Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

Regatul Ungariei ( 1000-1541 )

- - - - -
  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#73
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Nu se poate compara presiunea asupra Ungariei cu presiunea asupra noastra.
Soliman nu era prost deloc, se intindea pe unde si cat putea. Tatona la greu desi se lauda ca face numai ce vrea muschii lui.
N-a presat prea tare Moldova ca sa nu-si strice relatia cu Polonia care voia si ea un stat-tampon acolo.
Valahia urma si ea sa fie anexata incet-incet prin tributuri tot mai sufocante.
A presat spre Vest doar cat a putut, n-a riscat niciodata.
Daca cucerea Viena incerca sigur o anexare a intregii Ungarii si Transilvanii, dar asa n-a indraznit, a stiut ca trebuie menajate cat de cat sensibilitatile maghiare si atunci a lasat Transilvania cu o larga autonomie si in Panonia a presat doar asa, treptat-treptat, un petec ici unul dincolo. N-a anexat nici Buda decat in 1542.
Ungurii nu s-au descurcat rau in conditiile in care grosul efortului turcesc era concentrat pe ei si Transilvania era relativ lasata in pace.
Plus ca austriecii i-au cam lasat pe unguri sa duca greul, ei n-au bagat trupe originare de la vest de Sopron decat in 2-3 cazuri cand a fost obligatoriu, in rest au bagat doar bani, si lupta au dus-o populatiile locale, maghiari si croati in primul rand.

#74
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Regatul Ungariei nu a insemnat ceea ce este astazi Ungaria, adica un stat 98% unguresc.

Panonia era impartita intre mai multe populatii si imperii: Lombardia (Italia), I. Merovingian->Sf. Imperiu romano-german, Polonia, ceva slavi inspre SV, apoi restul erau regiuni vechi-turcesti de la huni si pana la kazari si cumani.

Ungaria turcica de la anul 400 si pana la 1650 va cunoaste urcusuri si coborasuri, nasterea unei Ungarii turanice are loc abia la anul 900 si se va extinde pana la anul 1243 ca un regat multietnic plin de lovituri si invazii de toate felurile.

Intre 1100 si 1400 chiar pana la 1550 Ungaria va deveni un regat crestin romanic, deoarece italienii si francezii o vor coloniza masiv.

Dupa 1650 Ungaria Mica va deveni colonie germanica pentru multa vreme.

Am uitat sa mentionez ca Ungaria din perioada cca.1100 si 1550 a devenit marca a Sf. imperiu romano-german, apoi dupa 1550 Ungaria Mica idem.

#75
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012
Ungaria mare putere ?
Eu zic ca in unele momente ale istoriei sale medievale a fost o mare putere.
1 secolul 13
Puterea Ungariei a crescut inca din secolul 13 cand dupa ofensiva latina si cucerirea Constantinopolului  Andrei al II-lea alipeste viitoarea Tara Romaneasca ( Nu trebuie sa uitam ca Oltenia a fost pana in secolul 14 parte a Ungariei, fiind organizata ca Banat, Banatul Severinului ) regele maghiar isi i-a titlul de rege al Cumaniei. In jurul lui 1217, regele magihar porneste  in cruciada asediind cetatea Acco din Palestina fiind singurul rege maghiar cruciat. Dar influenta maghiara nu se simte doar in orient ci si in occident . Ungurii il pun la punct pe regele Boemiei  care dorea sa cucereasca Austria, aliinduse cu Habsburgii ( daca ar fi stiut... Posted Image )
partea 2 va urma  Posted Image

Edited by SucreBolivar88, 20 January 2015 - 14:42.


#76
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
http://www.mol.arcanum.hu/

aici se pot gasi o parte din arhihele medievale maghiare digitalizate  la o rezolutie destul de buna

#77
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
niste precizari despre situatia Ungariei post Mohacs, vad ca este nevoie, -entru ca vad inca vii unele afirmatii ale istoriei mincinoase nationaliste de mai de mult

1 Ungaria nu se imparte dupa Mohacs in 2 ci in 3, a treia parte ii Ardealul , dar daca acceptau asta istoricii romanii trebuiau sa renunte la minciuna Transilvania tara romaneasca ( anacronism din timp de cronicele extra carpatice ele insele o numemsc Tara Ungureasca )

2 rezumat ce sa intamplat in anii de dupa Mohacs

batalia de la Mohacs se termina cu infrangerea oastei maghiare si moartea rgelui. Din punct de vedere politic pierderea bataliei nu era atat de catastrofala ca moartea regelui. Nu trebuie sa uitam ca Ludovic al II -lea era si rege al Boemiei, asa incat in cel mai rau caz se retragea spre Boemia pana otomanii paraseau Ungaria , prestigiul ar fi fost  zgribulit , cetati sudice probabil pierdute , insa regatul ramanea intact ca forta politica. Moartea lui Ludovic era periculos pentru ca deschidea perioada luptelor pentru tron .
Otomanii cuceresc Buda in septembrie dar nu dau semne ca vor sa ramana , dupa ce jefuiesc in lung si n lat parasesc tara .
Folosindu-se de sprijinul nobililor mici si mijlocii din sudul si estul regatului Ioan Zapolya muta primul si face sa fie ales rege prin decizia dietei de la Buda. In acest timp Ferdinand care era urmasul legal al regelui decedat conform unui tratat incheiat intre cei doi organizeaza o alta dieta la Pojon ( Bratislava ) unde este ales cu sprijinul marilor nobili ca rege .

Deci in timpul asta avem doi regi in Ungaria. Cum era si normal fiind urmasul legal al lui Ludovic, Ferdinand doreste sa  obtina controlul intregului regat , Zapolya incepe sa piarda teren , si Transilvania, baza sa principala incepe sa balanseze tot mai mult spre Ferdinand, in aceasta situatie disperata , Zapolya care nu voia sa renunte la tron , cere ajutorul lui Soliman, care ajutor nu va fi desigur pro bono, in schimbul recunoasterii ca rege al Ungariei si al ajutorului militar Zapolya se recunoaste ca vasal al sultanului. Adica isi baga singur capul in gura lupului.
Dupa ani de lupte cei doi regi se inteleg la Oradea in 1538 : daca Zapolya moare fara mostenitor tronul Ungariei rasaritene ( Ardeal plus centrul si sudul Ungariei ) va revenii si ea lui Ferdinand. Nu dupa mult timp Zaplya moare dar lasa un urmas de cateva luni in persoana fiului sau Ioan Zapolya . Soliman speriat de pretentiile lui Ferdinand si de intelegerea dintre cei doi potentati se angajeaza din noua sa sustina prtentiile reginei Izabela si al fiului sau minor, recunoscand pe acesta ca rege al Ungariei. Numai ca la 1540 ocupa  centrul Ungariei si organizeaza pasalacul de Buda, cu promisiunea ca este doar o situatie temporara pana tanarul rege va ajunge la majorat, desigur nu era asa .
Sub tutela mamei sale Izabela pana la majorat, Ioan va domni sub numele de Ioan II Zapolya in asa zisul regat al Ungariei rasaritene  ca rex electus ( rege ales, nu si incoronat, coroana era la  Ferdinand , Ungaria rasariteana adica Ardeal plus Banat si Partium ) .
In 1570 odata cu intelegerea de la Speyer intre el si regele Habsburg al Ungariei de vest , Ioan renunta la titlul de rge ales al Ungariei in schimbul recunoasterii sale ca principe al Transilvaniei, aici incepe istoria principatului Transilvaniei.

#78
RavilobErcus

RavilobErcus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 29.06.2016
o problema interesanta este ceea a dietelor, de la o perioada, de prin secolele 14-15 ele pare ca se tineau anual, puteau participa totii nobilii indiferent de rang, dar in practica, nobilii mici care nu erau departe de statutul de taran liber, erau dezavantajati daca dieta se prelungea , astfel ramaneau fara bani si trebuiau sa plece inca inainte ca dieta sa se sfarseasca, in aceste momente  micii nobili paraseau dieta lasand un inputernicit in persoana unui nobil mai puternic care dispuneau de votul lor. Dar de obicei marii nobili si magnatii aveau un cuvant mai greu, multi nobili mici depindeau de ei , astfel de obicei isi impuneau punctul de vedere, probabil prelungeau dieta ca sa scape de cantitatea in plus lund deciziile mai importante la sfarsitul intrunirii. Un caz aaparte a fost la Dieta de la Rakos din 1446 cand Ioan de Hunedoara a fost ales guvernator la presiunea nobililor mici si mijlocii , magnatii doreau sa se consfatuiasca intre ei  pentru a decide pe cine sa aleaga , dar au fost opriti de presiunea majoritatii, asa a fost ales Ioan de Hunedoara ca guvernator.

#79
Sucre_the_Bolivar

Sucre_the_Bolivar

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 31.07.2016
o cronologie a dinastiei arpadiene


Dinastia Arpadiană. Prima dinastie a Regatului Ungar, originea ei  recognoscibilă ajunge până la conducătorul triburilor descălecătoare ale ungurilor.  Casa Arpad singura casă domnitoare de origine autohtonă a Ungariei a avut de a face cu o sarcină extraordinar de dificilă : transformarea unui stat tribal într-un stat european, şi mai ales, schimbarea profilului unui întreg popor, de la popor nomad la semi-sedentar apoi sedentar, drumul a fost lung şi anevoios. Legile dure ale lui Ştefan I şi Ladislau I , încercările de revenire la păgănism au fost semne că vechea societate dădea semne de rezistenţă. Toate aceste zbateri, probleme, dar şi victorii importante, crime, trădări, lovituri de palat, răscoale, sunt surprinse în friza cronologică de mai jos. Ele reprezintă povestea , rezumatul istoriei statului şi al societăţii ungare din primele secole ale vieţuirii în Europa.
997
Moare Geza, strănepotul ducelui Arpad, care domnise peste partea
apuseană a bazinului carpatic.

Moştenitorul desemnat este fiul său Vajk sau după
numele de botez, Ştefan.
Kopany stapan al regiunii Somogy,
care probabil atunci era cel mai în vârstă
descendent al lui Arpad îl ataca pe Vajk.
Este învins si ucis dupa o bătalie care a avut
loc undeva lânga Veszprem. Vajk s-a folosit de ajutorul
cavalerilor occidentali pe care i-a primit
în ţară.
997-1000
Organizarea episcopiei Veszpremului

1000.25 decembrie
În cadrul unei ceremonii Ştefan este încoronat rege ( după o altă interpretare evenimentul ar fi avut loc la 1 ianuarie 1001 ).
cca 1000
Urmând modelul bavarez, Ştefan I ordonă baterea unor monede de argint de bună calitate
dupa 1000

Ştefan I dă o serie de legi.
1001
înfiinţarea Arhiepiscopiei de Esztergom.

1002
într-un decret, Ştefan I enumeră privilegiile mănăstirii Sânmartin ( azi Pannonhalma ).
după 1002 : Şeful de trib Ajton ( Ahtum ) se botează în rit grecesc şi întemeiază o asemenea mănăstire la sediul său la Maroşvar ( azi : Cenad )

1003
Ştefan I conduce o campanie în Ardeal unde îl elimină individualitatea ţării conduse de Gyula ( sub alt nume Prokuj )

după 1003
Organizarea episcopiei Ardealului.
Querfurti Bruno ( sub alt nume : Bonifaciu ), călugăr german din Regensburg ajunge pe calea Dunării în Transdanubia sudică ( după alte păreri în regiunea Mureşului ) unde predică în rândul ungurilor negrii.

1005-1008
O lată călătorie misionară al lui Querfurti Bruno printre unguri.
cca. 1005-1010
Sora lui Ştefan I este căsătorită cu Aba Samuel, domnul cabarilor. Poporul lui Aba îl recunoaşte ca rege pe Ştefan, devine posibilă organizarea Episcopiei de Eger.

1007. noembrie 7
Anastaz ( pe alt nume Astrik ) participă la sinodul de la Frankfurt ca episcop al ungurilor.

1009
Legatul papal Azo sfinţeşte nou înfiinţata Episcopie a Pecsului- Acum sen rectifică graniţele diocezelor episcopale, probabil acum se înfiinţează şi Episcopia de Calocea . ( Aceasta din urmă este ridicată încă în secolul 11, poate chiar înainte de 1038 la rangul de Arhiepiscopie )

1014. 14 februarie
regele german Henric al II-lea , cumnatul lui Ştefan I, este încoronat împărat al imperiului romano-german.

1015
Prinţul polonez Boleslav cel Viteaz aflat în conflict de ani de zile cu Henric al II-lea, ocupă cetăţi ungare pe valea râurilor Morava şi Vag- la acest an este datat decretul regal fals conform căreia Ştefan I menţionează într-un decret privilegiile şi bunurile mănăstirii Vashegy ( Pecsvarad )întemeiate de el însuşi.

1015-1017
Pecenegii invadează Ardealul ; Până să ajungă la Alba Iulia sunt învinşi de oastea ungară şi sunt constrânşi să părăsească provincia.

1017
Ştefan I recucereşte cetîţiile aflate în mâinile polonezilor din 1015.

1018
Pacea de la Bautzen pune capăt războiului germano-polonez.
Relaţiile ungaro-polone se normalizează ; Prinţul Boleslav este ajutat într-o campanie împotriva Kievului de oşti ungare.- ca aliat al împăratului bizantin Vasile al II-lea Bulgarochtonul, Ştefan I participă cu oaste la desfiinţarea imperiului bulgar. ( Probabil croniciile ungare la acest eveniment se refereau când aminteau lupta împotriva împotriva lui Istvan ( Ştefan ) Kean [ kagan=ţar ]. După alte opinii Kean era conducătorul unei formaţiuni statale slavo-bulgare din Ardealul de sud, iar înfrângerea lui a fost anterioară campaniei bulgare )
în jur de 1018
Fiul lui Ştefan I, prinţul moştenitor Imre i-a în căsătorie o prinţesă bizantină ( după alte tradiţii o prinţesă croată sau poloneză )- Este terminată scrierea care comasa învăţăturile lui Ştefan pentru fiul său ( n.tr. : un fel de ,,Învăţături către fiul meu Teodosie ,, avant la lettre ).


traducerea am facu-o dupa acest material http://www.ehumana.h...dorend/main.htm

cronologia  pana in anul 1131 o gasiti pe blogul meu  ( ii doar prima partte ) >  blogulluisucre  :)

#80
-SucreBolivar-

-SucreBolivar-

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 15.08.2016
aici ii cronologia arpadiana de la moartea lui Stefan I pana la  1205

dinastia arpadiană 1038-1131
1038, după 15 august
Accede la tron ( Orseolo, după cognomenul ungar de ,,venețianul,,)
Petru I

în jurul anului 1038
Fiii exilați ai lui Vazul se despart: Levente și Andras pleacă la Kiev, Bela rămâne în Polonia.

1039. 4 iunie
După moartea lui Konrad al II-lea, tronul regal este ocupat de fiul acestuia Henric al III-lea
( din 1046 domnește și din calitatea de împărat
romano-german )

1040. vara.
Regele Petru oferă sprijin militar principelui ceh Boleslav I în lupta acestuia împotriva
lui Henric al III-lea

1041. septembrie
Nobilimea clericală și laică se răscoală împotriva
lui Petru considerat tiran și îl aleg ca rege pe Aba Samuel; Petru se refugiază la cumnatul său Adalbert margraf de Austria

1041. 25 decembrie
Solii lui Samuel nu reușesc să obțină pentru recunoașterea
sa ca rege din partea lui Henric al III-lea, acesta decide să acorde sprijin lui Petru

1042 septembrie
Oaste lui Henric pătrunde în Ungaria până la râul Garam și ocupă cetatea Pojon și alte puncte fortificate.

1043. vara,
Henric al III-lea refuză oferta de pace înoită de Aba Samuel.

1043,
înainte de 30  noembrie: Henric al III-lea conduce o nouă campanie împotriva Ungariei;
Aba Samuel obține un armistițiu prin cedarea teritoriile de dincolo de Lajtha și Morava.

După 1043
Moare Gizela soția lui Ștefan I cel Sfânt

1044, primăvara
Din ordinul lui Aba Samuel la Cenad sunt uciși mai mulți nobili care se răsculaseră
; episcopul Cenadului, Gerard, care până atunci îl sprijinise se întoarce împotriva regelui

1044,5 iulie
Oastea lui Henric al III-lea învinge oastea lui Aba Samuel  la Menfo, lângă Gyor ; Regele pribeag
este ucis în regiunea Tisei.

1044, după 5 iulie
Regele Petru ocupă pentru a doua oară tronul Ungariei

1045, 26 mai
La invitația lui Petru, Henric al III-lea petrece Paștele la Alba Regală,
îi oferă lui Petru țara ca feud

1046, primăvara
Membrii aristocrației laice și eclesiastice trimit soli la principii Andras și Levente
pentru ai convinge să se întoarcă.

1046, înainte de septembrie
Dincolo de Tisa, seniorii din Bekes conduși de Vata se răscoală
împotriva lui Petru, se cere printre altele revenirea la religia păgână.

1046, 24 septembrie
Moartea de martir a episcopului Gerard

1046, sfârșitul lui septembrie
Andrei I ocupă tronul Ungariei

1046, octombrie
Regele Petru este prins la Zamoly, comitatul Feyer, și orbit.
Moare curând iar trupul său este așezat în biserica din Pecs, terminată de el însuși ( după o altă tradiție
Petre a trăit la curtea lui Andrei I și a murit ăn jurul anului 1059 )

1047
Moare prințul Levente

1048
Andrei I îl cheamă acasă pe fratele său Bela , care se afla în Polonia

1050
Înfruntări repetate la frontieră , între germani și unguri.

1051, septembrie-octombrie
Henric III-lea conduce o nouă campanie împotriva Ungariei.
Oastea sa pătrunde adânc în teritoriul Ungariei, dar din cauza condițiilor dificile de
aprovizionare- regele Andrei I evacuează teritoriile invadate, și întrerupe linia de apovizionare
printr-o stratagemă prin care întoarce vasele germane din drum - este nevoit să de-a înapoi. Oastea slăbită este
învinsă și dispersată de unguri  la Vertes.

1051, spre sfârșit
Chiar împotriva medierii Papei , Henric al III -lea refuză orice tentativă de împăcare cu Andrei I

1052
Oastea lui Henric al III-lea asediează fără rezultat cetatea Pojon, fără rezultat;
vasele sale sunt scufundate de un scafandru ungur pe nume Zotmund.

1054, 16 iulie
Solul papei Leon al X-lea face publică la Constantinopol bula prin care patriarhul era excomunicat

1055
În cinstea sfântului Anyos regele Andras I întemeiază o manăstire benedictină În Tihany

1055
Moare împăratul romano-german Henric al III-lea. Urmașul său devine încă copilul Henric al IV-lea ca rege romano german ( din 1084 domnește și ca împărat romano-german )

1056 , aproximativ
Judele Sarchas face o conscripție al populației de pe domeniile regale

1057
Prințul Edward fiul exilat al lui Edmund   ,, coaste de fier,, rege anglo-saxon, se întoarce din Ungaria în Anglia.

1058, septembrie
Henric al IV-lea, rege german, și  Andrei I rege al Ungariei încheie pace, în legătură cu pacea,fiul
lui Andrei I, Solomon, este logogit cu dora lui Henric al IV-lea, Judit.

1058, aproximativ
Andrei I îl încoronează rege pe ăncă copilul Solomon, acest gest considerat
ca jignitor de către prințul Bela, relațiile dintre cei doi frați se înrăutățesc.

1059
Andras I il pune pe prințul Bela în fața unei alegeri la Varkony, ori alege sabia, adică statutul de prinț, ori coroana, adică statutul de rege.

1060
Prințul Bela care după întrevederea de la Varkony, a fugit în Polonia, revine în țara cu oaste polonă

1060, toamna
Trupele lui Andrei I și ale lui prințului Bela se înfruntă undeva lângă Tisa. Victoriosul Bela îl urmărește pe fratele său până în regiunea Moșon, în timpul fugii Andrei I este rănit
. Rănitul Andras I cade prizonier și moare nu după mult timp ; familia sa caută refugiu la Henric al IV-lea
( Andras I este înmormântat la mănăstirea Tihany )

1060, 6 decembrie
Bela este încoronat rege la Alba Regală.

1061
Bela organizează o adunare a țării la Alba Regală, cei prezenți cer restabilirea păgânismului însă
regele îi pune pe fugă cu ajutorul oastei. Comitele Otto din neamul lui Gyor , fondează o mănăstire
benedictină la zsalicejakab ( comitatul Moșon ).
1063, septembrie
Oaste germană pătrunde în țară cu scodul de al înlocui pe Bela cu Solomon.
Bela I suferă un accident fiind la domeniul Domosi. Deși rănit  înaintează împotriva germanilor dar este ucis în bătălie. ( a fost
îngropat la mănăstirea Szexard, construită de el )- După moartea lui Bela , fiii săi : Geza, Ladislau și Lampert fug în Polonia.

1063, înainte de 27 septembrie
Solomon ocupă tronul Ungariei la Alba Regală.

1063, spre sfârșit
Geza și frații săi revin în Ungaria cu oaste poloneză.

1064. 20 ianuarie
Prin medierea înalților clerici se ajunge la un compromis : Solomon domnește ca rege, iar fiii lui Bela primesc ducatul .


1066
În prezența regelui Solomon și al prințului Geza este sfințită mănăstirea de la Zsilincejakab.

1066-1067
În jur de : este terminată prima cronică în care narează trecutul poporului ungar.

1067 : seniorul croat Zvonimir este ajutat în războiul împotriva Veneției, de trupe ungare ale cumnatului său prințul Geza.
1067
În jur de : Comitele Petru din neamul lui Aba, fondează o mănăstire la Szazd, comitatul Borșod.

1068: Ardealul și teritoriile de dincolo de Tisa sunt atacte de pecenegi.
1071
Oștile unite ale regelui Solomon și al prinților, ocupă cetățile bizantine Nandorfehervar și Szerem.
După victorie, disensiunile dintre rege și prinți se adâncesc.

1072
O nouă campanie împotriva Imperiului Bizantin.

1073, înainte de 11 noembrie : regele Solomon și prințul Geza ajung la o înțelegere temporară.
Dar du aceasta , ambii se pregătesc de război : Solomon cere ajutor de la Germani, iar Geza îi trimite pe frații săi
după ajutor în Cehia și Polonia.

1074. 26 februarie
Regele Solomon îl învinge undeva în regiunea Tisei pe prințul Geza.

1074. 14 martie
Trupele unite ale prinților Ladislau și Geza înving oștile regelui Solomon la Mogyorod, comitatul Pesta. Puterea regelui Solomon se restrânge asupra regiunilor Pojon ( Bratislava ) și Moșon ( Ungaria de Nord ).

1074. după 14 martie
Tronul este ocupat de Geza I.

1074. Toamna
Pentru al ajuta pe regele Solomon, Henric al IV-lea , rege german, conduce o campanie împotriva Ungariei, fără succes însă.

În cursul anului 1074
Geza I primește o coroană din partea împăratului bizantin Mihail al VII-lea

1075
Regele Geza I întemeiază o mănăstire  benedictină la Garamsyenbenedek (comitatul Barș )
în jur de 1075-1077
Regele Geza I mută ziua de târg de la Duminică la Sâmbătă.
1077. 25-27 ianuarie
Penitența de la Canossa, regele german Henric al IV-lea renunță la lupta împotriva politicii eclesiastice a papei Grigore al VII-lea.

1077. 25 aprilie
Moare regele Geza I ( este înmormântat la Vac )

1077. după 25 aprilie
Ladislau I ocupă tronul Ungariei.

În jur de 1077
Este emisă a III-a lege al lui Ladislau I -n.tr. : de fapt o colecție de legi -  ( legislația rămasă în forma actuala, probabil, unifică două tradiții legislative distincte, apare și posibilitate ca aceste legi să fi apărut și înainte de 1077. După problemele atinse se poate observa că se dorea restabilirea ordinii sociale, puternic zdruncinată de luptele pentru tron : se pedepsește foarte sever furtul, bagabondajul slugilor fugite, regularizează procedurile judiciare. )

După 1077
Se emite a doua lege a regelui Ladislau I   ( reglementează pe lângă probleme ca pedepsirea furtului sau al vagabondajului și probleme legate de economie )

1079
Regele Ladislau I , ocupă cetatea Moșon, deținută anterior de Solomon. Ca răspuns Henric al IV-lea , rege german, pornește în campanie împotriva Ungariei, însă fără rezultate.

1081
Înșelat în speranțele unui ajutor imperial, Solomon se supune regelui Ladislau I, acesta îi asigură un trai decent dar nu-l cooptează pe fostul rege la exercitarea puterii.

în jurul anului 1082
Solomon ajunge din nou la confruntare cu Ladislau I. După tradiția cronistică maghiară, ar fi planificat un atentat împotriva regelui, dar complotul este dezvaluit. Solomon este păzit ca prizonier la Vișegrad.

1083. 16 iulie-5 noembrie
În cadrul unor mari festivități este consacr4at primul sfânt al bisericii ungare.

1083. în jur de 17 august
Ladislau I îl eliberează pe Solomon, acesta părăsește țara, plecând la Regensburg pentru a cere ajutorul lui Henric al Iv-lea pentru aș-i recupera tronul, după eșecul acestui plan Solomon se alătură pecenegilor din Moldova.

1083. 20 august
În bazilica de la Alba Regală este sanctificat fondatorul statului și organizatorul bisericii, pe Ștefan I primul rege al Ungariei.

După 1083
Ladislau I întemeiază mănăstirea de la Sâniob ( județul Bihor ) aici va așeza o parte din moaștele lui Ștefan I și anume brațul său drept.

1085
La sfatul lui Solomon, Kutesk conducătorul pecenegilor atacă Ungaria. Trupele invadatoare care jefuiau Ungaria de nord-est sunt învinse și alungate de oștile lui Ladislau I.

1086
Sunt consemnate bunurile stăreției benedictine de la Bakony.

În jur de 1085
Sunt consemnate bunurile stăreției benedictine de la Sânmartin .

1087. 1 august
Ladislau I trimite un sol la Dieta imperială organizată de adversarii lui Henric al IV-lea, prin care îl asigură pe papa Victor al III-lea de sprijinul său împotriva antipapei Clement al III-lea , un interpus al lui Henric al IV-lea.

În cursul anului 1087
Conducătorul pecenegilor, Cselgu, atacă imperiul bizantin, însă este învins lângă Adrianopol. Fostul rege Solomon care participă la război de partea pecenegilor, probabil, este ucis în bătălie.

Sfârșitul anilor 1080
Ladislau I întemeiază o episcopie la Zagreb.

Primăvara anului 1091
La cererea văduvei  regelui Zvonimir, Ladislau I conduce o campanie în Croația. În fruntea regiunii cucerite, Ladislau I îl impune ca rege pe vărul său prințul Almoș.

Vara lui 1091
Oastea căpeteniei cumane Kapolcs, invadează Ardealul, apoi jefuiește regiunea de dincolo de Tisa și regiunea dintre Tisa și Dunăre. Revenit din Croația, Ladislau I îi învinge pe cumanii lui Kapolcs lângă râul Timiș apoi învinge o altă oaste cumană trimisă în ajutor , lângă Orșova.

Înainte de toamna lui 1091
În onoarea sfantului Aegidus, Ladislau I întemeiază abația benedictină de la Șomogyvar, ea va fi populată cu călugări aduși din Franța de la Saint Gilles.

Toamna anului 1091
Apar probleme între papa Urban al II-lea și Ladislau I. Papa dorește să treacă Croația sub suzeranitatea s-a, pretenție ce regele ungar nu dorește să recunoască, din această cauză reevaluează politica s-a romanofilă de pânî atunci și trece în tabăra susșinătorilor antipapei Clement al III-lea.

1092. 20 mai
Cu prezidiul regelui Ladisalu I se organizează sinodul bisericii ungare la Sabolcs ( prima lege al lui Ladislau I, legiferează mai mult în domeniul eclesiastic însî aici se reglementează și situația populațiilor non creștine din țară )

1094
Ladislau oferă ajutor militar principelui polonez Wladislas I, împotriva căruia s-au răsculat proprii supuși.

Înainte de anul 1095
Ladislau I aranjează hirotonisirea nepotului său Coloman ca Episcop ( a primit episcopia Egerului sau pe cel al Oradiei )

Regele Ladislau I moare în timp ce pregătea o campanie împotriva Cehiei ( trupul său este înmormântat mai întâi la Șomogyvar apoi mai târziu la Oradea. După moartea s-a izbucnesc lupte pentru tron între nepoți să-i.
1095. 26 noembrie Papa Urban al II-lea proclamă prima cruciadă.
Primăvara anului 1096
Coloman devine rege al Ungariei ; prințul Almoș primește ducatul.

Vara și toamna anului 1096
Participanții primei cruciade traversează ăn mai multe grupuri Ungaria.

1098
Prima răzvârtire a prințului Almoș împotriva regelui Koloman, evenimentul se încheie cu o reconciliere pașnică.

Prima parte a lunii mai, 1099
Regele Coloman intervine în luptele interne dintre principii ruși, însă trupele sale suferă o înfrângere gravă lângă Pryemysl din partea cumanilor care luptau de partea adversarilor săi.

Înainte de 1100
Se oragnizează subunitățiile diocezelor episcopale : decanatele sau decuriile.

În jur de 1100
Este emisă prima lege a regelui Coloman.

După 1100
Prelații unguri decid în cadrul unui sinod despre reglementarea mai multor probleme eclesiastice. ( Deciziile sinodului de la Estergom vorbesc mai mult despre modul de viață al clericilor, despre problema celibatului, despre ordine judecășii eclesiastice și se ocupă și cu problema judecării cazurilor laicilor în fața acestor instanțe. )

Primăvara lui 1002
Regele Coloman este încoronat rege al Croației la Tengerfehervar ( adică Belgradul dalmatin )

1104
Prințul Almoș o i-a ăn căsătorie pe prințesa Predslava, fiica marelui cneaz al Kievului ; fiica lui Ladislau I se căsătorește cu fiul împăratului bizantin.

vara anului 1105
Prințul Almoș se revoltă din nou împotriva regelui Coloman însă plecat la Pssau pentru a obține sprijinul Împăratului Henric al IV-lea nu reușește să obțină sprijinul acestuia.

În cursul anului 1105
Regele Coloman termină cucerirea Croației, stăpânirea s-a se întinde și asupra insulelor dalmatine. Prima mențiune printre guvernatorii provinciali al titlului de Ban al Croației.

1106. 22 octombrie
Coloman renunță cu ocazia sinodului de la Gustalla la dreptul de investitură . ( Sprijinindu-l pe papă în confruntarea acestuia cu puterea imperială, probabil cu această mișcare se ajunge la recunoașterea stăpânirii ungare în Dalmația de către papalitate. În același tim regii unguri și-au păstrat influența asupra numirii clericilor în posturi eclesiastice importante. )

În cursul anului 1106
Între timp refugiat în Polonia, prințul Almoș revine în fruntea unei oști conduse de el și de prințul Boleslav al III-lea, însă Coloman îl atrage pe Boleslav de partea s-a printr-o propunere de alianță, Almoș rămas fără sprijin este constrâns la supunere.

1107
Prințul Almoș întreprinde un pelerinaj la Ierusalim. În timp ce aceasta wera departe de țară, Coloman desființează instituția ducatului. După întoarcere prințul Almoș caută din nou sprijin la curtea germană.

Toamna lui 1108
În srijinul lui Almoș, regele german Henric al V-lea conduce o campanie împotriva Ungariei, însă, după asediul nereușit al cetății Pojon încheie pace cu regele Coloman, acesta din urmă promite că îl reprimește pe Almoș la curte.

În cursul anului  1108
Ioan fiul lui Uroș este menționat ca nador ( comite palatin ).

În jurul anului 1108
Prințul Almoș ăntemeiază prepostul de la Domoș.

1109. februarie
Prințul ceh Svatopluk jefuiește zona frontierei ungare pânî la Nyitra.

1111
Regele Coloman depune la Zara, un jurământ în care promite respectarea vechilor drepturi ale Dalmației- Regele Coloman întărește printr-un decret privilegiile acordate de către Ștefan I abației benedictine de la Zobor.

1112
După moartea soției sale, fiica contelui sicilian Roger I, Regele Coloman o i-a în căsătorie pe  Eufemia, fiica principelui rus Vladimir.

1112-1116
La ordinul regelui Coloman episcopul Hartvik redactează o variantă a legendei regelui Ștefan cel Sfânt .
1113
Regele Coloman ordona consemnarea bunurilor funciare ale abației Zobor.

În jur de 1114
Regele  Coloman o respinge pe Soția s-a acuzată de adulter. Eufemia se întoarce la Kiev unde îl va naște pe fiul ei Boris.

August 1115
Veneția ocupă  o parte a Dalmației împreună cu cetatea Zarei.

În jurul anului 1115
În urma unui atentat nereușit la viața regelui, prințul Almoș, fiul său minor Bela și mai mulți nobili care îi sprijineau sunt orbiți. Prințul Almoș se refugiază la prepostul întemeiat de el la Domoș.

Înainte de 1116
A doua lege a regelui Coloman, reglementează problema relațiilor dintre evrei și creștini.

1116. 3 februarie
Moare regele Coloman.

După 3 februarie 1116
Fiul lui Coloman ocupă tronul Ungarie sub numele de Ștefan al-lea .

1116 3 mai
Întâlnire de la  râul Olsava între regele Ștefan al II-lea și Wladislas I principe ceh cu scopul de a pune capăt dușmăniei din trecut. După eșecul tratativelor, izbucnește o bătălie, în care oastea ungară este învinsă.

mai-iunie. 1116
Veneția aliată atât cu Imperiul romano-german cât și cu imperiul bizantin, cucerește alte teritorii ungare în Dalmația, după ce învinge oastea zngară lăngă Zara.

1117
O oaste ungară încearcă fără succes să recucerească cetatea Zara.

1118
Regele Ștefan al II-lea încheie o pace pe cinci ani cu Veneția, aceasta păstrează cuceririle din Dalmația.

1120
Sfântul Norbert fondează ordinul canonic de la Premontre, Franța.

1120-1131
Regele Ștefan I fondează prima mănăstire premostratensă la Varadelohegy , la nord de Oradea.

După 1120
Ștefan al II-lea o i-a de soție pe fiica  prințului normand Robert de Capua.

1121
Este sfințită mănăstirea gintei Atyus de la Alamadi ( comitatul Zala ).

1122. 23 septembrie
Împăratul romano-german Henric al V-lea și papa Calixt al II-lea încheie concordatul de la Worms.

În cursul anului 1122
O parte dintre pecenegii învinși de împăratul bizantin se mută în Ungaria.

1123
Ștefan al II-lea conduce o campanie în Rusia pentru al ajuta pe principele Vladimirului alungat după tron. După moartea principelui, nobili îl constrâng pe rege să încheie campania

1124
Ștefan al II-lea ocupă teritoriile deținute de Veneția în Dalmația, cu excepția cetății Zara.

1125. primăvara
Veneția își restabilește stăpânirea în Dalmația.

În jurul anului 1225
prințul Almoș încearcă să răpească tronul . După eșecul acestei tentative, se refugiază în Bizanț, în acest timp fiul său prințul Bela se ascunde în mănăstirea de la Pcsvarad.

1126
Regele Ștefan al II-lea încheie alianță cu principele ceh Sobeslav I.

1127. vara
Ștefan al II-lea conduce o campanie împotriva Bizanțului, pentru că acesta îi oferea azil lui Almoș. Devastează Imperiul până la Philipopolis
( azi Plovdiv ), apoi se retrage din fața oastei bizantine.

1127. 1 septembrie
Moare prințul Almoș.

În cursul anului 1127
Fără urmași naturali, Stefan al II-lea îi desemnează ca succesor pe fiul surori sale Sofia : Saul .

1127-1131
Un anume Fila lasă moștenire pământurile sale mănăstirii de la Veszprem.

1128
Pentru a răzbuna atacul din anul precedent Împăratul Ioan al II-lea conduce o campanie împotriva Ungariei. Cîștigă victoria în bătălia de la cetatea Haram de la Dunărea de jos, apoi ocupă regiune Serem și mai multe cetăți.- Nobilii opozanți ridică împotriva lui regelui mai mulți anti-regi.

1129
Cu ajutor ceh , Ștefan al II-lea recucerește regiunea Serem și încheie pace cu împăratul bizantin.

1130
Ștefan al II-lea află că fiul prințului Almoș, Bela cel orb  se ascunde în Ungaria. Îi oferă acestuia o situație onorabilă și aranjează căsătoria dintre acesta și Elena, fiica marelui jupan  Uroș I.

1131. 1 martie
Moare regele Ștefan al II-lea . ( este înmormântat la Oradea- poate că la mănăstirea întemeiată de el însusși la Varadelohegy ).

...............................................
1131. 28  aprilie
Accede la tron Bela al II-lea cel Orb.
1132. inainte de 22 iulie
Pretendentul Boris, fiul Eufrosinei sotia repudiata a regelui Coloman, intra in Ungaria cu sprijinul militar al printului Boleslav al III-lea . Pregatindu-se impotriva lui Boris, Bela al II-lea convoaca adunarea tarii la Arad. Cu aceasta ocazie regina Elena ordona uciderea a 68 de nobili care faceau parte din partida lui Boris ( dupa alte opinii , evenimentul are loc in 1131 ).

1132. 22 iulie
Oastea lui Bela al II-lea invinge oastea adversa al lui Boris si al lui Boleslav al III-lea, batalia are loc langa raul Sajo. ( Inainte de batalie au loc noi executii in randul nobililor, a caror credinta fata de rege era indoielnica. )

1134. aprilie
Lothar al III-lea imparat romano german incheie cu Bela al II-lea o alianta impotriva printului polonez Boleslav al III-lea.

1134, dupa 26 aprilie , arhiepiscopul de Estergom, Felician, redacteaza o sentinta judecatoreasca in procesul de improprietarire al episcopiei de Zagreb.
1135, inainte de 15 august
Vladimir, principe rus de Przemysli, incheie o alianta cu Bela al II-lea , impotriva principelui polonez Boleslav al III-lea.

In cursul anului 1135
Bela al II-lea ordona consemnarea domeniilor abatiei de la Boyok ( comitatul Hont ) intemeiata de comitele  Lampert, ucis in tabara de langa Sajo.
1136
Bela al II-lea recucereste o parte din Dalmatia impreuna cu orasul Spalato.

Inceputul anului 1137
Bela al II-lea il numeste pe al doilea sau fiu, Ladislau, principele Bosniei proaspat cucerite.

1137. 11 aprilie
Este resfintita abatia de la Sanmartin, care a cazut prada unui incendiu dar a fost reconstruit.

1137, septembrie
Bela al II-lea aduce in tara si inhumeaza la Alba Regala, ramasitele tatalui sau, printul Almos .

1138, 3 septembrie
Bela al II-lea ordona consemnarea domeniilor si al slujbasilor, prepostului de la Domos, intemeiat de tatal sau.

1139
Bela al II-lea ofera ajutor militar marelui principe al Kievului Jaropolk al II-lea , impotriva principelui Vsevolod al Cernigovului.

1141. 13 februarie
Moare regele Bela al II-lea . ( Trupul sau este inhumat la Alba Regala )

1141. 16 februarie
Regele Geza al II-lea , fiul lui Bela al II-lea ocupa tronul Ungariei.

In jurul anilor 1141-1146
Comitele Martin ( Marton ) si sotia lasa avearea lor prin testament manasrtirii intemeiate de Martin insusi la Csatar ( comitatul Zala ).

1142
Geza al II-lea aseaza calugari cistercieni  la Cikard ( sub alt nume Szek ) in comitatul Tolna.

1143, 8 aprilie
Tronul imperiului bizantin este ocupat de comnenul Manuel I.
1144
Principele de Halici este sprijinit de osti ungare in lupta sa impotriva marelui principe al Kievului.
Intre 31 martie- 7 aprilie 1146
Pretendentul Boris ocupa cetatea Pojon cu ajutorul unor trupe germane.

1146, dupa 7 aprilie
Geza al II-lea recucereste cetatea Pojon si declara razboi Lui Henric al II-lea ( Jasomirgott ) margraful Austriei si principe Bacarez, acesta il sprijinise pe pretendentul Boris.

1146, 11 septembrie
Intr-o batalie langa raul Lajta, Geza al II-lea invinge oastea lui Henric al II-lea.

1146, in cursul anului
Geza al II-lea o ia in casatorie pe sora marelui principe al Kievului, pe Eufrosina.
1147, dupa 8 iunie
Pornind in a doua cruciada, regele german Konrad al III-lea trce cu oastea sa prin Ungaria.
1147. iulie-august
Ludovic al VII-lea rege francez, trece cu oastea sa prin Ungaria. Pretendentul Boris intra in tara ascunzandu-se in  randurile oastei cruciate. Instiintat, Geza al II-lea cere lui Ludovic al VII-lea predarea lui Boris, regele francez refuza , insa il duce pe pretendent cu el in Bizant, oprindu-l astfel pe acesta in planurile sale.
1148
O oaste ungara il sprijina pe marele principe al Kievului in lupta impotriva principelui Cernigovului.

1149, 23 august
Principele de Suzdal il alunga pe socrul lui Geza al II-lea , marele principe al Kievului de pe tronul sau, acesta cere ajutorul regelui ungar. Pana la sfarsitul anului, regele trimite o oaste in ajutorul socrului sau.
1149, toamna
In conflictul dintre imperiul bizantin si sarbi, Geza al II-lea ii sprijina militar pe ultimii.
Inainte de 1150
Un anume calugar Cerbanus traduce in latina un codex de limba greaca.
1150, toamna
O oaste ungara lupta in Halici, o alta oaste lupta alaturi de sarbi impotriva bizantinilor.
1150, in cursul anului
Este amintita pentru ultima data in Ungaria, unitatea de masura a greutatii numita phound, locul ei va fi luat de marca.
Intre 1150-1153
Poposeste in Ungaria calatorul arab Abu-Hamid al Garmati.
1151, primavara
Socrul lui Geza al IIlea, revine pe tronul Kievului cu ajutor  ungar substantial.
1152 iunie
Frederic I Barbarosa, planuieste subjugarea vasalica a Ungariei.

1152, vara
Geza al II-lea , in fruntea tuturor fortelor sale, il invinge pe principele de Halici principalul adversar al socrului sau. In acest timp aliatul Haliciului, Imparatul Manuel devasteaza regiunea Srem ( sudul Ungariei ) apoi se retrage, aflat in oastea bizantina , pretendentul Boris, lupta pe cont propriu in regiunea Timisului dar este constrans sa paraseasca tara.
1153
Dupa ce porneste intr-o campanie de razbunarea impotriva Bizantului, Geza al II-lea incheie pace cu imparatul Manuel care asteptase pregatit atacul ungar.

1154, sfarsitul anului
In contul unor teritorii cedate lui in nordul Balcanilor, Geza al II-lea ofera sprijin militar unui pretendent la tronul Bizantintului. Insa Manuel pastreaza puterea iar Geza al II-lea este silit sa se retraga.

1154, in cursul anului
Geograful arab Idrisi termina opera sa in care aminteste si Ungaria.

1155
Imparatul Manuel care a pornit intr-o campanie impotriva Ungariei, incheie pace cu Geza al II-lea care astepta pregatit atacul bizantin .

1156, iulie
Imparatul Manuel propune imparatului Frederic I Barbarosa o alianta indreptata impotriva Ungariei, insa acesta din urma refuza propunerea.
1156, 17 septembrie
Margraful Henric al II-lea este ridicat de Frederic I Barbarosa la rangul de principe al Austriei. Rolul noului principat este de a pazii imperiul de atacurile ungare.
1157, dupa martie
Fratele mai mic al lui Geza al II-lea , printul Stefan, pretinde dreptul la tronul ungar sprijinit fiind de Frederic I Barbarosa. Printul esueaza in planul sau si se refugiaza la curtea germana.
1157, 20 august
Geza al II-lea promite ajutor militar lui Frederic I Barbarosa pentru asediul Milanului.
1158, ianuarie
Frederic I Barbarosa refuza sa l mai sprijine pe printul Stefan, acesta pleaca in Bizant.

1159
Imparatul Manuel aranjeaza casatoria dintre printul pretendent Stefan si o nepoata a lui.
In cursul anului, si celalalt frate al lui Geza al IIlea, fuge in Bizant.

1160
Frederic I Barbarosa, imparat romano-german, alege un antipapa in persoana lui Victor al IV-lea, impotriva lui Alexandru al III-lea.

1161
Geza al II-lea il sprijina pe papa Alexandru al III-lea intorcandu-se astfel impotriva imparatului Frederic.

inainte de 1162
Colonisti de limba germana si valona se aseaza in sudul Transilvaniei si in nordul Ungariei, zona Sepes.

1162, 31 mai
Moare regele Geza al II-lea . ( Trupul sau este inhumat la Alba regala )
1162, vara
Urca pe tronul Ungariei fiul lui Geza al II-lea sub numele de Stefan al III-lea. Imparatul bizantin , Manuel il sprijina pe fratele lui Geza al II-lea, printul Stefan, in incercarea sa de a revendica tronul pentru sine. Stefan al III-lea se refugiaza in Austria. Unchiul sau mai mare , Ladislau al II-lea ii ocupa locul ca  ( anti ) rege.

1163, 14 ianuarie
Moare ( anti ) regele Ladislau al II-lea    ( trupul sau este inhumat la Alba Regala ).

1163, 27 ianuarie
Tronul este ocupat de  ( anti ) regele Stefan al IV, fratele mai mic al lui Ladislau al II-lea.

1163, 19 iunie
In batalia de la Alba Regala , Stefan al III-lea il invinge Stefan al IV-lea. Stefan al III-lea isi reocupa tronul, Stefan al IV-lea este exilat.
1163 , vara
Exilatul Stefan al Iv-lea se propune imparatului bizantin Manuel, ca rege vasal in cazul in care primeste sprijinul acestuia, totusi , Manuel prefera sa incheie pace cu Stefan al III-lea.
1163, toamna
Conform acordului de pace, fratele mai mic al lui Stefan al III-lea, printul Bela , este dus la Constantinopol.
1164, primavara
Exilatul Stefan al IV-lea ocupa cu ajutor bizantin regiunea Serem, din Sudul Ungariei, Manuel inainteaza pana la Bacs, de unde se retrage.

1165, 11 aprilie
( anti ) regele Stefan al IV-lea moarea in cetatea Zemun asediata de trupele unagre.
( ulterior, va fi inmormantat la Alba Regala )

1165, inceputul verii
Imparatul Manuel anexeaza imperiului sau , teritoriile ocupate deja militar de trupele sale : Sremul, Bosnia si Dalmatia, aceasta sub pretextul ca ele reprezinta mostenirea printului Bela.
1166
Ostile ungare reocupa intr-o prima faza Seremul apoi si o parte din Bosnia.
1167, 8 iulie
Oastea bizantina trimisa pentru reocuparea Seremului, iese invingatoare in batalia de la Zemun.
Inainte de 1169
Ordinul cavalerilor templieri se aseaza in Ungaria.
1169
Stefan al III-lea , la fel ca tatal sau Geza al II-lea in 1161, renunta la dreptul de a indeparta clericii superiori, in plus, promite ca bunurile bisericesti vor fi confiscate doar in situatii exceptionale.
1172, 4 martie
Moare regele Stefan al III-lea. ( A fost inhumat la Estergom ).
1172, dupa 4 martie
Printul Bela- Ceasarul Alexios- este invitat de o ambasada ungara in Ungaria pentru a ocupa tronul vacant.
Intre 1172-1196
Prin unirea celor doua coroane, partea superioara , coroana latina, si ceea inferioara coroana greaca, sfanta coroana ungara primeste aspectul ei actual.
1173, 13 ianuarie
Episcopul de Calocea il incoroneaza pe printul Bela.
1174 , mai
Fratele mai mic al lui Bela al III-lea, printul Geza, care dorea tronul pentru sine, evadeaza din inchisoarea unde este tinut, si fuge in Austria.
1176, vara
Dupa ce solicitase fara rezultat principelui austriac, Henric al II-lea, extradarea printului Geza, in alianta cu printul ceh, Sobeslav al II-lea, regele Ungariei ataca Austria.
1176, 17 septembrie
Oastea bizantina condusa de imparatul Manuel, intregita cu unitatii ungare trimise de Bela al III-lea este invinsa la Myriokephalon de catre sultanul seldjucid de la Iconium .
1177, dupa 13 ianuarie
Dupa moartea principelui austriac Henric al II-lea, printul Geza pleaca la curtea lui Sobeslav al II-lea, dar aceasta il preda regelui Bela al III-lea, care il arunca din nou in temnita pe fratele sau.
Intre 1177-1192
Studenti unguri studiaza la Paris

1179, primavara
Neintelegeri grave intre Andrei arhiepiscop de Calocea si Luca arhiepiscop de Estergom , si intre regele Bela al III-lea si episcopul de Calocea. In conflict intervine si papa Alexandru al III-lea.
1180, 24 septembrie
Moare imparatul bizantin Manuel I.
Inceputul anului 1181
Bela al III-lea reocupa Dalmatia de la imperiul Bizantin.
1181, in cursul anului
Capitularul de la Vesprem emite edicte in cazuri de justitie particulara.
1182, 16 mai
Bela al III-lea il incoroneaza pe fiul sau mai mare, printul Emeric.

1183, toamna
Ca aliat al principelui sarb Stefan Nemanja, Bela al III-lea conduce o campanie militara impotriva Bizantului.
1183, in cursul anului
Bela al III-lea ofera largii privilegii manastirilor cisterniciene deja existente, si al acelora care se vor intemeia in viitor.
1184, in cursul anului
Moare prima sotie al lui Bela al III-lea, Agnes de Chatillon.
1185, 20 de august
Bela al III-lea serbeaza ziua Sfantului Stefan la Alba Regala.

In jurul anului 1185
Bela al IIIlea , ordona inventarierea veniturilor sale.

dupa 1185
Se individualizeaza cancelaria regala responsabila pentru emiterea decretelor regale.

1186, toamna
Bela al III-lea o ia in casatorie pe sora regelui francez Filip al II-lea, pe Margareta Capet.

1186, in cursul anului
Bela al III-lea reanalizeaza situatia mosiilor curtii, stabileste obligatiile noroadelor acestor mosii, si stabileste numarul  curtenilor cu libertate limitata, adica pe ,,libertii curtii,,- Bela al III-lea o exileaza pe mama sa Eufrosina, ea era deja inainte de exil incarcerat de o vreme, asta din cauza unor neintelegeri avute cu ea.
1187, 2 octombrie
Sultanul Saladin ocupa Ierusalimul
1187, toamna
Venetia incearca fara reusita sa ocupe cetatea Zarei care sa supus Ungariei.

1188, inceputul anului
Corespondenta intre regele Angliei Henric al II-lea si Bela al III-lea , cu scopul de a discuta despre organizarea cruciadei a III-a care avea scopul de a recucerii Ierusalimul .

1188, in cursul anului
Principele Haliciului se refugiaza la curtea lui Bela al III-lea dar acesta il arunca in temnita , iar cu oastea sa ocupa Haliciul, guvernarea acestea este data fiului sau mai mic Andrei.

1189, vara
Oastea cruciata condusa de  imparatul romano-german Frederic I Barbarosa, traverseaza Ungaria.
1189, in cursul anului
Bela al III-lea trimite o oaste in ajutorul printului Andrei atacat de rusi.
1190, 6 august
Principele Haliciului, evadeaza din prizonieratul lui Bela al III-lea , il invinge pe printul Andrei si isi recupereaza tronul .

in jurul anului 1190
Pe monedele de argint emise de Bela al III-lea apre motivul crucii duble.

Anii 1190
Bela al III-lea ordona constructii de anvergura la Estergom.

1191, 20 decembrie
Papa Celestin al III-lea intareste dreptul arhiepiscopului de Estergom de al incorona pe rege, mai mult, el are dreptul exclusiv de ai excomunica pe functionarii curtii. Papa aminteste si de prepostul de la Sibiu infiintat pentru colonistii germanii din Transilvania.
1192, 27 iunie
Regele Ladislau I este sanctificat la Oradea.
1192, in cursul anului
Bela al III-lea acorda privilegiul de a transporta sare abatiei de la Sanmartin .

1193
Este redactat codexul Pray

1193
Bela al III-lea acorda comitatul croat Modrus stramosului familiei Frangepan , comitelui Bertalan, aceasta in schimbul unor servicii militare.

1194
Bela al III-lea il insarcineaza pe fiul sau mai varstnic, pe printul Emeric, cu guvernarea Croatiei si Dalmatiei.

1196, inainte de 23 aprilie
Il insarcineaza pe printul Anrei cu indeplinirea juramantului sau de a purta cruciada in tara sfanta.

1196, 23 aprilie
Moare Bela al III-lea ( a fost inhumat la Alba Regala )

1196, dupa 23 aprilie
Fiul mai mare al lui Bela al III-lea ocupa tronul Ungariei.
1197 , sfarsitul anului
Printul Andrei se rascoala impotriva fratelui sau, regele Emeric, si cu ajutorul principelui de Stiria il invinge pe acesta langa Macsek in Slavonia.

1197-1198
Regele Emeric lasa guvernarea Croatiei si Dalmatiei fratelui sau Andrei.
1198 , inainte de 26 mai
Printul Andrei conduce o campanie victorioasa impotriva sarbilor.
1198, 15 iulie
Dupa ce a esuat in al convinge pe printul Andrei in as-i indeplini promisiunea de a conduce o cruciada in Tara Sfanta, papa Inocentiu al III-lea il ameninta pe aceasta ca in cazul in care se razvarteste din nou impotriva fratelui sau, il va excomunica.

1199, vara
Regele Emeric il invinge pe fratele sau  in batalia din Valea Rad ( comitatul Somogy ), acesta se refugiaza la principele austriac Leopold al VI-lea.

1199, in cursul anului
Conflictul dintre rege si fratele sau mai mic, ii divizeaza si pe primatii eclesiastici si laici. Regele Emeric patrunde inarmat in sediul episcopiei Vac, si il agreseaza pe episcopul Boleslo, sprijinitorul lui Andrei ( 10 martie ), in acelasi timp comitele Mog organizeaza o rascoala nereusita impotriva regelui.
In jurul anului 1200
Regele Emeric o ia de sotie pe Constantia fiica regelui Aragonului Alfonz al II-lea , iar printul Andrei o ia de sotie pe Gertrud giica ducelui de Merania.- In curtea regelui Emeric se afla doi trubaduri din Proventa.

Regele Emeric stabileste privilegiile, colonistilor de pe domeniul regal de la Sarospatak.
1202
In urma campaniei din anul precedent, regele Emeric isi asuma titlul de rege al Serbiei. - Regele Emeric, fondeaza o abatie regala cisterciana in Transilvania de sud la Carta.

1203, octombrie
Emeric il ia prizonier pe fratele sau. Andrei este tinut sub paza, sotia acestuia este trimisa inapoi la tatal ei. ( Partizanii lui Andrei il elibereaza pe acesta din prizonierat la inceputul anului urmator. )
1204, 12 aprilie
La presiunea Venetiei , oastea cruciadei a IV-a, ocupa Constantinopolul. Imperiul Bizantin supravietuieste sub forma imperiului de la Niccea, pe alte teritorii ale sale renaste statul bulgar, si pe altele i-au nastere statete dupa model occidental, cel mai reprezentativ dintre aceastea este imperiul latin de rasarit.
1204, septembrie
Moare regele Emeric . ( Este inhumat la Eger ) Fiul sau minor ii succede la tron ca Ladislau al III-lea, insa guvernarea ramane in mana tutorelui , Printul Andrei.

1205, 7 mai
Moare regele Ladislau al III-lea ( copilul a fost scapat impreuna cu mama sa la Viena ; a fost inhumat la Alba Regala. )

sursa ii aceasi cu ceea de mai sus

Attached Files



#81
laurefi

laurefi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 27.08.2016
mi am propus sa traduc ultimul capitol din lucrarea ,, A jagelo kor,, de Peter Kulcsar , adica istoria Ungariei intre 1490-1526, adica domnia lui Wladislas al II-lea si Ludovic al II-lea, capitolul se numeste  ,, Mohacs 1526 ,,

Mohacs-1526 – partea I
Textul de mai jos reprezinta traducerea ultimului capitol al cartii  A Jagelló-Kor , autor Péter Kulcsár, Editura Gondolat, Budapesta, 1981, p. 214-232.
In iarna anului 1525-1526 au sosit noi vesti care anuntau pregatiri in tabara otomana. Situatia devenise destul de neagra, mai ales pentru ca, in noembrie 1525, dupa lungi parlamentari, a fost semnat un armistitiu de 3 ani intre Imperiul Otoman si Polonia. Acest fapt nu doar ca vaduvea Ungaria de un posibil aliat, dar accentua si mai mult intentiile agresive ale Portii. Atunci cand la sugestia trimisilor ungari, delegatia poloneza s-a interesat de posibilitatea de a cuprinde si Ungaria in armistitiul semnat, marele vizir Ibrahim a refuzat orice propunere de acest fel, exclamand ca : << Ungaria apartine de o alta agenda >>. Pal Bakics, un sarb care facea parte din divanul sultanului ( prietenul cazutului Ferhat pasa ) a trecut in ianuarie 1526 in Ungaria si a anunta ca Soliman se pregateste impotriva Budei.  Ambasadorii si spionii lui Tomori si Zapolya au intarit aceasta informatie.
Ienicerii au inceput agitatiile inca in primavara lui 1525, au trecut deja trei ani de la campania impotriva Rhodosului si lipsa unei noi campanii de anvergura ii nemultumea. Au cerut schimbarea marelui vizir si au jefuit casele inaltilor dregatori. Soliman executase cu propria sa mana trei dintre liderii rascoalei, iar masa de ieniceri a fost linistita cu un cadou de 100.000 de galbeni. Campania impotriva Ungariei a fost insa amanata din cauza razmeritelor din Egipt.
La inceputul anului 1526, autoritatile otomane au inceput sa stranga provizii de-a lungul  viitoarei rute de deplasare. Au urmat apoi pregatirea flotei fluviale si artileriei, printre tunurile de campanie se afla si unul de dimensiuni uriase, cu ajutorul acestui tun puteau fi lansate pana si ghiulele de 250 de kg, pentru a putea fi transportat era nevoie de inhamarea a 140 de boi.
La 18 ianuarie 1526, Burgio rezuma astfel situatia Ungariei : << Aceasta tara nu se poate apara , ea este la dispozitia bunavointei dusmanului si va iesi din razboi asa cum adversarul ei va dori . >> ,,

in continuare puteti citi despre criza banilor lichizi de la curtea de la Buda, relatiile cu Europa in anul 1526, atitudinea lui Ludovic fata de razboi, si multe, multe altele , ii gata doar partea I

https://blogulluisuc...-1526-partea-i/

Edited by laurefi, 27 August 2016 - 13:37.


#82
adisluc

adisluc

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,451
  • Înscris: 02.09.2016

 -Sucre-, on 07 noiembrie 2016 - 20:35, said:

despre razboaiele din perioada arpadienilor

razboaie cu markgraful Austriei, lupte in zonele nordice Halici Volhinia,
si sa nu uitam de razboaiele de aparare impotriva imperiului Romano german
conflictul cu germanii incepe odata cu moartea lui Stefan I , multi pretendenti fug
la curtea regilor si imparatilor  germani De exemplu Petru I este pus pe tron in a doua sa domnie de imparat, care
ii ofera Ungaria ca fief, urmeaza revolta aristocratiei si o noua campanie impotriva Ungariei , terminata in 1051 cu
infrangerea germana de la Vertes.

In sec. 12 au avut loc razboiae cu Bizantul , generate de dorinta lui Manuel I , de a se extinde in defavoarea ungariei
Insa probabil cea mai renumita fapta de arme din aceasta perioada a infaptuit-o din punct de vedere logistic Andrei II
care a condus cruciada a 5-a in Siria , unde a construit partea exterioara a fortaretei Krak de Chevalier.
din acest timp regii Ungariei isi adaugau si titlul de regi ai Ierusalimului.
Andrei II a supus si Haliciul si teritoriile cumanilor din Bragan, este primul rege care ia titlul de rex Cumanorum
pai daca citesti topicul  , au mai aparut povestilea astia : le-au mai povestit : -SucreBolivar- , Sucre-Bolivar88...Posted Image

#83
-_Sucre_-

-_Sucre_-

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 08.11.2016

 adisluc, on 07 noiembrie 2016 - 21:07, said:

pai daca citesti topicul  , au mai aparut povestilea astia : le-au mai povestit : -SucreBolivar- , Sucre-Bolivar88...Posted Image
pai citeste ca sunt niste texte bune, de acolo inveti istorie adevarata nu de aia patriotica cu care va otravesc zi de zi

#84
adisluc

adisluc

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,451
  • Înscris: 02.09.2016

 -_Sucre_-, on 08 noiembrie 2016 - 14:45, said:

pai citeste ca sunt niste texte bune, de acolo inveti istorie adevarata nu de aia patriotica cu care va otravesc zi de zi
...texte , istorie ? acolo se vede o poveste inceputa de unul Bolivar88  prin Martie 2012  si continuata tot de alt  Bolivar prin Decembrie 2015 ca sa o repete altul , sucre prin Noiembrie 2016.Imi cer scuze de off/topic da matale te ......... zi de zi .

#85
AladinArdeal

AladinArdeal

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 25.10.2016
Cand vad atatea minciuni ma doare capul. Manastirea Carta a fost data de calugarii valahi. Aloo gara ?

Toata lumea falsifica istorii,doar ungurii o au pe cea adevarata.Deja, ne intrecem cu gluma.

#86
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,290
  • Înscris: 05.08.2015

Quote

1066-1067
În jur de : este terminată prima cronică în care narează trecutul poporului ungar.

Care-i asta, sucre?

#87
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,290
  • Înscris: 05.08.2015

 s_u_c_r_e, on 11 noiembrie 2016 - 18:12, said:

ii o cronica care se presupune ca a existat, dar ea nu ne-a ramas
sunt unii care o denumesc Gesta veche , iar unii spun ca ar fi una din sursele din care
Anonimus si-a scris propria Gesta.


Nasol.

#88
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

 bluebyte, on 09 septembrie 2014 - 22:10, said:

Mda...aste este teoria continuitatii, care este sustinuta numai si numai de romani, fara insa sa poata dovedi concret acest lucru.
Aceste tinuturi auf fost parasite dupa retragerea romanilor care de fapt nici nu au ocupat intreaga Dacie.
Chiar in aceasta perioada apar miscarile de ocupare a diferitelor popoare, printre care si a valahilor, care dupa cum se prea bine stie,
provin din afara granitelor Daciei.
Teria continuității este susținută de nmai toți istoricii din Europa, adică minți josnic cîncd scrii că e susținută numai de români.
Aceste ținuturi NU au fost părăsite cînd administrația imperială romană s-a retras. Numai voi, ungurii și o seamă de alți zăpăciți susțineți așa o prostie. Nu aveți dovezi pt acest lucru.
Se știe prea bine doar la Budapesta că valahii au venit în Valahia, Ardeal, Moldova.
Ce crezi, ungure, că dacă scrii mereu aceste minciuni ele vor deveni adevăr pt toată lumea? Tu dovedești că voi sînteți dușmanii noștri și orice s-ar face voi tot dușmani veți rămîne.

#89
seeker_of_truth

seeker_of_truth

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,331
  • Înscris: 27.11.2016
@ r_murphy , despre Ungaria si regii sai

ideea este ca din punct de vedere statal, administrativ, institutional regatul Ungariei nu si-a incetat existenta
nici dupa 1526 nici dupa 1541. De ce ? Incerc sa  fac putina lumina in acesta chestiune.

- in noembrie 1526 la cateva luni dupa Mohacs si moartea lui Ludovic al II-lea
cei doi pretendenti la coroana Ungariei : Ferdinand de Habsburg si Ioan Zapolya
sunt alesi aproape in acelasi timp, regi ai Ungariei.
Ioan Zapolya , cel mai mare mosier din Ungaria, voievod al Transilvaniei este favoritul
nobilimii mici si mijlocii, el este ales rege de Dieta intrunita la Buda.
Ferdinand de Habsburg a fost favorizat de dezastrul unguresc de la Mohacs, Ludovic II nu era doar regele Ungariei ci
si al Boemiei , se poate spune ca bazele viitorului imperiu al Austriei sunt puse in 1526 , cand Ferdiand obtine coroana Boemiei, apoi este ales de o dieta ungara formata mai ales din reprezentantii marilor magnati , rege al Ungariei la Pojon, astazi Bratislava.
Deci Ungaria este disputata de doi regi: Zapolya controleaza rasaritul si centrul tarii, are resedeinta la Buda, Ferdinand de Habsburg are sub puterea sa vestul Ungariei, mai aproape de posesiuinile sale austriece si nordul Ungariei ( astazi Slovacia ).
O puternica ofensiva al regelui Habsburgic face ca Zapolya sa abandoneze toate pozitiile detinute fugind in Polonia.
Pierderea regatului, il convinge pe Zapolya sa ceara ajutorul lui Soliman care in schimbul omagiului vasalic ii ofera ajutor militar.

Cei doi regi se impaca in 1538 la Oradea, asta il alarmeaza pe Soliman , rolul lui de arbitru al situatiei din Ungaria este pusa in pericol.
Conform tratatului, daca Zapolya moare fara mostenitor, partea de rasarit a Ungariei va revenii si ea lui Ferdinand . Ca raspuns Soliman ocupa Buda creand un intrand otoman intre cei doi rivali.
Ok m-am lungit :)
Deci, Ungaria medievala este impartita acum in trei : Ungaria Habsburgica, Pasalacul de Buda  si Ungaria de rasarit adica fostul voievodat al Transilvaniei plus cateva comitate mai vestice ( viitorul Partium ) . In momentul mortii lui Zaplya, sotia acestuia naste un fiu pe Ioan Sigismund, termenii intelegerii de la Oradea cadeau. Ungaria avea doi regi : Ferdinand de Habsburg  si inca bebelusul Ioan Sigismund, primul avea un avantaj detinea sfanta coroana a Ungariei ca mijloc de legitimare, din aceasta cauza rivalul sau va purta doar titlul de rege ales al Ungariei, pana la 1570 cand renunta la acest titlu in favoarea habsburgilor in schimbul confirmarii sale ca principe al Transilvaniei.

Bun, avem asadar un regat Ungar puternic ciuntit , dar care isi continua existenta statala ,
aflandu-se intr-o uniune personala cu celelalte teritorii stapanite de habsburgi .
Am putea face o paralela cu Tara Romaneasca : ea avut pierderi teritoriale insemnate , insa asta nu inseamna
ca a incetat sa existe , a pierdut Dobrogea, Banatul de Severin a pierdut la un moment dat si Oltenia , la fel si Moldova a pierdut : Bucovina , Basarabia , dar nu a incetat sa existe ca stat. Ori daca facem o comparatie , reiese ca  gradul de individualitate al Ungariei  asa ciuntite , era mult mai mare in cadrul  a ceea ce numim noi astazi imperiu Habsburgic decat era ceea a Moldovei de exemplu fata de imperiul otoman. Ungaria avea un for legislativ propriu si in consecinta si o legislatie proprie, avea guvern si , prim ministru propriu ( marele Palatin )
Deci asta cu Ungaria dispare dupa Mohacs ii o exagerare fara baza reala, ii facuta doar pentru a sublinia ca tarile romane au ajuns intro situatie mai buna decat odiosul dusman care a luat-o grav :)
Asadar exista o continuitate aproape neintrerupta de la 1526 la 1918, regele Boemiei, arhiducele de Austria, este in acelasi timp si rege al Ungariei, aproape neintrerupta pentru ca timp de cativa ani dupa revolutia de la 1848 , ca pedeapsa , Ungaria a fost impartita in cateva districte militare. Insa aceasta stare a luat sfarsit dupa o perioada destul de scurta .
Austro-Ungaria a fost o uniune statala intre Austria si Ungaria , unitati distincte  cu Parlamente si guverne distincte, finante, armata si politica externa comuna.

#90
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 -_Sucre_-, on 08 noiembrie 2016 - 14:45, said:

pai citeste ca sunt niste texte bune, de acolo inveti istorie adevarata nu de aia patriotica cu care va otravesc zi de zi

Nu are rost sa le explici ca tot nu vor pricepe.

Ei nu pot intelege diferenta intre poporul ungar si Ungaria din trecut, nici de ce s-a raspandit limba ungureasca.

Ei nu urasc doar ungurii, nu doar Ungaria, dar camuflat urasc catolicismul, reformatii si toata civilizatia apuseana, inclusiv pe italieni, Italia, papalitatea si chiar I. Roman cu toata zestrea sa.

Nicio clipa nu au stat sa se intrebe de ce Ungaria in rautatea sa sau I. Austriei, nu au creat efecte demografice proprilor etnii in tari precum Croatia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Cehia ?!

Habar nu au ca intre Austro-Ungaria si aceste state slave nu exista frontiere naturale, ba chiar e camp deschis si totusi nu exista unguri sau germani nicaieri in aceste tari decat asa de samanță si nu au existat nici in trecut.


Istoria este una, iar impresile sunt cu totul altceva.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate