Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Mancare in vas roman

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#55
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Asa e, cam astea erau singurele recipiente disponibile.
(Se mai faceau bărbînțe din lemn, dar acolo e un dezavantaj: tre sa le folosesti una-ntr-una, cand nu le-ai folosit se usuca doagele si se desfac, apoi e greu sa le mai refaci sa nu curga. Asta pe langa faptul ca nu poti gati in ele Posted Image)

Sa stii ca si acum mai sint batrani care le folosesc in acelasi fel, ba mai sint si din tineri care au reluat traditiile.
Sint cateva avantaje clare, de exemplu sarmalele nu numai ca sint foarte bune in oala de lut, dar ramin calde multa vreme. Daca le-ai treminat la maiaza in ajun de Craciun, noaptea sint inca calde.
La fel vinul, sau apa, ramine rece in ulcior pentru multa vreme.
Laptele se prinde mai bine in oale de lut, cand vrei sa faci lapte prins si apoi branza.

Daca-ti si plac, cu apectul lor rustic, e si mai bine. Posted Image

Edited by Morosanul, 17 December 2013 - 13:58.


#56
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005

 Morosanul, on 17 decembrie 2013 - 13:56, said:

Laptele se prinde mai bine in oale de lut, cand vrei sa faci lapte prins si apoi branza.
Mda, si eu de fiecare data cand fac iaurt in sticla ma gandesc la laptele prins facut de bunica in oale de lut pe vremuri :sadwalk:.
Poate-ar trebui sa-mi iau si eu niste ulcele.

#57
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Te si incurajez sa-ti iei, eu le folosesc de cativa ani si e o experienta placuta.
La noi in Maremures se face un fel de iaurt cu miere: se amesteca cateva liguri de miere in lapte crud in niste ulcele mai mici.
(Nu trebuie pusa miere multa ca nu se mai prinde, :) oricum se va prinde putin mai lent)
Rezultatul e un iaurt aromat si dulciu, incomparabil cu variantele din comert.

Din pacate aici nu am lapte crud, dar daca ma intorc am sa reiau bunele obiceiuri :)

#58
LordRevan

LordRevan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,478
  • Înscris: 10.12.2007
Salutare tuturor!

Recent am facut cadou un asemenea vas tatalui meu, ca tot ii place sa gateasca. L-am cumparat din Auchan (poate are vreo improtanta).
Problema este ca mucegaieste, desi inainte de fiecare folosire a fost imersat in apa, impreuna cu capacul, destul timp, ferit de umezeala cand a fost depozitat. Se pare ca dupa fiecare foloisre trebuie imbibat cu otet pentru a scoate mucegaiala.
Ce anume se intampla si cum poate fi rezolvata problema?

Multumesc!

#59
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

 richelieu, on 19 martie 2008 - 10:17, said:

Sa nu uitati sa muiati vasul in apa minim 20 minute inainte de utilizare. E foarte important atat pentru integritatea vasului cat si pentru gustul mancarii. Se poate face in el ....practic orice mancare, care se preteaza a se face la cuptor: Fripturi, legume, sarmale, etc. Diferenta e la gust, care....in general e incomparabil mai bogat decat la mancarea gatita intr-un vas de tabla.
Acesta este raspunsul corect!

#60
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Trebuie spalat bine bine de tot dupa folosire.
Mucegaiurile nu vor mai avea hrana atunci, asta e cheia. Posted Image

#61
LordRevan

LordRevan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,478
  • Înscris: 10.12.2007
Faza este ca a fost spalat bine si inainte, dar si dupa folosire.

#62
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Lucrurile stau cam asa: mucegaiul are nevoie de hrana si de apa.
Oricare unul din aceste elemente lipseste, mucegaiul nu se poate dezvolta.

Daca tu spui ca vasul e si foarte curat si uscat la pastrare, e greu de dat un raspuns de la distanta. Probabil numai daca te pui tu sa cauti cauzele si sa vezi de unde provin cele 2 elemente care permit formarea mucegaiului. :)

#63
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,486
  • Înscris: 10.08.2009
Folosesc de 15 ani oale de pamant-vasul roman de la unguri si diverse oale oltenesti pentru cuptor.
Niciodata nu au mucegait.

#64
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Asa e. La noi se folosesc se sute de ani oale de Sacel care sint nesmaltuite si pana recent nici nu erau detergenti pentru a le spala.
Se mai frecau cu cenusa inaintea postului :lol:

Nici acum nu se recomanda mult detergent la ele, dr in principiu trebuie tinute curate si uscate si nu se intampla nimic.

#65
johnysibiu

johnysibiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 718
  • Înscris: 07.04.2013
Fratilor lamuritima si pe mine . Tocmai ce mi-am cumparat un vas roman din Germanica, fabricatie Scheurich keramik, smaltuit.

Am citit thread-ul  cu mare atentie si nu m-am prins : cum sa-l folosesc? sa-l mai moi in apa? ce particularitati de folosire au vasele ceramice smaltuite ?

#66
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,317
  • Înscris: 04.05.2006
Nu ti-au dat instrucțiuni de folosire? Acolo ar trebui sa scrie dacă e nevoie de vreo Operațiune pregătitoare.
Dacă nu, atunci probabil poate fi folosit direct, fiind smălțuit.
Dar nu sunt sigur ca rezista la Flacăra deschisă.

#67
johnysibiu

johnysibiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 718
  • Înscris: 07.04.2013
Nu mai gasesc fituica, dar cred ca era mai mult un disclaimer. Oricun nu îl voi  folosi decat în cuptor cu precautiile care se impun. Deci trebuie muiat în apa sau nu? Ca pacul este nesmaltuit pe interior. Vasul este facut din ceramica alba daca ajuta cu ceva...

#68
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,317
  • Înscris: 04.05.2006
Eu nu am înmuiat niciodată vasele smălțuite. Da' eu știu ce sa zic?

#69
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009

 johnysibiu, on 27 martie 2017 - 14:03, said:

Nu mai gasesc fituica, dar cred ca era mai mult un disclaimer. Oricun nu îl voi  folosi decat în cuptor cu precautiile care se impun. Deci trebuie muiat în apa sau nu? Ca pacul este nesmaltuit pe interior. Vasul este facut din ceramica alba daca ajuta cu ceva...

https://toquetips.fa.../schlemmertopf/

#70
johnysibiu

johnysibiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 718
  • Înscris: 07.04.2013
Mii de multumiri! Am facut cartofi franzuzesti si varza a la Cluj.Delicios.

#71
johnysibiu

johnysibiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 718
  • Înscris: 07.04.2013
Astazi am facut cholent (ciulent).

Intre timp m-am prins cum se foloseste .Scufund in apa doar capacul care este nesmaltuit pe interior. Se curata foarte bine si usor.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate