Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Sa ne facem o ferma si sa ne mutam la tara !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
745 replies to this topic

#37
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,221
  • Înscris: 24.05.2006

View Postkos_funny, on Apr 4 2009, 07:28, said:

Nu pot sa spun decat ca ma bucur ca acest topic a luat o turnura profi .Chiar e de invatat si aflam si pe cine sa intrebam !
As avea totusi o sugestie pt mai marii softpedieni. Chiar nu se poate infiinta o arie "agro" pe forum?


Daca aveti ceva nelamuriri in ce priveste cresterea puilor de carne, echipamente, medicamente, furnizori, intrebati.

#38
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Stii, Wiseguy76, ma gandeam la ce spuneai tu despre pretul furajului si pretul puiului de carne, la abator - si ca de fapt, este o foarte mica marja de profit.

Stiu din revistele de specialitate, gen Poultry International si Pig Int'l ca in agricultura, in general - si zootehnia nu face exceptie - marja de profit care rezulta este undeva in jur de 5% la firmele mari, care lucreaza la modul industrial si pana la 15-20% la fermele mici, care sunt mult mai flexibile si nu au unele cheltuieli ale fermelor de tip industrial (gen soferi, contabili, ingineri, medici veterinari, directori etc.).

Daca mergem mai departe si calculam ca, in general un fermier isi asigura gratis hrana zilnica pt. el si familia lui - in situatia in care un orasean cheltuieste cam 35-40% din salariu pe mancare, situatia nu este chiar atat de neagra pentru fermier.

In situatia in care isi vinde produsele pe piata ... sa-i zicem gri ... intrucat nu aplica TVA la produse nici daca le vinde in piata de zarzavat, nici la abonament, mai sunt inca cca. 19% in care se poate misca cu cheltuielile...

Ca sa ne intoarcem la calculele tale, 1.4 RON per kg de furaj pt. broiler banuiesc ca e cu tot cu TVA, nu ? Si adus la poarta fermei ...

In situatia in care se opteaza pentru fabricarea furajului combinat in ferma, ca o moara cu ciocanele si un amestecator nu-i un capat de tara, cu achizitia cerealelor de pe piata libera unde acum, de exemplu, graul si porumbul se gasesc la un 0.5 RON /kg (vezi aici), si cu achizitia de C.P.V.M.-uri separat, de pe piata, pentru inglobarea in uruiala, nu ar iesi cu kg de furaj mai ieftin ?

Nu mai punem situatia cand se achizitioneaza separat si furajul proteic, recte srotul de soia si faina de peste, ramanand ca sa cumpere separat numai nucleele vitamino-minerale, nu ar obtine un cost cu furajul, mult mai avantajos ? In general,  in zootehnie, daca obtii o reducere a costurilor de 10-20%, e mare lucru... Sunt 10-20% pe care ii bagi in buzunar, nu-i dai ...

O alta varianta (a unui fermier organizat si prevazator) ar fi achizitia unui (unor) siloz (uri) in care sa se depoziteze cerealele, atunci cand ele se pot cumpara foarte ieftin pe piata (in anii bogati si in perioada recoltarii), silozuri care sa aiba capacitatea de consum furajer al fermei pe o perioada de minim 2 ani.

In zootehnie, ca si in orice alt domeniu, simtul organizatoric, studiul de specialitate (sau cel putin citirea indrumarelor de specialitate) si atentia permanenta asupra conditiilor pietei, dau de foarte multe ori diferenta intre castig si pierdere, intre prosperitate si faliment...

View Postkos_funny, on Apr 4 2009, 08:28, said:

Nu pot sa spun decat ca ma bucur ca acest topic a luat o turnura profi .Chiar e de invatat si aflam si pe cine sa intrebam !

Si eu ma bucur de acest lucru !

Daca noi, aici, batand cateva taste la calculator, de doua-trei ori pe saptamana, putem indruma pe cineva in ale "fermieritului", iar acel cineva prospera (si datorita) sfaturilor noastre, inseamna ca am putut crea o lume un pic mai buna pentru copiii nostri ... si a meritat efortul.

Edited by horia66, 04 April 2009 - 15:23.


#39
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,221
  • Înscris: 24.05.2006
Stii care-i treaba? Locuim in Romania, si la noi totul e altfel.

Marja de profit la un fermier olandez sau german e undeva la 5-10% maxim. Ei au un sistem integrat, respectiv incubatie-ferma-abator-FNC. Fiecare in parte isi face treaba, fiecare ia o parte din profit. Cheltuieli indirecte(contabil, sofer, etc), oricum au, si le platesc fiecare procentual. La sfarsitul anului, primeste fiecare actionar o parte din profit- ca o cooperativa.
Buuun, asta e in lumea civilizata. In Romania, gandeste-te ca esti un mic fermier cu 10-15.000de capete. Nimeni nu te ajuta, reclamele alea frumoase de la TV sunt vrajeli. Nimeni nu te baga in seama,esti la mana abatorului, care poate sa-ti spuna cu doua zile inainte de taiere, ca nu-ti mai ia puii,ca "n-au comenzi", chair daca ai un contract cu ei. Furajul e 1.4 fara TVA, in cel mai fericit caz, si trebuie sa te duci sa-l iei, si, daca nu te cunoaste nimeni, sa-l si platesti pe loc. Puii de o zi, gasesti doar in extrasezon, primavara si vara poti sa te trezesti ca nu-ti livreaza incubatia,ca e cerere, chiar daca ai programare de o luna. In afara exista asociatii profesionale, exista preturi minime garantate, la noi nu e nimic, in afara de UCPR, care se zbate cam degeaba. Nu vreau sa par carcotas, dar trebuie sa stii in ce te bagi, si cam ce costuri si ce riscuri implica.
Ca sa-ti faci tu furaj, ar fi o treaba, dar la fel, trebuie bani, sa faci un stoc. Porumbul e 0,5 daca iei 100 de tone, la 5-6 tone te asigur ca nu mai e atat. Soia n-ai nici o sansa sa iei din port, la prima mana, asa ca de la samsari o iei la peste 500 de dolari tona fara TVA. Fa un calcul pe o reteta de broiler, si ai ocazia sa iesi mi scump decat daca l-ai cumpara. Premixurile, la fel: eu consum 40 de tone pe luna, am un pret, tu, care iei o tona jumate sigur vei avea alt pret.
Cel mai bun scenariu: ia o hala, baga minim de utilaj in ea, gaseste un integrator care sa te bage in programul lui de taieri, sa-ti asigure furajul, puiul de o zi, si sa-ti taie puii, si, daca te tii de treaba, ramai cam cu 0.5 ron/cap. la 15.000 cap, ai 7500 ron/doua luni, ceea ce e un venit decent zic eu, evident daca n-ai credite.

#40
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postwiseguy76, on Apr 4 2009, 17:14, said:

...
Cel mai bun scenariu: ia o hala, baga minim de utilaj in ea, gaseste un integrator care sa te bage in programul lui de taieri, sa-ti asigure furajul, puiul de o zi, si sa-ti taie puii, si, daca te tii de treaba, ramai cam cu 0.5 ron/cap. la 15.000 cap, ai 7500 ron/doua luni, ceea ce e un venit decent zic eu, evident daca n-ai credite.

7500 ron/doua luni nu e rau. La doua hale facute din chirpici si stalpi din lemn cam de 400 mp fiecare, cu munca aferenta a unui singur membru al familiei.

Nici 6000 ron / doua luni nu e rau ... daca pe langa astea mai ai si ceva vaci cu lapte, gaini ouatoare, vreo 200-300 de porci pe semestru (de vandut in decembrie si iunie) de la o matca de vreo 40 de scroafe, vreo doua ha de vie cu struguri de masa ... dar deja ma intind si incep altii sa faca misto de mine cum faceau de kos_funny ...

Revenind la zburatoarele noastre, 6.000-7.000 de ron / doua luni, la 3 serii pe an >>> 18.000-21.000 ron pe an - doar o parte din castigul fermei - nu e rau deloc pentru o familie din doi adulti si doi-trei copii din mediul rural ... Cand pentru multe familii 700 de ron pe luna (adica 8400 ron pe an, net) in mediul rural inseamna un salariu bun, in anumite zone chiar de invidiat ... Sunt multi oraseni care o duc muuult mai greu !

Colectivizarea Romaniei in anii '50-'60 a insemnat ruperea tinerei generatii (de atunci) de lumea traditionala a satului, de sentimentul proprietatii private, de dragostea de pamant ... Inca mai avem multi concetateni in varsta de 50-60 de ani care s-au nascut la tara si au "emigrat" la oras, cea mai mare parte impotriva dorintei lor ... dusi de valurile istoriei noastre recente ...

Sunt sute de mii, ce zic, milioane de hectare nelucrate in Romania, stau campurile parloaga, mergi cu trenul si cu masina si te minunezi cand vezi o parcela lucrata ... Pe partea cealalta sunt zeci de mii - sute de mii de romani la munci agricole prin Europa ... Chiar nu-i poate plati nimeni in Romania cu salariul zilnic pe care-l primesc acolo ? Nevasta-mea tocmai ce a sosit din Austria. Toate, dar toate campurile ingrijit lucrate, case de fermieri puse la punct, in toate satele tractorase zumzaind ... ne mai miram ca o duce lumea bine pe-acolo... Si la noi ??? "Unde sapa sapa locul, Sare din pamant norocul", zicea poetul ...
Bunicii sotiei mele, cu 30 de pogoane de pamant in zona de deal, i-a ferit Dumnezeu de colectivizare, erau cei mai bogati oameni din sat ... Au sosit din Baragan dupa 5 ani de deportare, cu o caruta trasa
de doi boi si cu o vaca cu lapte. Dupa 2 ani, in ograda lor erau 6 vite: doi boi, doua vaci si doi vitei... Imi spunea un mos acu' vreo 10 ani, care i-a cunoscut cand erau in putere: "faceau comunistii sedinta la Sfat si se tot cazneau ce sa le faca la chiaburii sositi din Baragan, ca prea repede s-au instarit la loc ... Si eu le-am spus: pe astia numai daca ii impuscati ii saraciti la loc ! Ca astia sfintesc locul prin care trec ..." Si din vitele alea au tinut si un baiat in facultate, de l-au facut medic ... Doamne, a mai ramas oare vreo farama de samanta de aceasta in taranul roman ?...

#41
prise

prise

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 30.04.2006
multumesc la amandoi pentru raspunsuri. foarte promti si raspunsuri de specialitate

am sa iau manualule lui taicamio de zootehnie, stiu ca erau prin pod:D

ma gandeam daca le ambelezi in niste cofraje de plastic si le stampilezi cu data + toate avizele ai sanse sa le vinzi la super market?

#42
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Va trebui sa te inregistrezi ca "ferma" la directia veterinara judeteana de care apartii, sa te autorizezi (filtru sanitar, platforma de balegar etc) si sa devii cel putin SRL ca sa facturezi la acel supermarket. Ai nevoie de o cantitate minima de oua produsa pe zi si care sa fie constanta (cat de cat), ca sa se "incurce" supermarketul cu tine ...

De aceea fermierii mici se organizeaza in cooperative in alte tari. Si cooperativa (prin cei cativa angajati pe care ii are) le obtine autorizatiile, le cauta furaje la pretul cel mai mic, incheie contracte cu supermarketurile etc. Ba le mai ofera si tehnologia necesara de crestere si asistenta veterinara. De multe ori cooperativa - organizata ca un S.A. - isi mai construieste si cate un abator, prin care se valorifica produsele membrilor - actionari.

#43
victor.andrey

victor.andrey

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 838
  • Înscris: 04.08.2007
nu vreau sa fiu rau dar la supermarket ca sa i-ti apara produsul pe stand e SPAGA MARE intre 5-10.000euro (asa am auzit)

#44
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,221
  • Înscris: 24.05.2006

View Postvictor.andrey, on Apr 5 2009, 00:07, said:

nu vreau sa fiu rau dar la supermarket ca sa i-ti apara produsul pe stand e SPAGA MARE intre 5-10.000euro (asa am auzit)


E mai mare de 10.000. Numai taxa de raft e vreo 30.000 RON, la care se mai adauga taxa de lista, taxa de merchandising, samplinguri, promotii, pe care tot tu le platesti. Plus ca nenorocitii cauta orice motiv sa nu-ti dea banii. Am avut refuzuri de plata la facturi pentru o lipsa de 2 kg dintr-un transport de 8 TONE. Lanturile de retail fac ce vor la noi, pentru ca au bani, si nu-i controleaza nimeni, ei fac legea pe piata, ei stabilesc preturile.

#45
Lecron89

Lecron89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 01.10.2007
Eu am posibilitatea de a aduce legume direct de la producator. Adica am cateva rude pe la tara care numai cu asa ceva se ocupa , si credetima au un gust extraordinar . Problema e ca nu am cui sa le vand, adica nu stiu cui , sau cum sa iau contact cu persoane doritoare de asa ceva , nu prea ma tenteaza sa ma duc in piata sa vand . Daca ma puteti indruma , sau chiar daca doriti.. Pm me si rezolvam :D .

Bafta.

#46
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostLecron89, on Apr 5 2009, 21:51, said:

nu prea ma tenteaza sa ma duc in piata sa vand . Daca ma puteti indruma , sau chiar daca doriti.. Pm me si rezolvam :D .

De ce nu incerci sa castigi "un ban" din asta ? Nu neaparat in piata. Iti poti amenaja o rulota si sa te autorizezi pentru comert ambulant. Am vazut in Belgia, la Liege, cum se infiinteaza piata de produse proaspete in fiecare weekend - toti producatorii cu rulote, foarte fain prezentate. Bine, si preturile ... erau cam cu 50% mai mari decat in supermarket. Dar era marfa exceptionala ca si calitate.

#47
Lecron89

Lecron89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 01.10.2007

View Posthoria66, on Apr 5 2009, 22:05, said:

De ce nu incerci sa castigi "un ban" din asta ? Nu neaparat in piata. Iti poti amenaja o rulota si sa te autorizezi pentru comert ambulant. Am vazut in Belgia, la Liege, cum se infiinteaza piata de produse proaspete in fiecare weekend - toti producatorii cu rulote, foarte fain prezentate. Bine, si preturile ... erau cam cu 50% mai mari decat in supermarket. Dar era marfa exceptionala ca si calitate.

Si eu garantez pentru marfa pe care o produc rudele mele .
Nu stiu cat renteaza sa imi amenajez o rulota , deoarece e Romania si toate actele dureaza destul de mult , si mai ales daca pun niste preturi mai mari ca in piata ( desi nu este obligatoriu sa fie mai mari ca in piata )nu cred ca o sa se caute . Lumea o sa fie cel putin sceptica ( deoarece e Romania ) doar pt. pur si simplul fapt ca vand dintro rulota.

#48
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Nu stiu din ce zona a tarii esti. Dar daca luam in calcul Bucurestiul, poti identifica zonele unde oamenii ar prefera sa cumpere de la rulota parcata la semafor, decat sa faca patru-cinci statii cu tramvaiul.

Pana la urma, marfa se vinde (in general) in functie de raportul calitate-pret. Daca raportul e OK, vine la rand conceptul de "accesibilitate", acesta fiind determinant si bagandu-ti bani in buzunar.

Nu trebuie sa garantezi pentru produsele tale. Trebuie doar sa arate bine. Si ... mai trebuie sa-ti tratezi clientii ca si cum ar fi rudele bogate venite in vizita din America, pe care nu le-ai vazut de 10 ani, si care au sosit in Romania ca sa cumpere palatul Peles si sa ti-l faca cadou. Negustoria e o meserie care se invata greu si se desavarseste in timp. La chestia asta, intelepciunea populara spune: "vorba dulce mult aduce".

Iar ca sa-ti faci calculele de rentabilitate trebuie sa-ti identifici mai intai costurile si un potential minim al vanzarilor. Foloseste aritmetica cu incredere. N-o sa te insele niciodata.

View PostLecron89, on Apr 5 2009, 23:01, said:

Lumea o sa fie cel putin sceptica ( deoarece e Romania ) doar pt. pur si simplul fapt ca vand dintro rulota.
Vanzarea dintr-o rulota arata foarte civilizat. Poti sa-ti scrii pe ea mare, de unde provin legumele (comuna, satul, judetul).  Plus ca e foarte practica cand vrei sa te muti dintr-un loc in altul. Chiar atunci cand te duci la sursa sa te aprovizionezi. Si daca-ti merge bine cu o rulota anul asta, la anu' poate o sa ai 2, peste doi ani 4 si... tot asa.

#49
prise

prise

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 30.04.2006

View Postwiseguy76, on Apr 5 2009, 10:31, said:

E mai mare de 10.000. Numai taxa de raft e vreo 30.000 RON, la care se mai adauga taxa de lista, taxa de merchandising, samplinguri, promotii, pe care tot tu le platesti. Plus ca nenorocitii cauta orice motiv sa nu-ti dea banii. Am avut refuzuri de plata la facturi pentru o lipsa de 2 kg dintr-un transport de 8 TONE. Lanturile de retail fac ce vor la noi, pentru ca au bani, si nu-i controleaza nimeni, ei fac legea pe piata, ei stabilesc preturile.


stai ca o iau razna ... pai cum 30.000 ron o taxa ... dar de ce plateste taxa de raft??? si cat tebuie sa vinzi ca sa iti permiti sa platesti asemenea taxe?

#50
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postprise, on Apr 6 2009, 15:20, said:

stai ca o iau razna ... pai cum 30.000 ron o taxa ... dar de ce plateste taxa de raft??? si cat tebuie sa vinzi ca sa iti permiti sa platesti asemenea taxe?
Stai linistit, nu o lua razna ... Cei care accepta sa plateasca asemenea taxe sunt producatori mari, cu tehnologie de tip industrial si castiga din rulaj. Daca nu le-ar fi rentabil, n-ar plati asemenea taxe aberante ... Si tu ai "inghiti" asemenea taxe daca ai rula mii de tone de carne prin reteaua respectiva de hipermarket-uri. Hipermarket-urile stiu de fapt, ce ofera furnizorului, atunci cand ii impun asemenea taxe: o piata de desfacere stabila, constanta si rentabila. De aia ii si santajeaza cu asemenea taxe.

#51
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,221
  • Înscris: 24.05.2006

View Posthoria66, on Apr 6 2009, 15:25, said:

Stai linistit, nu o lua razna ... Cei care accepta sa plateasca asemenea taxe sunt producatori mari, cu tehnologie de tip industrial si castiga din rulaj. Daca nu le-ar fi rentabil, n-ar plati asemenea taxe aberante ... Si tu ai "inghiti" asemenea taxe daca ai rula mii de tone de carne prin reteaua respectiva de hipermarket-uri. Hipermarket-urile stiu de fapt, ce ofera furnizorului, atunci cand ii impun asemenea taxe: o piata de desfacere stabila, constanta si rentabila. De aia ii si santajeaza cu asemenea taxe.


Toata lumea plateste aceste taxe, mai mult sau mai putin legale. Problema e ca ai multa productie, si vrei sa scapi de carne cat mai repede. Ai doua variante: supermarketul sau transatorii. Amandoua sunt in defavoarea producatorului, pentru ca ei au cel mai mare profit si cele mai mici riscuri. Puiul grill iese din abator undeva la 5.7-6. Hipermarketul pune restul pana la 7.99, obtinand un profit mai mare decat producatorul care se chinuie sa faca furaj, sa creasca puii, sa-i taie, etc.

#52
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Citind ceea ce spui tu, mi-aduc aminte ce am citit intr-un Poultry International, cu ani in urma.
Studiul fusese facut pe piata americana, si spunea asa: din 1 USD pret la cumparatorul final, in supermarket, la carne de pui, numai 1 cent era pretul de productie la fermier. Restul de 99 centi proveneau din colectare, transport, abatorizare, transare, refrigerare, ambalare, etichetare, transport, distributie, aprovizionare retail, alta refrigerare, expunere in galantar, scanare la casa de marcat.

#53
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Mancarea sanatoasa gasesti in supermarketuri intr-un procent foarte mic! Mai bine incerci sa bagi marfa in magazine de cartier.

#54
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
Ce sa va fac ma fratilor sa va adun AICI?
Voi nu intelegeti ca tara va vrea?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate