Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 

Zoonoze

- - - - -
  • Please log in to reply
427 replies to this topic

#145
pisigri

pisigri

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 27.07.2009
va multumesc pentru raspuns.
In prima parte mi-ati oferit niste lamuriri pe care le consider foarte utile: asadar, dupa Anul Nou, la dl. dr. Gogoasa, pot efectua analizele necesare, utile si deocamdata-suficiente ca sa obtin o programare pt o consultatie. Perfect.

Da, in lipsa altor informatii, Synevo este laboratorul pentru care am optat, initial pentru un test ELISA - conform protocolului oficial de diagnosticare. In alte privinte este cel mai fiabil laborator care imi sta la dispozitie in Iasi.

(Si) eu sunt medic veterinar si recunosc ca dupa ce am primit rezultatul de la DFM am fost ispitita sa ma intreb daca ce se vede acolo nu pot fi artefacte si desigur ca am fost tentata sa "ma studiez", sa vad si eu "cu ochii mei", in singele meu, pus de mine pe o lama, daca sunt in stare sa le gasesc, sa le diferentiez de fibrinogen/colagen/resturi de membrane celulare/mizerie. "Demersul" meu nu a avut succes, in laboratorul in care lucrez nu am acces la un microscop in cimp intunecat si deocamdata nu simt nevoia sa "impartasesc" temerile si banuielile de diagnostic cu alti colegi; as fi avut o sansa sa fac asta in perioada Craciunului, dar cum nu am reusit sa aflu care e metoda de lucru (si inteleg cumva ideea de a o comunica intii, sper sa se intimple asta cit mai curind, chiar sunt curioasa), sansa nu s-a putut concretiza.

Cit despre ce spuneti dvs, despre cit de linistiti putem (sau nu) trai cu niste spirochete "sifilitice" in singe si despre cit de etic sau de imoral este sa facem asta, va inteleg punctul de vedere. DAR din cite am citit - mai putin decit dvs, cu siguranta - am inteles ca exista oameni care "convietuiesc" cu B.b. ani de zile, sau chiar o viata intreaga si habar nu au de asta. Si atunci...asta sa insemne ce? Ca organismele acestea au destule resurse incit sa tina infectia sub control? prin ce sunt ei diferiti de ceilalti?

Mai am multe intrebari, recunosc. Deocamdata astept sa fac ELISA si WB la Fundeni (ca am inteles ca sunt suficiente pentru o prima programare constructiva si utila). Va multumesc pentru lamuriri si ... un An Nou fericit !

#146
CampariSoda

CampariSoda

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 23.12.2011
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul lung si detaliat. Marturisesc ca mi-a luat o vreme sa inteleg exact despre ce e vorba, pentru ca dupa cum am spus, sunt nanotehnolog nu biolog sau medic, si cunostintele mele de microbiologie/imunologie sunt vagi, la nivel de cultura generala.

Precizare de inceput - traiesc in Europa, deci nu ma refer la studii pe Bbss. Si inca o precizare de inceput, pentru doamna doctor: diferenta de rezolutie mentionata  nu e o justificare a faptului ca "spirochetele" din filmele de pe web sunt mai mici decat hematiile si se misca altfel. Rezolutia nu schimba raportul dintre dimensiunile relative a doua obiecte.
Cat despre posibilitatea "statistica" a capusei de a se infecta, se stie foarte bine ca aceasta creste cu timpul de rezidenta (diferit de cel al acului in vena). Acesta este unul din motivele pentru care alti hematofagi (sau partenerul de viata) nu sunt vectori statistic probabili pentru Borelia.

Teoria dumneavoastra, domnule doctor, daca am inteles bine, e ca Borelia traieste (si)  in sange si se poate transmite si prin contact sange/mucoasa. In ciuda multor informatii din mesaj, inca nu e clar pentru mine pe baza caror caracteristici morfologice se diferentiaza la DFM o spirocheta de un artefact, mai ales in conditiile in care ceea ce vedeti in sange nu e comparabil cu ceea ce extrageti din leziuni cutanate.  Cum explicati aceasta diferenta?  De altfel, si pentru alte spirochete in faza cronica se analizeaza LCR, lichid sinovial, biopsii din leziuni si nu sangele....cum explicati ca se prefera teste atat de invazive cand totul s-ar putea clarifica cu o analiza neinvaziva? In afara de cazul in care adoptam teoria conspiratiei, conform careia asiguratorii nu vor sa plateasca tratamentele de lunga durata ale purtatorilor  (multi! asimptomatici!) de spirochete. Si luam briciu' lui Ockham si acceptam explicatia simpla, cum ca spirochetele nu se pot vedea cu acuratete in sange (in afara de ala de capusa probabil). Mai ales cand ele nu au aspect tipic de spirochete!.

Si in baza caror caracteristici morfologice va orientati spre un WB sau altul? Sau faceti asta pe baza tabloului clinic? Si, in acest caz, care mai e rolul DFM-ului? Nu e mai etic sa trimiteti pacientii sa isi faca un test standardizat (cu sensibilitate mica, e drept, de aia intepretarea sa in absenta unui tablou clinic bine definit sau al unui Elisa pozitiv se face cu prudenta - iata aici, ca sa nu ma acuzati de bias in favoarea Bbss: http://www.ncbi.nlm....cles/PMC95599/), decat sa dea (niste) bani pe o metoda care pana la proba contrarie nu are absolut nici o valoare, nici orientativa nici de diagnostic.

Si acum am vazut ca i ati raspuns lui pisigri. Ca mare dreptate aveti - spirochetele n-au ce cauta in sange! Si nu exista spirochete asimptomatice...De aia cand vedem structuri lungi cu forma de bastonas la microscop..ar trebui sa ne punem muuulte intrebari.

Desigur, e optiunea dumneavoastra sa considerati Borelioza ca boala civilizatiei noastre, urmatorul "HIV", explicatia pentru toate problemele "idiopatice" (oximoron, stiu).  E optiunea dumneavoastra sa nu acceptati decat cu valoare "orientativa" un test standardizat, interpretat (sper eu) de un imunolog, si sa aveti aceeasi/sau chiar mai mare incredere intr o analiza efectuata intr un cabinet veterinar, pe sange prelevat in conditii pe care nu le cunoasteti. Si optiunea pacientilor dumneavoastra sa se trateze in aceasta optica.

#147
ditaanca

ditaanca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 338
  • Înscris: 12.06.2010
Citat dintr-un dialog cu un microscopist, pe care l-am purtat pe mail :

The life-cycle concept encompassing reservoirs and infections in multiple hosts has recently been expanded to encompass forms of the spirochete which differ from the motile corkscrew form, and these include cystic spheroplast-like forms, straighted noncoiled bacillary forms which are immotile due to flagellin mutations and granular forms, coccoid in profile.

Deasemenea mi-a atras atentia ca : " se uita frecvent ca nu este totuna ce se intampla pe mediul de cultura cu ceea ce se intampla in vivo."

Am  primit si o diagrama cu dezvoltatea bacteriei de la forma cocoida la adult.  Si trece prin diferite stadii de marime.

O capusa se hraneste  , in toate stadiile vietii ei de la larva , la nimfa si la adult ( cu fiecare hranire trece intr-un stadiu de viata urmator ) cu o cantitate mai mica de sange decat se recolteaza intr-o eprubeta de sange . Raman la parerea mea , ca sansele capusei de a gasi spirochetele in sange sunt mult mai mici decat posibilitatile mele.
Dar consider ca dialogul cu dumneavoastra a fost constructiv , motivandu-ne in perfectionarea metodei si a tehnicii de lucru pentru a diminua dubiile.

#148
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009

View PostCampariSoda, on 28th December 2011, 19:57, said:

E optiunea dumneavoastra sa nu acceptati decat cu valoare "orientativa" un test standardizat, interpretat (sper eu) de un imunolog, si sa aveti aceeasi/sau chiar mai mare incredere intr o analiza efectuata intr un cabinet veterinar, pe sange prelevat in conditii pe care nu le cunoasteti. Si optiunea pacientilor dumneavoastra sa se trateze in aceasta optica.

Eu am impresia ca m-ati inteles gresit! Testele imunologice desigur ca au o valuare deosebita in diagnosticul borreliozei, de altfel pe baza acestor teste se pune diagnosticul de borrelioza! Eu n-as spune ca un test de laborator este mai important ca altul, ci doar ca fiecare in parte are un rol in acest puzzle!

Acum ca nu iau in considerare testele facute la Cantacuzino sau Bals, nu inseamna cu nu iau testele imunologice in considerare ci pur si simplu consider ca ce se face acolo nu corespunde standardelor! Ba au chituri, ba dupa o luna inca n-au venit. Pe urma NU SINT in stare sa precizeze seria chitului, producatorul, si protocolul de interpretare. De asemenea aceste interpretari doresc sa fie insotite de proba pe fiecare banda in parte. Daca pe un alt medic il multumeste o simpla interpretare, n-are decit sa procedeze asa, eu daca nu am toate datele chitului il iau doar ca o posibila suspiciune in considerare. Orice laborator care prezinta aceste analize in forma completa, ca doar nu este nici un secret, NU?, le iau in considerare, de aceea recomandarea mea pentru efectuarea acestor analize se limiteaza la laboratoarele din Ungaria, Fundeni si Sp. de Boli Infectioase Cluj. Desigur ca daca si alte laboratoare vor adopta aceasta forma sau vor efectua testele pe WB automat (care tipareste protocolul complet) atunci le voi recomanda in aceeasi masura.

Inteleg ca Dvs contestati ca aceste formatiuni ca niste spagheti vizualizate pe DFM ar fi spirochete, desi astfel de formatiuni sint descrise nu numai de veterinari ca fiind spirochete, cu argumentul ca sint diferite de cele prezentate in link-urile de mai sus, ca pot fi artefacte si ca spirochetele nu apar asa de des in singe ca altfel le-ar cauta si altii? Chiar daca eu consider ca ar fi spirochete, chiar nu conteaza in diagnostic, deoarece acesta se face pe WB. Chiar daca mie mi se pare ca vad o diferentiere clara intre afzeli si garini la DFM, nu conteaza, deoarece oricum diagnosticul de efzeli sau de garini se face imunologic.

Deci este egal ce credeti Dvs si chiar si ce cred eu ca aceste formatiuni sint sau nu spirochete, DEOARECE diagnosticul de borrelioza nu se bazeaza pe DFM, ci pe imunologie. Daca in cazul borreliei putem dezbate ca aceste formatiuni sint borrelii/spirochetele evidentiate imunologic sau nu, PENTRU diagnosticul de babesioza si micoplasmoza/hemobartoneloza, IN AFARA DE DFM in Romania nu avem nici o alta posibilitate. Asa ca acest test efectuat la VETERINARI, pentru ca la colegii umani nu se poate efectua in Romania, INCA, are o importanta in investigarea coinfectiilor. Asa ca daca avem o data pus diagnosticul de borrelioza, pe baza datelor imunologice coroborate cu simptomatica pacientului, SINTEM OBLIGATI de aceleasi protocoale sa cautam coinfectiile. Adica doresc in tratament un raspuns clar daca pacientul, sotia si amanta, copii, pisica si catelul familiei, au babesii, chlamidii, micoplasme, ehrlichii, bartonele si micoplasme. Pe unele le investighez imunologic, iar aici recomand testele facute in Bals si Fundeni, care se suprapun in proportie covirsitoare si DFM. ORI daca in privinta spirochetelor putem discuta ca or fi sau nu, in cazul micoplasmelor, in special al hemobartonelei si al babesiilor NU EXISTA DUBII!

Este dreptul Dvs sa contestati pasul 2, si anume durata tratamentului! De data aceasta metodele directe de evidentiere al infectiei ar trebui sa fie cele care sa determine acest lucru, astfel ca eu sint de parere ca tratamentul trebuie continuat pina la eradicarea infectiei, adica negativarea acestor DFM si desigur ca recomand pacientilor sa efectueze PCR-ul. Problema este ca in Romania nu ai unde sa-l faci, deoarece in aceasta tara se considera ca borrelioza nu exista.

Oricum eu cred ca nu are rost sa intram in polemica pe tema DFM, deorece in zilele urmatoare se va deschide in Bucuresti un laborator de diagnostic uman, dotat atit ci DFM cit si cu WB ELISA si PCR, astfel ca vom putea corobora rezultatele abtinute din PCR cu DMF-ul, respectiv determina durata tratamentului pina la negativarea PCR-ului.

Legat de transmiterea borreliei daca acceptam teoria capusei atunci probabil ca avem de-a face cu o conspiratie, in sensul ca este improbabil ca toti dintr-o familie sa fie muscati de capuse! Bazindu-ma pe protocoalele standard de diagnostic, adica imunologice, pot spune fara dubiu ca atit simptomaticii cit si cei din jurul lor au anticorpi anti specia de borrelia in singe. ORI daca borrelia n-ar fi atit de prezenta in singe, cum de se infesteaza acestia?

Daca acceptam ipoteza ca acesti anticorpi nu apar ca urmare a unui vaccin nefacut sau ingestiei de borrelii, ci a prezentei acestor spirochete in organismul pacientului, atunci trebuie sa acceptam si ipoteza ca acesti pacienti s-au infectat cumva ori muscatura de capusa explica poate o parte din cazuri, dar nu explica o infectare in masa! Desigur ca ar mai fi si ipoteza vechiculata chiar de unii medici a vindecari spontane!

Acum prin analogie, nu vad de ce cei cu simptome nu s-ar vindeca spontan, pe urma nu inteleg de ce la catedrele de leptospire si treponeme din Cantacuzino exista cite un microscop in cimp intunecat, dar care este folosit exclusiv pentru determinarea leptospirelor si respectiv a treponemelor si de ce tratamentul sifilisului cronic se intinde pe o perioada lunga, dar al unei bacterii inrudite ce determina o simptomatica asemanatoare, ar dura numai o luna!

IARASI un aspect deosebit de important, pe care as prefera sa-l comenteze Dr. Moscu. In urma cu citiva ani s-a facut un studiu amplu in Romania referitor la inmultirea cazurilor de babesia la ciine, cu semnaturi si probe, DESIGUR nu ca cineva i-ar fi pasa de cotarle, ci pentru ca se dorea introducerea unui medicament nou pe piata romaneasca. Acest lucru a relevat ca sint foarte multi ciini bolnavi de babesioza in Romania, in tratament, in mai toate cabinetele veterinare.

Este adevarat ca babesioza la ciine este una si la om alta mincare de peste, DAR babesia se transmite prin tintari si este descrisa ca fiind o coinfectie deasa a borreliozei. PRIN DFM constatam ca aproximativ 60% din cazurile de borrelioza (diagnosticate imunologic) sint insotite si de babesia (diagnosticata prin DFM). Acum oricit de PROST ai fi ca medic sau ca infectionist, SA TRAIESTI intr-o tara plina de maidanezi (un potential rezervor) si de tintari (vectorul) sa ai majoritatea cabinetelor veterinare sensibilizate la problema babesiei, cu o multime de cazuri in tratament si sa te mindreste ca ai dat lumi pe cel care a decoperit-o, dar SA NU FI IN STARE SA RAPORTEZI UN SINGUR CAZ, pentru ca nu ai cum s-o diagnostichezi, decit prin PCR sau DFM.

ACESTA este un argument suficient de etic sa solicit aceasta proba, care chiar daca costa bani, furnizeaza informatii valoroase, pe linga faptul ca acele bastonase eu consider ca sint spirochete, cu disclaimerul corespunzator ca deoarece DMF nu este luat in protocolul de diagnostic al borreliozei nu ma iau dupa el.

ORICUM n-am nici cea mai mica jena sa recomand efectuarea acelorasi teste, in conditii standardizate la Borreliazentren din Germania, unde, atunci cind au fost facute s-au confirmat.

Cit despre PROTOCOALE, desigur ca le cunosc si le aplic, atunci cind ele exista. Pe seful de la BZ Hannover il cunosc destul de bine si chiar am colaborat pe timpul cit am lucrat in Germania si chiar daca avem pareri un pic diferite asupra schemelor de tratament, in privinta duratei tratamentului exista un consens.

Acum iarsi faceti o mare confuzie, in general dar si legat de ce am scris eu! EU nu am afirmat nici o data ca n-ar exista spirochetoze asimptomatice, dar ma bucur ca-mi dati dreptate cind spuneti ca aceste spirochete, la fel ca si alte microorganisme precum babesia sau hemobartonella n-au ce cauta in singe. Din contra chiar afirm ca multi dintre apropiatii celor cu borrelioza simptomatica au imunologia pozitiva, adica au spirochete dar sint asimptomatici. Pe urma si cei care se considera asimptomatici, uneori incep sa evidentieze degenerari specifice, dar care sint decelabile (cel putin in aceste faze) doar prin technici de specifice. Probabil ca si cei care au simptome trec printr-o faza lunga de la dobindirea infectiei si pina la manifestarea primelor simptome in care sint cvasiasimptomatici.

ORI tocmai aici consta principala problema a multor spirochetoze, micoplasmoze etc: durata lunga asimptomatica pina la declansarea simptomatici. Vi se pare curios? De ce nu facem iarsi o paralela cu sifilisul! OARE citi nu umbla prin Romania cu treponeme in singe? Sau nici astea nu apar in singe? Atunci daca nu apar la ce bun ca Statul Roman sa plateasca un medic a carui functie in principal consta in diagnosticul treponemelor prin DFM (intrebati la Cantacuzino) Ori este cunoscut faptul ca in rindul populatiilor de etnie roma, sifilisul este destul de raspindit si IMPLICIT o serie intreaga din copii lor se nasc cu sifilis. Puteti intreba acest lucru la maternitatile din Bucuresti si veti obtine o confirmare a celor afirmate. Ori credeti ca majoritatea prezinta simptome? Din contra, majoritatea traiesc asimptomatici o lunga perioada de timp. De ce acest lucru n-ar fi valabil si pentru borrelii, numai pentru ca asa vrem noi sa le transmita numai capusa?

Adica este perfect posibil ca si o mare parte din cei infectati cu borrelia sa fie asimptomatici pina la declansarea simptomaticii, in speta leziuni articulare sau neuronale.

In concluzie va dau dreptate ca DFM nu constituie o metoda standardizata in diagnosticul borreliozei, INCA, si de aceea nu o folosesc in acest scop si cum nu exista un protocol care sa specifice durata tratamentului, decit indiciul de confirmare al eradicarii infectiei prin metode directe, consider ca aceasta metoda, DFM, are un rol important in obtinerea acestei confirmari. De asemenea consider esential, in tratament si diagnostic, stabilirea exacta a coinfectiilor, astfel ca, cel putin pentru hemobartonelle si babesii, DFM constituie metoda de electie in diagnostic, in absenta unui protocol care sa sustina contrariul.

Cit despre afirmatia ca "posibilitatea "statistica" a capusei de a se infecta, se stie foarte bine ca aceasta creste cu timpul de rezidenta (diferit de cel al acului in vena)" consider ca este o supozitie, nu vad legatura statistica intre o intepatura scurta si una foarte lunga, adica in cazul in care capusa se infecteaza cu borrelia din singe, inseamna ca acestea exista pur si simplu in singe. Acum a sustine ca borrelia exista in singe, dar este foarte rara si numai daca stai ore in contact cu singele o poti lua, mi se pare tras rau de par. Probabil ca mitul cu capusa vine din confuzia dintre cuvintele infestat si infectat. Cert este ca anumite specii de capuse pot face boala, adica borrelioza, adica se infecteaza si o data venite in contact cu borrelia, chiar si cu ani in urma, acestea se dezvolta in capuse, adica se inmultesc si pot fi date mai departe. Spre deosebire de alte specii de capuse si o serie de hematofagi, care la fel ca si un ac din vena, se poate infesta cu spirochete din singele bolnavului si raspindi astfel bacteria pe o perioada determinanta, scurta de timp. Probabil ca exista o incarcatura diferita de spirochete in singele purtatorilor, DAR mie nu mi se pare serioasa o declaratie de genul: da, exista borrelia in singe, dar nu apare decit o data la un sfert de ora sau ca este in singe dar este rara rau de tot! Medicina este un pic mai altfel decit techica, ori este ori nu este!

Si acum asa ca o gluma pe seama imunologilor, care deseori au in vocabular grade de comparatie ale infectiilor (mai puternice sau mai putin puternice): inchipuiti-va cind va ginditi la borrelia cam ce ar iesi dintr-o relatie intima cu cineva care are doar un pic de sifilis!

#149
ditaanca

ditaanca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 338
  • Înscris: 12.06.2010

View PostHBOT, on 28th December 2011, 22:34, said:

IARASI un aspect deosebit de important, pe care as prefera sa-l comenteze Dr. Moscu. In urma cu citiva ani s-a facut un studiu amplu in Romania referitor la inmultirea cazurilor de babesia la ciine, cu semnaturi si probe, DESIGUR nu ca cineva i-ar fi pasa de cotarle, ci pentru ca se dorea introducerea unui medicament nou pe piata romaneasca. Acest lucru a relevat ca sint foarte multi ciini bolnavi de babesioza in Romania, in tratament, in mai toate cabinetele veterinare.

Este adevarat ca babesioza la ciine este una si la om alta mincare de peste, DAR babesia se transmite prin tintari si este descrisa ca fiind o coinfectie deasa a borreliozei. PRIN DFM constatam ca aproximativ 60% din cazurile de borrelioza (diagnosticate imunologic) sint insotite si de babesia (diagnosticata prin DFM). Acum oricit de PROST ai fi ca medic sau ca infectionist, SA TRAIESTI intr-o tara plina de maidanezi (un potential rezervor) si de tintari (vectorul) sa ai majoritatea cabinetelor veterinare sensibilizate la problema babesiei, cu o multime de cazuri in tratament si sa te mindreste ca ai dat lumi pe cel care a decoperit-o, dar SA NU FI IN STARE SA RAPORTEZI UN SINGUR CAZ, pentru ca nu ai cum s-o diagnostichezi, decit prin PCR sau DFM.

Majoritatea cabinetelor veterinare lucreaza impotriva babesiozei cu Imizol (imidocarb ) . Acest medicament, pana in august 2010 desi era utilizat pe scara larga NU ERA ADUS OFICIAL , adica de producator sau un alt importator legal . Nu exista licenta de comercializare pe piata romaneasca.Era adus de "diversi descurcareti " din afara tarii  sub deviza : "suntem in Uniunea Europeana si se poate! "
Cand producatorul a dorit sa introduca Imizolul oficial pe piata romaneasca , a cerut cabinetelor veterinare sa completeze un formular in care se specifica :
nr . de cazuri de babesioza tratate de la inceputul anului , pana in acel moment  .
Datele adunate au dus la obtinerea unui numar foarte mare  ( nu de ordinul zecilor ci mai mare  ) --nu l-am retinut exact --de babesioze declarate. Sunt medici veterinari in Bucuresti care sustin ca au tratat sute de caini cu aceasta boala!  EXISTA O STATISTICA OFICIALA , se poate verifica.

"Autorizare temporara conform adresei ANSVSA 10300/19.08.2010. Autorizatia este valabila pe perioada de un an si produsul poate fi comercializat legal pe baza acestei autorizatii doar de catre firmaXXXXX Romania SRL. Autorizarea este valabila pentru utilizarea la caini in clinicile care au solicitat acest produs: imidocarb dipropionat "

Si ca sa nu se puna problema ca veterinarii  ar pune " din burta " acest diagnostic va voi relata mai departe alta  situatie:
Au fost colectate din teren , in decurs de 2 saptamani , in Bucuresti :28 de probe de sange de la caini diagnosticati ca avand babesioza . S-a dorit identificarea prin metoda PCR a speciilor de babesii de pe teritoriul tarii noastre.  Probele de sange au fost trimise in Germania .
Rezultatul a fost urmatorul:
25 de probe au prezentat Babesia canis canis
2 probe au prezentat B. canis vogeli
1 proba incerta.

Eu am invatat ca  B. vogeli  poate sa provoace babesioza la om.
De altfel Franta si SUA sunt tari care au declarat cazuri de babesioza la om provocate de B.canis canis .

Cu toate acestea , in Romania ...medicina umana...

Si ca sa ma leg si de problema tantarilor pot sa va relatez ca acum cativa ani , cand a fost alerta epidemiologica pentru boala West-Nile si autoritatile au  efectuat dezinsectii in parcuri , in acea perioada numarul de babesioze  dignosticate in cabinetele veterinare a fost evident diminuat .

#150
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009

View PostCampariSoda, on 28th December 2011, 19:57, said:

Teoria dumneavoastra, domnule doctor, daca am inteles bine, e ca Borelia traieste (si)  in sange si se poate transmite si prin contact sange/mucoasa. In ciuda multor informatii din mesaj, inca nu e clar pentru mine pe baza caror caracteristici morfologice se diferentiaza la DFM o spirocheta de un artefact, mai ales in conditiile in care ceea ce vedeti in sange nu e comparabil cu ceea ce extrageti din leziuni cutanate.  Cum explicati aceasta diferenta?  De altfel, si pentru alte spirochete in faza cronica se analizeaza LCR, lichid sinovial, biopsii din leziuni si nu sangele....cum explicati ca se prefera teste atat de invazive cand totul s-ar putea clarifica cu o analiza neinvaziva?

Probabil ca nu ati inteles ce am vrut sa exprim! NU este teoria mea ca aceste borrelii ar trai SI in singe, ci este un fapt cunoscut si demonstrat stiintific, ca fiind si calea de raspindire a acestor spirochete. Inteleg ca exprimati dubii asupra existentei acestor bacterii in singe, sau cel putin credeti ca daca apar in singe, acest lucru este doar ocazional si rar. Borreliile in particular exista in singe, indiferent de divergenta de opinii referitoare la "cantitatea" acestora din singe. Personal cred ca sint destul de bine reprezentate in singe, adica destul de frecvente, dar de asemenea ca numai o mica parte a boreliilor din organismul infectat se afla in singe, restul fiind intracelular sau intratisular.

Teoria sustinuta de mine, care nu este NICI NOUA si nici nu-mi apartine, este ca daca aceste spirochete sint in singe, cel putin in anumite cazuri destul de frecvente, cel putin teoretic n-ar fi exclus ca se se transmita si prin alte metode decit capusa, cum ar fi contactul direct singe infectat cu singe neinfectat. ADICA nu cred ca simpla atingere a unei mucoase cu singe infectat poate duce automat la infectare, dar sint chiar convins ca un contact direct al unei MICROLEZIUNI al unui purtator de borrelii sau singele acestuia cu o microleziune a unui subiect sanatos poate duce la infectarea acesteuia, ASFEL ca nu poate fi exclusa o transmitere in anturajul intim. DAR este absolut egal ce consider eu ca ar putea fi corect, ESENTA este alta: deoarece aceste afirmatii la ora actuala nu le poate cu fermitate contrazice nimeni, pot cere pacientilor cu borrelioza simptomatica sa faca un lucru simplu: sa-si verifice anturajul, chiar daca nu are simptomatica, la specia de borrelia detectata prin testele imunologice. Se pare ca nu m-am inselat, astfel ca descoperim in proportie covirsitoare in jurul celor simptomatici, anturajul de asemenea pozitiv la acea specie. ACUM ce sa cred ca este o CONSPIRATIE a imunologilor si ca acesti pacienti pozitivi la afzeli de ex. n-au afzeli?

Referitor la DFM nu va pot da detalii despre modul cum diferentiez aceste spirochete, cel putin nu pina cind vom reusi o standardizare a metodei, de aceea si consideratiile de mai devreme. Legat de acnee sau de sperma, acele formatiuni au aceleasi miscari (cinetica), forma si caracteristici cu cele observate in singe, doar ca sint de o lungime cuprinsa intre 8 si 20 microni, adica ceva mai lungi decit ceea ce vedem in mod constant in singe si mai apropiate de dimensiunile observate pe culturi cu bbss. Dimensiunea medie a spirochetelor vazute in singe este undeva la 6-8 microni si va dau dreptate ca este diferita de media statistica a studiilor despre Bbss. DESPRE afzeli sau garini inca nu am vazut filme care sa indice ca acestea ar fi sau masuratori statistice, astfel ca pina la proba contrarie, consider ca deviatia fata de medie ar putea fi explicata de specia respectiva.

Atit Dr. Moscu cit si mie ne-au reusit filmari a acestor formatiuni cu anumite caracteristici in timpul unor transformari care intaresc convingerea ca este vorba de bacterii, in speta spirochete, particularitati care sint cautate in singele examinat. De asemenea comparind aceste observatii cu cele facute de Dr. Boszic, putem spune ca formatiiunile descrise de Dr. Moscu ca fiind spirochete se suprapun cu consideratiile Dr. Boszic, iar consideratiile acestuia despre borrelii si spirochete sint confirmate de mai multe colective de cercetatori din diferite tari! Adica si aceste forme de bastonase sau de filamente, oarecum diferite de cele filmate in culturi celulare (microspiralate), vizualizate prin alte technici decit DFM, sint considerate ca fiind imaginea pe DFM a spirochetelor

DAR iarasi repet: who cares? Adica ce rost are despicarea firului in patru a DFM pentru borrelii, DFM care pe mine m-a ajutat enorm sa vad ce teste imunologice ar fi cele mai indicate, dar DFM care inca nu este acceptata ca metoda standardizata. Adica pornind de la premiza ca Boszic are dreptate am incercat intii sa vad la cei confirmati cu afzeli cum arata singele, apoi la cei cu garini si apoi la cei care le au pe amindoua, pentru a vedea diferentele. ORI aceste diferente se vad pe DFM. DE AICI lipsa mea de dubii referitoare la DFM, dar cum DFM INCA nu este o metoda standardizata, ma folosesc de aceasta pentru a deveni cit mai precis in diagnostic si cit mai aproape de realitate in tratament. Un lucru l-am inteles foarte bine, inca de acum doi ani si anume faptul ca nu pot veni in lumea medicala romana cu analize facute de un ungur sau de un veterinar, asa ca am cautat sa vad ce fac acestia pentru a DOBORI mitul seronegativitatii. Asa ca acum cu DFM sau fara DFM, repet strict pentru borrelii, stim cum sa gasim chiturile care ne atesta seropozitivitatea la borrelii. De asemenea cred ca experienta acumulata ne va ajuta sa coroboram si datele pe PCR si, sincer, ca ma credeti sau nu, in tara taticului bbss, este o vorba: wer heilt hat recht!

#151
babuinus

babuinus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2008
Domnule doctor Ion,
bine ati revenit pe forum, cu explicatiile dvs cuprinzatoare care fac lumina....
O intrebare, daca nu va deranjeaza:

-pacient cu leziuni cerebrale diagnosticat cu SM apoi cu Lyme, care se simtea foarte rau
-face tratament antibiotic dupa care se simte extraordinar pentru mult timp
-la un nou RMN apar leziuni in plus, dar pacientul se simte in continuare perfect

Este posibil? Nu trebuiau sa dispara? Cum se poate explica??? A raspuns SM la antibiotic sau cum?

#152
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Un pacient cu leziuni cerebrale..(ma gindesc ca este vorba de leziuni de demielinizare) pentru a fi diagnosticat cu SM, prin definitia acestei afectiuni, trbuiesc excluse spirochetozele, in special sifilis si citeva specii de borrelia. Daca acestea s-au confirmat, atunci nu mai este vorba de SM ci de paralizie cerebrala progresiva caracteristica neuroborreliozei.

Aceste leziuni inflamatorii cerebrale progresive apar in borrelioza si nu intotdeauna declanseaza simptomatica. NU STIU excact despre ce este vorba, dar la ce ma gindesc spontan, ar fi TOCMAI ce ne intreba pisigri: cita vreme tratam borrelioza? pina cind ne simtim bine sau pina cind aceasta dispare din organism.

Este posibil, dar aceasta este doar o parere pe care ar trebui sa o investigati, ca tratamentul antibiotic sa fi stopat oarecum evolutia bolii si chiar sa fi adus o remitere a simptomaticii, DAR SA NU FI ERADICAT borrelioza. Asta si pentru faptul ca aceasta infectie se trateaza asa dupa cum are chef pacientul sau dupa cum isi mai da cu parerea o multime de aburiti cu diplome si drept de libera practica care inca nu stiu daca borrelia se scrie cu un r sau cu 2 dar care, dupa ce au transcris o scrisoare medicala, au deja impresia ca stiu sa trateze borrelioza.

Este o posibilitate ca tratamentul antibiotic sa fi fost suficient cit sa remita simptomatica, dar insuficient cit sa distruga in totalitate aceste bacterii. Atita vreme cit aceste se afla in continuare in organismul pacientului nu este exclus ca la un moment dat sa genereze din nou simptomatica.

Sau poate ca la un moment dat a scapat de aceste spirochete in urma tratamentului antibiotic, dar s-a reinfectat de la partenerii intimi care nu au fost cautati sau tratati. ORICUM ca sa stiti exact ce se intimpla trebuie sa investigati acest lucru, ORI imunologia in acest caz NU FACE doi bani, in sensul ca anticorpii sint oricum pozitivi si acum aveti nevoie fie de teste directe precum PCR sau DFM (care este controversata) sau de LTT-uri respectiv determinari de CD57, care pot atesta o noua reactivare a infectiei vechi sau o reinfectare.

Asa ca raspunsul pentru pisigri: pina cind tratam borrelioza? pina cind credem ca ne simtim bine sau pina cind sintem siguri ca am scapat de ea?
Si iarasi oare ce inseamna simptomatici in borrelia? faptul ca paralizam sau insasi aparitia unor leziuni organice tipice de vasculita inflamatorie, care inca nu sint zgomotoase.

Faceti ce vreti cu borreliile proprii, dar eu unul nu cred ca veti putea cu astfel de microorganisme in singe trai cindva bine (cu sau fara Basescu). Ori tocmai astfel de cazuri atesta ca la un moment dat cu aceste borrelii in singe s-ar putea ca preocuparea majora sa nu mai devina tratamentul si numarul de cure de antibiotic ci pur si simplu limitarea daunelor sau macar incercarea de a mai putea macar merge!

#153
babuinus

babuinus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2008
Multumesc,

    Da, era vorba de leziuni de demielinizare. Intrebarea mea s-a bazat pe baza unei mai vechi afirmatii ale dumneavoastra, cum ca odata inceput tratamentul antibiotic, se stopeaza caracterul progresiv al paraliziei cerebrale. M-am gandit ca se stopeaza si aparitia leziunilor. Or, au aparut leziuni noi, dar fara simptomatica...
Deci asta era intrebarea: daca este posibil ca in timpul evolutiei neuroboreliozei (fie ca pacientul este sau nu simptomatic, fie ca mai face sau nu tratament antibiotic la un moment dat) SA APARA NOI LEZIUNI fata de cele anterioare inceperii tratamentului.(indiferent de ce se va intampla cu ele in timp, eu vorbesc de LA UN MOMENT DAT)...
Caci stim ca la SM asa este....si atunci....pe de alta parte ma gandesc ca nu isi revenea de la antibiotic...
Toate bune!

#154
ditaanca

ditaanca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 338
  • Înscris: 12.06.2010
Un studiu care s-a efectuat pentru a  stii daca borreliile supravietuiesc sau nu in sange  si daca se pot transmite prin transfuzii sanguine. Sangele a fost injectat cu borrelii culturale ( care au o alta patogenitate si rezistenta  decat cele "salbatice ") si s-a constatat ca au supravietuit 45 de zile in conditii de frigider, intr-o banca de sange.
http://onlinelibrary...9673.x/abstract

Daca cititi, veti vedea ca la -18 grade au rezistat o saptamana.

Alt articol despre prezenta borreliilor in sange , la pacientii diagnosticati cu Lyme.  Culturile efectuate din sange au fost pozitive  la un numar de 70 de pacienti dintre care doar 10 au avut eritemul migrator.
http://jmm.sgmjourna...50/10/896.short.

Mai am in baza de date pe care am adunat-o de-a lungul timpului si articole despre greutatea intampinata in realizarea culturilor de borrelii. Concluzia era ca nu se cunosc inca foarte clar conditiile optime de cultivare a borreliilor si de aceea culturile pot fi negative in conditiile in care alte teste imunologice +tabloul clinic reprezinta boala. De multe ori pasajul culturii este foarte greu de obtinut.( adica se obtine greu cultura din cultura )
Nu le gasesc in acest moment .

Pana sa ne luam DFM , microscopia efectuata pentru diagnosticarea babesiozelor  se facea pe baza frotiului colorat panoptic. Dupa ce ne-am luat DFM-ul , cu prima ocazie cand am diagnosticat babesioza la caine am vizualizat si am identificat proba de sange in camp intunecat.  Parazitologia ne invata ca
Procesul de infecție incepe prin invaginarea in eritrocite a paraziților unde acestia devin trofozoiti și unde se pot diviza prin fisiune binară în eritrocitul gazdă. In faza de trofozoid piroplasmele au membrana proprie  Aceasta este faza in evolutia parazitului pe care o putem surprinde prin colorare pe frotiu MGG. Cand sunt surprinsi la microscop in etapa in care exista membrana vacuolara si nu membrana proprie, NU se vor colora pe frotiu si apare un rezultat fals negativ. Microscopia in camp intunecat nu necesita colorare si parazitii pot fi observati in celule, indiferent de momentul ciclului de viata.

Dupa faza evolutiva , babesiile pot exista in sange inca 8 luni , lucru dovedit prin PCR , dar organismul parazitat creaza imunitate celulara si umorala fata de acesti patogeni.
http://sites.google....sistent-babesia

#155
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009

View Postbabuinus, on 29th December 2011, 01:27, said:

....
Deci asta era intrebarea: daca este posibil ca in timpul evolutiei neuroboreliozei .................. fie ca mai face sau nu tratament antibiotic la un moment dat................



PAI aici este ESENTA raspunsului! Ce inseamna aceasta? FIE CA FACE SAU NU TRATAMENT ANTIBIOTIC??????

Unde credeti ca ne aflam? la OBOR, mai faceti o saptamana de antibiotic....

Hai sa o luam prin paralelisme:

Tuberculoza.... duce la caverne (GAURI IN PLAMAN) care dau, cind sint suficient de mari, simptome: in principal tuse. Se incepe tratamentul iar pasii sint urmatorii:
1. rifampicina (daca dati un google gasiti prospectul cu durata terapiei: NOUA LUNI CONTINUU FARA PAUZA!).
2. in citeva saptamani incep sa se amelioreze simptomele, adica tusea si starea de oboseala dispare, gaurile in plaman raman, dar incep sa se cicatrizeze.
3. DACA ne trece asa prin creier ideea ca tostusi NOUA LUNI de antibioterapie sint prea mult, ca TANTI Leana de la farmacie sau din nu stiu ce cabinet zice ca daca tot de simti bine mai bine mai iei o pauza CE CREDETI CA SE INTIMPLA?

Pai daca INCA mai exista micobacterii, acestea incep sa faca ce stiu ele mai bine: SA SE INMULTEASCA, pentru ca nu mai avem antibioticul CARE le omoara, dar avem imunosupresia reziduala unei ture lungi de antibioterapie.
1. Daca incep sa se inmulteasca, acest lucru nu are loc pe piele sau pe altii ci IN INTERIORUL pacientului.
2. In timp incep sa distruga, ceea ce stim ca distrug de regula, adica plamanul (desigur ca exista si alte variente, precum oasele sau alte organe)
3. Daca incep sa distruga plamanul incep sa apara NOI GAURI in plaman, care initial le vedem ca o marire a leziunilor pulmonare evidentiate radiologic, fara ca pacientul sa se simpta rau.
4. Daca mai sta mult si filozofeaza ca ce ar putea fi gaurile astea din plamani, atunci la un moment va apare si tusea.

Ideea este ca iar trebuie sa o ia de la capat!

Daca ne intoarcem la spirochete, despre borrelii nu prea stim multe, DAR STIM DESPRE treponeme, adica despre sifilis.

Sifilisul daca nu-l tratam putem trai cu treponema in singe, DAR la un moment dat incepe sa dea LEZIUNI DE DEMIELINIZARE. In functie de localizarea si marimea acestora putem avea o simptomatica redusa (oboseala, epuizare, dureri de cap) sau putem incepe sa paralizam. In plus unii o mai iau si razna.

1. Acum daca ne apucam sa-l tratam, asa dupa ureche, adica pina ne trec durerile de cap, DESIGUR ca limitam infectia, DAR NU O ERADICAM.
2. Daca intrerupem tratamentul antibiotic, inainte de eradicarea infectiei, CE CREDETI ca fac dragutele de treponeme? Ridica steagul alb si zic: OK ai cistigat, nu mai da cu antibiotice in noi ca ne cumintim, sau n-ar fi logic sa faca ce stiu ele mai bine, adica sa inceapa sa se inmulteasca la loc, atit cit le permite imunitatea pacientului, iar daca aceasta este precara, pina cind si-au refacut efectivele anterioare inceperii tratamentului.
3. ORI daca aceasta infectie se dezvolta in continuare, nu ar fi CUMVA logic sa apara si semnele acesteia? MAI ALES daca intrerupem antibioterapia, ca nu stiu care a scris pe internet ca atita antibiotic n-ar fi bine! De parca atita sifilis ar fi mai bine?
Daca incep sa apara semnele infectiei, oare care sint? si in ce ordine apar?

Pai intii apar leziunile de demielinizare, APOI, din cite stiu eu, incepe sa apara si simptomatica! OARE care o fi aia? Nu cumva paralizia?


Probabil si cu borrelia functioneaza asemanator. Intreruperea antibioticului inaintea eradicarii infectiei, sau REINFECTAREA (PENTRU ca noi in medicina legat de borrelii plecam de la ce a spus unul o data: "FUGI DE AICI CA ALEA SE TRANSMIT NUMAI PRIN CAPUSE" adica n-ai capuse, n-ai borrelia) deorece nu cautam in jurul pacientului infectia si nu o eradicam si lasam deschisa posibilitatea reinfectarii, poate permite REACTIVAREA acestei infectii.

ASA ca in continuare ramane intrebarea: sinteti sigur ca pacientul nu mai are spirochete in organism? Ori daca le mai are in organism, nu vad ce le-ar impiedica pe aceste microorganisme, o data ce au generat leziuni, SA MAI GENEREZE LEZIUNI!

View Postbabuinus, on 29th December 2011, 01:27, said:

....
Intrebarea mea s-a bazat pe baza unei mai vechi afirmatii ale dumneavoastra, cum ca odata inceput tratamentul antibiotic, se stopeaza caracterul progresiv al paraliziei cerebrale.................

Daca cititi cu atentie postarile mele la sfirsit fac precizarea ca acestea AR TREBUI interpretate in context si nu separat.

Afirmatia mea se referea la ipostaza ca tratamentul antibiotic limiteaza infectie, ceea ce stopeaza caracterul progresiv al paraliziei cerebrale, caracter care DESIGUR CA POATE reveni daca infectia nu este eradicata, adica daca se trateaza aceaste infectii DUPA URECHE.

AICI poate ca ar trebui sa dau un raspuns catre CampariSoda!

Acest caz ridica o problema destul de grava: CUM putem afla daca mai are spirochete acest pacient? Imunologic, testele ar trebui sa fie in continuare pozitive, asa ca avem posibilitatea efectuarii PCR-ului, atit din singe, dar si din LCR, adica sa trimitem pacientul in strainatate, de ex. la un Borreliazentrum, sa faca acestia analizele SAU sa facem un DFM, adica sa ne bazam pe afirmatiile unui medic veterinar in decizia de a continua sau nu tratamentul antibiotic, DAR mai ales in a explica aparitia acestor fenomene!

Desigur ca se mai pot face si LTT-ul si CD-urile specifice, dar iarasi pentru asta trebuie sa vorbim limbi straine!

#156
babuinus

babuinus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2008
Va multumesc, m-am lamurit, deci este posibil...probabil cu tratament continuat, leziunile vor disparea sau macar nu vor mai apare altele noi iar pacientul nu va deveni simptomatic...

#157
ditaanca

ditaanca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 338
  • Înscris: 12.06.2010
Ca  veni vorba de RMN-uri ...

Am auzit si exprimari de genul : " ...s-au observat remielinizari ..."   ??? :confuzzled: ...dupa tratament !

Se poate diferentia clar pe RMN vasculita si demielinizarea ? Se pot confunda ? Poate scriu prostii ... experienta mea in interpretarea RMN-urilor este ( cum ar spune Nenea Iancu ) : sublima dar lipseste cu desavarsire !

La multi ani tuturor !


Si iata o declaratie interesanta :
"Authorities estimate that up to 90% of the (US) population could be carrying the Lyme spirochete and that Lyme is a factor in over 50% of chronic illnesses."

Restul articolului :
http://www.ei-resour...s/lyme-disease/

Edited by ditaanca, 30 December 2011 - 13:38.


#158
pisigri

pisigri

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 27.07.2009
Un an nou fericit, cu sanatate si plin de realizari va doresc !

#159
vevoinea

vevoinea

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 07.08.2011

View Postromananca, on 12th August 2011, 14:44, said:

Buna ziua, si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, adica am facut analizele la cabinetul veterinar (unde s-au vazut spirochetele de borrelia) dar nici un medic infectionist dispus sa se uite pe filmulete. Asa ca am luat drumul Ungariei, de unde verdictul a venit clar: ,,lyme borreliosis chronica.Anaplasmosis. Bartonellosis" Mi-e si frica sa ma revin  la medicul infectionist cu ele. Ma intereseaza si pe mine clinica din Germania. Imi puteti da mai multe detalii? Mentionez ca am diagnosticul de SM din 2008, pe tratament cu beteferon. Multumesc
Clinica din Augsburg este cea care mi-a confirmat diagnosticul si puteti sa luati legatura cu cei de acolo prin mail . Dar se fac programari peste aproximativ 6luni. Imi pare rau ca va raspund asa tarziu , poate nu mai aveti nevoie! Dar am inteles ca aveti deja  o a doua opinie .
La mine incep sa se vada primele semne de bine .
Cititi si asta :
http://jme.bmj.com/c.../35/5/283.short
http://pediatrics.aa...105/4/855.short
Intre aceste opinii diferite suntem noi , pacientii.
La multi ani tuturor.

#160
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009

View Postbabuinus, on 30th December 2011, 00:45, said:

...... m-am lamurit...


Nu stiu daca CHIAR v-ati lamurit, pentru ca eu nu sint chiar asa de lamurit! Ca idee nu stiu ce se intimpla cu acel pacient, PENTRU simplul motiv ca o decizie terapeutica ar trebui luata DOAR in urma unui consult amanuntit, si nu dupa o discutie teoretica, pe internet, despre micobacterii treponeme sau alte bacterii!

- In primul rind in cazul suspiciunii de SM, care este destul de serioasa si de grava, DEOARECE ameninta INTEGRITATEA fizica a pacientului, acesta trebuie investigat la o serie de infectii.
- Daca acestea sint prezente, sint de parere ca toti cei din jurul pacientului, TREBUIE investigati la acelasi gen de infectii, deoarece vorbim de infectii, adica de bacterii, al caror principal scop in viata lor este sa FACA SEX, adica sa se inmulteasca, IN INTERIORUL NOSTRU, dar si al celor dinjur pe care ii poate contamina.
- Daca se constata ca si cei din jur au aceleasi infectii, atunci ori se trateaza, ori pacientul trebuie izolat, DIN simplul motiv ca nu-l poti altfel trata: asa cum intre ei au luat infectia, la fel o vor lua si dupa ce unul sau altul este tratat. INDIFERENT cit de "simptomatici" sau "asimptomatici" sint cei din jurul pacientului cu asa zis SM. Cel care dezvolta aceasta simptomatica in prezenta borreliilor, are CEVA, ceva ce inca nu stim sau nu sintem in stare sa explicam coerent, adica sa raspundem la intrebarea de ce daca ai borrelia garini sau bbss unii paralizeaza si altii nu. ori ca sa-i putem proteja pe cei care paralizeaza trebuie sa-i tinem departe de cei care au aceste tipuri de borrelia.
- La borrelia afzelii lucrurile sint mai simple: TOTI la un moment dat dezvolta simptomatica, adica necroze aseptice si au de ales: ori isi trateaza infectiile cu antibiotice, PINA SCAPA DE ELE, unde doresc, ori va trebui sa fac cunostinta cu mine daca vor sa-si trateze necrozele!

Astea legate de infectie. DAR este posibil ca pacientul in cauza sa nu mai aiba nici o infectie! CUM? SIMPLU! De unde stiti ca leziunile de demielinizare s-au modificat?

RMN-ul este o investigatie complexa pe care trebuie sa o cunosti in detaliu pentru a o putea interpreta. De fapt aceasta este o SPECIALIZARE MEDICALA, care se obtine dupa ani de rezidentiat SI NU DUPA citeva cursuri facute la sf. de saptamana.

1. Leziunile de demielinizare sint formatiuni sferice inflamatorii care se vad DOAR pe anumite secvente ale RMN-ului. Adica daca operatorul face acele secvente specifice, aceste leziuni se vad, daca nu le face NU SE VAD, desi pacientul le are.
2. Formatiunile sferice pe ecran se vad ca sectiune, adica ca un cerc sau ca un oval, dar in functie de numarul de sectiuni si cum cad acestea, pot reprezenta sectiunea ecuatorului sau al polilor.
3. CONCRET daca aveti leziuni de demielinizare de 9 mm, iar sectiunile sint de 1 cm (este oarecum tras de par dar numai pentru exemplificare) aceste leziuni nu se vad. Daca faceti sectiunile din 5-7 mm atunci se vede o singura leziune de demielinizare, care poate fi de ca 8 mm daca pica pe ecuator sau de 2-3 mm daca pica pe poli. NUMAI daca faceti slid-uri din mm in mm si din doua incidente (sau chiar si la 2mm) puteti prinde ecuatorul fiecarei leziuni si sa le determinati dimensiunile cu exactitate.
4. DIFERENTA dintre RMN-urile facute asa la gramada si cele facute in mod profesionist (un exemplu aici fiind cele facute de Virgil Ionescu, dar care desigur ca nu e singurul) consta TOCMAI in aspectele de mai sus.
5. Ginditi-va ca in screening in majoritatea cazurilor sectiunile se fac din 4 in 4 mm, asa ca daca aveti citeva leziuni infracentrimetrice, de 2-3 mm acestea nu prea se vad! PROBABIL ca daca la rudele celor cu asa zis SM, adica la cei gasiti POZITIV CU BORRELIA GARINI, am face RMN-uri foarte precise am gasi o multime cu microleziuni cerebrale inflamatorii, INFRACENTRIMETRICE, la fel cum gasim la cei cu borrelia afzeli spoturi de necroza avasculara pe toate oasele, ESTE DE AJUNS SA LE CAUTAM, mai ales ca acum stim si cum!

ASTFEL ca nu este exclus ca RMN-urile anterioare sa fi prins leziunile la poli, iar acesta la ecuator si iata cum dintr-o data acestea SI-AU DUBLAT DIMENSIUNILE fara ca de fapt sa se fi modificat ceva.

Sa poti spune de una sau de alta trebuie sa investighezi cu exactitate CD-urile cu RMN-urile pacientului, sa faci masuratori in paralel, ADICA PE DOUA MONITOARE si dupa aceea poti afirma cu exactitate ce se intimpla. DE aceea in Germania, toate specialitatile care au ca metoda de diagnostic RMN-ul trebuie sa faca o competenta in RMN, pentru a il putea interpreta. Aceasta este limitata la organele vizate de fiecare specialitate in parte, SI NU ESTE ECHIVALENTA cu specializarea medic specialist RMN, pe care o pot face radiologi, specializare care la rindul ei nu este echivalenta cu competentele in RMN.

Si cum in Romania multi sint VARZA, ca daca n-ar fi ar putea lucra pe bani grei afara, eu unul prefer sa-mi interpretez singur RMN-urile, dupa care sa ma uit la ce a observat sau NU colegul de la centrul imagistic, eventual sa cer refacerea anumitor sectiuni sau a unor secvente suplimentare.

Daca vorbim de RMN-ul cerebral, lucrurile sint cit de de cit OK in Romania. In materie de RMN osos INSA, mai au mult de invatat o buna parte a RMN-isti din Romania pina cind sa poata lucra intr-un centru din Germania, la salariile colegilor lor de breasla de acolo!


View Postditaanca, on 30th December 2011, 00:45, said:

...s-au observat remielinizari ..." ???  ...dupa tratament !

Leziunile acute inflamatorii desigur ca pot remite, dar probabilitatea de a le surprinde este extrem de mica. Probabil ca "remielinizarile" provin din confuzia la interpretare a ecuatorului cu sectiunea facuta la poli si astfel aceste leziuni devin mai mici, apoi se mai maresc, DESI in tot acest timp raman CONSTANTE!

Si RMN-ul asta este ca WB-ul unii stiu sa-l interpreteze, ALTII stiu doar sa-l faca!

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
medic specialist de medicina hiperbara

#161
babuinus

babuinus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2008
Da, multumesc, este logic ceea ce spuneti, deci de fapt se poate sa nu mai fie alte leziuni noi, ci acestea sa nu se fi vazut la RMN-ul anterior datorita procedurilor diferite....poate si de aici lipsa simptomaticii...

Va doresc LA MULTI ANI, UN 2012 mult mai bun.
Multa sanatate!

#162
ditaanca

ditaanca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 338
  • Înscris: 12.06.2010
Ati scris  in 28 decembrie :

Acum ca nu iau in considerare testele facute la Cantacuzino sau Bals, nu inseamna cu nu iau testele imunologice in considerare ci pur si simplu consider ca ce se face acolo nu corespunde standardelor! Ba au chituri, ba dupa o luna inca n-au venit. Pe urma NU SINT in stare sa precizeze seria chitului, producatorul, si protocolul de interpretare. De asemenea aceste interpretari doresc sa fie insotite de proba pe fiecare banda in parte. Daca pe un alt medic il multumeste o simpla interpretare, n-are decit sa procedeze asa, eu daca nu am toate datele chitului il iau doar ca o posibila suspiciune in considerare. Orice laborator care prezinta aceste analize in forma completa, ca doar nu este nici un secret, NU?, le iau in considerare, de aceea recomandarea mea pentru efectuarea acestor analize se limiteaza la laboratoarele din Ungaria, Fundeni si Sp. de Boli Infectioase Cluj. Desigur ca daca si alte laboratoare vor adopta aceasta forma sau vor efectua testele pe WB automat (care tipareste protocolul complet) atunci le voi recomanda in aceeasi masura.

De ce este important sa vedeti WesternBlot-ul desfasurat ?

Edited by ditaanca, 02 January 2012 - 00:37.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate