Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...

Google Maps-directie

Diferente diferentiale

Finala Eurovision 2024
 De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Back-up box Fronius ?

Router de la Digi nu face fata la...
 Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun

Istoric deplasari - GPS
 Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet

Apometru defect?
 

Cartofi prajiti ca la restaurant

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#109
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Dacă putem folosi un ulei mai de calitate, de ce nu...:unsure:...

#110
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008

View Postionutzitaly, on 16 octombrie 2023 - 18:27, said:

Cel mai sanatos e sa prajiti cat mai putin si sa fie un ulei rafinat, nu presat la rece.  

In Romania ulei de rapita  apoi de floarea soarelui.

Cel de floarea soarelui are punctul de ardere de pe la 210 grade pana la 250 in functie de acidul oleic.

Cel mai sanatos e sa mananci cat mai rar chestii prajite in ulei Posted Image  in cazul asta poti sa le faci si in untura care in general nu are un punct de fum scazut:)
Nu-mi place absolut deloc mirosul si gustul uleiului de rapita. E pe lista mea neagra, la fel ca ala de porumb.
Untura de porc nu e prea buna pentru prajit, are punct de fumegare destul de scazut (~190°). Mai bun e seul de vita (250°), insa ala este extrem de rar. Acum 35-40 de ani, McDonalds foloseau seu de vita in friteuze.

#111
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004

View PostEnd-L-user, on 16 octombrie 2023 - 18:46, said:

Nu-mi place absolut deloc mirosul si gustul uleiului de rapita.

Exact asta am vrut să scriu și eu...:unsure:...

#112
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,122
  • Înscris: 04.03.2014
Than floarea soarelui :)

View Postpasilla, on 16 octombrie 2023 - 18:33, said:

Cartofii prajiti nu sunt danuatori sanatatii. Cantitatea ingurgitata, poate fi :)

Nu numai, sunt chiar buni daca-i mananci odata pe luna/la cateva luni.

P.s. Prajeala in baie de ulei la 160-170 e cam ideala, nu cred ca trebuie urcat mai sus.

Edited by ionutzitaly, 16 October 2023 - 19:08.


#113
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Îți dai seama, n-am cum măsura la cât fierbe oala (friteuza), dar mi-aș dori să folosesc totuși un ulei mai puțin dăunător. Mi-a băgat în cap chestia asta nenea de la ”Starea nației”, însă uleiul de rapiță sau cel de măsline nu-mi place deloc. Bine, că uleiul de măsline nici nu poate fi folosit la prăjit!
:unsure:


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ETs9RqWzBBo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#114
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,498
  • Înscris: 04.05.2006

View Postdark, on 16 octombrie 2023 - 18:29, said:

Încerc ceva în așa fel încât cartofii prăjiți să nu mai fie atât de dăunători sănătății precum se spune...:ermm:...
reduci cantitatea 🤷

#115
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Oricum consum rar acest tip de preparat, cartofii prăjiți, dar când o fac totuși, căci sunt atât de gustoși, vreau să mă asigur că am folosit un ulei mai puțin nociv când este prăjit...

#116
Dodo03

Dodo03

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,712
  • Înscris: 13.03.2007
Uleiul devine nociv cand depaseste punctul de fum sau cand il folosesti de 100 de ori . Eu iti recomand o friteuza cu controlul temperaturii si ulei de palmier . Eu ii fac(faceam) double fry - 7 minute la 160°C , apoi urc temperatura la 180° C si ii mai prajesc 3-4 minute, depinde de tipul de cartof folosit, cantitatea de zahar sau amidon ramasa. Inainte de prajit ii tin 5 minute in apa rece cu sare si apoi clatesc pana nu mai vad amidon in apa.Acum ii pun la InstantPot 5 minute la abur - si ies fierti cam 80-90%, apoi ii tai in 4-6 si ii trag la tigaie non aderenta cateva minute cu 1lg de ulei de masline. La final , condimente dupa gust....ies excelenti, asa ...de dieta :)

Edited by Dodo03, 17 October 2023 - 16:36.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate