Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cresterea caprelor II

- - - - -
  • Please log in to reply
858 replies to this topic

#847
Swan50

Swan50

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 11.02.2021
Buna ziua, am cumparat recent o ieduta de 5 luni, imi plac enorm de mult aceste animale si imi doresc sa o ingrijesc cat mai bine. Nu stiu insa daca este metisata, si daca da, din ce rasa ar fi, sau este comuna? Mentionez ca nu i-am vazut parintii. Am cumparat-o de la o stana unde era tinuta cu alte capre probabil metise de saanen si cateva metise de alpine franceze. Ar putea fi oare metis de alpina? Mai simplu spus, cu ce seamana, din experienta voastra😅? I-am facut evomec, deoarece era plina de paduchi, si o hranesc cu lucerna uscata si o portie (apx 250 g) de furaje pentru miei si iezi. Voi mai studia forumul, mi-am propus sa incep cu primul topic ca sa invat din experienta voastra. Va multumesc pentru tot ce ati scris aici.

Attached Files



#848
zary-petra

zary-petra

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 27.02.2021
Buna ziua am 2 capre sannen si una alpina franceza sunt la inceput mar interesa ce vaccinuri se fac la ele si la iezi ce calciu si vitamine.multumesc

#849
hreho

hreho

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.02.2016
Buna ziua, am 4 iedute saanen, au 2 luni. L-am luat la varsta de o luna si le-am hranit  la biberon cu lapte praf, 500 ml seara si 500 ml dimineata, rontaie paie, fin si concentrate, au crescut bine. Acum incerc sa le intarc si le-am suprimat laptele de dimineata si le dau doar seara 500 ml. Mi-a mai ramas un sac de lapte care mi-ar ajunge pentru o luna doar seara. Gresesc daca le mai dau o luna?
   Pe de alta parte imi poate spune cineva un plan exact de vaccinare si profilaxie/deparazitari la capre incepind cu intarcarea (domnul doctor help!). Pe forumul vechi nu am ajuns decat la pagina 260.
Va multumesc.

#850
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010
Buna ziua,


Mai exista crescatori, detinatori de caprine aici pe forum? Am vazut ca nu prea mai este activ.
Deocamdata inca sunt la parcurgerea primului post ( cresterea caprelor I ) pentru cele multe informatii pretioase care exista in el ( imi iau si notite)   si as dori ca si acesta sa continue in aceeasi maniera ca cel dintai, ca doar prin schimbul de informatii si invatare continua putem progresa.
Noi ne-am mutat la tara in 2019 din Constanta(oras)  tocmai in Valcea, aproape de Dragasani si pe langa afacerea pe care am infiintato aici ( turism) am luat si animale, initial am avut 1 capra cu 2 iedute iar acum avem 17 capre ( dintre care 4 tapi de anul trecut care probabil vor ajunge carnita si 1 de acum 2 ani ).

Caprele sunt metisate, am adus la ele si tap saanen dar si un carpatin, ambii certificati pentru ca avem un prieten aici in zona care avea vreo 200 de capre si am imprumutat de la el tapii. Pana acum le-am crescut mai mult pentru noi, pentru familia extinsa dar am dori ca de anul acesta sa incepem sa facem ceva si pe parte de afacere cu ele, la un nivel  mai mic, local mai mult, deoarece nu prea mai creste lumea animale in zona.

Pana acum le pasteam in gradina din spatele casei + mancare la tarcurile lor, dar de anul acesta le vom scoate si la pascut pe dealurile de langa casa, unde au acces la mai multe "bunatati" fiind foste gradini care acum au fost acoperite de salcami si rugi + diferiti arbusti.

Acum referitor la capre, as dori usor usor sa incep sa fac o selectie, sa incep sa pastrez doar ce e mai bun pe partea de lactatie dar nu stiu exact care ar fi o medie pe care ar trebui sa ma axez , cati litri pe zi ar trebui sa fie acceptabil pentru a fi considerata ok tinand cont ca sunt metise.

Pentru inlocuirea celor care nu fac productie buna care rasa se preteaza mai bine pentru zona asta de deal?

As dori sa incep usor usor sa iau doar capre bune, si as vrea ca deocamdata sa ajungem la 20 capre de lapte, atat putem face fata acum doar noi 2, ca mai avem si alte animale pe langa + zona de turism.
As dori sa iau si un tap cu certificat pe care sa il tin strict pentru caprele care sunt cel mai productive pentru prasila, dar nu stiu la cat timp ar trebui schimbat, noi am avut tapi diferiti pana acum din imprumuturi. Pot sa folosesc acelasi tap 2-3 ani la rand? Dar pentru caprele rezultate din el?

#851
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
E foarte, foarte important sa nu inmultesti frate cu sora. Daca e absolut necesar sa folosesti capre si tapi inruditi, merge tata cu fiica sau mama cu fiu. Ideal este, daca iti permiti sa tii mai multi tapi, sa formezi mai multe familii, fiecare tap cu caprele lui. Apoi din fiecare familie selectezi cele mai bune capre si tapi. E important sa selectezi din toate, chiar daca intr-o familie toti sunt mai slabi decat o alta familie, ca sa pastrezi diversitatea genetica.
La urmatoarea generatie puiul mascul din familia 1 se inmulteste cu puii femela din familia 2, tapul din familia 2 cu caprele din famila 3 si asa mai departe pana la masculul din ultima familie pe care il combini cu caprele din prima familie. Din ce am citit 4-6 familii ar fi ideal ca sa te asiguri ca nu apar probleme de cosangvinizare. Insa asa ceva e cam prea complicat pentru cineva care vrea doar cateva capre pe langa casa, merge mai mult la turme mari. Oricum ideea e sa nu-i incrucisezi la intamplare ci sa formezi familii.

La carte scrie ca durata vietii sexuale la capre e 8-10 ani si i se pot repartiza 20-30 de capre pentru monta in libertate, deci poti folosi acelasi tap mai multi ani la rand. In caz de absoluta nevoie il poti combina cu fiicele lui, insa risti sa fixezi si caractere nedorite pe langa cele bune. Daca ai mai multi tapi trebuie sa ai grija sa nu se bata.

Eu nu am capre deocamdata, am alte animale, dar am un vecin care creste capre. Oricum trebuie sa tii cont ca nu conteaza numai cantitatea de lapte la un muls ci si durata lactatiei, rezistenta la factorii de mediu, cantitatea de furaj consumata, cat sunt de cuminti etc.

#852
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010
Buna dimineata!

Am inteles.  E cam dificil sa tin mai mult de 1, hai maxim 2 tapi, ca nu am foarte multe capre, acum sunt 12 din care 2 iedute de anul trecut , si nici nu vreau sa tin mai  mult de 20 max 30 de capre in total.
Mai am o vecina in zona care mai tine cate 2-3 capre pe an si de obicei are si tap la ele, probabil daca nu reusesc sa imi cumpar un tap anul acesta voi lua tapul de la ea imprumut pentru a schimba sangele in toamna.

Oricum din astea 12 voi incepe usor usor sa inlocuiesc caprele care nu sunt performante cu unele de rasa, probabil alba de banat, alpine sau saanen, in functie de ce voi gasi si eu prin zona, ca vreo 6 le-am cumparat de la un vecin ca voia sa le taie pe toate ca nu ii mai trebuiau si fiind la un pret bun am zis ca le iau eu, macar mai cresc productia de lapte anul acesta .

Tapul de l-am folosit la monta in toamna trecuta e de acum 2 ani  din prima mea serie de pui, tata alpin ( am zis saanen in primul post dar era alpin ) si mama iada din alba de banat cu nu stiu ce tap ca le-am luat la 3 luni de la o stana capra cu 2 iede . Al 2 lea an am adus un tap carpatin la capre ca ai mei erau mici inca.
Acum intrebarera, daca sunt frati de mama dar tati diferiti merge? adica tapul de acum 2 ani cu iada de anul trecut fiecare cu alt tata, doar la astia 2 am dubii, restul nu sunt rude directe cu tapul decat prin prizma primei capre..gen bunica etc

#853
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Uite un tabel dintr-o carte despre oi si capre ( Cresterea ovinelor si caprinelor- Vasile N. Tafta).

Attached Files


Edited by dingradina, 13 February 2022 - 14:05.


#854
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010

 dingradina, on 13 februarie 2022 - 14:05, said:

Uite un tabel dintr-o carte despre oi si capre ( Cresterea ovinelor si caprinelor- Vasile N. Tafta).


Multumesc pentru informatii. O sa caut si eu cartea cu pricina sa ma documentez mai mult.

#855
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010
Astazi am dat comanda de cartea "Capra - Dorina Stefanache" ( am vazut ca era destul de des pomeninta in topicul celalalt ) iar dupa ce o termin de studiat voi lua si cartea mentionata mai sus.

#856
Invincible

Invincible

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 30.05.2006
Salutare! Posted Image

Am cumparat anul trecut o capra alba, ceva metis de Saanen, cu 4 liti pe zi si, in toamna am observat ca un uger se micorase mai mult decat celalat. Cand am intrebat un cioban, mi-a spus sa ii fac injectie cu Penstrep. I-am facut, timpul a trecut, lactatia a scazut, ugerele au devenit egale, insa acum, cand a ramas gestanta, acel uger este vizibil mai mic. Eu ma asteptam sa isi revina la noua lactatie.
Stiti despre ce este vorba ci ce ar trebui facut?

Attached Files



#857
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010
Salutare,

Mai avem crescatori activi pe forum?

Cum stați cu zonele de păscut pe seceta asta? Tot citesc că foarte mulți incep să își vândă animalele sau sa le sacrifice.
Eu momentan ies cu ele la pădure aici în zona Drăgășaniului și fiind pădure de salcâm și rugi de mur deocamdată încă e verdeață

 Invincible, on 01 martie 2022 - 14:15, said:

Salutare! Posted Image

Am cumparat anul trecut o capra alba, ceva metis de Saanen, cu 4 liti pe zi si, in toamna am observat ca un uger se micorase mai mult decat celalat. Cand am intrebat un cioban, mi-a spus sa ii fac injectie cu Penstrep. I-am facut, timpul a trecut, lactatia a scazut, ugerele au devenit egale, insa acum, cand a ramas gestanta, acel uger este vizibil mai mic. Eu ma asteptam sa isi revina la noua lactatie.
Stiti despre ce este vorba ci ce ar trebui facut?


Din ce am citit eu, inclusiv pe siteuri din afara problema asta nu are rezolvare fiind cauzata de cele mai mult ori de o mastita netratata la timp.
Prima mea capra are aceeași problema, așa am luat-o de la o stana și are deja 3 fătări la mine și nu și-a revenit.

Va las mai jos niste poze cu zânele mele la all you can eat 😂

Attached Files


Edited by sageal, 26 July 2022 - 09:13.


#858
iliescuadrian1923

iliescuadrian1923

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 21.10.2015
Salutare tuturor! Tocmai ce am devenit posesorul a 3 căprițe și 2 iezi. Problema mea este ca nu știu exact cum sa le hrănesc corect. Am tot căutat și pe acest forum și in alta parte și nu găsesc un program concret. M ar interesa, dacă mi poate spune cineva avizat, ce le pot da dimineața, la prânz și seara. Caprele stau in timpul zilei intr o grădina unde sunt salcâmi și rugi(casa este amplasată fix lângă un deal), iar seara stau in adăpost.(fiecare are boxa ei)Menționez ca pana in prezent le am hrănit cu Lucerna ofilita, puțin porumb boabe(aproximativ 500 g/capra, huruiala de porumb și frunze de salcâm)  am înțeles ca este foarte important respectarea programului de alimentație. Tocmai de aceea vreau sa știu concret ce este indicat sa le dau in fiecare perioada a zilei. Una din capre are o ieduta mai mare și încă 2 iezisori fătați de curând. Cealaltă am înțeles ca este gestantă. Atașez foto cu animăluțele și va mulțumesc anticipat.

Attached Files



#859
sageal

sageal

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 01.11.2010

View Postiliescuadrian1923, on 21 septembrie 2022 - 00:14, said:

Salutare tuturor! Tocmai ce am devenit posesorul a 3 căprițe și 2 iezi. Problema mea este ca nu știu exact cum sa le hrănesc corect. Am tot căutat și pe acest forum și in alta parte și nu găsesc un program concret. M ar interesa, dacă mi poate spune cineva avizat, ce le pot da dimineața, la prânz și seara. Caprele stau in timpul zilei intr o grădina unde sunt salcâmi și rugi(casa este amplasată fix lângă un deal), iar seara stau in adăpost.(fiecare are boxa ei)Menționez ca pana in prezent le am hrănit cu Lucerna ofilita, puțin porumb boabe(aproximativ 500 g/capra, huruiala de porumb și frunze de salcâm)  am înțeles ca este foarte important respectarea programului de alimentație. Tocmai de aceea vreau sa știu concret ce este indicat sa le dau in fiecare perioada a zilei. Una din capre are o ieduta mai mare și încă 2 iezisori fătați de curând. Cealaltă am înțeles ca este gestantă. Atașez foto cu animăluțele și va mulțumesc anticipat.


Salutare si bun venit,  sa-ti traiasca capritele.
Mancarea pe care le-o dai acum e ok, mai ales ca au unde sa pasca, important e sa nu le dai cerealele ca si prima masa pe stomacul gol ca pot face acidoza rumenala, intotdeauna fanul primul si cerealele le poti da la pranz sau seara.
In rest mult succes.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate