Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Ce ai mancat azi?
Last Updated: May 11 2024 12:31, Started by
Jo_jo
, Aug 26 2005 10:34
·
274
#40753
Posted 23 March 2024 - 12:27
N-ai sa vezi rosii la cluj pe varza 🙈.
Cel putin nu in mod tradițional |
#40754
Posted 23 March 2024 - 13:47
Sos de maioneză dietetic cu ceapă verde și brânză proaspătă de vaci.
Ingrediente: ouă fierte, iaurt in stil grecesc grăsime 2%, brânză proaspătă de vaci, ceapă verde, muștar, sare, piper. Mixate la blender. 23mar Sos de maioneza dietetic cu ceapa verde.jpg 191.61K 7 downloads |
#40755
Posted 23 March 2024 - 13:56
richelieu, pe 23 martie 2024 - 12:27, a scris:
N-ai sa vezi rosii la cluj pe varza . Cel putin nu in mod tradițional Majoritatea cand vor asa ceva se duc la Varzarie in Cluj, personal preferam sa iau de la restaurantul Zama, unde are si rosie pusa deasupra. La Varzarie nu am mancat de peste 20 de ani, nu mai stiu cum era reteta. Asa arata la Zama: [ https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/103938162_1180098532325607_5105368980539164813_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_eui2=AeFIgZuJ7O2xKbW5ja8Uk9pvt-dxhLkr37G353GEuSvfsQHfJ7G7lefBcswamDGBPHs&_nc_ohc=RQ3ixGbc4l8AX8ACbNz&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AfBcuVmj3qXc9XrZvpBYWihxF2j3m_hMXVJj_Ep7rvFdKg&oe=662634AA - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by utopium, 23 March 2024 - 14:08. |
#40756
Posted 23 March 2024 - 14:12
richelieu, on 23 martie 2024 - 12:27, said:
N-ai sa vezi rosii la cluj pe varza . Cel putin nu in mod tradițional utopium, on 23 martie 2024 - 13:56, said:
.... restaurantul Zama, unde are si rosie pusa deasupra.... Edited by em2006, 23 March 2024 - 14:13. |
#40757
Posted 23 March 2024 - 14:19
Cei de la Zama au mancare traditionala, dar parca un pic mai spre "fusion", adica retete/prezentari care nu sunt neaparat cele "clasice", sunt usor modificate. Dar mie imi place mai mult la ei decat la alte restaurante traditionale.
Edited by utopium, 23 March 2024 - 14:20. |
#40758
Posted 23 March 2024 - 14:58
em2006, pe 23 martie 2024 - 14:12, a scris: Io pun intai varza, apoi un strat de carne cu orez, apoi un strat de bulion, samd, ultimul strat varza. Toping pun bulion amestecat cu smantana. De data asta nu am avut destul bulion pentru ultimul strat, asa ca am pus felii de rosii si am renuntat la smantana, aia se poate pune si in farfurie. No ni la ei, am crezut ca e inovatia mea si cand colo s-au gandit si altii. Nu mai poti inventa nimic, frate, toate-s vechi ! Eu nici acum nu folosesc roșii în combinație cu varză de exemplu, mai ales cu varză murată. Cu atât mai puțin în combinație cu cartofi, mâncarea aia de cartofi cu roșii mi se pare ceva nemancabil. utopium, pe 23 martie 2024 - 13:56, a scris: Mai vezi, dar eventual ceva mai subtil. Majoritatea cand vor asa ceva se duc la Varzarie in Cluj, personal preferam sa iau de la restaurantul Zama, unde are si rosie pusa deasupra. La Varzarie nu am mancat de peste 20 de ani, nu mai stiu cum era reteta. Asa arata la Zama: [ https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/103938162_1180098532325607_5105368980539164813_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_eui2=AeFIgZuJ7O2xKbW5ja8Uk9pvt-dxhLkr37G353GEuSvfsQHfJ7G7lefBcswamDGBPHs&_nc_ohc=RQ3ixGbc4l8AX8ACbNz&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AfBcuVmj3qXc9XrZvpBYWihxF2j3m_hMXVJj_Ep7rvFdKg&oe=662634AA - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#40759
Posted 23 March 2024 - 15:17
Doar smantana simpla mi s-a parut...
Denumirile din meniu sunt faine/distractive si ele: https://zamabistro.ro/meniul-nostru/ In poza asta sub varza e mamaliga in paturi, si aia e mai aparte un pic decat in alte parti, eu cam astea doua chestii le iau cel mai des la ei (n-am fost de ceva vreme, dar cand mergeam in 90% din timp luam varza a la Cluj sau mamaliga in paturi): [ https://zamabistro.ro/wp-content/uploads/2020/04/meniul-nostru-bg.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by utopium, 23 March 2024 - 15:18. |
#40760
Posted 23 March 2024 - 16:52
Înseamnă ca ori mă fură lumina din poză, ori s-a scurs puțină zeama din felia aia de roșie și a colorat.
Oricum, frumos |
#40761
Posted 23 March 2024 - 17:09
Toate-s relative! Mai zicea unul care a enuntat si o teorie pe tema asta.
Eu am copilarit in Oradea. Nu e Cluj si nici Napoca, nu e tare ca si roca, da' sunt sigur ca Regiunea Crisana era tot in Ardeal. Bunica mea cultiva si rosii! Erau mici, dar nu cherry, ca niste caise de mari/mici si chiar cand erau coapte-coapte si de culoare rosie intensa ramaneau spre codita dar si in interior, in zona semintelor cu portiuni de un verde intens. Foarte zemoase si cu gust... Nu stiu cum se numeau! Dar intreband un cultivator mai batran a pomenit de numele "Maritza". Nu stiu daca asta sau alta era denumirea populara a "soiului" dar in mod cert bunica mea punea SI rosii si bulion atat in sarmale cat si in varza de la Cluj. Fratele ei locuia chiar in Cluj si cand venea cu matusa mea Ilusi la bunica nu-l mai desparteai de oala cu sarmale sau sarmale despachetate... Si da! Erau o familie mixta. Respectiv matusa de etnie maghiara si unchiul roman. Dar nu se certau nici macar in privinta retetelor... Si revenind la bunica, aceasta cultiva si folosea si paprika! Intens chiar. Iar eu recunoscandu-ma urmas am pus si eu in balconul din Bucuresti oarece samanta de ardei "rapid". Acum 7 ani am plantat un Habanero. Una bucata (1) samanta. A rasarit o minunatie de ardei care a produs cam 20-28 de ardeiasi. A venit iarna si s-au ofilit toate frunzele. L-am tuns zicand ca in primavara o sa-l scot din ghiveci. De unde! A dat frunze flori si recolta. Anii urmatori la fel. In aceasta primavara - hai sa-i zicem asa, i-au dat iarasi frunze. Intra in anul 7 de viata... Nu l-am copilit, nu i-am aplicat niciun tratament altul decat tunderea din iarna. Doar i-am adugat si primenit pamantul. Fotografia de azi a lui Habanero: Habanero 7 ani.jpg 262.35K 29 downloads Cativa Habanero culesi din el acum cativa ani (tot iarna!): Habanero.jpg 304.44K 27 downloads Am mai plantat si alti 5 ardei de diferite soiuri. Chiar azi am cules unul dintre ei, care mi-au dat ardei toata iarna! Azi 23.03.2024 am cules 28 de ardeiasi: Ardei iuti recolta 2024-03-23.jpg 132.38K 23 downloads Si desigur ca-i mancam cu drag atat cu sarmale cat si cu varza ca la Cluj. Azi, din nou cu sarmale (?) fara orez si fara carne. Cu bulgur. Dar am pus si smantana... Edited by MiaJiro, 23 March 2024 - 17:18. |
#40762
Posted 23 March 2024 - 19:29
Crișana nu e în Ardeal .
Nu ca ar fi o foarte mare diferență, toate fac parte din Transilvania. Desigur, câte bordeie atâtea obiceie, cum se zice….sunt convins ca existau excepții inclusiv în zona noastră…. Rosii cultivau și ai mei, ba chiar cumpărau și făceau bulion, dar era folosit la altele. Mie-mi plăcea să îl beau 🤭. A…ca să fiu corect 100%, ca tot mi-a revenit în memorie, și mama folosea roșii la sarmale, dar doar vara, când le făcea din varză proaspătă. O opărea cu roșii, ca să se acrească. A…și ontopic, langosi, din făină Manitoba. Attached Files |
|
#40763
Posted 23 March 2024 - 19:46
Bors de fasole.
Varza dulce calita (putin acrita) si mamaliga. Attached Files |
#40764
Posted 23 March 2024 - 20:34
richelieu, on 23 martie 2024 - 14:58, said:
Traditional, in ardeal nu se foloseau rosii la gatit, cel putin nu la nivelul la care se foloseau ele in sud. Nici la sarmale nu se foloseau nici roșii și nici bulion. Colorarea se făcea cu paprika. Asta din simplul motiv ca, aveam o climă de așa natură, ca nu se prea făceau roșiile la noi, în schimb ardei găseai pe toate gardurile... Stiam si io cum e cu rosiile, da' nu stiam de ce. După ce am postat asta cu varza ala Cluj, m-am dat in stambă si pe facebook unde m-am umplut de laicuri, adevărul e ca mi-a iesit ultragustos, asa că nu m-am putut abtine si am postat pe de-a randul pe toate retelele de socializare, e prima data ca mi-a iesit pe gustul meu. Prima reactie a venit de la un bun prieten al meu, fost coleg de facultate, tot ardelean, pe jumatate ungur. Mi s-a adresat agresiv cu propozitia - sogore, doamne futete, da undei paprika? Chiar asa, unde-i paprika. richelieu, on 23 martie 2024 - 19:29, said:
Crișana nu e în Ardeal ... Ai noștri is și ei, așa să știi. Adecă, ai lor suntem și noi. |
#40765
Posted 24 March 2024 - 12:01
La Ciotoianu, ceafa, pizdulice, pulpa pui, mici, beri, total 127 lei, greu m-am ridicat de la masa.
Fragezime buna, suculenta medie, gust slab. Attached Files |
#40767
Posted 24 March 2024 - 15:43
Ieri am fost tot pe varza, mi-ati facut pofta cu ardeii iuti, si cum nu aveam la indemana ardei am apelat la pudra cayenne pepper.
23mar Varza ala Cluj cu cayenne pepper.PNG 1.19MB 19 downloads 23mar Varza ala Cluj.JPG 441.22K 20 downloads Impletitele de ieri si macrou afumat. 23mar Franzele impletite.JPG 398.34K 20 downloads 23mar Macrou afumat si paine la tava impletita.JPG 400.58K 15 downloads |
|
#40768
Posted 24 March 2024 - 16:09
utopium, on 23 martie 2024 - 15:17, said:
...Denumirile din meniu sunt faine/distractive si ele: https://zamabistro.ro/meniul-nostru/ |
#40769
Posted 24 March 2024 - 22:13
Azi am facut și o mămăligă pentru varză.
24mar Mamaliga cu varza ala Cluj_.jpg 222.47K 15 downloads 24mar Mamaliga cu varza ala Cluj.PNG 862.24K 16 downloads |
#40770
Posted 25 March 2024 - 13:53
Mix de salată Amorino (cicoare cu frunze rosii, cicoare pan di zucchero, scarola) cu ouă fierte, brânza telemea, lamaie.
Ceai de gălbenele. Pâini impletite 25mar Mix de salata Amorino cicoare scarola branza oua.PNG 1.32MB 7 downloads 25mar Mix de salata Amorino cicoare scarola. Ceai de galbenele.PNG 1.53MB 8 downloads 24mar Franzele impletite.PNG 3.04MB 7 downloads |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users