Faceti mancare acasa vs mancatul din comert
#37
Posted 04 March 2024 - 21:30
DT34, pe 04 martie 2024 - 17:30, a scris:
Nu-mi pierd timpul cu "mâncarea sănătoasă". Prefer Mac,KFC, Nando's, restaurante cu mâncare specifică samd. Salivez, când văd poza cu Parizburger. �� P.S. 57 ani, 1.89 înălțime, 87 kg. P.S. 2 Analizele făcute recent, rezultă ca sunt bun de astronaut. �� P.S. 3 Nu locuiesc în România, asa că nu-mi plătesc fanii "mâncare sănătoasă", eventualele probleme de sănătate. Exista genetica si genetica. Nasul meu fumeaza de la 12 ani cate 1-2 pachete de tigari pe zi. Cred ca 30 de ani a fumat doar tigari fara filtru. Acum are 87 de ani si nu are nici o problema de sanatate. Intr-adevar capacitatea plamaniilor a inceput sa scada si in special noaptea se mai plange ca nu respira cum trebuie, dar totusi are o varsta. Deci nu putem generaliza. Dar orice studiu, orice om care intelege partea nutritionista, isi da seama ca un stil de viata cum spui tu nu este sanatos pentru oricine. Iar tu posibil sa fi un caz specific asemanator cu nasul meu. Orice fast food inseamna mancare ultra-procesata, in multa grasime, iar standardele calitative sunt scazute. Produsele contin e-uri, conservanti si alte lucruri care in cantitati ridicate cresc riscul de cancer si alte probleme foarte mult. In continuare cel mai sanatos stil de viata este cel echilibrat. Nu trebuie sa facem exces si nici sa nu renuntam complet la unele lucruri. Cu niste miscare suplimentara ajungem la parametrii optimali, atat timp cat genetica este de partea noastra. Altfel daca genetica este proasta, indiferent de stilul de viata o putem mierli la 30, 40, 50 de ani. Edited by business11, 04 March 2024 - 21:30. |
#38
Posted 05 March 2024 - 00:52
__Dan__, pe 04 martie 2024 - 15:54, a scris:
Cand traiau 30-40 ani (cat e natural, de altfel; cam atat traiesc cimpanzeii) oamenii mureau repede (fara sa sufere mult timp). Adica o sageata, un infarct, o septicemie. Acum, cu farma si medicina compensand vag ce ne fac stressul, sedentarismul si ultraprocesatele + tutun/alcool/zahar, bolim 25 ani inainte sa murim la 75. Mai corecta varianta de atunci. Și totuși, majoritatea dorește să trăiască în varianta de acum. Cei mai mulți nu o doresc pe cea de atunci, de "corectă" ce era. |
#39
Posted 05 March 2024 - 08:11
bobitad, pe 04 martie 2024 - 20:14, a scris:
cuptorul ala e un mit. cuptorul iti incalzeste pizza, nu o face mai buna:)) avantajul cuptoarelor alora din pizzerii e ca in cateva minute ti-a copt ala pizza. nu stai 15 min la 220 sau cat mai era, asta dupa ce mai astepti 10 minute sa se incalzeasca cuptorul. Cuptorul electric duce 250 de grade, cel cu foc si lemne, mi-au aratat cu termometrul ca aveau inauntru 430 de grade. Dar si timpul de coacere este de 8 ori mai scurt __Dan__, pe 04 martie 2024 - 15:54, a scris: Cand traiau 30-40 ani (cat e natural, de altfel; cam atat traiesc cimpanzeii) oamenii mureau repede (fara sa sufere mult timp). Adica o sageata, un infarct, o septicemie. Acum, cu farma si medicina compensand vag ce ne fac stressul, sedentarismul si ultraprocesatele + tutun/alcool/zahar, bolim 25 ani inainte sa murim la 75. Mai corecta varianta de atunci. Edited by tfmercedez, 05 March 2024 - 08:07. |
#40
Posted 05 March 2024 - 08:46
business11, pe 04 martie 2024 - 21:30, a scris: Exista genetica si genetica. Nasul meu fumeaza de la 12 ani cate 1-2 pachete de tigari pe zi. Cred ca 30 de ani a fumat doar tigari fara filtru. Acum are 87 de ani si nu are nici o problema de sanatate. Nasul sau nașul? business11, pe 04 martie 2024 - 21:30, a scris:
Orice fast food inseamna mancare ultra-procesata, in multa grasime, iar standardele calitative sunt scazute. Produsele contin e-uri, conservanti si alte lucruri care in cantitati ridicate cresc riscul de cancer si alte probleme foarte mult. Si la radiatii, putem supravietui unei doze acute in unele limite, mult mai puternica decat o expunere mai mica dar constanta si de durata extinsa. Una e sa manci un burger sau shaorma cand ti se face pofta din an in pasti, si alta e sa faca parte din meniul saptamanal. Iar burgerii pot fi si ei de mai multe feluri, dupa pret. Una e sa dai 100 de lei pe el la hard rock cafe si altceva e burgeru cu 17 lei de la mcd sau kfc. |
#41
Posted 05 March 2024 - 08:51
bobitad, pe 04 martie 2024 - 20:14, a scris:
cuptorul ala e un mit. cuptorul iti incalzeste pizza, nu o face mai buna:)) avantajul cuptoarelor alora din pizzerii e ca in cateva minute ti-a copt ala pizza. nu stai 15 min la 220 sau cat mai era, asta dupa ce mai astepti 10 minute sa se incalzeasca cuptorul. Alea care iti fac pizza ultra rapid - cam astea sunt la moda pe la noi - doar le perpelesc. Fac o pizza comestibila, cu economie de timp - productie mai rapida. Dar nu ies bine facute. Exista o pizzerie in AFI Cotroceni - Pizza Bonita. Pana acum vreo 5-6 ani au avut un cuptor traditional, din caramida, rotund. Dura vreo 10 minute sa se coaca o pizza. Dar pizza mai buna n-am mancat nicaieri - iau in considerare si ce am mancat prin Europa, nu doar la noi. Cam una din 10 erau un pic cam rateu - adica mai putin bune - scoasa mai repede din cuptor decat trebuia - cam de nota 9. Au pus un cuptor metalic modern - in 2 minute e gata pizza - economie de timp. Daca scot o pizza din zece de nota 8 e minune. In rest - nota 7 sau mai jos. Prin Italia - in zona de sud vei vedea doar cuptoare de caramida rotunde. Am mancat ceva anul trecut la Napoli - buna pizza. Daca o mai tinea 20 de secunde in cuptor era chiar de 10+. A iesit in final de 8. Dar probabil cel mai bun blat mancat vreodata. Eu fac pizza de vreo 30 si ceva de ani. ale mele mai mult de nota 8 nu ies din cauza de cuptor. Am schimbat si cuptorul acum vreo 15 ani, dar n-a ajutat - cel mai nou e mai prost decat cel mai vechi. |
#42
Posted 05 March 2024 - 08:53
ioni68939, pe 04 martie 2024 - 20:00, a scris:
Mancare acasa evident, nici nu ma gandesc sa mananc in oras. Voi macar ati fost curiosi sa vedeti ce fac angajati din shaormeri si covrigari in pauze si pe unde isi fac necesitatile? Ies afara in spatele prafaliei se pipilica la copac si apoi intra la framantat coca sau shaorma. Edited by tfmercedez, 05 March 2024 - 08:53. |
#43
Posted 05 March 2024 - 09:04
eiffel, pe 05 martie 2024 - 08:51, a scris:
Nope. Cuptorul e cam 50% dintr-o pizza buna. Blatul cam 30%. Pizzerul cam 10% ( trebuei sa stie exact cand sa o scoata din cuptor ).. stiu ce ziceti de cuptor, ca tu te duci la 250 maxim, iar ala se duce la 450-500 si teoretic ar trebui sa-ti faca blatul crocant pe exterior si pufos pe interior. dar avand in vedere ca pizza e facuta de angajati cu minimul sau ceva de genul, cu ingrediente proaste, tot la nevasta iese mai bine:) nu stiu daca e 50% sincer, probabil e o diferenta la nivelul in care faci totul perfect si vezi diferenta dintre cel caznic si cel profesional. |
#44
Posted 05 March 2024 - 09:24
tfmercedez, pe 05 martie 2024 - 08:46, a scris:
sa te tina Dumnezeu sanatos. Nu credeam ca ai 87. Sau acolo era un "ş" in loc de "s"? Nasul sau naşul? Pentru ca se considera ca o "doza" nu este fatala, iar toxicitatea este tolerabila. Si la radiatii, putem supravietui unei doze acute in unele limite, mult mai puternica decat o expunere mai mica dar constanta si de durata extinsa. Una e sa manci un burger sau shaorma cand ti se face pofta din an in pasti, si alta e sa faca parte din meniul saptamanal. Iar burgerii pot fi si ei de mai multe feluri, dupa pret. Una e sa dai 100 de lei pe el la hard rock cafe si altceva e burgeru cu 17 lei de la mcd sau kfc. m-a bufnit rasul de dimineata. Da era vorba despre naşul meu, ca nu am ş pe tastatura. Faza este ca nu conteaza pretul, unele restaurante iti cer 100RON pe un burger din carne congelata, nu facuta proaspat de ei, unde la fel nu controlezi continutul. Sau alte sosuri si rahaturi pline de chimicale. Orice mancare procesata creste factorul de risc, indiferent de pret. Edited by business11, 05 March 2024 - 09:24. |
#45
Posted 05 March 2024 - 10:19
bobitad, pe 05 martie 2024 - 09:04, a scris:
nu stiu daca e 50% sincer, probabil e o diferenta la nivelul in care faci totul perfect si vezi diferenta dintre cel caznic si cel profesional. |
#46
Posted 05 March 2024 - 10:35
Cine mananca multa pizza investiti intr-un cuptor de pizza pentru acasa. Eu am Ooni Koda 16 si il tin pe balcon. Vara fac pizza la greu si pentru mine si pentru oaspeti.
Dar intr-adevar sunt de parere ca cel mai important este cuptorul. In orice cuptor normal, distributia caldurii, temperatura, etc. nu pot echivala un cuptor profesionist. In schimb exista cuptoare moderne care ajung la 350 grade celsius si in combinatie cu o piatra de pizza, aveti rezultate mult mai bune. Si locul 2 este blatul fara dar si poate. Un blat prost, nu va fi delicios indiferent de cuptor. |
|
#47
Posted 05 March 2024 - 11:16
business11, pe 05 martie 2024 - 09:24, a scris: m-a bufnit rasul de dimineata. Da era vorba despre nașul meu, ca nu am ș pe tastatura. Faza este ca nu conteaza pretul, unele restaurante iti cer 100RON pe un burger din carne congelata, nu facuta proaspat de ei, unde la fel nu controlezi continutul. Sau alte sosuri si rahaturi pline de chimicale. Orice mancare procesata creste factorul de risc, indiferent de pret. Mai este si o a treia varianta, cand gateste cineva contra cost. Stiu pe cineva care isi permite sa plateasca pe o doamna, care nu vine la curatenie ci la gatit. Se stabilesc banii de cumparaturi si gatitul. Altii gatesc si au clienti care le cumpara mancarea sau prajiturile. Isi fac publicitate pe retelele sociale. In zona Mehala din Timisoara era cineva care facea tort Doboș. Foarte bun si la un pret bun. Cu niste ani in urma ( cred ca inaintr de pandemie) era 100 de lei un tort mare de vreo 2,5-3kg, excelent. Se ducea vorba prin lume, si in timp si-a format o clientela. Imi amintesc despre o povestioara care circula online, despre un prichindel care s-a pus pe peluza din fata casei sa vanda hot dog (in America). Cineva rau voitor, l-a reclamat la autoritati. Cei care au venit in control, au fost impresionati de baiat, si in loc sa il amendeze, au cumparat si ei de la el, apoi l-au ajutat sa faca demersurile ca sa fie legal. eiffel, pe 05 martie 2024 - 10:19, a scris: Pai cam este ca am testat si eu teoria - 2 pizza identice coapte una acasa si unul la cuptor veritabil din pizzerie. Aia coapta acasa a fost buna, dar aia de la cuptor special a fost peste cu cel putin o clasa. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/tHMQ_QQJtbY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#48
Posted 05 March 2024 - 11:21
Pizza in cuptor de caramida, doar pentru consum propriu, e faliment curat. Dar acum 100 de ani, cuptorul mergea pentru o suta de alte treburi in casa - gatit, incalzit apa de spalat, incalzire, alte mancaruri, etc.
Noi facem pizza la cuptor electric si e foarte buna (cu faina speciala de pizza, ingrediente ok si...fara pretentii de cuptor pe lemne). Intr-adevar, aia de la AFI erau si favoritii mei in materie de pizza, dar au schimbat caramida si acum e o pizza ca oricare alta din comertul socialist de stat. Edited by Olteanul_sfios, 05 March 2024 - 11:26. |
#49
Posted 05 March 2024 - 11:24
tfmercedez, pe 05 martie 2024 - 11:16, a scris:
Cine sta la curte, isi poate face un cuptor de pizza.. dar nu mi se pare eficient energetic, cat lemn se arde doar ca sa faci o pizza. fast-casual-pizzeria-ex.jpg 136.62K 31 downloads In general e o forma de iglu. |
#50
Posted 05 March 2024 - 11:37
Si esti dispus sa platesti pretul? Mi-am facut un "cuptor" sau cum sa-i spun, loc de gratar tot asa din caramizi, grilajul de fonta il aveam deja de la un gratar mobil care s-a distrus fiind din tabla subtire. Pot sa-l modific si sa il adaptez pentru pizza. Dupa ce este gata pizza cred ca se poate utiliza caldura pentru copt paine.
La cuptorul din poza, doar ornamentul de pe exterior costa o gramada. Manopera sa pui acel mozaic este cat pentru restul cuptorului. O chestie de genul costa peste 10000 de dolari. Nici in 20 de ani nu dau atatia bani pe pizza. Olteanul_sfios, pe 05 martie 2024 - 11:21, a scris: Noi facem pizza la cuptor electric si e foarte buna (cu faina speciala de pizza, ingrediente ok si...fara pretentii de cuptor pe lemne). Tot in cuptor electric, dar nu este ce trebuie. Un "specialist" intr-un documentar zicea ca cea mai buna faina de pizza este cea din graul provenit din Arizona, ca pizzerii din Italia importa faina din SUA. Este pe Netflix un documentar dedicat pizza. Edited by tfmercedez, 05 March 2024 - 11:38. |
#51
Posted 05 March 2024 - 11:50
Faina speciala pt aluaturi are, de obicei, continut mai mare de proteina, care ajuta la dezvoltarea retelei de gluten (=elasticitate aluat).
Uite topic despre pizza: https://forum.softpe...pizza-pizzerie/ Oricum aici e vb despre altceva. Edited by AlexEn, 05 March 2024 - 11:51. |
|
#52
Posted 05 March 2024 - 13:09
Se poate manca acceptabil si la reataurant doar ca trebuie putina bataie de cap si comandat chestii simple.
|
#54
Posted 05 March 2024 - 13:30
tfmercedez, pe 05 martie 2024 - 11:37, a scris:
Si noi facem pizza foarte buna, si nu am ajuns la asemenea rafinament incat sa concluzionam ca faina speciala e mai buna decat cea de uz general. Desigur, o eticheta draguta si un pret marit este un "selling point", marketing. Dar ce are faina aia deosebit fata de restul? Uite, daca faci cozonac si in loc de faina 000 o sa folosesti 550, o sa intelegi exact de ce la o pizza faina de pizza e un pic mai potrivita decat "ce-am gasit prin dulap". Daca totusi nu observi nicio diferenta, atunci e ok sa consideri fitza treaba asta. . PS - de 15 ani facem paine doar in casa, in toate modurile posibile, de la masina de paine pana la oala de fonta, tava si lipii pe disc, deci as zice ca un pic de experienta am capatat in domeniu. Edited by Olteanul_sfios, 05 March 2024 - 13:34. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users