putut avea grija de ele din motive intemeiate ,sa zicem ca l-am scapat de ele )Problema e ca sunt foarte slabite si gestante ,am luat masuri si le-am dat cu butox le-am dat hermizol si le dau 3 mese pe zi de fan ,lucerna si ratia de boabe zilnic .Ce as mai putea sa le bag in alimentatie sa le pun pe picioare deoarece sunt bunicele si e pacat de ele .
Poate un pic de calciu ar ajuta, fie în tain, fie calciu burogluconat injectabil şi nişte vitamine, cum vă este mai uşor. Deja aţi luat toate măsurile necesare, cred că este de ajuns deocamdată, se vor întrema după câteva săptămâni, mai ales că  le-aţi deparazitat -  dacă  le-aţi dat cu butox înseamnă că aveau deja paraziţi externi, aşa înţeleg eu. Fătări uşoare şi să vă trăiască toate căpriţele!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate