Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?
 Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...
 Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i
 Caut sugestii pentru achizitionar...

Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...
 

Cel mai rasunator faliment imobiliar

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,674
  • Înscris: 26.11.2001
Exclusiv ZF - Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9 miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de „miniorasul” din Buftea. 125 ha de teren scoase la licitatie de lichidatori

Quote

Saptamana viitoare va fi organizata o licitatie pentru vanzarea terenului. Proiectul presupunea constructia a 6.000 de locuinte.

Firma EFG Crevedia Development, administrata de investitori britanici care intentionau sa construiasca circa 6.000 de locuinte in zona localitatii Buftea din apropierea Capitalei, se afla in lichidare, iar terenul cu o suprafata de 124,16 hectare a fost deja scos la licitatie de catre lichidatorul PricewaterhouseCoopers (PwC) in primul faliment rasunator din piata imobiliara.

EFG Crevedia avea datorii la sfarsitul anului trecut de circa 21 de milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului de Finante, cea mai mare parte a sumei fiind datorata catre banca Raiffeisen, in urma unui imprumut acordat pentru achizitia terenului.

"Am considerat ca proiectul nu mai era viabil si am incercat sa restructuram imprumutul luat de la Raiffeisen. Nu am reusit, astfel ca am decis lichidarea firmei, iar terenul a fost scos la licitatie de catre lichidator. Situatia s-a schimbat complet in Romania. Nu se mai acorda imprumuturi pentru constructie, desi noi am fi vrut sa facem proiectul", a declarat pentru ZF Jeff Kirby, CEO al companiei European Future Group.

"Raiffeisen Bank are o relatie de parteneriat cu clientii. In aceasta perioada economica dificila am reusit sa gasim solutiile potrivite in multe cazuri, care functioneaza insa numai in masura in care avem cooperare, angajament si transparenta din partea clientilor. Exista si cazuri in care un acord nu a fost posibil, si atunci bineinteles trebuie urmate procedurile legale aplicabile", a spus Corina Vasile, PR director Raiffeisen.

EFG administra mai multe investitii imobiliare pe piata locala, in acest proiect partenerul fiind fondul Black Sea Enhanced Returns, potrivit declaratiilor anterioare ale firmei.

Kirby nu a oferit mai multe detalii despre identitatea proprietarilor, iar potrivit datelor de la Registrul Comertului firma era detinuta de catre o societate inregistrata in Luxemburg, denumita ROM9 S.A. Potrivit unui anunt al PwC, in data de 16 decembrie va avea loc licitatia cu strigare pentru vanzarea celor opt parcele de teren din Crevedia.

"Terenul era evaluat in iulie 2008 la 42 de euro/metrul patrat. Acum pretul este de 9 euro/metrul patrat, adica mai putin cu peste 75% fata de evaluarea respectiva", spune Kirby, fara a preciza pretul platit pentru achizitia terenului.

Proiectul a fost anuntat initial in luna martie 2008, cand reprezentantii EFG sperau sa construiasca 6.500 de locuinte pe acest teren, in apropierea caruia se afla si o gara de tren care urma sa fie modernizata si redeschisa pentru a facilita accesul locuitorilor din proiect catre Bucuresti.

Investitiile erau estimate la 1,9 miliarde de euro, iar intr-o prima faza urma sa fie construite 60 de vile si 890 de apartamente. Spre sfarsitul anului insa, reprezentantii EFG spuneau ca "toata lumea ar trebui sa intre in vacanta pentru 18 luni", iar in scurt timp activitatea firmei a fost blocata aproape complet.

In primavara acestui an EFG a vandut participatiile pe care le detinea in patru proiecte fondului austriac de investitii Immoeast, alaturi de care urma sa construiasca ansamblul rezidential Livada de Meri si parcul de afaceri Meteo Business City in Bucuresti si alte doua proiecte in Brasov.

Dezvoltatorii de locuinte au fost tot mai atinsi de criza financiara in ultimele luni, in special companiile care au apelat la credite inclusiv pentru achizitia terenului.

Pe fondul scaderii vanzarilor de locuinte si a preturilor, companiile au oprit proiectele de constructie, iar bancile solicita rambursarea creditelor. Cazuri asemanatoare sunt cele ale firmelor Gigant Construct sau Sigma Proiect Development, care s-a finantat de la Marfin Bank si Bank of Cyprus pentru achizitia de terenuri in Bucuresti, dar in momentul de fata situatia de piata nu recomanda constructia unor ansambluri de locuinte, iar bancile au stopat aproape complet acest gen de finantari. Actionarii au fost astfel nevoiti sa ceara intrarea in insolventa a firmelor, care ar putea avea, intr-un final, o situatie asemanatoare cu cea a firmei EFG Crevedia.

Aparitia spre vanzare a unor astfel de active ale unor firme aflate in dificultate, denumite "distressed", si care se tranzactioneaza la valori mai mici cu 70-80% fata de preturile de achizitie, reprezinta pragul de jos al pietei imobiliare, dupa care bancile isi pot scoate din bilanturi aceste active considerate "toxice".

Sursa: ZF

#2
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Cunosc studiul asta. Practic trebuia construit un mic oras de la "zero". Nu s-a construit absolut nimic si sintagma "faliment imobiliar" este oarecum ciudata pt. ca si acum pe terenul respectiv cresc buruieni. Am impresia ca nici proiectarea nu a fost contractata singurele lor interventii fiind un "master plan" rudimentar, in aceeasi situatie fiind toate asa zisele proiecte.

Falimentul declarat este doar un instrument juridic legal prin care proprietarul scapa de datoria la banca in situatia in care valoarea terenului este mai mica decat imprumutul initial. Subprime prin definitie => banca este cea care a pierdut.

Nu inteleg de ce au asteptat pana acum?!

#3
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,617
  • Înscris: 25.11.2007
Interesanta este pagina de web indicata in postul anterior unde te pune sa citesti un disclaimer din care spicuiesc:


[...]
"In particular, anyone accessing this website should note that European Future Group is currently undergoing a significant restructuring as a direct result of the impact of the current global financial crisis on our business. Accordingly, the information contained herein is no longer accurate, is not up to date and is not in any way meant to represent the current capabilities or team of European Future Group, it is simply an example of European Future Group's past structure and capabilities (which should not be relied upon as indicative of likely future performance or capabilities)." [...]

#4
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
Astia voiau sa transforme o parloaga in minioras de 1.6 miliarde ... doar cu bani de la banca?  :huh:

#5
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Nici un proiect din cele prezentate pe site NU exista, sunt doar studii pt. a curta investitori sau banci. Astia sunt doar samsari de terenuri, n-au turnat un beton in viata lor.

View Postdon_dannielo, on 11th December 2009, 10:32, said:

Astia voiau sa transforme o parloaga in minioras de 1.6 miliarde ... doar cu bani de la banca?  :huh:
La Moara Vlasiei "trebuia" construit un oras si mai mare ca cel de la Buftea.

Simpli bisnitari de terenuri, nimic mai mult. Extras de pe situl lor :)

Quote

European Future Group has realized €13.5 million from the sale of over 48,000 square metres of residential land in Berivoiului to the north of Bucharest city centre. The land was acquired at €110 per sq.m. in January 2007 and secured planning for residential development of over 60,000 square metres prior to its disposal, in line with its strategy of delivering significant value to its equity partners.

Jeff Kirby, Chief Executive Officer of European Future Group, comments: “Sale of this site has achieved a 300% leveraged return for our equity partners in little more than a year, and reflects the strength of demand for well-located development opportunities in this fast expanding city. It also gives us great confidence in anticipating strong demand for both the commercial and residential elements of our nearby Jandarmeriei project.”
:wacko:

Edited by gugutata, 11 December 2009 - 10:45.


#6
Centris

Centris

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 4,527
  • Înscris: 19.05.2004

View Postdon_dannielo, on 11th December 2009, 10:32, said:

Astia voiau sa transforme o parloaga in minioras de 1.6 miliarde ... doar cu bani de la banca?  :huh:

pai asa se fac dezvoltarile imobilieare de pe la noi. marketing sanatos, gasesc fraieri, merg la banca, iau bani, dau faliment.

de la o vreme incep sa ma conving ca tot ce e cu european, euro, etc este bulsit romanesc. nu zic ca suta la suta doar 85. asta mai avea si future de coada.

Edited by Centris, 11 December 2009 - 10:50.


#7
teaCup_

teaCup_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 19.11.2008

View PostCentris, on 11th December 2009, 10:48, said:

de la o vreme incep sa ma conving ca tot ce e cu european, euro, etc este bulsit romanesc. nu zic ca suta la suta doar 85. asta mai avea si future de coada.
Hehe, m-a pufnit rasul citind "Black Sea Enhanced Returns". Enhanced returns.. riiiiight... trebuie sa ai cojones sa bagi bani in asa ceva :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate