Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

S-au intors vandalii!

* * * - - 6 votes
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014
Vandalii erau un trib germanic care în 429 sub regele Genseric vor întemeia un regat ce cuprindea Sicilia, Sardinia, Corsica, insulele Baleare și nordul Africii. Acest regat s-a prăbușit în final sub atacurile bizantine ale împăratului Iustinian dintre anii 533-534.

Scriitorii din timpul Renașterii și începutul Epocii Moderne i-au caracterizat pe vandali drept barbarii care au jefuit Roma, de unde proveniența cuvântului vandalism, ce descrie orice tip de distrugere. Astfel, vandalii au ramas in istorie drept un popor barbar care jefuieste si distruge totul in calea lor. Cand spui vandal, te gandesti la oameni care distrug totul, din rautate, prostie, lacomie.
Vandalii, sau mai exact, urmasii lor de peste veacuri, se pare ca s-au intors pe taram romanesc si au inceput sa distruga locuri istorice.

Toata presa a vuit in urma cu cateva zile cand au aparut informatii despre vandalizarea cetatii dacice de la Capalna.

".A fost vandalizată Cetatea Dacică de la Căpâlna, din Alba. Una dintre explicaţiile la care se gândesc oamenii este un ritual straniu, pentru că mai multe artefacte de pe vremea dacilor au fost tăiate, prinse pe un panou şi stropite cu vopsea roşie. Reprezentanţii Muzeului din Alba, de care aparţine cetatea, au deja în vizor câţiva potenţiali vinovaţi.

"Un grup de patru motociclişti a urcat spre cetate. A doua zi dimineaţa, am găsit panourile de semnalizare şi băncuţa vandalizate. Nu mai pot fi folosite ca piese muzeale, deci a fost un act deliberat", spuen Gabriel Rustoiu, director Muzeul Unirii Alba Iulia.

"A fost dechis un dosar penal, iar obiectele au fost ridicate, urmând a fi experizate", a declarat Alexe Andreea, IPJ Alba.


Nu e prima dată când persoane rău intenţionate vizitează locul. Un colier cu pandantive din aur şi doi cercei, sustraşi din situl arheologic de la Căpâlna, au fost recuperate de autorităţi în 2009, dupa patru ani de căutări inclusiv la nivel internaţional. După furt, tezaurul fusese vândut în Germania şi Serbia."

https://observatorne...rma-548415.html

Dincolo de speculatiile de clickabait ale presei ("ritual satanic", "ritual straniu" etc.) ramane faptul regretabil ca aceasta cetate a fost vandalizata.

Din pacate, nu e prima data cand se intampla asa ceva in cetatile dacice.
La inceputul lunii septembrie "trei muncitori din Tadjikistan, aflați în vizită la Sarmizegetusa Regia au mâzgălit monumentele din cetatea dacică. Au fost prinși de agenții de pază din sit."
https://adevarul.ro/...ti-2297172.html

Anul trecut, in luna august, un alt turist şi-a scris numele pe zidul cetăţii Sarmizegetusa Regia: "Un turist din Piteşti va fi cercetat pentru distrugere, pentru că şi-a scrijelit numele pe un bloc de piatră din incinta Sarmizegetusei Regia. . Bărbatul, fiind întrebat cu privire la motivul pentru care a distrus monumentul istoric, le-a spus colegilor faptul că nu există un motiv anume, ci că a făcut-o din plictiseală”, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara."
https://adevarul.ro/...ii-2193680.html

Nu doar Romania este afecatat de gesturile unor asemenea dobitoci, si monumentele istorice si operele de arta din Italia au fost in ultimii ani victimele unor vandali stupizi ai timpurilor noastre.

Edited by Costel2014, 08 November 2023 - 09:31.


#2
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,056
  • Înscris: 02.03.2003
Oamenii care nu sunt educaţi şi nu conştientizează legătura cu înaintaşii pot strica de plictiseală. Străinii strică uneori din invidie.

Motocicliştii nu se încadrează la această categorie. Au permise de conducere, echipament de protecţie, sunt organizaţi şi eventual lucrează şi pe undeva sau doresc să fie afiliaţi la diverse grupuri internaţionale.
Ei sunt adevaratul punct interesant din enumerare.

#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Da paznicul unde era ?

#4
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014

View Posteiffel, on 08 noiembrie 2023 - 10:15, said:

Da paznicul unde era ?
Probabil dormea. Sau chiar daca i-a vazut, nu a avut curaj sa interviina.

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,633
  • Înscris: 07.02.2003
Pai dacii liberi se prostesc pe net si in politica cu sosocisme in loc sa apere cetatile neamului Posted Image

Edited by andreic, 08 November 2023 - 10:24.


#6
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014
Nu doar la noi au aparut idioti care, din plictiseala si prostie, distrug monumente, opere de arta etc,

"Treptele Spaniole din Roma, vandalizate de turiști pentru a doua oară într-o lună.

Doi vizitatori din SUA au fost surprinși de camerele de supraveghere, în timp ce au aruncat o trotinetă electrică pe trepte. Aceștia au reușit să provoace pagube în valoare de aproximativ 25.000 de euro. Inculpații au fost prinși ulterior de poliție și amendați cu 400 de euro fiecare.

Pe de altă parte, în urmă cu mai puțin de o lună, un turist a fost reținut de poliție după ce a coborât cu Maserati-ul său închiriat pe Treptele Spaniole din oraș. Acesta a fost acuzat pentru că ar fi provocat daune monumentului, potrivit poliției din capitala italiană.
Mașina provocase pagube la treptele 16 și 29 ale scării din dreapta, care urcă din Piața Spaniei.

”Mona Lisa” a fost vandalizată de un turist la Muzeul Luvru. Acesta a aruncat cu o tartă în celebra pictură. Tarta s-a oprit în geamul care protejează lucrarea lui Da Vinci şi nu a suferit nicio pagubă.

De altfel, în 2020, o secțiune a Marelui Zid Chinezesc a fost vandalizată chiar în prima zi de la redeschidere, după două luni în care accesul turiștilor a fost restricționat în urma pandemiei de coronavirus. Astfel, un turist a fost filmat în timp ce grava un mesaj, cu o cheie, pe zidul monumentului.

Nici obiectivele emblematice din țara noastră nu au scăpat de aceste probleme. În urmă cu câțiva ani, o fetiță de 12 ani la vremea aceea, care se plimba în parc alături de mama ei, a scrijelit, un mesaj pentru prietena ei pe Coloana Infinitului."

https://www.euronews...ara-intr-o-luna

Aia cu treptele spaniole din Roma era anul trecut, dobitocul cu Maseratti era un arab...

#7
PiticVerde

PiticVerde

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,751
  • Înscris: 12.09.2015

View Posteiffel, on 08 noiembrie 2023 - 10:15, said:

Da paznicul unde era ?

Iti seama eiffel daca paznicul era la vreo 65-70 de ani ,ce sa faca saracul ?Posted Image.Eu la astia "de se plistisesc si sfarama vestigii antice" le-as sfarama degetele cu ciocanul de l-au folosit ei la distrugere.Ce autostrazi as face eu cu astia in tara asta...Asa cum a procedat si Australia.Suntem prea blanzi ca natie si legi ,cel putin cand vine vorba de vestigii istorice,de asta au si tupeul fantastic unii ca se "plictisesc".

View Postandreic, on 08 noiembrie 2023 - 10:24, said:

Pai dacii liberi se prostesc pe net si in politica cu sosocisme in loc sa apere cetatile neamului Posted Image

Bravo Andrei.Bine spus.Posted Image Posted Image

#8
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014
Anul trecut cel putin, in Italia a fost jale cu vandalizarea monumentelor istorice: "„Fură gondole, fac surfing în situri protejate, au intrat cu mașina pe Treptele Spaniole”

-În iunie, doi americani au provocat daune în valoare de 25.000 de dolari Treptelor Spaniole din Roma, după ce au intrat pe ele cu trotinetele electrice.

-În mai, un saudit a mers cu Maseratiul pe scările de travertin, rupând două trepte!

-La Veneția, turiștii înoată în mod obișnuit în canalele protejate de UNESCO.

-În august, doi australieni au făcut surfing pe Marele Canal. Iar în mai, mai mulți turiști au înotat goi în apropierea de Arsenale și au vandalizat biserica Redentore.

-Un cuplu american a fost surprins în timp ce își sculpta inițialele în Arcul lui Augustus, un monument vechi de 2.000 de ani de lângă Colosseumul din Roma.

-În această lună, un american a spart două statuete antice de la Muzeul Vaticanului, supărat că nu-l poate vedea pe Papa Francisc!


Eike Schmidt, directorul Galeriei Uffizi din Florența, cel mai vizitat muzeu al Italiei în 2021, spune că modul în care se comportă turiștii nu e neapărat o noutate.

"Personalul a făcut un efort concertat, în fiecare dimineață, „pentru a curăța toate resturile alimentare de pe băncuțele exterioare sculptate în secolul 16 și pentru a îndepărta desenele de pe pereții exteriori ai muzeului, pe care turiștii le făceau noaptea târziu, după prea multă băutură”.

În Veneția, poliția municipală a numărat 43 de cazuri de turiști care au înotat în canale în acest an, potrivit comisarului-șef Gianfranco Zarantonello. Este un număr aproape dublu față de totalul pentru întregul an 2021.
Au fost și 46 de cazuri de turişti care au degradat monumentele venețiene."

"Oamenii au furat taxiurile pe apă, așa-numitele vaporetto, și gondole. Până am ajuns la un astfel de hoț, turistul căzuse în apă și ajunsese în hipotermie. L-am salvat, spune Gianfranco Zarantonello seful politiei din Venezia.

O turistă din Cehia a făcut plajă topless pe un memorial de război, iar un italian din altă zonă a țării a deteriorat permanent una dintre cele mai importante biserici din lagună cu grafitti.


https://www.libertat...-italia-4314325

#9
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,554
  • Înscris: 30.08.2017

View Postterratec, on 08 noiembrie 2023 - 09:50, said:

Străinii strică uneori din invidie.



Ii roade rău invidia pe străinii ăștia, de au bătut drumul până la Capalna să vandalize cetatea dacica :lol:

#10
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014
Enervati de idioti, italienii au marit anul acesta amenzile pentru cei care vandalizeaza monumentele istorice:

"Italia a anunțat că va impune amenzi de zeci de mii de euro celor care deteriorează monumente sau alte situri culturale, pentru a contribui astfel la plata reparațiilor și a curățeniei.
În cadrul unei ședințe de guvern, guvernul de la Roma a aprobat o propunere legislativă a ministrului Culturii, care impune amenzi de la 10 000 de euro și până la 60 000 de euro.
Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că, recent, a costat 40.000 de euro curățarea fațadei Palatului Madama, din secolul al XV-lea, care găzduiește Senatul italian, după ce a fost vandalizat."
https://eurostiri.ro...erelor-de-arta/

#11
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,398
  • Înscris: 06.02.2008

View Postandreic, on 08 noiembrie 2023 - 10:24, said:

Pai dacii liberi se prostesc pe net si in politica cu sosocisme in loc sa apere cetatile neamului Posted Image

La asta mă gândeam și eu, șoșocii, simionii, nimic? Ăștia care-s urmași direcți ai dacilor. Sau luptă din greu cu homosexualii și lesbienele?

#12
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,554
  • Înscris: 30.08.2017
E plină lumea de tâmpiți care comit astfel de acte ca să impresioneze alți tâmpiți. Nu cred că are rost să încercăm să înțelegem ce est în capul celor care comit astfel de gesturi.

Edited by george_alexandru, 08 November 2023 - 11:21.


#13
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014
"Coridorul Vasari de la Uffizi, vandalizat. Directorul cere pedepsirea dură a vinovaților.

Doi turiști au deteriorat celebrul Coridor Vasari, un act despre care directorul Galeriilor Uffizi din Florența spune că ar trebui să fie tratat cu seriozitate și vinovații să fie pedepsiți aspru, potrivit Associated Press.

Coloanele exterioare ale Coridorului, un pasaj vechi de aproximativ 500 de ani de-a lungul râului Arno, între Palazzo Vecchio și Palazzo Pitti de la Uffizi, au fost mâzgălite cu graffiti legate de un club de fotbal din Munchen, la primele ore ale dimineții de 23 august. Potrivit CNN, cei doi presupuși vandali făceau parte dintr-un grup de 11 turiști germani care erau cazați la un Airbnb din centrul Florenței.

Un act premeditat
Cei doi suspecți au fost arestați după ce carabinierii au făcut o razie în locuința închiriată de ei, unde au găsit două spray-uri cu vopsea neagră și haine pătate de vopsea.
„Este clar că nu este vorba de un capriciu la beție, ci de un act premeditat’”, a declarat directorul Uffizi, Eike Schmidt, într-un comunicat. Schmidt a cerut pedepsirea severă a suspecților, adăugând că în Statele Unite infracțiuni similare pot fi pedepsite cu cinci ani de închisoare. „Ajunge cu pedepsele simbolice și circumstanțele atenuante imaginative. Avem nevoie de pumnul dur al legii”.

Potrivit Ministerului italian al Culturii, vandalii au provocat pagube în valoare de aproximativ 10.000 de euro coridorului, iar reparațiile vor fi efectuate sub protecția unor paznici înarmați."
https://curatorial.r...-a-vinovatilor/

#14
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,056
  • Înscris: 02.03.2003

View Postgeorge_alexandru, on 08 noiembrie 2023 - 11:11, said:

Ii roade rău invidia pe străinii ăștia, de au bătut drumul până la Capalna să vandalize cetatea dacica Posted Image

Citeşte exemplele date mai sus de OP şi vei observa că mulţi dintre antisociali nu au legătură cu respectiva cultură.
Provin de popoare care nu existau sau erau considerate barbare de societatea care a produs respectivele vestigii.

Este o răzbunare de tip popular, ceva alimentat de politica de stânga a ultimelor secole.
Păturile de jos erau instigate împotriva aristocraţiei şi a burgheziei. Tot ce reprezenta vârful civilizaţiei respective trebuia murdărit sau distrus de proletarii furioşi.

#15
florianu

florianu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 03.08.2017
Poate "ajuta" la decizia cocalarilor care au vandalizat site-ul, si faptul ca cetati de genul: Capalna, Piatra Rosie, Luncani, Banita, Blidaru si inca multe altele, sunt in paragina totala?

La momentul de fata orice persoana cu maxime lipsuri de cultura istorica, poate confunda aceste site-uri cu niste locuri de pelerinaj a vagabonzilor!

In UK de exemplu, orice legatura de doi bolovani ori mai multi, care pot fi conectati istoric cu ceva, este incercuit, pazit, amenajat, promovat, industrializat.

Datoram tot ceea ce "avem" conducatorilor iubiti, si celora care i-au votat!

#16
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014

View Postterratec, on 08 noiembrie 2023 - 12:25, said:


Citeşte exemplele date mai sus de OP şi vei observa că mulţi dintre antisociali nu au legătură cu respectiva cultură.
Provin de popoare care nu existau sau erau considerate barbare de societatea care a produs respectivele vestigii.

Este o răzbunare de tip popular, ceva alimentat de politica de stânga a ultimelor secole.
Păturile de jos erau instigate împotriva aristocraţiei şi a burgheziei. Tot ce reprezenta vârful civilizaţiei respective trebuia murdărit sau distrus de proletarii furioşi.
"Tom Jenkins, CEO al Asociației Europene de Turism, spune că orașele-muzeu din Italia sunt „medii foarte sensibile”, iar istoricul de film Nicola Bassano crede că „turiștii nu știu să se relaționeze cu moștenirea arhitecturală, pentru că nu au nicio legătură cu istoria noastră”. „Ei nu fac distincție între romanul îmbrăcat în centurion pentru a câștiga bacșiș și Colosseum. Totul devine parte dintr-un spectacol în care nu există reguli”, adaugă Bassano."

https://www.libertat...-italia-4314325

Nu cred ca are legatura cu razbunarea, respectivii dobitoci nu au habar de cultura, de arta, de istorie.  

Comisarului-șef Gianfranco Zarantonello din Venezia spune: „Uneori, Veneția nu este privită ca un oraș. Turiștii se comportă ca și cum ar fi la plajă".

https://www.libertat...-italia-4314325

#17
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,574
  • Înscris: 10.01.2019
Sunt unii la care nu le place trecutul nostru daco-roman si asta nu de acum, ci de multe sute de ani. La mine in oras sunt cateva biserici vechi, monumentale, costruite prin sec. XVI. Mare parte din constructii a fost facuta cu piatra din vechiul castru roman care a fost pur si simplu demolat.

#18
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,244
  • Înscris: 02.09.2014

View PostAlexD2, on 08 noiembrie 2023 - 13:25, said:

Sunt unii la care nu le place trecutul nostru daco-roman si asta nu de acum, ci de multe sute de ani. La mine in oras sunt cateva biserici vechi, monumentale, costruite prin sec. XVI. Mare parte din constructii a fost facuta cu piatra din vechiul castru roman care a fost pur si simplu demolat.
Stai linistit ca fenomenul asta s-a intamplat in multe alte tari. Gasesti si in Franta sau Italia case facute cu materiale din vechi castele, biserici, temple. Fenomenul e foarte vechi.

George Dennis, un englez care a calatorit mult in Italia secolului XIX, fiind fascinat de etrusci, a constatat ca numerosi locuitori din Italia centrala (Toscana si Umbria) devastau siturile etrusce, furand tot ce puteau, pentru a le folosi in propria gospodarie. Si asta o faceau toti, de la taranul amarat care fura un sarcofag etrusc (sau roman) pentru a-l transforma in troaca pentru porci, pana la nobili bogati, care devalizau totul dintr-un mormant, impodobindu-si palatul ori castelul cu vasele si bijuteriile jefuite.

Edited by Costel2014, 08 November 2023 - 13:41.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate