Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Regatul Ungariei ( 1000-1541 )

- - - - -
  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#145
radeusval

radeusval

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 30.06.2017

 Ghita_Bizonu, on 10 iulie 2017 - 17:34, said:

Dumnezeule Mare!!!

1 Deci otalicii, hispanici, grecii, tracii samd nu erau "popoare" veritabile nu?

Oare cum este posbil sa scrii atatea  parascovenii?
2 In zona asta garul de cultiva de peste 4000 de ani! A se vedea si Cucuteni.
"Baza" tranului in Evul Mediu romanesc era meiul .. din care facea mamaliga.
Cestia cu painea din ghida samd era ptr vremrui de foamete. In mdo nomrla garu, secara, orz . Ovazu era ptr cai . Se facea oavz .. se facea si razboi!

Si mancati ghinda? Ete na!
Ins ain secolele trecute se dadea drumul la porci in padure sa isi castige singuri ghinda!


Ba! i zona asta agricultura este mai veche !!!
Si cestia cu mistretii ? Pai era la liber .. adica nuiti trebuia permis de vanatoare !
Dumnezeule !!!!! Asta este scoala ardeleneasca? Cumva facultatea aia de la Cluj?


1 ce credeti ca faceau spanioli pe meseta, agricultura ?? :)) au campii putine, cresteau animale, la fel ca buna parte din italici vedeti pe sabini , si chiar latini cei care se ocupau si cu agricultura erau etruscii, si la celti baza era cresterea animalelor.
Vedeti ce scrie Herodot de geti , nu le place agricultura , au cirezi si sunt seminomazi, apoi nici Grecia stancoasa nu prea permite o agricultura intensa

2 Lasati Cucuteni , uitati va la evul mediu romanesc, de exemplu Valahia si Moldova exportau vite si oi  importau grau din Ardeal, abia spre secolul 16 a inceput sa produca  grau pentru piata otomana , dar caracterul animalier sa pastrat pana traziu.

#146
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

 radeusval, on 10 iulie 2017 - 22:48, said:



1 ce credeti ca faceau spanioli pe meseta, agricultura ?? Posted Image) au campii putine, cresteau animale, la fel ca buna parte din italici vedeti pe sabini , si chiar latini cei care se ocupau si cu agricultura erau etruscii, si la celti baza era cresterea animalelor.
Vedeti ce scrie Herodot de geti , nu le place agricultura , au cirezi si sunt seminomazi, apoi nici Grecia stancoasa nu prea permite o agricultura intensa

2 Lasati Cucuteni , uitati va la evul mediu romanesc, de exemplu Valahia si Moldova exportau vite si oi  importau grau din Ardeal, abia spre secolul 16 a inceput sa produca  grau pentru piata otomana , dar caracterul animalier sa pastrat pana traziu.

Adica dupa ce in zona asta agricultura a fost introdusa acum peste 5000 de ani (ma rog import , inclus de populatie din Semiluna Ferila) dupa 3000-4000 de ani popultia a uitat sa mai faca araturi si sa puna grau si secara?
Da' scrii tu "importau grau din Ardeal"  pai de unde atata grau din Ardeal ca cand Ardelau a benficiat cel mai mult de aportu cultural al alora care  pastrau carnea sub sa? Chiar asa?
Si daca tot iti plac anticii - mai stii povestea cu ostasi macedoneni "in lupta" cu graul getic care era f inalt fata de ce stiau ei ?!
Pai si crezi ca importu de grau din Addeal ajungea ptr toate colivele din Modpvfa si Muntenia?  Tie cont ca drumurile erau f proaste, ca trebuiau trecute pasuri de munte , ca ... adica trapostul de grau din Ardela sau spre Ardeal era complicat si risca sa nu fie rentabil (bine o sa imi zici da pestele lu Petru Maja? Pestele o sa iti zic eu avea/areo valoare mai mare decat graul. Plus ca era sesntila in pstu catolic .. asa ca se "merita" sa transporti peste uscat sau afumat sau sarata pana in Ardeal. A da.. cica pescarii de cod engelzi, anglicani si altfel deprtestanti toastau ... "pentru papa si 16 fartings pe pudul de cod!". Ca or fi fost ei protestanti insa papa le asigura ... piata!)
Ma baiatu mai bat omaneii campii dar  nu in halul asta!!
Ba! Asculta la ce-ti muge nen-tu Bizonu' care te ajuta sa nu mori Witsel la poarta noua : gfaptul ca "baza era cresterea animalelor"  asta nu insemana ca cultira cerealiera era necunsocuta.
Toti produceau ceva cereale - inclus in Scandinavia! Niste cereale ptr paine
si ... si pentru bere!!! Insa "greutatea" averii era in vite. Apreciate erau in special vitele mari care dadeau si forta de tractiune.. Paia care dadea si lana , insa capra era sa zic asa cam ... cam neapreciata.
Export de cereale. Cerealale au o hiba :volum mare, valoare redusa. Deci sunt un transport de masa. Care merge cand ai la dispozitie transport pe apa .. altfel nu.  Deci ca sa zic asa importu de grau din Ardeal nu putea fi decat marginal si intamplator.
Insa toata lumea de pe aici exporta vite si in specila vite mari (bovine). Stii de ce? Fiindca vaca umla pe picioarele ei! O poti duce peste dealuri si spinpaduri pana la Viena si Lipsca (Leipzig)
Pur si simplu , cu exceptia perioadelor de foamnete , in sec XIII nu exista o "potata a graului"  cu eceptia Constantinopolului care se aporvizona de pe malurile Marii negre .. insa din zona imediat periferica a oraselor port.
De avia odata cu dezvoltarea oraselor si cesterea populatiei din sec XV incepe si cererea de garu in Olanda .. care se apoviizoneaza din Baltica!
Apoi cererea creste si creste ... insa se observa ca populatia manaca din ce in ce mai putina carne si tot mai multa paine .. dar este virba despre o populatie saraca ..
In fine ... "straucitoarele" tale argumente au marele merit sa uite o ciltura importanta care cere terenuri si multa munca : vita de vie!
Deci aia nu cultivau grau si mei si ovaz , mancau paine de ghinda insa cultivau vita de vie?! Ntz baiete cultivau si grau. Ptr "auticonsum"  insa comertul il faceau cu vite mari!
A inca o cestie de pe aici din Balcani .. zisa boii ara si caii mananca. Calul primea ovaz .. Daca recoltade ovaz era buna se putea face si razboi.
Daca nu era ovaz se mai mana razboiul (ma prg calul poate paste si iarba. Ins aatsa  insemana sa il pazesti in loc sa dormi ... Hranit cu ovaz .. calil poatefi priponit alaturide altii 10000 toti cu trasta cu ovaz legata de gat .. in caz de necesitate stii de unde sa il iei .. si ditai herghelia poate fi pazita de cativa insi. Insa lasatnoatea la pasune .... greu de stans plus ca este un animla sperios careo ia la goana, plus ca daca dusmanu nu doarme a doua zi p**a cai . Uite d'asta ovazu era la fel de "strategic" ca petrolul de azi
Si fiindca nu sunt cainele gradinarului .. iti zic si tie cauta pe Braudel : Structurile Cotianului in special apoi Jocurile schimbului. In genl orice cartescisa de Ferdinad Braudel.
Si abtine-te sa te mai faci de ras cu teorii din astea stupidissime. ...

#147
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Cred ca se confunda perioada istorica.
Agricultura este ineficienta cu mistreti si rozatoare in jur, de aceea pana spre 1800 se cultivau terenuri mici si izolate prin ingradituri de spini, palisade, samd

Faptul ca am fost indoctrinati sa vedem lumea deformat este meritul invatamantului si al culturii moderne.

Uite cum se chinuie tot felul de specialisti in supravietuire sa aprinda un foc, pe cand aceasta indeletnicire era performata zilnic de strabunicu cu amnarul sau sau doar cu cremene.

Pana si primele culturi de cartof erau salbatice, adica lumea a aruncat topinambur in albia vailor iar el s-a intins, apoi daca se hraneau si mistretii nu era bai ca nu era muncit si se cultiva singur, asa avem si astazi vaile pline cu topinambur.

#148
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

 Infinitty, on 10 iulie 2017 - 21:10, said:

Fara starpirea faunei nu se putea face agricultura, de aceea primele civilizatii asta au facut.

Nu are rost sa semeni nimic stiind ca intr-o noapte dau mistretii si distrug tot.

Cu privire la porumb si cartof astea au patruns spre 1800 mai degraba.
Cartoful la noi dupa 1800, porumbul insa 1650-1750.
Exagerezi cu bazdaganiile salbatice.
Uite la Asia, asiaticii nu numai ca nu foloseau deloc padurile pana dupa 1650 si le evitau, se plimbau tigrii pe sub zidurile marilor orase, dar in plus aveau rezerve privitor la uciderea si mancarea animalelor, au fost shoguni care au interzis vanatoarea de pilda.
Guess what, n-au mancat mistretii tot si n-au murit toti galbenii de foame. Ba chiar s-au inmultit foarte tare.
De fapt, au avut agricultura intensiva de muuuult timp.

 radeusval, on 10 iulie 2017 - 22:48, said:

1cresteau animale, la fel ca buna parte din italici vedeti pe sabini , si chiar latini cei care se ocupau si cu agricultura erau etruscii, si la celti baza era cresterea animalelor.
2Vedeti ce scrie Herodot de geti , nu le place agricultura , au cirezi si sunt seminomazi,
3apoi nici Grecia stancoasa nu prea permite o agricultura intensa

4 Lasati Cucuteni , uitati va la evul mediu romanesc, de exemplu Valahia si Moldova exportau vite si oi  importau grau din Ardeal, abia spre secolul 16 a inceput sa produca  grau pentru piata otomana , dar caracterul animalier sa pastrat pana traziu.
1 Nope, latinii si ailalti italici faceau agricultura, etruscii cresteau animale.
2Asta nu impiedica secara si meiul de pilda. Mai ales secara se face in 2 luni, soiurile cele mai vechi.
3Aici chiar ai batut recorduri de aiureala. Agricultura greaca era imensa. Hranea 7-8 milioane de oameni, futu-i. Si foarte intensiva, isi permiteau sa stea aproape juma-juma la oras/sat, ceea ce inseamna ca pe o raza de 3-4 km in jurul oraselor cultivau in draci.
4Ce era in Principatele extracarpatice era relativ exceptional pentru Europa, Inafara de zonele inalte ale Spaniei si parti din Scotia, Sicilia, Panonia si Balcani. La noi era mai ales influenta nomazilor de stepa vecini cu noi, si presiunea fiscala otomana care facea ca TREBUIA sa crestem animale sa avem ce transporta si vinde usor in Vest sa facem bani.
In Vest zonele pastorale erau marginale, in Est erau cele de sub influenta otomana/tatara.

 Infinitty, on 11 iulie 2017 - 10:19, said:

Agricultura este ineficienta cu mistreti si rozatoare in jur, de aceea pana spre 1800 se cultivau terenuri mici si izolate prin ingradituri de spini, palisade, samd
Bre pe tine te obsedeaza rau mistretii si soarecii.

#149
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
In Grecia nu existau mistreti, pana si rozatoarele erau putine din cauza climei si solului si zona era civilizata de cateva milenii nu prea aveau paduri si alea de pin de nu aveau cum creste mistretii.

Pe chinezi i-a facut orezul, dar erau numerosi si in anticjitate, practic nu prea mai aveau salbaticiuni ca le mancasera.

8 milioane de greci in tot imperiul bizantin, adica sudul Italiei, insulele, nordul Africii si Anatolia.

Grecii au fost mereu un popor mic de pescari, agricultura era doar de completare, de obicei luau la schimb graul.

Aveau peste, masline ulei, vin, stafide, smochine, fistic de pin, miere si ceva branza de capra.

#150
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

 Infinitty, on 11 iulie 2017 - 21:36, said:

1 In Grecia nu existau mistreti, pana si rozatoarele erau putine din cauza climei si solului si zona era civilizata de cateva milenii nu prea aveau paduri si alea de pin de nu aveau cum creste mistretii.

2 Pe chinezi i-a facut orezul, dar erau numerosi si in anticjitate, practic nu prea mai aveau salbaticiuni ca le mancasera.

3 8 milioane de greci in tot imperiul bizantin, adica sudul Italiei, insulele, nordul Africii si Anatolia.

Grecii au fost mereu un popor mic de pescari, agricultura era doar de completare, de obicei luau la schimb graul.

Aveau peste, masline ulei, vin, stafide, smochine, fistic de pin, miere si ceva branza de capra.
1Bah deci nu se poate, tu te tragi din Obelix.

Altfel, aiurezi tot mai grav.

2Nici macar nu realizezi cat de contrazici. De unde sa fie numerosi daca, din cate pricep eu, mistretii aia supereroi mananca tot si nu lasa populatia sa creasca?
Adica intai trebuie inceput un Razboi al lumilor, un conflict pentru stapanirea planetei, intre oameni si mistreti, nu?
Pai daca chinezii zici ca au facut-o, ei care detestau padurea si nu se avantau in ea pana in secolele 18-19, pai atunci noi care suntem vorba aia frati cu codrul sa n-o fi facut-o?

3Vai de capul si de zilele tale ce ignoranta abisala ai.
Civilizatia Greciei clasice avea la 9 milioane de oameni. Producea pe pamanturile ei mancare pentru 7-8 si importa restul.
Ea nu cuprindea decat marginal Macedonia si Epirul, grosul populatiei era in sud, in Ionia si-n sudul Italiei.
In total, grecii sub Pericle controlau vreo 250,000 kmp din care dens populati vreo 100,000.
Aveau 1000 de polisuri. O-M-I-E.
Cam jumate din populatie traia la oras.
Casa medie a unei familii grecesti era la 200 mp.
Si tu imi vorbesti mie de popor mic mancator de branza de capra?!
La fel ai putea zice ca americanii-s niste boemi marginali si neglijabili sau vreo alta enormitate de genu'.

Grecia elenistica stapanea 20-30 de milioane de suflete. Avea 1500 de polisuri, plus multe orase ale celor cuceriti, ne-organizate ca atare.
Cea bizantina sub Iustinian, la vreo 30-40 milioane.
Stai jos nota doi.

Hai s-o lasam balta ca-s tampenii si in plus vorbim de Ungaria.

Edited by grrrrr, 12 July 2017 - 09:29.


#151
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Tu te contrazici deoarece nu ai perspectiva trecutului si plasezi toata conjunctura istorica in peisajul modern.
Grecii au fost si au ramas un popor mic cu toate imperiile lor si aceasta nu este o rusine in fata indienilor si chinezilor, pur si simplu a contat calitatea.
Uite in timp ce americanii si germanii pana de curand mergeau la razboi in chiloti si cascheta, grecii aveau coif si vesta antiglont, pana si cei din premodernism aveau armuri metalice cel putin o parte dintre cadrele militare.





#152
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016
WTF?!
Popor mic? In vremea lui Pericle erau 5-6% din omenire! Echivalentul SUA azi.
Hai ca n-are nici un rost s-o lungim cu aiurelile pe un topic unde pe deasupra chiar nu-si au locul.

Edited by grrrrr, 12 July 2017 - 15:00.


#153
bcoriolan

bcoriolan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 311
  • Înscris: 11.06.2004

 Ghita_Bizonu, on 10 iulie 2017 - 17:34, said:

Dumnezeule Mare!!!

Si mancati ghinda? Ete na!
Ins ain secolele trecute se dadea drumul la porci in padure sa isi castige singuri ghinda!
Ete na, inca nu stiti ca dupa colonizarea sasilor, si-au "plantat" paduri de stejari, sa aiba ghinda pt. porcul ... domestic? Ca o mancau si mistretii, alta zama. Si-n zonele de campie, in Ardeal comunitatile de unguri aveau paduri de, ... ghici?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate