Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 

Dacii si Romanii vorbeau limbi asemanatoare? partea a 2 a

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
9980 replies to this topic

#865
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

View Postflorrea2, on 20th June 2012, 13:31, said:

Dragă domnule lipsit de educație și de putere de înțelegere, o limbă moară nu este o limbă vie. O limbă vie înseamnă o limbă vorbită, vare are vorbitori nativi.Dacă e moartă nu e vie, adică nu e vorbită. A murit.
Tu mai chinuie-te și mai deversează aici producția judecății tale ca să să te arăți în toată slendoarea. :D
Deci eu și lingviștii vorbim prostii. Eu accept că putem greși toți.
Latina nu e "moartă" ci moartă. Nu se discută dacă e productivă sau nu.

Florica, cu inca o serie de pseudo-idei icnite pe un ton rastit n-o sa-ti impui punctul de vedere. N-ai cum! Punctul tau de vedere este idiot. Insirarea de citate din wikipedia nu-l face mai putin idiot.

Repet ca poate o sa bagi la cap: limba latina este moarta, limba latina nu mai este o "limba vorbita" [cu vorbitori nativi], in schimb, exista un numar deloc neglijabil de vorbitori de limba latina.

Asa cum un non-nativ englez poate sa devina vorbitor de engleza, la fel un non-nativ latin poate deveni vorbitor de latina. Asta nu inseamna ca limba latina este vie sau invie, tot moarta este, desi, cum remarcam, pentru o limba "moarta" este destul de productiva si asta se datoreaza tocmai lucrului pe care l-ai negat cu obstinatie: cu nu mai existau/exista vorbitori de latina.

O limba moarta este in primul rand o limba inghetata, care nu mai evolueaza [tocmai pentru ca nu mai exista vorbitori nativi]; ii cunoastem un ipostas si acesta este perpetuat [quasi]nealterat peste veacuri.

O limba moarta nu este o limba care [neaparat] nu mai este cunoscuta [si, daca este cunoscuta poate fi si rostita/vorbita!!!] ci o limba care, datorita statutului sau [sacru de cele mai multe ori] care transcende folosinta zilnica, nu mai evolueaza.

Astfel, limba Araba Quranica nu este o limba vorbita nativ decat de un numar infim de indivizi, de la Fez la Buhara existand un continuum de dialecte native care variaza prin diferite grade de inteligibilitate mutuala pana la neinteligibilitate totala. Araba Quranica se invata la scoala, nu in familie. Statutul ei de limba sacra in Islam i-a blocat evolutia. In lipsa media care popularizeaza Araba Standard [foarte apropiata de cea Quranica], evolutia dialectelor ar face-o la fel de putin inteligibila arabilor, pe cat este Latina romanicilor.

De ce acest exemplu? Ca sa intelegi si tu, cu rudimentele tale de gandire logica, cat pret poti pune pe definitiile din dictionare. Dupa definitiile de care abuzezi, limba Araba Quranica este moarta. ia vezi, o gasesti pe wikipedia pe lista de limbi moarte?

In alta ordine de idei: Latina vie este formata din toate limbile si dialectele romanice moderne.

Un exemplu de limba moarta si ingropata [care ne fiind cunoscuta modernilor nici nu mai are cum sa fie vorbita], adica moarta de-a binelea, este LIMBA DACILOR - presupunand ca dacii aveau o limba, proprie lor.

Edited by Mount_Yermom, 20 June 2012 - 14:45.


#866
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
de unde  icnite? De icnit icnești tu.
Ce să bag la cap? Asta? "Repet ca poate o sa bagi la cap: limba latina este moarta, limba latina nu mai este o "limba vorbita" [cu vorbitori nativi], in schimb, exista un numar deloc neglijabil de vorbitori de limba latina."
Păi, asta am scris eu.Tu nu pricepi ce e aia " se vorbește".Dacă niște oameni de știință vorbesc sanscrită, latină, swahili în Europa nu înseamnă că acestea se vorbesc în Europa.
Păi, daă nu e vie ci e moartă cum spui că...se mai vorbește.Limbă moartă înseamnă aceea care nu se mai vorbește. Dacă e vorbită cu anumuite ocazii  sau se scriu în ea tratae tot moartă e adică....nu se vorbește.
Îmi reproșezi tot felul de chestii pe care eu nu le-am afirmat. Cred că tot din cauză că nu pricepi ce scriu. Scrii gogomănii de ex:Latina vie este formata din toate limbile si dialectele romanice moderne. Acum aflu că o limbă, în speță latină, e formată din mai multe limbi diferite.Mai există vreo limbă pe lumea asta formată din mai multe limbi? Și zici că eu frizez absurdul!
Poți să presupui ce vrea mușchii tăi despre limba dacilor. Ar fi bine însă să dai mai puțin cu presupusul.
Voi nu pricepeți bine limba romînă. DE aceea o țineți gaia mațu cu latina vorbită.De data asta de ce nu recunoașteți că susțineți contrariul a ceea ce savanții susțin și anume că latina nu mai e de mult limbă vorbită?
"Cea mai tare armă a prostului e jignirea" (citat din clasici)

Edited by florrea2, 20 June 2012 - 17:54.


#867
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Zicala asta ti se potriveste perfect.

#868
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

View Postflorrea2, on 20th June 2012, 18:52, said:

Ce să bag la cap? Asta?

Aham, deci nici acum n-ai bagat la cap?

Tine de-aici! :ciocan:

#869
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
păcat că nu vreți să învățați romînește mai bine. V-ar scuti de mulți nervi.;ai citiți și vpoi ce spun limngviștii despre limbile moarte, adică despre limbile care nu mai sînt vorbite.Dacă nu mai sînt vorbite și voi susțineți că sînt înseamnă că aveți probleme grave de înțelegere a limbii romîne și a limbii în general.Marcuzzo nu a priceput nici cînd i-am pus textul în italiană cu explicația.
Domnule mY, mai luați o pauză că de la atîtea piciare în gard ați obosit.
Mont Yer Mom și să auzim de bine. Vă urez sănătate. :D

#870
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

View Postflorrea2, on 20th June 2012, 18:52, said:

Dacă niște oameni de știință vorbesc sanscrită, latină, swahili în Europa nu înseamnă că acestea se vorbesc în Europa.

Limbă moartă înseamnă aceea care nu se mai vorbește. Dacă e vorbită cu anumuite ocazii  sau se scriu în ea tratae tot moartă e adică....nu se vorbește.

Delir logic si verbal!

"Daca vorbesc nu inseamna ca vorbesc"

"Care nu se vorbeste daca e vorbita"


Nea Florica, esti dus! :ciocan:

#871
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
iată cu cine discutăm aici. Cu inși care nu pricep corect un text dar care au obiceiuri urîte.Nici cu explicații și cu citate din enciclopedii ei nu pricep un concept simplu cum este acela de limbă vorbită.MY afirmă că dacă știe cineva să vorbească latină aceasta este vorbită în  Romînia sau în Franța etc.Deci putem spune că în Romînia sînt vorbite și chineza, sanscrita, persana, araba veche și alte  limbi.El cică eu delirez pt că afirm contrariul.Nu mai reiau vreo explicație.Pe indivizi ca aceștia să îi lași în plata Domnului, că nu ai ce să le faci altceva.
Cauza principală a multor neînțelegeri este aceea că mulți oameni nu înțeleg corect sensul unor cuvinte și a unor concepte.În acest caz Lucifer, MY, marcuzzzo, nu au înțeles corect sensul conceptelor de limbă vorbită, limbă vie, limbă moartă.

#872
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Explica-ne tu cele trei concepte pe care tu le-ai inteles corect:

- Limba vie

- Limba vorbita

- Limba moarta

#873
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
păi, și-am dat explicații și în italiană.Nici așa nu ai priceput.Dă pe Wikipedia, pe Google  și bate acolo "lingua morta".Este explicat foarte bine în limba ta.Pe scurt:
-limbă vie este cea care are vorbitori nativi.
-limbă moartă este cea care nu are vorbitori nativi.
-limbă vorbită este cea care este vorbită în mod curent undeva în viața de zi cu zi, nu doar în biserică, cursuri universitare, școlare, scrisă în tratate, sau uneori în buletine de știri la radio sau de către niște oameni de știință.

#874
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Ultimul punct nu l-am inteles intrucat explicatia este foarte vaga:

O limba care se vorbeste in mod curent pe undeva ce fel de limba este?
Poti sa-mi dai un exemplu in legatura cu aceasta afirmatie?

Si inca ceva: inainte sa-mi explici mai amanuntit,raspunde te rog la intrebarea mea:

Daca o limba este cunoscuta de doua persoane si este folosita de ei in mod curent sa tina o conversatie e un idiom mort sau nu?

#875
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
e absolut clar ce am scris. Asta spun și lingviștii și așa cum am explicat eu se folosesc aceste concepte.

Mai în amănununt găsești pe Google.
Dcaă o limbă e vorbită de două persoane în treburile zilnice ȘI E LIMBA LOR NATIVĂ se spune că limba aia nu a murit încă.DE ex limba dalmată e socotită oficial moartă odată cu moartea ultimului vorbitor nativ cunoscut de dalmată, la sfîrșitul secolului al 19-lea.
Dcaă o limbă moarttă este însușită de mai multe persoane, poate sute de mii și e folosită uneori nu e socotit că a fost înviată. Chiar dacă se vor găsi unii să o folosească zilnic ea tot moartă este.Ăsta e conceptul .

#876
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Deci am ajuns sa spunem ca totusi,chiar daca nu mai este limba nativa a unora,latina mai exista si se poate intrebuinta zilnic de catre ceia ce-o cunosc.
Foarte bine dom'le croitoru,incepeti sa intelegeti.

#877
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
domnule, e clar că uiți imediat ce citești și nici  nu poți judeca corect. Eu nu am ajuns să spun că totuși se vorbește latina.Eu am spus de la bun început că sînt savanți care scriu, alții care dau examene în latină, alții care ști detul de bine să vorbească latină....Limbă vorbită înseamnă limbă vorbită undeva de o comunitate. Eu am vrut să văd cam cît vă trebuie vouă (ție, lui Lucifer și MYermom cel needucat) să pricepeți ceva foarte simplu. Acum știu cît vă trebuie: o eternitate. Ce esta aia latina mai există? Și sanscrita mai există, dar în scris și vorbită de unii învățați.Și araba veche, din Coran mai există, dar în Coran, scrisă și în rugăciunile musulmanilor. În rest e moartă, deci spunem că araba vecghe e o limbă moartă.Așa șio latina; ea există în texte, în rugăciuni, în unele bușlteine de știri, sau vorbită de unii învățaȚI.dIN MOMENT CE NICI O COMUNITATE NU O MAI FOLOSEȘTE SPUNEM CĂ E MOARTĂ.
2)Mă, Lucifer, tu ai priceput în sfîrșit?

#878
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View Postflorrea2, on 21st June 2012, 16:54, said:

domnule, e clar că uiți imediat ce citești și nici  nu poți judeca corect. Eu nu am ajuns să spun că totuși se vorbește latina.Eu am spus de la bun început că sînt savanți care scriu, alții care dau examene în latină, alții care ști detul de bine să vorbească latină....Limbă vorbită înseamnă limbă vorbită undeva de o comunitate. Eu am vrut să văd cam cît vă trebuie vouă (ție, lui Lucifer și MYermom cel needucat) să pricepeți ceva foarte simplu. Acum știu cît vă trebuie: o eternitate. Ce esta aia latina mai există? Și sanscrita mai există, dar în scris și vorbită de unii învățați.Și araba veche, din Coran mai există, dar în Coran, scrisă și în rugăciunile musulmanilor. În rest e moartă, deci spunem că araba vecghe e o limbă moartă.Așa șio latina; ea există în texte, în rugăciuni, în unele bușlteine de știri, sau vorbită de unii învățaȚI.dIN MOMENT CE NICI O COMUNITATE NU O MAI FOLOSEȘTE SPUNEM CĂ E MOARTĂ.
2)Mă, Lucifer, tu ai priceput în sfîrșit?

Cum dracu' scrieti dom'le ca nu se intelege nimic?
N-am vazut io in viata mea un text mai labartat si stangace decat ala pe care l-ati postat aici.
Va contraziceti la fiecare pas,va poticniti de unul singur in propiile voastre rationamente,habar n-aveti cum sa tineti firul unui discurs logic,rational.
Pana acuma ati afirmat,asa cum au priceput excelent de corect si ceilalti,ca limba latina n-a fost vorbita de nimeni,ca nu exista oameni in stare s-o vorbeasca.

Dupa cateva clipe,bataind in stanga si in dreapta va rasuciti rationamentul pentru a afirma opusul a ceea ce-ati rostit inainte.

Edited by marcuzzzo, 21 June 2012 - 17:13.


#879
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

View Postmarcuzzzo, on 21st June 2012, 18:12, said:

ca limba latina n-a fost vorbita de nimeni, ca nu exista oameni in stare s-o vorbeasca.

N-ar recunoaste nici daca l-ai da cu capul de monitor...

O tine langa cu limba vie/moarta desi nu despre asta era vorba, ci despre faptul daca latina este vorbita si/sau mai exista vorbitori de latina.

Or este evident si pentru un picior de scaun ca DA, LATINA CONTINUA SA FIE VORBITA.

Da' nea Florica, cu o incapatanare de asin pretinde ca latina nu este vorbita pentru ca este moarta...

Ce sa mai? Noaptea mintii! Delir total!

#880
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
te iei de mici greșeli de tastare, marcuzzzo.Vai de capul tău dacă la asta te pretezi.Susții că nu se înțelege asta, adică nu ar fi corect romînește:"Eu nu am ajuns să spun că totuși se vorbește latina". Nu pot scrie special pt tine mai simplu.
Text lăbărțat înseamnă altceva. Acela se scrie cu mîna, nu la mașină.
Stîngaci în exprimare nu sînt în mod sigur eu, ci tu în primul rînd.
Afirmi că mă contrazic la fiecare pas (??) dar nu ești în stare să arăți măcar o contradicție.
Nu răsucesc nimic.E clar că ești un om rău și care nu vrea să priceapă. Este explicat peste tot ceea ce spun și eu dar e clar că tu nu pricepi nici din altă parte.Cauți pe Google ce înseamnă limbă moartă, limbă vie, limbă vorbită.Ceea ce spun eu scrie și acolo.
Domnule scafandru, Mont Yer Mom, nu mai murdări atît în jurul dumitale cu mincini și șiretlicuri de doi bani. Cazută pe Google și dacă știi să citești ( că trebuie să și înțelegi) ai să vezi că am dreptate. D-ta ești un picior de scaun care a înțeles greșit ce înseamnă limbă vorbită.Vezi că sînt cam mulți oameni de știință în delir total, noaptea minții.....și cîțva forumiștiNumai trei persoane aici au susținut ceea ce susții tu: tu, marcuzzzo și Lucifer, așa că nu te mai da aici grande. Vezi că pe Google găsești zeci de pagini cu sute de situri care susțin același lucruri ca și mine, așa că ar fi cazul să lași nasul mai jos.Observ însă că aveți dificultăți în a înțelege corect unele cuvinte. Cred că de aici vi se trage.Mă îndoiesc că veți progresa cumva în viitor.Mincinosul ăsta mic din Italia are tupeul să-mi spună că eu nu scriu bine. Treaba e că nu se poate dicuta cu oameni ca voi în special din cauza unei mari deficiențe: vă lipsește cinstea.Marcuzzzo afirmă acum că nu a văzut în viața lui "un text mai lăbărțat și stîngace". Poftim; după ce scrie greșit el îmi face mie observație că eu scriu greșit. Hai, că nu sînteți în stare de mai nimic!
Să știi că e vorbită și sanscrita de unii cărturari, dar asta nu înseamnă că se vorbește sanscrita. Este tot limbă moartă ca latina.
Cu șmecherii de doi bani și cu obrăznicii de derbedei poate aveți impresia că o să cîșrigați o discuție. Vă faceți iluzii. V-ați blamat de tot.Dacă a citit cineva mesajele  acestei discuții a priceput că sînteți  tabula rasa.
Moderatorul s-a refugiat pe undeva?

Edited by florrea2, 21 June 2012 - 20:11.


#881
Baudolino_x

Baudolino_x

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 26.04.2012

View Postflorrea2, on 19th June 2012, 17:03, said:

Și cu nobilimea aia engleză care cică vorbea latinește cum e? Lucifer cică vorbeau ei latinește iar la tribunalele feudale se țineau procese în limba latină. Un rege le-ar fi interzis acest lucru.
în a doua jumătate a mileniului I Britania a fost invadată de anglo-saxoni, mai tîrziu de vikingi. normanzii doar au continuat invazia vikingilor. din secolul XI limba nobilimii și curții regale engleze a fost franceza (anglo-normandeza). s-a menținut timp de 3 secole, dar nu s-a impus în popor, după care a fost înlocuită cu engleza.

#882
Baudolino_x

Baudolino_x

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 26.04.2012

View Postflorrea2, on 20th June 2012, 18:52, said:

de unde  icnite? De icnit icnești tu.
Ce să bag la cap? Asta? "Repet ca poate o sa bagi la cap: limba latina este moarta, limba latina nu mai este o "limba vorbita" [cu vorbitori nativi], in schimb, exista un numar deloc neglijabil de vorbitori de limba latina."
Păi, asta am scris eu.Tu nu pricepi ce e aia " se vorbește".Dacă niște oameni de știință vorbesc sanscrită, latină, swahili în Europa nu înseamnă că acestea se vorbesc în Europa.
Păi, daă nu e vie ci e moartă cum spui că...se mai vorbește.Limbă moartă înseamnă aceea care nu se mai vorbește. Dacă e vorbită cu anumuite ocazii  sau se scriu în ea tratae tot moartă e adică....nu se vorbește.
Îmi reproșezi tot felul de chestii pe care eu nu le-am afirmat. Cred că tot din cauză că nu pricepi ce scriu. Scrii gogomănii de ex:Latina vie este formata din toate limbile si dialectele romanice moderne. Acum aflu că o limbă, în speță latină, e formată din mai multe limbi diferite.Mai există vreo limbă pe lumea asta formată din mai multe limbi? Și zici că eu frizez absurdul!
Poți să presupui ce vrea mușchii tăi despre limba dacilor. Ar fi bine însă să dai mai puțin cu presupusul.
Voi nu pricepeți bine limba romînă. DE aceea o țineți gaia mațu cu latina vorbită.De data asta de ce nu recunoașteți că susțineți contrariul a ceea ce savanții susțin și anume că latina nu mai e de mult limbă vorbită?
"Cea mai tare armă a prostului e jignirea" (citat din clasici)
nu se merită atîta atenție și explicații date unor indivizi care nu au cunoștințe elementare de lingvistică. terminologia și definițiile de bază pot fi găsite în orice bibliotecă. prostii mai mari ca ale lui Mount n-am citit. tipul parcă-i clonul lu ungureanu.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate