Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cultura romana - o cultura slava?

- - - - -
  • Please log in to reply
1684 replies to this topic

Poll: Cultura romana - cultura slava? (208 member(s) have cast votes)

Cultura romana - cultura slava?

  1. mai putin de 10% (70 votes [33.65%])

    Percentage of vote: 33.65%

  2. 30% (80 votes [38.46%])

    Percentage of vote: 38.46%

  3. 60% (36 votes [17.31%])

    Percentage of vote: 17.31%

  4. 90% (22 votes [10.58%])

    Percentage of vote: 10.58%

Vote Guests cannot vote

#451
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View PostPierde_verile, on 27th July 2009, 10:27, said:

Băiețaș, ți-am arătat cu date serioase, că țiganii sunt mai numeroși în Sud. Este vorba de mai bine de un milion și jumătate de țigani care trăiesc în Sudul țării și se declară români. Un ziarist a făcut un reportaj despre Budești-Călărași, despre câți țigani sunt în realitate, și cât de puțini au fost la recensământ. Țiganii din Ardeal se declară mai toți țigani (unii se consideră unguri), cu tristețe sau cu mândrie. Alți foști țigani, din Sudul țării, sunt deja români, dar nu au renunțat de tot la obiceiurile țigănești. De aici avem mitiocănia miticească, nu de la țăranii ajunși la oraș, care sunt simpli și umili. Eu îi suspectez și pe Dinu Păturică și pe Tănase Scatiu de origini țigănești, erau un fel de de „Andrei Sârbu” (patronul „Pro TV”) din alte vremuri. O statistică cinstită ar ridica la vreo 3 milioane numărul persoanelor cu orgini țigănești în Sudul țării. Au studiat problema serios comuniștii, dar au ținut datele la secret. Și ce era secret la comuniști era foarte serios. Deci 30% - 40% din Valahia istorică are origini țigănești, sunt „români noi” (țiganii din Ardeal își zic în glumă „rumâni vechi”). Nu este o minciună să faci paralelismul român - țigan în cazul Sudului României. Am descoperit că fenomenul nu este pozitiv, cum am crezut la început. Pentru că românizarea este la suprafață, proces facilitat de faptul că mulți dintre cei cu orgini românești provin din strămoși slavi, turci sau greci  de acum mai mult de 200 de ani (fenomen satirizat de Eminescu). Sudul și Nordul țării (Banatul - Transilvania - Moldova și Basarabia) se depărtează imperceptibil pe perioade scurte unul de altul. Anoano are și dreptatea lui când vorbește de balcanismul Sudului, de fapt este vorba de conservatorismul țiganilor (sesizat de Nicolae Iorga), care mai păstrează amintirile cu cântece și obiceiuri turcești. Un om care se consideră român adevărat în Sudul țării caută sprijin în Ardeal și Moldova pentru problemele acestea, nu disprețuiește oamenii din aceste provincii. Cel care se consideră „jmecher” superior și disprețuitor este sau fost țigan sau țigan - sadea, chiar dacă se consideră român „daco-roman”. Încetul cu încetul se vor trezi la adevărul despre ei înșiși, și le va fi mai drag Pakistanul decât cețoasa Dacie.
sunt destui in Bucuresti care au un bunic tigan ,o strabunica tiganca dar nu ar recunoaste in ruptul capului.Si de ce canta muzica turceasca si danseaza turceste din buric? de ce nu cant amuzica din pakistan dac asunt asa conservatori.?rezulta ca sunt conservatori doar cu obiceiurile ce au anu mai mult de 300 ani.

#452
berserkr

berserkr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 395
  • Înscris: 11.09.2006
Vorbesti prostii. Si ai o teorie care nu corespunde realitatii din sud pe care eu o cunosc mult mai bine decat tine. Folclorul din sud nu-i turcesc si cele mai vechi obiceiuri n-au nicio legatura cu turcii sau altii. Eu nu dispretuiesc banatenii. Am prieteni adevarati in tot vestul. Nu dispretuiesc niciun om pentru ca apartine unei rase sau etnii. Din pacate oricat m-am straduit sa am sentimentul crestinesc al iertarii, nu reusesc (inca) sa iert ingamfarea (si prostia rezultata) bazata pe supralicitarea propriei importante. De-aia te contrazic. Nu te mai da asa rotund, uita-te la tine in jur. Nu esti cu nimic mai breaz daca nu faci nimic mai bun decat altii. A reusit sa te corupa din subiect anoano, se joaca cu tine. A fluturat putin problema cu sudul si ai muscat momeala. De fapt de-aia il si intrebasem ce relevanta are. "Jmecheri" sunt aia care vor sa se bage sub pulpana a ceva ce n-au facut niciodata ei sau stramosii lor numai ca s-o duca mai bine. Si asta indiferent de unde provin.

@soka-norman. Minti. Pur si simplu. Peste tot sunt oameni fara gusturi care apreciaza obiceiuri mai simpliste importate de la altii. La fel vorbesti prostii si legat de descendenta. Tiganii au fost eliberati in secolul 19. Majoritatea isi pot urmari radacinile pana acolo macar. Si ce spui tu e aberant, vorba de copil razgaiat si fara cultura si bun simt.

Edited by berserkr, 27 July 2009 - 09:45.


#453
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Postberserkr, on 27th July 2009, 10:44, said:

@soka-norman. Minti. Pur si simplu. Peste tot sunt oameni fara gusturi care apreciaza obiceiuri mai simpliste importate de la altii. La fel vorbesti prostii si legat de descendenta. Tiganii au fost eliberati in secolul 19. Majoritatea isi pot urmari radacinile pana acolo macar. Si ce spui tu e aberant, vorba de copil razgaiat si fara cultura si bun simt.
dar de ce dansuri turcesti si nu pakistaneze?care e explicatia?

#454
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View Postberserkr, on 27th July 2009, 10:44, said:

Vorbesti prostii. Si ai o teorie care nu corespunde realitatii din sud pe care eu o cunosc mult mai bine decat tine.
Mai știu și eu câte ceva despre Sudul României. Dar eu mă bazez pe studii sociologice, pe oameni care călătoresc zi de zi numai cu scopul de-a cunoaște. Tu te bazezi doar pe fierea ta,  eventual pe un anturaj redus. Cine pogoară prima oră în Bucale constată că se urlă în mijloacele de transport în comun, taximetriștii caută se-ți tragă țeapă, nota  de la hotel îți e încărcată cu convorbiri în străinătate ale personalului hotelier și tot așa... În fond orice etnie poate fi pozitivă. Probabil problemele apar când societatea este prea pestriță în grupuri și fiecare grupare respectă numai normele și valorile ei, dar indivizii respectivi nu rămân numai în grupul lor (cum se întâmplă în Ardealul „federal”), societatea asimilează și mixează familii. Pe de altă parte societatea respectivă este insuficient de fărâmițată încât să mai păstrează acele valori și norme specifice (ceea ce nu se mai întâmplă în societățile de imigrație).

View Postsoka norman, on 27th July 2009, 10:41, said:

sunt destui in Bucuresti care au un bunic tigan ,o strabunica tiganca dar nu ar recunoaste in ruptul capului.Si de ce canta muzica turceasca si danseaza turceste din buric? de ce nu cant amuzica din pakistan dac asunt asa conservatori.?rezulta ca sunt conservatori doar cu obiceiurile ce au anu mai mult de 300 ani.
Unii au încercat să redevină daci, dar nu au informații. Dar dacă îți propui să devii pakistanez ai surse de informare. Mergând pe firul timpului înapoi dai de obiceiuri din Imperiul Otoman și abia mai în spate ajungi în Pakistan.

Edited by Pierde_verile, 27 July 2009 - 10:13.


#455
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006

View PostBogdan R, on 27th July 2009, 09:56, said:

Depinde...
Nu trebuie generalizat nici aici, exista foarte multi romani care se integreaza si se simt bine in societatea de tip germanic sau anglo-saxon.
Nu generalizez, si mai ales nu absolutizez :)
Ziceam ca asta se intampla la o privire "din avion", sa zicem statistic, si am dat explicatiile.
Iarasi pentru cei educati lucrurile sint mult mai complexe si afinitatile tin de elementele educatiei / mediului universitar / domeniului etc.

#456
anoano

anoano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 11.06.2009

View Posttihomir, on 27th July 2009, 00:30, said:

In aceeasi zona a bizantinismului, bizantinii=romanii orientali, daca grecii/sarbii/rusi erau romani doar dupa modelul adoptat din bizant, noi am fost romani si dupa limba, ce nu ti-e clar?
Am mentionat deja exemplul cu maghiarii si triburile de langa urali si dece nu trebuie prea mult luata in considerarea limba pentru a determina cultura.

Quote

Cum sa nu supravietuiasca, ai spus ca nu contesti faptul ca vorbim o limba latina, pai daca vorbim o limba latina si suntem romani, cum poti sa spui ca nu a supravietuit romanitatea rasariteana? Am facut parte din Bizant, mai putin teritorial dar mai mult cultural, barbarii aia de care zici tu s-au convertit ei insisi in cateva generatii la cultura bizantina. Noi suntem latinitatea orientala, limba romana e limba latina Dunareana din zilele noastre.
Rom^anii au primele state ale lor incepand cu secolul 14 dupa plecarea mongolilor, cam pe cand se termina bizantul iar imperiul bulgar nici nu mai exista de mult timp (a fost distrus de o invaziile tatare la sud de dunare in sec 12-13). Cam in acelasi timp in care in estul europei se reduce influenta migratorilor datorita expansiunii rusiei. Structura statului rom^anesc este de tip slavic de influenta bizantina iar principalii poli cultural in regiune erau ungaria, polonia, rusia.  Nici vorba de bizant sau alti balcanici. Romanii nu au facut niciodata nici teritorial nici cultural parte din bizant. Structura statelor est-europene (rusii, ucrainienii si romanii) este imprumutata de de la bulgari in urma crestinarii si implementarii systemului politic si religios bulgar in europa de est si este de influenta bizantina nicidecum bizantina.

Occidentalizarea romaniei incepe prin brancoveanu in acelasi timp cu occidentalizarea rusiei in timpul lui petru cel mare, descrisa de istoricii romani  ca o simpla coincidenta.

Quote

In capul tau e o varza generala. Daca nu stii cum sa intrebuintezi termenul "latini" mai bine evita-l. Uite polonezii si ungurii erau "latini" dupa credinta, inseamna ca sunt popoare romanice iar noi dupa credinta eram "greci", inseamna ca suntem urmasii elinilor? Romanii din imperiul roman, au fost crestin-ortodocsi, papa a fost un patriarh ortodox, asta pana la Marea Schisma, de aici incolo drumurile se despart, ei devin catolici (catolici e un termen care poate crea confuzii), noi romanii rasariteni, ramanem ortodocsi, la fel ca noi raman si grecii (care pe atunci se numeau tot romani) si slavii rasariteni.
Ce conteaza este ca a fi latin este un fel de "brand" pe care romanii vor sa si-l asume desi este clar ca cultura romana nu are nici o legatura cu acest "brand". Nu conteaza cum incerci sa definesti tu latinii, ce conteaza este ceea ce se intelege astazi de toata prin cuvantul latin, si ce se intelege nu are in mod clar nici o legatura cu romania. Iar ca sa zici ca romanii sunt de fapt un alt fel de latini (latini estici) ar trebui sa spui dece romanii nu au fost niciodata teritorial si cultural in bizant si nu sunt continuatori a culturii estice timp de 800 de ani de dominatie migratoare in romania.

A face parte din bizant inseamna a avea o anumita istorie si cultura, istorie care nu exista in rom^ania la nord de dunare. Bizantul este prin definitie un imperiu cu cea mai puternica structura statala in partea de est a mediteranei. Nu poti sa faci nici o asemanare cu cultura romaniei la nord de dunare care se confunda cu cea a stepelor si care are structuri statale foarte tarziu.

Este ca si cum ai spune ca o mana de papuasi in oceanul pacific care au fost influentati de spanioli  . dar care nu aveau nici macar un stat propriu si nici macar spaniolii nu aveau o ambasada pe insula papuasilor.

Rom^anii
1. erau condusi de asiatici
2. nu aveau structuri ierarhice religioase (adica nu aveau popi si biserici  :bigeyed: ) si nici nu a fost clar demonstrat ca acestia ar fi fost crestini pana la crestinarea kiveului
3. doar o mana de oameni in toata imensitatea de zona cunosteau SCRISUL!!  :ciocan:
4. nu existau centre de cultura cum ar fi universitati, manastiri, orase sau alte centre comerciale, etc!

Cum se poate oare ca aceasta populatie sa fie urmasii chiar si macar spiritual ai imperiului roman de vest sau de est? Pentru numele lui d-zeu! :wallbash:  Cum pot fi acesti barbari ce am fost (ca altfel nu ii putem numi) in orice fel urmasii sprirituali ai oricariu imperiu? Est, vest, egiptean, chinez, orice doresti!

Quote

Cultura latina nu este prin definitie catolica, exista mai multe "culturi latine", aia clasica era pagana, cea de la inceputul crestinatatii erau ortodoxa, treptat in Apus apare si cea catolica. Nu are nici o treaba, noi, slavii sau georgienii nu suntem greci pentru ca suntem ortodocsi, nici nemtii, polonezii sau slovacii nu sunt romanici pentru ca sunt catolici ("latini"). Repet, daca nu poti interpreta termenii in contextul in care se afla mai bine evita-i pentru ca faci confuzii de-a rasu`plansu`.
Sa spui ca latinii recunoscuti cum ar fi italienii, francezii, spaniolii nu sunt definitia propriu zisa a ceea ce inseamna latin este o eroare. Ar fi altceva daca ai incerca sa justifici ca macar balcanii ar trebui inclusi in arealul cultural ce se poate recunoaste ca urmasi ai imperiului roman. Dar romania? Asta e o neghiobie. Pana cand rusii nu vor fi inclusi ca urmasi spirituali ai imperiului roman, deci latini si ei, nici romanii nu pot sa fie inclusi din moment ce romanii fac parte din acelasi areal istoric.

Veniti-va in simturi si la realitatea oameni buni, nu toate aceste povesti pseudostiintifice comuniste ce aveau ca si scop inchiderea societatii romanesti intr-un stat dupa model nord corean. Ce e latin si roman si bizantin e cunoscut si acceptat de toata lumea, nu incercati sa va imaginati urmasii lor pentru ca nu e cazul si este o frauda dupa toate definitiile acceptate a ceea ce inseamna imperiul roman si imperiul bizantin. Nu e nevoie sa vina romanii cu alte definitii a ceea ce se considera italienii, spaniolii, francezii, etc.

Saltul de la ceea ce au fost romani, adica niste locuitori iliterati ai stepei   :rolleyes: cu dezvoltare statala foarte tarzie, la ceea ce ei isi imagineaza ca sunt ei, adica mostenitori ai imperiilor roman sau bizantine, este atat de ridicol si bombastic incat istoriografia oficiala a romanilor (cel putin ce se invata in scoala) este de toate curcile.  :rofroflfast:

#457
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postberserkr, on 27th July 2009, 10:06, said:

In plus si extinzand spre cultura, nu avem mari aoemni de cultura integrati in spatiul slav

Avem si acolo dar pentru o perioada in care cultura in general era prea putin dezvoltata. Ma gandesc in primul rand la scrierile medievale romanesti care erau in limba slavona (Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul....) sau la unele personalitati ca Antioh Cantemir, fiul principelui Dimitrie Cantemir, scriitor care a trait in Rusia si care acum apartine literaturii ruse. Dar lucurile astea nu cred ca tin de anumite afinitati ci de contextul vremii.

#458
berserkr

berserkr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 395
  • Înscris: 11.09.2006
@pierde verile Ai obiceiul sa acuzi pe altii de propriile probleme. Despre fierea ta ce spui? Te bazezi pe relatarile unora ca tine crescuti de mici cu minciuni sugerate de o propaganda care-a cautat sa dezbine romanii inca dinainte de 1918. Eu ma bazez pe ce vad in jur in mod obiectiv.

@soka norman De ce turcesti ce? Nu inteleg ce vrei sa zici cu pakistanezii. Poate ar trebui sa te intrebi pe tine.

#459
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,068
  • Înscris: 30.07.2006
Topicul acesta s-a transformat intr-un meci de tenis intre Anoano si restul.
@Restul: Oricate argumente logice ii aduceti lui AnoAno, el tot pe a lui o tine.Pentru el este important sa creada ca cultura romana este la origine slava.
Nu iesiti mai ieftin daca-i dati dreptate?el e multumit si merge in plata lui, voi scapati de polemica.Important este ce credeti voi si cum va simtiti voi.
Altfel , adeveriti proverbul :"Un nebun arunca o piatra intr-un lac si zece intelepti se chinuie sa o scoata".
@AnoAno
Asa este, tata, esti slav in cuget si-n simtiri.Eu nu te contrazic.Cum zici tu asa este.

#460
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

View Postanoano, on 26th July 2009, 14:53, said:

Limba noastra este latina asa-si-asa dupa un masiv efort de relatinizare.
Religia romanilor este in general ortodoxa.

1. Esti varza, varza, varza... Limba nu inseamna numai lexic, draga varza... Inseamna circulatia respectivului lexic, extensia uzului unor parti de vorbire... Morfologia limbii romane, draga varza, daca ai invata macar gramatica limbii in anii de scoala generala, draga varza, este LATINA. Lexicul de baza al limbii romane (cele mai folosite cuvinte) este predominant latin, iar in limba romana NU POTI FORMA MACAR O PROPOZITIE DOAR CU CUVINTE DE ORIGINE SLAVA.

2. Efortul de relatinizare este o aberatie, care nu a avut succes. A avut succes transplantul de lexic de origine latina dupa forme neo-latine vestice (model francez sau italian), lexic care a venit ca o masura de adaptare la modernitate. Inspiratia din latina pentru o limba neo-latina este mai mult decat logica, este fireasca.


Quote

Identitatea rom^ana nu era una latina din motiv ce rom^anii nu accepta catolicismul nici macar in ardeal decat dupa multe sute de ani, si asa fortati. De asemenea sentimentul apartenentei la cultura latina nu exista din moment ce nu ne imaginam stramosii nostri ca fiind un fel de italieni traind in mediterana ci un fel de tarani de cultura slavica traind in europa de est si vorbind o limba de origine latina cu puternice influente slave.

Aberatia secolului... Identitatea latina implica religia catolica??? Erau oare imparatii romani ai sec. 4-5 catolici? Dar cei din sec. 8-10? Cati din papii romani au fost GRECI? Stii?


Quote

Iar orice sentiment al apartenentei ar avea unii romani cu latinii, nu este mod clar cat de reciproc este el. Nu cred ca sunt prea mult italieni,spanioli,francezi care ar considera cultura romana si poporul roman ca fiind latin ca si ei daca ar cunoaste mai mult despre istoria si cultura romaniei decat ca limba este de origine latina si platitudinile propagandistice uzuale pe care le afiseaza diplomatii rom^ani cum ca romanii sunt frati cu italienii pt ca rom^anii "de la ram se trag".

Ce are a face impresia populara cu realitatea istorica sau cu statistica etno-lingvistica??? Daca suntem aci sa comparam impresii de calatorie nu mai ai dreptul sa clamezi ca discuti despre culturi la modul serios, cu argumente. Daca e vorba de impresiile fiecaruia...

Romanii de la Rîm se trag, la fel si italienii. Nici ei nu sunt esenta romana, latina pura. Au "privilegiul" de a ocupa acelasi teritoriu pe care antichitatea a cunoscut patria originala a latinilor si atat.

Civilizatia provinciala romana a dat in Est romanitatea de expresie latina din care s-a extras etnia noastra. Premisele etnogenezei romanesti insa au fost consecinta unei "saraciri" a romanitatii in partea asta de lume...

Modul tau de a privi problema este asemanator unui tehnician dentar care se apuca de amenajari de parcuri: "Cat de greu poate fi? Sunt doar plante..."
Ei bine, nu e usor, nu e atat de usor precum iti pare tie.

E bine sa citim, sa cautam a intelege si ce spun alte pareri, sa cantarim argumentele... Afisarea unei pareri "docte" din situatia care arata vadita lipsa de documentare este o pata pe obraz in viziunea mea.

#461
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postanoano, on 27th July 2009, 11:28, said:

A face parte din bizant inseamna a avea o anumita istorie si cultura, istorie care nu exista in rom^ania la nord de dunare. Bizantul este prin definitie un imperiu cu cea mai puternica structura statala in partea de est a mediteranei. Nu poti sa faci nici o asemanare cu cultura romaniei la nord de dunare care se confunda cu cea a stepelor si care are structuri statale foarte tarziu.

Esti si incult si de rea credinta, nu prea vad ce as mai avea de discutat cu tine, faptul ca nimeni nu impartaseste convingerile tale ar trebui sa-ti dea de gandit. Apartenenta culturii romanesti medievale la spatiul bizantin e un lucru cunoscut de orice istoric al evului mediu, faptul ca tu nu ai habar si nici nu vrei sa inveti te descalifica din start. Aproape toate institutiile romanesti medievale le copiaza pe cele bizantine, de la domnie pana la Biserica (care in cazul tarilor romane, pana in sec. XIX au fost mitropolii ale Patriarhiei de la Constantinopol). Nici urma de civilizatie a stepelor la romani, bulgaria medievala nu a fost o civilizatie a stepelor ci una de factura bizantina si a contribuit foarte mult la pastrarea legaturilor cu Bizantul in mileniul intunecat din pricina stapanirii ei la nord de fluviu. Ca fapt divers romanii s-au erijat in urmasii imparatilor bizantini inainte de a o face tarii moscovei, taratul moscovei apare in sec. XVI cu vreo 300 de ani dupa ce Nicolae Alexandru isi proclama autocratia (atribut imperial).

View Postanoano, on 27th July 2009, 11:28, said:

Rom^anii
1. erau condusi de asiatici
2. nu aveau structuri ierarhice religioase (adica nu aveau popi si biserici bigeyedsmiley.png ) si nici nu a fost clar demonstrat ca acestia ar fi fost crestini pana la crestinarea kiveului

Din partea mea ai un calduros "hai sictir!", nu am ce sa vorbesc cu ignorantii aroganti.

#462
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postanoano, on 27th July 2009, 11:28, said:

Saltul de la ceea ce au fost romani, adica niste locuitori iliterati ai stepei

Nu era nici o urma de stepa, aproape tot teritoriul era impadurit!
Poti sa dai vreun exemplu de literatura populara care sa zica: Stepa-i frate (sora) cu romanul?

#463
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006

View Postmarius.bunu, on 27th July 2009, 11:37, said:

Topicul acesta s-a transformat intr-un meci de tenis intre Anoano si restul.
@Restul: Oricate argumente logice ii aduceti lui AnoAno, el tot pe a lui o tine.Pentru el este important sa creada ca cultura romana este la origine slava.
Asa e, poate dintr-un sentiment de simpatie, sau chiar empatie pe care l-a simtit intr-o calatorie in Rusia.
Totusi eu zic ca putea fi o discutie interesanta, daca ar fi fost abordata intr-un mod mai constructiv.

Nimeni nu neaga influenta slava, eu, ca si altii, am punctat doar locurile in care rationamentul e gresit.
Dar cum in titlul topicului apare "Cultura romana - o cultura slava?" asta detoneaza cumva discutia.

#464
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View PostMorosanul, on 27th July 2009, 12:04, said:

Asa e, poate dintr-un sentiment de simpatie, sau chiar empatie pe care l-a simtit intr-o calatorie in Rusia.
Totusi eu zic ca putea fi o discutie interesanta, daca ar fi fost abordata intr-un mod mai constructiv.

Nimeni nu neaga influenta slava, eu, ca si altii, am punctat doar locurile in care rationamentul e gresit.
Dar cum in titlul topicului apare "Cultura romana - o cultura slava?" asta detoneaza cumva discutia.

De fapt Anoano spune că Imperiul Roman i-a dat pe „latinii”  (în sensul cuvântului din vremea Cruciadelor) din Vest și a dus la Imperiul Bizantin/Ortodox (Greco-Slavon) din Est (mai exact „commonwealthul bizantin” după expresia lui Dimitri Obolensky) . Contribuția românilor la Ortodoxie este zero barat. Tot ce au dat statele medievale române Ortodoxiei a fost datorat superstratului slavon (boieresc, popesc, uneori și domnesc). Contribuția românilor la Civilizația Catolică din Vestul Europei este o bară peste zero. Trageți singuri concluziile de rigoare, toți pupincuriștii ortodoxiei greco-slavone.

Opina mea mea este că am avut o civilizație de sorginte romană, a treia, particulară și specifică, chiar dacă mai puțin manifestă și mai puțin studiată.

Edited by Pierde_verile, 27 July 2009 - 11:31.


#465
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006

View PostLeinarius, on 27th July 2009, 11:38, said:

1. Limba nu inseamna numai lexic... Inseamna circulatia respectivului lexic, extensia uzului unor parti de vorbire...
1. Vocabularul de baza, vedeti  Lista Swadesh a limbii aromâne
http://ro.wikipedia....h...ii_aromĂąne
Putinele cuvinte de origine slava au de obicei si sinonime de origine latina / autohtona.
La fel si cele de origine franceza.

Quote

2. Efortul de relatinizare este o aberatie, care nu a avut succes. A avut succes transplantul de lexic de origine latina dupa forme neo-latine vestice (model francez sau italian), lexic care a venit ca o masura de adaptare la modernitate. Inspiratia din latina pentru o limba neo-latina este mai mult decat logica, este fireasca.
Succesul a fost mai ales importul lexicat pentru domeniile tehnico-stiintifice si culturale, pt care, cum zici, limbile neo-latine erau sursa cea mai fireasca.

Dar sa vedem totusi cum stam, pornind de la o statistica a lui Marius Sala
Vocabularul reprezentativ al limbii române cuprinzând 2581 de cuvinte.

Structura etimologică a acestuia se prezintă astfel:

    * Elemente romanice 71,66%, din care
          - 30,33% latinești moștenite
          - 22,12% franceze
          - 15,26% latinești savante
          - 3,95% italiene

    * Formații interne 3,91% (majoritatea fiind bazate pe etimoane latine)

    * Slave total 14,17%, din care
          - 9,18% slava veche
          - 2,6% bulgărești
          - 1,12% rusești
          - 0,85% sârbo-croate
          - 0,23% ucrainene
          - 0,19% poloneze

Daca eliminam imprumuturile recente, adica franceza, italiana, latine savante pe de o parte si rusesti, sarbe, ucreiniene, poloneze de dincolo raminem cu  9,18% slava veche si  30,33% latinești moștenite la care se adauga Formații interne 3,91%.

In mare avem deci cam 34% latine si cam 10% slave, respectand raportul initial cu 60% si ceva latine si 20% slave care se facuse pe limba veche.
Daca luam si "jumatatea" celalalta a limbii, adica structura, gramatica, aici aportul slav e nesemnificativ.
Eu zic ca e o demonstratie suficienta.

#466
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View PostPierde_verile, on 27th July 2009, 12:25, said:

Contribuția românilor la Ortodoxie este zero barat.

O tampenie mai mare nici ca puteai sa spui. Teologii romani sunt cititi in tot spatiul ortodox, avem o serie de sfinti romani cinstiti in toata lumea. In Evul Mediu domnitorii romani au ajutat substantial Athosul, Patriarhia Constantinopolelui si chiar patriarhiile din Rasarit, Atiochia si Ierusalimul. Habar n-ai ce vorbesti!
Spatiul bizantin e singurul spatiu in care contam cu adevarat, in aceasta lume (a statelor ortodoxe) suntem a doua tara dupa Rusia ca importanta, la 1923, dupa razboiul greco-turc, la conferinta de pace de la Lausane turcii au spus : "aveam de gand sa desfiintam patriarhia de la Constantinopole dar pentru ca Romania a insistat foarte mult si pentru ca vrem sa cultivam pe viitor relatiile diplomatice cu acest stat, am hotarat sa toleram in continuare patriarhia din Constantinopol", inca o data am salvat Patriarhia de acolo asa cum o facusem de multe ori si in evul mediu.

#467
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View Posttihomir, on 27th July 2009, 12:59, said:

O tampenie mai mare nici ca puteai sa spui. Teologii romani sunt cititi in tot spatiul ortodox, avem o serie de sfinti romani cinstiti in toata lumea. In Evul Mediu domnitorii romani au ajutat substantial Athosul, Patriarhia Constantinopolelui si chiar patriarhiile din Rasarit, Atiochia si Ierusalimul. Habar n-ai ce vorbesti!
Spatiul bizantin e singurul spatiu in care contam cu adevarat, in aceasta lume (a statelor ortodoxe) suntem a doua tara dupa Rusia ca importanta, la 1923, dupa razboiul greco-turc, la conferinta de pace de la Lausane turcii au spus : "aveam de gand sa desfiintam patriarhia de la Constantinopole dar pentru ca Romania a insistat foarte mult si pentru ca vrem sa cultivam pe viitor relatiile diplomatice cu acest stat, am hotarat sa toleram in continuare patriarhia din Constantinopol", inca o data am salvat Patriarhia de acolo asa cum o facusem de multe ori si in evul mediu.
Când Patriarhia Ortodoxă se va elibera de sub jugul greco-slavon Anoano nu va mai avea motive să spună că românii au o cultură slavă cu mofturi latiniste.

#468
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Si in ce ar consta, in zilele noastre,  acest jug greco-slavon ?

Edited by Morosanul, 27 July 2009 - 13:05.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate