Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...
 Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 

capsuni

- - - - -
  • Please log in to reply
782 replies to this topic

#415
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Capsunile sunt foarte rezistente si invazive. Ma refer strict la ce am eu in gradina. Toata vara au facut stoloni care plecau la plimbare. De vreo 2-3 ori i-am eliminat pentru a putea sa acumuleze fructele mai multa putere si gust. Acum au dublat efectiv suprafata in care aveau ele casa. Am o zona unde le-am eliminate in totalitate. Vreo 5 m. Au aparut si sunt mai multe si mai viguroase.
Nu sufera le seceta, la frig, la calcarea lor in picioare. Cred ca sunt in competitie cu pirul.
Maine nu o sa am timp, dar miercuri va postez niste foto cum se prezinta in aceasta toamna.

demn
Acum am realizat dupa ce ai pus foto ca tu joci in alta liga. Adica in ,,A''. La investitia facuta de tine consider ca trebuie sa le asiguri si niste conditii mai dulci in iarna ce va sa vina.
Cred ca vei amortiza cheltuielile, in primavara cand vei incepe sa culegi si sa valorifici fructele.

#416
demm

demm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 16.01.2016
Iorgu, joc in "A" numai la cheltuieli ca de agricultura habar nu am. Capsunii plantati in primavara sunt primul lucru legat de agricultura pe care l-am facut in viata mea deci..

Din cate am vazut anul asta, fructele sunt foarte usor de valorificat si in zona unde stau sunt destul de scumpe. Problema este ca, neavand nici o legatura cu agricultura, am cam facut o multime de greseli care au redus mult din recolta si nu vreau sa le neglijez si sa pateasca ceva in caz de ger extrem. Idea mea e sa fac niste "perdele" din agril stanga/dreapta pe fiecare raft care vor fi facute sul si desfasurate numai in caz de nevoie.

Daca am timp maine si reusesc sa fac una dintre perdele poate pun niste poze ca nu prea stiu cum sa ma explic.

#417
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Iti apreciez cheltuielile, munca, rezultatele si dorinta de reusita.
Acum vreo 4 ani eram ,,zero'' in cultura legumelor in spatiu protejat. Am cautat, umblat, vizitat, comparat, intrebat, stresat interlocutorii cu multe, multe intrebari. In final am reusit in totalitate si am avut rezultate mai bune decat in cele mai frumoase vise. Dar... am renuntat la solarel din varii motive. Acum sunt foarte implicat in cultura si cresterea murelor. Am satisfactii financiare de cateva ori mai mari decat la legume. Alea au ramas in cultura domestica pentru consum familiar.
Sfatul meu este sa intri pe site-urile din domeniu cresterte capsuni in spatiu protejat. Gasesti ce doresti si eventual ceri consultatie contra cost simbolic la cel care iti pare mai meserias in ale capsunilor.
Eu cam in acest mod mi-as proteja investitia facuta.
Iti doresc sincer, mult, mult success in ce doresti sa faci. Sunt sigur ca ne vei posta si noua miscarile, operatiile, sfaturile pe care le vei primii si pune in practica.

#418
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006

 demm, on 23 octombrie 2016 - 23:14, said:

Poate cineva sa-mi dea niste sfaturi referitoare la iernarea capsunilor in solar (plantati in ghiveci)?

Este prima iarna si nu stiu daca vor rezista frigului. Intre timp, am cumparat agril si voi acoperi capsunii daca temperatura scade sub -5°C.

Am 1300 de ghivece deci mutarea in garaj sau in alta parte nu este o optiune.

Alte idei?

o sa reziste. am avut capsuni in ghivece textile protejate de o folie de solar si au trecut de o iarna cu negative pana pe la -15. am avut aceleasi ghivece si in solar tot fara probleme cu diferenta ca au fructificat mai devreme fata de lotul martor de afara cu vreo 2-3 saptamani. sa nu exagerezi cu udatul, eu peste iarna nu le-am dat apa deloc. in cazul tau as rupe florile, plantele tale sunt cam plapande si nu are rost sa le epuizezi cu florile ramase. plantate  "in pamant pe jos" rezista fara probleme la clima din tara noastra.

e interesant sistemul tau. ce subtrat folosesti si ce (re)circula prin tevile acelea? apa urca prin capilaritate la ghivece? ce soi de capsun ai? eu am albion si e inca plin de flori si fructe.

#419
demm

demm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 16.01.2016

 1orgu, on 24 octombrie 2016 - 19:43, said:

Iti apreciez cheltuielile, munca, rezultatele si dorinta de reusita.
Iti doresc sincer, mult, mult success in ce doresti sa faci. Sunt sigur ca ne vei posta si noua miscarile, operatiile, sfaturile pe care le vei primii si pune in practica.

Mersi! In ceea ce priveste sfaturile, nu prea am gasit pe nmeni care sa stie "din propria experienta" ce ar trebui facut in cazul meu. Am scris celor de la Hida si rasunsul a fost ca: temperatura nu trebuie sa scada mai mult de -5 -7°C la nivelul radacinilor (deci in interiorul ghivecelor).

In concluzie, daca o sa fie -20° afara, in solar, sub 1 sau 2 straturi de agril nu cred ca o sa am mai mult de -10°. Cu ce mai izoleaza ghiveciul si turba din el poate ajung la -7 si ma incadrez. In caz contrar, in primavara cumpar alti stoloni Posted Image

Problema este ca nimeni nu s-a gandit sa planteze atat de multi capsuni in ghivece deci in primavara o sa aflu "pe pielea mea" daca dau coltu' sau nu Posted Image.

Edited by demm, 24 October 2016 - 20:18.


#420
demm

demm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 16.01.2016
Bilti, plantele sunt "plapande" numai cele din stanga pozei pentru ca le-am plantat acum 2-3 saptamani. Cele din dreapta sunt din primavara dar le-am "tuns" pentru ca frunzele erau cam ingalbenite.

Ghivecele sunt umplute amestec de turba si perlit iar prin tevi nu (re)circula nimic, au doar rol de rezervor pentru apa. Ghivecele au in partea de jos un pahar gaurit captusit cu un fitil (o bucata de stofa) de bumbac care absoarbe apa in ghiveci. Se intelege din poza mai bine.

Chiar daca multi spun ca umiditatea excesiva la nivelul radacinilor fac ca acestea sa putrezeasca, am avut unele ghivece unde radacinile au iesit cam 20-30 cm din ghiveci in teava de PVC.

Attached Files



#421
M0sGerila

M0sGerila

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,916
  • Înscris: 19.12.2007
Felicitari pentru curaj! Intr-adevar cred ca esti pionier pe la noi. Nu ai decat sa experimentezi. Personal cred ca m-as orienta la un cablu electric de incalzire care sa il intind pe marginea ghivecelor cam la mijloc, eventual pe fiecare parte, asta daca ar fi bani. Daca nu, ceva improvizat de incalzit solarul, o soba pe combustibil lichid, godin ceva, butoaie de metal de 200 de litri in care efectiv sa fac focul in zilele cu temperaturi scazute. Temperatura in solar este oricum mai ridicata iarna, eu am avut cateva capsuni plantate in sol in solar pe margine langa peretii solarului si nu au patit nimic peste iarna. Spor la alegere!

Edited by mzamfirm, 24 October 2016 - 21:34.


#422
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Eu indraznesc sa te incurajez la mai mult...capsunii sunt mai incapatanati, rezista cu brio si la -25!

#423
demm

demm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 16.01.2016

 mzamfirm, on 24 octombrie 2016 - 21:33, said:

Personal cred ca m-as orienta la un cablu electric de incalzire care sa il intind pe marginea ghivecelor cam la mijloc, eventual pe fiecare parte, asta daca ar fi bani.

Ceva bani sunt dar din pacate nu am curent :D Si oricum nici un fel de incalzire nu cred ca merita din punct de vedere economic deoarece si daca mor toate 1300 plantele, cu 1300 de lei le inlocuiesc in primavara si gata.

 subway_guru, on 24 octombrie 2016 - 22:07, said:

Eu indraznesc sa te incurajez la mai mult...capsunii sunt mai incapatanati, rezista cu brio si la -25!

Intre timp o sa pun "perdelele" de agril si o sa le folosesc numai in cazul in care temperaturile in solar scad sub 10°C


Stie cineva sa-mi spuna cu aproximatie cam ce diferenta este intre temperatura de afara si cea din solar pe timp de iarna (noaptea)?

Am vazut ca ziua este nevoie doar de putin soare si chiar daca afara este frig, inauntru  temperaturile cresc cu 10-15° daca solarul este inchis. De exemplu, acum vre-o 10 zile am prins cateva zile insorite cu temperaturi de 6-7° afara si in jur de 20 inauntru.

Iarna cum e? Scuzati intrebarile dar e si primul solar :D

#424
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
la temperaturi pana in -5:-10 cam doua  trei grade la solariile mici iar la cele mari diferenta poate sa fie mai mare.

diferenta e data de masa de aer. eu zis sa stai linistit. poate doar plantele mici sa fie putin afectate. daca au radacini sanatoase nu vor pati nimic in ghivecele acelea.

#425
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Oameni buni, agrilul e cumva patura electrica ?

Toata lumea, una doua, agril...
E bun, nu zic, e util, dar agrilul e o patura si atat.

Daca eu imi pun patura cand e frig ma incalzesc pentru ca nu mai pierd caldura pe care o genereaza corpul.

La plante, agrilul incetineste pierderea caldurii acumulate peste zi

In situatia de fata unde e acumulata caldura aia?
In aer...aia e vax albina, mai ales cand e vorba de niste rafturi.

Real, caldura se acumuleaza in sol, pamantul din solar se incalzeste si cand acoperi cu agrilo cultura LA sol, caldura aia se pierde ceva mai lent...

Ghivecele alea verticale pot acumula atata caldura cat sa merite efortul?
nu, inertia e mica, poti sa pui plapuma de lana, nu agril, tot se vor raci peste noapte.

Ce vreau sa spun este ca in situatia de fata orice protectie pasiva va face o diferenta infima.
asezate jos, pe sol, cu agril peste, e alta treaba, e similar oarecum cu o cultura la sol...pamantul acumuleaza ziua si seara radiaza , pierde caldura,care pleaca mai greu in sus, incetinita si de agril..e putin mai mult fata de rafturi..

Ca o parere personala, capsunul ar trebui sa reziste si neprotejat.

#426
demm

demm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 16.01.2016
Agrilul l-am cumparat deja deci o sa-l folosesc la nevoie pentru ca oricum nu am ce face cu el.

Capsunii pe care ii am afara (in pamant) au rezistat multor ierni dar ghiveciul este cam mic (17cm) de aici frica de inghet a radacinilor.

O sa va anunt in primavara daca ingheata sau nu :D

#427
florianos

florianos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 312
  • Înscris: 05.01.2011

 demm, on 26 octombrie 2016 - 15:07, said:

Capsunii pe care ii am afara (in pamant) au rezistat multor ierni dar ghiveciul este cam mic (17cm) de aici frica de inghet a radacinilor.

O sa va anunt in primavara daca ingheata sau nu Posted Image

N-au nici pe naiba. Eu am capsuni afara de vreo cativa ani in niste bidoane de 10 L taiate pe laterala si n-au patit nimic.

#428
recinul

recinul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 26.08.2016
adiborcea planta aia este rozmarin sau coada calului?

la mine in bt iarna sunt temp si de 28 g si am capsuni pe bilon si rezista dar aia pe teren plat rezista sigur.

#429
recinul

recinul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 26.08.2016
are cineva pe forum un motto ,,vand ciori,,  asa ca luati legatura cu el.cea mai buna solutie anti grauri si alti consumatori de fructe este o cioara, bufnita, cucuvea, sau uliu,bineinteles ca nu vii  agatata pe o prajina in centrul gradinii pozitionata cu un metru mai inalta de nivelul superior al pomilor.credeti-ma am testat-o eu la un dud negru si de-abia dupa ce s-a descompus cioara si a cazut ultimu picior au dat navala graurii pe dud dar mai erau putine fructe pe el.sau pt cei care isi permit sunt site-uri care vand pasari artificiale in marime naturala pe post de sperietori.

#430
recinul

recinul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 26.08.2016
acum 3 ani am vazut pe ebay capsuni de 4 culori albastri, verzi, albe,negre.pepene albastru,galben,verde am comandat si eu din toate.pepenii au fost absolut normali adica rosii,din 4culori de capsuni mi-au iesit niste fragute foarte aromate,care rodesc tot anul dar mai invadatori de 10 ori decat capsunii si un tip de de capsuni perfect rotunzi de un rosu strident, fara seminte dar fara nici un gust pretabili pt ornare de torturi sau prajituri.la un moment dat parca iorgu voia fragute, pot sa sa i le trimit gratis.sa ma contacteze.

#431
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Am avut  puse mai mullte seminte dar  spre iarna am facut prostia sa-i pun in  paharele si sa le duc la munca  n sala de la centrala unde mi-au murit cel mai probabil de la uscaciunea din aer, find in pamant de gradfdina  cred ca mai degraba daca le puneam in pamant afara erau ok.
Mai am cateva ramase in paharele peste iarna afara si nu dau semne ca ar fi inghetat.
Oricum acum o sa pun altele la incoltit dar de data asta maxim 20-25 de fire in jardiniere de 35cm cu  flie deasupra. Chiar si fara stratificare au iesit sunt  din capsuni luate din mall produse in spania ...3 tipuri si grecia unu.
Am incercat si din cele  luate din congelator din malll de la -20 grade dar se pare ca nu  iese nik din ele.

Attached Files


Edited by muscleman, 13 February 2017 - 02:44.


#432
farausername

farausername

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,661
  • Înscris: 04.01.2017
Sigur sunt capsuni ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate