PESTE, moduri de preparare
Last Updated: Nov 21 2008 17:58, Started by
IP-XCENTRIC
, May 18 2005 21:25
·
0
#73
Posted 23 November 2006 - 13:00
dan_pescaru, on Nov 21 2006, 23:39, said: Are dreptate adrianc in totalitate in privinta icrelor de stiuca,iar daca spui ca stiucile tale aveau icre la jumatatea lunii Octombrie, ma face sa cred ca nu ai vazut(mancat) cu adevarat icre de stiuca "culese" in lunile Februarie Martie Poate ca era o stiuca cu icre de crap :w00t: :lol: |
#74
Posted 24 November 2006 - 15:31
Mie imi plac chifetelutele de stiuca cu ciuperci si susan...Te intereseaza?
(compozitia ramasa de la stiuca umpluta) |
#75
Posted 28 November 2006 - 13:58
#76
Posted 05 December 2006 - 20:55
In luna decembrie au voie stiucile sa aiba icre, sau e interzis de cei "2" pescari de pe forum, ca am in casa un sac de stiuci prinse azi, si din cate vad eu, cam au icre!!!
|
#77
Posted 05 December 2006 - 21:51
Si eu am preparat alaltaieri icrele de la stiucile alea. :)
Dar ce stiu ei?! Sau mai bine zis : Dar ce prind ei?! |
#78
Posted 06 December 2006 - 21:12
#79
Posted 13 December 2006 - 14:37
Stiuca umpluta
1 h30 min 1 kg. stiuca, o felie piine alba, 1/2 pahar ulei, 2 oua, patrunjel verde, 1 buc. morcov, 1 buc. ceapa, 4 buc. cartofi de marime potrivita, 2 litri apa Mod de preparare Se curata stiuca, se scoate cu atentie pielea, se spala, se freaca usor cu sare si se pune deoparte. Carnea se ia de pe oase, se trece prin masina de tocat impreuna cu miez de piine alba, muiat in lapte si stors. Umplutura se freaca cu ulei, se adauga 2 oua, patrunjel verde tocat marunt, piper si sare. Pielea se stoarce bine, apoi se umple cu umplutura si se da forma de stiuca. Se coase si se pune la fiert in apa putin sarata, impreuna cu zarzavat, cartofi si oasele de peste. Cind pestele este gata, se pune pe platou, se toarna pe deasupra zeama strecurata si se garniseste cu cartofi si morcovi fierti in zeama. Mod de servire Se serveste rece cu lamiie sau calda cu unt proaspat sau cu sos de rosii. Stiuca umpluta fiarta 35 min o stiuca de 1 1/2 kg, sare, o jumatate ceasca de ulei, 2 oua, patrunjel tocat, 2 sardele de Lissa, piper, un morcov, o ceapa, 2-3 cartofi Mod de preparare Se curata o stiuca de 1 1/2 kg. Se scoate pielea, cautand s-o lasam cat mai intreaga. Se spala, se freaca cu putina sare si se lasa deoparte. Carnea se desface de pe oase, se trece prin masina de tocat, impreuna cu miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte si stors. Se freaca totul bine, cu jumatate ceasca de ulei, se adauga 2 oua, patrunjel tocat, 2 sardele de Lissa, spalate si fara oase, piper si putina sare. Se umple pielea de stiuca bine stoarsa de apa. Se da forma pestelui, se coase pe unde s-a umplut si se aseaza capul la loc. Se pune intr-o cratita lunga la fiert, cu apa si sare, cu un morcov, o ceapa, 2-3 cartofi si toate oasele care s-au scos din peste. Se lasa sa fiarba. Se aseaza in farfurie si se toarna putina zeama deasupra. Imprejur se pun cartofii si morcovii fierti. Mod de servire Se serveste rece, cu lamaie, sau cald cu sos de unt. Stiuca umpluta 1 kg. stiuca, o felie piine alba, 1/2 pahar ulei, 2 oua, patrunjel verde, 1 buc. morcov, 1 buc. ceapa, 4 buc. cartofi de marime potrivita, 2 litri apa Mod de preparare: Se curata stiuca, se scoate cu atentie pielea, se spala, se freaca usor cu sare si se pune deoparte. Carnea se ia de pe oase, se trece prin masina de tocat impreuna cu miez de piine alba, muiat in lapte si stors. Umplutura se freaca cu ulei, se adauga 2 oua, patrunjel verde tocat marunt, piper si sare. Pielea se stoarce bine, apoi se umple cu umplutura si se da forma de stiuca. Se coase si se pune la fiert in apa putin sarata, impreuna cu zarzavat, cartofi si oasele de peste. Cind pestele este gata, se pune pe platou, se toarna pe deasupra zeama strecurata si se garniseste cu cartofi si morcovi fierti in zeama. Observatii: Se serveste rece cu lamiie sau calda cu unt proaspat sau cu sos de rosii. Stiuca umpluta cantitatile sunt ptr 2 stiuci maricele se taie pielea in jurul capului si apoi trag de ea spre coada cu atentie sa nu se rupa aleg oasele ,iar carnea o toc si o amestec cu: -sare, piper, 1 leg. marar, 1/2 leg. patrunjel,putin delicat -2-3 cepe, 1 capatana mica usturoi -2 felii de paine inmuiate in lapte si stoarse bine -1 cartof maricel ras -2 oua, 1 lingura pasta tomate -1-2 linguri faina se amesteca bine si se umple pielea.se coase . pun ulei in tava ,pun stiucile si putina apa . atentie pielea stiucilor trebuie unsa cu ulei. tinem tava la cuptor cam 40-50 minute. sosul : 3 linguri pasta tomate 1pahar si jumatate de vin alb piper sare putin usturoi si o jumatate de leg de patrunjel verde . sosul se pune cand e aproape gata incercati ...n-o sa va para rau... Stiuca umpluta delicioasa Stiuca umpluta este un rafinament gastronomic, este un fel de mancare care poate face deliciul unei mese cu prietenii sau familia. Nu-i credeti pe cei ce spun ca stiuca are o carne fara valoare, are o carne foarte buna daca sti sa o prepari cum trebuie. Acum am sa va dau o reteta (personalizata) de stiuca umpluta iar data viitoare o reteta foarte buna de Bors de stiuca. Ce aveti nevoie: 2 stiuci (sau cate aveti nevoie) cam la 1-1,5 kg pentru a incapea fara probleme in tava, 4 oua, 100g orez, 3-4 cepe, 2 morcovi, un pahar de smantana, 4 cartofi, ulei, patrunjel proaspat, sare, piper, cimbru si putin busuioc. Ce aveti de facut: Curatati stiucile fara sa le taiati capul (daca vreti sa aveti o masa de mare efect), scoateti intestinele si branhiile (cu grija sa nu va raniti). Scoateti piele cu mare grija s anu o rupeti, la cap va fi ceva mai greu dar cu putina straduinta se poate, presarati sare pe ambele fete ale pielii si frecati-o usor apoi o bagati la frigider. Puneti la foc o oala cu apa, cand clocoteste puneti carnea de stiuca si lasati-o sa dea in cateva clocote, nu trebuie sa se fiarba ci doar sa se desfaca de pe oase. Scoateti oasele si apoi dati carnea prin masina de tocat. Amestecati carenea cu ouale, smantana, patrunjelul tocat marunt, cimbru, busuioc, sare si piper (dupa gust). Umpleti pielea stiucilor cu aceasta umplutura si apoi o coaseti cu grija sa nu o sfasiati. Intr-o tava sau cratita mare puneti apa la fiert, puneti cartofii (curatati), morcovii, ceapa si putina sare, cand sunt aproape fierte puneti pestele (pestele sa fie complet scufundat in apa). Il lasati sa mai dea in cateva clocote (cca 1o minute) apoi scoateti pestele, strecurati zeama si pastrati morcovii si cartofii. Pe un platou asezati stiucile, stropiti din belsug cu zeama de la fiert is zeama de lamaie, ornati platoul cu legumele fierte si patrunjel proaspat. Sper sa va delectati cu reteta mea si promit ca va mai dau retete adevarate de gatit peste in stil lipovenesc. Stiuca umpluta a la Szekszard Ingrediente pentru 5 portii: 1 kg stiuca 2 chifle 30 g migdale 3 oua 100 g radacina de patrunjel 1/2 legatura patrunjel verde 100 g ceapa sare, piper alb macinat, nucsoara 5 portii sos de ciuperci cu frisca Pregatire: Stiuca se spala, se curata cu grija de solzi sa nu vatamam pielea, se spala iarasi, i se taie capul. Se face taietura mica la rect si se eviscereaza prin spatiul ramas liber in zona capului. Apoi se spala din nou si se taie cu un cutit lung si ascutit deasupra coloanei vertebrale pana la coada astfel incat sa ramana sub piele carne cu grosimea de circa 1,5 cm. Stiuca astfel pregatita pentru umplere se sareaza atat in exterior cat si in interior si se pune deoparte. Preparare: Carnea scoasa de pe os se da prin masina de tocat si se omogenizeaza cu chiflele inmuiate si stoarse anterior , migdalele oparite si taiate marunt, ceapa prajita in untura, frunzele de patrunjel tocate marunt, se amesteca cu condimentele si se leaga compozitia cu oua. Stiuca se umple cu aceasta compozitie si orificiul se coase cu ata. Se inveleste in panza alba, se leaga cu o sfoara si se lasa la inabusit in apa cu ceapa, patrunjel si sare. Pana la servire se lasa in aceasta zeama. Atunci se scoate sfoara si panza de pe stiuca si se serveste cu sos de ciuperci cu frisca si cartofi natur. |
#80
Posted 20 April 2007 - 23:16
am incercat urmatoarea reteta:
ingrediente: macrou spalat si taiat bucati, ceapa, piper negru boabe, boabe mustar, ienibahar, foi dafin. otet si apa in proportii egale cat otet atata apa am pus intr0un borcan un rand ceapa taiata solzisori un rand peste la final am adaugat otetul combininat cu apa si condimentele de mai sus am inchis bine borcanul l-am mai legat cu o folie sa fie cat mai ermetic si l-am lasat la marinat (unii zic 3 zile altii o saptamana) ce mi-e mie foarte neclar este la ce temperatura se face marinarea asta: la temperatura camerei sau se tine la frigider? eu l-am bagat la racoare intr-o debara dar nu sunt sigur ca e bine deci ce parere aveti de reteta e buna sau nu? cate zile e bine sa lasi la marinat? si se tine in frigider sau la temperatura camerei? alte sugestii eventual daca reteta de am folosit-o nu e buna merci |
#81
Posted 21 April 2007 - 05:59
sunt habarnist, da' reteta pare buna. fiind vorba de peste eu recomand categoric marinarea la rece, iar daca borcanu ala zace in debara de prea multe ore, io zic sa reiei procedeul si sa-l bagi la rece de data asta.
|
#83
Posted 14 May 2007 - 14:12
#84
Posted 15 May 2007 - 15:07
Hai sa va spun metoda mea de marinare:
macroul se spala,curata, i se taie capul si coada dupa care se taie in bucati relativ egale.Se pun bucatile intr-o cratitza cu: boabe de piper,sare grunjoasa ( dupa gust ) , un ardei iute taiat feliutze subtiri ( puteti pune mai multzi ardei....depinde cat de picant va place sa mancatzi :D ), cateva foi de dafin ( nu prea multe :2 -3 ).Se toarna apa rece cat sa acopere pestele dupa care se toarna o cana de otet si una de ulei (poate sa fie si ulei de masline). Se pune totul la fiert, la foc mic, pentru o ora.Cand este gata,gustati de sare si otet ( poate preferatzi mai acrisor). Pofta buna! Edited by mellyssima, 15 May 2007 - 15:08. |
#85
Posted 21 May 2007 - 10:34
Ma intereseaza retetele la cuptor si nu prajelile de peste( pentru ca nu-s sanatoase ).
Eu am facut in weekend urmatoarea reteta( proprie si inventata pe loc ): - 1 buc. Cod( am cumparat Cod eviscerat, si nu felii ) - 7 cartofi - 200gr. amestec de legume chinezesc - 2 cepe medii - ulei de masline extravirgin, sare, piper, boia iute si rozmarin Intr-un vas de sticla termorezistent( cu capac ) am pus pe fund uleiul, ceapa taiata felii si pestele condimentat. Deasupra cartofii taiati bucati mari. Am pus apa si am dat la cuptor, la foc mic. Dupa ce s-a copt pestele si cartofii, am pus legumele si am mai lasat inca 10 min la cuptor. A iesit o mancare foarte buna, mai ales ca pestele nu a avut oase decat coloana si coastele. Yum, yum .... :dribbledrool: |
#86
Posted 21 May 2007 - 18:05
2 bucati de somon (rondele, file, cum vrei tu si cum te tine, numa' sa fie proaspat, nu congelat);
1 capatana de usturoi 2-3 rosii 1 grapefruit(daca se poate galben, ca-i mai aromat, nu portocaliu) nitel piper si sare Nu-i la cuptor, eu il fac in tigaie Tefal, cu foarte putin ulei, cate 3-4 minute pe fiecare parte, cu capac. Dupa ce scoti pestele, pui rosiile tocate, usturoiul pisat si felii de grapefruit taiate cubulete(+ piper si sare). Lasi vreo 2-3 minute cat sa iasa zemurili si torni peste peste, in farfurie. Suna ciudat, are un gust socant de bun(am convins personal un sceptic). Daca nu vrei sa folosesti deloc ulei, poti sa faci sosul inainte si sa pui pestele peste sos, cu capac. Numai sa fie tigaia mare( a mea e chiar un wok) si din teflon. |
#87
Posted 04 June 2007 - 18:13
uite o reteta pe care o prepara mamica mea si este foarte gustoasa:
se pune pestele intr-o tava unsa cu ulei ,se inge pestele cu ptin ulei se presara sare si piper in tava langa peste se pun carofi taiati in bucati mari si se introduc in cuptor cand preparatul este aproape gata se stropeste cu un pahar de vin alb si se mai lasa putin la cuptor se aseaza pestele pe farfurie alaturi de o portie de cartofi si se seveste cald presarat cu patrunjel proaspat este o reteta delicioasa si foarte simpla. pofta buna! |
|
#88
Posted 21 June 2007 - 12:57
O variatie aceeasi tema, incercata de mine in weekend:
un file de fitofag feliat se pune in tava unsa cu ulei, se presara sare, piper si maghiran Deasupra se pun: ardei capia rosu, ardei gras verde si ardei gras galben, taiat felii sau rondele, doua cepe taiate rondele, ciuperci neconservate taiate sferturi, cartofi taiati ca pentru tocanita. Peste toate astea se pune sare, piper si busuioc. Se acopera tot cu rosii feliate. Se completeaza cu apa pana se umple tava trei sferturi si se pune inca un pahar cu vin alb sec. totul se da la cuptorul preincalzit timp de cca 45 min-1h. Merita incercat! |
#89
Posted 10 July 2007 - 09:24
Am fost si eu in Delta si am ramas cu cateva capuri si cozi de somn,ajutati-ma cu o reteta buna de ciorba de somn!
|
#90
Posted 12 July 2007 - 11:53
Retete rapide.Timp de preparare 5-10 minute, timp de gatire 20-25 de minute, grad de dificultate mic.
Am luat 2 dorade, le-am curatat de solzi, de maruntaie, inotatoare, branhii, dar le-am pastrat capul sa dea bine pe platou. Am introdus in fiecare cate o feliutza de ghimbir si o frunza de dafin uscat. Nu am sarat (si bine am facut. Pestele acesta fiind oceanic contine o cantitate naturala de sare perceptibila dupoa gatit)Am presarat un praf de piper si curry. Le-am culcat intr-un vas de sticla termorezistenta cu capac impreuna cu boabe de piper alb rosu negru si verde, un ardei iute, felii groase de ceapa, cateva felii de morcov, boabe de mustar de coriandru cateva varfuri de busuioc proaspat - partea cu florile - 2 pahare de vin alb sec, o lingura de otet balsamic, un sfert de lingurita de nuscoara rasa. Am copt la cuptorul cu microunde 25 de minute pe 70 de W Se serveste cu cartofi natur, felii de lamaie, garnisite cu patrunjel verde si frunze proaspete de busuioc. Sa nu lipsesca de la masa un pahar de vin alb Aveam pregatit si un sos rece de usturoi - mujdei - o capatana de usturoi pisat, frecat cu vegeta sau sare, ca sa-si dezvolte gelatina, 100 de grame de smantana, verdeata tocata - patrunjel, cimbru, busuioc. Dupa ce am gustat dorada, am pastrat mujdeiul pentru alta masa. Gustul era divin si era pacat sa-l denaturez cu aroma puternica a usturoiului. Alta varianta: Pestele curatat ca mai sus se condimenteaza dupa gust cu piper, eventual curry, se introduce in fiecare cate o feliutza de ghimbir si o frunza de dafin. Se inveleste in folie de aluminum se da la cuptor sau si mai rapid, pe un gratar de teflon sau tuci pe aragaz 15-20 de minute si se intorce de pe oparte pe cealalta daca se gateste pe aragaz. Am gatit astfel macrou, merluciu, cod, pastrav, dorada, hering, scrumbie. Se pot sevi cu mujdei si mamaliguta. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users