Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Bere facuta acasa?
#847
Publicat: 11 septembrie 2016 - 19:48
Monostrat se usuca destul de repede si fara ventilatie, dar daca ai mult, spatiul devine o problema. Mie mi-ar placea sa vad si poze, si cu uscatorul si cu mash-tun-ul. Ai gasit lada frigorifica mai mare sau ai improvizat altceva? Eu tot BIAB fac, desi mi-am strans aproape tot ce imi trebuie pentru a trece pe electric inca imi lipseste circuitul electric corespunzator si spatiul in care voi instala instalatia.
Apropo de electric, aveti idee unde as putea sa gasesc o rezistenta ca asta, care se poate indoi? Am terminat si controllerul care imita sistemul Braumeister, dar pentru a face o clona functionala am nevoie de o rezistenta care sa fie incolacita pe langa peretii vasului pentru a ramane loc pentru cosul cu malt. |
#848
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:06
Poze doar maine pe lumina.
Nu, am renuntat la ideea de a folosii cutii frigorifice. Am folosit o damigea de plastic de 25L caruia i-am facut un orificiu mare care se inchide folosind tub si capac PVC pentru instalatii (diametru 16 cm). Am primit vreo 6 astfel de damigene din polipropilena cu care nu am emotii, si se pare ca voi mai primi. Initial planuiam sa construiesc un cub izolator (cam 10cm polistiren expandat) in care sa introduc mashtunul astfel construit. Insa la sarja de saptamana trecuta am infasurat in 2 izoliruri (alea de folosit in excursii sub sacul de dormit - in total vreo 3 cm izolatie) + un sac de dormit sarcofag. Rezultatul a fost peste asteptari: temperatura scadea cam 1oC/h, ceea ce e foarte bine. Aveam la indemana inca un sac de dormit (toata viata am fost un montainard) plus cateva paturi, dar nu mai era nevoie de ele. Cu cutia frigorifica (plus o patura grosa de lana) aveam pierderi duble. Asa ca sunt tentat sa renunt la ideea cu cubul izolator, desi acesta il puteam utiliza si la termostatarea prin incalzire a fermentatiei (importanta cel putin la diacetyl rest). Oricium, mi-am cam schimbat si filosofia de facut bere: pana acum foloseam doar vreo 10-20% din apa totala la spalat, acum folosesc un raport apa/malt de aprox 2L/Kg, astfel incat si 50-60% din apa o folosesc pentru spalat. Sunt ceva avantaje provitoare la cresterea eficientei, dar si cateva pericole in plus. Nu te pot ajuta cu rezistenta indoibila; tot ce pot sa-ti spun e, ca de regula, cele cu invelis de cupru (nu inox) pot fi indoite cu rabdare chiar daca fabricantul nu declara asta. Aveam la servici distiloare care erau reparate in acest fel folosind rezistente de masini de spalat fabricate anterevolutie. Editat de ain, 11 septembrie 2016 - 20:16. |
#849
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:18
Interesant, ma bucur ca ai gasit o solutie. Eu pendulez intre clona Braumeister, cu amprenta la sol mica, si un HERMS cu 2 sau 3 vase. Idei sunt multe, bani putini Pentru Braumeister nu mi-ar mai trebui decat rezistenta, si eventual o pompa, dar se poate si fara. La HERMS pompa e absolut necesara, plus alte 2 vase pe care nu le am. Inghit in sec si ma bucur ca s-a facut hameiul si am cu ce sa fac bere.
Treaba cu clatitul nu ma mira, nu degeaba fabricile folosesc aceeasi metoda chiar daca mash-tunurile lor le-ar permite un raport mai mare de apa/grane. Banuiesc ca daca ai grija la pH-ul ape cu care clatesti scapi de majoritatea pericolelor de care zici. |
#850
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:19
ionut_mystic, on 11 septembrie 2016 - 19:48, said:
Apropo de electric, aveti idee unde as putea sa gasesc o rezistenta ca asta, care se poate indoi? http://www.rezel.ro/ La mine merge site-ul doar cu Mozila. Am cumparat de la ei. Sunt oameni seriosi. Editat de SineNomine, 11 septembrie 2016 - 20:20. |
#852
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:34
ionut_mystic, on 11 septembrie 2016 - 20:18, said:
Eu pendulez intre clona Braumeister, cu amprenta la sol mica, si un HERMS cu 2 sau 3 vase. Idei sunt multe, bani putini Pentru Braumeister nu mi-ar mai trebui decat rezistenta, si eventual o pompa, dar se poate si fara. La HERMS pompa e absolut necesara, plus alte 2 vase pe care nu le am. Inghit in sec si ma bucur ca s-a facut hameiul si am cu ce sa fac bere. Chestia cu pompa imi face si mie cu ochiul. As putea sa fac un dispozitiv de incalzire extern prin care sa circule fortat lichidul limpede (filtrat de mashtun). La rapoarte mici lichid/malt, cu 300W poti face incalziri de genul a 10oC/h, ceea ce ar fi suficient. ionut_mystic, on 11 septembrie 2016 - 20:18, said:
Treaba cu clatitul nu ma mira, nu degeaba fabricile folosesc aceeasi metoda chiar daca mash-tunurile lor le-ar permite un raport mai mare de apa/grane. Banuiesc ca daca ai grija la pH-ul ape cu care clatesti scapi de majoritatea pericolelor de care zici. LE" 10oC/h ora ar fi suficient pentru mashing, insa nu tocmai bun pentru fierbere. Editat de ain, 11 septembrie 2016 - 20:35. |
#853
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:46
Asa e, costurile nu sunt mici, dar eu mi-am adunat componentele pe rand. Tot banii aia sunt, dar nu ii scoti pe toti odata din buzunar. Sunt curios ce silicon ai folosit... m-am gandit si eu la un moment dat sa folosesc silicon la tub dar nu am gasit nicaieri scris daca e sigur pentru sanatate folosit in contact cu lichidele fierbinti.
Pompele se incadreaza intre 60 lei cele minuscule, chinezesti, despre care unii zic ca isi fac treaba bine, 400-500 lei cele actionate cu ax folosite in vinificatie, pana la mai multi bani cele facute e americani special pentru homebrewing. Ce zici tu e numit RIMS (Recirculating Infusion Mash Systems) pe forumuri si cred ca pentru atat e de ajuns si pompita mica chinezeasca, daca s-ar dovedi ca rezista in timp. Voi apela la tine pentru formule cand voi avea posibilitatea sa clatesc ca lumea. |
#854
Publicat: 11 septembrie 2016 - 20:51
SineNomine, on 11 septembrie 2016 - 20:19, said:
Merge si in Internet explorer, insa nu apare pretul. Poate e de dat un telefon. ionut_mystic, on 11 septembrie 2016 - 20:46, said:
Pompele se incadreaza intre 60 lei cele minuscule, chinezesti, despre care unii zic ca isi fac treaba bine, 400-500 lei cele actionate cu ax folosite in vinificatie, pana la mai multi bani cele facute e americani special pentru homebrewing. Merci pentru linkuri, oricum. LE: daca folosesti pompa aia de 300W nici nu mai trebuie rezistenta de incalzire. Montand un robinet de bypass aproape complet deschis, va incalzi lichidul din cauza frecarii interne in lichid. Editat de ain, 11 septembrie 2016 - 21:02. |
#855
Publicat: 11 septembrie 2016 - 21:19
pompa.jpg 75,82K
15 download-uri
Cica e PPS, care inteleg ca ar fi polietilena. 3000 lei e deja prea mult pentru ce facem noi O pompa din inox folosita la fabricile de bere e vreo 500-600 euro. Niste furtun din silicon se poate gasi usor, daca ai ceva scule iti poti face una peristaltica. EDIT: a se observa cat este de mica pompa EDIT 2: Aici se poate vedea pompa in actiune [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Ge5ur5SuxLk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Editat de ionut_mystic, 11 septembrie 2016 - 21:22. |
#856
Publicat: 11 septembrie 2016 - 21:41
PPS - polietilen sulfura; sigur rezista la temperatura, insa chimic nu este atat de stabila.
O peristaltica cu diametru de 10 cm si tub fi 1cm, care se roteste cu 60 rpm are debitul de cam 1.5 L/min. Cam putin. Debitul creste proportional cu diametrele si viteza de rotatie, dar devine mai greu de construit. De regula peristalticele nu au debite mari. Oricum e o idee care merita rumegata. |
|
#858
Publicat: 13 septembrie 2016 - 20:35
Planuiam de mai multa vreme sa-mi fac un uscator de hamei modular, din elemente de tub de carton care sa se poata interconecta la un sistem de ventilatie a aerului. Nu gasisem o solutie tehnica pana cand, din intamplare, am remarcat ca firma de gaze naturale ce modernizeaza reteaua adusese in cartier niste tevi metalice echipate cu dopuri de plastic galben imprastiate in zona in care lucra. Cand le-am vazut, mi-am dat seama ca e exact ce-mi trebuie.
Pozele prezinta elementele structurale: baza, ansamblul privit din lateral si de sus, in esenta "capacele" de plastic galben fiind folosite ca suport de rulare a cartonului. In partea de jos capacul este gaurit (pentru trecerea aerului) iar in partea de sus fiind taiat de-a dreptul (acesta netrebuind sa suporte hameiul). Partea taiata - care apare in poza 3 - a fost si ea gaurita si se poate folosii fie ca si capac (daca vrei sa pui cilindrul cu susul in jos) fie ca etajera interediara daca vrei sa usuci 2 tipuri de hamei. [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01027.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01028.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01029.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Acum intrebarea de baza: merita? Am patit si eu ca si Ionut, sa nu-mi usc bine hameiul anul trecut. Aproape tot s-a maronit, o buna parte prinzand si un miros necaracteristic de a trebuit sa-l arunc. Uscarea am facut-o pe dulapuri (mai precis pe absolut toate dulapurile din casa), in monostrat, timp de in jur de o saptamana. Si am decis ca trebuie sa schimb ceva. Va arat masuratorile pe care le-am facut in timpul uscarii, mai precis masa hameiului in timpul uscarii si viteza de eliminare a apei. Ultima marime e importanta pentru ca e direct proportionala cu umiditatea hameiului (mai precis cu diferenta dintre umiditatea momentana si cea de saturatie, care in conditiile uscarii nu poate fi eliminata). Temperatura in incapere fluctua intre 21oC (noaptea) si 25oC (ziua) iar curbele sunt afectate puternic (viteza de eliminare noaptea era si de 3 ori mai mica). [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Graph1.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Graph2.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Pe seama scaderii vitezei de eliminare a apei am putut evalua ca dupa 3 zile de uscare diferenta dintre umiditatea hameiului si umiditatea de saturatie e cam 4%. Industrial se usuca pana la 10%, insa nu am idee cat e valoarea de saturatie. Sper din toata inima ca nu e mai multa de 6%. Daca m-as fi oprit cu uscarea cu o zi inainte, diferenta de mai sus ar fi fost 16%, si sigur n-ar fi fost bine. Deoarece tot hameiul se afla in tub, e usor sa-l cantaresti periodic si in felul asta sa monitorizezi procesul de uscare. Cred ca acesta e avantajul major al aparatului. In paralel mai usc o alta sarja, mai mica, in pod. Acolo ziua temperatura ajunge pe la 35oC, si cu toate astea dupa 2 zile umiditatea e sensibil mai proasta, pe la 25%. Dupa ce l-am cantarit l-am mutat in turnul de uscare si-l voi tine acolo inca 1-2 zile pana cand viteza de eliminare a apei se aproprie de valoarea primei sarje. Mai am materiale pentru inca un element cilindric, insa voi face unul mai mic, probabil in jur de 20L, pe care il voi putea folosi simultan sau alternativ cu cel de 35L existent. Ma gandesc sa fac o varianta cu 4 ventilatoare, si poate ar fi util sa-mi fac o alimentare din acumulatori astfel incat sa pot tine ansamblu in pod la o temperatura mult mai favorabila uscarii. Poze cu mashtun-ul maine. Editat de ain, 13 septembrie 2016 - 20:48. |
#859
Publicat: 13 septembrie 2016 - 20:49
ionut_mystic, on 13 septembrie 2016 - 14:56, said:
N-am avut noroc cu cei de la Rezel. Costa 300RON+TVA si au comanda minima 6 bucati... E mai ieftin in linkul de pe ebay, cu tot cu transportul ala absurd. Ciudat... eu sunt aproape sigur ca am luat ieftin de la ei. Tu ce ai vrut sa iei? Daca comanzi rezistentele lor de serie, costurile sunt mici. Au si rezistente in tub de inox care pot fi curbate cum vrei, inainte de prima alimentare la curent. Eu am cumparat de la ei si rezistente din astea si o rezistenta de 3X1500W pe care am folosit-o la primul alambic. |
#860
Publicat: 13 septembrie 2016 - 22:03
Am vrut initial o rezistenta dreapta de serie, dar mi-au zis ca nu poate fi folosita in apa pentru ca bucsa de prindere se va desprinde daca nu e sudata, iar indoirea de catre beneficiar duce in cele mai multe cazuri la fisurare. Astea sunt cuvintele lor. 300 lei e pretul pentru o rezistenta facuta la comanda, ca cea din poza atasata, de 3000W.
braum2.jpg 23,16K 14 download-uri Oricum cele de serie au maxim 1400 W, cam putin pentru fiert 20-30 litri de must intr-un timp relativ scurt. Ma multumeam si cu una mai scurta care ar fi aratat cam asa la final. braum3.JPG 37,23K 14 download-uri Va trebuie sa gasesc o solutie de compromis, forma asta era buna pentru ca ramane centrul oalei liber si permite introducerea tevii cu malt, care se sigileaza pe fundul oalei si permite recircularea mustului de jos in sus. ain, on 13 septembrie 2016 - 20:35, said:
Planuiam de mai multa vreme sa-mi fac un uscator de hamei modular Credeam ca ai montat rafturi in tubul ala. E interesanta ideea asa, numai sa fie ventilatoarele suficient de puternice. Cred ca pentru la anul voi face si eu ceva asemanator. |
#861
Publicat: 14 septembrie 2016 - 09:46
ionut_mystic, on 13 septembrie 2016 - 22:03, said:
Credeam ca ai montat rafturi in tubul ala. Acum pozele de la mashtun. [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01030.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01031.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://dl.dropboxusercontent.com/u/54872001/Dsc01032.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Piesele metalice (mai putin robinetul si piesa cu care acesta este prin de teava) sunt de inox, piesele portocalii sunr PVC de instalatii iar corpul din polipropilena. Pentru ridigizare, teava de evacuare este lipita cu epoxi de o tabla de inox (recuperata din carcasa unui HDD vechi) care la randul ei este lipita cu epoxi de corpul damigenei. In rest toate lipiturile sunt cu silicon de lipit acvarii (care nu contine agenti antifungici). Singura problema ar fi ca PVC-ul are punctul de inmuiere 78oC. De aceea trebuie sa eviti sa versi apa fierbinte pe aceste piese. Ramane sa vad in timp cum se comporta, deocamdata l-am folosit o singura data. Debitul de filtrat e foarte bun, cu robinetul deschis la maxim avem si 7-8 L/min, un debit atat de mare incat filtratul nu iesea limpede, asa ca trebuia sa mai inchid robinetul. In timp debitul mai scade datorita colmatarii, dar e normal si se rezolva prin strapungerea superficiala a stratului de cereale cu lingura/paleta cu care amesteci. Editat de ain, 14 septembrie 2016 - 09:53. |
|
#862
Publicat: 14 septembrie 2016 - 09:52
Ti-a iesit foarte bine. Am vazut in piete bidoane ca astea care au robinet din fabrica, din plastic. Ti-ar fi fost mai usor, dar te-ai descurcat si asa.
O sa tin minte ca din siliconul pentru acvarii pot face garnituri. M-am gandit o perioada la asta, dar am sfarsit comandand garnitura din silicon de pe ebay. |
#863
Publicat: 14 septembrie 2016 - 10:16
ionut_mystic, on 14 septembrie 2016 - 09:52, said:
Am vazut in piete bidoane ca astea care au robinet din fabrica, din plastic. ionut_mystic, on 14 septembrie 2016 - 09:52, said:
O sa tin minte ca din siliconul pentru acvarii pot face garnituri. |
#864
Publicat: 26 septembrie 2016 - 11:10
In sfarsit am reusit sa parcurg o data acest topic cu un subiect de care sunt interesat in sensul ca vreau sa incerc si eu sa fac bere acasa prin metoda BIAB. Ca sa nu bag multi bani si sa se duca pe apa (sau berea) sambetei as vrea sa o fac cu investitie minima.
Ce am: - vas email 14l, cred ca am si unul de INOX; fundul e de 28cm diametru; - sursa de caldura - plita vitro ceramica cu ochi de 21 cm putere 2.8KW, merg vasele de mai sus ca le folosesc sa fierb diverse; - PET - uri de 1.5L Borsec; nu vreau sa dau bani pe capsator (~50 ron) + capace + sticle (10-15 ron naveta) - analiza apa; Ce vreau sa iau: - voal pentru BAG; - vas fermentatie 30L cu robinet si supapa ~70 ron de pe "site" sau de la piata mai ieftin (folosesc furtun + borcan pentru supapa in cazul asta); - termometru; - (optional) densimetru; pt inceput nu e musai; - malt + hamei + drojdie bere de pe "site"; Inca nu m-am decis asupra retetei, vreau ceva simplu pentru inceput; - dispozitiv de macinat / strivit cereale; aici cam sunt in impas, pe acasa am masina de carne electrica Zelmer si macinator de nuci dar am inteles ca nu sunt bune pentru ca taie boabele si ele ar trebui strivite. Am mai vazut ca unii iau ceva de macinat mac, sunt asemenatoare cu masinile de carne doar ca au un cilindru in interior, asa ceva e bun? http://www.emag.ro/m...7/pd/DH9SRMBBM/ Am atasat rezultatul analizei apa, va rog sa imi spuneti daca e total neindicat sa o folosesc sau daca o pot aditiva. Mi-a sarit in ochi PH-ul care pare mare. Sursa este put curte adancime 40m. analiza apa.JPG 215,22K 16 download-uri Dupa ce analizez ce reteta sa fac revin cu pasii ce intentionez sa-i parcurg sa ma ajutati cu o "validare". Multumesc, faceti o treaba minunata. Editat de ccristian, 26 septembrie 2016 - 11:17. |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi