Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
In ce situatii cereti o a doua op...

DigiMobil - IP public?

Glet de finisaj peste chit acrili...

La multi ani @Passenger001!
 La multi ani @barbosa1bis!

La multi ani @MikeSpike!

Cum curat gletul de pe perete

Soluție incalzire apartament...
 Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto

Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...
 M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...

Eroare steering

Recomandare service pentru repara...
 

Probleme cu Asociatia de Proprietari, cu Administratorul....

- - - - -
  • Please log in to reply
319 replies to this topic

#1
cristiflo

cristiflo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 21.07.2006
mi am pus centrala termica anul trecut,am izolat tevile din apartament cu vata minerala si apoi le am mascat cu rigips si am chemat administratorul blocului de la asoc de prop. sa vada pentru a ma scoate de la plata intretinerii de la consumul comun,binenteles ca mai ramane sa platesc un calorifer care se afla in uscatorie si unul pe scara.dar am avut cea mai mare surpriza posibila ,administratorul nu vrea sa ma scoate de la incalzirea comuna din apartament sub pretextul ca s a dat o lege care spune ca in diferent de modul de incalzire pe care il ai in apartament toti proprietarii trebuie sa plateasca incalzirea comuna.rog din tot sufletul pe oricine cunoaste si stie cum stau lucrurile exact ,daca exista intr adevar acea lege,cum sa procedez in acest caz.daca pot face ceva?

#2
bibicu5

bibicu5

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 20.01.2007
cel mai simplu le explici ca tevile lor nu au ce cauta in apartamentul tau si ca tu doar le tolerezi trecerea lor,daca nu vor sa te scoata de la plata atunci ii dai in judecata sa-ti plateasca ei tie "chiria" trecerii tevilor prin apartamentul tau.

#3
cutler

cutler

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 09.09.2003
nu ramane decat ca tevile pe verticala sa ocoleasca apartamentul tau pe afara :)
nu poti fi scos , sunt incadrate la parte comuna.

#4
zanna

zanna

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 02.02.2007
Poti sa le explici ce vrei, logica spune ca daca nu consumi nu platesti si ca pe proprietatea ta faci ce vrei dar legile si administratorii n-au nimic de a face cu logica. Lega ii da dreptul (adica lasa la libera alegere a asociatiei) sa te puna sa plaesti procent din partea comuna si cum tu ai centrala si el n-are decat babe care se plang ca intretinerea costa mult... te asteapta ca pe piinea calda sa te taxeze. Am trecut si eu prin asta cand stateam la bloc, am facut chiar scrisorele la primarie si cam asta mi s-a raspuns. Daca se sparge inschimb una din mult iubitele lor tevi cand tu nu esti acasa tot tu esti bun de plata

#5
Loreena

Loreena

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.11.2005
Buna,


As vrea si eu cateva opinii referitoare la urmatoarea problema:


Asociatia de proprietari a inmanat proprietarilor din bloc urmatorul document; as vrea sa stiu daca are temei legal.......ca asa oricui ii poate veni o idee sa ceara bani in plus; in cazul in care majoritatea locatarilor semneaza esti obligat sa te supui?


Deci sa va spun despre ce este vorba:

Quote

"Un grup de initiativa al Asociatiei, a stabilit ca sarcina Comitetului Asociatiei, sa analizeze aplicarea, in interesul proprietarilor asociatiei, a prevederilor Cap. 6 din Acordul de Asociere (parte integranta a statutului Asociatiei), in mod deosebit folosirea spatiilor comune, intrucat s-a observat folosirea acestora in interesul propriu a catorva locatari si mai ales in interesul unor membri ai Comitetului dupa cum urmeaza:
- instalarea, fara acordul Asociatiei, a unor trasee de cabluri pentru telecomunicatii in interiorul scarii;
- instalarea pe fatada blocului de antene parabolice, echipamente de aer conditionat, trasee de cabluri pentru telecomunicatii;
- ocuparea de catre unii locatari a spatiilor de la subsol.
Comitetul Asociatiei, ajutat de cativa locatari, analizand cererea grupului de initiativa, analizand prevederile Capitolului 6 din Statutul de asociere si verificand situatia din teren a identificat urmatoarele:
- casa scarii este folosita de firma RDS care a montat cabluri de telecomunicatii destinate telefoniei si programelor TV; alte 2 firme asigura servicii de internet pentru mai multe apartamente. Aceste firme si-au permis sa gaureasca planseele blocului si sa monteze cabluri pe fatada blocului fara aprobare legala prealabila;
- un numar de 5 apartamente se constituie in sedii a unor firme cu diverse obiecte de activitate;
- la parter cele 2 garsoniere sunt folosite ca spatii cu alta destinatie: un cabinet veterinar si un cabinet stomatologic;
- pe fatada blocului sunt montate un numar de 9 instalatii de aer conditionat si 4 antene parabolice;
- una din familii are in posesie garajul de la demisolul blocului;
- mai multe familii detin spatii de depozitare la subsolul scarii.

Plecand de la situatia concreta mentionata mai sus, Comitetul Asociatiei propune locatarilor apartamentelor urmatoarele tarife minime lunare pe care firmele si persoanele ce folosesc spatiile comune ale scarii, urmeaza sa le achite prin listele lunare de plata. Banii care se vor obtine din plata acestor tarife lunare precizate mai jos se vor constitui in contul intern al asociatiei - "Venituri din folosirea spatiilor comune" si vor fi colectati pe baza de chitanta separata emisa de administratia scarii. Folosirea acestor bani se va stabili numai prin Hotarari ale Adunarii generale si se vor aloca pentru realizarea unor obiective bine analizate.

TARIFE MINIME LUNARE
1. Pentru spatii cu alta destinatie:
- cabinet veterinar - 60 ron/luna;
- cabinet stomatologic - 40 ron/luna;
2. Firme de apartament - 15 ron/luna;
3. Pentru folosire spatii la subsol - 0.35 ron/mp/luna;
4. Pentru instalatii de aer conditionat - 7 ron/luna;
5. Pentru antene parabolice si de alta constructie - 5 ron/luna;
6. pentru firma RDS:
- circuite telefonice - 1 ron/circuit/luna;
- cablu TV - 3 ron/abonat/luna;
7. Pentru firmele care asigura servicii internet - 3 ron/abonat/luna;
8. Pentru firmele care au gaurit planseele - 3 ron/planseu/luna.

In promovarea acestei surse de venituri, Comitetul va tine seama de votul DA/NU al asociatilor. Prezenta este insotita de tabelul de vot al locatarilor si de copia xerox a Capi. 6 din acordul de asociere"

"CAP 6 RESTRICTII PRIVIND FOLOSINTA SI CONSTRUCTIILE.

6.1. Fiecare proprietar are dreptul de a folosi proprietatea comuna din cladire, in conditiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritatilor in drept, de statutul asociatiei, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel incat sa lezeze drepturile sau interesele oricarui alt proprietar al acestuia, inclusiv cele stabilite prin prezentul acord de asociere si prin statutul asociatiei.
6.2. Proprietatea comuna se afla in grija tuturor proprietarilor, care participa proportional, cu cota parte indiviza de proprietate la intretinerea si la repararea ei.
6.3. Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta il poate folosi conform destinatiei : pentru sine, pentru familia sa, pentru chiriasi sau pentru musafiri.
Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta are dreptul de a il inchiria, cu conditia ca respectivul chirias sa accepte folosirea acestuia in conditiile acordului de asociere, statutului, regulilor sau regulamentelor asociatiei.
6.4. Orice instalatie suplimentara fata de cele cuprinse in cartea tehnica a constructiei pe proprietatea comuna, in favoarea unuia sau a mai multor proprietari (fire electrice, antene de televiziune, masini si echipamente, dispozitive de aer conditionat, instalatii telefonice etc.), sau pe peretii exteriori ai cladirii, prin strapungerea peretilor si / sau acoperisului, se poate realiza numai cu acordul asociatiei si al proprietarilor direct afectati din vecinatate si dupa obtinerea aprobarilor legale."

Deci:

- Pentru a imi pune aparatul de aer conditionat afara pe lateralul balconului meu de unde trebuie sa iau aprobare legala???!!!
- Firma RDS este mentionata in lista pentru servicii de telefonie, dar nu si Romtelecom !?!?; probabil se subintelege ca romtelecom e obligatoriu si scutit - asta pentru ma gandeam ca s-ar aplica regulile pentru toti;
- Una din firmele de internet o are chiar cineva din bloc .... de aici cred ca si ideea.
- Referitor la RDS, Presedintele a zis ca daca nu e de acord nu le mai da voie si renunta la ei ?!?!?! ca doar sunt atatea firme de cablu pe piatza ?!?!?;
- Eu detin una din cele 5 firme de apartament, dar am doar sediul aici....in acte.....de ce sa platesc o taxa lunara????? ca am scrisa adresa in certificatul de inmatriculare la Reg Com?;
- Dupa cum observati cei care chiar au activitate (cele doua cabinete) au taxe mult mai mari;
- si de ce sa platesc eu taxa ca mi-am pus aparat de aer conditionat.....si culmea taxa lunara........norocul meu ca n-am mai multe camere si mai multe aparate;

Eu n-am mai auzit de asemena taxe; poate sunt in necunostinta de cauza asa ca va rog sa ma luminati si sa imi spuneti daca platiti asa ceva? daca ati mai auzit, daca este legal; daca DA sa imi spuneti si mie unde scrie. Eu asta vreau sa ii cer sa imi arate o lege , un inscris legal.....din Cap 6 scrie doar ca am nevoie de aprobarea lor, dar nu scrie de taxe nimic; participarea cu cota parte indiviza stiu ca e valabila pentru orice bloc.

Astept parerile voastre.....si poate un presedinte de bloc, un administrator, cenzor, membru in comitet care sa stie mai bine despre ce este vorba.

Merci mult

#6
ecotech

ecotech

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,248
  • Înscris: 05.03.2006
Nu sunt administrator de bloc, dar mama chiar are firma cu acest profil. Am intrebat-o, rezultatul dupa cum urmeaza:

1. Fata de cablaraiul RDS, retele de cartier, Romtelenoize... Regulamentul ANRC, care reglementeaza situatia telecomunicatiilor din RO, spune, ca in cazul in care ai permis unui operator sa isi realizeze instalatia in imobilul tau, esti obligat prin lege, sa permiti si restul operatorilor de pe piata, pentru a asigura un mediu de concurenta sanatoasa. Intradevar, legislatia se bate un pic in cap cu realitatea, pentru ca retelele Romtelenoize au fost trase fara a cere autorizatia Asociatiei, asa ca ar fi idiotenie sa pretinzi de la RDS asa ceva. Oricum, despre desfiintarea instalatiilor nici nu poate fi vorba, acele instalatii fiind incluse in infrastructura operatorului respectiv, distrugerea lor ar costa Asociatia mult.

2. Retele de cartier. Aham. Aici am experienta personala, realizand una de genul in Cluj. Regula e, cer autorizatie de la administrator, care iti poate conditiona acceptul doar la modul de realizare, DAR NU te poate refuza, din motive de ANRC :) Totusi, se pare ca multi administratori incurca idea de proprietate cu idiotenie grosolana, refuzand cu motivul "io's proprietar, la mine nu trageti nimic ca va tai firele". Nici macar chirie nu poate cere pentru acceptarea instalatiilor, cat timp ele au fost realizate pentru a beneficia de servicii locatarii imobilului (totusi, in cazul in care de exemplu amplificatorul este alimentat din tabloul blocului, se poate cere contravaloarea energiei consumate, dar asta deja e la mica intelegere). Repet, tot ce pot face e sa conditioneze modul de instalare, dar nu pot sa refuze acceptul.

3. Aparate aer conditionat, parabole, etc. De astea nu se pot lega. Nu e treaba lor ci a unui departament din cadrul Comisiei de Urbanism de la Primarie.

4. Statutul Asociatiei si Acordul de Asociere. Sfanta carte a Asociatiilor de Proprietari este Hotararea de Guvern 400 / 2003. In limitele stabilite de aceasta HG, restul articolelor din Statut pot fi tot felul de ciudatenii. Daca le-ai semnat, buna pace! Cu sediile de firma exista doua proceduri: a) firme cu sediu social dar fara activitate realizata: platesc normal, ca orice locuinta B) firme cu sediu social si activitate: de obicei se merge pe o intelegere intre firma si Asociatie, platind taxele aferente pentru 4 persoane (in medie).


Ceea ce ai tu in bloc, se cheama lipsa de activitate din parte batraneilor cu idei si cu prea multa experienta de activist de partid. Taxele respective, pentru antena, aer conditionat le platesti sau nu...oricum, in judecata nu o sa te dea pentru asa sume. Citeste te rog cu atentie HG respectiv, cere o copie de pe Statutul Asociatiei si Acordul de Asociere (sunt obligati sa iti dea) si revino cu noutati. Daca ai intrebari, aici sau pe pm.

Alte informatii gasesti aici si pe site-ul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania


PS:
1. din ce oras esti?
2. potrivit legii, presedintele asociatiei e reprezentantul legal, NU administratorul (el fiind doar cu partea de intretinere si financiara).

Edited by ecotech, 04 August 2007 - 23:29.


#7
cipix

cipix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 509
  • Înscris: 06.01.2006
scuze ca ma bag si eu, nu ai 7 ron pe luna?

Legea 230 din 2007

Art. 46. - Toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de proprietari.

Art. 47. - Cheltuielile asociației de proprietari sunt următoarele:
   a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
   B) cheltuieli pe consumuri individuale;
   c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
   d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
   e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
   f) cheltuieli de altă natură.

#8
Loreena

Loreena

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.11.2005
Sunt din Bucuresti

Asta e chiar o initiativa a Presedintelui.........dupa cum se observa se mentioneaza "un grup de initiativa" fara a da nume.......

Merci mult pentru informatii; o sa citesc legea si am trimis un e-mail la Federatia Asociatilor de Proprietari din Romania.....dar nu sunt foarte sigura ca va citi cineva acel e-mail.

Problema mea ar fi ca poate "locatarii nestiutori" vor zice DA si astfel se va instituii aceasta regula de a cere aceste taxe.

Acum vreo luna tocmai s-a schimbat administratorul.....din cauza presedintelui.

As vrea sa stiu cum poti sa il schimbi pe presedinte?.......practic la schimbarea administratorului noi, locatarii nu am avut nimic de zis......adica el a schimbat si a propus......el si comitetul........care e regulamentul?

merci mult

am scris si la comisia de urbanism de la primarie

sunt curioasa daca vor raspunde..........de fapt daca vor citi :worthy:  :worthy:  :worthy:

#9
Loreena

Loreena

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.11.2005

 cipix, on Aug 5 2007, 00:34, said:

scuze ca ma bag si eu, nu ai 7 ron pe luna?

Legea 230 din 2007

Art. 46. - Toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de proprietari.

Art. 47. - Cheltuielile asociației de proprietari sunt următoarele:
   a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
   B) cheltuieli pe consumuri individuale;
   c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
   d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
   e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
   f) cheltuieli de altă natură.


ba am si mai mult de 7 ron pe luna.....dar de ce sa ii dau? pentru ca sunt doar 7 ron? ca sunt putini? aici e vorba si de principiu ca altfel..e unu' mai destept si pune taxe si tu platesti ca prostu' ca doar ai macar 7 ron pe luna; nu vreau sa dau pentru ca nu sunt de acord

#10
Loreena

Loreena

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.11.2005
daca fac un calcul la 2 aparate de aer conditionat - 14 ron/luna *12 luni = 168 ron/an si daca ai si o firma - doar in acte - inca 15ron/luna * 12 luni = 180 ron si daca ai si o antena parabolica inca 84ron/luna......deci 432/an........

#11
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
faina lege, cu "cheltuieli de alta natura" :)

cine si cum reglementeaza ce poate intra acolo si ce nu?

#12
ecotech

ecotech

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,248
  • Înscris: 05.03.2006
mianna, chiar asta e problema, nu reglementeaza nimeni. in final, decizia este lasata in mana unei adunaturi de batranele care au timp toata ziua sa discute problemele blocului si care interpreteaza legea dupa bunul plac.

#13
Loreena

Loreena

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.11.2005
am gasit asta pe site ANRC - Acest acord poate conține și clauze referitoare la suportarea cheltuielilor legate de instalarea și operarea rețelei - si daca nu le-au inclus?......oricum mi se pare aiurea sa iei taxa lunara pentru gauri in planseu.......adica hai sa zici iei o taxa si gata, dar sa iei taxa lunara pentru gauri :coolspeak:

4. Un furnizor de internet doreste sa execute lucrari de cablare in blocul nostru.
Cum trebuie sa procedam daca nu suntem de acord cu acest lucru?    

--------------------------------------------------------------------------------


Pentru ca un furnizor de servicii de acces la internet să poată instala o rețea în spațiile din blocurile de locuințe aflate în proprietate comună, este necesar ca acesta să fie autorizat la ANRCTI pentru furnizarea de rețele publice de comunicații electronice și, totodată, să obțină acordul asociației de proprietari/locatari. Acest acord poate conține și clauze referitoare la suportarea cheltuielilor legate de instalarea și operarea rețelei, precum și la condițiile în care se poate realiza accesul reprezentanților furnizorului pe proprietatea comună a membrilor asociației.



În situația în care furnizorul furnizează instalează rețeaua fără acordul asociației de proprietari/locatari, aceasta din urmă se poate adresa instanței competente (Parchetul de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripție este situat imobilul).



De asemenea, furnizorul de rețele de comunicații electronice are obligația de a obține toate documentele de autorizare necesare, prevăzute de legislația privind protecția mediului și de cea privind autorizarea executării și calitatea construcțiilor. Calitatea de furnizor de rețele de comunicații electronice nu înlocuiește nici unul dintre aceste documente.

#14
ecotech

ecotech

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,248
  • Înscris: 05.03.2006
Loreena...din pacate in final se ajunge in situatia clasica de cine are gura mai mare, castiga. Legea Anrc, HG 400/2003 si restul, toate au atatea gauri incat o pot interpreta dupa cum doresc. Am fost implicat in situatii de genul si  in calitatea de operator telecom, cand ma bateam de capul tare al activistilor de partid, deveniti intre timp administratori, apoi mai tarziu, prin firma mamei, de firmele care executau modificari si lucrari, fara sa intrebe pe nimeni. Adevarul e undeva la mijloc, ca de obicei. Repet, in cazul tau, e mai mult lipsa de ocupatie a unui "grup de initiativa" (hihi, deh, de cand cu democratia...) decat o chestie bine fondata.

PS: acum povesteam pe ym cu o domnisoara care lucreaza pe post de jurisconsult la Federatia din Cluj. Zice ca Federatia in cazuri de genul, asigura mediere si aducerea cererilor pe taramul realitatii. Dar asta e aici in Cluj...la tine in Bucuresti...alta tara :) Oricum poti incerca.

#15
cipix

cipix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 509
  • Înscris: 06.01.2006

 Loreena, on Aug 5 2007, 01:04, said:

daca fac un calcul la 2 aparate de aer conditionat - 14 ron/luna *12 luni = 168 ron/an si daca ai si o firma - doar in acte - inca 15ron/luna * 12 luni = 180 ron si daca ai si o antena parabolica inca 84ron/luna......deci 432/an........

You got a point.

Uite ce e, legea asta nu a intrat inca in vigoare, va intra la toamna. Pana atunci se aplica un regulament cadru din care am sa ii citez...

Ce e important de retinut e ca Asociatia iti poate impune doar cheltuieli ce vizeaza proprietatea comuna, urmeaza ca tu sa te interesezi daca ce gauresc aia pe acolo pt a instala A.C. este proprietate comuna sau nu.

si inca ceva... vad ca taxele alea stabilite pt aer conditionat sunt pt toti nu pt firme asa ca poate nu se vor vota ca nu le convine:))
si INCA ceva... astea se stabilesc la inceputul anului fiscal ... nu vara...

si DA, ai nevoie de aprobare de la ei, asta iti pot spune sigur.

Quote

REGULAMENT CADRU

Art. 1. - Prezentul regulament-cadru stabilește modul de înființare și de funcționare a asociațiilor de proprietari, precum și modul de administrare și de exploatare a unor clădiri aflate în proprietate.

i) prin cheltuieli comune se înțelege cheltuielile sau obligațiile financiare ale asociației, care sunt legate de exploatarea, reparația sau întreținerea proprietății comune sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare proprietate individuală

  Art. 16. - Administrarea, întreținerea și reparațiile proprietății comune cad în sarcina asociației, iar cheltuielile legate de acestea vor reprezenta cheltuieli comune.

Art. 18. - Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări apartamentului său, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor apartamente.
    Proprietarul nu poate schimba aspectul proprietății comune, fără a obține mai întâi acceptul din partea asociației de proprietari.



   Art. 25. - Dacă o hotărâre a asociației de proprietari este contrară legii sau acordului de asociere sau este de natură să producă daune considerabile intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia. Acționarea în justiție nu trebuie să întrerupă executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.

                                             Cheltuieli comune; încasarea cotelor de întreținere


   Art. 28. - Anul fiscal al asociației de proprietari va fi anul calendaristic.
    Înainte de începutul următorului an fiscal și pentru fiecare an fiscal ce urmează, comitetul executiv va pregăti și va prezenta proprietarilor în adunarea generală un buget anual, suficient pentru a acoperi cheltuielile anticipate de întreținere și funcționare a proprietății comune.
    Dacă membrii asociației de proprietari sunt de acord, se aprobă și un fond pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv va pregăti și va prezenta adunării generale suma necesară pentru alimentarea acestui fond.
    Bugetul anual va trebui să fie adoptat prin votul majoritar al adunării generale a asociației de proprietari.
    Asociația de proprietari își va putea deschide cont la oricare unitate bancară sau filială C.E.C.
   Art. 29. - Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească în avans cota ce le revine din bugetul pentru cheltuielile comune.
    Plata se va face conform hotărârii luate în adunarea generală.
   Art. 30. - Cu aprobarea dată prin votul a două treimi din numărul membrilor asociației de proprietari, poate fi percepută o sumă specială, în afara cheltuielilor comune prevăzute în buget, destinată achitării cheltuielilor comune neprevăzute, dar necesare. Astfel de sume se vor plăti la termenele stabilite de adunarea generală a asociației de proprietari.
   Art. 31. - Asociația de proprietari poate impune o penalizare pentru neplata cheltuielilor comune, inclusiv a celor neprevăzute, și a altor cheltuieli restante, oricărui proprietar care se va face vinovat de neplata acestora, timp de mai mult de 30 de zile de la termenul stabilit.
    Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cheltuielilor comune, inclusiv a celor neprevăzute, timp de mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
    Acțiunea este scutită de taxă de timbru.
    Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă, pentru acoperirea datoriilor.
   Art. 311. - Dispozițiile cuprinse în prezentul regulament-cadru referitoare la proprietarii de apartamente se aplică și proprietarilor spațiilor cu altă folosință decât aceea de locuință, situate în clădiri destinate locuirii

Edited by Courage, 21 August 2007 - 11:38.


#16
Fr3ak

Fr3ak

    Membru Senior

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,490
  • Înscris: 19.07.2005
Ia încearcă să nu plătești taxa lunară. O să regreți tu când o să se uite bătrânele urât la tine.
Au dreptul să PROPUNĂ astfel de taxe. N-au dreptul să te oblige să le plătești. Așa că, dacă ești fraier(ă) plătește. Dacă nu plătești, ce-ți face? Te bagă la pușcărie că ai AC sau că ai firmă în apartament (care nici măcar nu se observă că-i firmă). Hai să fim serioși.

Pariul că dacă începeți să plătiți, după 3 luni o să aibă și administratorul RDS, PARABOLICĂ și AC?

#17
jessyzz

jessyzz

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 13.08.2007
baieti dan cate stiu eu fatada din dreptul apartamentului tau este proprietatea ta nu a asociatiei de locatari.

proprietate comuna, si sa stiti ca e sub forma de cota indiviza, adica S totala impartita la nr. de apartamente... e putin complicat... concluzia e ca esti proprietar pe un anumit procent din partile comune. nu vine nimeni sa-ti spuna ca astia 2mp sunt ai tai de la scara la lift ca ar fi stupid! dar ideea de baza ramine!...

si orice hotarare ca sa intre in vigoare trb. sa fie aprobata de 51% din locatari... ceea ce mira-m-as! poti sa stranci contra semnaturi ca sa vezi pe pielea ta citi sunt pro sau contra! ... ma refer la taxele pt voi locatarii ... de ex aer conditionat... ca oricum la firme se aplica un alt statut de pers juridica si oricum platesc mai mult la intretinere... cat despre furnizorii de servicii pt binele asociatiei nici nu o sa ii bage in seama... ca daca ii baga o sa-i dea in judecata...

#18
The_Napster

The_Napster

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,837
  • Înscris: 01.04.2005
Cum dracu sa platesti abonament pentru aerul conditionat si pentru antena parabolitca? Hai ca asta e tare, reclama-l si l-ai terminat. E pur si simplu o idiotenie ce va cere. Si PS, daca toti locatarii sunt de acord si tu nu, nu esti obligat sa treci de partea lor, chestia cu majoritatea si minoritatea nu se pune aici. Spre exemplu daca eu vreau sa fac ceva pe terasa de deasupra mea ( pe bloc ) am nevoie de acordul tuturor locatarilor, inclusiv celor de la parter :), iar daca cel mult 1 nu e de acord, nu pot sa fac nimic.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate