Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Bere facuta acasa?

  • Please log in to reply
1967 replies to this topic

#73
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Bravo băieți! !!! Felicitări pt ca împărtășiți si cu noi din experiența voastră.  As vrea sa fac și eu bere acasă dar nu am sa reușesc in veci sa stau atatea ore langa o sarja.... Vreau totuși sa cumpăr un kit de bere și intrebarea mea ar fi: este de ajuns o damigeana de 25 litri?  Am si supapa de sus. Practic   ar fi extractul de malt, sticle am, substanța de dezinfecție și zaharul pt carbonatare.

#74
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Ar cam fi de ajuns. Dar nu trebuie sa stai atatea ore,  decat sa dai 70 lei pe un kit poti sa cumperi 10 kg de malt si faci vreo 2-3 beri (~20 litri), si nu o sa fie nevoie sa stai atatea ore. Noi stam asa pentru ca folosim malt facut de noi, timpul in plus reiese din economia de 5-6 lei la fiecare kg de malt.
Pentru asta iti mai trebui doar un sac din voal in care sa faci brasajul (Brew in a bag se numeste metoda). Astfel nu o sa dureze mai mult de 4-5 ore o sarja de bere. Tine cont ca o ora minim se face brasajul,  timp in care poti face altceva, la fel si o ora de fierbere; daca te asiguri ca nu da in foc.
Un lucru care ti-ar salva timp la imbuteliere ar fi un alt vas cu robinet din care sa pui in sticle si in care amesteci zaharul pentru carbonare. Fara asta va trebui sa pui cateva grame de zahar in fiecare sticla. In piete gasesti niste bidoane de 30 litri, albe cu capac rosu, care au si robinet si sunt perfecte pentru asta. Merge si sa fermentezi in ele, dar sunt mai greu de curatat.

#75
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Vreau sa iasa bine din prima si sa continui. Nu stiu ce reprezintă ,, ale" sau ,, leager". Nu prea sunt bautor de bere buna, am ars-o oe pet dar in ultimul timp s-au stricat cam toti producătorii. As vrea sa fac o bere cu amareala moderata dar cu gust pronunțat de hamei, caramel, coajă de pâine si nu știu ce kit sa comand.  Am văzut ca exista zahar la punga porționat exact cat trebuie să bagi intr-o sticla, nu mi-ar fi greu pt 40-50 de sticle. Am inteles ca igiena trebuie să fie drastica.

#76
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Diferenta dintre ale si lager o face drojdia folosita, sunt doua tulpini diferite. Lager fermenteaza la temperatura scazuta (in jur de 10-13 grade), drojdia stand in acest timp pe fundul vasului de fermentare, pe cand ale fermenteaza la temperaturi mai ridicate (18-30 grade), drojdia lucrand la fuprafata lichidului, sedimentandu-se abia la terminarea fermentatiei. Nu stiu ce kit sa iti recomand pentru particularitatile pe care le cauti, uita-te pe siteuri si filtreaza-le pe cele care iti plac. Trebuie sa tii cont ca berea din kit iese mai seaca decat cea din grane, pentru ca se adauga cam 1 kg de zahar la fiecare sarja, deci corpolenta berii rezulta doar din cel 1 kg de extract din kit. Asta nu e neaparat un lucru rau, depinde de stilul berii. Exista si optiunea sa faci din doua kituri o singura sarja, dar deja pretul explodeaza.
Exista bombonelele alea care se pun in sticla, dar cred ca au iesi mai ieftin pe termen lung cu un bidon de 30 lei, cum ti-am zis mai sus. Pur si simplu cantaresi cam 6-8 grame de zahar (in functie de cat de acidulata vrei sa fie berea) pentru fiecare litru de bere fermentata si il anesteci in acel bidon cu berea. Apoi cu robinetul doar umpli sticlele.
Poti sa incerci asa cum zici tu pentru moment, pana prinzi gustul berii facute acasa :-D
Igiena trebuie sa fie drastica intr-adevar. Ca sa nu investesti din prima bani multi pe solutii dedicate exista doua variante simple de facut acasa: betadina de la farmacie+apa, si clor+apa+otet (nu se amesteca otetul direct cu clorul!!!). Daca esti interesat iti dau si cantitatile necesare pentru o solutie care nu necesita clatire, eu le-am folosit pe amandoua cu rezultate foarte bune.
Mai ar fi retetele lui Ain cu acid fosforic si detergent de vase,  daca ai acces la asa ceva, si cea cu apa oxigenata. Vezi mai in urma pe acest topic.


#77
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Merci pt răspuns, dar mai am întrebări :) O damigeana de 25 litri ar fi suficient pt cei 23 litri de bere? Nu se ,, umfla" in timpul fierberii?  Si da, daca poti, trimite-mi te rog, pe pm cantitățile pt dezinfectant. Se poate înlocui densimetrul cu mustometrul? Thx!

#78
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Ar cam fi de ajuns pentru 23 litri, dar cantitatea de spuma depinde de mai multi parametri, cum ar fi vigoarea fermentatiei, concentratia de proteine, etc. Pentru asta exista niste dopuri pentru damigeana care au un furtun in loc de serpentina, acel furtun in bag intr-un borcan cu apa. Astfel poate iesi spuma, daca va fi cazul, dar in cazul asta vei pierde din drojdie. Ca sa eviti toate astea poti sa faci 20-21 litri in loc de 23.
Mustimetru nu se poate folosi ca densimetru, mai ales daca e din ala rusesc din piata, de obicei cate ai atatea valori ai. In fine, nu iti face griji pentru asta, poti trai foarte bine fara densimetru, acorda-i berii cateva zile in plus dupa ce inceteaza sa mai scoata bule si poti imbutelia.

LE: concentratiile folosite de mine pentru dezinfectant sunt urmatoarele:
Betadina (10%povidona): intre 1.25 ml/l de apa - 2.5 ml/litru de apa (12,5-25 ppm)
Clor(5%)+otet(9°): 30ml otet+20 litri de apa+30 ml de clor. Aici ma repet: NU AMESTECA OTETUL DIRECT CU CLORUL, respecta ordinea otet-apa-clor.

Oricare solutie o alegi nu e nevoie sa clatesti dupa, doar scurgi solutia. Ca timp de actiune lasa-le cam 2-3 minute sa fii sigur, desi cred ca si mai putin e destul.

Edited by ionut_mystic, 18 March 2015 - 17:26.


#79
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Mersi pt răspuns,  am sa comand un kit săptămână viitoare și am sa va zic experiența obtinuta. Sunt nehotarat ce fel de bere sa fac... Mi-ar place si o bere blonda răcoroasă,  tânjesc si după o bere corpolenta plina de gust. O sa dau cu banul pana la urma :)

#80
Dov_25

Dov_25

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 30.03.2015

View Postionut_mystic, on 18 martie 2015 - 11:20, said:


Pentru asta iti mai trebui doar un sac din voal in care sa faci brasajul (Brew in a bag se numeste metoda).

Unde se poate gasi o panza pentru BIAB? Din ce material se poate face? Banuiesc ca trebuie sa fie rezistent la caldura, greutate si sa nu contribuie cu vreun gust. Desimea tesaturi trebuie sa fie un alt criteriu.


#81
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Si pana la urma banul a ales... In damigeana au încăput doar 21 de litri (mergeu si 22 dar nu m-am riscat)  si de vineri seara are loc transformarea. Nu mai m-am complicat cu capse, capsator, am luat sticle de Grolsh si am sa le dezinfectez cu apa fiarta si la sfârșit le clatesc cu soluția dezinfectanta (la un litru de apa 2 ml de betatdina) Temp in camara variaza intre 19 si 19,7. E de bine. Sa vedem ce o sa iasa

Attached Files


Edited by b42kef, 31 March 2015 - 12:25.


#82
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
b42kef,
Ai ales un lager, stil de bere care prefera fermentare la temperaturi mai reduse. Ar fi indicat sa incerci sa faci fermentatia la temperaturi mai reduse, daca sa poate pe la 12-15 oC. Lagere-le fermentate industrial merg chiar spre 5 oC. Verifica ce temperatura recomanda producatorul kit-ului si mergi spre limita de jos.
Eu las la fermentat cu temperatura ridicata max. o zi, pana cand fermenteaza zgomotos. Dupa care mut damigenele undeva la mai rece.

La lager mai trebuie sa faci o smecherie: trebuie sa faci diacetyl rest (http://www.howtobrew...hapter10-4.html) crescand temperatura pentru o zi la incheierea fermentatiei primare. Nu spun ca ar fi foarte indicat sa faci si fermentatie secundara pe undeva pe la 12-14 oC timp de vreo luna.

N-ai ales tocmai bine prima bere.

Dov_25,
Panza nu e critica. Ochiuri mici si material care absoarbe putina apa (mai degraba sintetic decat natural). Nu prea sunt materiale care nu rezista la fierbere.
Greutatea e distribuita pe o suprafata mare, asa ca nu va fi foarte solicitat materialul.
Gustul se rezolva fierband de cateva ori materialul in apa.

#83
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
In kit recomanda intre 18-22. As lasa-o mai jos dar mi-e frica sa nu omor drojdia. Am ales acest kit deoarece este cel mai apropiat de ce exista pe piața si vreau sa am un punct de comparație cat mai aproape de ce cunosc eu. Mai scria ca se lasa o săptămână in sticle (fermentația secundara) si pe urma 4 săptămâni la rece pt maturare.  Am sa fac întocmai ce scria acolo. La vinurile aromate se recomanda fermentarea ka temp joase dar trebuie o drojdie speciala care poate face lucrul ăsta.

#84
Dov_25

Dov_25

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 30.03.2015
Am gasit pe un site in Romania, dar costa 80 si ceva de lei. Mi sa pare exagerat

#85
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006

View Postb42kef, on 31 martie 2015 - 12:54, said:

As lasa-o mai jos dar mi-e frica sa nu omor drojdia.
Nu le poti omora. In cel mai rau caz le "adormi/ingheti", proces care este reversibil (adica daca cresti din nou temperatura fermentatia reincepe).

View Postb42kef, on 31 martie 2015 - 12:54, said:

Am ales acest kit deoarece este cel mai apropiat de ce exista pe piața si vreau sa am un punct de comparație cat mai aproape de ce cunosc eu.
Aicea-i problema: daca tu utilizezi o reteta "rapida" ce rezulta nu se compara cu ce exista pe piata. Stella face fermentatia cu drojdii speciale la 5oC vreo 2 luni. Dupa care o carbonateaza si o trece in sticla.

Daca vrei lager trebuie sa fermentezi la o temperatura cat mai joasa posibil astfel incat procesul sa fie foarte lent. La ale e altceva.

Dov_25,

Pretul e mare, dar probabil ai un produs de-a gata, testat. Daca te duci la un magazin de stofe si-ti cumperi 1/2 - 1m2 de panza, un ac si o papiota o sa coste poate 8 lei. Dar e cu munca si cu teste.

Asa, ca idee, un kg de malt macinat are un volum de vreo 2 litrii, iar in stare ultraumeda are vreo 2-3kg. Dupa ce se scurge ajunge pe la 1.5-2Kg (din cauza apei absorbite). Ca sa faci 10L de bere ai nevoie de 2-2.5 Kg malt.

Cu aceste informatii ti-ai putea dimensiona sacul. Un ghid ilustrat ai aici:
http://homebrewmanua.../brew-in-a-bag/
Uita-te cam ce materiale pentru sac folosesc si pe youtube si procedeaza pe care de consecinta.

#86
Dov_25

Dov_25

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 30.03.2015
Multumesc mult, ain. Respect si spor!

#87
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
E lager kitul, dar la astfel de kituri, fie ele si lager, se da doar drojdie ale. Deci berea finala va avea doar numele lager, ca practic va fi un ale. Fermenteaza la temperatura indicata pe pachet si nu o sa ai probleme.
Eu sacul l-am facut din voal simplu, chiar asa ceri la magazinele de tesaturi. Trebuie sa fie din poliester, parca... ma indoiesc ca se face voal din alte materiale. L-am cusut cu acul, ata si cu mana :D Am ridicat si 10 kg de malt in el fara probleme, 10 kg uscat, o data scos din apa nu l-am cantarit, probabil avea vreo 15-20 kg. Ala pe care l-ai gasit cu 80 lei nu zic ca nu e bun, dar pretul e exagerat si poate nici dimensiunea nu se potriveste cu oala ta, eu mi l-am facut dupa propria oala. Nici tifonul, care e din bumbac, nu e neindicat, dar bumbacul tinde sa putrezeasca in timp, poliesterul nu. La fel si alte tesaturi cu fir natural.

#88
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Mersi de sfaturi, continui așa cum am început. ... Se găsește malt  uscat/prajit? Nu as sta sa incoltesc, macin.

#89
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Sigur ca da, aici http://www.fabrica-de-bere.ro/malt-orz Nu e tocmai ieftin, dar pretul proportional cu cel de la producator (de pe siteul producatorului, ca distribuitor banuiesc ca il cumpara mai ieftin). Kitul nu l-ai luat de pe siteul asta?

#90
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011
Am cumpărat de la un magazin de bere.  Din 5 kg de malt cati litri de bere ies? Cat de mărunt se macină?  Am la tara o moara care are mai multe site.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate