Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Retragere din teren

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
10 răspunsuri în acest subiect

#1
leny29

leny29

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 438
  • Înscris: 17.06.2013
Salut,

Am tot discutat cu diversi despre ce inseamna o retragere, si as vrea sa ma ajutati sa inteleg mai bine.

Este vorba de o parcela de colt din Pantelimon (Ilfov).

Dupa ce am citit mai bine, am inteles ca retragerea inseamna ca pe partea aceea retrasa nu ai voie sa construiesti, deci daca iti pui gardul pe hotar nu ai voie sa construiesti sa zicem doi metri de la gard si daca ai drum mai principal 5 m de la gard.

Intrebarea mea, este, gardul unde il pui? il pui pe hotar sau dupa ce ai calculat retragerea? adica partea retrara mai e proprietatea mea? sau indirect o cedez statului / domeniului public?

Eu cand cumpar parcela platesc si partea retrasa sau nu?

Multumesc

#2
sergiu_psc

sergiu_psc

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 881
  • Înscris: 08.01.2008
Retragerea ramane in proprietatea ta. Doar ca pe acea zona nu construiesti.
Gardul il pui la limita proprietatii. Retragerea nu se refera la gard.

#3
bobalex18

bobalex18

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 11.496
  • Înscris: 18.06.2007
gardul la limita proprietății. retragerea se face luând în considerare limita proprietății (gardul). poate că faci confuzie de cedarea din terenul tău pentru drum

#4
leny29

leny29

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 438
  • Înscris: 17.06.2013
Multumesc Sergiu si bobalex,


 bobalex18, on 31 august 2015 - 09:27, said:

gardul la limita proprietății. retragerea se face luând în considerare limita proprietății (gardul). poate că faci confuzie de cedarea din terenul tău pentru drum

Da, nu prea cunosc regulile, dar vecinii acestei parcele au construit deja... si nu imi imaginez cum ar putea arata un drum care in dreptul unei case are o latime, si apoi alta...

Daca ai doua minute totusi as fi interesat sa inteleg cu cedarea din terenul meu pentru drum... presupun ca asta e tot o hotarare a primariei...(serviciului de urbanism) nu? unul dintre drumuri e un pic mai mare, de aceea ma gandesc la retragere de 5m...

#5
bobalex18

bobalex18

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 11.496
  • Înscris: 18.06.2007
pentru a te putea ajuta mai mult am avea nevoie de mai multe informații.
Parcela are drum pe 2 laturi sau o singură latură? vecini? calcan? ce lățime are drumul?

#6
leny29

leny29

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 438
  • Înscris: 17.06.2013

 bobalex18, on 31 august 2015 - 11:16, said:

pentru a te putea ajuta mai mult am avea nevoie de mai multe informații.
Parcela are drum pe 2 laturi sau o singură latură? vecini? calcan? ce lățime are drumul?

Da pe doua laturi, e pe colt.
Vecini nu sunt direct, dar peste drum, in 3 directii. (intr-o directie e doar camp...nu stiu daca conteaza.. adica peste drumul mai mare si mai lat...)
Calcan din pacate nu stiu ce este... :( imi cer scuze

#7
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.806
  • Înscris: 01.10.2004
Calcan, plural calcane: Zidul sau peretele exterior din spatele unei case, fara deschideri (ferestre etc), care este de obicei acoperit de peretele cladirii vecine sau la limita cu acesta. In general, calcanul apare la limita a doua terenuri. http://www.casadex.r...lcan-definitie/

Ce inseamna limite juridice ale dreptului de proprietate regasiti in NCC, incepand de pe la art. 611. http://legeaz.net/no...rietate-privata
Datele cerute sunt doar pentru cultura generala, cine va face proiectul va respecta atat legea, cat si prevederile din PUD+PUZ+PUG si alte cele http://www.pzonline....age/stiri/id/26 , care se vor regasi si in autorizatia de construire.  

Asa ca, pana la urma, sunt mai multe feluri de retrageri - ale limitei de proprietate pentru delimitarea drumului riveran, plus ale cladirii fata de limitele proprietatii (fata de drum sau fata de vecinii din lateral si spate). Aia cu vecinii o mai puteti negocia cu vecinii pe baza de dclaratie notariala sau, de ce nu, construire duplex (nu recomand), avand calcan comun.

Marea problema pe care o au multi proprietari noi de teren construibil, proaspat trecut in intravilan, este ca vechii proprietari au vandut terenul dupa limitele avute in extravilan. Cei care au ca limite de proprietate drumuri tehnice, comunale, nu inteleg de ce de la limita vechiului drum trebuie sa mai cedeze din proprietate, prin retragere, o anumita fasie dea lungul drumului. Drumul tehnic era pe camp/miriste, pentru circulat carute sau tractoare, fara garduri sau alte ingradiri pentru ca atunci cand 2 carute se intalneau una iesea pe lateral ca sa se poata circula. In intravilan drumurile au o alta latime, trebuie sa fie de cel putin 2 benzi de circulatie, plus trotuare pe ambele parti, daca nu si rigole de colectat apa pluviala, asa ca retragerile ajung de la 3 la 5 sau mai multi metri, functie de planurile primariei in zona. In mod normal aceste retrageri se declara de utilitate publica si trebuie compensate in bani de catre primarie. Deci gardul va fi amplasat pe limita de retragere stabilita de primarie, altfel il veti darama si reconstrui acolo unde trebuie (lucru patit de un vecin).

Mare grija cu terenul aflat pe colt, vedeti la primarie cu cat sunt trecute drumurile ca retrageri. Iar fata de aceste noi limite de proprietate trebuie sa vedeti cat teren mai ramane, care sunt CUT-ul si POT-ul in zona, rezultand, practic, amprenta casei care se poate construi. Oricum principiile retragerilor le gasiti in NCC, plus precizarile din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (lege actualizata de nustiu cate ori) si Ordinul nr. 839/2009, adica Norme de aplicare a legii. Oricum, suprafata vanduta de vechiul proprietar va fi cumparata de noul ca atare, retragerile de limite de proprietate urmand sa o negociati ulterior cu primaria, motiv de negociere la cumparare. Juridic trebuie sa existe o hotarare de expropiere de la cel care detine in acte terenul. Ar fi bine sa mai consultati si hartile de hazard emise de Ministerul Mediului (parca?), sa vedeti si posibilitatea ca terenul sa nu fie in zona inundabila. Chiar daca este o inundatie odata la 15-20-30 de ani, este suficient... Posted Image  
Ce au facut ceilalti nu inseamna un precedent, poate au aprobari, poate nu. Iar faptul ca peste drum este si teren "camp"... cineva o fi si acolo proprietar, care, candva, va vrea sa construiasca si va urma aceiasi pasi (sau care vor fi in vigoare atunci).
Este bine si sanatos sa faceti constructia dupa toate regulile, sa nu va doara capul dupa...

Editat de claudiu1, 31 august 2015 - 20:25.


#8
gabinst

gabinst

    New Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 13
  • Înscris: 16.01.2011
Salutare,am si eu o problema asemanatoare,am un teren care initial a fost extravilan, de freo 3 ani fiind trecut in intravilan(9200mp,54 ml deschidere,si 188 ml adincime).Am facut cadastru,intabulare tot ce trebuie.Am cerut la primarie hirtie oficiala cu drumul de acces,si interesant am primit una cu urmatoarele date:
drumul are in partea de est,adica la intrare 2,55 ml si in partea de vest unde se termina 4.05 ml.Am primit o informatie verbala de la primar si urbanism ca va fi o retragere de 2,5 ml pe fiecare latura a drumului.
Intrebare-se poate obtine o hirtie oficiala care sa ateste acesta retragere,deoarece intentionez sa construiesc o hala in participatie,la care tre sa aiba acces camioane(tir),iar investitorul ma conditioneaza cu latimea drumului de minim 7 ml.
Sau cat ar trebuii sa aibe legal drumul de acces si unde este reglementat.

Multumesc

Editat de gabinst, 20 septembrie 2015 - 04:33.


#9
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.806
  • Înscris: 01.10.2004
@gabinst - cel mai simplu citesti Anexa nr. 4 ACCESE CAROSABILE din REGULAMENTUL GENERAL DE URBANISM din 27 iunie 1996 (**republicat**)(*actualizat*) - http://legislatie.ju...mentAfis/164470 aprobat prin HG nr. 525/1996 si o sa vezi ca investitorul are dreptate - trebuie drum cu 2 benzi, latime 7 m, cu trotuar pe o parte.
Daca este vorba despre TIR-uri, ma indoiesc ca va fi suficienta latimea de numai 7 m - vezi si Ordonanta nr. 43/1997 -
http://www.avocat-do...actualizata.pdf
Oricum, informatiile astea sunt de cultura generala, la concret trebuie sa mergi la Urbanism, la Primarie, si zi-le ce vrei sa faci cu acel teren, ce planuri au ei in zona PUG, PUD, PUZ si alte cele, care sunt solutiile pentru acces, daca este cumva declarata zona rezidentiala si tu vrei sa faci activitate industriala, care este regimul cladirilor in zona, etc. etc. adica pune-te de acord cu ei pana a face ceva pasi, sa nu gresesti. Eventual mergi direct la primar, poate va fi cointeresat daca pe "mosia" lui va fi o investitie care ii va aduce apoi taxe si impozite la buget, directe sau indirecte.

Btw, in hartie ce scria, ca retragerea de 2,5 m este fata de axul drumului sau fata de limita drumului aia veche, de cand era in extravilan?

#10
gabinst

gabinst

    New Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 13
  • Înscris: 16.01.2011
Zona este mixta, hale,depozite,productie, + case-vile mai spre comuna (Ciorogarla km 13-A1)daca iti spune ceva si nu,nu scria despre retragere in hirtie asta este problema?Ideea e daca a mai intilnit cineva asa ceva.

PS-scuze pt cealalta postare

Editat de gabinst, 20 septembrie 2015 - 19:50.


#11
temporary_02

temporary_02

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Mesaje: 1
  • Înscris: 12.02.2019
hello from 2019

am nevoie de ajutor în interpretarea următoarelor capitole din regulament L - ZONA DE LOCUIT.

1.

L1a + L1b + L1c  - se consideră construibile parcelele care îndeplinesc următoarele condiţii cumulate:
(1) - dimensiuni minime:

Parcelă de colţ:

Dimensiune minimă în
alte zone constituite:

Reducere cu 50 mp.
Reducere front cu 25% pentru fiecare faţadă


2.

L1a + L1b - clădirile se dispun în funcţie de caracterul străzii;
- în cazul regimului de construire discontinuu (cuplat, izolat) clădirile se dispun faţă de aliniament:
- pe aliniament sau cu respectarea retragerii caracteristice străzii respective;

parcela în cauză este de colț și este delimitata de strazi de categoria I, casele vecine sunt dispuse pe aliniament

Editat de temporary_02, 10 septembrie 2019 - 10:17.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate