Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Stații epurare, fose septice, ecologice

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
2909 replies to this topic

#2269
trigom

trigom

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 190
  • Înscris: 06.05.2015
Toata lumea vorbeste de pretul ridicat a unei fose betonate dar nu toata lumea ia in calcul ca o fosa betonata are volumul de 3 4 ori mai mare decat a unei fose "la gata".
Daca aleg sa-mi fac o fosa pe dimensiunile 2.5x2x2.5m imi rezulta o fosa cu volumul de 12.5mc. Cat costa o fosa de-a gata la acest volum? La cati ani vidanjez eu acest volum? La cati ani vidanjezi o fosa de-a gata la 3mc?

Majoritatea ridicati in slavi o fosa "la gata" dar cand cineva vrea lamuriri despre o fosa betonata, mi se pare ca nimeni nu aduce argumente clare sau sa faca un calcul exact. Cat poate sa coste o plasa de buzau pentru dimensiunea 2.5x2x2.5m? Cat poate sa coste niste fier in plus pentru armare? E asa de scump pietrisul si nisipul? Un sac de ciment e 20 de ron, eu am nevoie de aproximativ 30. Nu te poti apropia de jumatate de mc de lemn? Doar nu bagam fier intr-o fosa cat intr-o casa. Mereu vesnica intrebare descurajatoare: Cat te ajunge o fosa betonata?... si nimic mai mult.

In filmuletul publicat de romulus69ro am aflat de apa de sticla. Cati dintre voi stiati asa ceva? Pun pariu ca nu multi. O sa folosesc apa de sticla pentru betonarea peretilor fosei pentru impermeabilizare si pentru duritatea mai mare a betonului. Deci cu ajutorul apei de sticla betonul meu va ramane impermeabil si nu voi mai fi nevoit sa mai impermeabilizez cu alte solutii, desi as face si asta.

vast,
Am citit 10 pagini in urma si nu am gasit nimic interesant, doar persoane cu nelamuriri si cum ca fosa de-a gata ar fi unica si cea mai buna solutie; am gasit putine informatii si chiar nu am timp sa citesc zeci de pagini de unde abia pot culege o informatie mai bunicica; mai mult discutii in cotradictoriu.
Mai ramane sa vad si o stire ca o fosa de-a gata a fost descoperita in Egipt si dateaza din anul 100 i.Hr.
Spui ca si timpul ma va costa bani. Dar nu ma grabesc nicaieri. Toata operatiunea cu fosa si cu scurgerile trebuiesc facute si e timp alocat pentru fiecare. Nimeni nu mai are timp in ziua de azi, toata lumea vrea sa bata din palme si gata fosa.
Si ce daca o fosa betonata ma costa un pic mai mult decat o fosa de-a gata? Sunt ferm convins ca fosa betonata facuta cum trebuie e pe viata, si pe moarte. O sa-mi fac zilele astea un calcul amanuntit sa vad cat ma costa toata aceasta fosa betonata pe dimensiunile date de mine, si voi reveni cu o postare.
Am inteles sa nu fac fosa fara fund ca e considerata hazna; ok nu o fac fara fund ca nu mai e fosa, voi face o fosa betonata cu 2 camere, ambele camere cu fund.

Nimeni nu mi-a raspuns la intrebarile mele, la fel cum sunt ele enumerate, deci in continuare am necunoscute. Chiar daca pentru voi la acele intrebari cunoasteti raspunsurile, eu nu le cunosc.
Ati vorbit despre tigari, despre mediu, despre amenzi, despre cum se deverseaza in camp cacatul si etc.

Daca scurgerea incepe de la 90cm cu inclinatie de 2% pe o distanta de 20m, inseamna ca fosa mea va fi ingropata la 1.5m sub pamant? Nu e cam mult? De ce asa? In postarea anterioara am intrebat ce se intampla daca pun scurgerea mai sus (mai exact intrebarea nr. 8) adica la 40 sau la 60 de cm, astfel fosa mea va fi mai la suprafata si nu atat de ingropata; insa nimeni nu m-a lamurit.

Cu cat citesc mai mult acest subiect cu cat mai mult ma adancesc in cacatul din fosa si nu ma pot hotara de care sa-mi fac.

Bun. Am terminat. Sariti pe mine Posted Image)

Astept lamuriri !!

#2270
petman

petman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,863
  • Înscris: 28.11.2001
Am facut in 2009 fosa betonata complet (si fara gauri prin beton) cu dimensiunile de 3x3x3 impartita in mod egal între cele 2 camere.
Din prima se scurge apa in a 2-a iar din a doua prin 2 tevi se scurge intr-un camp de drenaj (groapa mai bine zis) de 3 metri lungime si vreo 2,5 adâncime in care s-a pus piatra si sort. Tevile au fost învelite in geotextil si la partea superioara peste piatra a fost pus tot geotextil si dupa aia pamant.
4 adulti, 2 copii, 3 bai si 2 masini de rufe + 2 de vase (e un duplex) si nu am vidanjat pina acum. Am vecini cu fose de plastic care dupa primul an au început sa vidanjeze cam de 2-3 ori pe an minim.
Daca ar fi sa fac din nou tot de beton as face.

#2271
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009
Topic pt mine inchis. De ieri sunt bransat la canalizare..

#2272
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
@trigom,
In cazul unei fose betonate ia in calcul urmatoarele:
- va trebui sa faci cofraj si pe interior si pe exterior, ca sa nu torni beton aiurea
- trebuie sa vezi cat mai costa mc de lemn in zona ta, pretul la fier etc
- cand am spus ca te costa si timpul este vorba de faptul ca vei plati omul pe fiecare zi de munca pe care o presteaza
- apa de sticla este o solutie de etansare, dar din cate am cautat pana acum nu am gasit ceva foarte concret pentru folosire, deci o cam faci pe barba ta - poate iesi OK sau ...

De asemenea, va trebui sa iei in calcul faptul ca de la iesirea din casa si pana in fosa trebuie sa ai o panta de 2-3% (2-3 cm la 100cm), apoi de la iesirea din fosa la fel pentru dren. Deci adancimea de montare a fosei este data de gaura de intrare in fosa.

Nu vei gasi nicaieri un termen min. sau max. de vidanjare al unei fose, indiferent de cum ar fi construita ea, intrucat tine in totalitate de ce se arunca in ea de catre utilizatori. Daca tu vei deversa in ea o multime de chimicale si uleiuri, bacteriile nu vor avea timp sa isi faca treaba si atunci va trebui sa vidanjezi mai des decat altul care are o fosa mult mai mica in volum ca a ta, dar este mai atent cu ce arunca in ea. In plus, daca bacteriile nu isi fac treaba, atunci risti sa infunzi si drenul ... si atunci sa vezi distractie pe capul tau cand va trebui sa excavezi in curte.

#2273
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,173
  • Înscris: 05.09.2007
am pornit acum cateva zile pompa de aer a (mini)statiei de epurare(Cbn). pompa trebuie sa functioneze continuu ? intreb asta pt ca e foarte puternica(75W) si apa in compartimentul aerat face ca intr-o masina de spalat(zici ca fierbe).ma gandeam sa-i fac o automatizare de genul X minute on/off.

in manual nu scrie daca trebuie sa functioneze continuu. debitul pompei/suflantei e de 60 l/min.

Edited by csi1, 20 May 2017 - 10:07.


#2274
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005

 csi1, on 20 mai 2017 - 09:58, said:

ma gandeam sa-i fac o automatizare de genul X minute on/off.
o pui pe o priza programabila de 15lei.

#2275
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,173
  • Înscris: 05.09.2007
am iesiri libere in plc (automatizarea casei). nu stiu daca e afectata statia daca ii opresc pompa(bacterii aerobe).

#2276
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,173
  • Înscris: 05.09.2007
deocamdata suflanta merge 1 on/4 off (minute). rolul ei e sa oxigeneze apa in compartiment. consuma foarte mult(+0.6 A/230V =140W) , daca ar merge continuu ar consuma  aprox 3.4kWh/zi. o sa vad in timp cum se comporta ministatia de epurare cu modul asta de lucru al suflantei.

#2277
MarmoSa

MarmoSa

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 27.03.2006

 csi1, on 30 mai 2017 - 09:01, said:

deocamdata suflanta merge 1 on/4 off (minute). rolul ei e sa oxigeneze apa in compartiment. consuma foarte mult(+0.6 A/230V =140W) , daca ar merge continuu ar consuma  aprox 3.4kWh/zi. o sa vad in timp cum se comporta ministatia de epurare cu modul asta de lucru al suflantei.
La mine merge cam 1 in 3 off, pompa de bubulat fiind alimentata de o priza electronică pusa in mod random. De vreo 4 ani, fara probleme cu bacteriile.

#2278
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.02.2006
Referitor la poluarea pinzei freatice de la haznalele din curtile oamenilor, eu zic sa va mai temperati acuzatiile impotriva lor. Poluarea panzei freatice e influentata foarte putin de haznale. Principalul "vinovat"il constituie statul, care prin politicile sale aberante a permis folosirea intensiva a ingrasamintelor chimice pe baza de azotati, mai exact nitratii ,care intr-adevar au infestat aproape toata pinza freatica a Romaniei.
Deci nu haznalele lui nea Caisa si nea Vasile au poluat apele subterane ale scumpei noastre patrii, ci , asa cum am zis, (si de fapt nu zic eu, ci specialistii), apele au fost poluate de cei responsabili si care au aprobat folosirea excesiva a acestor azotati in agricultura, azotati  din care au rezultat nitratii prezenti in cantitati duble si triple fata de valoarea maxima admisa de 50 mg/l de apa.
Asa ca lasati-o mai moale cu propovaduirea foselor performante si a statiilor de epurare simandicoase. NU groapa de rahat a lui badea Gheorghe ne-a infestat noua, tuturor, pinza freatica a , repet, scumpei noastre tarisori.

#2279
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Din pacate ai uitat de partea cu bacteria e-coli, caci aici e problema majora. Tocmai ce am aflat de un coleg de forum de pe o alta arie care are aceasta problema intrucat fosa si canalul de dren, atat de la el, cat si de la vecinul lui, au fost amplasate mult prea aproape de putul fantanii.

Dar ... fiecare face cum il taie capul, dar apoi sa nu se mire de consecinte.


Apropo de infestarea apei potabile mi-am adus aminte inca de un caz:

In urma cu cativa ani cineva imi povestea cum intr-o mini vacanta de Paste s-au gandit sa mearga cu niste prieteni la manastiri in Moldova. Si-au luat oamenii tot felul de bucate de acasa si a doua zi dupa ce au ajuns s-au asezat la masa. Nu a trecut mult timp si rand pe rand s-au stricat la burta. Normal ca nu le-a mai tihnit vacanta si s-au intors de urgenta la Iasi. In prima faza au dat vina pe mancare, dar dupa ce au analizat-o si-au dat seama ca totul a fost in buna stare. Apoi s-au intors la manastire si au luat proba de apa si ... ce sa vezi ... bacteria e-coli !!! Cand li s-a spus maicutelor ce problema aveau acolo, ele au replicat ca si-au dat si ele seama ca ceva le cauza probleme la stomac, dar dadeau vina pe dieta lor in loc de apa pe care o consumau si care era infestata din cauza haznalei din curte.

Pe mine, fosa + sapat + pietris + tevi de racordare m-a ajuns cca. 3.000 lei. Daca e mult sau putin, fiecare va judeca dupa propriul buzunar.

#2280
bbandra

bbandra

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 30.08.2009

 sov, on 05 iunie 2017 - 21:13, said:

azotati  din care au rezultat nitratii ...
Scuze ca ma amestec, dar sa nu ramana totusi nelamurita Azotati = Nitrati (ioni NO3-)!
In rest ai dreptate si... nu prea:
- DA poluarea istorica cu ingrasamant pe baza da azot (azotati), dar si fosfor este un factor major si
- NU - poluarea menajera actuala nu este de neglijat.
Sa nu confundam "groapa de rahat a lui badea Gheorghe", pe care o familie de 2-10 oameni o folosea la tara in trecut exclusiv la nevoi biologice (plus mai arunca un animal mort si alte chestii solide puturoase) cu fosa septica neizolata de azi, in care 2-3 oameni arunca lunar pe langa cele din trecut si 10-15 mc de apa care "spala" si duc in freatic toate bucuriile ce se mai gasesc prin fosa.

Este doar o completare, daca gresesc pot fi corectat.

#2281
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Scuze, nu sunt specialist si nu pot emite o parere oficiala.
Din punct de vedere al materialului folosit pentru realizarea fosei, acesta se incadreaza in materialele care nu polueaza solul. Multi nu stiu, dar rasina folosita in constructia foselor din fibra de sticla este un agent care polueaza - a se citi niste discutii mai vechi pe forum.
In rest pot remarca faptul ca e o fosa destul de mare - 8 persoane si un volum pe masura. Chiar trebuie asa de mare?

Eu am cumparat o fosta pentru 6-8 persoane care m-a costat 2.000 lei, cu kit de montaj si transport inclus in pret. Restul de 1.000 lei au costat restul.

#2282
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007
Am si eu nevoie de un sfat.
Trebuie sa fac un put absorbant. Deasupra, inainte de a pune pamantul, vreau sa pun o folie de polietilena care va impiedica apa pluviala sa ajunga la put.

Ce folie sa caut? Stiu ca exista acum si cele biodegradabile.
Cum o recunosc pe cea care nu se distruge in pamant dupa cativa ani?
E buna si cea pt solarii?
Habar nu am care poate sa reziste sub pamant.

#2283
asterix1968

asterix1968

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 26.07.2017
Buna ziua, va rog am nevoie de o informatie. Dupa ce vidanjezi fosa, ea trebuie umpluta cu apa. Intrebarea mea: ambele compartimente sau doar primul? Si cit anume trebuie umplute?

Buna ziua, dupa ce ai vidanjat fosa septica, trebuie umplute cu apa ambele compartimente sau doar primul? Si cit anume trebuie umplute?

#2284
albert-one

albert-one

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 231
  • Înscris: 31.12.2013
Ambele compartimente. Asta se face ca sa se echilibreze presiunile si sa nu se strice fosa sub greutatea pamantului de deasupra.
Aceste lururi ar trebui sa fie scrise in manualul ei sau sa ti le spuna cei care au vandut fosa pe care o ai.

#2285
pisiculverde

pisiculverde

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 01.08.2014
Buna ziua!
Mi s-a infundat drenajul de la fosa, nu mai tragea. Am sapat de-a lungul lui si am observat ca tubul de dren avea o ridicatura (cocoasa) de cca 20 cm peste nivelul iesirii din fosa, cocoasa fiind la mai putin de 2 metri fata de iesirea din fosa.
Este posibil ca aceasta cocoasa a tubului de drenaj sa se fi facut datorita lichefierii solului in urma topirii zapezii sau a unor ploi mai abundente, tubul de dren actionand ca o bula de aer intr-un pahar cu apa? Sau poate ca fosa s-a afundat in pamant incetul cu incetul de-a lungul celor 7 ani de existenta? Fosa este de tip Imhoff de cca 900 litri.
In ideea refacerii drenajului in aceeasi pozitie, am sapat in pietris pana la nivelul iesirii din fosa, urmand sa las o cadere / panta de cca 10 cm la o lungime a drenajului de 11 m. Adancimea este de -80 cm in partea de sus a tubului la iesirea din fosa, si va fi de cca -90 cm la capatul drenajului.
Am constatat ca sub un anumit nivel pietrisul era amestecat cu un namol negru / mal / mazga. In legatura cu aceasta mazga, ar putea ea sa impermeabilizeze drenajul daca se acumuleaza in pietris? As putea scapa de mazga daca as turna solutie de bioactivator direct in campul de drenaj, sau nu e cazul sa imi fac probleme in legatura cu ea?
Tubul de drenaj continea si el ceva mazga, insa nu pe toata suprafata interioara ci doar in partea de jos. L-am scos si l-am spalat cu furtunul, si voi monta 2 tuburi de drenaj in paralel, conectate la iesirea din fosa printr-un 'Y'. Initial am cumparat un tub nou, insa ulterior m-am gandit ca daca pun 2 in paralel nu are ce sa strice, ba chiar s-ar putea infunda mai greu cu acea mazga.
Am luat si folie geotextil cu care am invelit fiecare din tuburile de drenaj. Stiu ca se recomanda ca folia geotextil sa imbrace stratul de pietris, si doar in anumite cazuri direct tubul de drenaj, si ma gandesc daca nu cumva folosirea foliei direct pe tuburile de drenaj ar creste sansele colmatarii fantelor acestora cu mazga, fata de cazul in care nu as folosi deloc folie geotextil. Nu prea am cum sa sap atat in jos cat si in lateral in asa fel incat sa scot tot pietrisul, ar fi prea complicat. Sapatura actuala are o latime de 50...60 cm. Oricum, deasupra stratului de pietris voi pune o folie impermeabila, care sa impiedice atat migrarea pamantului in pietris, cat si scurgerea apei de ploaie direct in drenajul fosei.
Deocamdata am pus sa functioneze ca proba doar 3 metri din cei 11, pentru restul urmand sa sap inca in pietris pentru a ii asigura drenajului panta si adancimea necesara fata de fosa, fostul tub fiind cu 5..10 cm deasupra nivelului de iesire din fosa, pe toata lungimea sa. La proba primilor 3 metri, apa a ajuns prin tuburi in zona de drenaj, unde o inaltime de cca 5 cm de lichid s-a scurs in pamant incet, in 5-6 ore. Mentionez si ca solul este argilos.
Este bine ce am facut pana acum? Pot sa imbrac in pietris tuburile pe primii 3 metri si sa continui cu sapatura pentru a monta tuburile de drenaj pe toata lungimea de 11 metri?
Ar fi suficient acest drenaj pentru un volum la iesirea din fosa de cca 300...450 litri/zi?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat!

#2286
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,195
  • Înscris: 09.01.2008
Geotextilul direct pe tub grabeste colmatarea. Malul negru ajuns in dren arata ca fosa e data putin peste cap si nu prea macereaza.
Impotriva migrarii pamantului in pietris si invers, se separa straturile cu geotextil.
Spor!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate