Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

Teodosie vs Banescu

* * * - - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
459 replies to this topic

#1
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,372
  • Înscris: 28.07.2008
M-am gandit daca sa deschid topicul in Poiana, fiindca subiectul prezinta din plin conotatii sociale, am decis sa il deschid aici pentru dilema ortodoxa de la care este alimentat acest conflict mai vechi


Quote

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, miercuri, în urma afirmațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, cel care l-a contrazis pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care susținea că o persoană care fumează sau femeile ”într-o perioadă de necurăție” nu pot bea agheasmă. Arhiepiscopia îi transmite ”talentatului scriitor Vasile Bănescu” că ”juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) «de budoar» este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe”, relatează News.ro.
Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care a dorit să lămurească afirmațiile făcute de IPS Teodosie pe tema incompatibilității dintre fumatul activ și consumul Aghesmei Mari.
”Bazându-se pe nenumăratele studii medicale, avertismente și măsuri luate atât pe plan mondial, cât și național, dar și pe experiența de peste trei decenii de sprijin oferit celor grav (și nu de puține ori mortal) afectați de acest viciu, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își menține cu fermitate atitudinea de militant anti-fumat, exprimându-se în spațiul public împotriva acestui viciu, cauză principală a morții anuale a peste 7 milioane de persoane care fumează activ și a peste 1,3 milioane de persoane afectate indirect (prin «fumatul pasiv»), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De aici deducem un procent de mortalitate cauzată direct sau indirect de fumat de 1:964 de persoane, la nivel mondial”, se arată în comunicat.
Arhiepiscopia Tomisului a susținut că fumătorul se plasează ”în afara comuniunii cu Dumnezeu”.
”În perfectă consonanță cu îngrijorarea exprimată în toate forurile lumii față de creșterea alarmantă a numărului de victime ale acestui viciu, accepțiunea canonică și duhovnicească ortodoxă prevede că atât sinucigașul, cât și persoana cauzatoare (cu voie sau fără de voie) a morții cuiva se îndepărtează de comuniunea cu Dumnezeu (comuniune exprimată vizibil în Ortodoxie, prin Taina Sfintei Împărtășanii, apoi prin consumul aghesmei și al anaforei). Prin urmare, fumătorul, care în mod voluntar își ucide lent organismul și în mod involuntar participă la uciderea semenului său prin exalarea fumului, se plasează pe el însuși în afara comuniunii cu Dumnezeu (care are loc în și prin Biserică)”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Tomisului colaborează cu autoritățile locale la programe de conștientizare și de combatere a fumatului și traficului de droguri.
”Desigur, există îngăduință duhovnicească (pogorământ) față de orice persoană care dorește îndreptarea și își manifestă fidelitatea față de angajmentul de a proteja viața proprie și a semenului. Acest lucru nu a fost și nu va fi niciodată pus în discuție, mai ales la Sfânta Arhiepiscopie a Tomisului, care participă cu regularitate, în colaborare cu autoritățile locale, la programe de conștientizare și de combatere efectivă a fumatului (mai nou, a «vapatului») și a consumului de droguri”, a explicat sursa citată.
Arhiepiscopia Tomisului a mai transmis că “nu încalcă dreptul nimănui de a-și rândui cum știe el mai bine viața, dar nu își poate compromite vocația misionară prin așa-zisa «îndulcire a termenilor» atât de solicitată azi tocmai de cei ce nu doresc – de altfel – nici o comuniune cu Dumnezeu și cu Biserica Sa”.
Arhiepiscopia Tomisului reacționează apoi la criticile aduse IPS Teodosie de către purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
“Talentatului scriitor Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române pe pagina personală de pe o rețea de socializare, căruia îi adresăm un sincer și tolerant «La mulți ani!», îi transmitem că juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) «de budoar» este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe, având în subsidiar, desigur, și «ignoranța inclusiv teologică, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios». Această săritură donquijotescă, plină de zel iacobin (ilar și defazat istoric), la gâtul unui ierarh al Bisericii care își îndeplinește – cu inevitabilele limite personale, însă cu onestitate – datoria păstorească, pe linia trasată de Sfânta Scriptură, de Sfinții Părinți și de colecția canonică a Bisericii și care nu trimite pe nimeni în iad pentru că fumează, nici nu exclude din biserică «femeia cu fiziologie normală» (așa cum apare în «comunicatul» talentatului domn Bănescu), ci doar reamintește societății grăbite în care ne ducem viețile că Biserica are rânduieli care nu se pot schimba după capriciile modei, se dovedește, din nou și din nou, una nefericită, călcătoare, nepermis de des, a principiului: «Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește, orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui» (Matei 12, 25)”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, l-a contrazis, marți seară, pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a afirmat recent că o persoană care fumează sau femeile ”într-o perioadă de necurăție” nu pot bea agheasmă. Bănescu afirma că ”cel luptat de o patimă” are și el nevoie de ajutorul lui Hristos, iar fiziologia nu este sinonimă cu necurăția și nici agheasma cu Sfânta Împărtășanie.
”Cei care, afectați grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat și consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de aghiasma mare și mică”, a scris, marți seară, pe Facebook, Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al BOR afirma că și aceia care fumează au nevoie de ajutorul lui Hristos: ”Ca și cum cel luptat de o patimă nu ar avea nevoie de ajutorul lui Hristos și al nostru, ca și cum fiziologia ar fi sinonimă cu necurăția sau aghiasma cu Sfânta Împărtășanie”.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an. Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: ”Doamne ferește! Au citit unii și au înnebunit!”. El a vorbit și despre apa sfințită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea ”femeile care sunt într-o perioadă de necurăție”, dar nici fumătorii, dar și despre faptul că ”nu s-ar cuveni” relațiile trupești dintre soți după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

Personal sunt de acord cu Banescu

Cum vedeti treaba cu femeia la necuratie, fumatorii, relatii trupesti in timp ce se ia agheasma, citirea moliftelor?

De fapt incerc sa imi dau seama daca factiunea Teodosie va reusi sa mentina BOR in ortodoxia fundamentalista pe care o predica, sau Daniel folosindu-se de Banescu incearca "evolutia, modernizarea" ortodoxiei romanesti

#2
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,622
  • Înscris: 16.03.2004
Bănescu nu încearcă nimic, Bănescu nu este preot, el e doar un băiat din Râmnicu Vâlcea, ajuns la București, a stat la unchiul său, s-a descurcat, a făcut școală, vorbește frumos, are un job de PR și atâta tot.

#3
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,372
  • Înscris: 28.07.2008
Pai de ce a reactionat arhiepiscopia Tomisului daca Banescu nu incerca nimic?

#4
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,398
  • Înscris: 06.02.2008
Scaraoțchi de Constanța jignește femeile, fumătorii și alte categorii de câte ori are ocazia și cu toate astea turma de mioare care-l venerează nu pare să se subțieze, semn că sub baticurile și căciulile de la pelerinaje nu se găsește mare lucru.

#5
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,622
  • Înscris: 16.03.2004
Arhiepiscopia Tomisului duce o vendetă personală cu Bănescu, atâta tot. De ce? Fiindcă Bănescu a încercat o disculpare a entității BOR față de mica arhiepiscopie a Dobrogei și a tuturor absurdităților care se petrec acolo, din cauza acestui ierarh, fost colaborator al Securității, pe nume de cod ”Mache”.
Această disculpare este o încarcare... timidă. Atât. Mare lucru nu este și Bănescu nu poate face nimic, de fapt!

Edited by dark, 11 January 2024 - 12:22.


#6
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,553
  • Înscris: 30.08.2017
Crestinismul modern vs fundamentalismul islamic religios. Cam la asta as rezuma aceasta confruntare.

Oricum, am aflat ceva nou, ca fumatorii se duc la cazanul cu smoala. Daca bagi iarba cred ca ai loc in fata Posted Image

Edited by george_alexandru, 11 January 2024 - 12:24.


#7
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,622
  • Înscris: 16.03.2004
Adică ori îl bubuie Patriarhul Daniel pe Teodosie, ori nu, altă variantă nu există. Bănescu e ZERO.

#8
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,372
  • Înscris: 28.07.2008

 george_alexandru, on 11 ianuarie 2024 - 12:23, said:

Crestinismul modern vs fundamentalismul islamic religios. Cam la asta as rezuma aceasta confruntare.

Gand la gand. Cum vezi evolutia confruntarii?

#9
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,333
  • Înscris: 31.07.2017
Banescu, in afara ca divortat, este un baiat fin cu o vorba aleasa. Este o mare bucuri sa-l asculti, cand il compari cu topoarele din jurul nostru de la televizor.

#10
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,553
  • Înscris: 30.08.2017

 dark, on 11 ianuarie 2024 - 12:17, said:

Bănescu nu încearcă nimic, Bănescu nu este preot, el e doar un băiat din Râmnicu Vâlcea, ajuns la București, a stat la unchiul său, s-a descurcat, a făcut școală, vorbește frumos, are un job de PR și atâta tot.

Banescu este vocea Marelui Alb.

 Atreides, on 11 ianuarie 2024 - 12:25, said:

Gand la gand. Cum vezi evolutia confruntarii?

Eu pariez pe Marele Alb, care nu doar ca e seful la bani institutiei, dar are si sprijinul PSD. Alalalt e cu AUR, dar cum AUR nu ajunge la butoane, n-o sa primeasca prea mult sprijin politic.
Aici cred ca mai e si un conflict pe zona de raportare institutionala, adica Patriarhia Rusa (Mache) vs Patriarhia Constantinopolului (Danut).

PS. Sa nu uitam cine are dosar la DNA si cine nu :D

Edited by george_alexandru, 11 January 2024 - 12:31.


#11
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,279
  • Înscris: 06.07.2007

 dark, on 11 ianuarie 2024 - 12:24, said:

Adică ori îl bubuie Patriarhul Daniel pe Teodosie, ori nu, altă variantă nu există. Bănescu e ZERO.
Spui tu ca Banescu vorbeste fara girului patriarhului?

#12
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,622
  • Înscris: 16.03.2004

 george_alexandru, on 11 ianuarie 2024 - 12:23, said:

Crestinismul modern vs fundamentalismul islamic religios. Cam la asta as rezuma aceasta confruntare.

Oricum, am aflat ceva nou, ca fumatorii se duc la cazanul cu smoala. Daca bagi iarba cred ca ai loc in fata Posted Image

Complet fals!
Bănescu este un trepăduș, nimic mai mult, iar Arhiepiscopul Teodosie, un lider religios local, care vorbește aiurea. Atât și nimic mai mult!

 DanyHiker, on 11 ianuarie 2024 - 12:26, said:

Spui tu ca Banescu vorbeste fara girului patriarhului?

N-am zis asta, dimpotrivă. Dar ce spune Bănescu nu are valoare, fiindcă Bănescu doar vorbește, nu poate decide nimic!

#13
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,618
  • Înscris: 12.06.2010
Ce oftica pe unii popi ca Inchizitia nu mai este in exercitiul functiunii. Ce s-ar mai bucura sa arda niste eretici pe rug.

Edited by lucianburjuiul, 11 January 2024 - 12:28.


#14
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,372
  • Înscris: 28.07.2008
Asta e partea mea preferata Posted Image

Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: ”Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”.

Deci trebuie sa fi exorcist Constantine de Constanta, Saruman, ca sa citesti acasa safe moliftele alea

#15
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

 dark, on 11 ianuarie 2024 - 12:21, said:

... din cauza acestui ierarh, fost colaborator al Securității, ...

o luptă fratricidă-ntre foști colegi de dormitor securist!

Edited by gushpi, 11 January 2024 - 12:39.


#16
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,622
  • Înscris: 16.03.2004

 gushpi, on 11 ianuarie 2024 - 12:37, said:

o luptă fraticidă-ntre foști colegi de dormitor securist!

Cred că Bănescu este băgat la înaintare, dar nu ca să se schimbe ceva, ci doar ca să fie zis, pentru a balansa cumva ieșirile în decor ale Arhiepiscopului Tomisului, un tip țicnit, căruia nimeni nu are ce-i face, fiindcă are bani și relații sus-puse, de tip securistic.

Edited by dark, 11 January 2024 - 12:38.


#17
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,279
  • Înscris: 06.07.2007

 dark, on 11 ianuarie 2024 - 12:27, said:

N-am zis asta, dimpotrivă. Dar ce spune Bănescu nu are valoare, fiindcă Bănescu doar vorbește, nu poate decide nimic!
Are foarte mare valoare, fiindca exprima gandurile patriarhului referitoare la Mache.
Ca altfel nici patriarhul nu decide nimic de unul singur
Nici nu cred ca se poate decide ceva anume.

Edited by DanyHiker, 11 January 2024 - 12:39.


#18
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

 kopac, on 11 ianuarie 2024 - 12:25, said:

Banescu, in afara ca divortat, este un baiat fin cu o vorba aleasa. Este o mare bucuri sa-l asculti, cand il compari cu topoarele din jurul nostru de la televizor.

asta DOAR din cauză că el merge la interviuri/declarații cu povestea deja citită și corectată
dacă-l iei pe nepusă masă, vei avea aceleași surprize... :(

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate