Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tatuator handpoke

Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...
 Impamantare

Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Renovare completa + pompa de cald...
 Libre Office nu vad liniile

Modalitați amuzante și ...

O disparitie de ani buni, Acces D...

Mancarea e scumpa
 Parere achiziționare BMW G20

Schimbarea bateriei moderne la VA...

Rostschreck Lidl

Si noi suntem Florin Piersic? / J...
 

CRESTEREA OILOR

- - - - -
  • Please log in to reply
808 replies to this topic

#91
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009
Nici   vorba  de  ,,repezit  "horia  da   mi  se  pare  revoltator  ca  nimeni  sa  nu  ajute  un  om  intr o  astfel  de  situatie si  cand  spun  asta  sunt  sigur  ca  omul asta cand  a  vazut  ca  i  au  murit  2 ,3,5  10  oi  o  fi  chemat  un   medic  veterinar care  cred  eu  ca  ar  fi  trebuit  sa  ia  anumite masuri  ,sa  ia  probele  de care  ne  spui  tu si  sa   sfatuiasca  omul  in  legatura  cu  pasii  de facut  nu ?mai  ales  ca  nu au  murit  toate  odata .Asa  pentru  cultura  mea  generala  as  mai  avea  o  intrebare  :cand  si  in  ce  conditii  cei  de  la  DSVJ considera  ca  ar  trebui  sa  intervina  ,sa  se deplaseze  la  fata  locului sa  recolteze  probe  sa  faca  analize  si  pe  ce  s au  bazat  cand  au  considerat  ca  boala  de  care  au  murit  acele  animale  nu  reprezenta  un  pericol pentru  celelalte  animale  (si  ma  refer  la  toate  animalele din acea  localitate )sau  pentru  oameni  daca  ei  nu  au  cerut  sau  recoltat  toate  probele ?Nu  cumva  au  fost  un  pic  comozi  domnii  de  sus  ?Nu  vreau  sa  fiu  inteles  gresit  dar sa vezi  ca  in  fiecare  zi  iti  mor animalele  si  ca  nimeni  nu  ti  spune  de  ce  ,sa   le   vezi   cum   se  chinuie  .....mi   se  pare  .........

#92
ROOEG

ROOEG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 12.01.2010

 horia66, on 25th March 2010, 11:35, said:

Stai, nu te repezi ... S-o luam usurel. Cauzele pot fi foarte multe: boli infectioase sau intoxicatii.

Trebuia ca de la primul mort sa se duca la laboratorul judetean cu cadavrul proaspat, pentru diagnostic. Si la fel, cu cadavre prospete din celelalte "valuri" de decese.





S-a procedat in felul asta la primele ? Se pare ca nu.
S-a procedat astfel, mai tarziu (dupa fatare) ? Iarasi nu.


Probe de sa^nge de la cele bolnave, s-au dus la laborator ? Iarasi, se pare ca nu.




DSV-ul a realizat ca nu sunt amenintate sanatatea celorlalte animale si a persoanelor.

Daca nu "i-a dat in foc" proprietarului, de ce s-ar fi alertat DSV-ul ?






Din ce s-au facut analize ? Numai din cadavre ? Sau si din probe de sange de la cele bolnave ? Concentratia plasmatica a nitritilor nu se determina precis din cadavru...

Si aici te contrazic: din nitriti si nitrati se moare (la concentratii mari).

Eu nu inteleg de ce nu ai facut analize din apa si furaje imediat cand s-au imbolnavit primele. Si de ce nu ai mutat turma ?




Infestati cu ce ?




Anaerobioze. Niste boli infectioase.




Daca ar fi sa aleg pentru oile mele, eu as folosi asa ceva.

Pentru ca prinde: nematode, cestode si trematode (viermi hepatici).
Probabil acum cred ca trebuia sa fac presiuni dar in momentul in care apelezi la profesionisti accepti solutiile lor ,si eu aveam trei surse ;Un doctor cu contract care in momentul in care din analiza sangelui nu a descoperit cauza  a recomandat  contactarea doctorului de circumscritie care avenit si a preluat situatia  pentru jumate de ora dupa care  a selectat patru cadavre de talii diferite si data morti diferita si probe din hrana oilor.Cu cadravele si trimiterea de la doctor am ajuns la DSV unde am fost refuzat pentru ca trebuia sa duc numai probe si nu cadavre.La amenintarea mea cu TV au gasit o solutie care afacut din mine recoltator de probe necesare analizelor.Norocul meu a fost ca doctorul de la laborator m-a ajutat inclusiv la manipularea cadavrelor.Au fost luate capurile si ficatul (nu sunt sigur),iar oile fara cap a trebuit sa le duc inapoi la stana si impreuna cu celelante cadavre sa le depozitez pentru a fi preluate de o firma specializata care sa instaureze si carantina. Nimeni de la DSV din ziua aceia  nu a mai zis nimic iar ceilanti doi doctori au spus ca trebuie asteptate analizele  ca sa poata da un tratament.Repet nivelul nitratilor era mai ridicat de cat obicei dar nu periculos.Asta este povestea mea care am apelat la specialisti si la institutiile statului.Era sa uit  despre miei au au spus ca au fost infestati prin lapte de mama lor.

#93
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ariete41, on 25th March 2010, 21:51, said:

...
mi  se  pare  revoltator  ca  nimeni  sa  nu  ajute  un  om  intr o  astfel  de  situatie si  cand  spun  asta  sunt  sigur  ca  omul asta cand  a  vazut  ca  i  au  murit  2 ,3,5  10  oi  o  fi  chemat  un   medic  veterinar care  cred  eu  ca  ar  fi  trebuit  sa  ia  anumite masuri  ,sa  ia  probele  de care  ne  spui  tu si  sa   sfatuiasca  omul  in  legatura  cu  pasii  de facut  nu ?mai  ales  ca  nu au  murit  toate  odata .

Rooeg spune ca a avut medic cu contract. Eu nu inteleg ce fel de obligatii erau stipulate in acel contract, dar daca eu eram crescatorul (si respectam cu sfintenie tot ce mi-ar fi spus), l-as fi pus sa-mi plateasca oile.

Quote

Asa  pentru  cultura  mea  generala  as  mai  avea  o  intrebare  :cand  si  in  ce  conditii  cei  de  la  DSVJ considera  ca  ar  trebui  sa  intervina  ,sa  se deplaseze  la  fata  locului sa  recolteze  probe  sa  faca  analize  si  pe  ce  s au  bazat  cand  au  considerat  ca  boala  de  care  au  murit  acele  animale  nu  reprezenta  un  pericol pentru  celelalte  animale  (si  ma  refer  la  toate  animalele din acea  localitate )sau  pentru  oameni  daca  ei  nu  au  cerut  sau  recoltat  toate  probele ?
In cadrul fiecarui DSV exista un birou care se numea "anti-epizootic", dupa care i-au schimbat denumirea in "sanatate animala" (in momentul de fata sincer nu mai stiu cum i-o zice ...), care se ocupa cu supravegherea bolilor contagioase la animale si a zoonozelor (boli transmisibile de la animale la om).

Nu se deplaseaza ei la fata locului, medicul de circumscriptie (acum concesionar) are obligatia de recoltare a probelor.

Fii sigur ca ei (laboratorul) au pus diagnosticul si n-a fost o boala contagioasa (epizootie).

Quote

Nu  cumva  au  fost  un  pic  comozi  domnii  de  sus  ?Nu  vreau  sa  fiu  inteles  gresit  dar sa vezi  ca  in  fiecare  zi  iti  mor animalele  si  ca  nimeni  nu  ti  spune  de  ce  ,sa   le   vezi   cum   se  chinuie  .....mi   se  pare  .........

Asta cu "comoditatea" nu e cuantificabila. Dar sa stii ca eu il gasesc pe proprietar (Rooeg) vinovat de 80% din ce s-a intamplat.


 ROOEG, on 25th March 2010, 22:18, said:

...
Un doctor cu contract care in momentul in care din analiza sangelui nu a descoperit cauza  a recomandat  contactarea doctorului de circumscritie care avenit si a preluat situatia  pentru jumate de ora dupa care  a selectat patru cadavre de talii diferite si data morti diferita si probe din hrana oilor.Cu cadravele si trimiterea de la doctor am ajuns la DSV unde am fost refuzat pentru ca trebuia sa duc numai probe si nu cadavre.La amenintarea mea cu TV au gasit o solutie care afacut din mine recoltator de probe necesare analizelor.Norocul meu a fost ca doctorul de la laborator m-a ajutat inclusiv la manipularea cadavrelor.Au fost luate capurile si ficatul (nu sunt sigur),iar oile fara cap a trebuit sa le duc inapoi la stana si impreuna cu celelante cadavre sa le depozitez pentru a fi preluate de o firma specializata care sa instaureze si carantina.

Toate astea s-au intamplat cand a murit prima oaie ?

Quote

Nimeni de la DSV din ziua aceia  nu a mai zis nimic iar ceilanti doi doctori au spus ca trebuie asteptate analizele  ca sa poata da un tratament.
Nici sa nu astepti ca cei de la DSV sa zica ceva ... Trebuia tu sa te duci in max. 48 de ore la DSV (sau medicul cu contract, ca era obligatia lui !), ca sa iei buletinele de analiza.

Quote

Repet nivelul nitratilor era mai ridicat de cat obicei dar nu periculos.Asta este povestea mea care am apelat la specialisti si la institutiile statului.Era sa uit  despre miei au au spus ca au fost infestati prin lapte de mama lor.

De la moartea primei oi si pana la ... precizarea diagnosticului, ce s-a facut ? Oile au fost lasate mai departe tot acolo, pe pasune ?

Trebuia facut un protocol de lucru (scris) - eu asa as fi facut, daca eram medic cu contract (auzi, ala era medic sau tehnician ?) - iti izolam toata turma acasa, hranita cu fa^n si concentrate in curte, pana cand aflam diagnosticul... Si faceam tratament simptomatic, ca sa salvez ce mai puteam salva...

Buun, am inteles ce s-a intamplat la moartea primei oi (toata tevatura cu medicul de circa, laborator etc). Dar dupa ce a murit a 2-a ?
Sau a 3-a ? Sau a...10-a ?

Tot asa, ati asteptat (si tu, si medicul cu contract) sa va vina in vizita cei de la DSV ?

Nu te supara - am spus mai sus ca tu porti 80% din vina pentru ca toata alergatura ta pe la DSV trebuia s-o faca medicul tau (cu contract). Era obligatia lui. Ce i-as mai fi dat eu cu oile alea moarte dupa ceafa .... Pai, daca il platesti, nu trebuia sa-i si pretinzi ?

Si totusi, pentru informarea noastra, mai ai buletinul de analiza eliberat de laboratorul judetean ? Ce scrie in el ?

Edited by horia66, 26 March 2010 - 10:59.


#94
ROOEG

ROOEG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 12.01.2010

 horia66, on 26th March 2010, 07:58, said:

Rooeg spune ca a avut medic cu contract. Eu nu inteleg ce fel de obligatii erau stipulate in acel contract, dar daca eu eram crescatorul (si respectam cu sfintenie tot ce mi-ar fi spus), l-as fi pus sa-mi plateasca oile.



Nu se deplaseaza ei la fata locului, medicul de circumscriptie (acum concesionar) are obligatia de recoltare a probelor.

Fii sigur ca ei (laboratorul) au pus diagnosticul si n-a fost o boala contagioasa (epizootie).



Asta cu "comoditatea" nu e cuantificabila. Dar sa stii ca eu il gasesc pe proprietar (Rooeg) vinovat de 80% din ce s-a intamplat.




Toate astea s-au intamplat cand a murit prima oaie ?


Nici sa nu astepti ca cei de la DSV sa zica ceva ... Trebuia tu sa te duci in max. 48 de ore la DSV (sau medicul cu contract, ca era obligatia lui !), ca sa iei buletinele de analiza.



De la moartea primei oi si pana la ... precizarea diagnosticului, ce s-a facut ? Oile au fost lasate mai departe tot acolo, pe pasune ?

Trebuia facut un protocol de lucru (scris) - eu asa as fi facut, daca eram medic cu contract (auzi, ala era medic sau tehnician ?) - iti izolam toata turma acasa, hranita cu fa^n si concentrate in curte, pana cand aflam diagnosticul... Si faceam tratament simptomatic, ca sa salvez ce mai puteam salva...

Buun, am inteles ce s-a intamplat la moartea primei oi (toata tevatura cu medicul de circa, laborator etc). Dar dupa ce a murit a 2-a ?
Sau a 3-a ? Sau a...10-a ?

Tot asa, ati asteptat (si tu, si medicul cu contract) sa va vina in vizita cei de la DSV ?

Nu te supara - am spus mai sus ca tu porti 80% din vina pentru ca toata alergatura ta pe la DSV trebuia s-o faca medicul tau (cu contract). Era obligatia lui. Ce i-as mai fi dat eu cu oile alea moarte dupa ceafa .... Pai, daca il platesti, nu trebuia sa-i si pretinzi ?

Si totusi, pentru informarea noastra, mai ai buletinul de analiza eliberat de laboratorul judetean ? Ce scrie in el ?
Contractul afost unul cadru in care se stipulau actiunile de vaccinare si vizita la stana saptamanal pentru consultatii.Acum stiu ca am gresit si ce . Dar de aici si pana  a trece in spatele meu  peste 51% din vina  e  ca si cum  tu faci o casa cu o firma si cand te muti in ea constati ca nimic nu e bine . Legal trebuia sa mai platesti un diriginte de santier care sa sesizeze problemele. Corect? (Doctorul e doctor cu alti 5 doctori angajati)
Mi-am asumat vina prin pierderea care am avuto si nu am imputato nimanui,dar cei care erau specialisti si au vazut ce se intampla si au fost spectatori au vreo vina?Morala.Sau au actionat ca la carte?
Revin la precizari asa ca probele am avut onoarea de a le lua eu cu un OM care era si doctor la laboratorul DSV -ului.Vinovat ROOEG.
Diagnosticul laboratorului care a fost enuntat dupa o luna a fost inanitie.Ai vazut o oaie de peste 60 Kg moarta de foame. Vinovat ROOEG.
Sunt vinovat 99% ca cineva ,poate chiar DSV-ul trebuia sa gestioneze situatia prin doctorul concesionar(cine a gestionat gripa aviara?).
Doctorul cu contract a tinut legatura cu DSV-ul si dupa ce a refuzat ipotezele lor am fost eu primit de o comisie(trei doctori) in care trebuia sa "intelegem "ca au murit de foame.De fata a fost si doctorul OM pe care l-am intrebat daca tine minte de oaia care abea am ridicato impreuna pe masa.A fost OM in continuare si a recunoscut .
De la moartea primei oi si pana la sesizarea DSV-ului a trecut o saptamana in timp ul acesta au mai murit 7 oi. Am povestit ca s-au facut un set de analize  si mi s-a spus ca anumite analize dureaza mai multe zile.
Dupa aceasta data am  facut IVOMEC+ ,dupa alte doua saptamani  altul (cred ca DOVISTOM). Zilnic am avut  un doctor  care diseca oile moarte sa vada daca nu apare ceva nou.DSV-ul zilnic spunea ca trebuie sa mai iasa o analiza
Trei intrebari am . 1.Cum arata o oaie moarta de foame?
                           2.Cum crezi ca ar fi trebuit sa reactioneze DSV-ul cand un crescator de animale le omoara prin INANITIE?
                           3. Cum se poate stabili moartea prin inanitie?

#95
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

Quote

Contractul afost unul cadru in care se stipulau actiunile de vaccinare si vizita la stana saptamanal pentru consultatii.Acum stiu ca am gresit si ce . Dar de aici si pana  a trece in spatele meu  peste 51% din vina  e  ca si cum  tu faci o casa cu o firma si cand te muti in ea constati ca nimic nu e bine .

Faci o casa cu o firma si - daca te pricepi, urmaresti respectarea proiectului. Daca nu, angajezi un diriginte de santier. In cazul tau, dirigintele de santier era medicul angajat cu contract de tine.

Vizita saptama^nala pt. consultatii, chiar asta implica: consultatii. In urma carora se stabileste un diagnostic. Diagnosticul trebuia stabilit de medicul contractat. Laboratorul DSV nu trebuia sa discute cu tine, ci cu medicul contractat. Care medic trebuia - in urma consultatiilor si analizelor de laborator, sa puna un diagnostic.

Ce vreau eu sa spun este ca el te-a pus pe tine in fata DSV-ului si s-a spalat pe ma^ini. Din aceasta cauza te fac pe tine vinovat. Pentru ca daca te duci la piata sa cumperi mere si in sacosa ti se toarna prune (sau niste ambalaje goale), tu nu esti deloc vinovat ca nu ai verificat pe ce ai dat banii ? Tu ai platit actiunile de vaccinare si consultatiile. Care consultatii nu au fost finalizate.

Quote

...Mi-am asumat vina prin pierderea care am avuto si nu am imputato nimanui,dar cei care erau specialisti si au vazut ce se intampla si au fost spectatori au vreo vina?Morala.Sau au actionat ca la carte?

Nu, n-au actionat ca la carte. Dar oile erau ale tale. De trei ori pe zi din momentul ca^nd ti s-a imbolnavit prima oaie (nu de cand a murit !) trebuia sa fii gramada pe acel doctor, sa ia masuri.
Pentru ca asa cum spuneam mai sus, se puteau lua masuri si se puteau face tratamente simptomatice pa^na a venit rezultatul de la laborator.

Plus ca fiecare oaie moarta trebuia sa aiba un diagnostic de \"cauza a mortii\" din partea acelui doctor platit pentru consultatii !

Quote

Revin la precizari asa ca probele am avut onoarea de a le lua eu cu un OM care era si doctor la laboratorul DSV -ului.Vinovat ROOEG.
Am inteles, si repet: nu trebuia tu sa te ocupi de chestia cu laboratorul, probe, recoltari etc. Doctorul cu contract trebuia, fiindca repet - analizele de laborator fac parte din procedura consultatiei.


Quote

Sunt vinovat 99% ca cineva ,poate chiar DSV-ul trebuia sa gestioneze situatia prin doctorul concesionar(cine a gestionat gripa aviara?).
Doctorul concesionar este platit de stat doar pentru actiunile obligatorii de supraveghere, prevenire si combatere. Asistenta lui veterinara este contra cost.

Quote

Doctorul cu contract a tinut legatura cu DSV-ul si dupa ce a refuzat ipotezele lor am fost eu primit de o comisie(trei doctori) in care trebuia sa \"intelegem \"ca au murit de foame.De fata a fost si doctorul OM pe care l-am intrebat daca tine minte de oaia care abea am ridicato impreuna pe masa.A fost OM in continuare si a recunoscut .

Repet: nu trebuia sa te duci tu la DSV. Era treaba lui.

Quote

De la moartea primei oi si pana la sesizarea DSV-ului a trecut o saptamana in timp ul acesta au mai murit 7 oi.
Trebuia sa nu astepti o saptama^na.
A doua zi dupa ce a murit prima oaie (ne mai vorbind de faptul ca trebuia sa se implice acel medic ca^nd oaia era bolnava, nu dupa ce a murit...), acel medic trebuia sa puna diagnosticul si sa stabileasca cu tine protocolul de tratament.

Spun ca esti vinovat pentru ca deja a treia zi dupa moartea primei oi - daca nu aveai un diagnostic si un tratament stabilit (sau cel putin o procedura de tratament simptomatic... efectiv sa vezi ca face ceva sa salveze ce se poate salva !), trebuia sa schimbi doctorul si sa aduci de urgenta altul !
Spun ca esti vinovat pentru ca in timp ce oile mureau una dupa alta si zilele treceau, tu asteptai \"noutati\" de la DSV... iar doctorul tau cu contract isi vedea de alte treburi si-l durea la basca de oile tale ...

Quote

Am povestit ca s-au facut un set de analize  si mi s-a spus ca anumite analize dureaza mai multe zile.
Tot nu vrei sa ne pui si noua niste poze cu certificatele de analiza ? Sau macar sa le copiezi aici ?

Quote

Dupa aceasta data am  facut IVOMEC+ ,dupa alte doua saptamani  altul (cred ca DOVISTOM).
astea sunt deparazitari de rutina.

Quote

Zilnic am avut  un doctor  care diseca oile moarte sa vada daca nu apare ceva nou.

Si ce dignostic morfo-patologic punea acel doctor ? Lasa \"noutatile\", spune-ne care erau lucrurile \"vechi\" pe care le observase acel medic care facea zilnic autopsia.

Quote

DSV-ul zilnic spunea ca trebuie sa mai iasa o analiza
Ce iesise si ce trebuia sa mai iasa ? Concret, daca se poate, ca vorbim ca aia in parlament ...



Trei intrebari am . 1.Cum arata o oaie moarta de foame?

Cahectica (adica slaba din cale-afar'), emaciata (masele musculare foarte reduse, oasele proeminente) si nimic in prestomace si intestin, eventual ceva corpi straini, ingerati de foame (lemne, pietre, turba ...) .

                           2.Cum crezi ca ar fi trebuit sa reactioneze DSV-ul cand un crescator de animale le omoara prin INANITIE?

Nu stiu daca pe atunci era legea aceea cu "cruzimea fata de animale" in vigoare, dar sa stii ca in general au altele pe cap deca^t sa sara in sus ca unui nene i-au murit oile de foame ...
          
Cum se poate stabili moartea prin inanitie?

Ti-am spus mai sus cam cum arata. Plus ca se mai face si anamneza (ancheta cazului), se cer date despre furajare, se inspecteaza pasunea etc.

Edited by horia66, 26 March 2010 - 23:52.


#96
ROOEG

ROOEG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 12.01.2010
Este un subiect vechi pentru mine si probabil eu caut scuzele mele care pentru mine reprezintau agumente atunci . E tare placut sa verzi un om ca apara cu atata ardoare pe cineva sau ceva. Pe alt topic  am scris ca nu sunt in tara acum ,dar peste o luna  ajung acasa  si voi cauta certificatul si probabil cu asistenta  ta voi reusi sa il trimit dar  din punctul meu de vedere ramane gustul   unei expierente nefericite si etigheta pusa de mine pe DSV excepand acei oameni ,ramane marca inregistrata. Nu atac pe nimeni personal iar povestea mea  am expuso dupa ce cineva mi-a ceruto si sper sa ajute pe cei care sunt la inceput de drum.
P.S. Cei care vor sa invete  sa invete.  :mellow:

Edited by horia66, 27 March 2010 - 22:45.


#97
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009

 ROOEG, on 27th March 2010, 00:25, said:

Este un subiect vechi pentru mine si probabil eu caut scuzele mele care pentru mine reprezintau agumente atunci . E tare placut sa verzi un om ca apara cu atata ardoare pe cineva sau ceva. Pe alt topic  am scris ca nu sunt in tara acum ,dar peste o luna  ajung acasa  si voi cauta certificatul si probabil cu asistenta  ta voi reusi sa il trimit dar  din punctul meu de vedere ramane gustul   unei expierente nefericite si etigheta pusa de mine pe DSV excepand acei oameni ,ramane marca inregistrata. Nu atac pe nimeni personal iar povestea mea  am expuso dupa ce cineva mi-a ceruto si sper sa ajute pe cei care sunt la inceput de drum.
P.S. Cei care vor sa invete  sa invete.  :mellow:
Sant convins ca doctorul tau le-a tratat contra anaerobiozei, poti sa-mi spui si mie cu ce si cand ?.........eu fiind unul din cei de la inceput de drum,iti multumesc !

#98
ROOEG

ROOEG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 12.01.2010

 ticatac, on 27th March 2010, 03:14, said:

Sant convins ca doctorul tau le-a tratat contra anaerobiozei, poti sa-mi spui si mie cu ce si cand ?.........eu fiind unul din cei de la inceput de drum,iti multumesc !
Este greu pentru mine ,acum nu sunt in tara sa pot sa intreb doctorul dar aveam un calendar si la 2-3 luni le facea ceva.O sa incerc sa-ti raspund cand ma intorc in tara. Succes si sanatate.

#99
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009
Din  discutiile  de  pana  acum  despre  drama  prin  care  a   trecut ROOEG eu  unul  am ramas  inca  o  data  cu un   gust  mai  mult  decat  amar ,se reconfirma ideea  ca in   tara  noastra mai  sunt  multe  de facut  pentru  a  ajunge  la  normalitate  ce  sa  mai  vorbim  de excelenta .Daca  in  orice tara civilizata  institutiile  statului  incurajeaza  si ajuta  investitorii  din agricultura si  cei  responsabili de greseli  sunt  trasi  la  raspundere  ,la  noi  toate  sunt bune  si  frumoase  atata  timp  cat  platesti  si taci  ,ca  daca  nu te descurci  singur  si  ajungi  sa  ceri  ajutor  toate  usile  la  care  bati  ti  se  trantesc in nas .Cand  horia  o  sa aiba la  dispozitie  buletinel  de  analize o sa  ne  lamureasca despre cauza  mortii animalelor luiROOEG dar  cert  este  ca in aceasta nefericita intamplare  singura  vina  a proprietarului animalelor  este  ca  a  avut  incredere in  sistem si  in  oameni  incapabili sa  si  faca meseria .Auzi  tu sa bati  la  usa  unei institutii  si  sa  nu discute cu  tine decat  dupa  ce  ameninti  cu  televiziunea  ....ramai  fara  cuvinte...sau  un  medic  pe  care il  platesti sa  te lase  singur cand ai  mai  mare nevoie de el mi  se  pare  ca  traim  in  lumea  a  4a  nicidecum  in  randul  tarilor  civilizate .Horia  te as  ruga sa  ne  spui  care  sunt  clauzele  unui  contract  intre  un  crescator  de animale si  un  medic veterinar ,ce  oligatii au  partile  si  ce se  poate face  cand  una din  parti  nu  le respecta .

#100
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Cel mai bine e sa inveti sa cunosti tu toate etapele la ce produci! Ce vrei tu, am mai discutat noi la dezbateri, nu cred ca mai apuca generatia noastra! Eu ca sa-mi fac o casa, mi-am luat 1m3 de carti, am studiat 3 ani si mi-am facut-o cu zilieri si m-a costat sub un sfert din ce trebuia! Dar chiar daca, sa zicem, cunosti totul despre producere, e cealalta parte care nu prea poti sa o inveti din carti:vanzarea! Si aici pierd toti! Din acest motiv cei care fac nu au mare lucru, iar cei care cumpara se umfla!

Edited by horia66, 28 March 2010 - 23:39.


#101
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ariete41, on 28th March 2010, 23:41, said:

...
Horia  te as  ruga sa  ne  spui  care  sunt  clauzele  unui  contract  intre  un  crescator  de animale si  un  medic veterinar ,ce  oligatii au  partile  si  ce se  poate face  cand  una din  parti  nu  le respecta .

Nu exista un model "standard" de contract. In principiu, crescatorul (ava^nd experienta...) poate discuta cu medicul "ce anume are nevoie" din partea acestuia si se pot trece toate intr-un contract.

Exprimarea generala "consultatii periodice saptama^nale" este de multe ori foarte paguboasa, ata^t pentru crescator, dar si pentru medic, pt. ca "consultatie" include si depistarea cazurilor de boala, stabilirea diagnosticului si formularea tratamentului, iar moartea unui animal bolnav care nu a fost "depistat  bolnav" la timp, de medicul veterinar, poate duce la imputarea acelei pagube, medicului ...

Parerea mea (daca as fi eu medicul solicitat...) ar fi ca se poate trece in contract si un protocol de actiuni de depistare si profilactice, obligatorii pentru crescatorul respectiv.

Cu acestea odata puse la punct, eu ca medic as fi "acoperit" in privinta bolilor pentru care exista produse profilactice. In sensul ca in cazul imbolnavirii unui animal, nu as mai sta 'cu frica-n sa^n" ca cine stie ce viroza sau bacterioza a aparut, care putea fi prevenita vaccinal.

Pe la^nga depistari si vaccinari, ar mai trebui cateva analize periodice ale furajelor si apei - pe care, daca crescatorul refuza sa le faca - nu mi s-ar putea imputa mie eventualele intoxicatii.

Sa va povestesc un pic off-topic, cum am patit cu primul meu armasar castrat. Am fost solicitat in primele 2 luni de ca^nd ajunsesem medic de circumscriptie, sa castrez un armasar. Zis si facut: l-am contentionat cu ajutorul a doi padurari din sat, pe o pajiste (pt. cine stie, i-am facut metoda de legare "ruseasca modificata"), l-am anesteziat local cu xilina pe cordon si in septul inter-testicular, l-am deschis, am prins in Reimers fiecare cordon pe ra^nd, tinut 10 minute, sectionat, apoi dat drumul.

Fara ligaturare. Mare greseala. La urmatoarele sute de armasari castrati n-am mai facut asa ceva.

Respectivul prim armasar castrat s-a ridicat foarte frumos dupa operatie, dar ... timp de 7 zile a picurat sa^nge. Nu mult. Picaturi cam una la 10 secunde. Pot sa va spun ca n-am dormit saptama^na aceea. I-am facut toate tratamentele posibile pentru coagulare. Calciu, vitamina K, vitaminizare generala etc - toate pe banii mei. Proprietarului nu i-am incasat deca^t manopera de castrare si antibioticele. Si dupa 7 zile a dat D-zeu sa se opreasca sa^ngerarea.

Edited by horia66, 28 March 2010 - 23:40.


#102
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009
In primul rand  Hristos  a inviat  tuturor ,s ar  parea  ca  anul  acesta  carnea  de miel  a  fost foarte  cautata  ba  chiar  oferta  nu  a acoperit  cererea si  pretul a  fost  destul  de  mare .Cei  care  au  prevazut  aceasta  situatie s au  organizat  inca  din toamna  anului  trecut  incepand  perioada  de  monta  la  oi ceva  mai  devreme si  au  avut  rezultate  bune  .Cei  care  au  oi  poate  ne spun  si noua la  ce  pret  au  vandut  mieii ,daca  au  fost  multumiti ,si  daca e  rentabil  sa  cresti  oi  pentru  carne .

#103
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 25.07.2006

 ariete41, on 5th April 2010, 18:13, said:

In primul rand  Hristos  a inviat  tuturor ,s ar  parea  ca  anul  acesta  carnea  de miel  a  fost foarte  cautata  ba  chiar  oferta  nu  a acoperit  cererea si  pretul a  fost  destul  de  mare .Cei  care  au  prevazut  aceasta  situatie s au  organizat  inca  din toamna  anului  trecut  incepand  perioada  de  monta  la  oi ceva  mai  devreme si  au  avut  rezultate  bune  .Cei  care  au  oi  poate  ne spun  si noua la  ce  pret  au  vandut  mieii ,daca  au  fost  multumiti ,si  daca e  rentabil  sa  cresti  oi  pentru  carne .

Adevarat a inviat.
Da, pretul a fost destul de mare. Eu am vb cu 2 ciobani si spuneau ca pretul va fi de 20-25 lei / kg. si asa a fost pe aici. Cine a avut miei de macar 7-8kg a facut ceva bani.
sa vezi ce m-am ofticat eu ... gasisem intr-o zona mai saraca miei cu 10 lei/kg curat. si stransesem o comanda de vre-o 15 bucati. numai ca oamenii voiau miei de 7-8-10 kg curat ...si respectivii aveau de 3-4. TOTI au renuntat spunand ca sunt toxici. :deadtongue:
Dar chiar is curios si eu... merita sa cresti oi de carne?

#104
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 katilinus, on 6th April 2010, 09:10, said:

Adevarat a inviat.
Da, pretul a fost destul de mare. Eu am vb cu 2 ciobani si spuneau ca pretul va fi de 20-25 lei / kg. si asa a fost pe aici. Cine a avut miei de macar 7-8kg a facut ceva bani.
sa vezi ce m-am ofticat eu ... gasisem intr-o zona mai saraca miei cu 10 lei/kg curat. si stransesem o comanda de vre-o 15 bucati. numai ca oamenii voiau miei de 7-8-10 kg curat ...si respectivii aveau de 3-4. TOTI au renuntat spunand ca sunt toxici. :deadtongue:
Dar chiar is curios si eu... merita sa cresti oi de carne?
Eu am vazut duminica la "Ferma" ca niste ciobani vindeau telemeaua cu 10 ron/kg unul si celalat cu 20 ron/kg! Al 2lea avea si punct de desfacere! Si le iesea un kg de telemea din 4 kg lapte! Parerea mea e ca merita sa ai oi, dar de la 300 bucati in sus si neaparat sa ai pasunea/faneata ta!

#105
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009

 katilinus, on 6th April 2010, 08:10, said:

Adevarat a inviat.
Da, pretul a fost destul de mare. Eu am vb cu 2 ciobani si spuneau ca pretul va fi de 20-25 lei / kg. si asa a fost pe aici. Cine a avut miei de macar 7-8kg a facut ceva bani.
sa vezi ce m-am ofticat eu ... gasisem intr-o zona mai saraca miei cu 10 lei/kg curat. si stransesem o comanda de vre-o 15 bucati. numai ca oamenii voiau miei de 7-8-10 kg curat ...si respectivii aveau de 3-4. TOTI au renuntat spunand ca sunt toxici. :deadtongue:
Dar chiar is curios si eu... merita sa cresti oi de carne?
Dupa  parerea  mea  cresterea  oilor  pentru  carne poate  fi  si la noi  in  tara  rentabila  dar  cu conditia  sa  crestem  rase performante de  carne  sau macar  sa  incrucisam rasele  noastre  mai  predispuse  pentru  carne  cu  berbeci  valorosi si  sa obtinem  hibrizi  care  sa se  adapteze  la  conditiile climatice de  la  noi si  care  sa aiba  un  randament  mai  bun  la  abatorizare deci  procent  mai mare  de carne  in carcasa .Trebuie  luat  in calcul si  faptul  ca  pentru  a  creste  oi  de  lapte  si  a produce  branza  investitia  si  volumul  de  munca  sunt  net  superioare in  comparatie  cu  cresterea  oilor  pentru  carne .Daca  in  loc  sa cresti  300  de oi  din  oricare  rasa  romaneasca  care  iti  dau  10  -12  kg  de branza  pe  an  plus un  miel  de  10  kg  de  carne de  paste , cresti  150 de  oi  de  carne  care  iti  dau  cate  2  miei  de  20  de  kg  de  carne tot  de  paste se  merita  sau  nu ?pentru  a  ingriji  cele  300  de  oi  ai  nevoie  de  2  ciobani  si  un  manator ?pentru a  face  si  a  vinde  branza  ce  conditii  trebuie  sa indeplinesti  acum ?dar  in  viitor ca  sa  nu  mai  vorbim  de  cantitatea  de  furaje  consumata  ,de  taxe  si  autorizatii  de  timp  pierdut  prin piete  pentru  a  vinde  branza ,pe  cand  150  de  oi  de carne  pot fi  ingrijite  de  o  singura  persoana  si  doar  cateva  ore  pe  zi  ,in  cazul  in  care  ai  o  pasune  imprejmuita  cu  gard  electric  spre exemplu .

#106
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
sant de acord cu tine,cred ca asa o sa fac si eu dar mai intai sa le inmultesc........pe aici toti vorbiti de cateva sute,iar eu am doar.... o zece
cum ma sfatuiesti sa tin un berbecut de anul asta pt. la anul ? as putea sa-l tin doar la grajd singur,se obisnuieste asta?na-s vrea sa-l dau la altul in turma dar as vrea sa-l am bun pt. sezonul de la anul (in forma)
de fapt cum se procedeaza cu berbecii atunci cand vrei sa controlezi monta,fara sa-i dai la altii in turma
dupa marlire se separa din nou sau nu ?
pe timpul iernii stau separati de oi ?

#107
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009

 ticatac, on 6th April 2010, 21:11, said:

sant de acord cu tine,cred ca asa o sa fac si eu dar mai intai sa le inmultesc........pe aici toti vorbiti de cateva sute,iar eu am doar.... o zece
cum ma sfatuiesti sa tin un berbecut de anul asta pt. la anul ? as putea sa-l tin doar la grajd singur,se obisnuieste asta?na-s vrea sa-l dau la altul in turma dar as vrea sa-l am bun pt. sezonul de la anul (in forma)
de fapt cum se procedeaza cu berbecii atunci cand vrei sa controlezi monta,fara sa-i dai la altii in turma
dupa marlire se separa din nou sau nu ?
pe timpul iernii stau separati de oi ?
Ai ...,,o zece "dar  bune  si  asta e foarte  important ,pentru  inceput  e  bine  sunt  convins  ca  daca  ai  avea  posibilitati  ai  cumpara mai  multe dar  pe praful  asta ...deocamdata  crestele  bine  pe astea  tine  si  mielutele de  prasila  si  vei  vedea  ca  se  inmultesc  destul  de repede ,daca  hranesti  bine  mielutele  si  ajung  pana  la  toamna  la  70 -80 %din  greutatea  mamelor  lor  poti  sa  le  dai  la  monta .Berbecii  trebuiesc  separati  dupa  ce au  montat  oile si  reintrodusi  cand  se  reincepe  perioada  de  monta  daca  vrei  sa  ti   fete  oile  grupat .Daca  vrei  sa  tii  un  berbecut  de  prasila  il  separi  impreuna cu  berbecul  pe  care  il  ai  cand  il  intarci ar  trebui  sa  se  inteleaga dar  considera  ca  un  berbec  trebuie  schimbat  la  2  ani  pentru  a evita sa  monteze  mama  sau  surorile  (consangvinenta ... daca  m am  exprimat  corect)ideal  ar  fi  daca ai  avea  cu  cine  sa  l  schimbi .Daca  tu  nu  vrei  sa mulgi  oile toata  vara  pentru  a  face  branza  ,dupa ce  intarci  mieii ,dar  atentie ca  oricum  v a  trebui  sa  le  mulgi  din  ce  in  ce  mai  rar pana  cand  nu  vor  mai  avea  lapte   pentru  a  evita  mamita  si  in  acelasi  timp  scazi  si  cantitatea  de furaje ,poti  sa  reincepi  monta .Numai  bine  iti  doresc.

#108
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 ticatac, on 6th April 2010, 22:11, said:

pe aici toti vorbiti de cateva sute,iar eu am doar.... o zece
Sa-ti traiasca si sa se inmulteasca! Poti sa tii cate vrei! Iti faci calculul de cat "produce" fiecare, vezi de ce venituri ai nevoie sa traiesti, eventual decent, ce posibilitati de crestere ai si asa ajungi la numarul final!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate