Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Vita de vie
Last Updated: May 10 2024 18:53, Started by
blue_wings
, Sep 12 2008 07:18
·
82
#1729
Posted 07 November 2016 - 09:40
Impulsionat de unii dintre voi, am ajuns în Hornbach, unde era stoc bun de butași vita pt vin/consum, de la cei din Alba, știți voi... "brud". Aveau chiar reduceri...7,77 lei.
|
#1730
Posted 07 November 2016 - 10:10
Ai retinut ce soiuri aveau? As mai pune si eu cativa butasi.
|
#1731
Posted 07 November 2016 - 12:02
Cine are Medina? Ce caracteristici are? Am comandat la "brud" 20 bucati, ma astept sa ajunga pe la Mos Nicolae (anul trecut asa au livrat)
Nu gasesc despre el nicaieri un Brix / aciditate, si eventual comparatii privind rezistenta cu alte soiuri. Experienta mea: Feteasca Neagra e mult mai sensibila la mana decat Cabernet Sauvignon, si ambele sunt sensibile fata de Muscat de Poloskei care n-a facut mana deloc. Deoarece Muscatul de Poloskei se coace devreme, cand l-am cules prin septembrie supra-copt la Brix 23, in acel moment Feteasca Neagra era sub 20 si Cabernetul pe la 18. @PMN - Vita de vie rodeste pe lemn de un an situat pe lemn de doi ani. Dar de cand plantezi (daca se inradacineaza si nu e atacata de filoxera sau alte boli) de obicei abia in anul 3 face cativa struguri sa gusti. Se considera ca intra pe rod in anul 4. Presupun ca "surcelul" e o coarda de vie hibrida (HPD) pe care acum ai bagat-o in pamant. La vara 2017 nu va face nimic, in 2018 poate face 2-3 boabe, in 2019 mananci cativa ciorcini si in 2020 e tufa normala pe rod. Este mai sigur in primul an sa pui "surcelele" la inradacinat una langa alta in gradina, se uda / stropesc / ingrijesc mai usor - si toamna viitoare muti butasii inradacinati in camp. Daca te grabesti poti cauta vie altoita de anul 2 (butasii din magazine sunt de anul 1), va rodi cu un an mai devreme, sau vita la ghiveci de anul 3. Edited by Oxigen1234, 07 November 2016 - 12:24. |
#1732
Posted 07 November 2016 - 12:12
Si cat dureaza pana ajunge sa dea struguri? cativa ani?
|
#1733
Posted 07 November 2016 - 14:39
Nu am mai asteptat raspunsul colegului si am fost la Hornbach Militari. Am luat cativa butasi de Codreanca si Esther pentru ca sunt soiuri rezistente.. Mai aveau Muscat de Hamburg, Feteasca Neagra, Merlot si Regina Viilor.
|
#1734
Posted 07 November 2016 - 16:15
PMN, nu ai posibilitatea sa tragi corzi in pamant de la butuci invecinati?
Colegii, in cazul asta, cand trebuie sa-i tai legatura cu parintele? E vorba de Regent, coarda trasa in primavara, a rodit binisor anul asta. |
#1735
Posted 07 November 2016 - 19:31
til :Daca nu ai sol nisipos si ai tras marcota de la o vita altoita,nu tai legatura.
Oxigen 1234: Medina atinge 220 gr z /l , acid. 7-8 gr/l.; rez la ger -24(25)grd C .La boli rez mai bine decit soiurile nobile pt vin rosu obisnuite la noi. La mine a rodit al doilea an;s-a copt inainte de 1 sept,dar a rezistat fara probleme pina la 17-20 sept,mergind la supramaturare. |
#1736
Posted 07 November 2016 - 19:38
Mda, habar n-am daca-i altoita. A fost pus cu multe zeci de ani inainte sa cumpar locul.
Solu-i clei. Bine de stiut, multumesc! |
#1737
Posted 07 November 2016 - 20:48
til,ceva nu se potriveste:Regent a fost omologat in urma cu 20 de ani...
|
#1738
Posted 07 November 2016 - 20:52
Chiar ca...
Mi s-a parut mie cam subtire butucul. In fine, e o vie nelucrata de vreo 8 ani. |
|
#1739
Posted 08 November 2016 - 00:39
Oxigen1234, on 07 noiembrie 2016 - 12:02, said:
Experienta mea: Feteasca Neagra e mult mai sensibila la mana decat Cabernet Sauvignon, si ambele sunt sensibile fata de Muscat de Poloskei care n-a facut mana deloc. Deoarece Muscatul de Poloskei se coace devreme, cand l-am cules prin septembrie supra-copt la Brix 23 Ai fost norocos (ajutat de conditiile meteo) daca ai atins la Muscatul de Poloskei un Brix de 23! ... a fost o exceptie! ... se va mai intampla asta peste f multi ani! Muscatul de Poloskei este un strugure de masa in principal ... este trecut uneori ca mixt dar vinul rezultat este un vin de masa, slab alcoolic, care nu se poate pastra mult timp! E un vin aromat ... placut la gust. Uzual acumuleaza cam 160-170 gr/l cu limite de 150-190 ... |
#1740
Posted 08 November 2016 - 08:42
#1741
Posted 08 November 2016 - 09:41
crisbud, on 08 noiembrie 2016 - 08:42, said:
Aproape tot ce au pe site... Vreo 15 soiuri am numărat din priviri. |
#1742
Posted 08 November 2016 - 09:54
adriano1978, on 05 noiembrie 2016 - 10:44, said:
Eu am o plantatie (un hectar de vie) cu un soi care dezvolta o aciditate foarte mare trece de 8% h2so4. Anul asta de exemplu am avut la momentul culesului 230 g/l zahar ( e al 3 oara de cand am acesta plantatie 1990, de obicei nu trece de 180 g/l ) si care datorita aciditatii, boabele erau acre...Din acest soi rezulta un vin alb sec, cu tarei in jur de 13% vol alcool. gheo_55, on 05 noiembrie 2016 - 18:48, said:
E printre f putinele soiuri de vita nobila tolerant la filoxera. |
#1743
Posted 08 November 2016 - 10:40
til, on 07 noiembrie 2016 - 16:15, said:
PMN, nu ai posibilitatea sa tragi corzi in pamant de la butuci invecinati? Colegii, in cazul asta, cand trebuie sa-i tai legatura cu parintele? E vorba de Regent, coarda trasa in primavara, a rodit binisor anul asta. PMN, on 06 noiembrie 2016 - 19:09, said:
In cati ani produce stuguri o vita de vie prinsa dintr-un butuc, dintr-un surcel. PMN, on 06 noiembrie 2016 - 19:09, said:
In cati ani produce stuguri o vita de vie prinsa dintr-un butuc, dintr-un surcel. Dacă pui butașul (adică, ceea ce este în comerț, cu rădăcini) în această toamnă există probabilitatea ca în toamnă să ai un ciorchine pe coardă. Dar producția relativ normală este cam după 3 ani de la plantare. Reține aspectul acesta: plantarea de toamnă te face să câștigi un an viticol. Dacă vorbim de o simplă coardă luată dintr-o vie se decalează totul cu cel puțin un an. Edited by Otineu, 08 November 2016 - 10:30. |
|
#1744
Posted 08 November 2016 - 10:49
@gheo til :Daca nu ai sol nisipos si ai tras marcota de la o vita altoita,nu tai legatura.
Daca e vita altoita, nu e pericol sa intre filoxera din pamant in marcota si apoi in vita veche ? Eu asa am inteles ca e riscul cu via de soi, "gandacii" de filoxera intra din pamant Edited by Oxigen1234, 08 November 2016 - 10:50. |
#1745
Posted 08 November 2016 - 12:43
ionut27, on 08 noiembrie 2016 - 09:41, said: Care site? Hornbach nu are site detaliat cu produsele cum are de exemplu Dedeman. Hornbach are catalog. Nu ai specificat la care magazin ai fost. La cel din Militari am fost eu ieri si toata oferta lor era pusa in 2 cutii de carton pe jos. De 2 ori am trecut pe langa ele fara sa le observ. Nu aveau mai mult de 6 soiuri, cele amintite de mine mai sus. Când am fost eu, erau multe cutii pe jos, pline. Pe fundul lor încă mai găseai butasii de pe eticheta cutiei. Restul, butași amestecați de către clienți. Sâmbătă dimineața. |
#1746
Posted 08 November 2016 - 16:12
Otineu, exista clasificari diferite(pe numere sau calificative) dupa diversele scoli ,in ceea ce priveste comportamentul vitelor pe radacini proprii la atacul filoxerei,mai ales forma radicicola,desi factorii analizati sint cam aceeasi: numarul si procentul radacinilor afectate,durata de viata,numarul anilor cu productie economica,etc.
Dupa una din clasificari,peste tolerant mai sint rezistent,foarte rezistent si imun. Oxigen1234,filoxera radicicola traieste pe radacini ,nu circula prin ea.Radacinile portaltoiului vitei altoite sint cel putin rezistente la atacul filoxerei radicicole.Forma galicola a paduchelui nu pune probleme frunzei de vita nobila. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users