Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nivel de trai

Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...
 Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice

Amintiri despre satelit si retran...

Care este cel mai bun mod de a pr...
 Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea

Telefon de budget pentru filme 10...

Recomandare serviciu / firma recu...
 La mulți ani @Piniuli!

Pret inghetata corso kaufland?

La multi ani @Constantin si Elena...

La mulți ani @Ion_Bumbu!
 

Bere facuta acasa?

  • Please log in to reply
1967 replies to this topic

#829
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Nu mai pot edita.
Am uitat sa-ti spun ca doar apa de brasaj (nu si cea de spalare a maltului epuizat) trebuie mineralizata. Apa de spalare poate fi apa RO doar usor acidulata (pe la pH 5.5). In felul asta consumul de minerale poate fi injumatatit.

#830
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Inteleg, voi folosi clorura pe care o am, care e sub forma de fulgi si am impresia ca nu e anhidra. Voi vedea daca e higroscopica. Gipsul il purific cum mi-ai zis. Poate curand voi comanda de la portughezul ala, ca am gasit si sulfat de magneziu la el in magazin.
Mersi de pontul cu apa de clatire, o voi acidula cu acid lactic.

#831
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Daca clorura e fulgi, atunci aproape sigur este anhidra. Ce am vazut eu hidratat erau cristale mari transparente. Decahidratul pur si simplu se topeste la incazire si se solidifica la racire.
Sulfat de magneziu poti cumpara din farmaciile care prepara retete (sub numele sare amara). Eu am cumparat de acolo acum ceva vreme.
Pentru acidulare eu folosesc acid sulfuric. E mai ieftin, nu-l manaca bacteriile si are impact mai mic asupra gustului berii. Daca gasesti din cel de acumulator (20-30%) il diluezi o data pe la 2-3% (cat sa nu fie riscant de manevrant) si folosesti solutia aia. Ai aici un calculator care te poate ajuta la calcule:
http://www.brewersfr...ter-calculator/

Eu fac batch-sparging, asa ca acidulez doar jumatate din apa de spalare, cea utilizata spre sfarsitul spalarii.

#832
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Am gasit in Hornbach sare amara la pungi de 5 kg. Oare e suficient de curata pentru ce imi trebuie mie sau sa ma limitez doar la fertilizarea plantelor cu ea? Daca e buna si va trebuie va pot oferi din ea, ca e foarte multa :)
Am cumparat 1 kg de acid lactic de la o firma care vinde materiale pentru fabricarea vinului, am impartit-o cu b-42-kef, deci am de ajuns deocamndata. Nu prea imi fac griji pentru aroma pe care ar putea sa o dea pentru ca se foloseste foarte putin, conform calculelor facute in excel. Si calculator de la brewersfriend e foarte bine facut.

#833
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006

View Postionut_mystic, on 11 iulie 2016 - 08:48, said:

Am gasit in Hornbach sare amara la pungi de 5 kg. Oare e suficient de curata pentru ce imi trebuie mie sau sa ma limitez doar la fertilizarea plantelor cu ea? Daca e buna si va trebuie va pot oferi din ea, ca e foarte multa Posted Image.
O poza cu cristalele ar ajuta.

Oricum se purifica usor: intr-un volum mic de apa clocotita (100-200mL) se dizolva pana cand ramane o mica parte nedizolvata. Amestecul tinut cat mai fierbinte se filtreaza cat mai repede (adaugand solutie cate putin, cat mai fierbinte). Partea solida nedizolvata se foloseste la plante, iar partea lichida (filtratul) se tine in frigider sa cristalizeze. Daca se raceste incet se vor forma cristale mari alb-transparente. La frigider va forma un conglomerat de cristale foarte mici, cam translucid. Apoi filtrezi din nou, de data asta la rece (chiar in frigider). Dupa care speli solidul adaugand 5-10 mL de apa foarte rece. Filtratul il folosesti la plante, solidul e forma purificata. Eventual repeti toata operatia cu jumatate din (sau mai putina) apa. Cristalele trebuie sa alb-tansparent impecabil.

Solubilitatea (exprimata in substanta anhidra) la 100oC este 50g/L, iar la 0oC putin peste jumatate. Asta inseamna ca vei avea randament in jur de 40-50%. Nu grozav, dar cum diferenta nu o pierzi ci o poti folosi ca oligoelement in agricultura nu ar trebui sa fie o problema. In urma procedurii de purificare vei obtine heptahidratul.
Si clorura de calciu se purifica la fel, insa acolo vei avea randament mult mai bun.

Eu am cumparat pentru altceva acum cativa ani vreo 250 g de la o farmacie. Cred ca am dat in jur de 10 de lei acum vreo 5 ani. Cred ca am folosit pana acum cam 30g, asa ca s-ar putea sa ma mai tina 20-30 de ani.

Edited by ain, 11 July 2016 - 09:32.


#834
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Tocmai am deschis punga ca sa ii fac poza. Arata mai bine decat ma asteptam eu.

Attached File  2016-07-11 10.31.03.jpg   337.63K   8 downloads

La farmacie am fost si am intrebat, costa 5 lei/30 grame. Mi s-a parut japca si nu am luat. Eu plecand de la apa RO s-ar putea sa folosesc mai multa decat tine. Desi speriat de amaraciunile din trecut s-ar putea sa tin sulfatii la minim pentru inceput.

#835
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Sigur ca arata bine. Purifica o singura data pentru linistea ta. Procesul acesta se numeste recristalizare si daca este cazul pe youtube vezi demonstratii.
Amaraciunea de care discutam sigur nu era din cauza sulfatilor in exces. Acolo era vorba de fosfati si azotati.
Tu faci proponderent ales, asa ca e bine sa ai mai multe cloruri decat sulfati, da sa nu te pui sa adaugi sare de bucatarie.

#836
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Stiu ca nu erau sulfatii de vina, ca am mai discutat. Dar cum si ei pot da amareala accentuata ii voi adauga treptat ca sa fiu sigur de rezultat.
O sa fac recristalizare cand ajung acasa, oricum va dura ceva pana voi strange apa pentru sarja. Cata sare sa pun in cei 100-200 ml de apa clocotita?. Mersi de sfaturi!
M-am uitat si de ipsos prin magazin, toate produsele lor aparea ca "ceva pe baza de ipsos", n-am gasit ipsos simplu. O sa incerc la un magazin de cartier, aia poate au si chestii mai putin moderne. Dar mai am nevoie si de ipsos? Pot adauga calciu din clorura de calciu si sulfat din sarea amara. Ar fi nevoie doar daca as vrea concentratie mare de sulfati fara sa cresc prea mult magneziul...

Edited by ionut_mystic, 11 July 2016 - 09:56.


#837
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Eu as face un test: as introduce in apa RO concentratiile previzionate de saruri si le-as gusta. Daca au gust intre placut si neutru, le-as folosi. Nu are sens sa faci o bere cu apa rea la gust, chit ca gustul s-ar m-ai imbunatatii in timpul procesului.
De fapt, chiar asa am decis cat MgSO4 sa adaug la sarjele de lager. Cei drept cantitatea de CaCl2 am ales-o altfel.

Rectific o informatie: nu e exclus sa merite sa adugi putina clorura de sodiu atunci pornesti de la apa RO. Insa sa alegi o astfel de cantitate incat sa mentii concentratia ionul sodiu la limita minima a apelor recomandate pentru stilul respectiv de bere. Insa la o altfel de apa, sarea de bucatarie nu ar trebui folosita.

#838
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Tocmai ce am filtrat niste sare amara, s-a diluat tot, nu a ramas nimic solid, cu exceptia catorva pietricele negre. Acum e la frigider.

#839
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Pai spusesem ca trebuie sa pui suficient de multa sare epson cat sa ramana si putin nedizolvat. In felul asta eliminai nu doar ceva pietricele dar si ceva saruri (altele decat MgSO4) ceva mai putin solubile ca MgSO4. Impuritatile mai solubile ca MgSO4 nu vor cristaliza prin racire. Pe acest proces se bazeaza purificarea.
Repetitia e mama invataturii :)

#840
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Am interpretat gresit ce ai scris. Am crezut ca ar trebui sa ramana putin nedizovlat indiferent de concentratie... In fine, mai am 4,8 kg de sare cu care sa exersez :D

#841
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Nu arunci ce ai facut pana acum. Reiei procesul de dizolvare cu solutia din frigider.

#842
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Am facut trei sarje cu apa filtrata Si minerale. Toate au avut in pH all mashului perfect. Trebuia sa fac mai demult miscarea asta cu osmoza inversa.

#843
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
A crescut semnificativ randamentul? Percepi imbunatatirea calitatii produsului finit?

#844
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Randamentul nu as zice ca a crescut. Cu BIAB si malt de Buzau am un randament de 75%. Cred ca ar fi dificil sa il depasesc cu metoda asta si cu rasnita pe care o folosesc.
Produsul finit e sigur mai bun. Nu mai obtin astringenta si amareala excesiva. Adevaratul test va fi cu o bere tip IPA, cu mult hamei. Pana acum am facut doar o blonda belgiana cu drojdie recoltata si un saison tot cu drojdie recoltata. Asta din urma inca nu e imbuteliat, dar am gustat din fermentator si e in regula, iar blonda e aproape bauta... Cam pacat, ca abia acum incepe sa se aseze bine dar in lipsa de altceva a fost buna si asa.

#845
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Am recoltat hameiul. Doar Cascade, la restul soiurilor productia a fost foarte slaba, nu prea am avut ce culege. Pentru ca hameiul cules anul trecut mi s-a umezit in congelator, fiind in pungi simple legate la gura, acum am recurs la vidare. Am avut noroc sa fac rost de un aparat ieftin vandut de Lidl, la un anumit Lidl de fapt, nou deschis. A fost promotie de magazin nou. In fine, in poza sunt 550 grame de hamei care inainte de vidare ocupa 3 pungi de Kaufland. Chiar daca strangeam pungile cat puteam tot ocupau foarte mult loc, fata de forma vidata. Preconizez ca mai am inca vreo 1 kg, aproximativ, dar nu mai am pungi pentru vidat. Hameiul de anul trezit care este cam umed ma gandesc sa il scot si sa il uit in pod, sa am pentru eventuale Lambicuri...

Attached File  Cascade.jpg   341.34K   16 downloads

De la ultima postare am mai facut o singura bere, un IPA. Se pare ca am prieteni buni pentru ca toate hameiurile scumpe pe care le-am incercat au fost primte cadou de la acestia :D De data asta este vorba de Mosaic. Are o aroma foarte misto, te loveste imediat. Cascade este mic copil pe langa el. Nu ma mir ca costa cat costa. Eu aseman aroma si mirosul cu un strugure, posibil Ottonel, dar nu prea ma pricep. O sa cumpar niste struguri si sa compar. Oricum, daca aveti ocazia sa cumparati Mosaic va recomand sa o faceti ca nu o sa va para rau.

Edited by ionut_mystic, 09 September 2016 - 19:21.


#846
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
De aproape 10 zile am inceput si eu recolarea. Anul a fost foarte ciudat, primavara calduroasa, vara ploioasa si semnificativ mai rece ca de obicei. O planta de Northern brewer a fost deja recoltata, dupa uscare vor fi 90-100g in conditiile in care anul trecut a facut vreo 10g. Sora ei de acelas soi va face ca si anul trecut vreo 30g. Cele doua plante de Cascade au inflorit cam prin 20 august, ceva vor face, insa nu foarte mult fata de ce am avut anul trecut (10g).
Indigen am cules ieri si astazi si am facut vreo 2.3Kg proaspat, care dupa uscare inseamna vreo 500g (cat am avut si anul trecut). Sunt sanse sa mai pot culege inca vreo 100-200 g de indigen, care mi-ar fi suficient pana la recolta de la anul.

Mi-am facut un tun de uscare de hamei; e un cilindru de carton cu volumul de vreo 35L in care se trece aer folosind ventilatoare (2 de 92mm - de carcasa, alimentate pe la 9V). AM pornit ieri uscarea a 1250g (prezumtiv 275-300g dupa uscare) si dupa 24 h masa a scazut la 570g. In 2 zile si ceva ar trebui sa fie uscat, in conditiile in care temperatura variaza intre 20 si 23oC, si usc un volum de aprox 25L conuri care era greu sa le usc monostrat. Daca este interes o sa pun si fotografii.

Mi-am facut un mash-tun nou, cu care pot procesa barimi 8Kg malt (daca fac infuzie) sau 10-11kg (daca fac decoct). Am facut sambata trecuta o sarja dubla (una mare un hibrid witbeer-hefeweisen, si o sarja mica de "gruit" cu salvie pentru amareala/aroma/flavor) procesand 6 kg de malt si a mers foarte bine. Tot asa, poze daca e necesar.

Acum lucrez la moara cu cilindrii de ciment. Urmatoarea sarja va necesita minum 8kg de malt macinat, iar cu moara mea de mac asta inseamna minim 5 ore de dat la manivela, nefiind o optiune prea atractiva.

Edited by ain, 11 September 2016 - 19:50.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate