CRESTEREA OILOR
Last Updated: Mar 20 2024 14:37, Started by
ariete41
, Feb 22 2010 23:16
·
1
#217
Posted 02 April 2011 - 21:39
katilinus, on 2nd April 2011, 05:41, said: inteleg ca oile de carne intra in calduri tot timpul anului, si ca tigaile/turcanele sezonier (ca si caprele). In cazul in care inseminarea artificiala da rezultate asa de slabe, cum procedati? o metoda pe care o stiam de la capre suna cam asa: timp de 3-4 saptamani, se inchid caprele impreuna cu tapul in grajd/hala si se reduce cantitatea de lumina pe care o primesc in cursul unei zile dar trebuie avut grija ca toate ferestrele/crapaturile din pereti sa fie acoperite (sa fie intuneric bezna). astfel caprele intra in calduri. se procedeaza la fel si cu oile? daca de exemplu vin cu un berbec de carne (Blue faced / dorper) de la a cata generatie de metisi as putea obtine 3 fatari in 2 ani fara metoda de mai sus? Sa le luam pe rand: 1. Nu toate rasele de carne sunt poliestrice (intra in calduri pe tot parcursul anului). Exista destul de multe rase de carne care nu intra in calduri decat atunci cand incepe sa se reduca semnificativ durata zilei lumina. Dintre rasele de la noi, doar Merinosul este poliestric. 2. Metoda reducerii artificiale a duratei de zi lumina, folosita la capre poate fi folosita si la oi, insa doar la nivel de experiment, sau de hobby, pentru ca pe timp de vara nu este deloc rentabil sa tii oile inchise tocmai in orele in care ele mananca mai bine, peste zi fiind foarte cald. Exista insa unele preparate care sa creeze impresia reducerii duratei zilei lumina (ex. implantele cu melatonina). 3. Nu stiu ca Bluefaced Leicester sa fie o rasa poliestrica. In schimb, despre Dorper, iti pot spune ca hibrizii cu Turcana manifesta calduri in extra-sezon inca din prima generatie si pot fi folositi la obtinerea a 3 fatari in doi ani. Sa auzim numai de bine! Felician |
#218
Posted 03 April 2011 - 06:58
katilinus, on 2nd April 2011, 05:41, said: In cazul in care inseminarea artificiala da rezultate asa de slabe, cum procedati? Sa auzim numai de bine! Felician Off topic: P.S. Imi place foarte mult citatul din Dietrich Bonhöffer (pe care cred ca l-am putea trece in randul martirilor crestini ai secolului 20 si care chiar a trait asa dupa cum a si spus). Ar fi mult mai relevant daca l-ai scrie in limba romana. |
#220
Posted 07 April 2011 - 22:25
horia66, on 3rd April 2011, 20:27, said: cu toate ca nu cred ca face obiectul acestui topic : - expertiza - cercetare ( chimica , contabila , etc. ) facuta de un expert asupra unor situatii , probleme , etc. Raport intocmit de un expert asupra cercetarilor facute - expert - persoana care poseda cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu ( tehnic , contabil , etc. ) . Persoana competenta intr-un anumit domeniu , numita de un organ de stat pentru a cerceta si a lamurianumite situatii si pentru a face un raport asupra lor . Care are experienta intr-un anumit domeniu . Priceput . - experienta - 1. totalitatea cunostintelor si deprinderilor intr-un domeniu oarecare , insusite prin studiu si practica indelungata . Ansamblul practicii sociale care formeaza baza cunoasterii si criteriul adevarului si care se creeaza mai ales in procesul productiei materiale . Cunoastere a vietii si a oamenilor , ca rezultat al unei participari active si al contactului inelungat cu lumea . 2. verificare a cunostintelor noastre pe cale practica prin cercetarea fenomenelor din realitatea inconjuratoare , provocarea intentionata a unor fenomene pentru a studia legile lor ; experiment ( variante invechite : esperienta ( Balcescu ) , esperiinta ( Negruzzi ). - experimentat - care poseda experienta si cunostinte practice intr-un anumit domeniu , instruit prin experienta , iscusit , priceput , care are experienta in viata , care au trecut prin multe incercari , incercat . - experimentator - persoana care face experiente Avand in vedere si luind in considerare cele prezentate mai sus , nu contest statutul de experimentator al D-lui Felician , fiind primul din Romania care a avut curajul sa incerce sa creasca o anumita rasa de oi , nu contest nici experienta Dumnealu in cresterea oilor dar expertiza e cu totul si cu totul alceva , o poate face daca ii este ceruta , fiind expert si avand experienta . Cu stima , Cornel . |
#221
Posted 07 April 2011 - 22:42
#222
Posted 08 April 2011 - 08:49
#223
Posted 02 May 2011 - 18:38
incerc de ceva vreme sa-mi cumpar niste oi de carne , voiam dorper dar sunt cam rare , am gasit texel si suffolk , cam ce probleme au aceste rase
|
#224
Posted 05 May 2011 - 21:17
Unul din aspectele de nedorit la rasele de carne este procentul mare de grasime in carcasa. Sunt unele rase care dezvolta aceasta depunere de grasime de la varste fragede, iar altele doar cand ajung la o anumita greutate si se insista cu ingrasarea, cu concentrate.
Bine-ar fi daca ar zice doua vorbe si colegul Felician, ca stie mai multe decat mine la ovine ... |
#225
Posted 08 May 2011 - 21:38
horia66, on 5th May 2011, 22:17, said: Bine-ar fi daca ar zice doua vorbe si colegul Felician, ca stie mai multe decat mine la ovine ... Mai apoi, referitor la Suffolk sau Texel, acestea sunt doua rase de carne foarte performante. Sunt in topul raselor de carne si dau niste rezultate extraordinare. Cu o conditie, insa: sa li se asigure o intretinere ca in tarile de origine! Este vorba atat de clima cat si de alimentatie. Sunt rase care dau mult dar care au si pretentii pe masura. Referitor la clima, acestea nu suporta caldurile din timpul verilor de la noi si ca urmare, in acest sezon nu prea mananca (din cauza caldurii) si slabesc. Cu privire la alimentatie, pretentiile acestora sunt la fel de mari. Pentru a da productii mari acestea sunt furajate ca monogastricele (ex. porcul), cu multe concentrate. Ca sa nu mai vorbesc ca nu pasc o iarba peste care a trecut o alta turma de oi.... Totusi, eu zic ca o informare mai amanuntita poate primi la fata locului, adica acolo unde a gasit aceste oi de vanzare.... Sa auzim numai de bine! Felician |
#226
Posted 10 May 2011 - 20:19
ca orice vanzator scoate in evidenta numai partile bune , incercand sa ascunda problemele care apar , nu cred ca 25 % din cei ce vand animale de rasa spun si problemele cu care o sa te confrunti dupa ce cumperi , asta e , o sa invat din experienta . Saptamana asta o sa iau ceva Texel de la cineva de la Buzau , are friza si sarda nu mai vrea oi de carne si o sa incerc peste o luna si ceva Suffolk , am inteles ca este cineva in Teleorman care vinde asa ceva iar parintii sotiei sunt de acolo si o sa-i pun sa caute . O sa va tin la curent cu ce o sa fac . Multumesc tuturor de pe acest topic pentru informatiile postate .
Cu stima , Cornel |
|
#227
Posted 14 October 2011 - 14:36
Berbecutul, on 8th May 2011, 22:38, said: Mai intai, scuze pentru intarzierea cu care raspund, dar la serviciu (unde as avea si ceva timp sa raspund) din pacate, raspunsurile mele se inregistreaza foarte greu! Imi este aproape imposibil sa postez ceva! Stie cineva din ce cauza? Mai apoi, referitor la Suffolk sau Texel, acestea sunt doua rase de carne foarte performante. Sunt in topul raselor de carne si dau niste rezultate extraordinare. Cu o conditie, insa: sa li se asigure o intretinere ca in tarile de origine! Este vorba atat de clima cat si de alimentatie. Sunt rase care dau mult dar care au si pretentii pe masura. Referitor la clima, acestea nu suporta caldurile din timpul verilor de la noi si ca urmare, in acest sezon nu prea mananca (din cauza caldurii) si slabesc. Cu privire la alimentatie, pretentiile acestora sunt la fel de mari. Pentru a da productii mari acestea sunt furajate ca monogastricele (ex. porcul), cu multe concentrate. Ca sa nu mai vorbesc ca nu pasc o iarba peste care a trecut o alta turma de oi.... Totusi, eu zic ca o informare mai amanuntita poate primi la fata locului, adica acolo unde a gasit aceste oi de vanzare.... Sa auzim numai de bine! Felician Bun gasit pe forum! Vin si eu cu o intrebare. Am 20 de oi Dorper, femele si masculi, nascuti in ianuarie, februarie si martie 2011 si nu stiu exact care e cea mai buna varsta la care sa le dau la imperechere. M-am tot uitat pe diverse site-uri, pe unele scrie ca pe la 8-9 luni, pe altele ca la 11-12 luni. Ati putea sa ma ajutati cu informatii pe tema asta? Multumesc mult. Sara |
#228
Posted 24 October 2011 - 20:52
sara24, on 14th October 2011, 15:36, said: Bun gasit pe forum! Vin si eu cu o intrebare. Am 20 de oi Dorper, femele si masculi, nascuti in ianuarie, februarie si martie 2011 si nu stiu exact care e cea mai buna varsta la care sa le dau la imperechere. M-am tot uitat pe diverse site-uri, pe unele scrie ca pe la 8-9 luni, pe altele ca la 11-12 luni. Ati putea sa ma ajutati cu informatii pe tema asta? Multumesc mult. Sara |
#229
Posted 06 November 2011 - 11:23
#230
Posted 12 November 2011 - 18:45
intrebare intrebatoare, in special ptr. dnii Felician si Horia, dar si pentru cei ce au experimentat: in cazul incrucisarii raselor autohtone (merinos, tigaie) cu berbeci de carne, mai este nevoie ca acestea sa fie mulse, chiar daca mielul/mieii sunt lasati sa suga la discretie? Sau este necesar mulsul acestora pe timpul lactatiei?
Multumesc anticipat! O zi buna va doresc! |
#231
Posted 14 November 2011 - 10:50
cokaine_us, on 12th November 2011, 19:45, said: intrebare intrebatoare, in special ptr. dnii Felician si Horia, dar si pentru cei ce au experimentat: in cazul incrucisarii raselor autohtone (merinos, tigaie) cu berbeci de carne, mai este nevoie ca acestea sa fie mulse, chiar daca mielul/mieii sunt lasati sa suga la discretie? Sau este necesar mulsul acestora pe timpul lactatiei? Multumesc anticipat! O zi buna va doresc! Felician |
|
#232
Posted 14 November 2011 - 12:21
Berbecutul, on 14th November 2011, 10:50, said: Raspuns: Daca "mieii sunt lasati sa suga la discretie" nu mai este necesar ca oile sa fie mulse, indiferent de rasa careia ii apartin oile si indiferent daca au fost sau nu incrucisate cu berbeci de carne. Deci si oile noastre "autohtone" (Merinos, Tigai, Turcane, Caracul, etc.), daca au mieii cu ele nu e necesar sa fie mulse! Felician cu stima, domnule! |
#233
Posted 14 November 2011 - 22:19
cokaine_us, on 14th November 2011, 12:21, said: http://www.ohioswall...323_excerpt.pdf uite alta http://www.lddb.org..../SHEEP BOOK.pdf inca una http://www.publish.c...lock_sample.pdf http://learningstore...fs/A3858-02.pdf http://www.cog.ca/do...eepSummer08.pdf Downlodeaza si de aici http://www.filestube...r/raising sheep Asta e bun site`u doar sa ai timp;) sa citesti tot http://www.sheep101....iseasesa-z.html Vad ca esti interesat poate te ajuta cu ceva... Edited by horia66, 15 November 2011 - 11:15. |
#234
Posted 24 November 2011 - 19:52
buna seara ! sanatate! as dori si eu niste sfaturi. ma gandesc sa cumpar vreo 70 turcane(ca-s mai ieftine) prin decembrie-ianuarie (sa se cunoasca care au miei),sa las miei sa suga pana prin iunie,sau pana ajung miei pe la 25 kg,sa-i vand si apoi sa mulg oile.este un cioban aici in zona care are si el vreo 250-300 oi ,mai tine inca 50 de la alt proprietar ,si sa i le dau si pe ale mele dupa ce fata toate oile. el (ciobanul)are pe nu stiu cine care vine si ia en-gros toti miei cu 9 lei kg. eu trebuie sa-i platesc 50 lei de oaie pe an pentru pastorit,si-mi da o cota de xxx l lapte . anul trecut a zis ca a dat 40l de oaie dar nu stiu exact pe ce perioada(cred ca din iunie ,cand a vandut mieii).voi ce parere aveti? cat de cat ma pricep eu la oi dar n prea am piata de desfacere si pana ma dumiresc sa stau pe langa asta(ciobanul). multumesc!
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users