Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...

Cartelul din Carpati - mafia PNL ...

Trecut: Europa versus S.U.A. la c...
 Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...

Ipad Pro & Air 2024

Service si revizii reprezentanta
 Ati returnat produse pe aliexpres...

Certificate de nastere digitale

Fitbit sau huawei band ?

Tatuator handpoke
 Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...

Impamantare
 

Ratiunea e reductibila la Biologia evolutiva

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
180 replies to this topic

#55
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View PostStokkolm, on 1st March 2011, 13:41, said:

Eu nu inteleg nimic din " alegerea nealeatoare ca rezultat al aplicarii unui algoritm logic" . Cine alege si cine aplica algoritmul logic in materie de optiuni instinctuale? Selectia naturala? Pai daca-i asa cum spui inseamna ca ai rezolvat problema inca din fasa. De fapt niciodata nu a existat selectia naturala oarba, sau intamplare sau irational, . Iar ceea ce noi credeam ca a fost candva irational si intamplator de fapt este o iluzie a mintilor noastre Pai tu iti dai seama unde te duce o astfel de rationare.
Foarte corect. Si duce la ceea ce e normal sa duca, la aparitia gandirii din legile oarbe ale fizicii.

View PostStokkolm, on 1st March 2011, 13:41, said:

Totul e stabilit inca din ... eternitate, in asa fel incat ratiunea sa intre in "fiinta". Mai ramane ca selectia naturala sa faca optiunile potrivite. Un fel de constiinta emergenta care furnizeaza tot ce este de trebuinta. Unde ajungem in acest fel?
.- daca candva ceva a fost intamplator si irational, ei bine trebuie sa aiba statutul de intamplator si irational.
- daca acum ceva este premeditat si rational trebuie sa aiba statulul de premeditat si rational ( ma refer exclusiv la oameni)
- daca intre acestea doua incerca sa varam ceva irational si rational in acelasi timp, ei bine cum se poate defini acest ceva in modelul evolutionist?
   de aceea eu cred ca nu sunt tocmai persoana potrivita cu care sa discuti aceste lucruri,chiar daca imi par foarte interesante.
   Ce sa fac? Poate candva iti spun cu inteleg eu chestiunea litigioasa. Si observi, insasi faptul ca exista astfel de diferente de abordare, inseamna ca avem " instrumente" diferite prin care incercam sa rezolvam chestiunea.. Or eu nu cunosc decat rationamentul -   asa ca inca un motiv pentru un alt partener de dialog  ;)
Nu inteleg de ce te mira. Legile acestui univers sint predictibile in mare masura.
Puterea teoriei evolutiei naturale sta in faptul ca poate face predictii pertinente, deci procesul de selectie naturala e predictibil si, in mare masura, determinat.
Evolutia prin selectie naturala nu e un fenomen haotic, deci nu e intamplator si irational decat intr-o mica masura.

#56
Ovidiu93

Ovidiu93

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,821
  • Înscris: 07.03.2008

View PostTOPCATBV, on 1st March 2011, 13:31, said:


Acel scop "aparent" nu este oare relativ la perceptia noastra, el de fapt nu e acolo ?

Orice organism este dezvoltat intr-un fel sau altul, iar acel scop despre care vorbesti tu este in mod clar relativ la modul in care percepem noi lucrurile. Ne trebuie o scara, una pe care sa clasificam lucrurile, problema e ca nu putem.

Natura in sine este perfecta asa cum e ea, oricat de imperfect ni s-ar parea un organism el este doar produsul naturii, face parte din natura, este natura. Natura se modifica constant, universul este dinamic, dar nu din cauza ca ar avea un scop, pur si simplu nu poate sta locului.

Aparent, relativ, natura castigat. Nu, nu a mizat nimic, nu a castigat nimic, nu a riscat nimic. Daca e sa ne comparam cu natura, nu suntem cu nimic mai diferiti de restul universului, suntem doar o alta forma prin care universul se manifesteaza, asta este de fapt evolutia, una din multele cai pe care natura merge, noi suntem singurii care percepem acea cale, ea de fapt nu exista  :rolleyes: . Am aparut atat de usor, putem disparea la fel de usor, nimeni nu ne-ar duce dorul in afara de noi sau cei ca noi.

Evolutia in sine, viata, nu este un scop, e doar un rezultat al miliardelor de ani de dinamicitate din partea universului. Universul se uniformizeaza, ca un bazin cu apa, apa fiind universul, se linisteste cu timpul, iar asta se intampla doar in unele parti de univers, in altele totul a luat-o poate de la capat.

Un exemplu clar, Terra este rezultatul a miliarde de ani de 'chinuri', orice alt petic de univers va deveni intr-un final ceva asemenator sistemului nsotru solar. Orice alt sistem solar ar putea intr-un final, final relativ la perceptia noastra, sa devina un mic rai pentru viata. Scopul in sine nu este un scop, e pur si simplu modul in care functioneaza universul, se transforma spre ceva, iar acel ceva nu e nimic mai mult de ceea ce noi am numi stabilitate.

Lumea nu se opreste aici, timpul nu se opreste aici, noi doar ducem povara universului mai departe, iar fiind niste fiinte rationale, il putem decide.

Ca sa nu se inteleaga "creatori" si "divinitate" universul e rezultatul unei explozii enorme, explozia aceea a avut loc acum mult timp, acum totul este doar mai linistit si devine mai linistit. Calea spre care merge universul e de a deveni tot mai "linistit" pana la un punct, dupa aceea totul reincepe, un nou BB etc. etc.

Viata exista doar pentru ca a putut aparea, peste miliarde de ani aceasta ar putea suferi de conditiile de dupa BB, deci fara viata din nou in univers...

#57
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View PostOvidiu93, on 1st March 2011, 13:51, said:

Acel scop "aparent" nu este oare relativ la perceptia noastra, el de fapt nu e acolo ?
Ba da.


Optimizarea e un proces care maximizeaza ceva.

#58
moti666

moti666

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 458
  • Înscris: 11.03.2008
Un animal ajunge sa rationeze fara o educatie prealabila?
Ma gindesc ca poate capacitatea de abstractizare ar fi putut sa apara ca un optim al procesului de scolire a urmasilor.
Poate chiar limbajul.

#59
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005
Pana la urma, dupa cum ai spus si tu, ratiunea e cea care da comportamentului unui animal o linie logica, in conformitate cu istoria lui evolutiva.
Ea ajuta animalul, intr-o lume din ce in ce mai complexa, sa nu mai faca greselile pentru care stramosii lui au platit cu viata.
Ea ajuta animalul sa faca predictii cu privire la un posibil rezultat al selectiei naturale aplicat asupra unui anumit comportament.
Pentru asta, animalului trebuie sa ii evolueze intrarile in sistemul de calcul: simturile dar mai ales senzatiile (de foame, frig, cald, frica etc).
Ele ghideaza animalul pe acea linie logica care ii maximizeaza adaptabilitatea.
Morala apare si ea ca o necesitate de sincronizare a comportamentelor intr-un grup de animale, duce si ea la o maximizare a adaptabilitatii prin grup.
Urmatorul nivel e educatia prin imitatie si apoi cel prin limbaj (al corpului sau, in cazul singular al omului, prin limbaj).
In acest sens, consider si eu ca abstractizarea si limbajul reprezinta o optimizare a procesului de invatare, pentru ca necesita mai putine resurse de memorie sau timp, atata timp cat exista unitatea de procesare care sa permita acest lucru.

#60
Ovidiu93

Ovidiu93

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,821
  • Înscris: 07.03.2008

View PostTOPCATBV, on 2nd March 2011, 09:22, said:


Cum gandeau oamenii primitivi ? Extrem de abstract, nu din cauza lipsei de resurse, acestea nu sunt un impediment, dar nici nu eram prea departe de gandirea unui animal pe atunci. Sau gandeam la fel in timp ce noi aveam avantajul dexteritatii, eram pradatori si extrem de agili  -_- ?

#61
Stokkolm

Stokkolm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,369
  • Înscris: 05.04.2008

View PostTOPCATBV, on 1st March 2011, 13:50, said:

Foarte corect. Si duce la ceea ce e normal sa duca, la aparitia gandirii din legile oarbe ale fizicii.

Nu inteleg de ce te mira?
Pai daca-i asa cum spui inseamna ca ai rezolvat problema inca din fasa. De fapt niciodata nu a existat selectia naturala oarba, sau intamplare sau irational, . Iar ceea ce noi credeam ca a fost candva irational si intamplator de fapt este o iluzie a mintilor noastre Pai tu iti dai seama unde te duce o astfel de rationare?? Totul e stabilit inca din ..."eternitate", in asa fel incat ratiunea sa intre in "fiinta". Mai ramane ca selectia naturala sa faca optiunile potrivite. Un fel de constiinta emergenta care furnizeaza tot ce este de trebuinta. Unde ajungem in acest fel?

Eu iti spun asta si tu imi raspunzi cu " foarte corect" si ""ce te mira?". Asa stand lucrurile trag concluzia ca esti inconstient. Tu nu-ti dai seama cat de gros e fumul alb ce-l scoti pe esapament.
In succedent, dupa mintea ta o fi "foarte corect", ( Scuze ca trebuie sa folosesc astfel de expresii) si "nu te mira" deloc, pentru ca e corect ca ratiunea sa decurga din ratiune, la fel cum gandurile decurg din alte ganduri. Iar daca acum, printr-o combinatie stupida de cuvinte explici ca irationalul de fapt nu exista si ca el este o iluzie a mintilor noastre si ca a fost rational tot timpul, numai ca noi nu ne-am dat seama - asta inseamna desigur ca ratiunea e preexistenta. Pentru ca intr-o relatie de antecedent si succedent, succedentul este doar motivul pentru care tu crezi ca ratiunea isi are originea astfel. Si desigur, dupa tine ratiunea umana isi are originea intr- un fel de ratiune universala inca nedefinita. ( acea constiinta cosmica emergenta pe care eu am spus-o la plesneala. Tu ai preluat-o si apoi  ma intrebi de ce ma mir!!)
( Pana la urma, tarasenia asta cu iluzia e o prostie. Pentru ca daca irationalul de atunci e o iluzie a mintilor noastre, n-am nici un motiv sa cred ca si rationalul de acum nu e tot o iluzie.)
In antecedent,ratiunea asta universala pe care tu o scoti din joben (prin combinatii de cuvinte fara rost) incotro o apuca? E mai rationala decat ratiunea noastra sau e tot o iluzie? Desigur, de vreme ce noi gandim si ea trebuie sa gandeasca. Ea trebuie sa fie cel putin la fel de "rationala" cum sunt mintile noastre, iar daca e lipsita de minte, cum e natura, atunci si ratiunea noastra e lipsita de minte .... si pana la urma despre ce mama dracului vorbim? Daca vrei  poti continua "rationamentul"  si sa ajungi un dualist. Numai ca e cam dificil sa demonstrezi ca doua lucruri coexista pur si simplu fara a avea nici o relatie intre ele.
Ratiunea asta are sens  doar daca o situezi undeva la inceput, si daca presupui ca ea nu este produsul legilor "oarbe" ale naturii, ci faptul fundamental originar . Dar daca admiti asa ceva , o astfel de constiinta cosmica, inseamna sa admiti un Dumnezeu ... transcendent. Iar asta desigur nu face decat sa te aduca din nou in punctul din care ai plecat. Daca insisti in acest mod, eu te felicit. Tocmai ti-ai fabricat propriul tau Dumnezeu personal.
Eu zic sa te trezesti la realitate si sa te scuturi bine, ca in acest mod ajungi, daca nu teist, cel putin sa canti in versuri selectia naturala si legile fizicii!

View Postmoti666, on 2nd March 2011, 00:53, said:

Un animal ajunge sa rationeze fara o educatie prealabila?
Ma gindesc ca poate capacitatea de abstractizare ar fi putut sa apara ca un optim al procesului de scolire a urmasilor.
Poate chiar limbajul.
Limbajul si educatia dezvolta ratiunea, fara indoiala, dar nu o preced. Nici limbajul si nici educatia nu sunt utile in aparitia ratiunii. Daca ar fi nu ar trebui sa ai prea mari probleme in a inscrie babuinul la scoala arte si meserii. Ar putea termina sef de promotie! parerea mea :)

Edited by Stokkolm, 02 March 2011 - 11:26.


#62
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View PostOvidiu93, on 2nd March 2011, 10:35, said:

Cum gandeau oamenii primitivi ? Extrem de abstract, nu din cauza lipsei de resurse, acestea nu sunt un impediment, dar nici nu eram prea departe de gandirea unui animal pe atunci. Sau gandeam la fel in timp ce noi aveam avantajul dexteritatii, eram pradatori si extrem de agili  -_- ?
Nu prea inteleg ce doresti sa spui

#63
moti666

moti666

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 458
  • Înscris: 11.03.2008

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 11:12, said:

Limbajul si educatia dezvolta ratiunea, fara indoiala, dar nu o preced. Nici limbajul si nici educatia nu sunt utile in aparitia ratiunii. Daca ar fi nu ar trebui sa ai prea mari probleme in a inscrie babuinul la scoala arte si meserii. Ar putea termina sef de promotie! parerea mea :)
In general in fenomenele cu feedback-uri complexe nu cred ca putem vorbi usor de cine precede pe cine.
Utile ar fi, cel putin ontogenetic, la babuin lipseste suportul :).

#64
Stokkolm

Stokkolm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,369
  • Înscris: 05.04.2008

View Postmoti666, on 2nd March 2011, 11:48, said:

In general in fenomenele cu feedback-uri complexe nu cred ca putem vorbi usor de cine precede pe cine.
Utile ar fi, cel putin ontogenetic, la babuin lipseste suportul :).

Sigur,
eu am vorbit usor tocmai pentru a accentua suportul. Babuinului, evident , ii lipseste - si lui si naturii in general. De ce doar omul il poseda si cum? Despre asta era vorba.... parca! :)

#65
moti666

moti666

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 458
  • Înscris: 11.03.2008

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 11:56, said:

Sigur,
eu am vorbit usor tocmai pentru a accentua suportul. Babuinului, evident , ii lipseste - si lui si naturii in general. De ce doar omul il poseda si cum? Despre asta era vorba.... parca! :)
si despre asta :)
Nu cred ca e ceva care delimiteaza strict omul de restul animalelor.
Daca poseda ceva omul, e doar intr-o masura mai mare.

#66
ioana_c

ioana_c

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,601
  • Înscris: 13.10.2010

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 11:12, said:

Limbajul si educatia dezvolta ratiunea, fara indoiala, dar nu o preced. Nici limbajul si nici educatia nu sunt utile in aparitia ratiunii. Daca ar fi nu ar trebui sa ai prea mari probleme in a inscrie babuinul la scoala arte si meserii. Ar putea termina sef de promotie! parerea mea :)

Aici e de discutat. Dupa studiile facute pe copiii crescuti in salbaticie si lipsiti de contactul cu comunitatile umane, s-a ajuns la concluzia ca daca in primii doi ani de viata copilul nu deprinde limbajul, ratiunea lui va ramane la un nivel rudimentar, aproape ca cea a unui babuin. La fel, copiii care se nasc cu deficiente severe de auz vor avea probleme mult mai mari sa ajunga la dezvoltare intelectuala normala, daca nu sunt ajutati prin masuri speciale, decat cei nascuti orbi, de pilda. Deci limbajul si dezvoltarea ratiunii, a intelectului, sunt foarte strans legate.

Ceea ce mi se pare interesant este de ce acest suport exista numai la om. In ce fel se poate explica strict biologic, evolutionist, daca s-a explicat intr-o masura satisfacatoare.

#67
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 11:12, said:

Pai daca-i asa cum spui inseamna ca ai rezolvat problema inca din fasa. De fapt niciodata nu a existat selectia naturala oarba, sau intamplare sau irational, . Iar ceea ce noi credeam ca a fost candva irational si intamplator de fapt este o iluzie a mintilor noastre Pai tu iti dai seama unde te duce o astfel de rationare?? Totul e stabilit inca din ..."eternitate", in asa fel incat ratiunea sa intre in "fiinta". Mai ramane ca selectia naturala sa faca optiunile potrivite. Un fel de constiinta emergenta care furnizeaza tot ce este de trebuinta. Unde ajungem in acest fel?

Eu iti spun asta si tu imi raspunzi cu " foarte corect" si ""ce te mira?". Asa stand lucrurile trag concluzia ca esti inconstient. Tu nu-ti dai seama cat de gros e fumul alb ce-l scoti pe esapament.
In succedent, dupa mintea ta o fi "foarte corect", ( Scuze ca trebuie sa folosesc astfel de expresii) si "nu te mira" deloc, pentru ca e corect ca ratiunea sa decurga din ratiune, la fel cum gandurile decurg din alte ganduri. Iar daca acum, printr-o combinatie stupida de cuvinte explici ca irationalul de fapt nu exista si ca el este o iluzie a mintilor noastre si ca a fost rational tot timpul, numai ca noi nu ne-am dat seama - asta inseamna desigur ca ratiunea e preexistenta. Pentru ca intr-o relatie de antecedent si succedent, succedentul este doar motivul pentru care tu crezi ca ratiunea isi are originea astfel. Si desigur, dupa tine ratiunea umana isi are originea intr- un fel de ratiune universala inca nedefinita. ( acea constiinta cosmica emergenta pe care eu am spus-o la plesneala. Tu ai preluat-o si apoi  ma intrebi de ce ma mir!!)
( Pana la urma, tarasenia asta cu iluzia e o prostie. Pentru ca daca irationalul de atunci e o iluzie a mintilor noastre, n-am nici un motiv sa cred ca si rationalul de acum nu e tot o iluzie.)
In antecedent,ratiunea asta universala pe care tu o scoti din joben (prin combinatii de cuvinte fara rost) incotro o apuca? E mai rationala decat ratiunea noastra sau e tot o iluzie? Desigur, de vreme ce noi gandim si ea trebuie sa gandeasca. Ea trebuie sa fie cel putin la fel de "rationala" cum sunt mintile noastre, iar daca e lipsita de minte, cum e natura, atunci si ratiunea noastra e lipsita de minte .... si pana la urma despre ce mama dracului vorbim? Daca vrei  poti continua "rationamentul"  si sa ajungi un dualist. Numai ca e cam dificil sa demonstrezi ca doua lucruri coexista pur si simplu fara a avea nici o relatie intre ele.
Ratiunea asta are sens  doar daca o situezi undeva la inceput, si daca presupui ca ea nu este produsul legilor "oarbe" ale naturii, ci faptul fundamental originar . Dar daca admiti asa ceva , o astfel de constiinta cosmica, inseamna sa admiti un Dumnezeu ... transcendent. Iar asta desigur nu face decat sa te aduca din nou in punctul din care ai plecat. Daca insisti in acest mod, eu te felicit. Tocmai ti-ai fabricat propriul tau Dumnezeu personal.
Eu zic sa te trezesti la realitate si sa te scuturi bine, ca in acest mod ajungi, daca nu teist, cel putin sa canti in versuri selectia naturala si legile fizicii!
Am spus asa:
De fapt niciodata nu a existat selectia naturala oarba, sau intamplare sau irational
Foarte corect
Totul e stabilit inca din ..."eternitate", in asa fel incat ratiunea sa intre in "fiinta". Mai ramane ca selectia naturala sa faca optiunile potrivite
Ce te mira? Si completez, universul e destul de predictibil.

Pornesti de la o idee preconceputa, anume ca ratiunea (si mintea) e ceva special, rupt de legile acestui univers.
In sensul in care il folosesti tu, rationalul este o iluzie, la fel ca rationalul selectiei naturale.
Dar se discuta demult in stiinta despre liberul arbitru, banuiesc ca esti la curent cu ideea ca nu exista asa ceva, ca si aceasta e o iluzie data de complexitatea gandirii umane.
Te invit sa citesti "The Evolution of Reason Logic as a Branch of Biology", poate ai sa intelegi ce vreau sa spun.

Nu vorbesc de nici o ratiune cosmica emergenta si nici de o ratiune universala. Vorbesc de legile fizicii cuantice si gravitationale si ca ratiunea e emergenta din ele. Si, banuiesc, despre asta ar trebui sa vorbeasca orice materialist.

Vad ca tu ai de obiectat la concluziile generale (care nu se potrivesc cu ceea ce am invatat la scoala), si la faptul ca folosesc cuvinte aiurea.
Te rog spune-mi unde gresesc in rationament:
Selectia naturala e un proces de optimizare.
Optimizarea se refera la cresterea frecventei genelor unui organism in populatie, genele cele mai frecvente fiind cele care fac ca organismul sa fie cat mai adaptat mediului.
Adaptarea unui organism se refera inclusiv la comportament. Acesta, comportamentul, trebuie sa urmeze exact traseul urmat de istoria evolutionara a acelui organism.
Comportamentul incepe sa aibe o logica, aceea a istoriei evolutionare a organismului. Orice organism care nu se comporta logic are sanse mai mari sa moara.
Uite ce spune Popper despre aceasta logica innascuta: "we are born with expectations; with ?knowledge? which, although not valid a priori, is psychologically or genetically a priori, i.e.,prior to all observational experience"

View Postioana_c, on 2nd March 2011, 12:11, said:

Ceea ce mi se pare interesant este de ce acest suport exista numai la om. In ce fel se poate explica strict biologic, evolutionist, daca s-a explicat intr-o masura satisfacatoare.
Care suport? Creierul sau sistemul vocal? :)

Edited by TOPCATBV, 02 March 2011 - 12:17.


#68
Stokkolm

Stokkolm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,369
  • Înscris: 05.04.2008

View Postioana_c, on 2nd March 2011, 12:11, said:

a. Aici e de discutat. Dupa studiile facute pe copiii crescuti in salbaticie si lipsiti de contactul cu comunitatile umane, s-a ajuns la concluzia ca daca in primii doi ani de viata copilul nu deprinde limbajul, ratiunea lui va ramane la un nivel rudimentar, aproape ca cea a unui babuin. La fel, copiii care se nasc cu deficiente severe de auz vor avea probleme mult mai mari sa ajunga la dezvoltare intelectuala normala, daca nu sunt ajutati prin masuri speciale, decat cei nascuti orbi, de pilda. Deci limbajul si dezvoltarea ratiunii, a intelectului, sunt foarte strans legate.

b.Ceea ce mi se pare interesant este de ce acest suport exista numai la om. In ce fel se poate explica strict biologic, evolutionist, daca s-a explicat intr-o masura satisfacatoare.

a. Ma refeream la relatia de cauzare. Educatia si limbajul nu cauzeaza ratiune, daca nu exista suportul necesar. E de sine inteles ca devreme ce educatia si limbajul exista inseamna ca si ratiunea exista. Limbajul pentru a deveni limbaj, presupune inferenta. Nu-mi imaginez altfel. Ceea ce spui tu e indiscutabil, cu o exceptie. Einstein a deprins limbajul dupa varsta de trei ani! :naughty:
b. Aceasta e problema! :)

#69
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 12:25, said:

Aceasta e problema! :)
Nu e o problema asa de mare daca consideri ca diferenta intre animale si om nu e de calitate ci de cantitate.
Vezi si http://forum.softped...t...t&p=9547706

#70
ioana_c

ioana_c

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,601
  • Înscris: 13.10.2010

View PostStokkolm, on 2nd March 2011, 12:25, said:

a. Ma refeream la relatia de cauzare. Educatia si limbajul nu cauzeaza ratiune, daca nu exista suportul necesar. E de sine inteles ca devreme ce educatia si limbajul exista inseamna ca si ratiunea exista. Limbajul pentru a deveni limbaj, presupune inferenta. Nu-mi imaginez altfel. Ceea ce spui tu e indiscutabil, cu o exceptie. Einstein a deprins limbajul dupa varsta de trei ani! :naughty:
b. Aceasta e problema! :)

a. Nici n-am zis ca o cauzeaza, ci ca ratiunea nu se poate dezvlta in absenta lor. Einstein a crescut printre caini sau lupi, fara contact cu oameni? Despre astfeld e cazuri e vorba.
b. Da. Si cum o rezolvam?  :)

View PostTOPCATBV, on 2nd March 2011, 12:32, said:

Nu e o problema asa de mare daca consideri ca diferenta intre animale si om nu e de calitate ci de cantitate.
Vezi si http://forum.softped...t...t&p=9547706

Cantitate de ce anume? Eu as fi tentata sa spun ca e mai degraba vorba de un salt calitativ.

#71
TOPCATBV

TOPCATBV

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,265
  • Înscris: 03.01.2005

View Postioana_c, on 2nd March 2011, 12:35, said:

Cantitate de ce anume? Eu as fi tentata sa spun ca e mai degraba vorba de un salt calitativ.
De neuroni, de conexiuni.
Vorbesc de cantitate in hard (si tu vorbeai de suport), saltul calitativ e in soft.

#72
Stokkolm

Stokkolm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,369
  • Înscris: 05.04.2008

View Postioana_c, on 2nd March 2011, 12:35, said:

a. Nici n-am zis ca o cauzeaza, ci ca ratiunea nu se poate dezvlta in absenta lor.
b. Da. Si cum o rezolvam?  :)
Desigur.
Habar nu am.... deocamdata. :habarnam:  Dar nu cred ca in varianta lui topcat.


View PostTOPCATBV, on 2nd March 2011, 12:22, said:

Pornesti de la o idee preconceputa, anume ca ratiunea (si mintea) e ceva special, rupt de legile acestui univers.
In sensul in care il folosesti tu, rationalul este o iluzie, la fel ca rationalul selectiei naturale.
Dar se discuta demult in stiinta despre liberul arbitru, banuiesc ca esti la curent cu ideea ca nu exista asa ceva, ca si aceasta e o iluzie data de complexitatea gandirii umane.
pornesc de la ideea ca intreaga cunoastere depinde de validitatea rationamentelor. Daca certitudinea cunoasterii este doar ceva ce se intampla in mintea noastra complexa ( de genul iluziei de care tot vorbesti)  si nu o patrundere  veritabila a realitatilor si fenomenelor din afara mintilor noastre, nu avem parte de nicio cunoastere reala. Insasi teoria ta e o iluzie etc
Nici-o relatare despre univers nu poate fi adevarata decat daca gandirea noastra este valida. Intelegi? Valida,dom'le, adica adevarata. Adica reala, dom'le..Modelul pe care il propui matale sfarseste unde a inceput.

Edited by Stokkolm, 02 March 2011 - 13:14.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate