Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...

Depunere declaratie unica PFA - i...

Situatie mostenire
 Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn

Vot europarlamentare

Sfat reparatii
 Jurnal de bord Tesla M3SR 2024 Hi...

Acostament sosele comune Romania

AI-ul Google cartografiaza 1 mili...

De ce nu se fac profesori doar ol...
 imprimanta laser capacitate medie...

Parere garsoniera Tineretului

Sfaturi achizitie boxe hi-fi pent...

Baterie externa solara vs baterie...
 

Cablul isi continua declinul !

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#1
turn_on

turn_on

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 30.04.2008
Numarul de clienti ai serviciilor de televiziune prin cablu (CATV) a scazut anul trecut cu peste 230.000 de utilizatori (6,26%) la 3,55 milioane, piata continuandu-si astfel declinul demarat in a doua parte a anului 2006, conform datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Primii doi jucatori de pe piata CATV, RCS&RDS si UPC, au impreuna circa 2,5 milioane de clienti - restul pietei fiind impartit intre un numar de 566 de operatori, dintre care unul din cei mai mari este Digital Cable Systems, detinut de AIG.
Datele arbitrului pietei telecom arata ca tendinta de consolidare a pietei locale CATV a continuat in 2007, numarul de furnizori de servicii scazand de la 626 la finele lui 2006 la 566 la finele anului trecut. O parte dintre operatori au fost achizitionati de RCS&RDS si UPC.

Numarul de clienti din mediul rural pentru serviciile de cablu analogic a scazut anul trecut cu 100.000 de utilizatori la 0,8 milioane, in timp ce in mediul urban numarul de clienti a avansat usor, cu 30.000 de utilizatori, la 2,7 milioane.

Pe de alta parte, cel mai dinamic segment al pietei de servicii TV al fost cel al televiziunii prin satelit, care a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere a numarului de utilizatori din istorie, de la 0,6 milioane la finele lui 2006 la 1,7 milioane.

Cresterea cu 1,1 milioane sau 177% a numarului de utilizatori pe serviciile de televiziune prin satelit poate fi explicata atat prin intrarea agresiva pe piata a Romtelecom cu serviciul Dolce - care a declansat un razboi al ofertelor, dar si prin faptul ca televiziunea prin satelit poate fi accesata aproape din orice locatie, inclusiv cele izolate, fapt care nu este posibil prin serviciile de cablu TV.

Tarifele, care s-au situat pe un trend descendent anul trecut, au ajuns sa fie in unele cazuri de aproape doua ori mai mici decat cablul TV, fapt care a stimulat puternic cererea. Astfel, serviciile de televiziune prin satelit au ajuns in doar doi ani la o cota de 32,4% din piata serviciilor TV, dupa ce la finele anului 2005 aveau o cota de doar 4%.

Numarul utilizatorilor de servicii de televiziune IP (prin protocol internet - IPTV) a crescut de peste trei ori anul trecut, insa numarul de utilizatori ramane redus. Astfel, numarul de clienti de servicii IPTV a crescut de la 80 la finele lui 2006, la 250 la sfarsitul anului trecut. Singurul furnizor de servicii IPTV din Romania era anul trecut compania Ines Group. Romtelecom a anuntat planuri de lansare a unui serviciu IPTV.

UPC pregateste lansarea unui recorder digital

Compania UPC Romania, care isi disputa cu RCS&RDS pozitia de lider al pietei locale de servicii TV prin cablu, va include in acest an in portofoliul de produse si un recorder video digital (Digital Video Recorder - DVR) si va lansa de asemenea servicii de mesagerie si jocuri, accesibile prin intermediul televizorului, a declarat Jack Mikaloff, CEO al UPC Romania.

DVR-ul este un dispozitiv care le permite utilizatorilor sa inregistreze emisiuni TV pentru a le urmari ulterior in limita capacitatii de stocare pe care o are echipamentul. Echipamentul poate fi programat sa inregistreze anumite emisiuni (filme, meciuri etc.), ce pot fi vizualizate ulterior. DVR-ul poate fi setat sa inregistreze si programele urmarite live, astfel ca utilizatorii pot "opri" difuzarea unei emisiuni si sa continue sa vada continuarea acesteia oricand doresc - ca si cum acestea ar fi rulate de pe un DVD. In Irlanda, spre exemplu, UPC a lansat un DVR cu o capacitate de 160 GB de date, pe care pot fi stocate pana la 80 de ore de transmisiuni TV.

Serviciile de acest tip sunt furnizate clientilor de servicii de cablu digital pe care UPC vrea sa le extinda in Romania, in acest an, in majoritatea oraselor in care opereaza.

#2
sebi_bv

sebi_bv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 385
  • Înscris: 08.07.2006
Da, este interesant articolul.
Mi se pare normal sa creasca numarul abonatilor la televiziune prin satelit. Explozia este la tara, unde este mult mai scump de implementat un sistem de CATV (si unde exista....merge execrabil) si multi din acele zone nu au mai multe lelevizoare si....TV-tunere....
In marile orase, datorita ofertei de catv+telefon fix+internet si ami nou si mobil, oamenii sunt cam legati de maini si de picioare...asa ca nu prea vor sa renunte la CATV, mai ales ca unii....il mai impart cu vecinii...deh....ilegal dar....ce sa-i faci!
Oricum, cel putin in Brasov, am observat o crestere considerabila a calitatii semnalului pe CATV in conditiile in care, eu am 3 receptoare TV (2 tv-uri si un tuner).
Din pacate, in Brasov nu avem UPC CATV si nici net, din cunostintele mele, asa ca nu pot sa fac o comparatie mai obiectiva!



@Flavia (parca asa iti spun oamenii pe forum)....daca gresesc, scuza-ma...legat de semnatura....cred ca era ceva de genul insa suna cam asa: tu daca vi la mine sa cumperi o paine, nu pot sa-ti spun ca iti vand painea doar daca imi cumperi (si) o ciocolata (adica daca o achizitionezi).
Acum, citatul nu are cum sa fie incorect...este ca si cum, eu avand pachet de programe de la RDS ( in baza nu intra Discovery SF ), fiind obligat sa trec la un alt pachet, i-as acuza ca ma obliga sa iau Discovery SF cu alte 10 canale de care nu am nevoie. Cred ca asta a vrut sa spuna. Oricum, nu sunt 100% sigur de ceea ce am spus, insa parca asa imi aduc aminte de prin liceu!

Edited by sebi_bv, 12 May 2008 - 17:11.


#3
alex2861

alex2861

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 12.01.2006
Sati sa vedem daca o sa intre si la noi normele UE pentru instalarea de antene in orase pe fatadele blocurilor. Atunci sa vedem cum sta treaba cu declinul cablului. In vest DTH se gaseste mai mult la case unde poti pune antena in curte dar in orase acolo nu prea ai voie sa instalezi antene cum sunt acum la noi. Nu spun ca nu sint binevenite ba din contra si eu am asa dva si inca din 90 dar nustiu cum va fi cind va trebui ca locatarii blocurilor sa se conformeze normelor.
Si ca sa amuzati un pic niste poze:

Attached Files


Edited by alex2861, 12 May 2008 - 17:25.


#4
Blackhawk

Blackhawk

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,785
  • Înscris: 04.11.2005
In plus trb tinut cont ca in timp ce CATV acopera toate televizoarele dintr-o gospodarie, majoritatea receptoarelor merg doar la un singur TV. Asfel se ajung la mai multe abonamente DTH(doua.. chiar 3 sau mai multe)/gospodarie, fie de la acelasi operatori sau de la operatori diferiti in caz ca doresti grile diferite.

Titlul acestui topic este pus iarasi aiurea(hai sa nu fiu rau) si cu rea intentie evidenta, cum ca vezi domnule toti isi pun ligheane in loc de catv(ma refer la bloc)

Edited by Blackhawk, 12 May 2008 - 17:25.


#5
turn_on

turn_on

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 30.04.2008
Si in orase ce alternativa la CATV exista ? Momentan este MONOPOL. Singura alternativa este DTH-ul.
Inca putin timp (pana apare IPTV ) o sa fie la fel....

#6
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005

View Postturn_on, on May 12 2008, 17:53, said:

Numarul de clienti ai serviciilor de televiziune prin cablu (CATV) a scazut anul trecut cu peste 230.000 de utilizatori (6,26%) la 3,55 milioane

Numarul de clienti din mediul rural pentru serviciile de cablu analogic a scazut anul trecut cu 100.000 de utilizatori la 0,8 milioane, in timp ce in mediul urban numarul de clienti a avansat usor, cu 30.000 de utilizatori, la 2,7 milioane.

Nu stiu cine a facut calculele dar reiese ca:
TOTAL = URBAN + RURAL
TOTAL2007 = TOTAL2006 - 100.000 rural + 30.000 urban = TOTAL2006 - 70.000 rural.

Deci de fapt a scazut per total cu 70.000

Concluzie:
Operatorii care furnizau cablu tv la tara (cred ca la tarife nesimtite) incep sa dea faliment, pentru ca tocmai acestui segment ii sunt adresate DHT urile.
La oras toata lumea are deja cablu tv de ani buni de zile deci cresteri nu mai au de unde sa fie, poate doar migrare de la un operator la altul, iar locuinte noi nu stiu cate s-au construit anul trecut (de aceea si cresterea foarte mica pe urban de numai 30.000)

DHT pe fatada de bloc mi se pare o prostie, ar trebui o antena mai mare, comuna pe bloc si de acolo cuplarea cui doreste.

Este adevarat totusi ca DHT a castigat multi clienti, vezi DIGITV, lider absolut cu 1.000.000 de clienti urmat de Dolce cu jumatate adica 500.000

PS Titlul threadului este stupid. Cablul TV a ajuns la maturitate de cel putin 2-3 ani si nu cred sa existe vreo locuinta care sa nu aiba tras cablu tv.
Deci daca nu mai exista locuinte de cablat, nu se poate vorbi despre declin, mai ales ca a fost o crestere minora de 30.000 in urban

Edited by onlyone, 12 May 2008 - 17:42.


#7
alex2861

alex2861

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 12.01.2006
NO. Nu o sa fie IPTV-ul pentru simpll motiv ca merge doar cu un setopbox deci la un singur TV in plus iti mai trebuie sa iti ramina si ceva banda si pentru net si telefonie si uiteasa ca deocamdata IPTV e doar pentru fitze. Poate peste vreo 10 ani poate va fi o alternativa viabila. Flavia ai rabdare ca intii HDTV sa detroneze MPEG2 si atunci putem vorbi de IPTV.
Si daca doresti un raspuns pertinent, singura solutie a RTC de a contracara serviciile cablului in marile orase este cistigarea unei licente pentru standardul DVB-T. Atunci putem vorbi cu adevarat de competitie si pe acest segment de piata. Deci sa nu mai asociem DTH cu marile orase pentru ca in viitor nustiu daca va mai fi tolerat de catre autoritati.

Edited by alex2861, 12 May 2008 - 17:48.


#8
Blackhawk

Blackhawk

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,785
  • Înscris: 04.11.2005

View Postalex2861, on May 12 2008, 17:37, said:

Flavia ai rabdare ca intii HDTV sa detroneze MPEG2 si atunci putem vorbi de IPTV.
Daca va fi, cand va fi "IPTV"-ul de la RTC nu prea are posibilitatile tehnice sa depaseasca chiar si cablu analog.. nu stiu mie mi se pare ciudat. La o adica daca de abia iti merge netul in parametrii si cu 80% din viteza si uneori cu ping ceva mai mare cum sa mai bagi inca 2,3..4Mb/s de streaming MPEG2 pe acelasi fir, eventual 2 streaminguri simultane+net cum exagereaza unii de pe aici  <_< ?

Poate doar pe ADSL2+, dar si acolo ar fi o aglomerare greu de sustinut non stop.. la cum adorm oamenii cu TV-ul deschis, sau pleaca de acasa si-l lasa pornit, copilul sta pe torrente etc. Pare cam dificil

wnfse dadea un "nou" termen pt lansare: la vara (sau toamna, nu mai gasesc) parca de cand lumea sunteti siguri pe voi.

Edited by Blackhawk, 13 May 2008 - 00:16.


#9
costi4u

costi4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 185
  • Înscris: 06.04.2005
La noi au aparut ciupercile instalate pana si in centrul vechi al orasului Brasov ... Rusine

Attached File  HPIM0767.jpg   696.38K   142 downloads

#10
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,499
  • Înscris: 04.05.2006
Declinul CATV-ului la tara, este direct legat de nesimtirea multor operatori catv din mediul rural, care practicau/practica abonamente nesimtite, pentru o grila jenanta. Daca nu ar fi fost asa, nu ar fi fost atat de mare expansiunea DTH-ului in mediul rural. Eu unul...am pierdut maxim 10 abonati in favoarea DTH-ului, din peste 3000 de abonati pe care-i am in diverse retele.

Cat despre antenele instalate aiurea prin orase....cel putin in zonele vechi, va fi o problema cu ele. In centrul Koln-ului, in cladiri pe care nu-i lasa nimeni pe oameni sa-si puna antenele pe perete, ii vedeam ca si le scoteau pe geam si le orientau spre satelit cand vroiau sa se uite la tv...dupa care le bagau in casa si inchideau geamul :lol: Jenant...

#11
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
La tara exista o grila foarte restransa de programe de obicei si tarifele variau intre 10-30 RON. De astea stiam eu.

Acuma moda cu ligheanele (mai ales prin oras) o fi buna la costuri, dar omoara televiziunile locale.

Edited by AlexIP, 13 May 2008 - 15:28.


#12
alex2861

alex2861

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 12.01.2006
Corect spus Blackhawk! Facind un pic de zaping prin transponderele de satelit si cautind canale HD constat ca pe un total de vreo 22 de sateliti care ii am eu memorati in pozitioner canale care emit in HD nu trec de cifra 10 fata de cele in norma MPEG2 care sunt citeva mii. Si toate emit mai mult pentru test. Deocamdata televiziunea HD este prohibitiva si datorita pretului riceiverelor care costa destul de mult fata de un receiver digital normal. Si sa-mi zica domnisoara Flavia daca este cu putinta cite canale din Romania emit in HD? Deocamdata nici unul. Intentii parca ar fi dupa cite am auzit dar intii sa vaedem canalul in emisie si atunci putem vorbi. Cit despre IPTV acesta e pentru FTTH sau GPON si nu pentru ADSL unde tehnologia are limitari,dar cine stie poate va fi si la RTC ftth dar nu prea curind o garantez.

#13
MasterC

MasterC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 10.09.2003

View Postalex2861, on May 12 2008, 17:37, said:

Flavia ai rabdare ca intii HDTV sa detroneze MPEG2 si atunci putem vorbi de IPTV.
Ce naiba compari un codec cu un standard. Ori compari MPEG2 cu MPEG4 Part 10 (H.264) ori HDTV cu SDTV. Sau na, cine stie, poate si filmele mele de pe PSP cu rezolutie de 320x180 sunt HD pentru ca sunt encodate in H.264.

View Postalex2861, on May 13 2008, 17:49, said:

Facind un pic de zaping prin transponderele de satelit si cautind canale HD constat ca pe un total de vreo 22 de sateliti care ii am eu memorati in pozitioner canale care emit in HD nu trec de cifra 10 fata de cele in norma MPEG2 care sunt citeva mii.
Iar, aceeasi greseala.

View Postalex2861, on May 13 2008, 17:49, said:

Si sa-mi zica domnisoara Flavia daca este cu putinta cite canale din Romania emit in HD? Deocamdata nici unul.
Emite PRO TV in HD. Si de curand au inceput testele si cei de la TVR.

Si atat timp cat IPTV-ul de la Romtelecom nu va avea mai mult de 4 posturi in HD, nu vad de ce ar intampina probleme pe ADSL2+. Cu un bitrate de pana in 4mbps o sa o duca bine ca totusi, pana la urma vorbim de SDTV.

Edited by MasterC, 13 May 2008 - 20:57.


#14
alex2861

alex2861

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 12.01.2006
OK si cum ai dori DVB-S,C sau T? Si dami exemplu de cel putin 3 companii din europa care dau IPTV cu setopbox la 2 TV stabil si la un pret rezon. cel putin deocamdata transmisia prin satelit,cablu sau eter in DVB sau HD este cea mai viabila solutie. Nu vreau sa spun ca nu va fi IPTV ba din contra dar numai ca va fi mai tirziu cind tehnologia va fi destul de matura sa ofere stabilitate.

Edited by alex2861, 13 May 2008 - 21:21.


#15
Blackhawk

Blackhawk

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,785
  • Înscris: 04.11.2005

View Postalex2861, on May 13 2008, 21:05, said:

OK si cum ai dori DVB-S,C sau T? Si dami exemplu de cel putin 3 companii din europa care dau IPTV cu setopbox la 2 TV si la un pret rezon.
Dar voi ce intelegeti prin IPTV? Eu nu vad decat echivalentul cablului digital doar ca pe ADSL.. in fine ceva iefin in orice caz. Nu cred ca lanseaza RTC ceva asemanator cu IPTV de la INES, o sa fie un serviciu "popular".

Eu astept momentul in care va creste in mod real concurenta pe cablu ca sa avem si noi acces la grile interesante + o revitalizare a DVB-C - momentan mi se pare trecut pe plan secund, daca nu mai rau.

Edited by Blackhawk, 13 May 2008 - 21:17.


#16
alex2861

alex2861

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 12.01.2006

View PostBlackhawk, on May 13 2008, 22:13, said:

Dar voi ce intelegeti prin IPTV? Eu nu vad decat echivalentul cablului digital doar ca pe ADSL.. in fine ceva iefin in orice caz. Nu cred ca lanseaza RTC ceva asemanator cu IPTV de la INES, o sa fie un serviciu "popular".

Eu astept momentul in care va creste in mod real concurenta pe cablu ca sa avem si noi acces la grile interesante + o revitalizare a DVB-C - momentan mi se pare trecut pe plan secund, daca nu mai rau.
Prin IPTV eu inteleg in afara de vizionarea programelor TV si un serviciu interactiv la cerere tip Video on demand si altele. Acum am si eu o intrebare. Cam citi useri sau clienti suporta simultan un server care furnizeaza astazi streeming video sau audio?
DVB-C stiu ca au cei de la RCS si mege foarte bine adica nu faci diferenta intre satelit si cablu., plus ca este foarte usor de implementat datorita faptului ca se foloseste vechiul cablu coaxial si nu mai e nevoie de antene la fiecare casa sau apartament. Si ca sa nu uitam de DVB-T el abia se implementeaza in vest si la noi sint doar teste.

#17
doktorofsat

doktorofsat

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,901
  • Înscris: 04.04.2008
Bineinteles !

Societatile de tv prin cablu isi pierd abonatii deoarece au grila de programe foarte slaba.
Oamenii care aveau internet prin cablu au renuntat in favoarea solutiilor wireless din ce in ce mai tentante!


Rusine ce s-a intamplat la Sibiu si culmea langa Cluj.
Deci vine UE la care ii dai un deget si iti ia toata mana.Plus au uitat si de dreptul la informare .Si faza cu monumentele  istorice.Parca sutele de cabluri de pe  strada nu creaza un aspect neplacut numa antenele.Si la Cugir au fost cv incercari de a detrona antene si dth in general.

Colac peste pupaza.Ziaristii neavand ce face :naughty:  au mers in comunele alea *ramase in urma* de  langa Cluj sa bata joc de oameni si sa le spuna ca numai DIGI le-a lipsit.Niste nesimtiti!! :coolspeak:

    Solutii pt instalarea de antene la blocuri exista.Problema este la oameni.Cu suma modica de 160 roni se poate cumpara un LNB cu 8 iesiri independente iar cu 140 roni un Offset 1,20 TRX Fe care asigura o receptie buna pt orice DTH romanesc chiar si pe ploaie sau ninsoare.Cu tot cu taxe ar iesi pe familie 50 roni :rolleyes: Deci 7 anteme eliminate din start .Posibilitatile de receptie cresc si implicit nr de canale cresc prin adaugarea a 1, 2 lnb-uri.


HD-ul si standardul de transmisie DVB s2 sunt doar la inceput de drum.Receptoare HD exista dar la pret intre 8 si 15 mil...
As putea face o analogie...
a durat multa vreme pana analogicul a fost detronat de digital.Dar televizoarele au ramas aceeasi ca tehnologie:CRT.

  Tehnologia HD cere pt o receptie optima un HDTV si un receptor de satelit HD.Costurile fiind mari pt nivelul tarii noastre nu vad o schimbare rapida pe HD.Probabil primul pas va fi facut de semnalul  terestru HD.
  DVB-C nu ajuta cu multe dc grila de programe e aiurea :rolleyes:

#18
MasterC

MasterC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 10.09.2003
Nu inteleg de ce DVB-C are o grila de programe aiurea, asta depinde doar de operator. La UPC sunt in jur de 100 de posturi.

Ceea ce ar putea implementa Romtelecom-ul ca IPTV sigur va fi ceva similar DVB-C`ului de la UPC sau RDS, Referitor la VOD, e posibil dar asta se poate implementa foarte usor si pe cablu. Problema e ca nu e piata pentru asa ceva, poate in viitor.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate