Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care-i treaba cu Reddit-ul? (nu m...

Google Maps-directie

Diferente diferentiale

Finala Eurovision 2024
 De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Back-up box Fronius ?

Router de la Digi nu face fata la...
 Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun

Istoric deplasari - GPS
 Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet

Apometru defect?
 

Sera, solar si alte adaposturi

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
10772 replies to this topic

#919
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011

 treka, on 30th January 2012, 19:54, said:

Vad ca intr-adevar sinteti foarte bine informat si chiar stiti ce vorbiti. Nu anulati barele de cultura , doar inlocuiti-le cu altele mai solide La genul asta de solar au rol structural, fara ele exista riscul sa cada la zapada. Am facut si noi acest tip de solarii la inceput dar am renuntat la el deoarece are multe dezavantaje. O sa va dati seama de asta pe parcurs. Daca tot nu ati montat, faceti un efort si modificati solarul pentru a putea primi folie dubla. Imi veti da dreptate, mai ales ca zona dvs e foarte rece.

Problema cu al doilea strat de folie(pe care o am in plan) si barele de cultura ma framanta dinainte sa il cumpar. Daca montez barele nu il mai pot echipa pe viitor cu a doua folie la interior....decat daca pun folia sub nivelul barelor de cultura....ceea ce nu stiu daca e prea ok....ca la mine aerisirile sunt la capete, la partea de sus a barelor de cultura...."problem"
Poate ma ajutati cu o idee ceva, ca vad ca si Dvs stiti despre ce vorbiti.

@jumborom  Folia nr 2 se monteaza la 15-20 cm de folia exterioara fiind sustinuta de sarme longitudinale(perna de aer creata este mai mare decat in cazul inflat, unde nu cred ca depaseste 10 cm). Volumul de aer prins intre cele doua folii sta pur si simplu "captat" si nu se schimba cu exteriorul, ca in cazul modelului inflat(se pompeaza aer cald din interior in perna pt mentinerea presiunii). Etansarea trebuie facuta bine la capete intr-adevar....patrunderea unui curent de aer "in perna" cred ca poate rupe folia de interior avand in vedere ca este subtire de obicei(0.06). Singurele locuri in care nu cred ca nu se poate face etansare perfecta sunt gaurile unde folia(de interior) este strapunsa de inelele prin care se trec sarmele de fixare a foliei - pe aici ar fi singura cale de comunicare a pernei de aer cu exteriorul(interiorul solarului).

Imi este mai greu cu cuvintele(eu in orele de limba romana ma pregateam intensiv pt olimpiadele nationale la fizica), sper ca m-am facut inteles totusi...

Edited by nicoretro, 31 January 2012 - 03:16.


#920
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011

 nicoretro, on 30th January 2012, 19:16, said:

Inca o varianta ar fi cu niste carlige lungi care coboara din arcade pana la acelasi nivel, pe ele se agata apoi sarmele de cultura. Am vz stilul asta pe site-ul biosolaris(seamana la fix solariile lor cu cele de la Treka, doar ca sunt si mai scumpe http://biosolaris.ro...odele-complecte ).

Varianta initiala pe care am vazut-o cu carlige pentru sustinerea culturilor era de aici http://magazinagrico...legume-si-flori
Pentru cei interesati, solariile sunt produse de Belei Aquatehnic. La modelele mari(8x50m) pretul ajunge la 33 ron/mp. La modele cu suprafata mai mica cred ca Treka are pretul mai bun.

Daca ma conving la montaj ca structura mea are destula rezistenta fara bare de cultura...renunt la ele numaidecat si pregatesc solarul pentru al doilea rand de folie. O sa imi fie mult mai usor acum decat la toamna...cand voiam initial sa fac miscarea. Am deja cateva solutii la stadiul de proiect....in minte. Cred ca inlocuirea barelor de cultura cu cabluri tensionate(cu intinzatoare) pastreaza aceeasi rezistenta a structurii, poate chiar o rigidizeaza putin prin tensionarea arcadei.

Astept si sugestiile voastre cum as putea prinde folia pe interior cat mai simplu(preferabil fara sudura, ci doar cu suruburi si autoforante).

Edited by nicoretro, 31 January 2012 - 06:27.


#921
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,617
  • Înscris: 25.11.2007
nico, izolarea cu aer este folosita din plin la geamurile termopan (termoizolatoare) si pe orice site care vinde acest fel de gemuri este explicat acest principiu. Geamurile duble de pe pe vremuri, ma refer la ferestrele blocurilor si caselor, erau ineficiente nu doar datorita tamplariei, ci si datorita faptului ca foile de geam nu erau bine etansate. Oamenii puneau si trei folii de geam sperand sa piarda mai putina caldura insa beneficiile in raport cu investitia erau minime, tocmai datorita micilor scapari de la imbinarea foilor. Marea poanta a geamurilor termopan, dincolo de tamplaria cu 3-5 camere care intra in alta discutie neavand aplicabilitate si la solarii, este ca au inlocuit geamurile duble cu geamuri duble izolate. Grosimea stratului de aer poate sa fie si de 15 mm, DAR sa fie foarte bine izolata. Problema este ca izolarea asta aproape perfecta nu-i usor de facut, detaliile contand foarte mult. Cu cat distanta dintre cele doua folii creste, adica 15 – 30 cm, cu atat ai mai mult de izolat pe la capete, sansele de a patrunde aer rece din exterior (nici nu trebuie sa fie mult) cresc, iar performanta izolatiei scade mult.

Pentru o productie extratimpurie nici folia dubla izolata nu mai este suficienta, in special noaptea, pentru ca 85 % din caldura plantelor dintr-un solar se pierde noaptea.
Bun, ce putem face, in afara de instalarea unor cortine retractabile eficiente dar scumpe ? In primul rand, daca este sa mai punem folii pe undeva incepem de jos. Prima folie care trebuie pusa primavara, dupa ce am arat, frezat, modelat / bilonat parcelele + intins tevile / benzile cu picuratori, este folia de mulcire transparenta, folie pe care o instalam cu 1-2 saptamani inainte de plantarea rasadurilor, pentru ca pamantul sa apuce sa se incalzeasca. Razele solare trec prin folia de mulcire si incalzesc pamantul, iar caldura nu radiaza in sus datorita acestei folii. Tipul acesta de folie aduce cam 2 grade Celsius in plus fata de folia clasica de mulcire (cea neagra), fiind potrivita pentru productiile extratimpurii.

Dupa ce facem gaurile potrivite in folie, plantam rasadurile si vine noaptea cea racoroasa. Radacinile sunt tinute la caldura, amanunt crucial pentru plantele extratimpurii, insa sub anumita temperatura la nivelul frunzelor, planta sufera sau isi incetineste ritmul de dezvoltare. Este cazul sa venim cu o a doua folie, aceasta putand fi o folie de agril pusa direct sau la o anumita distanta de varful plantelor. Agrilul il punem cand se insereaza si il dam la o parte dimineata pentru a lasa soarele sa patrunda cat mai bine. Daca e o zi mohorata si geroasa, lasam agrilul deasupra ca sa nu pierdem din caldura.

Se mai pot instala si niste tunele joase peste parcelele cu plante, tunele care pot fi acoperite cu folie de polietilena. In acest fel nu este nevoie sa incalzim tot volumul de aer din solar, ci doar vreo 20 % din el ! Ziua cand bate soarele, ridicam folia de pe lateralele tunelelor, pentru ca temperatura poate sa cresca foarte mult.

Daca nu vrem tunele joase, mai avem posibilitatea montarii unei folii termice la circa 2 metri deasupra solului, astfel incat sa poata merge un om prin solar, si totodata nu incalzim mai mult de 60 % din volumul solarului, iar caldura este mentinuta cat mai aproape de plante.  In acelasi timp agrilul sau foliile acestea puse deasupra plantelor protejeaza frunzele de picaturile de condens cazute de pe folia (anti-condens) a solarului. Folia se prinde si se demonteaza usor daca pe interiorul arcelor si de-a lungul solarului montam (cu autoforante) niste profile C. Exemple gasim cautand cu "profil fixare folie ".

De mentionat ca in primele saptamani dupa plantarea rasadurilor, pentru productia extratimpurie, este nevoie si de un aport de caldura, insa asta e alta discutie.

Aventura asta cu foliile interioare, folii care pot fi refolosite ani la rand, tine cam 1 luna sau pana cand se incalzeste suficient afara. Abia dupa acea, daca e cazul, vom monta firele, ori sistemul de sustinere al plantelor. In cazul foliei montate la 2 metri inaltime, daca este nevoie, pot sa folosesc araci pentru sustinerea plantelor. Cei care urmaresc o productie doar timpurie (si nu extratimpurie) pot renunta la unele din foliile de mai sus, inclusiv la aportul de caldura, desi ar trebui sa fie pregatiti in caz de ingheturi tarzii.

In afara ca aduc caldura unde trebuie, adica la nivelul plantelor, mai exista un avantaj major al sistemelor demontabile de folii: se poate folosi pentru invelirea solarului o singura folie, iar asta inseamna ca plantele primesc mai multa lumina, se dezvolta mai bine si implicit fructele ajung la coacere mai devreme. Un avans de 10 zile pe care legumicultorul il are fata de concurenta, poate face diferenta dintre profit si pierdere.

In fine, daca profesionisti ca cei de mai sus, merg la un horticultor, care are nevoie de lumina ca de aer pentru a-si tine plantele din ghivece cat mai compacte (fara sa cheltuie banii pe retardanti de crestere), si-i spun “haide sefu, ma faci sa rad, ce naiba conteaza 10 % la luminozitate cand si asa ti se opacizeaza folia in trei ani ?!”, risca nu doar sa fie dati afara, ci sa ia si bataie.

#922
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Eh...multe aspecte sunt de discutat pe tema asta..si pentru ca sunt atatea variabile am ales sa iau solarul cu o singura folie si sa ma hotarasc pe parcurs daca o pun si pe a doua si in ce fel o pun. Voi analiza temperatura la interior/exterior, cat de repede se pierde caldura, condens etc...pana nu il fac nu am de unde sa stiu cum va fi.
Un producator de solarii imi spunea ca montand inca o folie la interior temperatura se ridica cu cca 5 grade.

#923
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,617
  • Înscris: 25.11.2007
Niste cercetatori americani au studiat efectul unei cortine retractabile asupra dezvoltarii a doua soiuri de tomate timpurii, masurand in permanenta temperaturile, umiditatea si radiatia activa fotosintetic (intr-o zona apropiata climatic de zona Munteniei). Cortina care se vede in fundal se retrage manual (catre noi, sunt 4 fire de sprijin montate longitudinal; in cutia alba de pe mijloc sunt amplasati senzorii instrumentelor de masura; solar cu o singura folie de 0.06 mm, cortina - folie de 0.04 mm) la ora 8 dimineata si se trage peste plante la ora 17, intre 29 martie si 16 mai (cand temperatura de noapte a depasit 15 grade). Jocul cortina - aerisiri laterale s-a desfasurat dupa o schema care a tinut cont nu doar de temperaturi, ci si de umiditatea relativa, stadiul de dezvoltare al plantelor, tipul zilelor (insorite, noroase) si numarul zilelor de un anumit tip.

Vorbind strict de temperaturile de noapte, media in solar a fost cu circa 1 grad Celsius mai mare ca temperatura de afara, iar media in solar cu cortina trasa peste plante a fost cu 2.3 grade Celsius mai mare decat afara. La nivel de valori medii, inclusiv ca productie de rosii / planta, diferentele intre solar cu cortina si cel fara cortina au fost modeste, necompensand nici costul cortinei si nici munca depusa cu trasul / retrasul ei, DAR in noptile foarte reci a protejat cultura de degeraturi (pe 5 aprilie temperatura in solar in zona fara cortina a ajuns la 0 grade).

Attached File  Studiu_cortina.jpg   406.89K   421 downloads

#924
treka

treka

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 29.01.2012
Interventia mea a generat prea multe discutii , pe un forum altfel linistit. Unele au depasit limitele bunului simt. Pentru asta imi cer scuze si ma voi abtine sa mai postez. De altfel, subiectul era realizarea unui solar familial, pentru consumul casnic, nicidecum pentru afaceri.  In acest caz una-doua saptamini de timpurietate nu merita nu stiu ce eforturi suplimentare. Recolte bune !

#925
mateimateimatei

mateimateimatei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,491
  • Înscris: 07.03.2011

 treka, on 31st January 2012, 21:47, said:

Interventia mea a generat prea multe discutii , pe un forum altfel linistit. Unele au depasit limitele bunului simt. Pentru asta imi cer scuze si ma voi abtine sa mai postez. De altfel, subiectul era realizarea unui solar familial, pentru consumul casnic, nicidecum pentru afaceri.  In acest caz una-doua saptamini de timpurietate nu merita nu stiu ce eforturi suplimentare. Recolte bune !

Ca sa intelegi tu de ce ai starnit atata CONTROVERSA , ai vrut sa iti faci reclama indirect pe un topic unde nu se face , Pt asta ai BURSA AGRICOLA

#926
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
domnilor cu tot respectul pt teorie, dar stiti proverbul romanesc pe tema asta, pt uz familial, dupa parerea mea, cel mai bun e solarul facut din lemn si daca se poate cu forte proprii si ceva prieteni, de care sa scapi cu ceva sticle de vin sau bere sau mai stiu eu ce.Si cel de metal, la fel, daca se poate face, tot cu forte proprii, ca stiti cum e, "nu face ata cat fata".
si treaba cu a doua folie, da protejeaza, dar daca temperatura exterioara depaseste in jos -5 grade, poti sa-ti iei adio de la plantele din interior.
a doua folie e buna mai mult atunci cand iese soarele, pt ca incalzeste mai mult in interior ca atunci cand ai fi avut  un singur rand de folie si tocmai asta da acea timpurietate de care se tot vorbeste si nu ca al doilea rand de folie tine nu stiu ce tempeatura mai mare fata de cea din exterior cu 5-7 grade, povesti.
adevarul e ca se raceste un pic mai greu dar tot se raceste, si tine, cum spunea si cineva mai sus, cu 1,5-2 grade mai mult si nicidecum cu 5-7 grade cum se vorbeste.
sanatate si spor la treaba!

Edited by virg72, 01 February 2012 - 12:24.


#927
ionbv15

ionbv15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 18.01.2012

 danpdg, on 17th January 2012, 19:07, said:

nu le-am pus pentru a ma da mare,le-am pus ca model pentru cei care doresc sa-si faca un solar rezistent si durabil  :peacefingers:
Ca dimensiuni are 5,5m latime, 60m lungime, aproximativ4m inaltime.
Picioarele laterale au 1,30m de la suprafata pamantului si 40-50cm in pamant,pot fi din teava de minim 1,1/4 toli,teava rectangulara 40x40,sau cornier 50x50,60x60,etc
Distanta intre picioare este de 2m si au sudate deasupra teava de 3/4 toli pe tot perimetrul solarului,pe care se sudeaza 2 randuri de cuie din fier beton de 6 sau 8mm pentru prinderea foliei
Arcadele sunt facute din teava sudata pt. constructii de 3/4 toli si au inainte de indoire 6,70m.Se poate face si din teava de 6m dar va iesi mai stramt cu 0,5m,adica 5m latime
Pentru o arcada este nevoie de aproximativ 15m liniari de teava adica 2,5 tevi de 6m.
Ca pret in regie proprie in jur de 2000 euro / 300m2 la gata , cu materiale cumparate noi. De exemplu teava de 3/4 toli-6m 35 ron, 1,1/2 toli, 6m 66ron, sarma 2,5 mm 43ron, folie glia UV 0,10/7m latime 10 ron kg,electrozi rutilici 3,25mm 11ron etc
Am observat ca majoritatea vizitatorilor de pe forum incearca pentru inceput cu ceva mai mic asa ca va fac si un deviz pentru un solar de 55m2 adica 10m lungime si 5,5 latime
Pentru un solar de 10m lungime si 5,5m latime avem nevoie 6 arcade,adica 90m liniari(15 buc.) de teava,18 picioare la 1,70-1,80m si aproximativ 30m liniari (5 tevi)pentru contrafixele de la capete si pentru poarta.
Cam astea ar fii in mare dimensiunile.Mai trebuiesc 54 de sarme dispuse la 10cm una de alta pe coama si 15cm mai spre margine, in kg aproximativ 30kg  sarma de 2,0-2,2 , folie de 7m sau 7,20m 18kg,si de 2m 6kg pentru laterale.
Mai vorbim daca mai aveti nelamuriri
05022009_003_.jpg
Buna!Nu ai idee cam cat cantareste o arcada din cele pe care leai confectionat tu?Intreb fiindca am gasit de vandut teava recuperata din fier vechi la un pret de 2 lei pe kilogram.Oare e scump sau ieftin?Mlutumesc si spor la treaba!

#928
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011

 ionbv15, on 1st February 2012, 13:48, said:

Buna!Nu ai idee cam cat cantareste o arcada din cele pe care leai confectionat tu?Intreb fiindca am gasit de vandut teava recuperata din fier vechi la un pret de 2 lei pe kilogram.Oare e scump sau ieftin?Mlutumesc si spor la treaba!
Asta e pretul la fier vechi si la mine in oras: 2 lei kg, sau 2 lei plus TVA la o alta firma. Cred ca e un pret ok...dar sa fie si materialele cat de cat in stare buna, sa nu cumperi numai rugina si fierul sa lipseasca. Conteaza f mult grosimea profilelor, cel mai bine ii rogi pe cei de acolo sa iti cantareasca un profil de lungimea necesara si asa faci o estimare corecta.
Eu acum caut materiale sa imi fac un gard pentru imprejmuirea solarului(teava si plasa)... greu gasesc ceva omenesc la pret...si pe aici la fiare vechi nu prea se mai gasesc materiale bune... Am gasit de ex stalpi cu diametru de 120-150mm(aproximez) care aveau 20kg bucata(40 ron/buc)...sunt prea grosi pt ce imi trebuie mie si automat prea scumpi....de-aia trebuie sa vezi exact la cantar si faci calcule corecte.

Edited by nicoretro, 01 February 2012 - 16:21.


#929
danubia

danubia

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.01.2012

 trestie-de-balta, on 13th January 2010, 21:17, said:

Cum sunt destui care vor, dar nu stiu ca-s crescuti la bloc, voi incerca sa explic ce si cum se face un adapost pentru balariile pe care mancam.
Adaposturile nu vor respecta standardele in domeniu, vor fi mititele sau mici. o familie poate cultiva rosii, ardei, castraveti si vanata pentru consum propriu intr-un solarel de 15 m2.
Voi incerca sa fac desenele cu tipurile de solar si sera cat si costurile materialelor.
Tot asa, voi incerca sa explic cum se cultiva legumele si ce trucuri sunt pentru a manca legume cu gust.

Daca aveti intrebari, spuneti!
Buna, mai intai multumiri pentru topic, sunt foarte interesata de tot ce scrii, mai ales de proiectul de solar. Am trecut la treaba si mai intai mi-am conceput un proiect identic cu al tau, l-am adaptat sa acopere 40 mp. Insa m-am impiedicat rau de tot la montatul foliei. In speranta ca mai intri pe aici te rog din suflet mai explica-mi odata asa, ca pt profani si mai pe indelete cum e cu colierul ala sovietic, pe scurt reia explicatia dar asa ca pt copii prosti. Vreau sa prezint prioectul asta familiei mele si le pregatesc documentatie completa asa ca la carte ca sa-i conving. Multumiri anticipate si sa fii binecuvantat cu cele bune de la Dumnezeu ca te-ai obositz sa ne daruiesti pontul asta neperetuit. Astept vesti cu nerabdare. :notangel:

 danutz_2009, on 27th December 2011, 20:00, said:

Atat de mult timp ti-a luat sa inveti agricultura de pe youtube?
Eu credeam ca youtube este mult mai explicit, mai "didactic", mai.....

Serios vorbind, cred ca ai pierdut contactul cu agricultura din tara!
Multe de pe youtube se pot aplica doar pe suprafete mici, gradini, etc.
Altele, s-ar putea aplica si pe suprafete mari daca nu ar fi vorba de mentalitati
romanesti, de lipsa banilor, etc.
Una peste alta agricultura nu se invata de pe net!
Una peste alta in agricultura se cere experienta, care se capata greu...cu sudoare...cu
strangeri din dinti....cu maini murdare, etc.

Numai bine!
Buna, mi-a atras atentia mesajul tau si chiar daca nu m-a privit pe mine, doresc sa iti dau o replica. Pt cine e interesat de o activitate complet noua pt el, acela face excelent ca ia internetul la scuturat pentru a gasi orice informatie scrisa sau vizuala si chiar mi se pare un act de intelepciune sa incepi cu asa ceva si apoi sa treci la stoarcere de pori sudoripari, te scuteste poate de efort inutil. Asa, pe incercate cu mult zel dar fara sa fi stiut ceva inainte in domeniu nici o treaba nu are cum sa nu iti vina de hac la un moment dat riscand sa te lasi inainte de a incepe. Altfel...la ce e bun PC-ul? E valabil pt orice tip de activitate. Cu sincera critica contructiva si prietenie virtuala, multe impliniri si toate cele bune!

#930
danpdg

danpdg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 19.04.2010

 ionbv15, on 1st February 2012, 13:48, said:

Buna!Nu ai idee cam cat cantareste o arcada din cele pe care leai confectionat tu?Intreb fiindca am gasit de vandut teava recuperata din fier vechi la un pret de 2 lei pe kilogram.Oare e scump sau ieftin?Mlutumesc si spor la treaba!
Momentan nu sunt acasa , am sa iti raspund dupa ce am sa ajung acasa si am sa cantaresc o teva din cele ce mi-au ramas !

#931
valucsx

valucsx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 10.10.2009
pentru un solar cu arce de cerc cu deschiderea de 6 metrii, teava de 3\4  este deajuns de rezistenta?
arcele vor fi montate pe stalpi verticali ,inalti de 1,5 m, iar inaltimea solarului va fi de 3-3,5 metrii.

#932
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Stiu ca s-a discutat mai demult(pag 30 parca) despre ventilarea automata a solarului. Am dat peste un site interesant, cu solutii de ventilare pentru sere si solarii. Solutiile nu necesita curent, termostate si programari. Se folosesc pistoane cu ceara care se extind automat la o anumita temperatura pentru a deschide usile de ventilare. Furnizeaza o gama larga de pistoane cu diferite caracteristici(temperaturi inchidere/deschidere, forta, lungimea extensiei).
http://www.greenhous...se_vents_gb.htm

@valucsx Mie mi se pare cam subtire, totusi depinde si cat de groasa e "in carne". Mentionez ca arcadele la al meu sunt de 1 1/2(50mm) si deschiderea e de 9m, inaltime de 3,6m. Poate tine daca pui mai multe traverse si contrafise.

Edited by nicoretro, 03 February 2012 - 23:38.


#933
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
no fratzilor ce va mai fac solarele ne apucam de semanat repicat sau mai asteptam?
io deocamdata feresc zapada

Attached Files



#934
cristianda

cristianda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 25.04.2008
spor la treaba !

#935
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
apropo de dezapezit solarul cu sapa, sunt sigur ca ai taiat folia in cel putin doua locuri, asa ca schimba sapa propriu zisa cu o bucata de scandura.
spun asta pt ca au mai patit-o si altii.
spor la treaba!

#936
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011

 virg72, on 10th February 2012, 11:18, said:

apropo de dezapezit solarul cu sapa, sunt sigur ca ai taiat folia in cel putin doua locuri, asa ca schimba sapa propriu zisa cu o bucata de scandura.
spun asta pt ca au mai patit-o si altii.
spor la treaba!
apropo nu vad taieturile sa vii sa mile arati ... sau poate nu te adresai mie?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate