Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Colaps traheal catel

IKEA Pallady situatie absurda

HYUNDAI HiE-S400VG, monocristalin...
 Înca are utilitate

Romanii si masinile de spalat vase

Functionare anormala combina frig...

Probleme cu front speaker-ul
 Tár (2022)

modificare setari implicite camer...

Unde gasesc whiskey Macallan 12 a...

Cana filtranta
 Concret: Cat ai platit pt rca? 2022

Convertirea religioasa.

Transformator electric

Intrerupator cap scara si cap cru...
 

Cum sa fac o retea wireless

- - - - -
  • Please log in to reply
2315 replies to this topic

#19
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
la un AP cati clienti se pot conecta?

#20
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Hai sa le luam pe rand:

baubau17, on Feb 5 2005, 11:03, said:

Gata m-am lamurit in mare parte

am nevoie de un AP ma gandeam la TEW-231BRP caruia sa ii atasez o antena

dar ca client ce mi ar trebui? tot AP la care sa ii mai pun o antena . e bun totTEW-231BRP  ?
sau e suficient o placa de retea, si la asta am nevoie de antena?

<{POST_SNAPBACK}>

Oricare din cele doua: placa sau AP. Intai poti sa incerci fara antena exterioare, dar sunt slabe sansele sa-ti mearga. Daca nu merge, pui antena exterioara (nu stiu ce tipuri de antene sunt suficiente pentru ce-ti trebuie tie; eu peste tot am pus numai california)

baubau17, on Feb 5 2005, 11:03, said:

ce antene sa folosesc "california amplifier" de 24db . nu ar merge cu antene mai slabe  si mai ieftine? ^_^

<{POST_SNAPBACK}>

Nu stiu care ar fi limita. Cu 24db ai 99,9% sanse sa-ti mearga.


baubau17, on Feb 5 2005, 16:20, said:

la un AP cati clienti se pot conecta?

<{POST_SNAPBACK}>

Nu stiu exact. S-ar putea sa fie specificat in cartea tehnica a echipamentului. Oricum, stiu un echipament (DWL900AP) care duce peste 100 de clienti. Insa are o priza cu ceas, care-l opreste la 06:00AM si-l porneste la 06:01AM (un reset in fiecare dimineata - preventiv).

PS. Pana acum aveam o impresie buna despre TrendNet. De ieri am inceput sa-mi schimb parerea.

#21
DarkLight

DarkLight

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 21.06.2004
cum pot realiza o retea wireless ( la nivel de cateva blocuri ) in care sa includ cam 5-10 useri si un server de internet.m-ar interesa sa aflu ce echipamente sunt necesare , care ar fi preturile , avantajele si dezavantajele .multumesc

#22
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
de cateva zile am inceput si eu sa pricep cam care e treaba cu wireless u asta si ma gandeam la urmatoarea configuratie
sa folosesc un ap RP-WR1134  11Mbps Wireless AP Router w/ 4-P 10/100Mbps Switch, SMA Antenna ext  si sa ii pun o antena omni de 8db sau 11db(aici nu sunt sigur sper sa ma ajutati?
iar la clienti o placa de retea wireless + antena homemade www.curtici.tk eventual la pc care se afla la 1.5km sa folosesc   SLP 1,7-2,5-11  Yagi, Log-periodic SMA-f, 11 dB, 1,7-2,5 GHZ .
asta o sa mearga ?

#23
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
@baubau17
Eu nu pricep de ce vrei tu sa folosesti un echipament care are si router. O sa obtii urmatoarea schema
calculator 1--port 1---|
calculator 2--port 2---|
calculator 3--port 3---|---router---Wireless---antena ( .............. )antena--wireless---calculator 5
calculator 4--port 4---|

\________________/  ................... \___________________________________________________/
.........o retea............................................... ALTA retea

Asemenea routere sunt folosite pentru partajarea accesului la internet intre mai multi utilizatori casnici. Din cate stiu, nu poti folosi respectivul echipament fara router (routerul nu e chiar router; el stie doar sa faca NAT).
Folosind router obtii doua retele distincte, nu o sa va vedeti cei din prima cu cei din a doua in network neightborhood din cauza asta, etc.
Cat despre "daca merge la distanta X cu antene Y", asta o stabilesti numai experimental.

@darklight
http://forum.softped...showtopic=44428
http://forum.softped...topic=40312&hl=
precum si inceputul acestui topic.
La "cateva blocuri" ar trebui sa-ti mearga fara antene exterioare; daca ai mai mult de trei locatii in care vrei sa pui wireless si n-ai un punct central unde sa poti pune un access point, poti incerca sa pui echipamentele in modul "multipoint bridge" (se leaga oricare cu oricare), insa echipamentele sa fie de acelasi tip.

#24
databyte

databyte

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 22.06.2004
scuze de offtopic  dar am si eu o problema cu un wlan.

Se da o camera la parter cu gratii in bloc de beton... In camera comp cu placa wireless 802.g cu antena de cica 12 db.
La circa 13 m etajul 1 ap.-ul 802.b to indoor.
Compul de la  parter nu gaseste nimic (nici o retea available).
Cu un laptop in fata geamului de la parter se gasesc 4 retelele.
Cu laptopul inauntru la parter tot nimic.

Citeam pe net de "antena reflector " sau despre cum sa-ti  izolezi lanul  sa nu mai poata fi accessat din ext. Ei dadeau ca solutie un fel de plasa de sarma cu ochiuri mari agatata pe geam.

Intrebari:
1.Sa fie gratiile alea de vina (a mai avut cineva probleme similare)
2.Lamuriti-ma si pe mine concret cat cablu pot sa trag de la palca la o antena exterioara fara sa generez probleme suplimentare.Si daca stiti unde gasesc cablu de genul ..

#25
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
1. Reflectorul de la antenele unidirectionale "California Amp." de 24 db sunt exact niste gratare, dar cu ochiuri mai mici. In general, grilajul de la geam creeaza probleme in sensul asta. Pe de alta parte, fiind constructie de beton armat, ai plase de fier beton atat in pereti cat si in plansee. Deci tu esti foarte bine izolat dpdv wireless in respectiva camera.
2. Orice bucata de cablu creeaza probleme suplimentare. Personal nu am incercat, dar am auzit ca pe undeva in jurul a 10m ar fi limita.

#26
DarkLight

DarkLight

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 21.06.2004
ok, problema cu range-ul de cateva blocuri se poate rezolva ,...dar , in cazul in care vreau sa realizez o conexiune wireless intre 2 locatii , aflate cam la 3.5 km distanta , vizibilitate relativ directa , noise relativ scazut ( un singur provider de wireless internet in zona ) cum se poate proceda ?  ar merge urmatoarea combinatie :
un AP ( DWL900AP+ sa zicem , sau similar )
antene la el ( 1 ? sau 2 ? )

kit wireless ( placa + antena ) la cele 2 compuri ( server si pc )  
si inca ceva ...echipamentul ... .g ? sau .b .. ?
credetzi ca se poate realiza ? fara sa am probleme la conectare ....mi-e teama sa nu dau banii de pomana , si sa nu fac nimic cu echipamentul ...  :confuzzled:
later edit : am uitat sa mentionez ca sunt un profan in ale wirelss-ului ... asaha ca imi cer scuze pt posibilele aberatii din post  :rolleyes:   :confuzzled:

Edited by DarkLight, 10 February 2005 - 00:39.


#27
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Vad ca apar din ce in ce mai multe intrebari legate de modul de conectare al echipamentelor wireless. O sa incerc sa explic (motto groso) cum functioneaza tehnologia asta.

In primul rand, trebuie stiut ca echipamentele wireless functioneaza la nivelul OSI 2, deci nu au nevoie de IP-uri. Nivelul osi 2, in cazul nostru, inseamna ethernet. Deci doua echipamente wireless legate intre ele, in oricare mod, inseamna practic un switch cu doua porturi: unul la iesirea ethernet a primului echipament, al doilea la iesirea ethernet a celui de-al doilea echipament.

Echipamentele radio de sine statatoare se mai numesc si AP-uri, de unde si confuzia intre AP-ul ca piesa fizica si AP ca mod de functionare a piesei fizice. Ma voi referi in continuare la echipamentul radio cu "radiomodem".

Un astfel de radiomodem stie sa functioneze, conform specificatiilor 802.11b, in cel putin doua moduri: "access point" si "client". Producatorii insa au dezvoltat si alte moduri (bridge, multipoint pridge, repeater) care insa nu se conformeaza unui standard anume si de obicei nu functioneaza decat intre echipamente de acelasi tip. Exista echipamente dedicate unui anumit scop care nu stiu decat unul din cele doua moduri standard: fie access point, fie client. De ce? Pentru ca standardul a fost gandit sa existe un punct central, legat la reteaua unei institutii, iar clientii cu portabile sa nu mai alerge dupa cabluri prin cladire, ci sa foloseasca un adaptor radio pentru a se lega la retea. Respectivul punct central e Access point-ul iar adaptoarele radio ale portabilelor sunt clientii. De exemplu, o placa wireless PCI sau PCMCIA nu a fost conceputa sa fie folosita ca punct central, ci numai pentru a se conecta la un asemenea punct.

Astfel de echipamente radio au fost gandite pentru legaturi la mica distanta; poate ati vazut in specificatiile lor tehnice ca functioneaza indoor la 35m si outdoor la 450m. Asa ca au aparut antenelecu castig mare, pentru a transporta semnalul pe distante mai mari. Echipamentele special concepute pentru astfel de distante sunt putin mai scumpe (pretul e de 4 cifre in euro, iar prima nu e nici 0, nici 1).

Pentru a lega doua calculatoare intre ele (fig1.jpg) avem nevoie de cate un echipament radio (fie radiomodem, fie placa wireless) la fiecare dintre ele. Avem mai multe posibilitati:
1. Bridge. Daca echipamentele sunt de acelasi tip, le putem punem in modul bridge. La configurare ii vom da adresa MAC a celuilalt echipament si vom avea grija ca ambele echipamente sa functioneze pe acelasi canal.
2. AP si client. Acesta e modul standard. Configuram primul echipament sa functioneze in modul "access point", il configuram un canal (banda de 2,4 e impartita in mai multe canale) si un SSID (asta e un identificator de retea). Acum echipamentul e pregatit sa primeasca clienti. Configuram al doilea echipament in modul client, acelasi canal, acelasi SSID si MAC-ul access point-ului. Imediat ce l-am configurat, clientul se va conecta la AP. A doua posibilitate e sa-i cerem clientului sa faca o scanare a retelelor disponibile (site survey) si sa ne conectam la cea care ne convine.
3. Multipoint bridge. E la fel ca bridge, numai ca nu mai trebuie sa-i dam mac-ul celuilalt echipament; un echipament configurat astfel se va conecta la orice alt echipament din raza sa de actiune.

Pentru a lega mai multe calculatoare (sau retele), avem nevoie de cate un echipament la fiecare calculator (retea). Pentru un singur calculator, echipamentul poate fi radiomodem sau placa wireless. Pentru o retea, e musai un radiomodem, pentru ca trebuie sa ne legam cu el intr-un switch din respectiva retea. Acum avem doua posibilitati:
1. (vezi fig2.jpg ). Configuram unul dintre echipamente ca access point si restul ca clienti cu care ne conectam la access point.
2. (vezi fig3.jpg). Configuram toate echipamentele ca multipoint bridge (cu conditia ca toate sa fie de acelasi tip) iar conditia pentru ca toata povestea sa functioneze e ca echipamentele sa se vada doua cate doua (primul cu al doilea, al doilea cu al treilea, al treilea cu al patrulea, eventual al doilea cu al 5-lea, al 3-lea cu al 6-lea, etc). Pana la urma nu conteaza care cu care, dar sa existe cel putin o legatura intre ele.

Avand legatura wireless, e ca si cum am avea legatura direct pe cablu de retea. IP-urile calculatoarelor trebuie sa fie din aceeasi clasa de adrese pentru a se putea vedea unul cu altul. IP-urile echipamentelor sunt folosite NUMAI pentru a configura echipamentul; ele nu influenteaza comunicatia dintre calculatoarele din retea.

WEP-ul inseamna Wired Equivalent Privacy. El se refera la criptarea comunicatiei radio, astfel incat sa nu permita accesul neautorizat la un access point sau decodarea comunicatiei (cel putin teoretic). Toate echipamentele 802.11b stiu sa faca criptare pe cel putin 40 de biti. Pentru a utiliza criptarea, toate echipamentele trebuie sa foloseasca aceeasi cheie. Insa, in general, criptarea nu functioneaza in modurile bridge si multipoint bridge.

Vorbeam mai sus de 802.11b. Acesta e un standard care permite comunicatia la viteza maxima de 11Mbps. 802.11g merge pana la 54Mbps si are in plus si cateva rezolvari ale unor buguri din 802.11b. Oricum, 54Mbps wireless ramane inca un vis frumos. Intr-un spectru radio incarcat, sa fiti multumiti daca merge la 1Mbps!

Si aveti grija ca toate echipamentele de care am vorbit in acest post sunt layer 2. Cele gen "RP-WR1134 11Mbps Wireless AP Router w/ 4-P 10/100Mbps Switch" sunt practic unitati compuse din switch, broadband router si radiomodem si sunt layer 3.

Cat despre antene, fiecare cum considera. O antena omni da semnal de jur imprejur si are un castig intre 9 si 12 db (ce e sub 10db inseamna o pierdere) iar antena uni concentreaza semnalul intr-o anumita directie, cu un castig uzual intre 14 si 24 db. Pentru distante mici (10m - 100m) nu e nevoie de antene exterioare; se foloseste antena echipmentului, dar pentru asta cititi specificatiile date de producator referitoare la aria de acoperire.

Si, in final, imi cer scuze pentru eventualele incoerente, dar am fost intrerupt de cel putin 20 ori in timp ce am scris povestea de mai sus. Poate o sa-l recitesc diseara si o sa corectez greselile/omisiunile.

Attached Files

  • Attached File  fig1.jpg   6.71K   2879 downloads
  • Attached File  fig2.jpg   14.91K   3441 downloads
  • Attached File  fig3.jpg   13.6K   2575 downloads


#28
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003
kml, faina treaba ! :oK:

#29
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
si atunci cum fac sa avem toti si net si sa ne vedem in retea(network neightborhood ) si eventual sa jucam si noi un joc in retea?:((

#30
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
De 2 zile ma feresc sa raspund la problema asta, dar o sa incerc sa-ti dau o varianta simpla:
Mai uita-te o data la schema pe care am facut-o pe 9 feb. Ai in stanga 4 calculatoare care trec printr-un broadband router. Treaba unui asemenea router e sa partajeze o conexiune la internet, adica toate cele 4 calculatoare vor fi vizibile pentru calculator5 ca avand un singur IP, deci ca fiind un singur calculator. In cel mai bun caz, configurand routerul cu DMZ server calculator1, atunci calculator1 va putea fi accesat de catre calculator5, insa calc2..4 vor fi invizibile pentru calc5. Oricare dintre calculatoarele 1..4 vor putea sa acceseze calculatorul 5 (via Netbios, aka network neighborhood) folosind "find computer" iar la nume scrii adresa de IP a calculatorului 5.
Ca sa va jucati in retea, faci server de joc calculatorul5 (el poate fi vazut de oricare dintre calculatoarele 1..4 cat si de celelalte calculatoare care sunt in aceeasi retea locala cu el).
Dupa cum am mai explicat si in alt thread (ti-am dat si link-ul pe undeva), e IMPOSIBIL sa va vedeti toti in Network Neighborhood fiind de o parte si de alta a unui broadband router. (Nici de o parte si de alta a unui router nu e simplu, dar e totusi posibil.)
Ca sa va vedeti in retea oricare cu oricare, nu folosesti router (vezi postul anterior).

Edited by kml, 14 February 2005 - 09:32.


#31
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
deci nu putem avea toti net si sa ne si vedem in network neighborhood?eu as vrea sa fac ceva de genul
calculatorul 1 si calculatorul2 sa fie legate la un ap cu router care la randul lui sa fie conectat la net caruia sa ii atasez o antena omni . iar la clientii (in numar de 5)sa aiba cate o antena si o placa wireless

Edited by baubau17, 15 February 2005 - 22:08.


#32
hotumattua

hotumattua

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 22.02.2005
Salut KML,

Din mesajul tau mi-am mai ordonat un pic "conostintele" de wireless. Poate-mi dai un sfat.

Am un desktop, cu o placa wireless pe PCI si un card LAN banal. Am un PDA - iPAQ 3115 - cu conexiune wireless si un laptop cu PCMCIA-LAN. Conetez desktop-ul cu PDA-ul pe wireless, coputer to computer, desktop-ul cu laptopul pe LAN, le bag intr-un bridge, le dau IP-uri din clasa 192.168.0.x. LAN-ului de pe desktop i-am dat 192.168.0.1. Pe desktop am si conexiune internet dialup.Totul merge perfect; cand merge. :-) Dau de pe desktop ping la PDA si laptop si raspunde okay. Daca dau de pe laptop ping la desktop - pe numele lui, nu pe IP - imi raspunde cu IP-ul bridge-ului, nu cu al LAN-ului; pe PDA nu am comanda ping. Si acum problemele:

1. reteaua wireless se conecteaza cand vrea muschii ei. Tot dau connect, desconnect, zice ca e conectata dar la ping de pe desktop PDA-ul nu raspunde. Si apoi, dintr-odata, fara sa fac vreo miscare speciala, se conecteaza si ramane asa, stabila. Cand reteaua merge, de pe oricare statie, inclusiv PDA, am acces la toate resursele sharuite.

2. cu reteaua in functiunea, cu Internet connection sharing instalat, am internet de pe desktop numai pe laptop, nu si pe PDA. La birou, cu laptop-ul conectat in LAN si PDA-ul conectat la laptop prin USB sau infrared, internetul merge.

3. daca dau disconect la PDA, calvarul conectarii reincepe.

Ai vreo idee ce face ca reteaua wireless sa se conecteze atat de greu? Unde gresesc. Am incercat si pe WEP si cu criptarea pe desabled; la fel. Am instalat winproxy, in speranta ca internet-ul va ajunge si pe PDA, degeaba.

TIA,
HotuMattua

kml, on Feb 10 2005, 12:18, said:

Vad ca apar din ce in ce mai multe intrebari legate de modul de conectare al echipamentelor wireless. O sa incerc sa explic (motto groso) cum functioneaza

==============more text here=========================

Si, in final, imi cer scuze pentru eventualele incoerente, dar am fost intrerupt de cel putin 20 ori in timp ce am scris povestea de mai sus. Poate o sa-l recitesc diseara si o sa corectez greselile/omisiunile.

<{POST_SNAPBACK}>



#33
Gabi_Ion

Gabi_Ion

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 09.03.2005
MESAJ PENTRU KML
Salut.
As vrea sa ne intalnim fata in fata sa imi explici anumite chestii despre retele wireless ca este mult mai eficient decat o discutie pe forum.
Numele meu este Gabi iar numarul de telefon 0740.30.10.03, vad ca nu esti din Bucuresti, dar drumul tau pana aici nu-l considera o problema, toate costurile deplasarii tale vor fi achitate mine!
Merci si sper sa iei in serios acest anunt!

Edited by GabiMembruAnonim, 09 March 2005 - 12:07.


#34
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
Help cum se monteaza mufa n(are 2 piulite 1 manson de cauciuc si un surub care se infileteaza , care e ordinea lor pe cablu ?cum se prinde ecranajul in mufa?)

#35
joelus

joelus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 19.03.2005
:cursing:

salut. am si eu o intrebare. poate sa-mi spuna cineva simplu de tot cum pot face o retea wireless? adica ceva de genul: vine internetu de la satelit; intra intr-o antena(ce fel de antena, cum ii zice); din antena intra in altceva... etc; in final ajunge intr-un calc(server?); din acest calc iasa spre useri prin: cablu, ceva..., antena.

si tot la fel cum ajunge la om in casa... are omu antena in care ajunge semnalu, din antena intra in ceva... etc; in final intra in calcu omului.

se poate ?

si inca ceva. cum leg mai multe retele wireless intre ele? si sa mearga in acelasi server.

va multumesc anticipat.

Edited by joelus, 19 March 2005 - 21:19.


#36
cuculean

cuculean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,499
  • Înscris: 20.06.2004

joelus, on Mar 19 2005, 21:08, said:

:cursing:

salut. am si eu o intrebare. poate sa-mi spuna cineva simplu de tot cum pot face o retea wireless? adica ceva de genul: vine internetu de la satelit; intra intr-o antena(ce fel de antena, cum ii zice); din antena intra in altceva... etc; in final ajunge intr-un calc(server?); din acest calc iasa spre useri prin: cablu, ceva..., antena.

si tot la fel cum ajunge la om in casa... are omu antena in care ajunge semnalu, din antena intra in ceva... etc; in final intra in calcu omului.

se poate ?

si inca ceva. cum leg mai multe retele wireless intre ele? si sa mearga in acelasi server.

va multumesc anticipat.

<{POST_SNAPBACK}>


Am desenat o schema. Bineinteles ca pot exista variatiuni pe tema asta.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate