Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Vita de vie
Last Updated: May 13 2024 07:59, Started by
blue_wings
, Sep 12 2008 07:18
·
82
#163
Posted 27 July 2011 - 07:48
Muscatul de Hamburg pana acum se prezinta bine. Am prins bine aceasta vie cu stropitul dar din pacate o furtuna cu grindina mi-a cam spart 15% dintre boabele de pe ciorchini. O sa fie mai greu la cules cand va trebui curatat ciorchinele dar asta e.. astept zilele cu soare si saptamaniile fara ploaie .
Regula ta deja o aplic pentru cam 1 ha de vie... acolo unde acea furtuna cu piatra a distrus mai mult de 30% dintre boabele unui ciorchin nu mai stropesc, nu mai bag tractorul la arat.. astept doar sa vina sezonul de cules. Din pacate cred ca va trebui sa vand ceasla la vin pentru ca va fi foarte greu la cules .. macar la feteasca merge tot bagat la sac atat timp cat nu ajunge sa faca mucegai. Asa e agricultura .. cand e bine cand nu e bine. Oricum ce conteaza cel mai mult va fi pretul de vanzare din sezon din piata locala .. abia atunci poti sa faci un calcul daca va iesi un profit frumos sau nu. |
#164
Posted 30 August 2011 - 17:52
Buna,
Mi-am cumparat anul asta casa cu gradina, in care sunt deja plantati vreo 5 butasi de vie cu struguri de masa. Via a fost plantata pe latura vestica a casei, exact langa terasa. Vechii proprietari au legat via de balustadele terasei care e din lemn de conifer. Eu m-am mutat in aprilie cand via era deja destul de dezvoltata, am curatat-o, am ridicat-o si am prins-o cat se putea de aceeasi balustrada de terasa pentru ca oricum era si ea destul de incolacita. Acum dupa ce voi culege strugurii vreau insa sa o iau de pe terasa, sa ii constuiesc o bolta pe care sa o prind. Ma gandesc eu ca asa impusc 2 iepuri dintr-o lovitura: intai ca elberez balustrada terasei sa nu ajunga sa putrezeasca sau sa se prabuseasca sub greutatea viei, si apoi ca as putea la un moment dat sa imi umbresc terasa cu bolta de vie. Rugamintea mea este sa ma sfatuiti si pe mine cu cate ceva. Intai ca nu stiu exact cand anume se poate face desprinderea viei de pe balustrada: toamna dupa ce culeg strugurii sau in primavara? Apoi ce tip de spalieri ar trebui instalati? Confectionati din fier? Si de unde ii gasesc? |
#165
Posted 30 August 2011 - 21:32
Desprinderea se face cel mai bine primavara, la taiat (vita de vie, ca sa produca, trebuie taiata anual). Nu toamna, pt. ca s-ar putea sa degere unele noduri la iarna, si le pierzi.
Spalierii pentru bolta se fac din teava / cornier / "I"-uri, de catre un "meserias". La dimensiunile pe care le doresti. Ca la croitor... |
#166
Posted 01 September 2011 - 06:45
horia66, on 30th August 2011, 22:32, said: Desprinderea se face cel mai bine primavara, la taiat (vita de vie, ca sa produca, trebuie taiata anual). Nu toamna, pt. ca s-ar putea sa degere unele noduri la iarna, si le pierzi. Spalierii pentru bolta se fac din teava / cornier / "I"-uri, de catre un "meserias". La dimensiunile pe care le doresti. Ca la croitor... Multumesc foarte mult pt sugestii. Deci in aceasta toamna tai de pe lista problema cu vita de vie, mai raman doar celelate 999 de alte probleme de prin curte |
#167
Posted 11 September 2011 - 19:52
Buna seara!
Cam cu cit credeti ca se vor vinde strugurii anul acesta? O cunostiinta mi-a propus sa cumpar Feteasca si"Ceasla" cu 2.5 ron, foarte frumosi din spusele ei, dar tb sa ma duc sa-i aduc dintr-un judet vecin. |
#168
Posted 11 September 2011 - 19:54
La cati struguri s-au facut anu' acesta, banuiesc ca vor fi tare ieftini ... Cu mult sub cei "2,5 ron" propusi matale.
|
#169
Posted 11 September 2011 - 20:04
Eu nu vind struguri asta era pretul propus, bineinteles nenegociat, pt struguri din zona Cotnari. Si mai tb sa tirii camioneta pina acolo.
|
#170
Posted 11 September 2011 - 20:13
Eu zisei "propusi matale", nu "propusi de matale".
Mai clar, "propusi catre matale". 2.5 ron is strugurii de masa in Bucuresti... daca iei cantitati mari. |
#172
Posted 22 September 2011 - 08:56
Da' nu la matale se canta:
"Bun ii vinul ghiurghiuliu, Cules toamna pi ta^rziu Mai pi bruma^, mai pe-omat Mult mai beu si nu ma-mbat" La ce cauti struguri pe timpul asta ? Ca mai e pana-n noiembrie ... |
|
#173
Posted 22 September 2011 - 13:31
Am cumparat ieri feteasca si ottonel, astazi l-am facut must si as dori sa stiu ce tratament sa-i fac.
Am indicatia de la cel de unde cumparasi sa-i pun bioxid de sulf 1l la mia de must dupa ce-l trag prima oare de pe drojdie. Eu stiam ca acesta se pune acum in must, cum e mai bine? Anul trecut am folosit bentonita, mai stiti de alte procedee de tratare a vinului folosite de voi? |
#174
Posted 22 September 2011 - 16:50
katlin, on 22nd September 2011, 14:31, said: Am cumparat ieri feteasca si ottonel, astazi l-am facut must si as dori sa stiu ce tratament sa-i fac. Am indicatia de la cel de unde cumparasi sa-i pun bioxid de sulf 1l la mia de must dupa ce-l trag prima oare de pe drojdie. Eu stiam ca acesta se pune acum in must, cum e mai bine? Anul trecut am folosit bentonita, mai stiti de alte procedee de tratare a vinului folosite de voi? cam asa ceva stiu si eu, bioxidul de sulf se pune in must 1l/1000l must , iar dupa se face ''pritoc" aasa se zice la mine in zona , adica se se separa de drojdie , apoi se pune bentonita pentru limpezirea vinului dar nu stiu ce cantitate... |
#175
Posted 22 September 2011 - 19:15
horia66, on 22nd September 2011, 09:56, said: Da' nu la matale se canta: "Bun ii vinul ghiurghiuliu, Cules toamna pi ta^rziu Mai pi bruma^, mai pe-omat Mult mai beu si nu ma-mbat" |
#176
Posted 22 September 2011 - 20:02
Eu nu mai inteleg nimic!
Voi puneti sulf si bentonita in must? Sau in vin, dupa fierbere? |
#178
Posted 23 September 2011 - 22:05
horia66, on 22nd September 2011, 06:56, said: Da' nu la matale se canta: "Bun ii vinul ghiurghiuliu, Cules toamna pi ta^rziu Mai pi bruma^, mai pe-omat Mult mai beu si nu ma-mbat" La ce cauti struguri pe timpul asta ? Ca mai e pana-n noiembrie ... Buna seara! Da' daca da vreo ploicica amusi, boaba di struguri, cum ii dupi seceti, crapi si iata mari necaz di dilema! Si cum mama naibii fac sa pun caciula macar linga "i", asa ca matale, sau tre' sa fac musai facultatea veterinara mai inainte?! |
#179
Posted 25 September 2011 - 17:04
danutz_2009, on 22nd September 2011, 21:02, said: Eu nu mai inteleg nimic! Voi puneti sulf si bentonita in must? Sau in vin, dupa fierbere? bentonita se utilizeaza dupa ce mustul s-a transformat in vin , nu mai fierbe si urmeaza sa se efectueze primul pritoc ( tragerea de pe drojdie) pentru limpezire . eu nu va recomand sa folositi bentonita ci mai degraba limpezire naturala prin frig . |
#180
Posted 25 September 2011 - 17:57
insa foarte mare atentie : daca mustul a dat in fiert NU mai puneti bioxidul de sulf decat dupa ce sta din fiert, altfel vinul o sa aiba un gust ciudat. In mod normal dioxidul de sulf se pune in must imediat ce sa zdrobit strugurii 1l la 1000 kg, pentru dezinfectie, iar bentonita se pune in butoi dupa aceeasi reteta, 1kg la 1000 de l vin, pentru limpezire.
antonica, on 25th September 2011, 18:04, said: daca strugurii sunt atinsi de boala( fainare , putregai..), dupa ce se dau prin zdrobitor-desciorchinator este recomandat sa adaugi bioxid de sulf in cada unde sunt depusi sau dupa ce se scurge mustul in damingeni , butoaie..etc . bentonita se utilizeaza dupa ce mustul s-a transformat in vin , nu mai fierbe si urmeaza sa se efectueze primul pritoc ( tragerea de pe drojdie) pentru limpezire . eu nu va recomand sa folositi bentonita ci mai degraba limpezire naturala prin frig . Eu in schimb va recomand bentonita pentru ca altfel prin metoda naturala nu toate particolele de drojdie ajung la fundul butoiului ci mai raman in suspensie ceea ce duce in primavara la deteriorarea vinului. |
Anunturi
▶ 2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users