Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hidroizolatie piscina

Am gasit un IPhone

Eveniment 14-16 iunie nZEB expo

Semnalizare incarcare Pachet acum...
 Implantologie & Cityscape (re...

Scurta sinteza a atacurilor posib...

Cel mai bun antivirus / firewall ...

Honor 200 si 200 Pro
 Sfat inchidere spatiu intre cada ...

ANCPI: Scaderi pe piata imobiliara

Dac+Amp sau DAC/AMP combo pentru ...

Camera cu panou solar 180° field ...
 Eroare F16 msh Whirlpool 6 sense

Toyota - inconveniente minore poa...

Cadere frunze la lamai

Releu protectie tensiune
 

" Be'teavon " - adica, despre mancare in iudaism...

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
443 replies to this topic

#19
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 15:33, said:

Vio, ouale sunt facute de tine? Posted Image

sunt oua .....grenada.....!!

#20
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Blatul a iesit bine, pufos, doar ca deschizand cuptorul a dat putin inapoi.
In plus am facut greseala ca dupa ce am turnat apa, mi s-a parut prea fluid si am mai adaugat 2 linguri faina.

Crema

400 gr ciocolata Couvertura, sau alt tip care este pentru glazat
150 gr lapte
200 gr iaurt neapos
esenta rom sau portocale cateva picaturi.

Se pune laptele la incalzait, se topeste in el ciocolata,apoi se adauga iaurtul si se lasa la racit.
Se tine 15 min in frigider, dar nu pana a se taia cu cutitul
se face frisca dintr-un pachet de frisca si se adauga in crema pana devine mai groasa ca smantana (cam 3/4 din frisca)

Se intinde crema pe primul blat, se pune al doilea apoi se acopera cu crema si asa pe ultimul,
in final din frisca ramasa se orneaza dupa gust....

Sa nu uit daca credeti necesar, putin sirop se zahar in apa nu strica pentru a imbiba putin blatul inainte de a-l taia straturi..

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0944_zps662b657d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0945_zps989aa981.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0946_zpsfd125586.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0951_zps59c6472e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0955_zpsfb829492.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0956_zpse9ae64fd.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0960_zps7d28304f.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0962_zpsb4178a41.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si, postarea lui Salomee, ce o transfer aici
sper ca nu are nimic impotriva.

View Postsalomee, on 07 noiembrie 2013 - 18:47, said:


De la o alta ploiesteanca sper ca ai incredere sa primesti Posted Image

Inainte de crema, blatul se siropeaza imediat ce este scos din cuptor
cu 2 linguri de apa fierbinte in care se amesteca o lingura de miere, si se
lasa la o parte sa se raceasca.

La blatul dat de Viorica, poti incerca urmatoarea reteta de crema :

1 cupa de frisca nebatuta
1/2 pahar cu lapte
1 pachetel de pudding de vanilie
1 lingura cu miere

Se bat impreuna pana se obtine o crema. Se taie blatul la mijloc.
Se unge 3/4 din crema pe partea de baza, se acopera cu a doua parte
iar cu restul de crema se acopera toata prajitura.
Se presara deasupra putina cacao si se tine la frigider minimum 3 ore.

Trebuie s-arate cam asa :

[ http://i1060.photobucket.com/albums/t450/bede8/cremapuddingcumiere_zpsc0956f73.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


#21
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Si... e bun? Ai taiat, ai gustat?

Pana la urma, prajitura de Hanukah e doar pana la partea cu crema, sau include si crema?

Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici?

#22
popascu

popascu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,775
  • Înscris: 22.04.2008

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 19:34, said:

Blatul a iesit bine, pufos, doar ca deschizand cuptorul a dat putin inapoi.
In plus am facut greseala ca dupa ce am turnat apa, mi s-a parut prea fluid si am mai adaugat 2 linguri faina.

Crema
am salvat postarea.
cand o sa imi fac timp ma apuc si incerc sa fac prajitura.
de obicei imi ies manacarurile facute dupa retetele luate de pe net,
ei si daca o sa ma incurc, o avem aici pe Vio Posted Image

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 18:39, said:

sunt oua .....grenada.....!!
nuuu,nu din nou :)))

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 15:33, said:

Vio, ouale sunt facute de tine? Posted Image

de ea...ii recunosc manuțele :)

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 20:47, said:

Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici?
cred ca poti sa pui in mijlocul tavii o cana sau un pahar ceva.
Te asteptam cu vesti si eventual o bucatica de prajitura...virtuala :)

Edited by popascu, 08 November 2013 - 22:38.


#23
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 20:47, said:

Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici?

Cantitatea este pentru o tava de aluminiu mijlocie -format A4 (!) ...297x210.....
grosimea normala ar fi de 9-10 cm
Asta daca nu tot deschizi cuptorul cum am facut eu, ca ma ardea undeva sa vad daca creste sau nu....

Eu am gresit ca am pus in oala minune, nu proiectasem sa pun si crema, apoi am zis...
ce o fi, o fi...!

Edited by vio69a, 08 November 2013 - 23:09.


#24
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 10:29, said:

Coarnele-s koser, cat timp animalul nu are copita despicata si nu ii mananci partea din spate Posted Image
In locul tau, nu mi-as face griji Posted Image

Lasa copita, principalul este limba sa nu fie despicata  [ http://www.smiley-lol.com/smiley/animaux-insectes/vil-serpent.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 11:16, said:

Hai ca iti spun la ureche....
Multi nu manaca acasa, multi dintre ei le manaca in strainatate si atii le gatesc si acasa intr-o veselie
sau le servesc de-a gata la restaurant...

Din moment ce titlul topicului - ales, sa vezi minune, chiar de tine - este "despre mincare in iudaism", si nu despre mincare la evrei, sau la israelieni, se subintelege ca vorbim despre acele mincaruri permise de legea religioasa. Nu cred ca partenerii nostri de discutie sint atit de naivi incit sa isi inchipuie ca absolut toti evreii ar fi religiosi si ar pastra regulile de kashrut.

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 11:16, said:

nu cauta prea mult....
nimic din ce este gustos de-ti lingi degetele ...nu e kosher.
iar mie imi place mancarea gustoasa.

Se vede ca n-ai mincat in viata ta mufleta...lingi si podeaua pe care sta masa pe care sta farfuria cu mufleta.


View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 14:01, said:

@ Pisa: n-am inteles gluma cu oglinda.

Antilopa a zis ca o sa-ti explice cineva cum e cu fructele de mare de nu te vezi, asa ca ti-am pus o oglinda ca sa te vezi si dupa explicatii.

#25
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:

Din moment ce titlul topicului - ales, sa vezi minune, chiar de tine - este "despre mincare in iudaism", si nu despre mincare la evrei,

[...]se subintelege ca vorbim despre acele mincaruri permise de legea religioasa


Sa vezi  minune....

am ales cuvatul  "mancare" si nu mancaruri sau mancarime

asa ca

se poate subantelege orice.

Edited by vio69a, 08 November 2013 - 23:56.


#26
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 02:47, said:

Da, si jur ca fac o mancare tare gustoasa, asa se prezinta pe masa, si se pastreaza calda pana la sfarsit....

Eu am mîncat tajin pregătit de niște marocani autentici și a fost nemaipomenit. Au pus niște condimente în el, mi-am băgat nasul să văd, evident, de mi-a lăsat gura apă.
De atunci, nimic nu am mai mîncat atît de grozav. Au fost și acelea niște vremuri bune...

#27
popascu

popascu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,775
  • Înscris: 22.04.2008

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:

Se vede ca n-ai mincat in viata ta mufleta...lingi si podeaua pe care sta masa pe care sta farfuria cu mufleta.

Nu pot sa cred...lingeti podelele daca o mancare va place ceva mai mult ?!!!

View Postcleopatra00, on 09 noiembrie 2013 - 00:12, said:


De atunci, nimic nu am mai mîncat atît de grozav.
Zic sa mai incerci din cand in cand si niste sarmale :)

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:

Lasa copita, principalul este limba sa nu fie despicata  [ http://www.smiley-lol.com/smiley/animaux-insectes/vil-serpent.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


asa ca acesta ?

[ http://img7.imageshack.us/img7/6127/5wxy.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#28
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View Postpopascu, on 09 noiembrie 2013 - 10:58, said:

Zic sa mai incerci din cand in cand si niste sarmale Posted Image
Le încerc din an în paşte şi mi-e suficient.
Dacă gustai tu ce am mîncat eu, altfel discutam.

Edited by cleopatra00, 09 November 2013 - 13:35.


#29
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 20:47, said:


Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici?

Unde-i poza?

#30
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Daca aveti vecini din Etiopia, la un momendat o sa traiti cu geamurile inchise.
Condimentele lor sunt puternice pentru europeni, iar gatitut cu bere aduce un plus de acreala in aer....
Mai ales vineri cand familia etiopiana israeliana gateste pe mai multe zile.
Bucataria evreilor etiopieni se poate numi "bucatarie bogata a unor locuitori saraci"
Caci bucataria ocupa un loc central si consuma fosrte mult timp.
Bogata pentru ca este influentata de bucataia musulmana din etiopia, de bucataria crestina si mai ales pastreaza kashrutul bucatariei evreiesti.

Bazata pe legume, pe pui, pe carne de vaca, din belsug condimentata, pana la nivelul de nemancabil pentru un european, si insotita nu de condimente ci de o colectie bogata de condimente
Condimentele sunt sufletul si inima bucatariei etiopiene
Practic se foloseste un complet de condimente
-barbara : ceapa, usturoi, chimen, turmeric, chimion negru, mustar negru, cardamom, ghimbir, piper negru, piper rosu picant, scortisoara, cuisoare, boia de ardei dulce, schinduf, coriandru, nucsoara.
-korarima:  nucsoara, cardamom, ghimbir, cuisoare,  piper negru etiopian


[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/etiopiaMirodenii_zpsae8ab94b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

De regula etiopienii nu folosesc tacamurile si manaca toti dintr-o farfurie.
Venirea in Israel le-a schimbat obiceiurile, le-a schimbat putin si meniul, dar de regula raman la cele traditionale.

Si ce poate fi mai traditional decat ...injera...
Practic nu exista masa fara ea, caci ea este insasi "masa"
Ea este ca o fata de masa comestibila pe care se pun toate delurile de mancare si de acolo se manaca
Practic este ca o lipie mare, dantelata, in micile gauri intra sosul si capata aroma mancarii..

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/mancetiopiana-injera_zps4270b860.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/mancetiopiana_zps92d6431b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

1 kg de făină teff umplut
½ lingurita de drojdie uscată
¼ lingurita de schinduf (condiment), ghimbir

1

pachet de praf de copt
1 litru de apă clocotită sau 2 sticle de bere de 500 ml


Faina de teff este originara din Etiopia unde cresc cerealele din care se face.
Este o faina bogata in proteine calciu si fier si care nu contine gluten

Mod de preparare...
Explicat de doua etiopiene israeliene.
Partea a doua a filmului este prepararea celebrului ceai etiopian....

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6EbKiLA6FGc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#31
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View Postgaussboneta, on 10 noiembrie 2013 - 17:25, said:

Unde-i poza?

Nu-i:( Am decis sa cumpar forma de aia ca a lui Vio. Era in plan de ceva timp, ca aici se face söckerkaka, un soi de chec care se coace fix in forma de aia.
Asa ca poze cu prajitura mea in zilele urmatoare :)

#32
popascu

popascu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,775
  • Înscris: 22.04.2008
Ai luat dry cooker ? :)

#33
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View Postpopascu, on 10 noiembrie 2013 - 20:39, said:

Ai luat dry cooker ? Posted Image

Nu, sunt niste tavi normale, cu o gaura in mijloc prin care circula caldura.
Nu am vazut aici dry cooker. Astea despre care zic sunt tavi pentru cuptor.
Lasa ca pun eu poze... Ha! :D

#34
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Teatrul National israelian H'abima 18 octombrie.2013
Primul festival cultural al etnicilor Etiopieni in Israel.
Traditii, dansuri, cantece.
Participa cei mai reusiti reprezentanti ai etniei
printre care Esther Rada....Vocea Israelului.


[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/estherrada_zpsd7d72a4c.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Festivalul a continuat cu H'sigdiada in Jaffa, la auditorium  local
Desigur cu bauturi traditionale si cafea etiopiana.

De ce introducerea de mai sus?

Etiopienii au venit in Israel in momentul sosirii rusilor.
diferenta de educatie si cultura a fist foarte mare.
asta a minimalizat si marginalizat etnia Etiopiana.
Pe nedrept -caci s-au dovedit oameni linisiti , modesti, religiosi,patrioti.
Si cu o bucatarie de iti muta nasul si arde stomacul....!!!!!

Asa ca acesti oameni de treaba au hotarat sa se incadreze si mai mult.
Asa a aparut in Tel Aviv restaurantul Etiopian

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/etyiopien-restaorant1_whamp911amp93_zps9fca8772.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sub forma de cort si cu reproducerea aproape identica a bucatariei si obiceiurilor....
"Abisinia" -Alenby 2 Tel Aviv

Adica :

- la intrare un platou pentru degustarea tuturor specialitatilor din meniu.
toate asezate pe injera cat roata carului....

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/EtiopiaMasa_zpsee8d1e58.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

-Primul lucru pe masa se pune o carafa cu apa,
-Apoi un platou cu cele comandate se aseaza in mijlocul mesei.
-Alaturi intr-un cos injera mai mica rasucita din care se rup bucati-bucati....

[ http://img4-3.myrecipes.timeinc.net/i/recipes/su/06/03/flatbread-su-1157814-l.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- cu bucatile rupte se iau din mijloc,portii mici de manacre.
totul cu mana, fara tacamuri
-pauza, discutii, relaxare.
-apoi cafeaua etiopiana.Adusa pe masa intr-un vas mare clocotit.
In aburii cafelei fiecare mesean spune o dorinta
masa nu se termina fara 3 cesti de cafea bauta....

Edited by vio69a, 10 November 2013 - 23:15.


#35
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013

View Postvio69a, on 10 noiembrie 2013 - 23:05, said:

Teatrul National israelian H'abima 18 octombrie.
Primul festival cultural al etnicilor Etiopieni in Israel.


Ati vazut Va, vis et deviens, de Mungiu?

#36
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View Postgaussboneta, on 10 noiembrie 2013 - 23:10, said:

Ati vazut Va, vis et deviens, de Mungiu?

Nu, cum e? Si despre ce e?
Mungiu face filme bune, de regula :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate