Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolatie intre OSB si placa de be...

instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...

Hyperos consum excesiv baterie?
 Contractul pentru Salubrizare est...

Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...

Permis de conducere nou
 Packet Loss la Digi

Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...
 Electrica Furnizare + Poșta ...

Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...
 

Masina paine

* * * * * 11 voturi
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
13013 răspunsuri în acest subiect

#12079
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006
Faina de secara e altceva. daca vreti un amestec de faina e secara cu faina alba, mergeti pe un maxim de 10-15% si nu influenta aluatul final.
Daca vreti o paine din faina de secara, se face cu totul altfel, trebuie sa ai acolo un acid, gen otet sau o maia foarte acida, e nevoie de un anumit proces de coacere si de racire, nu se taie inainte de24 h etc. Si veti obtine o paine asemanatoare cu cea din berariile germane, o paine "grea" cu miezul umed, usor dulceaga, care merge excelent cu niste carne la gratar si mustar, si musai innecata in bere :)

Atentie la malt, ca nici el nu este foarte recomandat diabeticilor. Maltul il puteti lua si sub forma de faina de malt, mai usor de gestionat decat siropul.

#12080
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.357
  • Înscris: 05.11.2009
Am luat făină de malț, care chiar este recomandată diabeticilor. Am obținut și eu o pâine cu secară destul de bună, dar pentru mine este prea densă. Am mers prin încercări repetate cu până la 150g secară. Restul albă 100g și 200g integrală. Eu pun cam 90 ml iaurt sau sana și 160 ml apă pentru 450 g făină. O lingură de malț, o lingură coriandru și alternez turmeric cu chimen negru.

#12081
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 40.413
  • Înscris: 13.01.2011
Eu am rămas setat pe o rețetă, 200 g integrală, 400 g albă, cu diverse condimente.

#12082
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.109
  • Înscris: 10.02.2007

Vizualizare mesajFreddy12, pe 09 august 2022 - 15:58, a scris:

em2006: fa paine mai des. Vara nu-i ca iarna, e mult mai cald, mai multa umezeala in atmosfera si de aceea isi schimba painea gustul. Probabil ca incepe un proces de fermentatie,
Mare dreptate ai.
Au trecut exact 2 luni de cand ai scris asta, am lucrat recent aceleasi retete, cu aceleasi ingrediente, căci am păstrat cate ceva de dragul stiintei.
Constat că fenomenul a disparut.
E clar că e vb de conditiile de mediu
Se pare că si tu si Băse aveti dreptate, vara nu-i ca iarna, iară iarna nu-i ca vara si la capitolul ăsta.

#12083
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006

Vizualizare mesajiogamac, pe 07 octombrie 2022 - 22:13, a scris:

Am luat făină de malț, care chiar este recomandată diabeticilor. Am obținut și eu o pâine cu secară destul de bună, dar pentru mine este prea densă. Am mers prin încercări repetate cu până la 150g secară. Restul albă 100g și 200g integrală. Eu pun cam 90 ml iaurt sau sana și 160 ml apă pentru 450 g făină. O lingură de malț, o lingură coriandru și alternez turmeric cu chimen negru.
O paine de secara buna obtii daca in loc de apa folosesti bere artizanala, nepasteurizata. 100% faina integrala de secara (cca 750-800 gr) se amesteca cu berea (500 ml), se adauga 15 grame de sare, se lasa la dospit la rece 24 de ore, apoi se modeleaza, se mai lasa la dospit inca 12 ore, tot la rece, apoi se coace la 240 de grade, cu abur 20-25 minute si inca 10-15 fara abur. Se scoate din forme si se lasa 24 de ore inainte de a o taia. Atentie, berea trebuie sa aiba drojdie reziduala, sa nu fie pasteurizata, si de preferinta neagra. Daca nu aveti asa ceva, adaugati cam 10 grame de drojdie, pe care o dizolvati in prealabil in bere. Iar atentie, berea sa nu fie rece.

#12084
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.357
  • Înscris: 05.11.2009
Aoleuuu! Mă doare capul!Posted image Posted image  Mulțumesc mult de rețetă. Aveam un magazin cu bere artizanală prin zonă, dar s-a mutat. Trebuie să-l caut.

#12085
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006
:)) Oricum, nu te astepta ca o paine din secara sa fie pufoasa. va fi indesata, densa, satioasa, dar cu un gust aparte.

#12086
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.821
  • Înscris: 12.08.2008
Hrisca a folosit cineva ? Cica nu are gluten si alte beneficii..

#12087
costeld69

costeld69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.744
  • Înscris: 07.02.2011

Vizualizare mesajMirceaDWC, pe 10 octombrie 2022 - 07:39, a scris:

O paine de secara buna obtii daca ...
Reteta o fi buna, dar:
- cat din ea se poate aplica la masina de paine,
- cati au rabdare sa se apuce de paine azi, ca sa manance poimaine.

Editat de costeld69, 10 octombrie 2022 - 10:23.


#12088
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006
Se poate face si la masina de paine, insa trebuie sa te joci un pic cu programele si sa folosesti neaparat drojdie.
La a doua intrebare iti pot raspunde doar atat: "multi!"

Vizualizare mesajmihaiC1, pe 10 octombrie 2022 - 08:49, a scris:

Hrisca a folosit cineva ? Cica nu are gluten si alte beneficii..
In amestec, nu 100%, ca nu ai cum, nu are ce sa faca painea sa creasca, ce sa retina gazele de fermentatie (asta e treaba retelei de gluten). Exista mixuri cu faina de hrisca si cu niste gume prin ea (Xantan, Guar etc), care merg cu agenti de crestere/afanare uzuali. Atentie insa ca gustul fainii, a painii de/cu hrisca nu e ceva pentru oricine, mie unul nu imi place deloc, singura forma in care folosesc hrisca la paine e cea a fulgilor expandati (similari cumva cu fulgii de porumb).

#12089
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 40.413
  • Înscris: 13.01.2011

Vizualizare mesajmihaiC1, pe 10 octombrie 2022 - 08:49, a scris:

... nu are gluten si alte beneficii..
Atunci de ce o faci?!  🤷😂

Vizualizare mesajcosteld69, pe 10 octombrie 2022 - 10:20, a scris:

- cati au rabdare sa se apuce de paine azi, ca sa manance poimaine.
Eu nu 😂
De asta am luat mașina de pîine 🤷
Maxim de efort ce fac, cu minim 24 ore înainte de a porni la facerea de pîine, pun drojdia la dospit, cu bere sau apă, puțină miere, puțină făină, ca un starter.

#12090
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.109
  • Înscris: 10.02.2007

Vizualizare mesajiogamac, pe 06 octombrie 2022 - 23:08, a scris:

Daaa, pune că și eu vreau să încerc.
Le pun, dupa ce editez sa fie cat mai clare si utile pt cine vrea sa incerce ce am incercat io.
De regula cand pun poza pun si reteta, dar acum o sa pun intai niste poze cu ce am incercat. Azi se face exact o luna de cand experimentez retete cu faina 650 combinata cu malai.
.
De o luna nu mai fac pite mari, ci baghete, impart aluatul sa iasa baghete mai mici, sa consumam cate una la fiecare masa, caci si io am diabet, dar dz2
Le coc in tava, dupa ce in prealabil fac aluatul cu masinade paine cu un prog de aluat de o ora jumate, dupa care impart aluatul si formez baghete pe care le pun in tava pe hartie de copt unde dospesc iar intre 1 si 2 ore inainte de a le baga in cuptor

Editat de em2006, 10 octombrie 2022 - 23:59.


#12091
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.109
  • Înscris: 10.02.2007
Prima incercare, acum o luna a fost cu 391g faina 000 si 69g malai, total 460g fainuri. Dupa framantare si prima dospire cu masina de paine cu program de o ora si 30 minute, au rezultat 745g aluat pe care l-am impartit in 4 parti egale (4x186.25g) si am format baghete pe care le-am pus in tava pe hartie de copt pt a2a dospire, care a durat 1h34min.
Am copt 30 minute la foc max cuptor aragaz, 12 minute cu abur , restul fara.
Celelalte ingrediente sunt - apa=272g(59.1%), ulei=10.35g(2.25%), sare=8.21g(1.78%), drojdie italmill=1.6g (doar 1.6 grame) , hidratare=60.1%
Rezulta produs final 4 baghete x 153g (612g total) cantarit dupa stabilizare
Asa arata:
Fișier atașat  668--10sep-Baghete 612g(4x153) MP342 K96 Faina391g 000HlB malai 69g.jpg   319,86K   12 download-uri

#12092
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.109
  • Înscris: 10.02.2007
Cu experienta acumulata, urmatoarea a iesit asa:
Fișier atașat  674--23sep-Baghete 790g(5x158) MP348 K102 Faina489g Belbake650 malai111g.JPG   741,53K   16 download-uri

#12093
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006
Foloseste cantarul cand le imparti si incearca sa faci acelasi shapping la toate, sa iti iasa uniforme. Ce faci tu sunt franzele, nu baghete :)
Dospirea a doua ar fi bine sa o faci cu un separator intre ele, astfel incat sa nu se lipeasca, poti folosi o scandurica subtire infainata bine, si incearca sa le asezi astfel incat sa nu se lipeasca, in zona unde se ating nu se coace uniform.

#12094
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.357
  • Înscris: 05.11.2009

Vizualizare mesajem2006, pe 10 octombrie 2022 - 23:51, a scris:


De o luna nu mai fac pite mari, ci baghete, impart aluatul sa iasa baghete mai mici, sa consumam cate una la fiecare masa, caci si io am diabet, dar dz2

Dar la diabet ai voie făină albă? Soțul meu are un prediabet, dar nu mănâncă pâine cu procent așa mare de făină albă. Eu pentru el fac pâinea cu secară. Dar procentul de făină albă e mic. Completez cu integrală și secară. Am pus 150 g făină 650, 150 g secară și 150 g integrală. Pun vreo 90 ml iaurt și până la 250-260 ml completez cu albă. Adaug și o lingură de făină de malț de orz.

#12095
Batranelul

Batranelul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.967
  • Înscris: 25.04.2007

Vizualizare mesajem2006, pe 06 octombrie 2022 - 22:54, a scris:

Vad ca a cam murit si topicul asta.
Pacat, e plin de baieti destepti pe aci, am mai invatat cate ceva de la toti.
Intrebare: ati incercat sa combinati faina alba cu malai? Cum v-a iesit pita?
Io am incercat mai multe combinatii si mi-a iesit ceva, daca ezista interes pot pune aci ceva rezultate.


Mi-a placut cea cu malai, ca are o consistenta...crantanoasa. Adica miezul ramane moale, dar crantane intre dinti. Si culoarea interesanta, puncte mici si galbioare.

Desi nu am probat atunci, cred ca merita incercat de utilizat paine pt facut sandvis la sandwich maker.

Nu mai retin exact proportia de malai folosita, posibil sa fie reteta pe ici pe topic, muuulte pagini in urma.

Editat de Batranelul, 11 octombrie 2022 - 10:54.


#12096
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.112
  • Înscris: 28.02.2006
Malaiul poate fi hidratat cateva ore inainte de a fi adaugat in aluat, si atunci e mai putin crantanicios in varianta de paine proaspata si mai mult in varianta de paine prajita/toast. Pentru culoare galbena se poate folosi si niste faina de grau dur, de regula 10-15% din cantitatea totala de faina e suficient sa dea aceasta culoare, sau o jumatate de lingurita de turmeric. Pentru o culoare rosie, puteti adauga suc de sfecla, pentru negru carbune medicinal samd :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate