Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Nemurire ( inginerie genetica ) + celule stem

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
100 replies to this topic

#73
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View PostMamaVoastra, on Sep 23 2007, 10:33, said:

Evolutia "naturala" presupune modificari genetice. Te adaptezi la un anumit mediu, adica genele se modifica astfel incat organismul sa functioneze optim in noile coordonate. Pe acelasi principiu, se incearca modificarea genelor astfel incat sa obtinem rezultatul dorit, copiind practic un proces natural. Toate mutatiile genetice sunt, pana la urma, determinate de factori externi... biologici, chimici, fizici etc.
Singura problema este ca evolutia naturala se intampla in multi ani, nu peste noapte si din pacate, modificarile, atat naturale cat si artificiale presupun multe incercari si esecuri.

#74
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postendless, on Sep 23 2007, 15:38, said:

Singura problema este ca evolutia naturala se intampla in multi ani, nu peste noapte si din pacate, modificarile, atat naturale cat si artificiale presupun multe incercari si esecuri.
Irelevant. Dacă te-ai diferențiat de fosta ta specie prin mutații genetice, se poate spune că ești mutant. Simplu. (Și sper că nu vrei să cred că-s cu ceva mai breze mutațiile "naturale" necontrolate de nicio inteligență - alea din care tre' să se întâmple o grămadă imensă în foarte mult timp, majoritatea eșecuri, până să vezi vreuna benefică - decât alea produse de oameni care au studiat domeniul și știu ce vor să obțină. Evoluția "naturală" e un "ceasornicar orb", remember? I'll take a human geneticist any day.)

#75
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001
well...este o diferenta intre stiu ce vor sa obtina si cum(unde) se face ceea ce este necesar sa obtina ... genomul uman este urias si chiar daca 99% (sau cat o fi exact) este identic intre oameni si doar restul face diferenta, tot raman o multime de gene de idenitificat, gene "ratacite" aiurea prin genom.

Eu inca mai astept o modificare efectiva de genul (ex. idiot, venit acum in minte), corectia genei care determina calvitia sau celulita.

Pe de alta parte, evolutia naturala o fi ea "in orb" dar nu o opreste nimeni, pe cand, un genetician are de luptat cu sistemul ca sa ajunga de la idee, descoperire pana la punere in practica.

#76
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006

View PostMamaVoastra, on Sep 23 2007, 09:33, said:

Evolutia "naturala" presupune modificari genetice. Te adaptezi la un anumit mediu, adica genele se modifica astfel incat organismul sa functioneze optim in noile coordonate. Pe acelasi principiu, se incearca modificarea genelor astfel incat sa obtinem rezultatul dorit, copiind practic un proces natural. Toate mutatiile genetice sunt, pana la urma, determinate de factori externi... biologici, chimici, fizici etc.

Da' nu e chiar asa. Mutatiile genetice aparute in timpul vietii sub influenta factorilor externi se petrec in celulele somatice, deci nu se transmit mostenitorilor. Poate sa apara o mutatie de novo, intamplatoare, in celulele germinale care ii ofera un avantaj copilului. De exemplu, o maimuta se naste cu o coada mai lunga, care ii permite sa se deplaseze mai usor, mai repede din fata pericolului, sa strabata teritorii mai largi. Astfel va avea mai multi mostenitori decat maimutele normale, si le va transmite mostenitorilor gena pentru coada mai lunga, acestia vor transmite mai departe, frecventa genei va creste in populatie, pana cand toate maimutele vor avea coada mai lunga.

#77
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
Anyway, ideea e că o simplă modificare genetică n-o să rezolve problema îmbătrânirii. În prima fază avem șanse mai bune prin S.E.N.S. Iaca un extras din noua carte a lui DeGrey: http://www.kurzweila...es/art0709.html

#78
Bong

Bong

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.09.2007
Si cu suprapopularea cum ramane?

#79
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View PostBong, on Sep 28 2007, 01:28, said:

Si cu suprapopularea cum ramane?
Bloody Hell, chiar tre' să dau mură-n gură linkuri la toate paginile de pe saitul ăla pe rând?
http://www.sens.org/concerns.htm#opop

Uită-te la țările dezvoltate, cu medie de viață crescută. Vezi cumva vreo suprapopulare acolo? Nu! Dimpotrivă, la ei e mai scăzută natalitatea. Ăia care și-o pun toată ziua ca iepurii sunt tocmai ăia din Africa, ăia care încă mai au media de viață pe la vreo 45 de ani, aproape ca-n Evul Mediu. Cu cât crește educația, confortul și speranța de viață, cu atât scade dorința de a te "autocopia genetic" ca un animal obișnuit.

Și-n plus, "suprapopularea" e o problemă de suprafață de locuit (care se poate rezolva relativ ușor - nici măcar nu ocupăm toată suprafața pământului încă, darmite pe a "etajelor" suplimentare de suprafață pe care le-am construit și le mai putem extinde, i.e. a clădirilor) și de resurse energetice (în care domeniu cercetările continuă și trebuie să continue, exact ca în medicină). Nu e o presupunere realistă că peste vreo 200 de ani, când ar începe poate să se simtă primele efecte ale suprapopulării (dacă în primii 100 s-ar dezvolta biotehnicile care să ne permită vieți de 200) vom folosi exact tot aceleași surse de energie ca astăzi și va crește, vai, numai consumul. Nu văd niciun motiv serios pentru care ar trebui să ne arogăm funcția de "dădace ale viitoreștenilor" - vor exista și atunci oameni (cel puțin la fel de) inteligenți ca acum și vor fi în stare și ei să adopte soluții dacă văd că apare vreo problemă.

Chestia e (și o să repet asta de câte ori e nevoie) să existe opțiunea de a trăi mai mult, de a nu mai avea "termen de expirare" fixat, să fie disponibilă și varianta asta pentru cine o vrea. În rest, dacă aduce probleme noi cu ea, asta e treaba potențialilor utilizatori să analizeze, ca să poată lua cea mai bună decizie.

Edited by donjoe, 03 October 2007 - 22:43.


#80
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View Postdonjoe, on Sep 9 2007, 23:46, said:

OK, poate am tras un pic prea mult de exemplele improprii ale medicinei de până acum, dar asta a fost doar pentru că, din câte am văzut, nu s-a impus de la sine următoarea logică simplă:
A. Corpul uman e format din subsisteme, molecule și particule fizice care au fost și vor mai fi studiate amănunțit la toate nivelurile.
B. Cu ajutorul cunoștințelor amănunțite despre particule, molecule și sisteme de molecule până acum am reușit să construim și să modificăm "aparate" după dorință, și ca structură, și ca funcționare.
Așadar C. Vom putea (dacă nu cumva putem deja și trebuie doar să ne dăm interesul) să modificăm funcționarea corpului uman exact acolo unde trebuie și cum trebuie ca să îmbătrânească mult mai încet sau deloc.
Sec. E un proces fizic aici (chit că unul foarte complex) și îl vom înțelege și-l vom putea regla exact ca pe celelalte procese fizice. Nu știu ce-i așa fantastic în asta sau ce-i "de basm".
sec. la pastele cailor. mai degraba vine un meteorit si ne bubuie, decit sa faca oamenii hocus pocus cu moleculele. oamenii nici nu stiu cum a aparut viata si tu visezi c-o s-o prelungeasca la infinit

Bullshit. Există tipuri de cancer care se pot vindeca complet (e.g. extirpa chirurgical) și tipuri care se pot "ține în șah" o groază de vreme. "Cancerul" nu e o boală, ci o clasă de boli. (De-aia sunt atâtea chestii care "îl" cauzează, cum ziceai mai jos la chestia cu avertismentele.) Și cercetările continuă, fatalistule, deci vor fi tot mai puține variante letale.
ihi, sa te vad io cu cancer, om de rind, in romania, avind nevoie de nus cite zeci de mii de euro ca sa nu crapi, punindu-ti neamurile sa danseze pentru banica

Sure. Dovedește-mi un caz de longevitate 120+ înainte de 1600-1700 și o să te cred.
stai sa termin masina timpului, mai am de facut niste shaibe la strung. m-am inspirat din threadul cu mersul in timp de pe generalitati

Right again. Cuvântul subliniat tot n-a dispărut de acolo.
pe dracu. stai linistit ca au existat


"sint raspindite pe dracu, mai ales in romania, care e printre ultimele locuri in galaxie la consum de sapun si pasta de dinti"
Față de 1600? Hai că deja-ți bați joc.
nu-mi bat joc deloc. vrei sa vezi cum traiesc unii oameni in 2007 in romania? mai da si tu pe stirile de la ora 5

"eu iti garantez ca n-a ajuns la 120 de ani salvata fiind de medicina de mai multe ori, dupa ce a trecut de 80 de ani."
Nici nu trebuie de mai multe ori, ajunge o singură dată - să fi scăpat cu medicamente de o gripă care l-ar fi mătrășit pe un antic și deja pot să susțin că medicina a făcut diferența dintre o viață de, whatever, 93 și aia de 122.
vezi sa nu, a luat o aspirina la 93 de ani si a ajuns la 122

"abereaza aia acolo despre uleiul de masline, dar sint sigur ca nu din cauza uleiului de masline cineva traieste 120 de ani"
Da, nici nu contează că are antioxidanți (reduce riscul de cancere) și mărește elasticitatea vaselor sanguine (reduce riscul de probleme vasculare). Cancerele și problemele coronariene/circulatorii nici nu sunt printre cauzele principale ale morții la bătrânețe în zilele noastre, nuu. :rolleyes:
conteaza nemaipomenit de mult. daca te uiti la lista celor mai bosorogi oameni, o sa vezi ca majoritatea sint din sua, unde nu cresc masline pe toate gardurile

http://en.wikipedia....e_oldest_people

ca sa nu mai zic de babeta asta

http://en.wikipedia....Anitica_Butariu


"nu esti la curent cu toate avertismentele privitoare la regimul de viata, de alimentatie, fumat & shit? daca e sa te iei dupa ce spun cercetatorii, orice provoaca cancer, iar cancerul dupa cum stim, nu se prea trateaza, decit cu noroc chior"
După cum "știi" tu. Dar oricum, nu știu ce încercai să spui: doar pentru că acum știm care-s cauzele (și avem avertismente pentru ele) înseamnă că ne îmbolnăvim mai des de cancer decât în trecut? "What we didn't know didn't hurt us"? Sau care era ideea?
nu stim nimic, presupunem, atita tot. cind o sa poata explica exceptiile, atunci o sa stim ceva, adica atunci cind cercetatorii aia o sa aiba o explicatie solida de ce cineva care fumeaza 60 de ani moare de batrinete la 80 si altul care fumeaza 20 de ani moare de cancer de plamini la 40, de exemplu

"iti garantez ca o gramada de oameni ar fi vioi la 70 de ani daca n-ar avea o viata de cacat. asa, majoritatea sint haliti pe piine de patroni si scosi pe linie moarta la 65 de ani, distrusi. uite ce-a facut duduia aia toata viata"
Aici nu faci decât să confirmi importanța ingredientului #2 menționat de mine și să-mi susții ideea că vârsta decrepitudinii catastrofale nu e fixată, ci poate fi împinsă intenționat mai departe decât ne-au obișnuit statisticile (mediile).
din pacate e departe ziua in care toti ne vom relaxa si vom juca tenis in timp ce robotii baga ca nebunii pentru noi :lol:

"metode de combatere? ma faci sa rid. nu minca aia, nu fuma, nu fa aia, REDUCI riscul aparitiei cancerului."
Bănuiesc că pentru tine nici nu mai contează cu cât îl reduci. Și, la urma urmei, e o chestie de priorități (iar tre' să pun placa cu "nu-i obligatoriu dacă nu-ți convine"): dacă te interesează mai mult "plăcerea gustului", go ahead, mori mai repede, it's not my problem. Eu prefer 5-10 ani în plus de viață în care să văd apărând și să mă "joc cu" ultimele invenții SF.
e doar o chestie de preferinte daca tu vrei sa ajungi un batrin paralitic, cu creierul varza, ce se joaca cu ultimul celular model din 2060 "moama, ce culori mijto glglglgl".  

"cum au calculat ei riscul?"
Teste pe eșantioane de țesut? Teste echivalente pe maimuțe, cobai etc.? Ring a bell?
da, belul aiurelilor.

"fascinant, de-aia unii nefumatori mor de cancer la plamini la 50 de ani si babeta o fumat pina la 117 fara sa aiba nici pe dracu"
Aha, și să știi că flavonoizii (antioxidanți, anticanceroși) din uleiul de măsline și vinul roșu cu care "s-a tratat" tipa toată viața nici n-au avut vreun rol în asta. Îmi place logica asta de fier - mâncărurile și băuturile sănătoase "nu reduc destul" riscul de cancer, iar ăia care le-au consumat și au fost sănătoși la bătrânețe în ciuda fumatului sau în ciuda consumului ridicat de grăsimi (ca în alimentația mediteraneană) "au fost norocoși". :lol: Faină gândire, asta segregată, care nu vede legăturile...
vezi lista de mai sus cu babetii din sua care nu se indopau cu ulei de masline. oricum, conform teoriei tale, grecii, care inoata totul in ulei de masline, ar trebui sa fie plini de bosorogi de 120 de ani :lol:

"da, iti tre doar o tira de ghinion"
Interesting. Cred că am fost gripat cel puțin de trei ori în viața mea și încă n-am avut vreun asemenea "ghinion". Dar ceea ce am avut au fost medicamente. Și ale Dracu' m-au salvat de fiecare dată.
daca tu n-ai murit de gripa, inseamna ca nimeni nu mai moare de gripa. genial, m-ai convins

"ma refer la faptul ca omul are 50 de kile, din care 10 kile are barba."
Aaa, demonstrăm necunoașterea Caloric Restriction-ului. Află că e singura metodă dovedită prin teste pe maimuțe și ceva teste preliminare pe oameni că îmbunătățește vizibil starea de sănătate care se menține până la vârste înaintate. CR înseamnă să îngurgitezi cu 10-30% mai puține calorii decât consumă corpul tău zilnic. Ajungi un slăbănog, dar îți menții sănătatea și tonusul mai mulți ani (călugării au nimerit-o bine de tot cu "postul" lor, chiar dacă beneficiul e foarte fizic, nu "spiritual" cum zicea reclama :P). Asta se face deocamdată; sunt în studiu gene care să producă exact același efect fără să te abții de la mâncare.
ma cac pe caloric restriction. prefer sa bag bine la matz. astept sa descopere cercetatorii genele alea :lol:

"desi am mai vazut un ciudat la o emisiune spunind ca el vrea sa traiasca nuc citi ani si din cauza asta minca doar iarba sau dracu stie ce naiba."
Nu poate fi sănătos să mânănci "numai" aia sau ailantă, pentru că ai nevoie de prea multe tipuri de substanțe ca să funcționezi ca lumea. Personal, CR-ul mi se pare un pic prea mult, nu m-aș băga. Are niște dezavantaje evidente - ai rezerve mai mici de energie în corp, deci dacă te blochezi undeva iarna fără mâncare reziști mult mai puțin decât un "normal"; nu prea mai poți manevra obiecte mari și grele; nu mai poți sta comod chiar oriunde, pentru că nu mai ai "pernițe" de grăsime ș.a.m.d. Dar ca idee generală (dincolo de CR), se cunoaște de ceva vreme că e mai sănătos să fii slab decât gras.
eu am cu vreo 20 de kile peste greutatea normala insa analizele, cu mici exceptii, sint cit se poate de perfecte. iar tensiunea e absolut perfecta. deci sint o exceptie :lol:

"Mai e cale lunga pana sa se faca ceva organizat pentru nemurire."
Mie ăia de la S.E.N.S. îmi par destul de organizați. Oferă "Premiul Metuselah" pentru primul șoarece care e adus la o vârstă "matusalemică", după care va urma un premiu asemănător pentru rezultate pe oameni. Și mai este ceva numit Immortality Institute, care iarăși sună a "ceva organizat pentru nemurire". (BTW, as a reminder: scepticism înseamnă să nu crezi până nu vezi, nu să refuzi cu obstinație să crezi indiferent ce s-ar întâmpla. )
si eu pot oferi un premiu pentru orice, asta nu inseamna nimic. iar deocamdata de vazut nu am vazut decit aiuriti care se subalimenteaza in timp ce abereaza


#81
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

Quote

sec. la pastele cailor. mai degraba vine un meteorit si ne bubuie, decit sa faca oamenii hocus pocus cu moleculele.
Oamenii fac deja hocus-pocus cu moleculele, dar ai dreptate: dacă nu știi tu, nu există. (Iar de meteorit se ocupă ăștia, care știu să fie fataliști în mod constructiv, spre deosebire de alții de pe-aici de prin forum.)

Quote

pe dracu.
...
sint raspindite pe dracu

Quote

Ring a bell?
da, belul aiurelilor.
...
ma cac pe caloric restriction.
Alrighty then, deci când o să treci de faza mârâielilor și a excrementelor, o să mai putem discuta. (Când te uiți cât se întristează toată lumea la moartea cuiva n-ai ghici că unii dintre ei s-ar ambala atâta și ar produce asemenea flegme la adresa ideii de vindecare a îmbătrânirii și morții. People are full of paradoxes.)

#82
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
oamenii fac pe dracu, tu crezi toate aiurelile reinterpretate aparute pe te miri unde. nu demult la protv scria ca s-a reusit teleportarea si tot felul de aiuriti se visau deja teleportindu-se, iar pe sp s-au deschis enshpe threaduri cretine :lol:

lifeboat foundation? great, vor sa faca statii shpatziale si deja au strins 200.000 de dolari, bani care nu ajung nici sa trimiti un gainatz in spatiu. ma bucur ca cineva ma va salva de meteoritu ala. ca tot vorbeam de aiuriti care se viseaza salvatori...

cind o sa treci de faza de 14 ani a romanelor SF, mai mult F decit S, o sa mai putem discuta. cu linkuri dintr-astea ridicole nu ma prea convingi. eu nu produc flegme la adresa ideii de vindecare a imbatrinirii si a mortii, ci spun exact ce s-a reusit pina acum: fix un cacat. tu vorbesti de dracu stie ce manipulari de molecule, io deschid televizorul si vad un reportaj despre un tinar care intra in spital cu durere de picior si iese dupa 3 zile mort, iar dupa citiva ani parintii inca incearca sa afle ce s-a intimplat. tu poti sa visezi cit vrei, e gratis, dar mai vorbim noi peste 50 de ani, bosorogi, sa vedem cum stam cu "vindecarea imbatrinirii". asta daca nu ne omoara vreun cancer, care, conform cercetatorilor, este produs cam de orice consumam, inclusiv cirnatzul afumat :console:

#83
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
Mda, iată și genul de atitudine din cauza căreia fundațiile și colectivele de cercetare menționate au doar atâtea fonduri și atâta sprijin cât au (și, BTW, motivul pentru care nici nu s-au înființat în România - prea mulți adepți ai fatalismului mosottian). Cine zice, ăla e de vină. Cerc vicios.

#84
nu_sunt_ozzy

nu_sunt_ozzy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,367
  • Înscris: 15.02.2007
"PS stii ca ASimov era nuvelist, nu profet"

Asa se zicea candva si de Jules Verne. Poate in viata asta aflam si cum e cu creierul pozitronic al lui Asimov.

#85
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
<OFFTOPIC>

View Postnu_sunt_ozzy, on Oct 4 2007, 11:53, said:

Poate in viata asta aflam si cum e cu creierul pozitronic al lui Asimov.
Sure, dacă destui cercetători și finanțatori își păstrează disponibilitatea de a visa și entuziasmul pentru a munci la asta, anything can happen:
http://www.novamente.net/engine
http://www.agiri.org/wiki/Main_Page
http://www.singinst.org
... cu mențiunea că nu prea are cum să fie taman "pozitronic", de vreme ce pozitronii sunt antiparticulele electronilor - adică antimaterie - și știm ce nepoliticos se comportă materia și antimateria când se întâlnesc. :P
</OFFTOPIC>

#86
andreiandrei

andreiandrei

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,421
  • Înscris: 13.08.2007
Obiectivul suprem cred ca ar fi catalogarea, indexarea, sistematizarea etc. etc. , a absolut fiecarei reactii chimice (fizice, fizico-chimice) din organismul uman.

#87
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
Aia când o să vrem să ne teleportăm. B) Doar pentru creșterea longevității nu-i nevoie.

#88
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
io-s de acord sa visam, numai sa raminem cu picioarele pe pamint :D

#89
nu_sunt_ozzy

nu_sunt_ozzy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,367
  • Înscris: 15.02.2007

View PostMosotti, on Oct 5 2007, 16:54, said:

io-s de acord sa visam, numai sa raminem cu picioarele pe pamint :D
Cat de bine le ai cu fizica  :thumbdown: ?

#90
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
viseaza si e cu picioarele pe pamint

Attached File  hanging_around_drunk.jpg   18.94K   27 downloads

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate