Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cultura romana - o cultura slava?

- - - - -
  • Please log in to reply
1684 replies to this topic

Poll: Cultura romana - cultura slava? (208 member(s) have cast votes)

Cultura romana - cultura slava?

  1. mai putin de 10% (70 votes [33.65%])

    Percentage of vote: 33.65%

  2. 30% (80 votes [38.46%])

    Percentage of vote: 38.46%

  3. 60% (36 votes [17.31%])

    Percentage of vote: 17.31%

  4. 90% (22 votes [10.58%])

    Percentage of vote: 10.58%

Vote Guests cannot vote

#613
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Posttihomir, on 7th August 2009, 17:49, said:

Cine a vorbit de culturi orientale ma, era vorba de cultura bizantina de care au tinut toate popoarele ortodoxe. Ce in Romania nici vorba? Romania a fost in orbita imperiului roman/bizantin, politic mai putin dar cultural am facut parte din imperiul bizantin si am perpetuat mostenirea lui pana in zorii modernitatii.
Inventeaza o masina a timpului si intreaba un imparat bizantin ce crede despre faptul ca peste 1500 de ani barbarii de la nord de dunare se vor da urmasii lui dpvd cultural. In cel mai bun caz va fi consternat si va rade cu pofta.

Quote

Stramosii nostri au fost civilizatori romanici iar stramosii germanicilor au fost niste barbari.
Nu vad ce au de-aface romanii cu stramosii rom^anilor. Dimpotriva stramosii rom^anilor si ai germanilor sunt de aceeasi parte a granitei imperiului roman pentru mult timp si sunt in sfera culturii latine pentru o perioada si un grad infime comparativ cu germanii.

Quote

Sunt multe natiuni europene care si-au creat state mult mai tarziu decat noi (italienii de ex.), succesul politic al unei natiuni nu are de a face cu gradul de civilizatie ci cu situatia politica din jur. In plus esti tabula rasa la istorie, ambele state romanesti se formeaza in sec. XIV nu XV.
Nu poti sa asemeni formarea italiei sau a germaniei in sec 19, formare bazata pe formatii statele, baze culturale si identitati civilizationale existente de nivel mondial, comparat cu ridicarea din barbarismul de nivel de coliba a romanilor care a avut loc in sec XIV-XV.

Quote

In plus noi eram crestini cu mult inainte de crestinarea slavilor, a germanicilor sau a ungurilor, ca tot vorbesti de civilizatie si barbarie, de fapt noi ne-am nascut crestini. Etnogeneza romaneasca a mers mana in mana cu propagarea crestinismului si formarea limbii, sunt 3 elemente ce nu se pot separa in istoria romanilor.

Faptul ca noi suntem crestini inainte de crestinarea si acceptare culturii bulgare de catre rusia kieveana (care atingea si teritoriul romaniei) este doar o simpla speculatie. Ce stim e ca nu exista pe teritoriul romaniei biserici sau religie organizata dovedita pana tarziu in sec 13-14, nici macar o cultura scrisa crestina, ceea ce spune mult despre ce fel de crestini eram, daca eram. Se bate mult moneda pe niste pesteri crestine in dobrogea, dar dobrogea nu a facut parte din acelasi areal cu romania pana recent.

Etnogeneza romaneasca nu se termina decat un jurul anului 1000AD. Insa nu este nici o dovada ca ele ar fi asociate cu crestinismul, popoarele convertite la crestinism nu-si schimba limba tocmai din motiv ca crestinismul este prin definitie o cultura pro-comunitara cu puternice efecte de coeziune sociala ce duc la intarirea legaturilor dintre oamenii vorbitori de aceeasi limba, nu la pierderea propriei limbi.

Quote

Suntem singurul urmas direct al imperiului roman crestin, singurul popor si ortodox si de limba latina, asa cum era imperiul sfintilor Constantin sau Teodosie! Unii sunt de limba latina dar nu mai sunt ortodocsi, altii sunt ortodocsi dar nu sunt de limba latina, noi le avem pe amandoua, suntem un popor unic si binecuvantat!
Aproape tot ce inseamna crestinatate pana la reforma protestanta inseamna greci ortodocsi si latini catolici. Nici vorba de romania ca urmas al unui imperiu din care fie nu a facut parte (cel bizantin) fie a facut parte pt foarte putin timp si accea in mod superficial (imperiul roman clasic) si nici vorba de imperiul roman catolic de apus. Urmasii culturali ai bizantinilor sunt ortodocsii din orientul mijolociu, grecii si restul balcanicilor care au contribuit in mod fundamental la cultura imperiului si expansiunea acestuia. Nici vorba de romani.

Quote

Ce intelegi prin cultura latina? Sa umble in toga si sa invete oratorie, sa-i citeasca pe clasicii antichitatii? :lol:  Apartenenta la familia latina e data de limba si istorie comuna, nu de altceva! Astea sunt baza si esenta latinitatii. Cred ca utilizati gresit niste termeni, confundati romanitatea cu "latinismul" de ev mediu, termen sinonim cu catolicismul si apusul.

Cultura latina este sinonima cu catolicismul si apusul. Tarile apusene au o istorie comuna si o cultura comuna cu variatii regionale si cu diferente pronuntate aparute mai tarziu cum ar fi protestantismul. Toga? Da. Citirea de autori antici, citirea de autori medievali apuseni. Da. Nu numai citirea ci chiar autorii insasi erau de loc, nu de undeva de departe sa zici ca doar ii "citesti". Ei insasi au scris aceste lucrui. Da. Catolicism, biserici gotice, apoi baroce si rococo, limba latina limba oficiala, suzeranitatea papei? Da. Renasterea, explorarea globlului si rute comerciale transcontinentale? Da. Tocmai acestea sunt elementele de istorie si cultura comuna pe care le au toti latinii si tarile latinizate cultural inclusiv cazul germaniei si angliei care nu au fost insa si lingvistic desi latina era limba oficiala. Ce tu nu intelegi este ca un spaniol nu se uita la cultura latina ca fiind ca ceva ce trebuie importat in tara lui asa cum fac romanii. Cultura latina este la ea acasa acolo, aceea este chiar cultura "de la mama lor". Tot asa cum ortodoxia este privita ca si parte a culturii noastra, tot asa latinii si restul apusului se autoidentifica cu aceasta cultura occidentala catolica in acelasi mod in care noi ne identificam cu ale noastre. Deci cultura latina este in romania prin definitie una straina, de import tarziu, si ironic una de modernizare concomitenta cu occidentalizarea estului europei (brancoveanu, dimitrie cantemir si petru cel mare fiind conteporani si aliati).

Quote

Eu vorbesc de romanitate in intelesul propriu al termenului, limba latina, originea romana, nu vorbesc de sensul figurat al cuvantului "latin" sinonim cu cel de "franc" sau de "catolic". Nu ii mai amestecati.
Atunci spune clar ca si mine ca suntem latini doar dpvd lingvistic, ca si rezultat al unui accident istoric, dar nu avem nimic de-aface istoric sau cultural cu francii sau catolicii. Nu ca as avea ceva impotriva lor, dimpotriva cred ca cultura lor este dominanta si foarte buna astazi, drept urmare ea face o intrare puternica in estul europei. Singurii cu care am avut un pic de-aface este imperiul bizantin dar si acele influente sunt de imitatie, primite tarziu de tot de la bulgari, tot asa ca si in rusia unde limba bulgara a fost limba oficiala pana in sec 19  (considerata ca si forma inalta/educata a limbii ruse).

Asa cum am mai zis, contextul cultural al unei tari se determina exclusiv comparativ cu cultura si istoria altor tari si zone alaturate din europa iar din acest punct de vedere suntem plasati clar in estul europei. Restul e imaginatie si incercari de frauda istorica cu scopul de a fabrica o descendenta nobila. Nici in mediterana de vest, nici in apus, nici nici in mediterana de est.

#614
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postanoano, on 7th August 2009, 19:50, said:

Inventeaza o masina a timpului si intreaba un imparat bizantin ce crede despre faptul ca peste 1500 de ani barbarii de la nord de dunare se vor da urmasii lui dpvd cultural. In cel mai bun caz va fi consternat si va rade cu pofta.

Cati 15 ani ai de vii cu asemenea argumente? Pune mana pe carte si lasa filmele si jocurile pe computer. Imparatii bizantini au fost contemporani cu primii domnitori romani, aveau relatii diplomatice bilaterale, la 1359 imparatul de la Constantinopol e de acord sa il trimita in Tara Romaneasca pe mitropolitul de la Vicina pentru a fi primul mitropolit al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran detine Dobrogea in calitate de Despot, titlu administrativ bizantin, Stefan cel Mare devine unul din principii cu drept la tronul bizantin prin casatoria cu Elena de Magop, membra a dinastiei Paleologilor iar Mihai Viteazul a incercat sa restabileasca imperiul si sa-i alunge pe turci din Europa. In fine, o serie de membri ai dinastiilor Paleologos si Canacuzino se vor stabili in Tarile Romane in sec. XVI-XVIII iar domnitorii nostri se vor erija in ocrotitorii crestinatatii, calitate detinuta inainte de basilei. Relatiile româno-bizatine au o istorie indelungata si prea putin cunoscuta de publicul larg dar nu ai cum sa le omiti cand te lasezi intr-o asemenea discutie. Ghici cum se numea imperiul bizantin (nu a existat asa ceva, corect este "imperiul roman") la vremea lui? Iti spun eu : Romania!

View Postanoano, on 7th August 2009, 19:50, said:

Nu vad ce au de-aface romanii cu stramosii rom^anilor.

Afara de faptul ca se confunda, nimic.  :confuzzled:  Nu cunosti localitatile romane de pe teritoriul Romaniei? Nu ai auzit ca imparatul Galerius era de origine dacica sau de originea generalului Aetius invingatorul lui Atila? Pai atunci nu prea avem ce discuta, revino dupa ce inveti putina istorie.

View Postanoano, on 7th August 2009, 19:50, said:

Ce stim e ca nu exista pe teritoriul romaniei biserici sau religie organizata dovedita pana tarziu in sec 13-14

Pai daca nu stii, invata! Episcopii de la Tomis, Ioan Casian, Dionisie cel Mic, "Ego Zenovius votum posui", "Biserica Ghotiei", nu iti spun nimic? De episcopul Hieroteus de la Alba Iulia din vremea cuceririi maghiare, de mentiunea din sec. XIII despre vlahii schismatici din Moldova, nu ai auzit?

View Postanoano, on 7th August 2009, 19:50, said:

Aproape tot ce inseamna crestinatate pana la reforma protestanta inseamna greci ortodocsi si latini catolici. Nici vorba de romania ca urmas al unui imperiu din care fie nu a facut parte (cel bizantin) fie a facut parte pt foarte putin timp si accea in mod superficial (imperiul roman clasic) si nici vorba de imperiul roman catolic de apus. Urmasii culturali ai bizantinilor sunt ortodocsii din orientul mijolociu, grecii si restul balcanicilor care au contribuit in mod fundamental la cultura imperiului si expansiunea acestuia. Nici vorba de romani.

Aberatii ale unui ignorant, in 5 randuri bati campii cu atata gratie incat e inutil sa te mai corectez. E vorba aia: cand toata lumea iti zice ca esti beat, te duci si te culci.

Edited by tihomir, 07 August 2009 - 20:24.


#615
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View Postravinescu, on 29th July 2009, 16:08, said:

Nu ești mai riguros, pentru că tu susții că în Ardeal se folosea "arină" în loc de nisip. Nisipul este asociat cu apele și e greu de crezut că în tot Ardealul s-a folosit "arină" timp de multe sute de ani, iar apoi a dispărut rapid din majoritatea locurilor unde era folosit, fiind înlocuit de un cuvînt impus pe cale literară, într-o vreme în care cei care știau să citească și să scrie era foarte redus.

In Ardeal se spune ARINĂ, nisip fiind un termen modern.

LEASĂ se numeste o bucata de gard, un gard, un panou de gard, o plasa de gard (daca gresesc aici sa ma corectati deoarece am copilarit mai mult la oras si inca mai invat asemenea cuvinte den batrani.

Edited by Cyber-sapiens, 07 August 2009 - 21:06.


#616
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View PostCyber-sapiens, on 6th August 2009, 21:26, said:

Deci cum ramane, suntem o cultura GERMANICA-gepida ?!, ori optezi pt. cea SLAVA, ori Bizantina, ori ...

Cultura noastra este prea mult legata de antichitate ca sa o numesti cultura in sensul citadin clasic ori religios.
ROM^NII  au trait intr-o cultura rurala, romanica si ne-crestina pana tarziu.


Nu am spus ca e germanica, am spus ca documentele istorice  numesc acest spatiu Gepidia in sec VII.

Si unde e legatura  dintre sec XI si sec III ??

#617
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View Postk84, on 7th August 2009, 22:14, said:

Nu am spus ca e germanica, am spus ca documentele istorice  numesc acest spatiu Gepidia in sec VII.

Si unde e legatura  dintre sec XI si sec III ??

Da, HUNIA, CUMANIA, ...  :rolleyes:

#618
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View PostLeinarius, on 6th August 2009, 21:55, said:

Ba io m-am saturat, ba, de semidoctii lu peste imparat, care vin aci, nu citesc nici doua pagini in urma si reiau toate cliseele...
Ce cultura slavona, ba? Ce mentalitate slavona? Exista etnia asta " slavona"??? Exista o singura etnie slavica? Sau exista doar limbi slavice? Brazilienii si portughezii sunt inruditi genetic la modul profund?

Tu nu iti dai seama de enormitatile pe care le debitezi?
Majoritatea cuvintelor de origine latina din limba romana sunt chiar asa: de origine LATINA, nu franceza sau italiana. Macar nu incerca sa contrazici lingvistii cu aprecieri urechiste cu aere de profesionist.

Daca ai facut practica sau voluntariat intr-o vara la un sit nu inseamna ca stii tot repretoriul arheologic... Mai cauta, mai citeste...

Gothia si Gepidia sunt doua chestiuni foarte diferite... Intre ele se intinde falnic umbra lui Attila.

1. nu debitez, am studiat 5 ani la facultatea de istorie si am predat trei ani Istoria. De ce crezi ca e mai adevarata varianta ta care ti-a fost insuflata de parintii nationalisti.
2. deschide Dictionarul explicativ al limbii române si citeste cuvintele, langa ele scrie originea cuvantului. Uite, am luat la intamplare 5 cuvinte, scrise una sub cealalta: constituent  (FR)
             constrange  (Lat)
             constructiv  (FR)
             construi      ( FR)
             consubstantial ( FR)
          
            Academia Roman,
                    Dex
            ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, PAG. 215

3. Eu sunt mandru ca sunt Roman cand caut adevarul si nu fictiunea (pt. ca asta suna mai bine). Din pacate sunt prea multi cu complexe de inferioritate (fata de occident) care incearca sa compenseze cu aberatii. Ca sa nu ne mai acuzam hai sa postam si surse stiintifice (din arhive, de la autori consacrati, etc) cand vine careva cu o "teorie" noua sau veche.


View PostCyber-sapiens, on 7th August 2009, 22:30, said:

Da, HUNIA, CUMANIA, ...  :rolleyes:

Ah... da, si ce legatura au acestea cu latinitatea noastra?

#619
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postk84, on 7th August 2009, 22:51, said:

1. nu debitez, am studiat 5 ani la facultatea de istorie si am predat trei ani Istoria. De ce crezi ca e mai adevarata varianta ta care ti-a fost insuflata de parintii nationalisti.
2. deschide Dictionarul explicativ al limbii române si citeste cuvintele, langa ele scrie originea cuvantului. Uite, am luat la intamplare 5 cuvinte, scrise una sub cealalta: constituent  (FR)
             constrange  (Lat)
             constructiv  (FR)
             construi      ( FR)
             consubstantial ( FR)
          
            Academia Roman,
                    Dex
            ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, PAG. 215

Si ce vrei sa dovedesti cu asta? Frantuzismele si alte neologisme luate din latina au fost preluate de multe limbi in sec. XIX, e vorba de influenta revolutiei franceze, de inventarea sau reinventarea unor institutii antice preluate cu tot cu terminologia de rigoare, fenomen petrecut in toata Europa. Neologismele nu constituie fondul principal de cuvinte in nicio limba si nici nu schimba caracterul unei limbi, rusa e plina si ea de frantuzisme, sarba plina de italienisme si frantuzisme, dar tot limbi slave au ramas. Ai prins ideea?
Pacat de copiii aia carora le predai, nu ai cum sa predai istoria "la rece" decat de la liceu in sus, pana la liceu istoria are un rol formativ nu doar pur informativ, asta lasand la o parte faptul ca tu insuti nu stapanesti anumite chestii elementare pentru un student la istorie (romanizarea, rolul si locul migratorilor, evolutia limbii, etc.).

#620
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View Posttihomir, on 7th August 2009, 23:14, said:

Si ce vrei sa dovedesti cu asta? Frantuzismele si alte neologisme luate din latina au fost preluate de multe limbi in sec. XIX, e vorba de influenta revolutiei franceze, de inventarea sau reinventarea unor institutii antice preluate cu tot cu terminologia de rigoare, fenomen petrecut in toata Europa

Da, dar voi "urmasii Imperiului Roman" le includeti pur si simplu la cuvintele de origine latina ca sa cresca procentul cuvintelor de origine latina.

#621
Thomas-

Thomas-

    Nunc plaudite omnes!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,436
  • Înscris: 31.10.2008
Cre, incetati cu rromi, ca mi se face rau, da-i in papuci ca le zice tigani.

View Postk84, on 7th August 2009, 23:23, said:

Da, dar voi "urmasii Imperiului Roman" le includeti pur si simplu la cuvintele de origine latina ca sa cresca procentul cuvintelor de origine latina.

N-are nicio legatura, totul tine de cum e vocabularul esential (am un lapsus) structurat.

#622
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View Posttihomir, on 7th August 2009, 23:14, said:

Pacat de copiii aia carora le predai, nu ai cum sa predai istoria "la rece" decat de la liceu in sus, pana la liceu istoria are un rol formativ nu doar pur informativ, asta lasand la o parte faptul ca tu insuti nu stapanesti anumite chestii elementare pentru un student la istorie (romanizarea, rolul si locul migratorilor, evolutia limbii, etc.).

Exact, si greselile din trecut o platim acum cand adultii au o imagine deformata despre propia istorie.  Oricum, istoria predata la scoala e o propaganda pura (in fiecare tara). Ex: copiii din Etiopia invatau ca sunt urmasii Galilor pt. ca erau una din coloniile Frantei.
La o facultate de stat nu se mai preda o istorie orientata spre nationalism ci una mai obiectiva.

Ceea ce mai consider eu comic e faptul ca si acest grup "nationalist" este divizat intre filo-daci si filo-romani.

Edited by k84, 07 August 2009 - 22:37.


#623
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Postk84, on 7th August 2009, 23:23, said:

Da, dar voi "urmasii Imperiului Roman" le includeti pur si simplu la cuvintele de origine latina ca sa cresca procentul cuvintelor de origine latina.
Nu doar ca limba rusa are multe cuvinte frantuzesti, foarte multe cuvinte frantuzesti vin in romana din rusa nu direct din franceza. De altfel modul de pronuntie al cuvintelor frantuzesti in limba romana se face dupa regulile rusesti datorita faptului ca cultura franceza intra in romania via rusia in timpul protectoratului rusesc.

#624
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postk84, on 7th August 2009, 23:23, said:

Da, dar voi "urmasii Imperiului Roman" le includeti pur si simplu la cuvintele de origine latina ca sa cresca procentul cuvintelor de origine latina.

Nu e adevarat, tu ai adus vorba de acest gen de neologisme nu eu. Fondul principal de cuvinte (adica acele cuvinte folosite in viata de zi cu zi, nu regionalisme, nu arhaimse, etc.) e si a fost latin, indiferent de neologisme. Ca aceste neologisme latine nu sunt incluse in fondul latin mostenit se vede si din dictionar, fie scrie in dreptul lor "fr." sau "it." fie scrie ca sunt latine dar neologisme. Deci ridici o problema falsa.

View Postk84, on 7th August 2009, 23:33, said:

La o facultate de stat nu se mai preda o istorie orientata spre nationalism ci una mai obiectiva.

Evident, nu ai cum sa le explici unor copii de 10-15 ani relatiile complexe din societatea medievala de exemplu, intr-un fel se preda la gimnaziu si in altul la facultate. La scoala copiul trebuie sa prinda esentialul si normal, trebuie sa existe un echilibru intre adevarul istoric si formarea constiintei nationale. Acest echilibru a existat in scoala interbelica, a fost perturbat grav in comunism, a fost restabilit in primii ani dupa revolutie, iar acum e iarasi amenintat de niste ametiti ca tine care cred ca lumea a inceput cu ei si se apuca ei sa faca "demitizarea istoriei" (de fapt acest curent este unul venit de afara ca si curentul slavist din vremea lui Roller la randul sau), in realitate cazand in extrema cealalta si mistificand istoria dupa cum o cere actuala orientare politica a tarii. Un exemplu e "lectia despre holocaust", o siluire a istoriei si o barbarie la adresa educatiei, copilul in loc sa invete adevarul istoric invata propaganda evreiasca, in loc sa invete sa-si cinsteasca eroii invata sa cinsteasca tradatorii si dusmanii romanilor in numele unei false tolerante si false reconcilieri.

Edited by tihomir, 07 August 2009 - 23:04.


#625
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Posttihomir, on 7th August 2009, 21:22, said:

Cati 15 ani ai de vii cu asemenea argumente? Pune mana pe carte si lasa filmele si jocurile pe computer. Imparatii bizantini au fost contemporani cu primii domnitori romani, aveau relatii diplomatice bilaterale, la 1359 imparatul de la Constantinopol e de acord sa il trimita in Tara Romaneasca pe mitropolitul de la Vicina pentru a fi primul mitropolit al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran detine Dobrogea in calitate de Despot, titlu administrativ bizantin
Sunt de acord cu faptele pe care le-ai prezentat dar nu cu interpretarea acestora. Tu interpretezi faptul ca domnitorii romanii au avut relatii diplomatice cu bizantul ca fiind dovada da romanii fac parte din cultura bizantina. Pana aici sunt de acord DAR, tu concluzionezi ca romanii au o istorie mai apropriata de imperiul bizantin si ca ei reprezinta mostenitorii acestuia, acest fapt este fals. Romanii nu sunt mostenitorii imperiului bizantin mai mult decat de ex rusii sau alte popoare din europa de est care au imitat doar tarziu cultura bizantina. Cand apar in istorie primii domnitori romani, imperiul bizantin era deja pe duca iar romanii nu au apucat ca si stat prea multa colaborare cu bizantinii. Daca romanii sunt mostenitori ai bizantului, cum se face ca romanii au mitropolit doar in 1359? :D

Quote

Stefan cel Mare devine unul din principii cu drept la tronul bizantin prin casatoria cu Elena de Magop, membra a dinastiei Paleologilor iar Mihai Viteazul a incercat sa restabileasca imperiul si sa-i alunge pe turci din Europa. In fine, o serie de membri ai dinastiilor Paleologos si Canacuzino se vor stabili in Tarile Romane in sec. XVI-XVIII iar domnitorii nostri se vor erija in ocrotitorii crestinatatii, calitate detinuta inainte de basilei.
Si cneazii si tzarii rusi s-au casatorit din aceleasi motive cu domnite bizantine. De asemenea multi membri ai dinastiilor paleologilor si cantacuzino au trait atat in romania cat si in rusia dupa caderea bizantului.

Quote

Relatiile româno-bizatine au o istorie indelungata si prea putin cunoscuta de publicul larg dar nu ai cum sa le omiti cand te lasezi intr-o asemenea discutie.
Pe scara istorica relatiile sunt foarte scurte. Imperiul bizantin exista incepand cu sec 4-5 si cade in 1453. Muntenia a aparut in sec 14.

Quote

Ghici cum se numea imperiul bizantin (nu a existat asa ceva, corect este "imperiul roman") la vremea lui? Iti spun eu : Romania!
Da, dar denumirea romaniei a fost aleasa intentionat "Rom^ania" in sec 19 pentru a invoca o presupusa continuitate cu Romania din care romanii nu au facut niciodata parte.

Edited by anoano, 07 August 2009 - 23:07.


#626
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postanoano, on 8th August 2009, 00:05, said:

Si cneazii si tzarii rusi s-au casatorit din aceleasi motive cu domnite bizantine. De asemenea multi membri ai dinastiilor paleologilor si cantacuzino au trait atat in romania cat si in rusia dupa caderea bizantului.

Si rusii si romanii au facut parte din aceeasi familie bizantina, asta ti-am zis de la inceput dar esti greu de cap.

View Postanoano, on 8th August 2009, 00:05, said:

Pe scara istorica relatiile sunt foarte scurte. Imperiul bizantin exista incepand cu sec 4-5 si cade in 1453. Muntenia a aparut in sec 14.

La 1453 cade imperiul dar ramane bizantinismul, citeste Bizant dupa Bizant de Iorga sa vezi cum e cu mostenirea bizantina.

View Postanoano, on 8th August 2009, 00:05, said:

Da, dar denumirea romaniei a fost aleasa intentionat "Rom^ania" in sec 19 pentru a invoca o presupusa continuitate cu Romania din care romanii nu au facut niciodata parte.

Aiureli, denumire de România a fost aleasa dupa cea de Țara Româneasca la randul ei derivata din etnonimul nostru, români, termeni care preced cu multe sute de ani unirea de la 1859, de fapt in 1862 s-a ales numele oficial al statului, daca nu ma insel.

#627
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View Posttihomir, on 7th August 2009, 23:59, said:

Acest echilibru a existat in scoala interbelica, a fost perturbat grav in comunism, a fost restabilit in primii ani dupa revolutie, iar acum e iarasi amenintat de niste ametiti ca tine care cred ca lumea a inceput cu ei si se apuca ei sa faca "demitizarea istoriei" (de fapt acest curent este unul venit de afara ca si curentul slavist din vremea lui Roller la randul sau),

Tu habar nu ai ce vorbesti. In perioada interbelica (cand in Franta deja s-a pus bazele istoriografiei moderne: "Annales d'histoire économique et sociale" Marc Bloch, Lucien Febvre) la noi se preda la scoala ca sintem urmasii ROMANILOR, da nu a celor din Roma ci romanilor din provincie in a caror suflet inca traia "democratia" si spiritul republicii (guvernare liberala in Romania).

Vrei sa-ti fie copiii indoctrinati la scoala ca si in Germania anilor 30' ??

"a fost restabilit in primii ani dupa revolutie" de catre cine a fost restabilit? vorbesti aiurea.

"sa-si cinsteasca eroii" te referi la Zelea Codreanu?? antunci stiu cu cine am de-a face!

si ai grija cu antisemitismul ca se pedepseste penal !

Edited by k84, 07 August 2009 - 23:33.


#628
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Posttihomir, on 7th August 2009, 23:59, said:

Evident, nu ai cum sa le explici unor copii de 10-15 ani relatiile complexe din societatea medievala de exemplu, intr-un fel se preda la gimnaziu si in altul la facultate. La scoala copiul trebuie sa prinda esentialul si normal, trebuie sa existe un echilibru intre adevarul istoric si formarea constiintei nationale. Acest echilibru a existat in scoala interbelica, a fost perturbat grav in comunism, a fost restabilit in primii ani dupa revolutie, iar acum e iarasi amenintat de niste ametiti ca tine care cred ca lumea a inceput cu ei si se apuca ei sa faca "demitizarea istoriei" (de fapt acest curent este unul venit de afara ca si curentul slavist din vremea lui Roller la randul sau), in realitate cazand in extrema cealalta si mistificand istoria dupa cum o cere actuala orientare politica a tarii. Un exemplu e "lectia despre holocaust", o siluire a istoriei si o barbarie la adresa educatiei, copilul in loc sa invete adevarul istoric invata propaganda evreiasca, in loc sa invete sa-si cinsteasca eroii invata sa cinsteasca tradatorii si dusmanii romanilor in numele unei false tolerante si false reconcilieri.

Demitizarea istoriei poate insemna ceva trivial ca de exemplu eliminarea unor incercari de a prezenta situatia dintr-un punct de vedere prea pro-national, asa cum de altfel fac toate natiile. Sau poate insemna eliminarea unei istorii din care copii se prind ca ei sunt "latini si urmasii romanilor", ca cultura romana e una latina sic a fost intotdeauna una civilizatoare iar toti ceilalti din jurul nostru erau barbari, ca cultura slava e "rea" si ca slavii ne-au asuprit, ca romanii nu au nimic de-aface cu "nomazii" unguri fara sa se mentioneze ca s-a intamplat sa fim condusi de diversi nomazi asiatici pentru 800 de ani, ca tot ce e roman este unic si nu exista la nimeni fara a prezenta niciodata o paralela cu restul europei de est, ca romanii au uitat dupa retragerea aureliana ca sunt latini dar ca brusc si-au amintit ca sunt latini vezi doamne in sec 19 (fara a mentiona ca frantuzirea vine de la rusi sau ca ardelenii s-au catolicizat dupa uniunea de la brest deodata cu alti ortodocsi aflati in sfera de influenta catolica), etc.

Exista o diferenta mare intre mici inadvertente cu tenta nationalista si frauda istorica pe fata cum se face in romania.

Edited by anoano, 07 August 2009 - 23:23.


#629
k84

k84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 12.12.2007

View Posttihomir, on 8th August 2009, 00:12, said:

Aiureli, denumire de România a fost aleasa dupa cea de Țara Româneasca la randul ei derivata din etnonimul nostru, români, termeni care preced cu multe sute de ani unirea de la 1859, de fapt in 1862 s-a ales numele oficial al statului, daca nu ma insel.

Era numita Wallachia si nu Tara Romaneasca. Nu mai abera ! ! !  Si nu era derivata din "roman" ci din "ruman" forma pe care lumea anglo-saxona o utiliza chiar si dupa al II-lea razboi mondial.

Edited by k84, 07 August 2009 - 23:26.


#630
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Posttihomir, on 8th August 2009, 00:12, said:

Si rusii si romanii au facut parte din aceeasi familie bizantina, asta ti-am zis de la inceput dar esti greu de cap.
Romanii si rusii sunt in familia bizantina in sensul de imitatori tarzii da, e corect, dar nu acela de initiatori. Este o diferenta istorica foarte mare intre estul europei is mediterana de est unde era imperiul bizantin care s-a format pe bazele culturii imperiului roman de rasarit si a culturii grecesti.

Toata autoritatea de urmasi ai bizantinilor a celor din afara granitelor bizantului istoric se baza pe faptul ca bizantinii propriu zisi erau sub ocupatie si asimilare otomana. Odata cu eliberarea balcanilor deja avem din nou urmasi legitimi si propriu-zisi ai bizantului care sa duca stindardul mai departe daca chiar doresc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate