Cresterea taurinelor de carne
#73
Posted 11 September 2010 - 12:56
Nu este obligatoriu. Dar oricum, castrarea la taurasi se face prin metoda ne-sangeroasa, adica se aplica pensa de castrare (Burdizzo) direct peste scrot, pe cordonul testicular. Este o metoda mult mai simpla si cu mai putine complicatii decat la vier sau la armasar.
Se poate face de pe la varsta de 10-12 luni. |
#74
Posted 11 September 2010 - 15:22
horia66, on 11th September 2010, 12:56, said: Nu este obligatoriu. Dar oricum, castrarea la taurasi se face prin metoda ne-sangeroasa, adica se aplica pensa de castrare (Burdizzo) direct peste scrot, pe cordonul testicular. Este o metoda mult mai simpla si cu mai putine complicatii decat la vier sau la armasar. Se poate face de pe la varsta de 10-12 luni. Si nu variaza greutatea daca este sau nu este castrat??? |
#75
Posted 13 September 2010 - 23:38
#76
Posted 14 September 2010 - 13:28
Asa este ... eu nu am mai vazut tauri castrati de cand eram copil si erau la CAP 2 boi de munca care de fapt nu faceau alceva decat carau dricul din sat .
|
#77
Posted 14 September 2010 - 19:06
#78
Posted 15 September 2010 - 06:53
Multumesc pt raspunsuri...
Pentru un mic investitor, ce este mai bine?...sa cumpar 3-4 vitele rasa Charolais....sau sa cumpar 3-4 vaci rasa baltata romaneasca- Simmental- si sa le montez cu Charolais?...vitelele or sa bata spre rasa de carne sau raman tot mixte??? Vreau sa zic....se merita sa investesti in rasa pura, unde beneficiul e mai ta^rziu, sau sa investesti in rasa mixta si recuperezi banii mai repede???....E mai scumpa carnea de rasa pura? Edited by pacoste80, 15 September 2010 - 07:03. |
#79
Posted 15 September 2010 - 09:46
pacoste80, on 15th September 2010, 07:53, said: Multumesc pt raspunsuri... Pentru un mic investitor, ce este mai bine?...sa cumpar 3-4 vitele rasa Charolais....sau sa cumpar 3-4 vaci rasa baltata romaneasca- Simmental- si sa le montez cu Charolais?...vitelele or sa bata spre rasa de carne sau raman tot mixte??? Vreau sa zic....se merita sa investesti in rasa pura, unde beneficiul e mai ta^rziu, sau sa investesti in rasa mixta si recuperezi banii mai repede???....E mai scumpa carnea de rasa pura? Edited by cat1, 15 September 2010 - 09:52. |
#80
Posted 15 September 2010 - 10:55
La noi in tara nu exista o piata extinsa de desfacere a carnii provenita de la vaci de carne de rasa pura, piata este in formare si momentan cel putin din punctul meu de vedere trebuie adoptata vanzare ca pentru orice segment de nisa. Identifici cunoscatori ai calitatii carnii, stabilesti cu ei o data de livrare, sacrifici un tauras intr-o unitate specializata si le livrezi carnea. Un client de acest gen il ai in permanenta si cel putin de doua ori pe an te solicita pentru o livrare.
Pretul in acest caz - la carcasa - este undeva in jurul valorii de 20 RON/kg. La o medie a carcasei la 18 luni de 400 kg rezulta incasari de aproximativ 8000 RON. Acest mod de lucru il poti adopta concomitent si cu productia de vitei pentru prasila. Intradevar acest mod de lucru implica mai multa munca si mai multa bataie de cap. In varianta a doua, mai facila, cumperi baltate romanesti, le montezi cu un taur din rasele de carne, ingrasi metisii si ii trimiti la abatorizare. In privinta raselor preferate discutia este deschisa, fiecare rasa are atuurile ei, intradevar BBB este preferat datorita musculaturii mai dezvoltate, angus-ul si limousin-ul datorita rusticitatii si usurintei la fatare, charolais-ul datorita sporului mediu zilnic mai mare si a capacitatii mai bune de asimilare a furajelor grosiere (paie). Fiecare fermier decide functie de aceste atuuri pe ce rasa se axeaza. In privinta cautarii de catre samsari, nu am auzit niciunul dintre cei care cauta BBB sau Limousine sa refuze Charolaise. Cat poti sa ne argumentezi care ar fi motivele faptului ca limousinul ar fi mai cautat decat charolais-ul? La un moment dat era un studiu pe NET, daca nu ma insel facut de USAMV Timisoara, in care erau analizate rezultatele incrucisarii vacilor autohtone cu diverse rase de carne, iar concluzia era ca cele mai slabe rezultate s-au obtinut tocmai la incrucisarea cu Limousin. Voi cauta studiul si il voi posta, ca sa nu fiu acuzat ca imi sustin rasa pe care o cresc fara argumente. |
#81
Posted 15 September 2010 - 12:44
Scuze articolul era pe site-ul, Universitatii din Arad:
1. http://www.uvvg.ro/s...emplate=Default 2. http://www.univagro-...nstantin_ro.pdf Scuze, Limousinul nu are cele mai slabe rezultate, dar la SMZ este sub Charolaise. Voi incerca sa caut prin afara si ceva pareri legate de calitatea carnii la cele doua rase poate de aici provine preferinta prezentata de tine asupra Limousin-ului. |
#82
Posted 15 September 2010 - 21:51
Mai am o intrebare.....daca ai vaci, Baltata Romaneasca (Simmental), cu ce rase trebuie montate sa le regenerezi???pt ca vitelele sa fie tot mixte si sa se poata monta cu Charolais???....Simmentalul este o rasa mixta???, sau este mai rentabil sa fie alta rasa?
|
|
#83
Posted 16 September 2010 - 10:42
midstar, on 15th September 2010, 13:44, said: Scuze articolul era pe site-ul, Universitatii din Arad: 1. http://www.uvvg.ro/s...emplate=Default 2. http://www.univagro-...nstantin_ro.pdf Scuze, Limousinul nu are cele mai slabe rezultate, dar la SMZ este sub Charolaise. Voi incerca sa caut prin afara si ceva pareri legate de calitatea carnii la cele doua rase poate de aici provine preferinta prezentata de tine asupra Limousin-ului. Mai este si usurinta la fatare, dupa ce o sa-ti fete toate Charolaisele atunci o sa vezi de ce prefer Limousine pacoste80, on 15th September 2010, 22:51, said: Mai am o intrebare.....daca ai vaci, Baltata Romaneasca (Simmental), cu ce rase trebuie montate sa le regenerezi???pt ca vitelele sa fie tot mixte si sa se poata monta cu Charolais???....Simmentalul este o rasa mixta???, sau este mai rentabil sa fie alta rasa? Edited by cat1, 16 September 2010 - 10:48. |
#84
Posted 16 September 2010 - 22:21
pacoste80, on 15th September 2010, 22:51, said: Mai am o intrebare.....daca ai vaci, Baltata Romaneasca (Simmental), cu ce rase trebuie montate sa le regenerezi??? Fii putin mai explicit - cum adica "sa le regenerezi" ? Baltata Romaneasca ti se pare a fi "degenerata", sau cum ? Quote ....Simmentalul este o rasa mixta???, Quote sau este mai rentabil sa fie alta rasa? Pa^na la urma, clientul care va plati bine o carcasa tipica "de carne", o va face in urma unui raport de transare, care va stabili exact raportul carne / oase si va determina avantajul achizitiei acelei carcase. |
#85
Posted 17 September 2010 - 11:33
horia66, on 16th September 2010, 22:21, said: Fii putin mai explicit - cum adica "sa le regenerezi" ? Baltata Romaneasca ti se pare a fi "degenerata", sau cum ? Draga Horia in primul rind cind am spus cuvantul, regenerare m-am referit la adevaratul sens al cuvintului...inoire, (intinerire), iar cuvintul degenerare (printre altele) inseamna si decadere...exact diferenta intre o vitea de 2 ani si o vaca de 15 ani horia66, on 16th September 2010, 22:21, said: Mai rentabil din ce punct de vedere ? Ca daca privim strict costurile, sa cumperi vitele de rasa pura - Charolaise, Limousine, Blanc Blue Belge , Aberdeen Angus etc, te costa o avere. Pa^na la urma, clientul care va plati bine o carcasa tipica "de carne", o va face in urma unui raport de transare, care va stabili exact raportul carne / oase si va determina avantajul achizitiei acelei carcase. Mai rentabil...adica sa produca o cantitate cit de cit buna de lapte si (viteii) sa fie productiva si la carne.. De asta am intrebat...Baltata Romaneasca cu ce rasa e mai bine sa fie montata, daca vrei sa pastrezi vitelele pt reproducere si sa fie de rasa mixta??? Care sunt, printre cele mai bune rase mixte??? Multumesc.. |
#86
Posted 17 September 2010 - 11:44
ma bag si eu ca musca-n lapte ...
de ce nu iei in calcul si varianta de a pastra vitelele? in locul baltatelor romanesti. |
#87
Posted 17 September 2010 - 12:59
katilinus, on 17th September 2010, 11:44, said: ma bag si eu ca musca-n lapte ... de ce nu iei in calcul si varianta de a pastra vitelele? in locul baltatelor romanesti. Pentru ca daca este sa pastrez vitelele de la ele..(montete cu Charolais), vor bate mai mult spre rasa de carne si mie imi trebuie o rasa mixta...sau se pot pastra daca sunt montate cu o rasa mixta...Asta a fost si intrebarea mea, care sunt printre cele mai bune rase mixte??? |
|
#88
Posted 18 September 2010 - 15:17
pacoste80, on 17th September 2010, 13:59, said: Pentru ca daca este sa pastrez vitelele de la ele..(montete cu Charolais), vor bate mai mult spre rasa de carne si mie imi trebuie o rasa mixta...sau se pot pastra daca sunt montate cu o rasa mixta...Asta a fost si intrebarea mea, care sunt printre cele mai bune rase mixte??? Am inteles acum, tu vrei si carne si lapte ... Eu te-as sfatui sa faci rost de vitele Baltata Romaneasca, pe care sa le insama^ntezi cu material seminal rase de carne si sa ingrasi produsii, iar dupa 4-5 ani, cand vei dori sa obtii o generatie de inlocuire - sa le insama^ntezi (fostele vitele care au devenit vaci intre timp ...) cu Simmental. Deci sa mergi 4-5 ani pe cicluri de monte pentru a obtine vitei pt. ingrasat, iar o data la 4-5 ani monte cu Simmental pentru a obtine vitele de inlocuire. E posibil ca acele monte cu Simmental sa le repeti si anul urmator, in functie de ce produsi obtii: masculi sau femele. |
#89
Posted 18 September 2010 - 17:59
horia66, on 18th September 2010, 15:17, said: Am inteles acum, tu vrei si carne si lapte ... Eu te-as sfatui sa faci rost de vitele Baltata Romaneasca, pe care sa le insama^ntezi cu material seminal rase de carne si sa ingrasi produsii, iar dupa 4-5 ani, cand vei dori sa obtii o generatie de inlocuire - sa le insama^ntezi (fostele vitele care au devenit vaci intre timp ...) cu Simmental. Deci sa mergi 4-5 ani pe cicluri de monte pentru a obtine vitei pt. ingrasat, iar o data la 4-5 ani monte cu Simmental pentru a obtine vitele de inlocuire. E posibil ca acele monte cu Simmental sa le repeti si anul urmator, in functie de ce produsi obtii: masculi sau femele. Mersi pt raspuns, Horia, deci sa inteleg ca Simmental este "printre" (nu cea mai),cele mai bune rase mixte.... |
#90
Posted 19 September 2010 - 17:20
pacoste80, on 18th September 2010, 18:59, said: ...deci sa inteleg ca Simmental este "printre" (nu cea mai),cele mai bune rase mixte.... Fiecare rasă își are avantajele și dezavantajele sale. Cel mai important lucru este ca Dvs să știți exact ce doriți pentru ca cel care trebuie să vă îndrume să știe ce să vă ofere... din câte am înțeles vreți să produceți și lapte și carne - în SUA este o practică uzuală la fermierii cu Holstein să folosească msc de la tauri din rase de carne la vacile de la care nu vor să obțină tineret de prăsilă, dar mai nou se utilizează și tineretul F1 din această încrucișare "interesantă". Concluzia este că variante aveți foarte multe, important e să găsiți specialistul care să vă îndrume. Mult succes! |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users