" Be'teavon " - adica, despre mancare in iudaism...
#19
Posted 08 November 2013 - 18:39
#20
Posted 08 November 2013 - 19:34
Blatul a iesit bine, pufos, doar ca deschizand cuptorul a dat putin inapoi.
In plus am facut greseala ca dupa ce am turnat apa, mi s-a parut prea fluid si am mai adaugat 2 linguri faina. Crema 400 gr ciocolata Couvertura, sau alt tip care este pentru glazat 150 gr lapte 200 gr iaurt neapos esenta rom sau portocale cateva picaturi. Se pune laptele la incalzait, se topeste in el ciocolata,apoi se adauga iaurtul si se lasa la racit. Se tine 15 min in frigider, dar nu pana a se taia cu cutitul se face frisca dintr-un pachet de frisca si se adauga in crema pana devine mai groasa ca smantana (cam 3/4 din frisca) Se intinde crema pe primul blat, se pune al doilea apoi se acopera cu crema si asa pe ultimul, in final din frisca ramasa se orneaza dupa gust.... Sa nu uit daca credeti necesar, putin sirop se zahar in apa nu strica pentru a imbiba putin blatul inainte de a-l taia straturi.. [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0944_zps662b657d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0945_zps989aa981.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0946_zpsfd125586.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0951_zps59c6472e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0955_zpsfb829492.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0956_zpse9ae64fd.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0960_zps7d28304f.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/th_Photo0962_zpsb4178a41.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Si, postarea lui Salomee, ce o transfer aici sper ca nu are nimic impotriva. salomee, on 07 noiembrie 2013 - 18:47, said: De la o alta ploiesteanca sper ca ai incredere sa primesti Inainte de crema, blatul se siropeaza imediat ce este scos din cuptor cu 2 linguri de apa fierbinte in care se amesteca o lingura de miere, si se lasa la o parte sa se raceasca. La blatul dat de Viorica, poti incerca urmatoarea reteta de crema : 1 cupa de frisca nebatuta 1/2 pahar cu lapte 1 pachetel de pudding de vanilie 1 lingura cu miere Se bat impreuna pana se obtine o crema. Se taie blatul la mijloc. Se unge 3/4 din crema pe partea de baza, se acopera cu a doua parte iar cu restul de crema se acopera toata prajitura. Se presara deasupra putina cacao si se tine la frigider minimum 3 ore. Trebuie s-arate cam asa : [ http://i1060.photobucket.com/albums/t450/bede8/cremapuddingcumiere_zpsc0956f73.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#21
Posted 08 November 2013 - 20:47
Si... e bun? Ai taiat, ai gustat?
Pana la urma, prajitura de Hanukah e doar pana la partea cu crema, sau include si crema? Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici? |
#22
Posted 08 November 2013 - 22:44
vio69a, on 08 noiembrie 2013 - 19:34, said:
Blatul a iesit bine, pufos, doar ca deschizand cuptorul a dat putin inapoi. In plus am facut greseala ca dupa ce am turnat apa, mi s-a parut prea fluid si am mai adaugat 2 linguri faina. Crema cand o sa imi fac timp ma apuc si incerc sa fac prajitura. de obicei imi ies manacarurile facute dupa retetele luate de pe net, ei si daca o sa ma incurc, o avem aici pe Vio vio69a, on 08 noiembrie 2013 - 18:39, said:
sunt oua .....grenada.....!! AntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 15:33, said:
Vio, ouale sunt facute de tine? AntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 20:47, said:
Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici? Te asteptam cu vesti si eventual o bucatica de prajitura...virtuala Edited by popascu, 08 November 2013 - 22:38. |
#23
Posted 08 November 2013 - 23:06
AntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 20:47, said:
Maine incerc si eu prajitura asta. Nu am forma de asta cu gaura la mijloc, dar cred ca merge si in forma normala. O sa iasa blatul mai putin inalt cu un deget, cred. Tu ce zici? Cantitatea este pentru o tava de aluminiu mijlocie -format A4 (!) ...297x210..... grosimea normala ar fi de 9-10 cm Asta daca nu tot deschizi cuptorul cum am facut eu, ca ma ardea undeva sa vad daca creste sau nu.... Eu am gresit ca am pus in oala minune, nu proiectasem sa pun si crema, apoi am zis... ce o fi, o fi...! Edited by vio69a, 08 November 2013 - 23:09. |
#24
Posted 08 November 2013 - 23:21
AntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 10:29, said:
Coarnele-s koser, cat timp animalul nu are copita despicata si nu ii mananci partea din spate In locul tau, nu mi-as face griji Lasa copita, principalul este limba sa nu fie despicata [ http://www.smiley-lol.com/smiley/animaux-insectes/vil-serpent.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] vio69a, on 08 noiembrie 2013 - 11:16, said:
Hai ca iti spun la ureche.... Multi nu manaca acasa, multi dintre ei le manaca in strainatate si atii le gatesc si acasa intr-o veselie sau le servesc de-a gata la restaurant... Din moment ce titlul topicului - ales, sa vezi minune, chiar de tine - este "despre mincare in iudaism", si nu despre mincare la evrei, sau la israelieni, se subintelege ca vorbim despre acele mincaruri permise de legea religioasa. Nu cred ca partenerii nostri de discutie sint atit de naivi incit sa isi inchipuie ca absolut toti evreii ar fi religiosi si ar pastra regulile de kashrut. vio69a, on 08 noiembrie 2013 - 11:16, said:
nu cauta prea mult.... nimic din ce este gustos de-ti lingi degetele ...nu e kosher. iar mie imi place mancarea gustoasa. Se vede ca n-ai mincat in viata ta mufleta...lingi si podeaua pe care sta masa pe care sta farfuria cu mufleta. gaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 14:01, said:
@ Pisa: n-am inteles gluma cu oglinda. Antilopa a zis ca o sa-ti explice cineva cum e cu fructele de mare de nu te vezi, asa ca ti-am pus o oglinda ca sa te vezi si dupa explicatii. |
#25
Posted 08 November 2013 - 23:54
Pisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:
Din moment ce titlul topicului - ales, sa vezi minune, chiar de tine - este "despre mincare in iudaism", si nu despre mincare la evrei, [...]se subintelege ca vorbim despre acele mincaruri permise de legea religioasa Sa vezi minune.... am ales cuvatul "mancare" si nu mancaruri sau mancarime asa ca se poate subantelege orice. Edited by vio69a, 08 November 2013 - 23:56. |
#26
Posted 09 November 2013 - 00:12
vio69a, on 08 noiembrie 2013 - 02:47, said:
Da, si jur ca fac o mancare tare gustoasa, asa se prezinta pe masa, si se pastreaza calda pana la sfarsit.... De atunci, nimic nu am mai mîncat atît de grozav. Au fost și acelea niște vremuri bune... |
#27
Posted 09 November 2013 - 10:58
Pisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:
Se vede ca n-ai mincat in viata ta mufleta...lingi si podeaua pe care sta masa pe care sta farfuria cu mufleta. cleopatra00, on 09 noiembrie 2013 - 00:12, said: De atunci, nimic nu am mai mîncat atît de grozav. Pisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 23:21, said:
Lasa copita, principalul este limba sa nu fie despicata [ http://www.smiley-lol.com/smiley/animaux-insectes/vil-serpent.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://img7.imageshack.us/img7/6127/5wxy.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#28
Posted 09 November 2013 - 13:33
|
#29
Posted 10 November 2013 - 17:25
#30
Posted 10 November 2013 - 19:43
Daca aveti vecini din Etiopia, la un momendat o sa traiti cu geamurile inchise.
Condimentele lor sunt puternice pentru europeni, iar gatitut cu bere aduce un plus de acreala in aer.... Mai ales vineri cand familia etiopiana israeliana gateste pe mai multe zile. Bucataria evreilor etiopieni se poate numi "bucatarie bogata a unor locuitori saraci" Caci bucataria ocupa un loc central si consuma fosrte mult timp. Bogata pentru ca este influentata de bucataia musulmana din etiopia, de bucataria crestina si mai ales pastreaza kashrutul bucatariei evreiesti. Bazata pe legume, pe pui, pe carne de vaca, din belsug condimentata, pana la nivelul de nemancabil pentru un european, si insotita nu de condimente ci de o colectie bogata de condimente Condimentele sunt sufletul si inima bucatariei etiopiene Practic se foloseste un complet de condimente -barbara : ceapa, usturoi, chimen, turmeric, chimion negru, mustar negru, cardamom, ghimbir, piper negru, piper rosu picant, scortisoara, cuisoare, boia de ardei dulce, schinduf, coriandru, nucsoara. -korarima: nucsoara, cardamom, ghimbir, cuisoare, piper negru etiopian [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/etiopiaMirodenii_zpsae8ab94b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] De regula etiopienii nu folosesc tacamurile si manaca toti dintr-o farfurie. Venirea in Israel le-a schimbat obiceiurile, le-a schimbat putin si meniul, dar de regula raman la cele traditionale. Si ce poate fi mai traditional decat ...injera... Practic nu exista masa fara ea, caci ea este insasi "masa" Ea este ca o fata de masa comestibila pe care se pun toate delurile de mancare si de acolo se manaca Practic este ca o lipie mare, dantelata, in micile gauri intra sosul si capata aroma mancarii.. [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/mancetiopiana-injera_zps4270b860.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/mancetiopiana_zps92d6431b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] 1 kg de făină teff umplut ½ lingurita de drojdie uscată ¼ lingurita de schinduf (condiment), ghimbir 1 pachet de praf de copt1 litru de apă clocotită sau 2 sticle de bere de 500 ml Faina de teff este originara din Etiopia unde cresc cerealele din care se face. Este o faina bogata in proteine calciu si fier si care nu contine gluten Mod de preparare... Explicat de doua etiopiene israeliene. Partea a doua a filmului este prepararea celebrului ceai etiopian.... [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6EbKiLA6FGc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#31
Posted 10 November 2013 - 19:54
#33
Posted 10 November 2013 - 22:09
|
#34
Posted 10 November 2013 - 23:05
Teatrul National israelian H'abima 18 octombrie.2013
Primul festival cultural al etnicilor Etiopieni in Israel. Traditii, dansuri, cantece. Participa cei mai reusiti reprezentanti ai etniei printre care Esther Rada....Vocea Israelului. [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/estherrada_zpsd7d72a4c.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Festivalul a continuat cu H'sigdiada in Jaffa, la auditorium local Desigur cu bauturi traditionale si cafea etiopiana. De ce introducerea de mai sus? Etiopienii au venit in Israel in momentul sosirii rusilor. diferenta de educatie si cultura a fist foarte mare. asta a minimalizat si marginalizat etnia Etiopiana. Pe nedrept -caci s-au dovedit oameni linisiti , modesti, religiosi,patrioti. Si cu o bucatarie de iti muta nasul si arde stomacul....!!!!! Asa ca acesti oameni de treaba au hotarat sa se incadreze si mai mult. Asa a aparut in Tel Aviv restaurantul Etiopian [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/etyiopien-restaorant1_whamp911amp93_zps9fca8772.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Sub forma de cort si cu reproducerea aproape identica a bucatariei si obiceiurilor.... "Abisinia" -Alenby 2 Tel Aviv Adica : - la intrare un platou pentru degustarea tuturor specialitatilor din meniu. toate asezate pe injera cat roata carului.... [ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/EtiopiaMasa_zpsee8d1e58.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] -Primul lucru pe masa se pune o carafa cu apa, -Apoi un platou cu cele comandate se aseaza in mijlocul mesei. -Alaturi intr-un cos injera mai mica rasucita din care se rup bucati-bucati.... [ http://img4-3.myrecipes.timeinc.net/i/recipes/su/06/03/flatbread-su-1157814-l.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] - cu bucatile rupte se iau din mijloc,portii mici de manacre. totul cu mana, fara tacamuri -pauza, discutii, relaxare. -apoi cafeaua etiopiana.Adusa pe masa intr-un vas mare clocotit. In aburii cafelei fiecare mesean spune o dorinta masa nu se termina fara 3 cesti de cafea bauta.... Edited by vio69a, 10 November 2013 - 23:15. |
#35
Posted 10 November 2013 - 23:10
#36
Posted 10 November 2013 - 23:14
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users