Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#955
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001
Citesc discutia de pe un telefon antic, unde singurul browser cat de cat utilizabil afiseaza un dreptunghi in locul fiecarei diacritice. Pot spune cu certitudine ca citirea cu sau fara diacritice este mult mai usoara decat citirea unui text cu dreptunghiuri, care la randul ei este la ani lumina distanta de citirea unui text incoerent (precum scrie Astro-Liv).

Asadar problema privind dificultatea citirii cu sau fara diacritice mi se pare insignifianta.

Edited by Rabbit, 19 June 2014 - 06:39.


#956
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Iata un alt exemplu de afisare aberanta a diacriticelor in link-ul de mai jos!
http://forum.softped.../#entry15102522

Problema respectiva apare atat in cazul anumitor distributii Linux (chiar distributii mari, precum openSUSE) cat si in versiuni mai vechi de Android (Android 2.x) care inca ruleaza pe multe smartphone-uri.

#957
secarica

secarica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 367
  • Înscris: 11.03.2003

 Rabbit, on 19 iunie 2014 - 06:36, said:

Citesc discutia de pe un telefon antic, unde singurul browser cat de cat utilizabil afiseaza un dreptunghi in locul fiecarei diacritice.citirii cu sau fara diacritice mi se pare insignifianta.
Nu că te-ar încălzi cu ceva, dar ești o victimă colaterală a indiferenței și incompetenței românești (n-am chef să mai repet cum, ce și de ce și nici n-ar mai folosi la mare lucru).

Despre ce telefon e vorba ? La Nokiile mai vechi cu Symbian se poate rezolva punând câteva fonturi pe cardul de memorie.

Cristi

#958
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Si sub Windows Mobile se puteau copia direct fonturile din Windows.
Insa pentru Android, de exemplu, eu nu am gasit o solutie (fara sa rootez smartphone-ul).

#959
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 Crugasic, on 30 iunie 2014 - 00:28, said:

Săraca ortografia noastră, a ajuns nu numai la cheremul academicienilor care n-au habar de limba Rumînă şi de istoria ei, dar şi la al oricărui profesor universitar care se trezeşte să stabilească de capul lui reguli de scriere pe care studenţii le acceptă ca şi cum ar veni de la cine ştie ce mare somitate în domeniul lingvisticii. Sau mai ştii, profesorul ăla universitar o fi chiar un mare lingvist şi sub influenţa prostitoare a academicienilor a ajuns să le spună şi el prostii studenţilor. Oricum ar sta lucrurile, profesorul respectiv este în momentul de faţă anonim, deci poate fi pur şi simplu o invenţie care să sprijine o argumentaţie şchioapă.
Ţi-am adus acest argument ca să ştii cum stă treaba: tu contrazici un profesor universitar, nu pe mine. Conform logicii tale, n-ar trebui să ne mai încredem deloc în profesori. Tu uiţi că ceea ce ştii, tot datorită unor profesori ştii. Dacă, însă, mă acuzi sau mă bănuieşti de minciună, consider că această conversaţie nu-şi mai are rostul.

 Crugasic, on 30 iunie 2014 - 00:28, said:

Nu există două ortografii ale limbii Rumîne, una valabilă pentru hîrtie şi alta valabilă pentru calculator. Aşa cum este incorect ortografic să scrii cu pixul fără diacritice, la fel de incorect este să scrii cu tastatura fără diacritice. Nu unealta de scriere contează în stabilirea corectitudinii ortografice, ci dicţionarul ortografic, cel care prezintă varianta corectă de scriere a cuvintelor. Acest dicţionar este mai presus şi de părerea unui profesor universitar care crede că poate stabili criterii de scriere corectă după cum îl duce pe el capul.
Ortografia este una singură, ea nu este variabilă în funcţie de context. Trebuie să scrii corect în orice situaţie, nu doar atunci cînd ţi se pare că aşa trebuie. Cum se face că celelalte popoare europene au înţeles asta, numai Rumînii nu? Răspunsul e simplu. Celelalte popoare au profesori universitari serioşi, care scriu la fel şi cu mîna şi cu tastatura, pentru că ei ştiu că ortografia unei limbi este fixă şi trebuie respectată oriunde ai scrie (forum de internet, publicaţie ştiinţifică, scrisori, etc.) dacă ţii la imaginea ta de om educat şi mai ales civilizat.
Scrierea fără diacritice este o consecinţă logică a situaţiei incredibile în care se află limba Rumînă de 150 de ani încoace, anume la cheremul unor academicieni nepricepuţi care o mutilează după bunul plac. Dacă academicienii pot schimba ortografia în funcţie de nevoile lor personale, de exemplu pentru a-şi face uitată colaborarea strînsă cu regimul comunist, nu mai miră pe nimeni că şi profesorii universitari au ajuns să stabilească reguli ortografice după cum le convine. Pentru că nu-i aşa, academicienii sînt la bază tot profesori universitari, deci colegii lor de profesorat nu văd nimic rău în a imita comportamentul academicienilor în ce priveşte stabilirea de reguli ortografice care să servească nu limba Rumînă, ci interesele celor stabilesc regulile.
Nu ştiu de ce foloseşti denumirea "limba Rumînă", eu nu aşa am învăţat la şcoală că se numeşte. Pe de altă parte, nu ştiu de ce scrii cu "î" şi nu cu "â" în interiorul cuvintelor. Asta nu este tot o greşeală?!
M-ai înţeles greşit. Prin "mediu" nu mă refeream la diferenţa între tastatură şi pix, ci la persoanele cărora te adresezi. Ţie ţi se par într-atât de elevate, educate şi şcolite persoanele de pe acest forum încât să ridici astfel de pretenţii?! Mie din contră, unii dintre ei nu mi se par prea şcoliţi, ca să zic aşa, dar aceasta este o părere subiectivă. Nu afirm asta din aroganţă, cred că sunt realist. Posted Image Sper că "nu mă taxezi" şi pentru folosirea de "smiley"-uri! Posted Image
Dicţionarul de care vorbeşti de cine este scris? Nu tot de nişte oameni? Nu de nişte academicieni? Dacă o luăm pe panta asta, teoria ta nu stă în picioare, totul este relativ, cum zicea Einstein. Eu nu cred că acorzi la fel de multă atenţie exprimării tale atunci când te adresezi fraţilor sau părinţilor tăi faţă de atenţia acordată atunci când te adresezi unei somităţi din orice domeniu. Nu spun că profesorul menţionat de mine trebuie considerat de către oricine astfel, eşti liber să-l consideri cum doreşti şi eu îţi respect părerea, chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Am tendinţa să mai judec şi cu capul meu, nu să urmez totul ad-literam. Să fie ăsta un defect?! Nici n-am vrut să spun faptul că trebuie să le vorbeşti lipsit de respect membrilor familiei.
Celelalte popoare scriu corect?! Pe ce planetă trăieşti? Ai putea avea impresia asta doar dacă citeşti numai lucrări ştiinţifice şi de doctorat publicate de străini. Eu sunt de părere că, la acest capitol, străinii sunt cel puţin la fel de "varză" precum românii, poate chiar şi mai "varză". Ţin la imaginea mea atâta timp cât interlocutorul preţuieşte şi această latură a unei persoane de care vorbim, aşa cum eşti tu.
Pe de-o parte iei ca reper acel dicţionar, pe de altă parte îi critici pe academicieni, chiar dacă unii dintre ei sunt autorii acelui dicţionar. Eu nu te mai înţeleg. Eu nu cred că discuţia asta are vreo legătură cu regimul comunist.

 Crugasic, on 30 iunie 2014 - 00:28, said:

Poate că ai uitat că în şcoala generală învăţătoarea marca greşelile de ortografie una cîte una, şi apoi îţi scădea nota în funcţie de numărul total al lor. La fel se va întîmpla acum dacă cineva va lua un text de-al tău şi-l va băga într-un soft de corectare ortografică. Softul va arăta numărul total de greşeli şi va umple textul respectiv de cuvinte subliniate cu roşu. Diferenţa e că acum nu-ţi va mai scădea nota la limba Rumînă, însă de scăzut tot îţi va scădea ceva în mod proporţional cu numărul de cuvinte scrise greşit. Este vorba de imaginea ta de om educat, care susţine că scrie corect. Nu vei mai putea spune aşa ceva în faţa unui text plin de marcaje care semnalizează greşelile de ortografie. Nu poţi pune pe acelaşi plan folosirea unui englezism cu nefolosirea diacriticelor. Aceasta din urmă nu este o singură greşeală izolată, ci un lanţ nesfîrşit de greşeli care strică tot textul.
Eu îmi menţin punctul de vedere: una este să comiţi o greşeală de mai multe ori şi alta e să comiţi mai multe greşeli. Softul de care vorbeşti nu face această diferenţiere, aşa a fost programat. Este ca un robot, el nu "judecă" precum mintea umană. Nu mă înţelege greşit: eu sunt adeptul noilor tehnologii, dar nu cred că ai ales contextul potrivit. Întâmplarea face să fiu avizat în acest domeniu. Dacă doreşti, pot dezvolta.
Pe cele 2 (două) greşeli nu eu le-am pus pe acelaşi plan, ci tu. Aceasta este impresia mea.

 Crugasic, on 30 iunie 2014 - 00:28, said:

Reflexele de scriere se formează în situaţiile cu care te întîlneşti frecvent, nu în cele cu care te întîlneşti rar. De aceea este bine să scrii corect cu precădere în situaţiile obişnuite (forum, poştă electronică, etc.), pentru că în acest fel vei dobîndi automatismele corecte şi vei fi sigur că nu vei face greşeli niciodată, indiferent de contextul comunicării (neoficial sau oficial). Dacă vei scrie cu diacritice tot timpul, nu o să mai ai în textele tale cuvinte scrise fără diacritice, aşa cum se întîmplă frecvent la cei care le bagă manual după scrierea textului şi în graba lor mai uită unele din ele.
În afară de nivelul intelectual scăzut al unora dintre cei activi pe acest forum (inclusiv pe multe alte forumuri sau medii "online" de comunicare), un motiv în plus de a nu-mi comuta tastatura de la cea englezească la cea românească este faptul că, făcând acest lucru, nu mai corespund inscripţiile de pe taste cu funcţiile lor. De exemplu, în cazul tastaturii româneşti, nici nu mai găsesc simbolul "@", acesta fiind unul frecvent utilizat în mediul "online", după cum ştii. Aşadar, depun efort în plus fără să am motiv s-o fac. Deci am şi o scuză de ordin practic. Dacă tu te-ai simţit jignit de modul meu de scriere, m-am conformat, după cum vezi. Fac asta numai pentru cine consider că merită acest efort şi acest respect în plus.

 Crugasic, on 30 iunie 2014 - 00:28, said:

Pe mine personal nu mă interesează deloc cum scrii tu sau oricine altcineva. Poţi să scrii cum vrei, pentru că eu nu reprezint poliţia ortografică pe acest forum şi nu sînt nici moderator ca să aplic sancţiuni. Eu am intervenit pentru că am văzut că pe un fir de discuţie dedicat ortografiei se scrie în mod voit incorect ortografic. Nu poţi discuta despre ortografie scriind fără diacritice, este pur şi simplu o greşeală de neiertat.
Dacă vei scrie cu diacritice nu-mi vei face mie un hatîr, ci-ţi vei face ţie un bine, arătîndu-le tuturor că poţi să scrii corect şi mai ales că vrei să scrii corect, chiar dacă vezi că în jurul tău majoritatea se încăpăţînează să scrie incorect, adică fără diacritice. Este ca şi cum ai vrea cu tot dinadinsul să arunci o hîrtie la gunoi, chiar dacă vezi cum ceilalţi le aruncă cu nepăsare pe jos.
A scrie cu diacritice este o dovadă de educaţie, dar şi una de civilizaţie, de luptă pentru promovarea unui comportament raţional în mijlocul inconştienţei generale.
Mie mi se pare că e valabil chiar contrariul: îţi pasă cum scriu eu şi te-ai comportat fix ca poliţia ortografică sau un moderator. Am scris în mod voit fără diacritice? Asta este cu totul altceva, se pare că ai înţeles! Consider că eu sunt cel jignit având în vedere că te-ai luat fix de mine privitor la acest aspect, în ciuda faptului că există mulţi alţi utilizatori ai forumului care, după modul cum scriu, par să nu fi dat pe la şcoală în viaţa lor.
Sunt de acord cu fraza ta din încheiere, însă cred că trebuie să luăm lumea în care trăim ca atare. Dacă unui "neştiutor" de carte i te adresezi într-un mod prea preţios, s-ar putea să nu te înţeleagă. Am constatat asta în practică. Aici nu mă limitez la ortografie.
Am observat că ai comis o greşeală în următoarea exprimare: "interesele celor stabilesc regulile". Sper să realizezi singur unde este greşeala, nu mai insist. Eu nu mă dau cu fundul de pământ şi nici nu "răstignesc" pe nimeni pentru asta, spre deosebire de tine. Posted Image De asemenea, cred că ai omis o virgulă aici: "Pentru că nu-i aşa, academicienii sînt la bază tot profesori universitari...". În plus, din câte ştiu eu, nu se spune "forum de internet", ci "forum web", deoarece noi navigăm "pe pagini web", nu "pe internet". Ce să fac în această situaţie: să-ţi strig "ruşinică" şi să te fac ipocrit? Eu nu voi face asta, mi s-ar părea aberant. Părerea mea este că omul cât trăieşte, învaţă, iar acest forum este departe de a fi o "lumină" când vine vorba de limba română. Eu mă consider un exemplu pozitiv pe acest forum. Nu mi se pare just să te iei de mine privitor la acest aspect pentru că, zic eu, sunt mulţi alţii aici, pe forum, care ies în evidenţă în mod negativ mult mai uşor decât o fac eu. Îţi propun să te gândeşti la chestia asta. Sper că ţi-ai dat seama cu cine ai de-a face şi că începi să regreţi faptul că "m-ai taxat" atât de dur.

Sănătate!

LE: Aici eu zic că ai omis o virgulă:

Crugasic, on 30 iunie 2014 - 18:56, said:

Dacă vrei să primeşti răspuns postează-ţi mesajul pe firul de discuţie dedicat diacriticelor.

Edited by SuPY, 30 June 2014 - 19:26.


#960
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

 SuPY, on 30 iunie 2014 - 19:22, said:

De exemplu, în cazul tastaturii românești, nici nu mai găsesc simbolul "@", acesta fiind unul frecvent utilizat în mediul "online", după cum știi. Așadar, depun efort în plus fără să am motiv s-o fac. Deci am și o scuză de ordin practic.
Coada de maimuță e tot deasupra cifrei 2, ca și în cazul tastaturii americane. De fapt e așa de la „epoca Secărică” încoace și în mod oficial începând cu Windows Vista (standardul SR 13392:2004).

E uimitor cum unii depun efortul de a scrie un mesaj lung, dar nu depun micul efort necesar pentru a se informa în domeniul în care își dau cu părerea, preferând să scrie din amintiri și pornind de la premize false.

#961
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 Rabbit, on 30 iunie 2014 - 23:27, said:

Coada de maimuţă e tot deasupra cifrei 2, ca şi în cazul tastaturii americane. De fapt e aşa de la „epoca Secărică” încoace şi în mod oficial începând cu Windows Vista (standardul SR 13392:2004).

E uimitor cum unii depun efortul de a scrie un mesaj lung, dar nu depun micul efort necesar pentru a se informa în domeniul în care îşi dau cu părerea, preferând să scrie din amintiri şi pornind de la premize false.

Prietene, cât de prost să fiu să nu încerc încă de prima dată fix pe tasta pe care îi e locul acelui simbol?! În tastatura românească, nu e acolo! Defapt nu e nicăieri, îţi garantez! Cel puţin asta este situaţia la laptopul de la care postez acum. După cum am spus şi în postarea lungă de care te plângi, în domeniul ăsta chiar sunt îndreptăţit să vorbesc, crede-mă! Pe de altă parte, nu m-am adresat ţie, ci colegului de forum Crugasic, care a avut pretenţia să postez asta aici, ca să-mi răspundă, după ce îi postasem asta în privat.
Îţi zic eu: dacă taceai, filosof rămâneai! ;)

#962
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001
Dacă nu e acolo înseamnă că ai o problemă cu configuraţia tastaturii. Sunt convins că îţi ia probabil 5, maxim 20 de minute să faci modificările necesare, aproape indiferent de sistemul de operare pe care îl foloseşti.

Cât despre faptul că doar cel căruia i te adresezi ar trebui să comenteze, ar trebui să ştii că forumurile nu prea funcţionează aşa.

 secarica, on 19 iunie 2014 - 13:03, said:

Nu că te-ar încălzi cu ceva, dar ești o victimă colaterală a indiferenței și incompetenței românești (n-am chef să mai repet cum, ce și de ce și nici n-ar mai folosi la mare lucru).

Despre ce telefon e vorba ? La Nokiile mai vechi cu Symbian se poate rezolva punând câteva fonturi pe cardul de memorie.

Cristi
Da, era un Nokia cu Symbian (C5-00) pe care îl foloseam temporar, aşa că nu e foarte importantă rezolvarea problemei. Dar chiar şi SMS-urile erau variate: unele cu ş/ţ corecte, altele cu dreptunghiuri. Probabil că depindea de folosirea sedilei sau a virgulei, fonturile acoperind doar una dintre variante. Soft-ul e din 2010 şi mă aşteptam la mai mult din partea lui, că deja eram în epoca lui Windows 7.

Edited by Rabbit, 01 July 2014 - 00:20.


#963
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 Rabbit, on 01 iulie 2014 - 00:18, said:

Dacă nu e acolo înseamnă că ai o problemă cu configuraţia tastaturii. Sunt convins că îţi ia probabil 5, maxim 20 de minute să faci modificările necesare, aproape indiferent de sistemul de operare pe care îl foloseşti.

Cât despre faptul că doar cel căruia i te adresezi ar trebui să comenteze, ar trebui să ştii că forumurile nu prea funcţionează aşa.
Chiar n-aveam altceva mai bun de făcut decât să caut cum se modifică tastatura în sistemul de operare...
Sigur că poţi interveni şi tu în discuţie, dar discuţia mea cu Crugasic era mai veche, de pe alt topic. Dacă ai ceva de obiectat la postarea mea, ia-te de Crugasic, el m-a făcut să postez aici, eu aş fi optat pentru o conversaţie în privat, dar el m-a refuzat şi mi-a dat linkul acestui topic, încurajându-mă să postez aici.

#964
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006

 Rabbit, on 01 iulie 2014 - 00:18, said:

Dacă nu e acolo înseamnă că ai o problemă cu configuraţia tastaturii. Sunt convins că îţi ia probabil 5, maxim 20 de minute să faci modificările necesare, aproape indiferent de sistemul de operare pe care îl foloseşti.
Romanian (Legacy) nu are @ nicaieri, din cate-mi dau seama.
Io n-am pretentiile lui SuPY ca as stii ceva, dimpotriva, sunt mai de la tara si mai prost de felul meu. Ajuta-ma, te rog, cu setarile alea, ca mi-ar prinde bine @. Pe orice windows ai la indemana, ca de acolo ma descurc si singur.

#965
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 SfPetru, on 01 iulie 2014 - 01:32, said:

Romanian (Legacy) nu are @ nicaieri, din cate-mi dau seama.
Io n-am pretentiile lui SuPY ca as stii ceva, dimpotriva, sunt mai de la tara si mai prost de felul meu. Ajuta-ma, te rog, cu setarile alea, ca mi-ar prinde bine @. Pe orice windows ai la indemana, ca de acolo ma descurc si singur.

Mulţumesc că ai postat acest mesaj! Acum văd şi alţii că eu nu vorbesc aiurea.

#966
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

 SuPY, on 01 iulie 2014 - 01:09, said:

Sigur că poţi interveni şi tu în discuţie, dar discuţia mea cu Crugasic era mai veche, de pe alt topic. Dacă ai ceva de obiectat la postarea mea, ia-te de Crugasic, el m-a făcut să postez aici, eu aş fi optat pentru o conversaţie în privat, dar el m-a refuzat şi mi-a dat linkul acestui topic, încurajându-mă să postez aici.
Nu postez ca să mă iau de cineva, ci ca să port o discuţie relevantă. Cu unii useri, pe care îi ştiu de ani buni, prefer să nu interacţionez pentru că ştiu că avem o deficienţă majoră în comunicare, deşi avem frecvent păreri comune.

 SfPetru, on 01 iulie 2014 - 01:32, said:

Io n-am pretentiile lui SuPY ca as stii ceva, dimpotriva, sunt mai de la tara si mai prost de felul meu. Ajuta-ma, te rog, cu setarile alea, ca mi-ar prinde bine @. Pe orice windows ai la indemana, ca de acolo ma descurc si singur.
Dacă ţi-aş spune că, în loc să aştepţi un răspuns cu paşii necesari, ai fi putut obţine mai rapid răspunsul cu o căutare pe Google, ai considera că sunt arogant cu cei mai puţin pricepuţi la acest domeniu. Şi poate sunt arogant, dar asta din pricina faptului că majoritatea celor care nu vor să folosească diacritice vor găsi mereu un motiv pentru care să nu o facă. Plus că nu pare să-ţi doreşti ca discuţia să fie una constructivă, altfel ai fi menţionat ce tip de Windows foloseşti, ca să nu mă apuc să înşir procedura pentru fiecare caz în parte.

Dar vorbim aiurea, timp în care găseai de 1000 de ori răspunsul pe Google (chiar şi necunoscând limba engleză).

Edited by Rabbit, 01 July 2014 - 02:28.


#967
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Crugasic (cu cîrdul lui de clone) este de fapt un extremist al diacriticelor. M-am convins că nu se poate discuta cu el. Are idei mult prea fixe și prea ciudate, chiar dacă are și păreri rezonabile.

Caracterul @ e la locul lui, adică pe shift+2, cu excepția unor configurații de tastatură depășite de mult, cele numite Legacy sau QWERTZ. În prezent toate sistemele de operare obișnuite, chiar și cele puțin mai vechi (de exemplu XP), vă permit să setați tastatura standard, la care toate simbolurile sînt pe tastele lor, adică în aceleași poziții ca la tastatura americană. La Windows 7 nu mai trebuie descărcat și instalat nimic, tastatura românească e inclusă în sistem și trebuie doar activată. De iOS-uri nici nu mai vorbesc, suportul pentru limba română e foarte bun de multă vreme.

Ca urmare în prezent dacă scrii fără diacritice e probabil numai pentru că așa vrei. Foarte puțini mai au un motiv obiectiv. Imensa majoritate nu mai au decît scuze de doi bani.

#968
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 AdiJapan, on 01 iulie 2014 - 03:44, said:

Crugasic (cu cîrdul lui de clone) este de fapt un extremist al diacriticelor. M-am convins că nu se poate discuta cu el. Are idei mult prea fixe și prea ciudate, chiar dacă are și păreri rezonabile.
Eu n-aş merge atât de departe privitor la persoana lui. După cum ai spus şi tu, într-o anumită măsură sunt şi eu de acord cu el.

 AdiJapan, on 01 iulie 2014 - 03:44, said:

Caracterul @ e la locul lui, adică pe shift+2, cu excepția unor configurații de tastatură depășite de mult, cele numite Legacy sau QWERTZ. În prezent toate sistemele de operare obișnuite, chiar și cele puțin mai vechi (de exemplu XP), vă permit să setați tastatura standard, la care toate simbolurile sînt pe tastele lor, adică în aceleași poziții ca la tastatura americană. La Windows 7 nu mai trebuie descărcat și instalat nimic, tastatura românească e inclusă în sistem și trebuie doar activată. De iOS-uri nici nu mai vorbesc, suportul pentru limba română e foarte bun de multă vreme.
Eu vorbesc de un laptop cumpărat din România în 2009, având sistemul de operare Windows XP Service Pack 3. Îţi zic că acel caracter nu e la locul lui, ci în locul lui sunt ghilimele în cazul tastaturii în limba română.

 AdiJapan, on 01 iulie 2014 - 03:44, said:

Ca urmare în prezent dacă scrii fără diacritice e probabil numai pentru că așa vrei.
În sfârşit cineva care mă înţelege! Mulţumesc! :)

#969
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

 SuPY, on 30 iunie 2014 - 19:22, said:

În afară de nivelul intelectual scăzut al unora dintre cei activi pe acest forum (inclusiv pe multe alte forumuri sau medii "online" de comunicare), un motiv în plus de a nu-mi comuta tastatura de la cea englezească la cea românească este faptul că, făcând acest lucru, nu mai corespund inscripţiile de pe taste cu funcţiile lor. De exemplu, în cazul tastaturii româneşti, nici nu mai găsesc simbolul "@", acesta fiind unul frecvent utilizat în mediul "online", după cum ştii. Aşadar, depun efort în plus fără să am motiv s-o fac. Deci am şi o scuză de ordin practic.

 SuPY, on 30 iunie 2014 - 23:44, said:

Prietene, cât de prost să fiu să nu încerc încă de prima dată fix pe tasta pe care îi e locul acelui simbol?! În tastatura românească, nu e acolo! Defapt nu e nicăieri, îţi garantez! Cel puţin asta este situaţia la laptopul de la care postez acum.

 SfPetru, on 01 iulie 2014 - 01:32, said:

Romanian (Legacy) nu are @ nicaieri, din cate-mi dau seama.
Io n-am pretentiile lui SuPY ca as stii ceva, dimpotriva, sunt mai de la tara si mai prost de felul meu. Ajuta-ma, te rog, cu setarile alea, ca mi-ar prinde bine @. Pe orice windows ai la indemana, ca de acolo ma descurc si singur.

Pe tastatura 'Romanian Legacy' caracterul "@" (a rond) se obtine cu ajutorul combinatiei de taste Alt Gr + V.

 SuPY, on 01 iulie 2014 - 13:18, said:

Eu vorbesc de un laptop cumpărat din România în 2009, având sistemul de operare Windows XP Service Pack 3. Îţi zic că acel caracter nu e la locul lui, ci în locul lui sunt ghilimele în cazul tastaturii în limba română.

Ca sa fie "la locul lui" caracterul "@", poti instala "driverul de tastatura romaneasca" standard (Secarica) de aici: http://www.secarica.ro/html/ro.html

#970
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006

 Rabbit, on 01 iulie 2014 - 02:27, said:

Dar vorbim aiurea, timp în care găseai de 1000 de ori răspunsul pe Google (chiar şi necunoscând limba engleză).
Ti-am zis ca-s mai prost de felul meu, nu e cazul sa continui sa dai in mine cand sunt la pamant.

De la secarica, sau stiu io de la cine am citit pe vremuri instalarea tastaturii romanesti, am invatat sa pun Legacy, nu Standard. Prin stergerea Legacy si instalarea Standard apare intr-adevar @ pe shift+2. Am win 7.

Edited by SfPetru, 01 July 2014 - 14:01.


#971
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006

 _-_, on 01 iulie 2014 - 13:39, said:

Pe tastatura 'Romanian Legacy' caracterul "@" (a rond) se obtine cu ajutorul combinatiei de taste Alt Gr + V.
Ai dreptate. Nu aveam de unde să ştiu acest lucru având în vedere faptul că multe inscripţii de pe tastatură nu mai corespund cu funcţia lor atunci când comut pe tastatura în limba română. La acest laptop de la care tastez, sunt inscripţionate corespunzător tastele "ă, î, ş, ţ, â", însă doar ele. Pe laptop este lipită o etichetă pe care scrie "Produs pentru România". Ştii cumva dacă, în cazul tastaturii româneşti, există vreo combinaţie de taste corespunzătoare simbolului monedei Euro?

 _-_, on 01 iulie 2014 - 13:39, said:

Ca sa fie "la locul lui" caracterul "@", poti instala "driverul de tastatura romaneasca" standard (Secarica) de aici: http://www.secarica.ro/html/ro.html
Mulţumesc! Acum nu mai am nicio scuză, nu? :D

 SfPetru, on 01 iulie 2014 - 14:00, said:

De la secarica, sau stiu io de la cine am citit pe vremuri instalarea tastaturii romanesti, am invatat sa pun Legacy, nu Standard. Prin stergerea Legacy si instalarea Standard apare intr-adevar @ pe shift+2. Am win 7.
În cazul sistemului de operare Windows XP, nu există această diferenţiere între Legacy şi Standard prin setările de limbă ale tastaturii sau, cel puţin, nu o găsesc eu.

#972
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 SuPY, on 01 iulie 2014 - 14:25, said:

Ştii cumva dacă, în cazul tastaturii româneşti, există vreo combinaţie de taste corespunzătoare simbolului monedei Euro?
Există. Vedeți tot la secarica.ro unde sînt toate caracterele.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate