Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Compatibilitate Switch - Telefon ...

Alimentatoarele originale au prot...

Windows 11 22H2 isi da reset sing...
 C.E.R.F. '96

Sfat convertire mini caseta camer...

Overwatch2

Anul asta vinerea neagra chiar va...
 Izolare balcon deasupra camerei

banda alergat acasa

Quartier Azuga - str. Azuga - zon...

Reprezentanța B.B.C. (Brown, Bove...
 Analizele Medicale, intre fericir...

Recomandare carcasa si sursa cu pwm

Cum s-ar putea face plafonarea pr...

Preparing automatic repair diagno...
 

Cum sa fac o retea wireless

- - - - -
  • Please log in to reply
2315 replies to this topic

#1
mateiliviu

mateiliviu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.02.2004
Suntem un grup de 10-15 indivizi dintr-un orasel de 20mii loc (Valenii de Munte)care vor sa se conecteze la o retea. Aici nu e net permanent, doar dialup, deci tot romanu vrea sa joace in retea. Care ar fi solutie cea mai buna? Eu m-am gandit asa:
- persoanele care sunt pe aceeasi scara sa se conecteaza intre ei prin UTP, si toti sa foloseasca o singura antena wireless
- toate aceste antene sa duca la un server
si cam atat :)
vreau sa stiu daca e o idee buna si as mai vrea sa stiu exact despre ce componente am nevoie

#2
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Echipamentele wireless functioneaza, de obicei, in doua moduri: AP (acces point) si client. Cu antenele lor originale, merg intre 90m (indoor) si 500 m (outdoor). AP-ul permite conectarea unuia sau mai multor clienti.
Pentru a mari distanta intre echipamente, iti trebuie niste antene speciale. Astea sunt de doua feluri: unidirectionale (cu castig mare, pana la 24db) si omnidirectionale (cu castig destul de mic, 12-14db). Antenele unidirectionale, dupa cum le spune si numele, se orienteaza intr-o anume directie. Cele omni transmit/receptioneaza de jur imprejur, deci nu trebuie orientate.
Acum trebuie sa ai grija sa-ti faci un plan pentru a configura echipamentele ca client sau AP, avand in vedere ca un client nu se poate conecta la alt client, ci numai la un AP. De asemenea, nici AP-urile nu se pot conecta intre ele. Antenele de la AP-uri ar trebui sa fie omni daca la un AP se conecteaza doi sau mai multi clienti, din directii diferite.
Unele echipamente wireless (ex: D-Link DWL900AP+) stiu sa functioneze in modul "multipoint bridge", insa suporta acest mod numai intre echipamente de acelasi fel (deci toate echipamentele trebuie sa fie DWL900AP+). Daca folosesti modul asta, scapi de bataia de cap cu impartirea in AP-uri si clienti a echipamentelor.
Ca preturi informative:
DWL900AP+: 3.500.000 - 4.000.000 lei
Antena omni 12db: 4.600.000 lei
Antena uni 24db (California Amplifier): 70$+TVA
Aspecte tehnice: o antena uni de 24db se poate lega la o uni de 12db cam la 3 km. Doua antene uni de 24db, orientate una spre alte, ajung la 6-8 km. Echipamentul wireless trebuie sa fie langa antena; daca prelungesti cablul de antena o sa ai pierderi de semnal. Poti folosi pentru echipamente cutii de plastic cu garnituri, ca cele folosite de electrica (cam 500k lei bucata).

PS: toata reteaua (atat cea pe utp cat si cea wireless) functioneaza la nivelul osi 2. Nu ai nevoie de server. Daca toate calc fac parte din acelasi workgroup, ar trebui sa va vedeti intre voi in network neightborhood indiferent daca semnalul trece doar prin cablu sau si prin wireless. Echipamentele wireless functioneaza practic ca un cablu care leaga switch-urile dintre blocurile voastre.

#3
euu79us

euu79us

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 28.04.2003
Deci vrei sa zici ca nu pot conecta 2 pc-uri intre ele avand 2 placi de retea wireless pt. fiecare ci imi trebuie neaparat un AP si o placa de retea wireless. Eu vreau sa connectez 2 retele distincte aflate la 150m distanta una de alta. Cam nasol ca un AP e cam scump.

#4
Kugarth

Kugarth

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 25.06.2003
Ce a uitat "kml" sa adauge: AP-ul si placa de retea trebuie sa aiba vizibilitate directa ... adica sa nu fie nici un fel de obstacol intre ele ...

#5
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004

euu79us, on Jan 24 2005, 15:27, said:

Deci vrei sa zici ca nu pot conecta 2 pc-uri intre ele avand 2 placi de retea wireless pt. fiecare

<{POST_SNAPBACK}>


Ba da, merg de minune legate prin placi wireless (daca placile stiu sa se conecteze intre ele), cu conditia sa fie suficient de aproape unul de celalalt (vezi specificatiile tehnice ale placilor wireless). Antene de 24 e cam greu sa pui la ele, mai ales ca o sa ai pc-ul in casa si antena pe bloc, deci lungimea cablului intre antena si placa wireless e cam mare si o sa ai pierderi mari de semnal.

Insa, din ce-a scris @mateiliviu prima data, problema se referea la altceva:

mateiliviu, on Jan 16 2005, 20:01, said:

- persoanele care sunt pe aceeasi scara sa se conecteaza intre ei prin UTP, si toti sa foloseasca o singura antena wireless
- toate aceste antene sa duca la un server

<{POST_SNAPBACK}>


Edited by kml, 25 January 2005 - 08:46.


#6
faher

faher

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 18.02.2004

euu79us, on Jan 24 2005, 15:27, said:

Deci vrei sa zici ca nu pot conecta 2 pc-uri intre ele avand 2 placi de retea wireless pt. fiecare ci imi trebuie neaparat un AP si o placa de retea wireless. Eu vreau sa connectez 2 retele distincte aflate la 150m distanta una de alta. Cam nasol ca un AP e cam scump.

<{POST_SNAPBACK}>


150 m nu e o distantza prea mare, o potzi face prin cablu, daca nu exista pozibilitate de intins cablu atunci foloseshti doua AP-uri shi doua antene exterioare daca e cazul (150m e o distantza pe care AP-urile le pot acoperi doar cu antenele din dotare singurul lucru de care trebuie sa se tzina cont este vizibilitate directa intre antene)

spor la munca

#7
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
buna as dori sa va cer sfatul in legatura cu o nelamurire: pentru o retea wirelles intre 2 calculatoare aflate la aprox 800 m e suficient sa folosim 2 placi de retea wirelles si doua antene unidirectionale, precizez ca stam la casa si cablu de la antena la placa la antena nu ar depasi 2m. vor aparea interferente datorita caselor si a altor obstacole antena fiind la inaltimi mici.

#8
cuculean

cuculean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,499
  • Înscris: 20.06.2004
Trebuie sa ai neaparat vizibilitate directa intre antene. Eventual daca poti urca antena mai sus pe un stalp dar atunci apare o problema cu lungimea cablului de la antene.

#9
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
cat e lungimea maxima pe care o poate avea firul dintre antena si placa de retea.atunci care ar fi solutia?
pentru doua calculatoare mai e nevoie de acces point'?

#10
cuculean

cuculean

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,499
  • Înscris: 20.06.2004
Lungimea maxima ar fi cam 8-10 m , peste sunt pierderi cam mari.
Ar fi interesanta solutia cu AP-uri pt ca ai putea sa le pui intr-o cutie etanta chiar langa antena, si te duci cu 220 V si un cablu UTP.

#11
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
pai cam in 10m cred ca m-as incadra ca o casa nu cred ca are mai mult de 5m si daca o ridic vreo 2 m deasupra cred ca nu o sa mai am obstacole. solutia cu ap nu ar fi prea rentabila ca ar fi niste costuri cam ridicate. as mai cere o singura nelamurire cam ce placi de retea ar fi bune la un cost redus si antene de 18db ar fi suficiente(distanta nu cred ca depaseste 1km) Multumesc ff mult pentru raspunsuri. sper ca nu pun prea multe intrebari dar nu prea stiu multe despre wirelles

#12
faher

faher

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 18.02.2004

baubau17, on Feb 2 2005, 20:36, said:

pai cam in 10m cred ca m-as incadra ca o casa nu cred ca are mai mult de 5m si daca o ridic vreo 2 m deasupra cred ca nu o sa mai am obstacole. solutia cu ap nu ar fi prea rentabila ca ar fi niste costuri cam ridicate. as mai cere o singura nelamurire cam ce placi de retea ar fi bune la un cost redus si antene de 18db ar fi suficiente(distanta nu cred ca depaseste 1km) Multumesc ff mult pentru raspunsuri. sper ca nu pun prea multe intrebari dar nu prea stiu multe despre wirelles

<{POST_SNAPBACK}>


daca vrei potzi incerca cu un AP shi o placa radio, cu doua placi radio pe care dai un mil/bucata(adica slabe ca sa zic asha) shi cu 10 metri de fir pana la antene ai toate shansele sa nu functzioneze. Avand in vedere ca un cablu de kalitate + placa wireless + mufe te duce la un pretz de ... mai bine cumperi un AP, potzi sa te mai gandeshti shi recalculezi ce posibilitatzi ai.
O varianta interesanta din punct de vedere calitate/pretz ar fi AP + antena home made (bineitzeles AP-ul pus intr-o cutie ermetica langa antena)
Parerea mea

#13
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
ddaca vrei potzi incerca cu un AP shi o placa radio, cu doua placi radio pe care dai un mil/bucata(adica slabe ca sa zic asha) shi cu 10 metri de fir pana la antene ai toate shansele sa nu functzioneze. Avand in vedere ca un cablu de kalitate + placa wireless + mufe te duce la un pretz de ... mai bine cumperi un AP, potzi sa te mai gandeshti shi recalculezi ce posibilitatzi ai.
O varianta interesanta din punct de vedere calitate/pretz ar fi AP + antena home made (bineitzeles AP-ul pus intr-o cutie ermetica langa antena)
Parerea mea

dar nu imi trebuie 2 ap? din cate am inteles eu din ce ai spus tu ar trebui un ap+placa +antena intr o parte si in cealalta parte ce trebuie sa pun?doar o placa de retea wirelles?eu as cam avea la dispozitie 200 usd

Edited by baubau17, 03 February 2005 - 15:10.


#14
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
@baubau17
Tu vad ca esti confuz in ceea ce priveste placile wireless si ap-urile. Ca o analogie, placa de retew wireless e ca un modem intern (se pune in slotul pci si din modem iti iese linia telefonica, iar din placa antena) iar ap-ul e ca un modem extern (modemul se leaga la calc prin cablu serial/usb iar ap-ul pe cablu utp; din ele iti pleaca apoi linia telefonica, respectiv antena). Deci tu ai nevoie de doua dispozitive wireless: unul la o locatie, celalalt la cealalta. Prin dispozitiv wireless se intelege placa wireless sau AP.

#15
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
adevarul e ca nu prea stiu mare lucru in domeniul acesta / eu am crezut ca ap e ca un fel de switch .si am mai inteles eu ca trebuie sa ai vizibilitate directa intre antene. din toata discutia am inteles ca as avea nevoie de un ap la care sa atasez o antena acestea se pun undeva la inaltime pentru a avea vizibilitate iar la al doilea pc as avea nevoie de o placa de retea wirelles la care iar trebuie sa atasez o antena pe care de asemenea sa o pun la inaltime si sa fie pe aceeasi directie cu cealalta (dar nu o sa apara problema lungimii cablului?)  ma gandeam la  acesta Kitt Wireless Acces point-router(4*10/100M)+Placa de retea w
Standarde: TEW-23BRP: IEEE 802.11b WirelessLAN, IEEE 802.3, IEEE 802.3u & ANSI/IEEE 802.3 Auto-Negotiation, TEW-226PC: IEEE 802.11b, 32b CardBus Type II interface
Frecventa (GHz): TEW-23BRP & TEW-226PC: 2.4 ~ 2.497
Rata de transfer (Mb/s): TEW-23BRP & TEW-226PC: 11
Distanta maxima (m): TEW-226PC: 100m indoor and up to 300m outdoor, TEW-23BRP: 50 to 100m indoor, 100 to 500m outdoor
sau Acces point + Router TRENDnet, 4*10/100, 1XWAN PORT, NAT FI
la acesta mi ar mai trebui si o placa wirelles nu?
la acesta mi ar mai trebui 2 antene?ce imi recomandati?
Va rog sa imi spuneti daca gresesc undeva poate nu am inteles eu ceva bine. va multumesc pentru raspunsurile anterioare si pentru lamurirea referitoare la ap

Edited by baubau17, 03 February 2005 - 22:49.


#16
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 01.04.2004
Pentru ce vrei tu nu-ti recomand ap+router, ci AP simplu. Vad ca te-ai orientat spre trendnet; am o parere buna despre ele. Poti sa mai cauti D-Link DWL 900 AP+ (despre care am o parere si mai buna). Ideal ar fi sa iei doua identice, intrucat de obicei fiecare firma s-a dezvoltat mai multe moduri, nestandard, in care ap-urile pot sa opereze. Modurile standard in care un asftel de echipament poate opera sunt "Acces Point" si "Client". De obicei, indiferent de firma producatoare, un "client" se va conecta la un "access point". Insa d-link-urile mai stiu si alte moduri (bridge, multipoint bridge) pe care trendurile nu le stiu. Aceste moduri nu sunt standard si functioneaza numai intre d-link-uri. Probabil asta e valabil si pentru alti producatori.
Ca antene, daca-ti permiti, "california amplifier" de 24db (sunt cam 60-70 eur/buc).

ps. Si cred ca mai sunt dator cu o lamurire: AP e o denumire generica data echipamentelor care stiu sa functioneze in modul "access point". Dar de obicei un echipament wireless de sine statator (cutiuta separata) stie sa functioneze atat in modul "access point", cat si "client". Am zis de obicei, deoarece am vazut echipamente care nu stiu decat "access point", cat si echipamente care stiu doar "client" (numite ethernet convertor). Deci a nu se face confuzie intre AP ca echipament (radiomodem) si AP ca mod de operare al unui echipament.

#17
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
Dupa toate discutiile tot confuz sunt adika tot nu stiu cam ce mi ar trebui mie pentru retea. Asa ca te rog Kml daca ai putea sa ma ajuti sa mi spui exact ce imi trebuie . distanta e de 1km stau la casa  si reteaua as dori sa o fac intre 2 calc si ulterior sa le conectez la internet si dispun de 200$

Antenele pe care mi le-ai recomandat tu din cate am inteles din postul tau anterior acopera o distanta mult mai mare decat as avea eu. Si as cumpara niste antene care sa fie bune la aceasta distanta astfel cred ca si costul lor e mai scazut.

  Si imi trebuie o antena pentru ap si una pentru placa de retea de pe al doilea pc?Antena de la al doilea pc trebuie si ea ridicata undeva la inaltime ca sa nu intalneasca obstacole?

   Cate ap uri imi trebuie totusi pentru ce vreau eu?

  Daca mai tarziu as dori sa mai adaug un pc in retea ce mi-ar mai trebui?

Ps Nu am cumparat nimic sunt inca in perioada de documentare si invatare

Edited by baubau17, 04 February 2005 - 21:27.


#18
baubau17

baubau17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 31.10.2004
Gata m-am lamurit in mare parte

am nevoie de un AP ma gandeam la TEW-231BRP caruia sa ii atasez o antena

dar ca client ce mi ar trebui? tot AP la care sa ii mai pun o antena . e bun totTEW-231BRP  ?
sau e suficient o placa de retea, si la asta am nevoie de antena?
ce antene sa folosesc "california amplifier" de 24db . nu ar merge cu antene mai slabe  si mai ieftine? ^_^

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate