Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

" Be'teavon " - adica, despre mancare in iudaism...

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
443 replies to this topic

#1
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Be'teavon.....adica pofta buna...!

Un topic despre mancarurile din tara Sfanta si in iudaism in general.
Cateva retete si cateva poze.
Cateva lucruri inedite.

Este greu sa numim o mancare  evreiasca specifica, daca nu adaugam imediat si ...locul de origine...
o " mancare evreiasca romanesca" : suna cel mai exact
sau bulgareasca, marocana, yemenita, samd.


Are vre-o legatura mancare cu iudaismul ??
Sunt convinsa ca da.
Oricat de serios si profund vom discuta despre iudaism,
in cele din urma tot ni se face foame....

Asa ca, este bine sa stim cate ceva despre eventualele feluri de mancare
ce le vom avea in fata.

================

Cea mai speciala, bogata, originala bucatarie  in diaspora evreiasca  sau in Israel,
o intalnim la evreii marocani.
Ca atare, incep cu ...bucataria evreilor din Maroc.....
Bogatia de mancaruri, salate, dulciuri,fructe, legume, este greu de imaginat.
Sunt atatea mancaruri deosebite,cu influente arabesti, berbere, africane, incat practic cam totul este specific in bucataria marocana - care se bazeaza pe  fructe proaspete si legume, oaie, carne de pui, carne de vita, fructe de mare.
Bucataria marocana este o combinatie de iute, de dulce, de picant.
Stafidele si nucile insotesc de multe pri felurile principale de manacare
Condimentele sunt foarte variate : scortisoara, ghimbir, patrunjel, boia de ardei, sofran, menta, si inca nici nu mai stiu care , ardei iute, usturoi si numai ulei de masline.

Pravalie de condimente....

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/tavlinim-3_zpsf1b3fdb7.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Deci daca condimente avem, ramane sa alegem vasele...
Bucataria marocana se bazeaza pe vasele de lut ars si smaltuit
o frumusete de vase, cu desene si culori vii....cu cu o forma specifica, cu capac tuguiat.

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/1585_zpse76ecde0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/1352_zpsa627c8ae.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/200_zpse2c8fcce.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/120111331_4843750_0__zps91e0740e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by vio69a, 08 November 2013 - 01:20.


#2
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,183
  • Înscris: 13.01.2011
Alea tuguiate se numesc tajine sau tahine, aşa este ?

#3
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 01:13, said:

orez asortat cu ardishawki mahshi. Posted Image
vasu` e de decor sa tina calda mancarea.

Edited by ThinkAbout, 08 November 2013 - 02:04.


#4
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View Postcrisstonne, on 08 noiembrie 2013 - 01:24, said:

Alea tuguiate se numesc tajine sau tahine, aşa este ?

Da, si jur ca fac o mancare tare gustoasa, asa se prezinta pe masa, si se pastreaza calda pana la sfarsit....

Cuscus...

Cea mai simpla, cea mai usoara reteta din bucataria asta atat de speciala si bogata care este bucataria marocana, este banalul Cus-Cus
Alaturi de legume, garnitura la friptura este gustos si simplu de facut.

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/sugat41_BIG_zps8865659e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/N1_3270190132035_zps3df94c9b.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


500 grame cus cus
sare
piper
o lingurita praf de supa
2 cani apa clocotita
usturoi (dupa preferinte)

Se pune cuscusul intr-un vas de ceramica sau obisnuit, se amesteca cu sarea,piperul, praful de supa
apoi se toarna apa clocotita.
Se acopera 5 minute, apoi cu o furculita il separam.
din nou se acopera 5 minute oala apoi se lasa la racit.

De serveste cu legume facute ca un ghiveci, garntura la friptura.



[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/--24151_zps6a95e42e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011
Vio, fructe de mare in bucataria evreilor marocani? Poate la arabi, ca la noi sint interzise.

Couscous o fi usor de facut, da' numai ala gata preparat, frumos ambalat in pungi.  Vecina care imi aducea la prinz couscous de casa, cu supa in stil marocan, se scula la 5 dimineata ca sa-l pregateasca, sa fie gata pina la prinz. Se face din gris, intr-o oala speciala.

Orezul cu migdale, Vio...cum ai putut sa scrii atit despre bucataria marocana, fara sa amintesti orezul cu migdale?

#6
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013
Evreii nu mananca fructe de mare? e o chestie religioasa?

#7
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 08:30, said:

Evreii nu mananca fructe de mare? e o chestie religioasa?

Dap, fructele de mare nu sunt koser.
Gasesti regulile in VT. Dar sunt sigura ca ti le explica imediat cineva de nu te vezi :)

Viorica, poate muti aici si reteta de prajitura cu tot cu crema pusa de Salomee, sa nu se piarda intre atatea alte feluri culinare cu sos de grenada acompaniata cu carne de mandolina.

Edited by AntilopaBongo, 08 November 2013 - 08:34.


#8
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013
M-am dus si am citit, preventiv...
Nici de iepure nu stiam ca nu e koser.

#9
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 08:30, said:

Evreii nu mananca fructe de mare? e o chestie religioasa?

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Dap, fructele de mare nu sunt koser.
Gasesti regulile in VT. Dar sunt sigura ca ti le explica imediat cineva de nu te vezi Posted Image

Dintre vietatile acvatice, evreii nu au voie sa le manince decit pe acelea cu solzi si innotatoare.

Hmm...dau dovada de lenevie intelectuala daca afirm ca nu-te-vazutul ar fi mult mai probabil in cazul in care trebuie cautat raspunsul in ditamai cartea, mai ales cind nu stii unde sa cauti?

Te mai vezi, gaussboneta? Hai sa te ajut, nu de alta, dar ma pindesc ditamai coarnele la cotitura.

[ http://gadaene.info/img/mirror.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 08:54, said:

M-am dus si am citit, preventiv...
Nici de iepure nu stiam ca nu e koser.

Tot ce nu are copite si nu rumega, e interzis.

Nu stiu care sint regulile pentru pasari.

#10
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013
Pisa, nu-nteleg ce vrei sa zici.

De iepure am citit aici, primul rezultat pe care l-a dat nenea google

(spune repede cand ai vazut link-ul, sa apuc sa il sterg, ca nu stiu al cui e).

Attached Files


Edited by gaussboneta, 08 November 2013 - 09:35.


#11
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 09:20, said:

Pisa, nu-nteleg ce vrei sa zici.

De iepure am citit aici, primul rezultat pe care l-a dat nenea google
http://lyla.ro/timp-...a-decat-restul/
(spune repede cand ai vazut link-ul, sa apuc sa il sterg, ca nu stiu al cui e).

Ce nu intelegi?

Link-ul e bun, dar mai sint inca sint foarte multe reguli fata de ce scrie acolo. Nu le stiu nici eu pe toate, mai ales ca exista diferente de opinie intre rabini in ceea ce priveste anumite reguli.

Am avut o prietena religioasa, din cele care umbla numai cu fusta lunga, ciorapi lungi si vara, si capul acoperit. M-a invitat odata la cina, mi-a promis o mincare de pui. Cind colo, oala era goala. Sotul ei - se recasatorise inainte cu citeva saptamini - a obligat-o sa arunce puiul pe care il cumparase la un magazin alimentar obisnuit, cu certificat de kashrut, pentru ca, vezi doamne, nu era destul de kosher pentru nivelul dumisale.

Sint produse super-kosher pe care nu le-as cumpara pentru nimic in lume, modul de preparare si ingredientele folosite le schimba gustul.

#12
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 09:12, said:

Hai sa te ajut, nu de alta, dar ma pindesc ditamai coarnele la cotitura.
Coarnele-s koser, cat timp animalul nu are copita despicata si nu ii mananci partea din spate :)
In locul tau, nu mi-as face griji :P

#13
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 08:30, said:

Evreii nu mananca fructe de mare? e o chestie religioasa?

Hai ca iti spun la ureche....
Multi nu manaca acasa, multi dintre ei le manaca in strainatate si atii le gatesc si acasa intr-o veselie
sau le servesc de-a gata la restaurant...

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Viorica, poate muti aici si reteta de prajitura cu tot cu crema pusa de Salomee, sa nu se piarda intre atatea alte feluri culinare cu sos de grenada acompaniata cu carne de mandolina.

Am sa mut dupa ce o incerc...am observat in retea ca nu apare de loc grasime.
trebuie sa fie putin unt sau ulei, am sa mai caut.
Dupa ce o experimentez o postez

De altfel nu stiu ce o sa posteze altii -nu m-am gandit la un topic din google ci la un topic cu experiente personale.
eu cuscus am facut de n ori...orez cu migdale sau stafide inca nu.

View Postgaussboneta, on 08 noiembrie 2013 - 08:54, said:

Nici de iepure nu stiam ca nu e koser.

nu cauta prea mult....
nimic din ce este gustos de-ti lingi degetele ...nu e kosher.
iar mie imi place mancarea gustoasa.

Edited by vio69a, 08 November 2013 - 11:09.


#14
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
O veste buna si un rea

-vestea buna este ca prajitura a crescut minunat pana la minutul 33
-vestea rea este ca tot deschizand ca un copil cuptorul, sa ma minunez a scazut ....

Vestea ultima este ca lucrez la creama si sirop

#15
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 06:39, said:

Vio, fructe de mare in bucataria evreilor marocani? Poate la arabi, ca la noi sint interzise.
Bine spunea edi.
Mai lipseste sa puna poze cu kousa bil laban ca sa ne prindem ixact de bucatarie Posted Image

View PostPisa4you, on 08 noiembrie 2013 - 06:39, said:

Orezul cu migdale, Vio...cum ai putut sa scrii atit despre bucataria marocana, fara sa amintesti orezul cu migdale?
si snobar[muguri de pin]

View PostAntilopaBongo, on 08 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Gasesti regulile in VT. Dar sunt sigura ca ti le explica imediat cineva de nu te vezi Posted Image

Voi unele romance, nu toate caci exista si romance extraordinare, aveti o problema pe forum si in realitate.
Sunteti complexate rau.Dea` naiba`n portocala daca am vazut altele ca voi, raritati ce mai Posted Image
Par exemplu mie pot toti romanii sa-mi explice de istoria romaniei si nu-i inventez nici ca locatie si nici nu le tin morala.
Insa cu voi e de jeale.
Norocu` e ca noua generatie nu va seamana.Copiii cred ca nici atat ca ce se naste din pisica nu mananca soareci ci whiskas

View Postvio69a, on 08 noiembrie 2013 - 12:56, said:

O veste buna si un rea
O veste extraordinare e ca netu`i plin de poze, mai nashpa ca nu a scris ala cu poza si cum se numeste felul de mancare
noroc cu castroanele :roflmao:

Edited by ThinkAbout, 08 November 2013 - 13:42.


#16
gaussboneta

gaussboneta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 278
  • Înscris: 28.04.2013
@ Pisa: n-am inteles gluma cu oglinda.
@ Vio: cred ca e firesc sa manance, daca nu sunt ultrareligiosi.

On: cum ziceam, am facut cataif azi Posted Image. Arata cam cah, nimeni n-a vrut sa guste. Dar n-a fost rau.

Attached Files



#17
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
ok...deci tort cu miere.
Partea de baza este de fapt un chek de HANUKA,
la care am completat cu creama si l-am ornat cu frisca..

Maretialele

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0934_zps33a11083.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Deci :

2 oua
100 grame unt topit
1 pahar miere
1 pahar (sau 1/2 la diabetici !) zahar
2 pahare faina
1 praf de copt
2 linguri cacao sau nesscafe
1 pahar de apa clocotita

Preparare:

Ca sa nu uitam, punem intai cuptorul la 180 grade
Amestecam intr-un castron ouale,, mierea, uleiul- sau untul topit- si zaharul, pana cand nu mai sunt cocloase.
Continuam sa amestecam, adaugand treptat faina, cacao (nesscafe) si praful de copt.
La sfarsit, adaugam incet si cu grija si apa fierbinte
Amestecam pana se face o pasta fara cocoloase

ungem tava sau oala minune sau forma de chek cu unt
Se toarna compozitia si se tine la acleasi 180 de grade 45 de minute
Se incearca ca la cozonac cu paiul de la o matura (eu folosesc un bat de la Marocco) daca este copt in interior.

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0935_zpsb487e197.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0935_zpsb487e197.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0935_zpsb487e197.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0942_zpsbab6b383.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Se taie blatul in trei...si asteptam crema

[ http://i1180.photobucket.com/albums/x406/abbulafia/Photo0950_zps1fefcc7c.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#18
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Vio, ouale sunt facute de tine? :)
Am vazut ca-ti poarta semnatura. Te pricepi, ce mai... :D

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate