Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...

Ipad Pro & Air 2024

Service si revizii reprezentanta
 Ati returnat produse pe aliexpres...

Certificate de nastere digitale

Fitbit sau huawei band ?

Tatuator handpoke
 Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...

Impamantare
 Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Probleme fibra (internet ) rooter...

Renovare completa + pompa de cald...
 

Importanta matematicii

- - - - -
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#19
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View PostFriskey, on 09 mai 2014 - 00:41, said:

Sa stiti ca gandirea analitica nu poate fi capatata numai din matematica, poate fi dezvoltata si din literatura si chiar mai bine. Daca iti place sa citesti si sa intelegi ideea textului, sa filozofezi, sa extragi ideile principale si mai ales sa interpretezi si comentezi un text la prima vedere clar ai gandire analitica.
Din pacate scoala nu te prea invata nici asta, te "invata" sa tocesti pe de rost comentariile operelor studiate.
Ai dreptate, dar argumentul meu inca e in picioare: daca in ditamai carul de ani de matematica in scoala el nu a fost atras de matematica, cam cat de mari crezi ca sunt sansele ca el chiar sa aiba o inclinatie naturala catre gandirea analitica?

Eu cred in "selectia naturala", daca el si cu matematica nu s-au "gasit", atunci sigur sigur nu mai are rost sa ne batem capul.

Si da, chiar si gramatica e analitica, chiar mai mult decat literatura, la care mai poti trage chiulul la analitica.

View PostMrReason, on 09 mai 2014 - 00:36, said:

Eu cred ca poti face foarte multa programare, si inca serioasa, fara cine stie ce matematica.
Eu cred ca tu nu ai citit argumentatia mea ca pe un intreg, ci pe bucati.

View PostOmbilic, on 09 mai 2014 - 01:01, said:

majoritatea matematicii din liceu mi se pare ( acum) chestie de bun simt. daca iti dai silinta macar un pic si tot nu pricepi nu stiu ce altceva ai putea intelege.
Exact. Din acest motiv, daca coroboram toate informatiile despre @OP, deducem ca e o mare probabilitate ca el sa nu aiba o inclinatie naturala catre gandirea analitica.

Daca de matematici avansate te mai poti lipsi ca sa faci aplicatii simple (ceea ce nu inseamna neaparat mici, ci fara provocari algoritmice, fara inovatie), de gandirea analitica chiar nu te poti lipsi nici macar in programare.

Iar matematica e cel mai accesibil instrument din scoala prin care iti poti insusi aceasta gandire.

View Posttzaca123, on 08 mai 2014 - 23:55, said:

@OriginalCopy

Multumesc de raspuns. Am auzit acesta replica si de la un prieten care pare ca se pricepe in domeniu. Poti sa elaborezi putin? Sa dai un exemplu?
Sper ca raspunsul de mai sus a fost destul de elaborat.

Nu stiu ce exemplu ai dori, dar daca ai intrebari concrete, intreaba.

View Postrickysyv, on 09 mai 2014 - 02:20, said:

2. In facultate se face o matematica avansata de care nu ai nevoie deloc si pe care nu ai nicio sansa sa o inveti in stadiul pe care l-ai descris tu ca esti
Tine-ti balariile pentru tine, si fa tu pattern recognition pe un TB de poze sau un joc 3D realist fara matematica avansata, sa vezi ce iese, apoi da-ti in cap cu balaria pe care ai emis-o.

In niciun domeniu ingineresc nu poti face ceva inovativ fara matematica avansata. Nici macar in constructii, ca si-acolo trebuie sa calculezi.

#20
rickysyv

rickysyv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 08.03.2008
Te las pe tine sa faci pattern recognition, cat despre jocuri 3D realiste astea nu se mai fac demult cu cartea de matematica in mana. Acum exista engine-uri care se ocupa singure de partea "low level" si oricine incearca sa faca ei munca de jos crezand ca sunt mai buni decat engine-urile gata facute, sunt sortiti esecului de la inceput. Sunt pline firmele gen Alcatel, Continental si altele de programatori care habar n-au ce-i aia pattern recognition si alte balarii de care aminteai mai devreme si pe care nu le stii nici tu dar iti place sa te dai mare vorbind despre ele.

#21
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,631
  • Înscris: 30.07.2003

View Postrickysyv, on 09 mai 2014 - 07:24, said:

se ocupa singure de partea "low level"
Depinde despre ce programatori discutam pentru ca avem de la cei ce "bat cu ciocanul" dupa manual pana la cei care proiecteaza si le dau primilor specificatiile.

Edited by neagu_laurentiu, 09 May 2014 - 07:34.


#22
ion156

ion156

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 17.03.2014
Pentru a putea întrebuinţa calculatorul la studiul problemelor concrete, omul e obligat să înveţe să gândească exact şi abstract.

Informatica restabileşte nu numai unitatea matematicilor pure şi a celor aplicate, a tehnicii concrete şi a matematicilor abstracte, dar şi cea a ştiinţelor naturii, ale omului şi ale societăţii, reabilitează conceptele de abstract şi de formal şi împacă arta cu ştiinţa nu numai în sufletul omului de ştiinţă, unde erau dintotdeauna împăcate....

         Grigore Moisil

#23
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postalalaltu, on 08 mai 2014 - 23:50, said:

A programa ceva fara a sti matematica e aproape imposibil. Eventual poti realiza niste programe simple pentru care insa nu te va angaja nimeni.

Eu sincer n-am vazut un programator (vorbesc de de-astia cu 10-15 ani experienta - mai mult nu prea e posibil ca trebuie sa treci la program management, management sau alte zone daca nu vrei sa te plafonezi, la firme mari) sa stie sa rezolve o ecuatie de gradul al doilea fara sa dea cu google. Unii au probleme cu procentele.

#24
magic-gabi

magic-gabi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,925
  • Înscris: 04.07.2006
Matematica de la facultate (defapt matematica in general) e mult mai interesanta decat matematica din liceu. Eu nu am avut o profesoara buna de matematica in liceu si nu intelegeam de ce trebuie sa rezolv problemele in modul ala (cred ca majoritatea elevilor nu inteleg). La facultate te ia pas cu pas si o intelegi tot ce se intampla in liceu si poate o sa-ti placa mai mult si o sa te pricepi mai bine, trebuie doar sa nu te lasi speriat de limbajul academic pentru ca in spate sunt doar lucruri simple.

Programarea este un mestesug deci teoretic nu e nevoie de matematica, informatica este o stiinta si acolo ai nevoie de matematica. Daca te pasioneaza domeniul cu adevarul, eu zic sa incerci sa inveti si matematica. Matematica e utila si in viata de zi cu zi, mereu raman surprins cati oameni inteleg probabilitatile gresit.

#25
MIZRAHIND

MIZRAHIND

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 29.01.2013

View Posttzaca123, on 09 mai 2014 - 01:00, said:

@MrReason, comentariul tau este foarte interesant. Daca ai timp, as aprecia sa purtam o discutie mai elaborata
Nu te entuziasma prea repede! Domnul spune ca "a luat contact" nu ca a studiat! Deci vorbim de amatorism accesibil tie, mie si altora, adica de duzina. Cred ca nu vrei asa ceva!Posted Image

#26
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

View PostOriginalCopy, on 09 mai 2014 - 06:50, said:

Ai dreptate, dar argumentul meu inca e in picioare: daca in ditamai carul de ani de matematica in scoala el nu a fost atras de matematica, cam cat de mari crezi ca sunt sansele ca el chiar sa aiba o inclinatie naturala catre gandirea analitica?

Eu cred in "selectia naturala", daca el si cu matematica nu s-au "gasit", atunci sigur sigur nu mai are rost sa ne batem capul.
Motivele pentru care nu s-a atasat de matematica sunt multiple (profesori naspa de la care nu intelegi nimic, manuale naspa din care nu intelegi nimic, etc, etc.). Si chiar daca ar fi invatat matematica in scoala ar fi invatat-o cam degeaba caci scoala romaneasca te invata niste notiuni dar nu iti spune absolut deloc la ce folosesc si cand va avea o problema de informatica de rezolvat nu va stii ce trebuie sa aplice chiar daca ar stii notiunile.
Eu sunt de parere ca mai bine invata matematica o data cu programarea. Si da, pasiunea vine mancand intotdeauna, nimeni nu e atras de ceva daca nu e impins catre acel ceva. Nici un copil din lumea asta nu e atras de scoala si invatatura daca parintii si profesorii nu l-ar impinge la scoala.

Edited by Friskey, 09 May 2014 - 14:44.


#27
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,344
  • Înscris: 24.05.2010

View PostFriskey, on 09 mai 2014 - 14:42, said:

Motivele pentru care nu s-a atasat de matematica sunt multiple (profesori naspa de la care nu intelegi nimic, manuale naspa din care nu intelegi nimic, etc, etc.).

Total fals.Cat timp ai in clasa/an unul care e de 10 sau care obtine rezultate pe la niste concursuri inseamna ca la tine e problema.
Despre restul mesajului nu are rost sa comentez ca nu prea vezi diferenta dintre a invata limbaje de programare si a invata sa programezi.

Ideea de a stii matematica nu se rezuma la a stii sa rezolvi integrale si ecuatii hiperbolice ci de a fi instare sa iti faci algoritmi in minte, ca poti crea princii si algoritmi principiali pentru diverse aplicatii fara a fi nevoit sa stai in fata calculatorului. ci pe drum, in autobuz, pe wc, etc.. la asta te ajuta sa stii matematica sa poti crea 50-100 linii de cod in minte iar cand te pui la calculator sa "scrii dupa dictare".

#28
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

View PostMooF2010, on 09 mai 2014 - 16:29, said:

Total fals.Cat timp ai in clasa/an unul care e de 10 sau care obtine rezultate pe la niste concursuri inseamna ca la tine e problema.
Problema este la profesor pentru ca se ocupa numai de ala si de ceilalti nu, sau lui ii da note mari pentru ca este la el la meditatii si altora note mici pentru ca nu sunt la meditatii, sau pur si simplu ala se pregateste bine in alta parte unde are parte de indrumare de calitate.
Toti copiii sunt de acelasi nivel din moment ce au intrat in aceeasi clasa, au fost cam la acelasi nivel de cunostinte dupa care au fost repartizati in aceeasi clasa, admiterile/repartizarile nu se fac alandala. Profesorul nu are nici o scuza ca acum sunt diferente atat de mari intre elevii care la inceput erau la acelasi nivel avand note de admitere apropiate.

View PostMooF2010, on 09 mai 2014 - 16:29, said:

Despre restul mesajului nu are rost sa comentez ca nu prea vezi diferenta dintre a invata limbaje de programare si a invata sa programezi.
Chiar nu stiu care e diferenta, spune-mi tu!

Edited by Friskey, 09 May 2014 - 17:18.


#29
tzaca123

tzaca123

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 08.05.2014
Ok, am citit toate comentariile. Va multumesc tuturor.
Cred ca per total am inteles majoritatea problemelor ridicate de voi. Dar nu inteleg de unde neintelegerea cu privire la importanta matematicii in programare. De ce unii spun ca se poate si fara ( prin "fara" vreau sa spun un nivel mai slab de matematica) iar altii spun ca fara ea nici sa nu ma gandesc ?

Am cateva nelamuriri. "Algoritmi si structuri de date" ,"Algebra si Geometrie Analitica" ,"Analiza matematica" sunt materii care se fac la o facultate de informatica. Intrebarea mea este, cat de multa matematica este nevoie sa stiu pentru a manui aceste materii? Eu stiam ca matematica este la fel ca engleza, adica este pe mai multe nivele ( A1,A2 etc.). Daca in programare imi sunt necesare doar anumite cunostiinte matematice, nu le pot invata doar pe acelea?

Apropo, mi-am amintit ceva. Ce parere aveti despre prof. Ioan URSU de pe youtube? Tocmai astazi mi-am amintit de el si sunt curios ce parere au cei care se pricep la matematica despre el.

View Postmagic-gabi, on 09 mai 2014 - 08:31, said:

Matematica de la facultate (defapt matematica in general) e mult mai interesanta decat matematica din liceu. Eu nu am avut o profesoara buna de matematica in liceu si nu intelegeam de ce trebuie sa rezolv problemele in modul ala (cred ca majoritatea elevilor nu inteleg). La facultate te ia pas cu pas si o intelegi tot ce se intampla in liceu si poate o sa-ti placa mai mult si o sa te pricepi mai bine, trebuie doar sa nu te lasi speriat de limbajul academic pentru ca in spate sunt doar lucruri simple.
Programarea este un mestesug deci teoretic nu e nevoie de matematica, informatica este o stiinta si acolo ai nevoie de matematica. Daca te pasioneaza domeniul cu adevarul, eu zic sa incerci sa inveti si matematica. Matematica e utila si in viata de zi cu zi, mereu raman surprins cati oameni inteleg probabilitatile gresit.

Dar ca sa intelegi ce iti preda in facultate, mi se pare logic ca tu sa detii deja cunostintele de matematica din liceu nu? Asta este marea mea problema. Ce nivel de matematica este necesar, ce notiuni trebuie sa cunosc, pentru a face fata matematicii din facultate.

View PostFriskey, on 09 mai 2014 - 14:42, said:

Eu sunt de parere ca mai bine invata matematica o data cu programarea.
Tocmai de asta incerc sa aflu cat de multa matematica imi trebuie.


As vrea sa aud de la cineva care lucreaza in domeniu, care este parerea lui.

P.S Cat stateam eu si ma gandeam mi-a rasarit inca o intrebare in minte.  -> Daca as fi in stare sa acumulez informatia din acel tutorial, ar fi un semn bun?  Ar demonstra ceva?

Edited by tzaca123, 09 May 2014 - 19:09.


#30
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,631
  • Înscris: 30.07.2003

View Posttzaca123, on 09 mai 2014 - 19:08, said:

cat de multa matematica este nevoie sa stiu pentru a manui aceste materii?
M1 din liceu.

#31
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,344
  • Înscris: 24.05.2010
Repet in cazul informaticii a sti matematica nu se refera sa fii in stare sa turui teoreme si formule ci inseamna sa stii sa o aplici coerent si cat mai simplu.

Acum vreo 3 ani, la liceu, la teza de la matematica, profesorul nu m-a punctact la un subiect fiindca eu aveam o rezolvare de vreo 6 randuri iar proful isi facuse un barem cu o rezolvare de vreo 1,5 pagini la acel exercitiu si chiar si la clasa predase acea metoda, insa eu in timpul tezei am observat ca daca fac anumite artificii de calcul ajung foarte aproape de final, la momentul ala si profu a ramas perplex cand i-am aratat....

In mare ideea e sa vezi foarte multe alternative ca poti incepe sa faci un algoritm si sa vezi ca nu poate fi rulat pe server din diverse motive si atunci trebuie sa ai o viziune foarte deschisa sa faci ceva ce stii ca e corect dar altfel.

Iar referitor la Friskey, fiind la automatica am dat de multi studenti care au note frumusele, cunosc limbajele pe derost insa nu pot sa creeze nimic cu ele fiindca sunt limitati vizional. Insa la corect algoritmi sunt asi.

#32
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Normal, ei au invatat pe de rost limbajul si algoritmii tot pe de rost, ei reproduc ca pe poezie, adica au invatat dar n-au inteles. Daca intelegi programarea limbajul de programare nu mai conteaza si un program il poti scrie usor in orice limbaj. Asta e diferenta intre programare si limbaje de programare.
Insa vezi tu, profesorii le dau astora note frumusele, deci ii apreciaza. Acum ce sa mai zicem de acesti profesori?

@tazaca: in principiul iti trebuie M1 din liceu dar nu e obligatoriu sa stii deja astea la facultate. Vei intelege intrucat vei fi luat aproape de la zero. Eu am avut colegi de la cu totul alte profile in afara de mate-info (m1) si s-au descurcat. Categoric e un mare avantaj daca deja stii matematica m1, dar vezi tu, astea se cam uita si inca destul de repejor.
Eu raman la parerea mea sa incepi sa inveti programarea din cartile de referinta din domeniu (de ex. incepe cu C) neaparat in engleza iar matematica o inveti pe parcurs, in paralel, in functie de problemele pe care le intampini. E bine ca si matematica sa o inveti tot din carti scrise in engleza, e greu sa o inveti in romaneste si apoi sa traduci termenii specifici in engleza ca sa faci conexiunile.

#33
tzaca123

tzaca123

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 08.05.2014

View Postneagu_laurentiu, on 09 mai 2014 - 19:16, said:

M1 din liceu.

Excelent. Asteptam un astfel de raspuns ca sa pot sa ma interesez ce se poate si ce nu. Multumesc mult de tot.

@Friskey, aici devin confuz. Stiu ca unele limbaje sunt mai complexe si mai grele iar altele sunt mai usoare. Dar sunt oarecum nedumerit. De ce sa incep cu C si nu C++? Din cate stiu eu C-ul este o versiune mai usoara a C++ dar daca vrei sa cresti intr-un final vei fi nevoit sa inveti si informatiile extra pe care C++ le ofera.
O analogie din punctul meu de vedere ar fi: Vreau sa devin arhitect(constructor sau ma rog), iar in loc sa invat cum sa pun caramida pe caramida sa fac o casa, aleg sa asamblez peretii deja construiti. Dar daca intr-un final eu vreau sa contruiesc o casa caramida cu caramida, de ce sa nu incep de prima data cu aceasta metoda? De ce sa aman invatarea detaliilor?

Sunt sigur ca este ceva ce imi scapa deci te rog sa imi explici putin.

#34
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,631
  • Înscris: 30.07.2003
Oricum vei incepe cu C-ul din C++. Vorba lunga, saracia omului. Asa ca deja trebuia sa incepi studiul, daca e sa facem teoria chibritului n-ai sa mai incepi niciodata.

Edited by neagu_laurentiu, 09 May 2014 - 20:45.


#35
magic-gabi

magic-gabi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,925
  • Înscris: 04.07.2006
C-ul nu este o varianta mai usoara a C++, din contra, e extrem de greu de folosit si imposibil de folosit corect de catre incepatori. Pana si programatorii avansati gresesc (pentru ca e loc destul de gresit) si se nasc o gramada de riscuri de securitate. C++ ofera multe mecanisme de protectie dar tot e dificil (probabil cel mai complex limba de programare). Poate mai bine incepi cu ceva gen python, nu conteaza ca la scoala studiezi altceva, e bine sa stii cat mai multe :D. python-ul e interesant pentru ca are o librarie vasta si poti sa faci programe utile instant si asta te va motiva sa inveti.

#36
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Posttzaca123, on 09 mai 2014 - 19:08, said:

Ok, am citit toate comentariile. Va multumesc tuturor.
Cred ca per total am inteles majoritatea problemelor ridicate de voi. Dar nu inteleg de unde neintelegerea cu privire la importanta matematicii in programare. De ce unii spun ca se poate si fara ( prin "fara" vreau sa spun un nivel mai slab de matematica) iar altii spun ca fara ea nici sa nu ma gandesc ?
Nu cadem de acord asupra importantei matematicii in programare deoarece nu toti avem aceeasi masura.

Unii spun ca nu e importanta matematica de nivel inalt deoarece poti sa faci aplicatii mari si fara ea. Atentie: mari nu inseamna inovative.

Altii spun ca e importanta deoarece fara ea nu poti face aplicatii provocatoare dpv algoritmic, nu poti face anumite optimizari, si nu poti rezolva anumite probleme, de exemplu detectarea unor obiecte intr-o imagine.


Sub aspectul de mai sus, tu decizi cat de importanta e matematica in informatica in functie de cat de sus tintesti.

DAR

Dincolo de acest aspect, mai exista unul: de matematica nu fug cei care au o inclinatie naturala catre gandire analitica. Ori daca tu nu ai reusit sa gasesti placere in matematica in 12 ani de scoala, atunci tu ar trebui sa te intrebi sincer daca ai creierul facut pentru gandire analitica. Gandirea analitica poate fi antrenata de la un nivel in sus pentru performanta, insa daca biologic vorbind creierul tau e construit pentru a fi un antitalent la gandirea analitica, atunci ar trebui sa iti cauti altceva la care ai putea avea succes.

Caci dincolo de nivelul de matematica, gandirea analitica e extrem de importanta in programare.

Pentru alte nelamuriri, citeste http://forum.softped...8#entry14073288

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate