Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...
 Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit
 I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 

Despre copiat in scoala/liceu/facultate

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
92 replies to this topic

#19
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,544
  • Înscris: 16.03.2007
pentru ca scoala privata e un mediu "artificial" pentu ei, si-au pierdut simturile naturale cu ar fi sa copieze, sa chiuleascā, etc.

vaai, saracutii, ii oripileaza copiatul dar nu si faptul ca platesc 1geu care e defapt 0.6. si ala indoit.

Edited by laffin, 21 August 2023 - 07:54.


#20
hamal

hamal

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,493
  • Înscris: 23.09.2010
Era un sef de grupa la Politehnica Bucuresteana, baiat modest si foarte onest, 10 pe linie. La examene se bloca la inceput. Cand scria profesorul subiectul pe tabla sau la oral venea cu biletul in banca, trebuia sa citeasca o fraza cu inceputul subiectului. Atat! Apoi incepea sa scrie TOTUL.
La inceputul examenului, niciun profesor nu banuia ca cineva copiaza, mai ales cs profesorii erau ocupati cu organizarea examenelor. Baiatul avea copiute doar cu prima fraza a subiectului, scria repede pe ciorna inceputul si dezvolta din memorie mai tarziu. Ii cerea colegii de la alte grupe copiutele, dar cand le spunea / arata ce copiute are, se lasau aia pagubasi.

#21
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,553
  • Înscris: 30.08.2017
Eu unul nu am avut niciodată fițuici pentru că lua timp să le scriu, iar dacă tot era să pierd timpul, mai bine învățam pentru examen.

#22
ambr0zie

ambr0zie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,541
  • Înscris: 04.01.2006
Am copiat foarte putin in scoala si facultate. Chiar acum faceam bilantul si imi ajung degetele de la o mana.
Pentru ca eram tocilar in scoala (dar neselectiv, nota 10 era singura acceptata, 9 o data era accident, a doua oara lasat pe tanjeala. Note sub 8? exista asa ceva? Asa ca pentru mine in scoala sentimentul principal era anxietatea de nota. Probabil daca as fi incercat sa copiez m-ar fi tradat fata si gesturile. Sau cine stie, as fi devenit specialist. Nu stiu.

Nu stiu cum e "scoala de azi" dar "scoala de ieri" (eu am terminat facultatea in 2008) se baza pe tocit mecanic, invatat pe de rost. Mult si prost. Ce retineai dupa o luna era irelevant. Ce puteai reproduce ca un papagal la teza sau lucrare era important.
Asa ca personal inteleg de ce, chiar si "pe vremea mea" erau la moda fituicile stil acordeon sau cele trase la xerox in format cat jumatate de palma (asta in facultate) sau chiar hands free-ul. De asta chiar n-as fi avut curaj, mai ales cand am vazut o colega exmatriculata direct cand a fost prinsa.

Copiii lui @adm au o gandire sanatoasa din punctul meu de vedere. Dar aici e mai complexa treaba. Tot din punctul meu de vedere.
Primesti acasa urlete, teatru si bataie daca iei nota 9 sau 8? Atunci ai doua variante, copiatul sau tocitul la greu.
Ai un profesor la o materie care nu stie/nu vrea sa isi faca lectiile si se bazeaza pe turuiala? aceleasi variante.
Tot pe degetele de la o mana numar si profesorii din scoala si facultate care erau interesati ca elevul/studentul sa inteleaga ceva, sa ramana cu ceva. Restul, treaba de mantuiala,
Culmea, la cei care isi iubeau meseria si materia, nu copia nimeni.

#23
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,052
  • Înscris: 23.09.2005
Inseamna ca cel mai tare profesor a fost unul care de fizica cu care am dat un examen in facultate si care asa a facut examenul ca ne-a zis din start ca putem sta cu caiete, manuale, fituici, cu ce vrem noi pe banca si sa luam ce vrem din ele.

Cu toate astea, examenul n-a fost deloc usor.

Evident, pe vremea aia nu era smartphonul si ChatGPT. Posted Image

Edited by Phobos, 21 August 2023 - 09:00.


#24
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,966
  • Înscris: 04.10.2007
La bac nu am copiat cu toate ca se putea usor copia, am dat bac-ul in 2006 cand nu existau camere... Bac luat cu 8.75, dezamagit de notele de la chimie si matematica unde speram sa iau 10 la ambele...

La facultate copiat la 2 materii in rest, poate ca m-am mai inspirat dar nimic mai mult (facultate cu profil tehnic 4 ani facultate + 2 ani master)

1) Culturi si civilizatii - materie de umplutura, unde proful a venit in sala la primul curs, s-a prezentat, ne-a zis ce carte sa luam de la biblioteca, sa ii facem xerox la paginile XX-YY si sa ne prezentam cu ele la examen... La examen ne-a scris subiectele pe tabla si ne-a zis ca copiem din xerox-ul ce l-am facut...

2) Termodinamica - materie unde aveam parte de teorie + parte de probleme.... La probleme nu aveam nici cea mai mica emotie, si bineinteles ca am luat 10, dar la teorie aveam aprox 100 subiecte de teorie, fiecare din ele de cel putin 2 pagini...

#25
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,521
  • Înscris: 13.10.2010
In scoala generala cred ca nici macar nu stiam ce inseamna sa copiezi.
In liceu nu am copiat niciodata.
Eram o eleva buna, nu mi se parea greu sa invat, nici nu vanam medii mari, asa ca nu era nevoie sa copiez. Cel putin clasic, cu copiute sau din carte, nu am copiat niciodata in liceu.
Imi  amintesc totusi de o lucrare de control la care am copiat dupa colega mea. Aveam un 10 si era o materie de profil - chimie - o tehnologie-ceva. Nu ma interesa a doua nota. Asa ca am copiat dupa colega mea, dar asa de strain imi era conceptul, incat la sfarsit, profesoarei i-am predat doua lucrari identice. Chiar aveam si o schema de desenat si amandoua am pozitionat-o in pagina la fel.
Cand a adus lucrarile, profesoara le-a oprit la sfarsit pe ale noastre si a facut si-o mica ancheta. Era convinsa ca nu eu eram cea care a copiat. Dar am recunoscut imediat care/cine/cum, asa ca mie mi-a pus 4 - eram totusi o eleva buna! - iar colegei 5 fiindca mi-a permis sa copiez. N-a fost corect pt ea, dar nu ne-am suparat niciuna.
La prima facultate, chimie alimentara, pe care o faceam din convingere si pasiune, au fost rare cazurile de copiat. Mai faceam cate o servita si chiar s-a intamplat sa-mi foloseasca. Problemele le faceam usor, iar la partea de teorie scriam ce stiam, daca aveam noroc sa mai prind cate ceva - bine! Daca nu, oricum aveam trecerea asigurata.

Peste ani, cand s-au schimbat toate in viata, iar cu prima facultate nu reuseam sa ma descurc, coroborat cu mutarea in alta localitate, a trebuit s-o iau de la inceput cu scoala.
Asa ca la aproape 40 de ani m-am inscris iar la scoala, acum faceam ASEu'.
Era ciudat sa am colegi apropiati de varsta fiului meu, cu alte apucaturi si dexteritati... dar m-am adaptat f repede noilor trenduri. Chiar prea bine! Pt ca mare mi-a fost uimirea cand in anul II, prezentandu-ma la secretariat sa platesc taxa - a doua facultate se face cu bani - am fost anuntata ca am scutire 50% pt ca am avut cea mai mare medie din promotie.
What???
Si de-atunci a inceput stresul si vanarea notelor mari, cu orice pret, pt ca stiam ca ma asteapta o reducere substantiala de taxa.
Asa ca am invatat de toate: si analiza economica, si piete si burse de valori, dar si cum sa te inspiri la examene din tot felul de materiale. Privind retrospectiv, parca ma-ncerca o jena, dar la razboi, ca la razboi! Aveam un target de realizat, ce naiba!
Totul a culminat cu examenul de licenta, avand norocul sa fim ultima generatie de ASE care a dat examen de licenta scris, eliminator, la sfarsitul anilor de facultate. Adica daca nu luai 6 la un examen greu, care continea subiecte din 5 materii, nu intrai la sustinerea orala a lucrarii. Si-aici nici vorba de copiat, ca nu riscam anii de eforturi sustinute.
Dar a trecut cu bine si asta, am luat nota mare si-acum valorific a doua scoala, pe care am facut-o de nevoie.

Btw, am avut scutire de taxa si-n ceilalti ani de facultate Posted Image

#26
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,845
  • Înscris: 13.07.2011
Eu eram maestru al copiatului in liceu si facultate, si nu o faceam pentru ca nu ma ducea capul, din contra invatam 1 saptamana pentru orice examen si luam mereu 10, ci pentru simplu fapt ca aveam nevoie de adrenalina. Incercam sa dezvolt cele mai profesioniste metode de copiat.

Aveam pixuri cu transparente dar plasticul era dintr-o culoare galbena, unde introduceam niste fituici in jurul pixului si citeam mereu de pe pix (aveam in penar vreo 10 pixuri diferite). Sau printam fituica pe hartie transparenta adeziva (un fel de scotch), care o lipeam ulterior sub picioare pe scaun si din cand in cand mai trageam un ochi. La facultate odata cu telefoanele smart si watchurile, eram next level.

Toata lumea vroia sa stea langa mine sau sa ii prepar si lui fituici. Si niciodata nu am fost prins.

Dar noi venim si din alta generatie. Sincer sa fiu eram o generatie mult mai tupeista si mai descurcareata, ne adaptam foarte repede la orice situatie si stiam cum sa iesim din rahat mai mereu. Cand ma uit la tineretul din ziua de astazi, nu mai sunt in stare sa faca nimic. In afara de trapperi, tiktok si Dorian Popa altceva nu stiu. Si aici se observa influenta internetului si faptul ca nu mai au "experienta de strada" si sunt mult mai retrasi, mai fricosi.

#27
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Văd că unii dintre voi eraţi xeroxuri eficente.    :notangel:   Eu am încercat să copiez la materiile care nu-mi plăceau (de exemplu Română, Mate, Fizică, Chimie; liceu - materii de specialitate),  dar de obicei nu aveam cum. Poate în generală mi-a fost cam teamă, dar după aia greu de copiat. La Istorie am reuşit să mă "inspir" la un examen, că ieşise asistenta ("seminarista") din sală. Sau parcă m-am "inspirat" la încă unul aşa. O colegă care era de 10 (la propriu, dar parţial şi la figurat) a copiat la un examen. I-am zis ulterior că am văzut-o şi mi-a zis "se vede că copiez ca o nesimţită". Înainte de Istorie am fost la A.S.E. Acolo era o scârbă, Maria Ioncică, la Economia Scârbicilor care dacă te prindea că copiezi te exmatricula, sau cel puţin aşa se zicea. A prins-o pe una şi săraca fată a început să plângă.   :(
Nu ştiu dacă a exmatriculat-o.
La liceu ne mai "inspiram" între noi.    :D   La o lucrare la Religie, unde era un coleg ateu sau care zicea că omul se trage din maimuţă... am făcut un pic mişto de el la o lucrare de control: pe vremea domnitorului nu mai ştiu care în Republica Democratică Moldovenească.    :bigwhitegrin:
Sistemul de educaţie e prost. Era o vorbă prin clasa a VI-a "noi învăţăm ca să uităm".

#28
gelublabla

gelublabla

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,093
  • Înscris: 06.01.2005

View Postgeorge_alexandru, on 21 august 2023 - 08:26, said:

Eu unul nu am avut niciodată fițuici pentru că lua timp să le scriu, iar dacă tot era să pierd timpul, mai bine învățam pentru examen.
Am vazut o data, anii 90, o fituica cum n-am mai vazut apoi nicaieri.
Pe un echer, normal, transparent "scris" cu varful compasului, cred, un subiect. Era ceva inginerie, metalurgie ....
Dar era un scris asa de marunt, frumos, migalos si ordonat cum nici pe hartie nu cred ca am vazut. Si era scris echerul ala pe toate laturile, acum imi pare rau ca l-am pierdut. Era arta.

Nu stiu cat i-a trebuit omuletului sa faca treaba aia dar cu siguranta trebuie sa fi fost ceva foarte important. Nu m-as fi inhamat niciodata la asa ceva, cred ca era mult mai usor sa inveti informatia aia.

#29
MindArchitect

MindArchitect

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,038
  • Înscris: 30.11.2021
Stiti voi care este treaba? Daca inveti inveti ceva in viata, este ca poti analiza ce ai facut bine si ce ai gresit.
Ce am facut gresit este ca am fost cinstit.

Cred ca orice bugetar regreta ca nu a spaguit mai mult.
Si orice elev regreta ca a invatat.

Lumea nu este condusa de tocilari, de aia care si-au stricat vederea, care si-au vandut cei mai frumosi ani din viata.
O viata avem.

Si daca cadem in propriile capcane sa fim corecti, sa uitam ca suntem muritori, atunci ia de te streseaza cu viata cinstita.

Astia care invatata corect si sunt cinstiti, ei sunt nebuni pe care ii vedeti pe strada, ca vorbesc singuri, ca sunt marginalizati, toti au fost cineva la viata lor, tocmai asa s-au dus pe copca, ca au invatat prea mult.

Intr-o tara normala, da ar merge cam ce ziceti voi, in Romania? Va zic cu alta ocazie cum era pe la sedintele de partid.

Edited by MindArchitect, 21 August 2023 - 10:21.


#30
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,445
  • Înscris: 10.08.2005

View PostPhobos, on 21 august 2023 - 09:00, said:

Inseamna ca cel mai tare profesor a fost unul care de fizica cu care am dat un examen in facultate si care asa a facut examenul ca ne-a zis din start ca putem sta cu caiete, manuale, fituici, cu ce vrem noi pe banca si sa luam ce vrem din ele.
O fi fost o generatie speciala de profesori de Fizica. Si noi la liceu aveam voie cu caietele dechise.
Omul si-a dat seama ca majoritatea nu suntem in stare sa rezolvam temele pentru acasa cu caietul in fata. Sa dai lucrare (pe bune) ar fi pur si simplu crima.

#31
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,553
  • Înscris: 30.08.2017
Prima oara cand m-am intalnit cu examenul la care aveam voie cu manualele pe banca a fost prin facultate. Recunosc ca am fost socat initial, nu credeam ca asa ceva ar fi posibil.

#32
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

View PostMooF2010, on 21 august 2023 - 00:52, said:

In anul 3 de facultate unul din profesori a facut un experiment pe noi in cadrul unui studiu al sau. Examenul a fost cu orice sursa de informare pe masa, anuntat de dinainte insa nimeni nu a stiut subiectele. 50% din studenti au picat examenul. 2 note de 10 restul 8-5 (15 studenti)

Concluzia sa a fost ca nu copiatul e problema ci examenul care e copiabil.

Si atunci ne-a zis domnul profesor: "Bai baieti, un inginer bun e ala care le stie pe toate. Un inginer genial e ala care are la dispozitie toata informatia si stie sa caute in ea". Si are dreptate. In practica la companii nu te intreaba nimeni sa zici pe derost. Ai totul la dispozitia ta, trebuie doar sa stii sa lucrezi cu informatia si sa practici.

PS: Exceptii anumite meserii specifice gen Medici, etc... unde mi-as dori sa ma opereze pe stanga la pancreas nu pe dreapta ca asa i-a dat hint ChatGPT.
EXACT. Despre asta e totul.

#33
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
@Adm
I feel you sister. Eu am copiat la câteva chestii pentru 5 nu pentru 8, notele nu aveau relevanta.
Însă îmi amintesc încă socul din clasa a 2-a când am descoperit ca premianta clasei copia la auto-dictare. Dacă lua 9 ii rupea mă-sa capul. După aia s-a dezlănțuit iadul.

Haios e ca uneori NU copiam insa profesorul (de fizica, cu care am fost în conflict tot liceul) era convins că o fac pentru că un golan ca mine nu avea cum să NU copieze și sa si aibă rezultate bune. La fiecare teza ma muta din banca, la catedra, în prima banca cu tocilara clasei etc și tot era uimit de cât "am făcut" și era convins ca am niște metode atât de sofisticate de copiere încât nu ma poate prinde și nici opri.

30 ani mai târziu și pe alte meleaguri, și alor mei ideea de a copia li se pare absurda. La fel absurda li se pare idea să-i ajuți la vreo tema sau proiect. Prefera sa ia o nota mica decât să-și bage părinții nasul.

Poate ca generația asta o să fie altceva decât campioni la forma fără fond și doctori analfabeți care am fost "noi".

#34
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005
La mine in facultate deja tehnologia era la putere. Ajunsesem furnizor central de hands-free-uri fara fir...ultima tehnologie in materie de copiat in vremurile 2006-2008.

Oricum ar fi, in viata reala, degeaba ai note mari in facultate daca esti prost gramada in societate (nu jignesc pe nimeni). Stiu oameni care erau super buni la invatatura iar notele erau cea mai are grija a lor dar care n-au ajuns mare scofala si de asemeni stiu oameni foarte slabi in facultate dar le mergea mintea si erau pragmatici...si au ajuns foarte ok.

Pentru ca nu-i asa, vorba "Nu conteaza cat de mult stii, important e sa intelegi" se aplica in viata reala.

#35
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,966
  • Înscris: 04.10.2007

View PostMooF2010, on 21 august 2023 - 00:52, said:

In anul 3 de facultate unul din profesori a facut un experiment pe noi in cadrul unui studiu al sau. Examenul a fost cu orice sursa de informare pe masa, anuntat de dinainte insa nimeni nu a stiut subiectele. 50% din studenti au picat examenul. 2 note de 10 restul 8-5 (15 studenti)

Concluzia sa a fost ca nu copiatul e problema ci examenul care e copiabil.

Si atunci ne-a zis domnul profesor: "Bai baieti, un inginer bun e ala care le stie pe toate. Un inginer genial e ala care are la dispozitie toata informatia si stie sa caute in ea". Si are dreptate. In practica la companii nu te intreaba nimeni sa zici pe derost. Ai totul la dispozitia ta, trebuie doar sa stii sa lucrezi cu informatia si sa practici.

Si eu am avut anul asta un examen la Master (al 2-lea Master ca deh ma plictiseam pe acasa) unde profesorul ne-a zis inainte ca ne lasa cu orice material la dispozitie, singura conditie, nu avem voie sa comunicam intre noi...
Nici Chat GPT-ul lui peste prajit nu reusa sa te ajute sa iti promovezi examenul daca nu ai fi dat pe la cursuri/laboratoare...
La examenul ala ori luai 10 ori picai, nu exista cale de mijloc...

Asta mi se pare cea mai ok abordare... lasa-ma sa iti arat ce pot face cu materiale la indemana, nu ma pune sa tocesc si in 24 ore sa nu mai tin minte nici 5% din ce am invatat.

Oricum am inteles ca s-au cam potolit profesorii cu practicile astea de a invata text degeaba...

Edited by mirel3003, 21 August 2023 - 10:52.


#36
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,138
  • Înscris: 22.05.2003
Citind pe aici, imi dau seama ca copiatul e ultima problema din invatamatul romanesc.
Prea multi profesori par sa ajunga in sfere patologice, care sunt total opuse pedagogiei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate