Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 "enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!
 La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)
 

Sa ne facem o ferma si sa ne mutam la tara !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
745 replies to this topic

#19
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,227
  • Înscris: 24.05.2006

View PostDARK-RIDER-82, on Apr 2 2009, 00:40, said:

iti dai seama cat r.ahat or sa faca gainile alea?! 5000... da' asa-i ...oul de gaina  de la tara e ALTCEVA...
vezi ca branza nu se va mai putea vinde asa, "pe gustate" la piata , va trebui sa o ambalezi si p-aia...> alti bani...alta distractie...
laptele> OHH da , chiar eu sunt abonat la cineva :D   recunosc , nu-mi plac vacile si sa le ingrijesc ... am vazut care-i treaba cand traiau bunicii mei...
de fapt , aceeasi persoana duce laptele la mai multe persoane  de prin zona mea! toata lumea e super-multumita!!!  toata "afacerea" asta cu "admiterea" in U.E. s-a facut cu o singura MARE conditie: ca imediat sau in timp , Romania si tot ce produce ea( produse naturale , extrem de buna si sanatoase/cautate) sa mearga la ei, in Europa... adica Romania sa devina "vaca de muls" pentru ei, europenii... iar ei sa ne otraveasca pe noi cu kacaturile lor chimice...
Nu o sa-si dea seama prostii de romani ce au pierdut (produsele de la tara) decat atunci cand NU vor mai avea de unde sa le cumpere...
si vor manca toate ra.haturile produse prin Ungaria is cine mai stie pe unde... cu chimicalele de rigoare adaugate , bineinteles... care vor avea ...cine stie ce efecte asupra corpului nostru...
am uitat de produsele obtinute din legume si plante modificate genetic... alea chiar ca ne vor "secera" de la radacina ...
cititi Link-urile si mai ganditi-ca o data ...da' bine!
http://www.greenpeac...tivism/stop-omg
http://aftermathnews...-and-fertility/
De fapt este o realitate faptul ca U.E. ne imbolnaveste/otraveste de 20 de ani ... imediat ce s-a dus regimul Ceausist , au inceput cu porcariile chimice... iar noi romanii , tocmai iesiti "din tzarc" si din comunism... habar n-aveam ca mancam/bem chimicale ...si pun pariu ca nici acum nu suntem constienti de acest lucru, aceasta realitate!!!!
Cine nu crede , sa se mai intereseze!!!
Vorba aia: "Nu stii ce ai pana nu pierzi ceea ce ai!!!"
SI la urma ramai cu regretele si invidia fata de parintii/bunicii tai gandindu-te la cat de bine au trait ei, si CE mancare au mancat ei...
Va salut!



             "Rahat" se cheama la oameni, la animale se cheama dejectii. In general imi place sa pastrez o nota de profesionalism cand e vorba de meseria mea, si cred ca daca toti am face la fel, ar fi mult mai bine. Dejectiile de la pasari crescute pe asternut permanent, sunt foarte cautate ca ingrasamant, in special pentru gradinarit. Mai sunt firme care le cumpara, le amesteca, si fac pamant de flori. Eu vand dejectii de la pui de carne cu 10 milioane masina, asa ca...
             In ceea ce priveste branza ambalata, nu e chiar atat de greu sa-ti iei o masina de infoliat si sa-ti faci niste etichete, si, oricum nu te impiedica nimeni sa o vinzi din portbagaj, la "abonament", ca si laptele.
             Nu mai vorbi de plantele modificate genetic, pentru ca asta e un mare bluff, nu s-a demonstrat nimic concret, totul fiind doar o facatura menita sa blocheze importurile de cereale mult mai ieftine care vin din Brazilia, Argentina si SUA. Gandeste-te ca salamul sau pastrama pe care le cumperi de la magazin, sunt infinit mai daunatoare decat plantele modificate genetic pe care le mananca animalele. Porcii si puii mananca mult mai sanatos decat mancam noi, asta iti spun sigur.

#20
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Sa o luam pe rand, la modul profesionist, pentru a nu lasa acest topic sa degenereze in "datul cu presupusul" dupa ureche, lautareste ...

View PostDARK-RIDER-82, on Apr 2 2009, 00:40, said:

iti dai seama cat r.ahat or sa faca gainile alea?! 5000... da' asa-i ...oul de gaina  de la tara e ALTCEVA...

Vor face mai mult "balegar" (ca asa se numeste la capu' grajdului sau al halei) decat 1000 de gaini sau mai putin decat 10.000 de gaini ... Acest balegar de pasare (dupa ce a fermentat) este aur curat pentru legumicultori. Unele tari exploateaza depozitele de astfel de "balegar" produs de pasarile de mare - se numeste "guano" si se incaseaza o gramada de bani ...
Utilizarea balegarului (unii ii mai zic "gunoi de grajd", daca te deranjeaza termenul) este o metoda excelenta de a micsora emanatiile poluante ale uzinelor chimice care produc ingrasaminte ... daca tot e sa vorbim despre poluare.

Referitor la oul de gaina provenit de la gaini crescute "la sol" si cu acces la pajisti, da, este mult mai gustos decat oul produs de gaini crescute in baterii.

Quote

vezi ca branza nu se va mai putea vinde asa, "pe gustate" la piata , va trebui sa o ambalezi si p-aia...> alti bani...alta distractie...
laptele> OHH da , chiar eu sunt abonat la cineva :D   recunosc , nu-mi plac vacile si sa le ingrijesc ... am vazut care-i treaba cand traiau bunicii mei...
de fapt , aceeasi persoana duce laptele la mai multe persoane  de prin zona mea! toata lumea e super-multumita!!!


Si branza, si laptele ... ba chiar si alte produse fabricate local, in ferma - gen cascaval, smantana, iaurt, mezeluri de casa, dulceturi si gemuri, siropuri de fructe si nectaruri, miere ca atare sau amestecata cu miez de nuca sau alune etc. - se vor putea vinde "pe gustate" la micul magazin al fermei ... In occident sunt mii astfel de ferme unde oraseanul vine in week-end (se face coada), si ferma are o mica "casuta" la sosea - care de fapt e o mica pravalie - unde se vand astfel de produse. Da, le va infolia si eticheta sub ochii clientului, va avea etichete personalizate, pentru ca va fi mandru de produsele sale si de faptul ca unii clienti fac 100-200 de km pentru a veni si a cumpara produse de la el ...

Quote

toata "afacerea" asta cu "admiterea" in U.E. s-a facut cu o singura MARE conditie: ca imediat sau in timp , Romania si tot ce produce ea( produse naturale , extrem de buna si sanatoase/cautate) sa mearga la ei, in Europa... adica Romania sa devina "vaca de muls" pentru ei, europenii... iar ei sa ne otraveasca pe noi cu kacaturile lor chimice...
Nu o sa-si dea seama prostii de romani ce au pierdut (produsele de la tara) decat atunci cand NU vor mai avea de unde sa le cumpere...
si vor manca toate ra.haturile produse prin Ungaria is cine mai stie pe unde... cu chimicalele de rigoare adaugate , bineinteles... care vor avea ...cine stie ce efecte asupra corpului nostru...
am uitat de produsele obtinute din legume si plante modificate genetic... alea chiar ca ne vor "secera" de la radacina ...
cititi Link-urile si mai ganditi-ca o data ...da' bine!
http://www.greenpeac...tivism/stop-omg
http://aftermathnews...-and-fertility/
De fapt este o realitate faptul ca U.E. ne imbolnaveste/otraveste de 20 de ani ... imediat ce s-a dus regimul Ceausist , au inceput cu porcariile chimice... iar noi romanii , tocmai iesiti "din tzarc" si din comunism... habar n-aveam ca mancam/bem chimicale ...si pun pariu ca nici acum nu suntem constienti de acest lucru, aceasta realitate!!!!
Cine nu crede , sa se mai intereseze!!!
Vorba aia: "Nu stii ce ai pana nu pierzi ceea ce ai!!!"
SI la urma ramai cu regretele si invidia fata de parintii/bunicii tai gandindu-te la cat de bine au trait ei, si CE mancare au mancat ei...

Ai fost pana acum prin Europa, asa... sa te plimbi ? Daca vrei sa spui ca Europa este mai poluata decat era Romania pe timpul lu' ceasca, inseamna ca nu cunosti (deloc) realitatea din teren.

Referitor la plantele modificate genetic, i-as intreba pe cei de la greenpeace: intrucat aceste plante sunt in mod natural rezistente la multe boli si nu au nevoie de a fi "tratate" cu atat de multe pesticide (insecticide, erbicide, fungicide etc.) ca si plantele normale, nemodificate - ducand in mod logic la o productie de pesticide muuult mai mica din partea combinatelor chimice, cu reducerea consecutiva a poluarii (solului, apelor si aerului), de ce sunteti voi, greenpeace si altii ca voi, atat de porniti impotriva acestor O.G.M.-uri ?
De cate ori li se pune o astfel de intrebare, celor de la greenpeace li se opreste raspunsul in gat ...

Te rog frumos sa ne demonstrezi: cum ne vor "secera de la radacina" aceste plante modificate genetic ?
Altminteri nu vom intelege de ce "este asa de rau in UE si asa de bine in afara ei" - unde oare ? :huh:  In Rusia ? In Asia ? In Coreea de Nord ? Sau in Cuba ?

View Postwiseguy76, on Apr 2 2009, 14:33, said:

In general imi place sa pastrez o nota de profesionalism cand e vorba de meseria mea, si cred ca daca toti am face la fel, ar fi mult mai bine.

Cu totul de acord. Cu cat ne vom aduna mai multi profesionisti si ne vom exprima punctele de vedere, cu atat "debutantii" in fermierit vor avea ceva de invatat de la noi ...

Quote

Dejectiile de la pasari crescute pe asternut permanent, sunt foarte cautate ca ingrasamant, in special pentru gradinarit. Mai sunt firme care le cumpara, le amesteca, si fac pamant de flori. Eu vand dejectii de la pui de carne cu 10 milioane masina, asa ca...

Cum spuneam si mai sus, este un ingrasamant excelent pentru legumicultura. Si ieftin, comparativ cu cele de sinteza ...

Quote

...........
Nu mai vorbi de plantele modificate genetic, pentru ca asta e un mare bluff, nu s-a demonstrat nimic concret, totul fiind doar o facatura menita sa blocheze importurile de cereale mult mai ieftine care vin din Brazilia, Argentina si SUA. Gandeste-te ca salamul sau pastrama pe care le cumperi de la magazin, sunt infinit mai daunatoare decat plantele modificate genetic pe care le mananca animalele. Porcii si puii mananca mult mai sanatos decat mancam noi, asta iti spun sigur.

Numai cei care lucreaza in domeniu cunosc aceste realitati din teren ...

#21
rapitorTM

rapitorTM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 449
  • Înscris: 04.02.2003
la modul "si mai profesionist" :)) , kk la pasari se numeste "GAINAT (gainatz)", nu balegar. ala e kk la animalele mari domestice.

M-am distrat foarte tare citind pe aici. Propun sa fie mutat la FUN.  :coolspeak:

#22
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,227
  • Înscris: 24.05.2006

View PostrapitorTM, on Apr 2 2009, 22:06, said:

la modul "si mai profesionist" :)) , kk la pasari se numeste "GAINAT (gainatz)", nu balegar. ala e kk la animalele mari domestice.

M-am distrat foarte tare citind pe aici. Propun sa fie mutat la FUN.  :coolspeak:


Rog un moderator sa stearga postul de mai sus. Nu e obligatoriu ca, daca nu vorbim despre calculatoare, sa se simta toti neavenitii obligati sa faca offtopic si mistouri ieftine. Multumesc.

#23
rapitorTM

rapitorTM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 449
  • Înscris: 04.02.2003
bine, scuze. Am vazut ca tot ati dat detalii despre cum se numesc
excrementele de pasari am am spus GAINATZ, asa cum stiam eu
ca se numesc. Nu ma consider "neavenit" atat timp cat v-am lamurit
in acea problema.
Nu am omorat pe nimeni. Spor la munca!

#24
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postwiseguy76, on Apr 2 2009, 14:33, said:

Dejectiile de la pasari crescute pe asternut permanent, sunt foarte cautate ca ingrasamant, in special pentru gradinarit.

Salutare Wiseguy76 !

Cati pui de o zi populezi pe serie ?

Ce hibrizi de broileri cresti si de unde ii procuri - banuiesc ca (virgula) cumperi pui de-o zi, nu ai efective proprii de parinti de broileri, nu ?

Ti-ai construit singur halele, sau le-ai cumparat, construite fiind inainte de '89 ?

Ce densitate medie pe mp ai la sfarsitul seriei ?

La ce greutate medie per cap abatorizezi (in viu) ?

Ce mortalitate medie ai la sfarsitul seriei (procentual) ?

Ce consum specific ai (kg furaj per kg spor - explic nu pt. tine, ci pentru cei care nu inteleg) ?

Cumperi furajul combinat gata facut, sau cumperi numai CPVM - uri (concentrat proteino-vitamino-mineral) pe care le inglobezi in uruiala facuta in micro-fnc-ul propriu ?

Cred ca ar interesa pe mai multi care ar dori sa se apuce de broileri - in cazul in care nu te deranjeaza sa ne raspunzi ... Multam !

#25
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,227
  • Înscris: 24.05.2006

View Posthoria66, on Apr 3 2009, 17:08, said:

Salutare Wiseguy76 !

Cati pui de o zi populezi pe serie ?- 800.000
Ce hibrizi de broileri cresti si de unde ii procuri - banuiesc ca (virgula) cumperi pui de-o zi, nu ai efective proprii de parinti de broileri, nu ?- ross 308, cobb 500- GRADUS Bulgaria, Babolna Tetra Ungaria

Ti-ai construit singur halele, sau le-ai cumparat, construite fiind inainte de '89 ?- hale comuniste, retehnologizate

Ce densitate medie pe mp ai la sfarsitul seriei ?- 17-20 cap/mp

La ce greutate medie per cap abatorizezi (in viu) ?- 38 de zile- 2200

Ce mortalitate medie ai la sfarsitul seriei (procentual) ? 3- 3,5%
Ce consum specific ai (kg furaj per kg spor - explic nu pt. tine, ci pentru cei care nu inteleg) ? 1,75-1,85 kg furaj/kg carne livrata in abator
Cumperi furajul combinat gata facut, sau cumperi numai CPVM - uri (concentrat proteino-vitamino-mineral) pe care le inglobezi in uruiala facuta in micro-fnc-ul propriu ?- gata facut.

Cred ca ar interesa pe mai multi care ar dori sa se apuce de broileri - in cazul in care nu te deranjeaza sa ne raspunzi ... Multam !

Sunt director tehnic la o firma privata. Ti-am pus raspunsurile in text. Pentru alte amanunte iti stau la dispozitie. La cea mai mare ferma am 300.000 capete/serie, in 15 hale la sol, si am DOI oameni pe schimb. Am utilaj EXAFAN, Spania, full automatizat, cantare de hala , cantare de buncar, calculator central, GPS, camere de luat vederi pe fiecare hala. Am vorbit cu niste danezi sa facem o ferma de reproductie rasa grea, dar mi-e cam frica, nu se mai gasesc parinti de calitate in Europa, si, la 5 euro/ puiul de o zi, ma mai gandesc :D Deocamdata sunt foarte multumit de bulgari, sunt foarte seriosi, lucrez de vreo doi ani cu ei.

Edited by wiseguy76, 03 April 2009 - 16:23.


#26
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postwiseguy76, on Apr 3 2009, 17:15, said:

Sunt director tehnic la o firma privata. Ti-am pus raspunsurile in text. Pentru alte amanunte iti stau la dispozitie. La cea mai mare ferma am 300.000 capete/serie, in 15 hale la sol, si am DOI oameni pe schimb. Am utilaj EXAFAN, Spania, full automatizat, cantare de hala , cantare de buncar, calculator central, GPS, camere de luat vederi pe fiecare hala. Am vorbit cu niste danezi sa facem o ferma de reproductie rasa grea, dar mi-e cam frica, nu se mai gasesc parinti de calitate in Europa, si, la 5 euro/ puiul de o zi, ma mai gandesc :D Deocamdata sunt foarte multumit de bulgari, sunt foarte seriosi, lucrez de vreo doi ani cu ei.


E suuuper consumul specific ! Cand eram in facultate (la veterinara, inainte de '90), la "nutritie" discutam de consumuri de 2,1-2,2 la broileri, si ne spuneau profesorii ca se tinde la un 2,0. In soapta ne spuneau ca olandezii au reusit si 1,9 dar nu le venea nici alor nostri sa creada ...

Ce parere ai, ca te vad pasarar experimentat (eu sunt mai mult vacar ...), si ca tot vorbim de posibilitatea unei ferme pe care s-o faca cineva care - in floarea varstei fiind - se muta la tara. Ar merge pentru un fermier (fara studii superioare in domeniu) sa incerce sa creasca broileri in oaresce adaposturi extrem de ieftine ? Facute din chirpici de exemplu ...

Ar scoate probabil vreo trei serii pe an (din aprilie in octombrie), fara sa aiba nevoie neaparat de climatizare, incalzire (poate la inceput, in prima serie, la puii de o zi - care se poate face cu lampi cu infrared suspendate)... Singura problema ar fi proximitatea unui abator de pasari, nu ? Ca din punct de vedere al furajului, sunt 'nspe distribuitori / producatori de furaje combinate in Romania...
Ca instalatii ar avea nevoie doar de un alimentator cu lant sau cu noduri, si de adapatori. Si, bineinteles, un buncar la capatul halei, pentru furaj.

Pe o suprafata de cca. 500 mp de hala ar produce cam 9000-10.000 de broileri pe serie. Ar fi un castig anual destul de consistent. Cam cat i-ar costa furajul pentru un kg de spor ? Mai mult de 2-2.5 lei ? Puiul in viu se vinde la un 3-3,5 lei per kg la abator ? Merita efortul ? (ar fi necesara doar munca fermierului si a inca unui membru al familiei).

Ideea ta cu ferma de rase grele (parinti sau, si mai bine, bunici de broileri) merita atentie. Numai ca in tarile limitrofe (de unde iau ai nostri puii de o zi, Bulgaria, Ungaria, Grecia), acest tip de ferme s-au facut cu investitia producatorului de material hibrid (ross, isa etc).
Altfel, cam greu sa faci rost de material genetic (la care firma respectiva a muncit din greu ca sa-l obtina) ... Plus toata cheltuiala sa intretii trei sau patru linii pure, sa eviti cosangvinizarea, sa schimbi periodic masculii etc. Pacat de genoteca noastra de la ICPCPAM si de cea de la Avicola Baneasa, ca s-au dus pe apa sambetei ... Merita intretinuta si valorificata - ar fi scos bani buni...

#27
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,227
  • Înscris: 24.05.2006
M-au intrebat o gramada de oameni despre asta. Problema e in felul urmator: 1,4 RON/ kg de furaj, 1,7 ron puiul de o zi, si la abator iei cam 3-3.4. Te mai salveaza subventia, dar, ca sa o iei, iti trebuie autorizatie SV,deci filtru, etc. Fara subventie e greu sa scoti ceva profit. Sunt fermieri care isi taie ei puii, si-i vand, dar e munca, si se castiga destul de greu piata. De-aia le recomand intotdeauna gainile de oua. Nici cu zburatii nu mai e ce-a fost, sunt multi pe piata, si nu prea potisa concurezi daca n-ai capacitate mare de crestere. Si furajul la fel, daca nu iei   cantitati mari, nu-ti da nimeni un pret bun, plus ca trebuie sa-l cari, etc. In ce priveste utilajul, nu-ti tebuie mare lucru. Daca ai adaparea pusa la punct, si ceva ventilatie, merge. Dar, revin, nu se merita.fa-ti calcule la un consum de 1.9, si ai sa vezi. Ai 3.5 ron/kg numai furajul si puii. Daca mai pui si: vaccinuri, medicamente, curent, transport la abator, apa, asternut, fara subventie n-ai nici o sansa. Si gandeste-te ca banii de la abator ii iei la 30 de zile, si subventia la 2-3 luni.
A, uitasem: fermele de bunici de broiler sunt cele mai mari secrete ale companiilor respective. Rar am auzit pe cineva care sa fi vizitat una. Am vazut un film, intr-o ferma de la Aviagen, in America: la intrare vizitatorii sunt dezbracati complet, dezinfectati, le dau haine de unica folosinta, care apoi se ard, etc. Gainile sunt in boxe de sticla, climatizate, fiecare ou e individualizat, ce mai, SF in toata regula. Se pune ca o pasare dintr-o linie pura, valoreaza cat greutatea ei in aur, la cati bani se investesc in laboratoare, genetica, etc.

Edited by wiseguy76, 03 April 2009 - 20:05.


#28
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postwiseguy76, on Apr 1 2009, 22:12, said:

... Sfatul meu este sa te axezi pe o singura specie, maxim doua, si ti-as recomanda gainile ouatoare, si vacile de lapte.
....
     Cu vacile de lapte, e la fel: 10 vaci, dar sa le intretii tu, ca la cioban n-ai sa ai animale ingrijite niciodata. Sunt firme care aduc juninci gestante din afara, ia-ti o rasa mai rustica, sa reziste la noi, si ai sanse sa obtii productii bune. Daca ai tractor, fa-ti siloz, baza furajera, sa ai tot timpul anului. Branza de tara are pret bun, poti sa o dai tu la piata, sau la magazine, la fel si laptele, daca stai aproape de oras, il pui in masina dimineata si-l duci la om acasa. Taurasii, daca le dai mancare ca lumea, la fel: iei destul de multi bani odata, marfa de calitate se cauta, astia cu abatoarele sunt inebuniti ca n-au ce taia.
    Asta e parerea mea, iti doresc mult succes, sper sa te gandesti bine, frate, ca zootehnia nu e pentru oricine :D

In zona de campie (si nu numai) s-a mostenit Baltata cu Negru (Friza sau Holstein in rasa pura), pe care eu unul (ca fost sef de ferma si medic veterinar la vaci) nu o recomand deloc ... Are o gramada de probleme si este extrem de sensibila in trei zone, toate de importanta capitala la o vaca de lapte: picioare, uter si uger. Intrebati un vacar care are Holstein cate probleme are cu afectiunile podale, cu endometritele si cu mamitele, si o sa-l vedeti cum se schimba brusc la fata ... Singurul avantaj al acestei rase este o productie de lapte de neam prost - care se obtine bineinteles daca tii vaca in puf - undeva pe la 8.000 - 9.000 de litri pe lactatie, la noi in tara. Dar laptele nu-i asa de "gras" si de bogat in proteine ca la alte rase.

In zona de deal se preteaza rasa Bruna (provenita din Schwitz-ul elvetiano-austriac) - o vaca foarte rezistenta la factorii de mediu. Aveam un coleg medic la o ferma cu Bruna si, la sedintele lunare de la directia veterinara, cand se discutau problemele de la vaci - infertilitate, pododermatite, mamite, ce mai, sa te iei cu mainile de cap, dar numai la fermele care aveau Holstein - colegul meu se aseza mai bine in scaun si atipea. Imi spunea: "scoala-ma cand termina astia cu discutiile". N-avea omu' treaba ! El avea Bruna in ferma si nu-l durea capul.
Dezavantaje la Bruna: productie mai mica - 4.000-5.000 litri pe lactatie, dar laptele este mai consistent si mai gras ...

O alta rasa care ia avant din nou in Romania este Simmental - a participat la noi la formarea Baltatei Romanesti. Productie de lapte de cca. 5.000-6.000 litri pe lactatie, dar un alt avantaj extrem de important: Simmental este o vaca mare, cu aspect de "tanculet" si viteii se ingrasa foarte bine - ceea ce inseamna ca se valorifica foarte bine, spre deosebire de Holstein si Schwitz ... ai caror vitei sunt mai mult piele si os.

Din punct de vedere al efectivului, daca vrei sa te intretii (tu si familia) numai din vaci cu lapte, atunci iti trebuiesc minim 25-30 de vaci. Si la acest numar iti permiti si tanc de racire, si instalatie de muls, si concedii in strainatate si copiii la facultati ... Problema principala este terenul. Ai nevoie, in medie, de 1 ha per cap de vaca. Pentru pasune, masa verde, nutret pentru iarna.


View Postwiseguy76, on Apr 3 2009, 20:56, said:

Fara subventie e greu sa scoti ceva profit. Sunt fermieri care isi taie ei puii, si-i vand, dar e munca, si se castiga destul de greu piata. De-aia le recomand intotdeauna gainile de oua.
...

Deci chestia cu broilerii, daca nu lucrezi la nivel industrial, nu merita ...

E-adevarat ca la oua, mai ales daca iti faci reputatie de om serios si distribui "la abonament", ar cam merita ...
Cu cat ne industrializam mai mult, cu atat consumatorii se orienteaza catre produse traditionale ... ceea ce ar fi un motiv de castig pentru un fermier mic dar bine organizat.

Pe de alta parte, am observat o oarecare "virare" a consumatorului, de la puiul de carne, catre gaina rasa grea. Din ce in ce mai multi cauta o gaina pentru supa sau ciorba (sau eventual pt. un "coq-au-vin"  ;) ) - e-adevarat ca marea masa tot catre pui griller se indreapta - dar totusi e o tendinta de luat in seama ... asta referitor la rasele grele la care facea referire kos_funny: Brahma, Cochin etc. ...

Edited by horia66, 03 April 2009 - 20:25.


#29
conu71

conu71

    Termopanist

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,070
  • Înscris: 22.06.2004
cine vroia sa se mute in alexandria? ca eu nu stiam cum sa fug mai repede de acolo. voi, aici vorbiti de investitii de milioane de euro... esti mai linistit dar o sa duci repede dorul agitatiei. succes cu ferma din teleorman

#30
prise

prise

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 30.04.2006

View Posthoria66, on Apr 3 2009, 21:23, said:

In zona de campie (si nu numai) s-a mostenit Baltata cu Negru (Friza sau Holstein in rasa pura), pe care eu unul (ca fost sef de ferma si medic veterinar la vaci) nu o recomand deloc ... Are o gramada de probleme si este extrem de sensibila in trei zone, toate de importanta capitala la o vaca de lapte: picioare, uter si uger. Intrebati un vacar care are Holstein cate probleme are cu afectiunile podale, cu endometritele si cu mamitele, si o sa-l vedeti cum se schimba brusc la fata ... Singurul avantaj al acestei rase este o productie de lapte de neam prost - care se obtine bineinteles daca tii vaca in puf - undeva pe la 8.000 - 9.000 de litri pe lactatie, la noi in tara. Dar laptele nu-i asa de "gras" si de bogat in proteine ca la alte rase.

In zona de deal se preteaza rasa Bruna (provenita din Schwitz-ul elvetiano-austriac) - o vaca foarte rezistenta la factorii de mediu. Aveam un coleg medic la o ferma cu Bruna si, la sedintele lunare de la directia veterinara, cand se discutau problemele de la vaci - infertilitate, pododermatite, mamite, ce mai, sa te iei cu mainile de cap, dar numai la fermele care aveau Holstein - colegul meu se aseza mai bine in scaun si atipea. Imi spunea: "scoala-ma cand termina astia cu discutiile". N-avea omu' treaba ! El avea Bruna in ferma si nu-l durea capul.
Dezavantaje la Bruna: productie mai mica - 4.000-5.000 litri pe lactatie, dar laptele este mai consistent si mai gras ...

O alta rasa care ia avant din nou in Romania este Simmental - a participat la noi la formarea Baltatei Romanesti. Productie de lapte de cca. 5.000-6.000 litri pe lactatie, dar un alt avantaj extrem de important: Simmental este o vaca mare, cu aspect de "tanculet" si viteii se ingrasa foarte bine - ceea ce inseamna ca se valorifica foarte bine, spre deosebire de Holstein si Schwitz ... ai caror vitei sunt mai mult piele si os.

Din punct de vedere al efectivului, daca vrei sa te intretii (tu si familia) numai din vaci cu lapte, atunci iti trebuiesc minim 25-30 de vaci. Si la acest numar iti permiti si tanc de racire, si instalatie de muls, si concedii in strainatate si copiii la facultati ... Problema principala este terenul. Ai nevoie, in medie, de 1 ha per cap de vaca. Pentru pasune, masa verde, nutret pentru iarna.




Deci chestia cu broilerii, daca nu lucrezi la nivel industrial, nu merita ...

E-adevarat ca la oua, mai ales daca iti faci reputatie de om serios si distribui "la abonament", ar cam merita ...
Cu cat ne industrializam mai mult, cu atat consumatorii se orienteaza catre produse traditionale ... ceea ce ar fi un motiv de castig pentru un fermier mic dar bine organizat.

Pe de alta parte, am observat o oarecare "virare" a consumatorului, de la puiul de carne, catre gaina rasa grea. Din ce in ce mai multi cauta o gaina pentru supa sau ciorba (sau eventual pt. un "coq-au-vin"  ;) ) - e-adevarat ca marea masa tot catre pui griller se indreapta - dar totusi e o tendinta de luat in seama ... asta referitor la rasele grele la care facea referire kos_funny: Brahma, Cochin etc. ...


taicamio avea cateva ouatoare , nu mai stiu cate exact , scotea in jur de 10, 15 cofraje pe zi pe care le vindea in magazinul lui maicamia si stiu ca iesea un salar frumusel in plus pe luna ... avea in schimb probleme cu oameni ca nu hraneau la timp gainile si de asta s-a si lasat. Interesanta totusi ideea cu abonamentul. Si cum procedezi? livrezi la oameni la usa cum fac americani cu laptele? renteaza asa? sau cum???

multumesc

#31
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postprise, on Apr 3 2009, 22:34, said:

Interesanta totusi ideea cu abonamentul. Si cum procedezi? livrezi la oameni la usa cum fac americani cu laptele? renteaza asa? sau cum???

Trebuie sa cresti gainile cu acces la oaresce pajiste, pentru a primi destui beta-caroteni in hrana (de la iarba verde), pentru a face oua cu galbenus portocaliu-rosiatic. Acestea sunt si mult mai gustoase, fiind cunoscute de oraseni drept asa numitele "oua de tara".

Clienti gasesti prin cunostinte, dupa ce ii "momesti" cu cateva oua ... mai ales cei cu copii mici vor fi foarte incantati - stabilesti cu ei cate cartoane pe saptamana sau pe luna doresc. Multi vor cumpara si pentru parinti, bunici, surori, cumnati etc.

Da, le duci acasa.

Toata treaba este sa oferi marfa de calitate, ouale prospat ouate le bagi la frigider si le vinzi in maxim 7-10 zile, fara sa pui in cofrag oua murdare, sparte sau crapate ...

Pe timp de iarna va trebui sa tii gainile in adaposturi cu iluminare artificiala (cel putin 12-14 ore pe zi), pentru ca epifiza (o glanda care se gaseste in apropierea creierului) este sensibila la variatiile cantitatii zilnice de lumina si, in lipsa ei, comanda incetarea ouatului.

#32
prise

prise

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 30.04.2006
pai atunci ouale probabil nu o sa mai aibe galbenusul portocaliu rosiatic (iarna ma refer) ... le schimbi alimentatia??? sau cum faci ca sa le pastrezi gustul?

multumesc pt raspuns

P.S. ce rasa recomandati pt ouatoare?

Edited by prise, 03 April 2009 - 22:58.


#33
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postprise, on Apr 3 2009, 23:57, said:

pai atunci ouale probabil nu o sa mai aibe galbenusul portocaliu rosiatic (iarna ma refer) ... le schimbi alimentatia??? sau cum faci ca sa le pastrezi gustul?

E si aici un spil. Gainile, la tara, iarna, ciugulesc de zor prin capitele cu fan. Fanul de lucerna este foarte bogat in beta-caroteni. Frunzele, nu betele. Nu fac misto.

Quote

multumesc pt raspuns

P.S. ce rasa recomandati pt ouatoare?
Sunt multi hibrizi de gaini ouatoare. Unii cu oua albe, altele cu oua cu coaja colorata (brune sau rosii le mai zice). Pentrui cresterea pe pajiste, in conditii mai vitrege un pic (adica nu in hala, cu climatizare artificiala etc.) eu unul as recomada Harco Black, de la Babolna. Cauta-l pe google. Si da mai multe search-uri pe rase gaini ouatoare. Gasesti si in tara. Treaba e, ca daca nu prea stii cum se cresc gainile ouatoare, ar trebui sa-ti cumperi un manual de la facultatea de zootehnie, sa-l citesti. O sa-ti foloseasca.

#34
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,227
  • Înscris: 24.05.2006

View Postprise, on Apr 3 2009, 23:57, said:

pai atunci ouale probabil nu o sa mai aibe galbenusul portocaliu rosiatic (iarna ma refer) ... le schimbi alimentatia??? sau cum faci ca sa le pastrezi gustul?

multumesc pt raspuns

P.S. ce rasa recomandati pt ouatoare?


Ca rasa eu as recomanda Lohmann. Gasesti la Avicola Bucuresti, si pui de o zi, si tineret, gata crescut. E o pasare de calitate, daca ai grija de vaccinari, si ii dai si un supliment de vitamine, n-ai treaba. Nu e foarte pretentioasa la furaj.
Pentru culoarea oualor, crescatorii industriali folosesc coloranti sintetici, administrati in furaj. Exista si coloranti naturali, obtinuti din plante, pe care ii poti folosi cu succes. Exista si coloranti pentru carne, in general se folosesc cate doi, unul galben si unul rosu, in diferite cantitati, in functie de ce culoare vrei sa obtii.

#35
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Nu pot sa spun decat ca ma bucur ca acest topic a luat o turnura profi .Chiar e de invatat si aflam si pe cine sa intrebam !
As avea totusi o sugestie pt mai marii softpedieni. Chiar nu se poate infiinta o arie "agro" pe forum?

#36
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005

View Postkos_funny, on Apr 4 2009, 08:28, said:

Nu pot sa spun decat ca ma bucur ca acest topic a luat o turnura profi .Chiar e de invatat si aflam si pe cine sa intrebam !
As avea totusi o sugestie pt mai marii softpedieni. Chiar nu se poate infiinta o arie "agro" pe forum?

de ce nu faci un topic dedicat aici (sau in orice colt al forumului preferi tu)
si cand creste si mai apar discutii adiacente ce se pot sparge un alte topicuri, sa soliciti crearea ariei :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate