Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Mancare in vas roman
Last Updated: Jan 25 2019 22:56, Started by
Bebeluska
, Mar 17 2008 14:32
·
0
#37
Posted 14 November 2013 - 17:57
Grundul nu se poate rade de pe capac cu un burete verde? Macar ramai doar cu ceramica goala...
Sa inteleg ca n-ai patit la fel si in oala? Capacul n-a fost ud precum restul oalei. S-o fi supraincalzit si-a plecat smaltul la vale. |
#38
Posted 14 November 2013 - 19:29
Pai si oala si capacul au foste scufundate in apa integral timp de 5 ore. Ambele au fost afectate: gura oalei si interiorul capacului, desi erau smaltuite.
Eu cred ca producatorul nu a respectat ceva din reteta de fabricatie, de exemplu temperaturi de coacere, timpi de coacere, materii prime in cantitatile necesare. Parca nu le-as freca cu buretele, ci mai degraba le-as returna la supermarket. Bine ca am pastrat bonul (59 lei).. Edited by kmailand, 14 November 2013 - 19:30. |
#39
Posted 09 December 2013 - 12:39
Pare ca smaltul s-a desprins ca o pojghita.
Ce temperatura a fost cuptorul ? Cum arata oala ? Partea in care a fost mancarea ramana la o temperatura undeva peste 100 C, pe cand gura si capacul urca la temperatura cuptorului, deci mai fierbinte, de asta e diferenta. Eu folosesc oale de Săcel, care-s nesmălțuite, si aici pot sa-ti spun mai multe. E drept ca se îmbibă cu miros si gust de la mancare, si e bine sa le speli imediat ce s-au golit. Dar mirosul iese, fara mult efort, inclusiv cel de pește. Avantajul e ca sinnt mai rezistente la lovituri si temperatura. Despre cele smaltuite se zice ca puterea le stă în smalț, daca s-a ciobit smalțul de acolo incep sa se strice, si asta se poate intampla ca ai scapat o lingura cu varful in oala. Calitatea lutului trebuie sa fie insa mai buna la cele nesmălțuite pentru a inchide porii, si de aceea lutul pentru ele e mai greu de gasit. [ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Ceramica_Sacel.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#40
Posted 09 December 2013 - 22:41
Eu am achiziționat un tajine (tagine) între timp și m-am documentat un pic legat de cum fac ei asezonarea la vasele tradiționale.
Acelea fiind nesmălțuite... Asezonarea se face îmbibând vasul inferior în apă vreo 30 de minute, ungându-l cu ulei la interior și punându-l pe foc. Din ce am presupus, evaporarea apei (înspre exterior) din pereții de lut, trage uleiul spre interior și cam asta-i tot. Procesul se efectuează o singură dată, dacă vasul e folosit frecvent. Dacă se lasă juma' de an nefolosit, procesul se repetă. Bănuiesc că tehnica ar merge foarte bine și la vasele romane (nesmălțuite) și ar asigura o asezonare adevărată. PS: nu am încercat tehnica cu tajine-ul meu, e smălțuit. |
#41
Posted 10 December 2013 - 09:05
Si la oalele de Săcel esti sfatuit ca inainte de utilizare sa le dai cu unsoare si sa le incalzesti in cuptor goale, sa-si traga necesarul de grasime.
Sint sigur ca asta e o parte din protectie impotriva mirosurilor si a gusturilor remanente. Pe vremea cand eram vegetarian, am facut cu ulei, si merge la fel de bine. |
#42
Posted 10 December 2013 - 20:14
Mai mult ca sigur că-i cea mai ok metodă.
Din păcate, instrucțiunile vaselor romane de prin supermarketuri, nu precizează decât metoda cu scufundatul în apă (fără ulei) la fiecare utilizare. Care-i egală cu 0 din ce am văzut eu. |
#43
Posted 11 December 2013 - 17:23
Eu n-am mai folosit oala romana de la problema pe care am scris-o mai sus.
Dar am spalat-o de 2 ori, cu foarte mare atentie, fara detergent, in speranta ca o scot la liman. Dar stratul de culoare argintie a ramas pe interiorul peretilor si pe interiorul capacului. De Craciun o sa-mi fac cadou un vas de la teleshopping - este mult mai sigur si are garantie reala Vasul meu roman luat de la Cora este o tzepa tipic romaneasca; se pare sub smalt se afla un strat de grund aluminizat cu scop de termoizolatie. L-am aruncat la ghena dupa ce l-am spart cu ciocanul.. Sunt foarte dezamagit de calitatea produselor romanesti din acest domeniu. Probabil ca vechii olari s-ar rasuci in groapa daca ar vedea ciolania din ziua de astazi. |
#44
Posted 11 December 2013 - 17:59
Io as zice sa nu-ti iei (iarasi?) cine stie ce porcarie de pe la teleshopping ci sa investesti intr-un vas bun si de calitate.
Daca vrei tot ceva ceramic si ai de unde lua un Roemertopf original il recomand cu caldura. De asemeni iti recomand o oala de fonta incapatoare. |
#45
Posted 11 December 2013 - 18:10
Dev, on 11 decembrie 2013 - 17:59, said:
Io as zice sa nu-ti iei (iarasi?) cine stie ce porcarie de pe la teleshopping ci sa investesti intr-un vas bun si de calitate. Daca vrei tot ceva ceramic si ai de unde lua un Roemertopf original il recomand cu caldura. De asemeni iti recomand o oala de fonta incapatoare. merci ! Roemertopf original nu se vinde tot prin programele teleshopping ? |
#46
Posted 11 December 2013 - 18:26
Habar n-am. Eu l-am luat din magazin de oale cand locuiam in Germania. Da' daca il au la teleshopping si are sigla de Roemertopf (scrie pe oala) atunci ppun ca e ala original.
|
|
#47
Posted 11 December 2013 - 20:30
Nu-i mare sfârâială nici cu un Roemertopf. Fără asezonare tot prinde gust, altfel nu ar avea cum să absoarbă apa și s-o dea spre interior.
Și din cauza porozității spălatul cu detergent devine cam riscant. Edited by Aries(ro), 11 December 2013 - 20:31. |
#48
Posted 11 December 2013 - 21:02
Io nu stiu daca tu l-ai folosit sau doar presupui.
Roemertopful meu e smaltuit in partea de jos, doar capacul nu e smaltuit. N-are nevoie de nici o asezonare (pentru ca partea de sus nu atinge mancarea si se impregneaza mult mai putin cu arome), doar de tinut in apa inainte de folosire. Pentru ca e smaltuit se spala super usor. E drept, nu-l folosesc la fel de des precum fonta (oalele de fonta sunt sfinte la mine in casa alaturi de tigaile de la De Buyer) dar de fiecare data cand l-am folosit am fost multumita. Am avut si unul nesmaltuit la care am spart capacul si a ajuns ghiveci de flori . Ala se spala putin mai greu si a avut intradevar nevoie de asezonare dar cat timp l-am folosit n-a prins mirosuri dubioase. Dar nici nu fac peste in ele, doar vaca, porc si pui. |
#49
Posted 11 December 2013 - 21:50
Nu, nu am folosit Roemertopful original. Dar din câte știu, ce-i pe la noi sunt mai mult sau mai puțin copii.
Pe site-ul lor arată clar cum se pune apă în el, nu văd ce rost ar avea dacă ar fi smălțuit. Poate or fi mai multe modele, unele și cu smalț. |
#50
Posted 11 December 2013 - 22:10
Aries(ro), on 11 decembrie 2013 - 21:50, said:
Nu, nu am folosit Roemertopful original. Dar din câte știu, ce-i pe la noi sunt mai mult sau mai puțin copii. Pe site-ul lor arată clar cum se pune apă în el, nu văd ce rost ar avea dacă ar fi smălțuit. Poate or fi mai multe modele, unele și cu smalț. P-asta il am eu http://www.roemertop.../modernlook.htm Quote
Mit Gebrauchsanleitung. Mit Glasur im Unterteil. (besonders spülfreundlich, auch spülmaschinengeeignet) Mikrowellengeeignet, insofern der Bräter von der Größe her in die Mikrowelle passt. In instructiuni scrie ca se scufunda cu totul in apa (nu doar apa in el). Asta pentru ca partea exterioara si capacul nu sunt smaltuite. Edited by Dev, 11 December 2013 - 22:11. |
#51
Posted 12 December 2013 - 20:28
http://www.roemertop...deo_familie.htm
Primul film... Concluzie, nici ei nu știu cum se folosește vasul. Dacă e glazurat, toată teoria pică . |
|
#52
Posted 12 December 2013 - 21:36
E glazurat da' nu de jur imprejur. Da' am mai zis asta. In film capacul care n-are pic de glazura are apa si dedesubt si deasupra.
|
#53
Posted 13 December 2013 - 10:23
kmailand, on 11 decembrie 2013 - 18:10, said:
Roemertopf original nu se vinde tot prin programele teleshopping ? Nu mai sint la curent cu astea, dar stiu ca e o mare rampa pentru lucruri de nimic. Aries(ro), on 11 decembrie 2013 - 20:30, said:
Și din cauza porozității spălatul cu detergent devine cam riscant. E important sa fie limpezit bine dupa, da' foarte bine (Mai demult se spalau cu cenusa, inainte de inceputul postului, sa scoata izul de carne ) Dev, on 11 decembrie 2013 - 17:59, said:
De asemeni iti recomand o oala de fonta incapatoare. Pentru alea de lut tre sa ai un pic de... pasiune. kmailand, on 11 decembrie 2013 - 17:23, said:
Probabil ca vechii olari s-ar rasuci in groapa daca ar vedea ciolania din ziua de astazi. Rezultatul e ca olarii nu au mai avut cum verifica permanent calitatea oalelor si au pastrat mai mult cunostintele teoretice, deci si la ei uneori sint mai mult de tinut pe perete. Inainte era altfel, ca-ti venea baba cu oala napoi ca "s-o crepat" ca "prinde gust", ca-i "pre subtire si nu tine cald" si olaru ce sa faca, ii dadea alta in loc. Edited by Morosanul, 13 December 2013 - 10:26. |
#54
Posted 13 December 2013 - 12:07
Morosanul, on 13 decembrie 2013 - 10:23, said:
Eu ma indoiesc sincer ca prin teleshopping se vand prosuse de calitate, in orice domeniu. Nu mai sint la curent cu astea, dar stiu ca e o mare rampa pentru lucruri de nimic. Eu evit detergentul, cat pot, insa nu e chiar asa de speriat. E important sa fie limpezit bine dupa, da' foarte bine (Mai demult se spalau cu cenusa, inainte de inceputul postului, sa scoata izul de carne ) Asa zic si eu: nu-i risc sa se crape cand e fierbinte, e usor de folosit si intretinut. Pentru alea de lut tre sa ai un pic de... pasiune. Asta e drept, insa in multe centre de olarit de cateva generatii s-au facut oale numai pentru turisti si colectionari, nu ca sa fie folosite. Rezultatul e ca olarii nu au mai avut cum verifica permanent calitatea oalelor si au pastrat mai mult cunostintele teoretice, deci si la ei uneori sint mai mult de tinut pe perete. Inainte era altfel, ca-ti venea baba cu oala napoi ca "s-o crepat" ca "prinde gust", ca-i "pre subtire si nu tine cald" si olaru ce sa faca, ii dadea alta in loc. Pai asta e problema. In ziua de astazi oalele astea sunt mai mult pentru decor, nu sunt pentru gatit sau pentru baut din ele. Acum vreo 35 de ani, cand eram copil si mergem la tara la bunici, vasele din lut ars se foloseau la orice. Imi aduc aminte cu placere ca de taiatul porcului coboram cu bunica-miu in beci ca sa luam vin din butoi intr-o bardaca mare de lut.... Vinul avea un gust extraordinar cand il gustam direct din vasul respectiv. Uneori mai inmuiam si covrigi in el:) Si intre timp sarmalele se faceau in vasul de lut pus pe soba ... Chiar si bucatile de carne cu seu albicios se tineau tot in oale de lut. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users